|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3571 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. XIV
Cytat:
|
|
#3572 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Witam się
![]() znów chwila nadrabiania i jestem ![]() Trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty a dużo ich dzisiaj.Ma_Majka, Jasiu i T'ai - ![]() Cytat:
już tylko 10 dni. ![]() A z tego rysowania parkietu myślałam że z krzesła spadnę Cytat:
(30.X. jeśli dobrze pamiętam?) mam wizytę i dowiem się czy cc czy sn ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Mystiquee - ale następna pełnia ![]() Cytat:
Cytat:
, że niejednokrotnie dzięki temu że przyszłam koło 16:00 mogły umyć zęby. Pamiętam jak jedna opowiadała że włosy myła na 4 etapy (a miała bardzo krótkie). Pamiętam łzy w oczach. Ale one były oczywiście przeszczęśliwe i są tylko to były uroki chwil gdy już je coś dopadało. Najgorsze podobno są pierwsze tygodnie (pierwszy to hardcore), potem oby pierwszy miesiąc, a potem pierwsze 3 i już z górki. Ale zawsze dziecko może zachorować, mieć kolki, itd... Ech,... My z mężem szykujemy się na hardcore. Tak jak piszę wiem że ciężko przygotować nam się do czegoś czego nie przeszliśmy ale jak uda nam się spać po 2 godzinki dziennie w pierwszym tygodniu to uznam to za sukces. Choć oczywiście są wyjątki. Ale myślę że początki dla każdego będą bardzo trudne.---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ---------- A i super że u Landi się uspokoiło - niech Kubuś siedzi jak najdłużej
|
||||||
|
|
|
#3573 | |
|
Wtajemniczenie
|
A co ten zus Cię tak kontroluje?
Już chyba 2 raz u Ciebie byli?Cytat:
Skomplikowane to Może któraś się w tym orientuje?
|
|
#3574 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
spytaj zusu czemu takie upierdliwe ![]() sprawdzają jak to powiedziały czy nie jestem w pracy, ale że mnie zastały to zadowolone i wszystko ok ![]() z tego co ja się orientuję zależy od lekarza - może ci dać zwolnienie do terminu OM i jak ten minie to musisz składać podanie o macierzyński (jest 7 dni by to zanieść do zusu) a macierzyński chyba można zacząć 2 tygodnie przed porodem |
|
|
|
|
#3575 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A na sr jeszcze mówili że najgorsze jeśli chodzi o poród to są te dziewczyny które mają wszystko pod kontrolą (tzn. muszą mieć) i tak normalnie w życiu zaplanowane wszystko od a do z. I przychodzą z planem porodu wyszczegółowionym kropka w kropkę - i nie ma bata, a niech coś pójdzie nie tak jak w planie ... koniec histeria, akcja porodowa się zatrzymuje i nie przekonasz takiej. A tu trzeba być elastycznym w zależności od sytuacji bo wielu rzeczy się nie przewidzi. A każdy poród jest inny. To się pomądrzyłam tym co usłyszałam - nie mając doświadczenia ![]() MiciaKicia i Dorsip - 34 tygodnia
|
|
|
|
|
#3576 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Ja słyszałam, że nie powinno się brać witamin, które nie są przeznaczone dla kobiet w ciąży. Chyba, że lekarz coś poleci, ale to inna bajka.
Cytat:
Cytat:
Nie pamiętam kto o tym pisał. Jak coś nie tak napisałam to poprawcie. ![]() AnnaEf, Ma_majka - ja myślę, że pewnie obydwie macie rację. Ja też słyszałam o tym "zezwierzęceniu" podczas porodu. Dlatego do tych planów porodu podchodzę z dystansem, bo nie wiem czy w którymś momencie nie zacznę błagać np. o oksy, żeby poszło szybciej, choć generalnie chciałabym tego uniknąć. Ale zgadzam się też z AnnaEf, że trzeba współpracować z położną, bo w sumie ona ma większe doświadczenie od nas. Ja się na to nastawiam, a jak to będzie to wyjdzie w praniu ![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#3577 |
|
Zakorzenienie
|
w ogóle znowu dużo nastukałyście ale nadrobię potem
teraz wypadałoby się ubrać i pranie nastawić bo znów cudna pogoda jedynie pogratuluję Ma_majce, Pani Jasiowej i sobie 8 miesiąca |
|
|
|
#3578 |
|
Zakorzenienie
|
za nowe tygodnie i za wizyty jeśli są jakieś ![]() Fajna pogoda, cieszę sie na wyjazdowy weekend u mnie w domu meble na środku, pierdZielnik jakich mało i czekam na faceta od nowych mebliDobrze ze Landi puszczają do domku
|
|
#3579 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3580 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiście znowu połowę cytatów mi gdzieś wcięło
Pisałyście o pełni - dobrze wiedzieć Ja tej pierwszej wolałabym uniknąć, bo za wcześnie dla mnie, ale druga ma być 28 listopada, a kolejna 28 grudnia. http://www.kalendarz-365.pl/ksiezyca/fazy-ksiezyca.html Z tego co pamiętam to na tym pierwszym usg miałam termin jakoś 29 listopada, więc kto wie. Choć jak piszecie, że wtedy są tłumy to chyba wolałabym inny termin
|
|
|
|
#3581 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, jak urodzilam pokazali Tomka na chwile i zabrali i zostalam z TŻ i pustym brzuchem........... Cytat:
![]() ![]() no a my dziś zaczynamy 35 tc |
||
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#3582 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
#3583 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tai - z tym podaniem do zusu, to kurde mnie przestraszyłaś :/ Ja nawet nie wiem, gdzie jest mój zus
|
|
#3584 |
|
Zakorzenienie
|
tzn np w moim przypadku składa się to pracodawcy a ten zanosi do zusu papiery
tak myślę że pewnie mąż będzie musiał to podanko podrzucić |
|
|
|
#3585 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() U mnie często po praniu często zostaje jedna skarpetka. Co się z nimi może innego dziać????
|
||
|
|
|
#3586 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez niteczka83 Czas edycji: 2012-10-19 o 11:36 |
|
|
|
|
#3587 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a oni mają 7 dni by to zanieść do zus samo pisemko to wystarczy proszę o udzielenie mi urlopu macierzyńskiego w wymiarze 20 tygodni tj. 140 dni a potem ewentualnie o dodatkowy urlop w wymiarze 4 tygodni takie podanie spokojnie ktoś może podrzucić, grunt że twój podpis będzie tylko 100% pewności nie mam czy tak teraz się to odbywa, może ktoś się orientuje? tak mi po prostu pracownica kilka lat temu składała a ja zanosiłam jej do zusu, między innymi z drukiem Z-3 Edytowane przez T'ai Czas edycji: 2012-10-19 o 11:37 |
|
|
|
|
#3588 |
|
Zakorzenienie
|
Witam. Przepraszam, że się wtrącę ale podczytuj Was i mam małe sprostowanie. Lekarz wystawia zwolnienie lekarskie do terminu porodu a ni teoretycznego terminu porodu to kobieta decyduje kiedy idzie na macierzyński w ciąży na L4 można być 280 dni.
---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- http://forumprawne.org/prawo-pracy/1...porodu-l4.html |
|
|
|
#3589 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
... bo ja sama jestem ciekawa. Ja mam sytuację taką że mam wystawione l4 do 30 października (od wizyty do wizyty). Termin z om to 3 listopad (ale teoretyczny - tak naprawdę nie wiem kiedy to nastąpi i mogę przenosić). To lekarz wystawia w takich sytuacjach l4 do wymyślonej daty np. daje jeszcze tydzień?
|
|
|
|
|
#3590 | |
|
Zadomowienie
|
cześć dziewczynki
gratuluję nowych tygodni ![]() 3mam za wizyty i poproszę o to samo dla siebie - ja mam dziś o 15:20, ale znając życie wejdę koło 16:00 :/i poproszę o za to, żeby mi nie kazał co tydzień przychodzić, bo już mi kasy braknie na niego ![]() Cytat:
|
|
#3591 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3592 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
za wizytę i oby...Nie no przecież wszystkie nie będziemy rodzić w pełnię - to by dopiero było ---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- Cytat:
Ale teraz już wiem.
|
||
|
|
|
#3593 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Fistaszek - dzięki za wtrącenie się Czyli po prostu jak mi się skończy zwolnienie, a jeszcze nie urodzę, to idę do lekarza i on nie ma prawa mi odmówić zwolnienia. Tylko najgorsze, że wizyta kosztuje, więc i tak będę 150zł do tyłu
|
|
#3594 |
|
Zadomowienie
|
Dobra dziewczyny mykam. Od 3 dni biorę się za prasowanie dzieciecych rzeczy.
Bo ja to jestem agentka i mam wszystko już poprane ale nie poprasowane choć oczywiście w pułeczkach porozkładne rozmiarami . I codziennie znajdywałam sobie zajęcie inne (tu trzeba wyczyścić leżaczek, a tu może umyć kaloryfer, wczoraj np. ważna baaaardzo była szafa przesuwana - czysta też musi być bo jak jeszcze dziecko zobaczy ten 1 mm zacieku tam na górze ) - wszystko oby tylko od prasowania uciec.... Ale dziś już nic nie wymyślę ![]() Przydałby mi się na małe wypożyczenie tż Halway'i
|
|
|
|
#3595 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3596 |
|
Zakorzenienie
|
zdycham dzis
![]() za wizyty i za nowe tygodniezbieram sie do miasta ale ledwo zyje-spac mi sie ciagle chce
Edytowane przez marti86 Czas edycji: 2012-10-19 o 11:54 |
|
|
|
#3597 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3598 | |||
|
Rozeznanie
|
Myślę, że można, ale to pewnie też zależy od tego czy np. w jakiś innych tabletkach które bierzesz nie ma już magnezu. Ja w ciąży biorę Aspargin 2x dziennie - te tabletki zawierają magnez i potas. Moja gin powiedziała, że mogę je spokojnie brać, a jak mi się kończą to od razu czuję się gorzej - zaraz czuję serducho.
Gratuluję !!!Również i gratulacje!!!![]() Cytat:
Cytat:
, ale najważniejsze że udało się zatrzymać skurcze. Niech Kubuś jeszcze trochę posiedzi w brzuszku![]() Cytat:
|
|
#3599 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny pracuję w rachubie tzn. rozliczam wynagrodzenia a rok temu urodziłam dziecko. Sprawdźc ie przepisy a jak nie to dla swojej pewności zadzwońcie na infolinie ZUS.
|
|
|
|
#3600 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:43.

ja czasem sobie nim robie i pomaga bardzo

a dużo ich dzisiaj.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Bo ja to jestem agentka i mam wszystko już poprane ale nie poprasowane choć oczywiście w pułeczkach porozkładne rozmiarami 
ale wczoraj przezylam horror. zaczelam wymiotowac chyba z nerwow, lekarz wolal pic kawe niz mnie zbadac. na szczescie rozwarcie sie nie powiekszylo wiec mogli w pore to wszystko zatrzymac. skurcze co 5 minut juz tak bolaly ze lezalam w kiblu i nie moglam sie ruszyc