|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#72061 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci
Cytat:
|
|
|
#72062 | |||||
|
ma zielone pojęcie
|
Jest świetnie
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
„Tak, tak, to od wiejskiej kury!”. Mhm, a kura być może faktycznie jest na wsi, ale np. trzymana w klatce ![]() Cytat:
|
|
#72063 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ponadto trzeba patrzeć w jakich związkach te suplementy się znajdują. I z czym się je łączy i czym je popija. No i trzeba by myśleć o dawkowaniu. Nie wiem jak suplementy, ale dawkowanie leku jest standardowo podane dla mężczyzny w wieku ok. 35 lat o określonej wadze. Dla każdego pacjenta powinny być przeliczane, ale przecież lekarz nie potrafi nawet poprawnie wypisać recepty, nie mówiąc o rozsądnym dawkowaniu (z Drzwi Otwartych, studentka medycyny II. roku do zainteresowanego licealisty, pokazując podręcznik do anatomi: "nie martw się, nie musimy tego umieć, po egzaminie można zapomnieć, uczymy się tego tylko żeby przećwiczyć pamięć". Myślałam przez chwilę że sobie jaja robi, ale jak odszedł okazało się, że nadal zachowuje totalną powagę). Poza tym w szpitalach leki są podawane jak wlezie, jakoś nie specjalnie myślą o interacjach. Np. taki wapń, magnez powinny być podawane najlepiej w związkach organicznych. Węglany są gorzej wchłanialne, nie mówiąc o nieorganicznych. Muszę poszukać informacji o chelatach i ich działaniu. Zastanawia mnie ich konstrukcja, na ile dobrze oddają te mikroelementy? Cytat:
Cytat:
Magister biotechnologii. Bezrobotny, goły, wypalony magister. Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach. "Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi ₪ ø lll·o.
Edytowane przez Scintilla_Felis Czas edycji: 2012-10-21 o 00:33 |
|||
|
|
|
#72064 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poszukuję czegoś pomiędzy.
|
|
#72065 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
prostuję się i też tak trzepię głową, ale po falach ani śladu. :c muszę rozczesać delikatnie palcami te kołtuny na czubku głowy i też ugniatam, daje żel, ale o falach moge pomarzyć ;/Cytat:
Cytat:
i oczywiście poprawki też są, ale to jest koszmar naprawdę co mam później na głowie ;/ Cytat:
no jedynie przy twarzy.. nie wiem juz jak mam je stylizować ;/
|
||||
|
|
|
#72066 |
|
Zakorzenienie
|
hej
![]() moje włosy o dziwo ładnie wyg;adaja na drugi dzien nawet reanimowac az trak nie musze.Dzis bed eolejowac . Wy robicie jakas mieszanke czy jak??? czy sam olej??
|
#72067 |
|
Raczkowanie
|
hej ho Dziewczyny, po małej przerwie wracam do Was, i pokazuje, co tam sie dzieje u mnie na głowie
![]() I mam problem, jak zwykle ;D No bo tak: jestem u siebie w domu, nie muszę za wiele robić, włosy są śliczne. Wyjeżdżam do Rzeszowa na studia, choćbym nie wiem jak się starała, jest siano, puch, i w ogóle dno i kilometr mułu. i doszłam do wniosku, że to kwestia wody. U nas jest świetna woda, a w Rzeszowie jest syfska woda z Wisłoka ^^ No i moje pytanie jest następujące... co mogę w związku z tym zrobić? Ps. I podejrzewam, że pewnie nie spodoba Wam się to, że u góry jest płasko, a włosy zaczynają się kręcić od pewnego momentu, ale jest to zabieg celowy, po prostu strasznie nie podoba mi się, gdy mam... hmm, zbyt dużo na głowie, nie lubię, gdy są za bardzo odbite, wole... przylizane, łatwiej mi je wtedy ułożyć. ;D To pewnie jakieś zboczenie z czasów prostowania... Edytowane przez Elainetka Czas edycji: 2012-10-21 o 11:20 |
|
|
|
#72068 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
dementuję plotki jakobym była autorką pomysłu z chustką [/QUOTE]A to nie była Volyova? Cytat:
Cytat:
Dostajemy produkty napakowane chemikaliami i jesteśmy niejako zmuszani do prania ich w chemikaliach. Trochę zbaczam z tematu ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja wiem, że chemiczne farby to nie są nieszkodliwe zabawki. Na listach składników kosmetycznych wszelkie barwniki są zawsze oznaczane jako potencjalne podrażniacze - nigdy nie znalazłam bezpiecznego. Już samo to wystarcza, żeby podchodzić do farbowania z rezerwą. Z drugiej strony metody naturalne, zioła, tez nie są hiperbezpieczne. Niejednokrotnie przekonałam się, że chemia jest dla mnie "zdrowsza". Nic nie jest jednoznacznie dobre i złe. Niestety Jestem jednakowoż przekonana, że tam, gdzie w grę wchodzą wielkie pieniądze, często podejście do uczciwości jest, że tak powiem, kreatywne Jestem przedsiębiorcą i też już co nieco widziałam, najgorzej jest jednak, gdy występuję jako klient, bo ciężko znieść kit marketingowy, jaki próbują mi wcisnąć sprzedawcy. Przez lata stałam się potwornym cynikiem. Nie wierzę w szczere intencje koncernów.
|
|
#72069 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem kto to wprowadził na wątek, aczkolwiek wiem, że tak robisz i że są efekty ![]() Marzę o takim błysku Cytat:
To samo właśnie te pomidory. Babcia hoduje kilka odmian, mama też, w doniczkach i to ma faktycznie smak. Te eko ze sklepu nie mają takiego smaku. Więc jak ktoś ma balkon to śmiało można takie hodować. Nie mam możliwości zbadania takiego pomidora i porównania, ale ufam, że jest zdrowy. |
||
|
|
|
#72070 |
|
Zadomowienie
|
Hej Wizażanki
dość długo Was podczytuję i dopiero teraz zdecydowałam się napisać a mam jeden cel - niech mi ktoś wskaże, co robię w tej mojej włosowej pielęgnacji źle, bo już sama nie wiem ![]() Od początku - w wakacje trochę zaniedbałam włosy, nie olejowałam i używałam na zmianę szamponu z Barwy i Garner Fructis (tak, SLS...) No ale wróciłam dzielnie na studia na kolejny rok i powiedzmy, że mam trochę więcej czasu, żeby się "poświęcić".Wszystko wygląda tak: nakładam oliwkę Babydream na pewien czas (raz to 4 godziny, raz 5, innym razem tylko 2, bo nie mam innego wyjścia..). Później myję włosy - najpierw machnę po nich Balsamem Mrs Potters (ten z aloesem) i spłukuję, potem myję szamponem Alterry (takim z beżową nakrętką, aktualnie nie wiem jaki to, bo moja współlokatorka okupuje łazienkę i prędko z niej nie wyjdzie - ale przypuszczam, że to figa i macadamia), potem nakładam Garniera Awokado i Masło Karite, spłukuję (raz w tygodniu nakładam jeszcze maskę Glorii do włosów farbowanych). Później rozczesuję palcami (muszę, inaczej miałabym giga kołtun), zawijam w bawełnianą koszulkę na jakieś 6-8 minut, zdejmuję ją, nakładam na końcówki jedwab Biosilk, trochę balsamu Nivea i na koniec żel (dostałam od fryzjerki, ma w nazwie Creative - taki w żółtym opakowaniu). I włosy radośnie sobie schną, a jak już są ok, to je odgniatam. Czy to jest ok? Co robię nie tak? Bo mam nieustanny puch na głowie (chyba wcześniej przesuszyłam je naftą...). I już nie wiem, co zrobić. Zdjęć nie załączam teraz, ale będę to mogła zrobić w przyszłym tygodniu, jak wreszcie pojadę do domu
We must fight for what we believe in Makenai Lepiej kochać, a potem płakać. Następna bzdura. Wierzcie mi, wcale nie lepiej. Nie pokazujcie mi raju, żeby potem go spalić. 23.05.2012 - pani licecjatka! 04.07.2014 - pani magister!
Edytowane przez crystal_tokio Czas edycji: 2012-10-21 o 11:51 |
|
|
|
#72071 | |||||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Mam jednak nadzieję, że nie wszystkie firmy z suplementami robią tak, jak ta firma (te firmy?), o której (których) tu pisałaś… Cytat:
) ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#72072 | |
|
Zadomowienie
|
Możesz mieszać różne oleje i nakładać na włosy, możesz je nałożyć na odżywkę, na suche, mokre włosy, na psikadło.. Wiele kombinacji, jest co testować
![]() Cytat:
Może to trochę banalne, ale próbowałaś do ostatniego płukania używać przegotowanej wody?
|
|
#72073 | |||||
|
Zadomowienie
|
Nie czuję się wszechwiedzącą, ale napiszę Ci co ja tu widzę
.Cytat:
Jeżeli masz na włosach olej nie musisz nakładać pottersa, ponieważ olej stanowi już pierwsze O. Jeżeli jednak nie masz oleju i nakładasz balsam - to bardzo fajnie, ale nie musisz go spłukiwać przed myciem - sam zleci razem z szamponem. Pamiętaj, żeby szamponem myć raczej samą skórę głowy - to co spłynie po spłukiwaniu szamponu wystarczająco umyje włosy. Próbowałaś już mycia odżywką? Albo metody kubeczkowej? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
.- pielęgnacja mało zróżnicowana, - nie widzę w pielęgnacji wcale protein, - koniecznie dodaj odżywkę bez spłukiwania. |
|||||
|
|
|
#72074 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zrezygnuj na pewno z Biosilka. Ma alkohol... lepsze będzie serum na końcówki z Bioraxu z A+E ![]() ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Cytat:
HM? Mieszkam w Rzeszowie już 7 rok i jakoś nie zauważyłam, żeby ta "syfiasta woda z Wisłoka" jakoś wpływała na włosy Może to kwestia wprowadzenia jakiś modyfikacji w pielęgnacji?
|
||
|
|
|
#72075 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja mam jeszcze uwagę co do rozczesywania - rozczesujemy z odżywką d/s na włosach, a nie po jej spłukaniu. Ewentualnie w trakcie nakładania b/s
Pielęgnacja fal od 01.02.2012. Edytowane przez Martek_ Czas edycji: 2012-10-21 o 12:43 |
|
|
|
|
#72076 |
|
Zadomowienie
|
Ja od x lat ZAWSZE rozczesuje włosy na odżywce b/s. Jakoś tak się nauczyłam. Robię to oczywiście tylko wtedy i grzebieniem szerokim. Przyznam szczerze, że nie wyobrażam sobie jak można nie czesać włosów w ogóle...
|
|
|
|
#72077 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
myślałam, że odżywkę/ maskę nakłada sie na olej, a nie na odwrót, chyba zgłupiałam już, jak to jest? |
|
|
|
|
#72078 |
|
Zadomowienie
|
[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;37174847]Hmm, to ja sie już pogubiłam
myślałam, że odżywkę/ maskę nakłada sie na olej, a nie na odwrót, chyba zgłupiałam już, jak to jest? Można nałożyć odżywkę pod olej, można też na.. Można nałożyć też maskę z olejem. Jest wiele kombinacji
|
#72079 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#72080 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Hmmm, tak w sumie to nie, spróbuję, zobaczę dzięki za propozycje ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#72081 |
|
Zadomowienie
|
[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;37175175]O, dziękuję za uświadomienie
![]() A czym się różni nakładanie odżywki na olej, od nakładania pod? [/QUOTE]Tak szczerze, to dokładnie sama nie wiem. Tak sobie gdybam, że może: - olejowanie na odżywkę - olejowanie które ma na celu "zamknięcie" we włosie tego co daje nam odżywka. Drugą funkcją odżywki jest to, że pozwoli nam na łatwiejsze usunięcie oleju - olejowanie pod odżywkę - hmm.. Odżywka na bank zemulguje nam olej i oczywiście pozwoli na jego łatwiejsze usunięcie, ale co jeszcze? Ktoś pomoże?
|
#72082 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Aaa, przy ostatnim nadrabianiu zapomniałam odpowiedzieć na ten post:
Cytat:
Ja muszę dokładnie widzieć, gdzie ścinam włosy, bo wiem jakiego ścięcia potrzebują, żeby się dobrze układać. No i nie ścinam włosów na prosto.Pojedyncze pasma ścinam ślizgiem (ten rysunek był tu chyba już z milion razy ):![]() A później otrzymuję mniej więcej taki efekt (partia najbardziej wierzchnia, jest najkrótsza):
|
|
#72083 |
|
Zadomowienie
|
Dzięęękuję
|
#72084 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny
a jutro idę po odżywkę b/s
We must fight for what we believe in Makenai Lepiej kochać, a potem płakać. Następna bzdura. Wierzcie mi, wcale nie lepiej. Nie pokazujcie mi raju, żeby potem go spalić. 23.05.2012 - pani licecjatka! 04.07.2014 - pani magister!
|
|
|
|
#72085 |
|
Zadomowienie
|
Chatul, znak firmowy copyrightowy mnie rozłożył na łopatki
|
|
|
|
#72086 |
|
ma zielone pojęcie
|
No co
Trzeba jakoś znakować własne rysunki ![]() Kiedyś miałam ten rysunek bez znaku wodnego, ale chyba przy przenoszeniu danych z poprzedniego komputera, gdzieś mi zaginął. Więc wszyscy oglądający muszą się z nim pogodzić, trudno
|
#72087 |
|
Raczkowanie
|
Cześć, dziewczęta!
Przybywam z kolejnym problemem. W zasadzie to nie tyle problem, co chyba nadmiar informacji z każdej strony. Otóż w swoim najnowszym wpisie Ajrisz pisze, żeby po myciu nie czesać włosów, wtedy po stylizacji ułożą się w ładne fale. I teraz: czytałam, że to właśnie włosy kręcone i falowane czesze się na mokro. Oświećcie mnie, proszę, jeśli jest inaczej. Kolejna rzecz: jeśli nie czeszemy włosów zaraz po myciu ani jak już są suche, to kiedy? Pomijam fakt, że ja praktycznie wszystko - od mycia po zabezpieczanie końcówek - robię z głową w dół, więc jak już się wyprostuję, to nie ma szans, żebym się nie rozczesała, bo włosy są splątane jak nieboskie stworzenie, że nie wspomnę o braku przedziałka... No po prostu wyglądam jak szczota. Cóż więc mam począć?
|
|
#72088 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)Chatul, boski rysunek, zdecydowanie do podpięcia ![]() ---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ---------- Cytat:
|
|
#72089 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() włosy jeśli musisz czeszesz po nałożeniu odżywki d/s ewentualnie b/s ( u mnie z b/s powstaje drobnica, wiec przeczesuję je ostatnio palcami z d/s) po nałożeniu żelu nie dotykamy już włosków i nie czeszemy ich. Jesli po wyprostowaniu się masz gniazdo na głowie, przeczesz je delikatnie palcami, dokończ stylizację i zostaw do wyschnięcia. Najlepszym sposobem jest przeczesanie włosów w pozycji wyprostowanej albo po słukaniu d/s zrobić głową odchyloną do tyłu "nienienienie" i dopiero nakładac reszte kosmetyków, nie wiem czy nie zakręciłam Cię bardziej.
|
|
|
|
|
#72090 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ogólnie rzecz biorąc - ogarnęłam ![]() A co zrobić z włosami na drugi dzień? Ja myję co 3 dni, więc jak je reanimować?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:16.

„Tak, tak, to od wiejskiej kury!”. Mhm, a kura być może faktycznie jest na wsi, ale np. trzymana w klatce 

"
prostuję się i też tak trzepię głową, ale po falach ani śladu. :c muszę rozczesać delikatnie palcami te kołtuny na czubku głowy i też ugniatam, daje żel, ale o falach moge pomarzyć ;/
i oczywiście poprawki też są, ale to jest koszmar naprawdę co mam później na głowie ;/ 

szczegóły w codzienniku
No ale wróciłam dzielnie na studia na kolejny rok i powiedzmy, że mam trochę więcej czasu, żeby się "poświęcić".