|
|
#2131 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Koty- część V
Cytat:
|
|
#2132 |
|
Nie depcze krokusów
|
Chrupki tej wersji z kaczką są wielkie, 2x większe od PoN, w komentarzu ktoś wkleił zdjęcie z linijką.
Ostatnio w MP kupiłam zbożowe PoN, po bezzbożowym niestety wymiotował i w ostateczności odmawiał jego jedzenia.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2012-10-20 o 12:33 |
|
|
|
#2133 |
|
KOTerator
|
A ten zbożowy smakuje mu tak samo jak normalny PoN? Po zbożowym nie wymiotował?
Ładnie ta karma wygląda, muszę sobie zamówić do obwąchania .
|
|
|
|
#2134 |
|
Nie depcze krokusów
|
Nie próbowałam zbożowego jeszcze, mamy wór granata
|
|
#2135 |
|
KOTerator
|
Aaaa... A ta karma Danielsowi smakuje
? Pachnie ładnie? Muszę kupić.
|
|
|
|
#2136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2137 |
|
KOTerator
|
![]() Trzeba być na bieżąco .
|
|
|
|
#2138 |
|
Zakorzenienie
|
Mam pytanie ale skierowane do doswiadczonych Kocich Mam - takich ktore maja przynajmniej 2 koty przy czym przynajmniej jeden z nich jest kotem doroslym (powyzej 2 lat) przygarnietym z ulicy.
Kot ma nastepujaca 'charakterystyke' a w zasadzie to jest Ona wiec: - ma grubo powyzej 2 lat - urodzila sie na dworze, matke, ja i jej rodzenstwo dokarmial ktos na zasadzie sypania suchego jedzenia do misek na podworku, kontakt z ta osoba byl tylko taki ze koty przylecialy, zjadly i polecialy do swoich kocich spraw, osoba ta po roku wyprowadzila sie zostawiajac koty same sobie (w czasie karmienia nie bylo glaskania) - kotka przez kolejny rok zywila sie tym co upolowala plus czasem inni ludzie cos rzucili z resztek obiadowych - od kilku miesiecy jest regularnie dokarmiana przez jedna osobe i z agresywnego zwierzaka zmienila sie sie w normalnego kota w stosunku do tej osoby, ale tylko do tej osoby, na inne nadal reaguje sykami i warczeniem - przychodzi na kazde zawolanie, czesto zamiast jedzenia woli byc poglaskana - trzyma sie podworka, spi w domku ktory zostal dla niej zrobiony - wczesniej byla agresywna w stosunku do innych kotow zyjacych wolno (w tym wlasnej siostry), odkad dostaje regularnie jedzenie wykazuje zero agresji do innych kotow - kotka raczej nigdy nie miala malych (ani razu nie znikla na dluzszy czas, nie byla widziana w ciazy), raz miala rujke (bila wszystkie kocury ktore chcialy sie zblizyc, siedziala na czubku drzewa przez kilka dni aby nie miec kontaktu z kocurami) Moje pytanie jest takie (o tym ze i tak potrzebuje treningu w domu wiem) - statystycznie (bo wiadomo kazdy kot jest inny) jak to wyglada w praktyce, czy taki kot ma szanse byc kotem domowym, niewychodzacym. Czy sa tu osoby ktore przechodzily cos takiego? Rozumiem ze kazdy zacznie od tego ze kazdy kot jest inny, wiem o tym, ale chcialabym moc zebrac troche wiedzy zeby miec jak najwiecej informacji co mozna zrobic aby ten proces przeprowadzic. Do tego wazna informacja - w domu w ktorym kotka zamieszkalaby sa juz koty, zzyte ze soba. Prosze o wypowiedzi ale naprawde od osob ktore maja doswiadczenie z czyms takim. (nie chodzi mi o koty ze schroniska, bo one przechodza tam ocene czy nadaja sie do adopcji czy nie, czesto maja za soba podstawowy trening, chodzi o kota wzietego doslownie z ulicy na ktorej zyl od urodzenia). Teorie znam. Szukam informacji z zyciowych doswiadczen, historii ktore pomoga mi wynalezc jakies detale, szczegoly pomocne w udzieleniu pomocy tej kotce. Linki do takich informacji tez sie przydadza choc nie wiem czy jest cos na necie czego nie czytalam ![]() ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- No tak, oczywiscie
|
#2139 |
|
KOTerator
|
Rybiorku u mnie to wiesz jak było, Milka miała 6miesięcy gdy z polnego kotka zamieniła się w kanapową księżniczkę, teraz nawet nie myśli o wychodzeniu.
Poszukam informacji w necie tak samo. A może wątek na miau.pl? |
|
|
|
#2140 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2141 | |
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() Ja też, więc jak trafiła się promocja w Animalii, to się rzuciłam
|
|
|
#2142 |
|
KOTerator
|
Malla dałabyś znać jak coś znajdziesz ciekawego
.
|
|
|
|
#2143 |
|
Nie depcze krokusów
|
Miałam wtedy przerwę od Wizażu
|
|
#2144 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jakie to karmy? u mnie jest trochę problem bo kotka krzywo patrzy na suche |
|
|
|
|
#2145 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
Poza tym obojętnie jaka bezzbożówka. Np. Ziwi Peak, ale tak jak pisałam, przekonana nie jestem do podawania samego mokrego gotowego. |
|
|
|
|
#2146 |
|
Rozeznanie
|
monika_sonia dzięki
w takim razie dokupię jakąś suchą, mam nadzieję że się przekona do niej a czy ktoś może ma kota który nie chciał jeść suchego i się przekonał? macie jakieś doświadczenia jak go namówić? ![]() |
|
|
|
#2147 |
|
KOTerator
|
Po prostu musisz szukać suchego, które kot zechce jeść
, niestety trwa to długo i możesz się wykosztować zanim trafisz w gust kota... Mam dwie kotki, jedna wybredna - je suche i mokre bez szemrania ostanio, druga - podobno niewybredna i jedząca wszystko i szybko - suchego ostatnio nie chce ruszyć, je tylko jak jest naprawdę baaaardzo głodna. Nie ma siły, która by ją zmusiła do jedzenie suchego wtedy, kiedy ona ma w planie jeść kurczaka z krewetkami .
|
|
|
|
#2148 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2149 |
|
KOTerator
|
Ale mokra karma b.droga
a suche kompletne i sycące w misce obok... Po prostu wredna małpka z niej, panny uknuły plan puszczenia mnie z torbami .
|
|
|
|
#2150 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, co myślicie o tym zestawieniu? http://lew.wsinf.edu.pl/~klimek/rokc...y_polecane/#t1 ?
Ja dziś kupiłam Stimpackowi Royal Canina dla kotków od 1 do 4 miesiąca, mam nadzieję, że będzie mu smakować. Poszukam też Acany na wagę, żeby od razu nie kupować całej paczki, skoro mówicie że kotom nie smakuje.
|
|
|
|
#2151 |
|
KOTerator
|
Tabelka z 2004, od tamtej pory wszystko się zmieniło.
Royala przejął Mars (producent Whiskasa i Chappi) i nie jest to już taka dobra karma jak wtedy. Trująca nie jest, ale można kupić coś innego. |
|
|
|
#2152 |
|
Rozeznanie
|
A podpowiedzcie mi, która karma sucha ma małe kawałeczki, takie żeby małej było łatwo gryźć?
|
|
|
|
#2153 |
|
Raczkowanie
|
No to pięknie:// właśnie dlatego wolałam spytać. Chyba muszę się nauczyć analizować składy.
|
|
|
|
#2154 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2155 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przy okazji pokażę Wam zagłębie Stimpacka, które właśnie zaczęłam tworzyć Jakieś pomysły na zabawki?I wiecie co, ten ktoś kto wyrzucił Stimpacka na ulicę to straszny frajer, bo Stimpack to najlepszy kot na świecie! (wiem wiem, Wasze koty też są najlepsze na świecie )
|
|
|
|
|
#2156 |
|
Rozeznanie
|
monika_sonia i onemorepanda dzięki wielkie
|
|
|
|
#2157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak właśnie kończą osoby, które nie były kiedyś przekonane do kotów! Zakocenie 100%, Stimpack się spisał znakomicie moja znajoma ze studiów wzieła sobie kotkę, ale że jej chłopak zaczął mieć alergię na kota, to go oddała (pomijam fakt, że z alergią można żyć albo brac leki, ale trzeba chcieć). Jak można wybrać chłopaka, a nie kota? niektóre dziewczyny takie durne są |
|
|
|
|
#2158 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na szczęście narzeczony kotka zaakceptował bardzo szybko (oboje jesteśmy już, jak to ujęłaś zakoceni na 100% ), chociaż wciąż jest na mnie zły, że podjęłam sama taką decyzję. Ale co miałam zrobić? Zadzwonić z pytaniem: kochanie mam w aucie małego kotka, którego ktoś wyrzucił na ulicę, powiedz może on z nami zamieszkać czy też mam go wyrzucić? Nie rozumiem ludzi, którym tak łatwo przychodzi pozbycie się zwierzaka, który już się do nich przywiązał i poczuł bezpiecznie. |
|
|
|
|
#2159 |
|
Wtajemniczenie
|
Rybiorku znam mnóstwo przykładów kotów podwórkowych na dworzu urodzonych i nigdy nie domowych które w dorosłym wieku zostały odłowione i znalazły się w domu, i niestety muszę Ci napisać że wszytsko zależy od kota i od charakteru
kotka widać jest charakterna więc pewnie problemy będą ale kto wie, może zaskoczyć wszytskichZ podwórka z którego wziełam mojego MOJO, w ubiegłym roku pokastrowałam kotki, w tym roku dziewczyna która tam bywa i dzięki której dowiedziałam się o tych kotach leczyła kotkę z tego stadka i postanowiła poszukać jej domu, znalazła dla niej DT a później dom i kota b dobrze się odnalazła w nim, byłam sama w szoku bo uważałam tą kotkę za kota trudnego na sterylkę łapałam ją kilka dni, była b płochliwa sprytna i nieufna a tylko do "swoich" mizista...naprawdę nie ma reguły...
|
|
|
|
#2160 |
|
Zakorzenienie
|
Rybiorek nie pomogę Ci, bo nie znam sie na kotach, ale napiszę tak: jestes wielka
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:36.

!! Nie widziałam jej jeszcze!!
.
? Pachnie ładnie? Muszę kupić.
.

.
.
. Te warte uwagi są na złotej liście miau.pl.