|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#511 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ostatnie maluszki opuszczają brzuszki, a reszta przewija już pieluszki! Mamy IX
Cytat:
tez kazałam mężowi kupic karmi mimo ze pokarm mam ale chce go wiecej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#512 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ostatnie maluszki opuszczają brzuszki, a reszta przewija już pieluszki! Mamy IX
Cytat:
W temacie laktacji mąż wymyślił (podobno gdzieś zasłyszał taką "mądrość"), że gdy używa się laktatora to pokarm znika ![]()
![]() |
#513 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#514 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Oczywiście postępowanie nocne mamy opracowane tak samo... Noc to noc... Ale lampeczkę palę... Pierwszą noc miałyśmy bezświetlną, był taki ogromny wiatr, że przewody na słupie pozrywał ![]() ![]() A dziś mała pobiła rekord przespanych godzin... aż się boję nocy ![]() Jakąś książkę przy łóżku na wszelki wypadek trzeba zainstalować
![]() |
#515 | |||||||
Zakorzenienie
|
Dziewczynki dziękuję wszystkim za życzenia
![]() Dostałam woka pięknego i kombinuję co by tu w nim zrobić. Jakieś podpowiedzi? Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Kurde muszę spróbować czy okap i u nas działa. ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() A u mnie smoczek był Campola. Cytat:
![]() Kocyk Matiemu też kupiłam ![]() I kto to jest stefan??? Matiemu też, najpierw krostki, później się jakby rozlały i takie czerwone plamy ma. Podejrzewam uczulenie na Dadę pieluchy, bo akurat teraz te mamy, albo na nivea krem, bo w tych miejscach co smarowałam, czyli pupa i przy pachwinkach. Na razie odrzuciłam i dady i krem. Pampersy wróciły a na plamy sudokrem. Dupkę myję wodą. Po całym dniu mam wrażenie że plamy są jaśniejsze. A no i jeszcze wietrzymy dupkę. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#516 |
Zadomowienie
|
Dawniej
Do niedawana powszechnie stosowanym środkiem w szpitalach jak i domach był antyseptyk- 70 % roztwór alkoholu etylowego, którym należało przecierać dokładnie kikut pępowiny. Nieumiejętne wykonywanie tej czynności mogło powodować podrażnienie skóry. Ponad to nie wolno było moczyć pępka przez co kąpiel noworodka stawała się bardzo stresującym rytuałem dla świeżo upieczonych rodziców. Nowe wytyczne Według aktualnych wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wymienione wyżej postępowania są nieuzasadnione. Zgodnie z ustaleniami WHO alkohol etylowy paradoksalnie nie wysusza kikuta, a może powodować podrażnienia, w szczególności w grupie wcześniaków. Na podstawie szeroko zakrojonych badań wyciągnięto wnioski, że niektóre preparaty mogą wręcz opóźniać odpadanie kikuta pępowinowego. Pod względem szybkości jego gojenia się zaobserwowano natomiast przewagę naturalnej, tzw. suchej pielęgnacji pępka, która polega jedynie na oczyszczaniu go wodą z mydłem (dla niemowląt lub zwykłym szarym), a następnie na dokładnym osuszeniu. Gojący się kikut może być potencjalną drogą zakażenia dlatego tak ważna jest jego odpowiednia pielęgnacja. Zaleca się dokładne mycie go podczas kąpieli a następnie należy zapewnić bezpośredni dostęp powietrza do ranki, aż do całkowitego wyschnięcia. W przypadku pojawienia się trudności w gojeniu lekarz lub położna zaleci stosowanie środka odkażającego, jakim jest Octanisept. Wytyczne te dotyczą głównie krajów rozwiniętych Unii Europejskiej. W Polsce zostały wprowadzone na oddziały położnicze/neonatologiczne w ubiegłym roku. takie są nowe wytyczne o pielęgnacji pępka, aż z ciekawości poszukałam, bo się przestraszyłam, że coś źle robię i małej zaszkodzę ---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ---------- padam na pyszczek więc dobranocka!!! od jutra goście będą, więc pewnie przez weekend się nie poudzielam |
![]() ![]() |
![]() |
#517 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A ten tormentiol to jest na recepte? Ja uwazam tak jak Ty i ze maz nie ma racji, bo im wiecej sie odciaga i pobudza piersi tym wiecej pokarmu ![]() ale kurcze, tak nagle straciłabyś pokarm ?hmm.. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#518 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A herbatki z cytrynką też spróbuję... Cytat:
![]() |
#519 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuje dziewczyny za wszystkie rady
![]() Tamlin ten wok to ja dobrze myśle ze to taka patelnia jakby ? ![]() kojarzy mi sie tylko z chinczykami, bo cos tam pichca zawsze na tej" misce ![]() Edytowane przez niegrzeczna88 Czas edycji: 2012-10-18 o 20:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#520 |
Zadomowienie
|
Ja tez słyszałam tak jak Lidzia,że kikut można moczyć (nie to że w tym samym szpitalu rodziłyśmy
![]() tamlin buziaki dla Ciebie z okazji urodzinek ![]() ![]() Wpadam na chwilke się pochwalić wynikami ![]() ![]() A i była dziś u mnie na chwilkę moja przyjaciółka(13tc)i przyniosła taki śliczny komplecik dla Kubusia ![]() Uwaga: chwale się ![]() ![]() I dziękuję za życzenia dla Kubuńka i moc pozytywnych fluidów,co by wypędzić żółtaczkę ![]() Dobrej nocy!
Często, aby stało się to, czego pragniemy, trzeba tylko przestać robić to, co robimy... Edytowane przez Katee27 Czas edycji: 2012-10-18 o 20:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#521 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Bardzo ładny komplecik a Kubuś jaki wpatrzony w mamusie ![]() No i wizaz na 2 planie widze hehe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#522 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
już nie mam pomysłu czemu jest ten śluz w kupie ![]() Mojego męża siostrzenica Stefanem nazywa każdego pająka na długich nogach ![]() ---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- Cytat:
![]() ![]() Kurcze!ci lekarze się nie znają ![]() A wizaż.....a jak ![]() Iga też wodzi wrokiem za przedmiotem?
Często, aby stało się to, czego pragniemy, trzeba tylko przestać robić to, co robimy... Edytowane przez Katee27 Czas edycji: 2012-10-18 o 21:06 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#523 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nie kupujcie Tormentiolu, bo na rynku jest TORMENTALUM, które nie ma kwasu borowego, a poza tym to to samo i też działa cuda! A kwas borowy od 1 roku życia można dopiero stosować...
Ja też nie budzę męża, mąż się sam budzi i sam wstaje go odbijać i przewijać ![]() Kikuta my moczyliśmy, odpadł po 2 tygodniach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#524 |
Zakorzenienie
|
Tamlin wszystkiego najlepszego
![]() Dzisiaj pierwszy raz miałam skurcze, ale wziełam ciepły prysznic i przeszły, tak, że zaczyna się coś pojawiać. Ale wytłumaczyłam Jasiowi że jeszcze tydzień ![]() Kikut mozna moczyć, tylko należy go później wysuszyć jałowym gazikiem dotykając ( nie trąc ) i na chwile zostawić do wywietrzenia, a nastepnie spryskać Octeniseptem. Takie wytyczne podała Pani Profesor na ostatnim sympozjum neonatologicznym. Katee kochany Bobas i jaki wpatrzony w mamusie ![]()
#525 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Kochana śmiało już możesz rodzić ![]() gda masz już wagę?ważyłas Henia?
Często, aby stało się to, czego pragniemy, trzeba tylko przestać robić to, co robimy... Edytowane przez Katee27 Czas edycji: 2012-10-18 o 21:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#526 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dlaczego już w kwietniu? Na pewno będziesz wcześniej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#527 |
Zakorzenienie
|
Zmykam spac. Do jutra.
![]()
#528 |
Zadomowienie
|
Uciekam i ja...trzeba regenerować siły
![]() ![]()
#529 |
Zakorzenienie
|
u Nas sie nic nie dzieje. Rano jade do tego cholernego szpitala a już tęsknie za Gracjankiem
![]() Trzymajcie kciuki żebym długo tam nie była ![]() Będę informowala o wszystkim ![]() Pocieszam sie tym,że wroce do Was z Fabiankiem ![]() Trzymajcie sie cieplutko ![]() Laurose powodzenia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#530 | ||
Zakorzenienie
|
Nadrobiłam do 8 strony
![]() Dziękuję wszystkim za miłe słowa ![]() Cytat:
![]() Cytat:
No moje krzyżowe zapowiadały się nieciekawie. Aż boję się myśleć jakby to wyglądało gdybym miała rodzić w moim mieście gdzie nie ma znieczulenia.. ![]() Nie mogę jeszcze się ogarnąć z tym wszystkim. TŻ bardzo mi pomaga, choć miewamy niezgodność poglądów ![]() Idę spać, jutro będę nadrabiać dalej ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#531 |
Zadomowienie
|
ufff. nareszcie zasiadłam przed komputerem
![]() ![]() Mamusia kupiła koniom floo na hubertusa sobotniego, a tatuś kupił Zośce karuzele taką oo http://allegro.pl/tiny-love-karuzela...724971376.html cholerstwo drogie (w baby funt zapłacił 268zł) ale skubana świetna jest! Mate też kupimy małą księżniczkę bo cudne te zabawki ! Zośka w prezencie zakochana ![]()
#532 |
Wtajemniczenie
|
Niegrzeczna sprobuj jeszcze z clotrimazolum bo byc moze ze jakis grzybek sie przypaletal. U nas tak bylo
![]() Gda wynika ze w Twoim aucie nie mozna wylaczyc tej poduszki. Ewentualnie jakis dobry elektryk moglby to zrobic, ale sam producent nie mial tego w planach. Maggie moj maz tez lubi stare auta. Mamy nawet jeden zabytek. Skubany go kupil jak nie bylo mnie w kraju ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#533 |
Zadomowienie
|
a ja bym chciała mieć garbuska, tego z lat 50tych i bym go sobie odpicowała po swojemu
![]()
![]() |
#534 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() aga_ton po swoim porodzie wyleczyłam się właśnie z porodu domowego Coco widzę, że nasze dzieciaczki są z jednego dnia ![]() Tamlin nie mów, że masz urodziny w moją rocznicę ślubu ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:32 ---------- Cytat:
![]() kraven super, że masz już skurcze. ja przed porodem to chyba tylko dwa razy czułam ---------- Dopisano o 23:45 ---------- Poprzedni post napisano o 23:43 ---------- Cytat:
![]() |
#535 |
Zakorzenienie
|
Katee - jutro odbieramy wagę.
![]() Katiem - ależ to głupota, że ford tego nie przewidział! Pewnie to była opcja do dokupienia... U nas ciężkie zasypianie było... Od 20.30 do 22.30... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#536 |
Zakorzenienie
|
A ja mam skurcze
![]() ![]() ![]() I znowu skurcz po 6 minutach...ałć ---------- Dopisano o 03:06 ---------- Poprzedni post napisano o 01:49 ---------- Skurcze mam co 2-3 minuty ![]() ![]() ![]() Dam znać co i jak,oby szybko poszło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#537 | |||
Zakorzenienie
|
Dzień dobry.
![]() Ja już drugi dzień z rzędu budzę się z TŻ-tem o 4 i zasnąć nie mogę. Od wczoraj paskudnie mnie mdli i boli żołądek. Zauważyłam, że przy skurczach to się nasila, więc chyba po prostu Mały naciska mi na żołądek. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#538 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#539 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nooo wreszcie! Powodzenia!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#540 |
Zakorzenienie
|
No i nie rodze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:38.