Majowo- Czerwcowe Mamusie 2013 - Strona 84 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-22, 21:36   #2491
acha131321
Raczkowanie

Dot.: Majowo- Czerwcowe Mamusie 2013

wygląda na to że mój lekarz z nfz to jakaś bezludna wyspa... naprawdę nie mogę narzekać, jedyny minus to poranne godziny w których przyjmuje i niestety muszę kombinować w pracy. Może mam po prostu szczęście jak na razie nie mam potrzeby wybierać się prywatnie do lekarza, ale w późniejszym czasie chciałabym zrobić konkretne usg

jestem zszokowana w jakim tempie "rozrasta" się nasze forum, wygląda na to , że nie przedstawiłam się jeszcze więc może powiem kilka słów o sobie:
mam 24 lata, to nasze 2 dziecko córeczka niedługo skończy 5 lat, nasza fasolka pojawiła się w 6 cyklu starań i jak wcześniej wspominałam w najmniej spodziewanym momencie bo miałam wiele stresów (mąż miał niedawno wypadek i stracił palca, no i był to trudny czas, byłam przekonana że nic z tego) pracuję zawodowo i jak na razie nie mam żadnych objawów najbardziej obawiam się mdłości i szczerze współczuję Mamusią, które muszą to przechodzić.

candace1 mam nadzieję, że wkrótce Twoje dolegliwości przejdą i jeszcze raz dzięki za zamówienie carters'a, ja również wpatrywałam się w to co zamawiają Mamusie dla swoich skarbów i też mnie spotykała taka miła niespodzianka

No i najważniejsze nasz mały skarbuś pojawi się na świecie 18.06.2013r.
acha131321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 21:40   #2492
lonely_lady
Zakorzenienie

Lublana masz sporo racji, sama też nie mam jeszcze żadnej karty ciąży, nie zaniosłam do pracy żadnego zaświadczenia ani zwolnienia.. nie dostałam skierowania na badania i musiałam zapłacić ok 260 zł za te podstawowe...ale tu chodzi o normalne traktowanie pacjentki, o ludzkie odruchy.. niektórzy lekarze na nfz są niemili, opryskliwi i "pracują" jak za karę.. To niestety fakt, którego z pewnością każdy miał okazję doświadczyć. a zadziwiające jest to, że wystarczy żeby umówić się do tego samego lekarza prywatnie i zmienia się w zupełnie inną osobę. I to jest przykre.. Bo system jest jaki jest, nic nie zmienimy, a narodowy fundusz zdrowia to niestety nie jedyna bolączka naszej kochanej Polski

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 21:44   #2493
czarnaola
Raczkowanie

HEJ!
Dawno mnie tu nie bylo ale przeczytałam wszystkie strony

ja jak narazie jeszcze nie myślę o kupnie wózka, łóżeczka itd... poczekam z tym jeszcze myślę że spory czas

Dzisiaj zaczął nam się 11 tydzień a na 2 listopada jestem umówiona na USG.. Już się stresuję... boję się bardzo, że coś będzie nie tak... i zakończyłam szperanie w internecie na temat badania przezierności, badań genetycznych itd itp... bo tylko sie negatywnie nakręcam i nie umiem się cieszyć z ciąży... ostatnie USG miałam 8.10 i z drgugiej strony chciałabym miec to kolejne już za sobą żeby znowu zobaczyć mojego maluszka i wiedzieć, że wszystko u niego okej....

jak tam wasze objawy? mnie przestały bolec piersi mniej więcej w polowie 10tc, teraz tylko wieczorne mdłości które jestem w stanie przeżyć i najbardziej dziwi mnie to, że przeszkadza mi zapach wszystkich moich perfum.. wszystkie butelki stoją nieużywane, bo starsznie mnie drażni to, że czuję zapach na wlosach i szyi do końca dnia... miała któraś z was podobnie??

Cytat:
Napisane przez Margosia__ Pokaż wiadomość
Dziewczyny a co można stosować na ból gardła? zaczyna mnie boleć i wolałabym, żeby nie przeszło w nic gorszego...
Sam ból gardła bez kaszlu i kataru
jakiś czas temu przeziebiłam się i na ból gardła lekarz polecił mi tantum verde ale w areozolu
czarnaola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 21:47   #2494
axella
Zakorzenienie

GG do axella

a ja nie powiem o ciąży dopóki nie będzie to bardzo konieczne
pracuję na śmieciową-umowę-zlecenie i wolę nie informować za wsześnie, zbyt fajnie zarabiam by stracić tą możliwość..
A właśnie-jakiekolwiek prawa jako ciężarna mam na takiej umowie? umowa na czas określony

ZUZIAK 7.05.2013
axella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 21:48   #2495
nuna2
Zakorzenienie

dziewczyny jak czytam co Ci lekarze na NFZ wyprawiają to aż strach się bać...
chyba dobrze zrobiłam, że zapisałam się prywatnie. tylko chce trochę przykombinować z badaniami, żeby było taniej niż prywatnie ale jak??
Stary 2012-10-22, 21:51   #2496
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anoxee Pokaż wiadomość
Teraz Ty mnie nie zrozum źle.
Skierowanie na badania... faktycznie, badania jak po zbóju. Krew, mocz i cukier. Łaaał. Nic nie mówił o toksopazmozie, konflikcie serologicznym, naprawdę uważasz, że to ok? Co do babci. Ja zadałam pytanie: "Babcia miała rozszczep podniebienia. Czy to jest dziedziczne?" Odpowiedź: "Nieee, tak daleko to nie jest."

Bardzo się cieszę, że możesz się w pracy dogadać. Ja pracuję bite 9,5 - i ani minuty krócej. Co do monitorów też nie masz do końca racji, ale nie o tym chciałam. Nie chodzi mi o mnie. Chodzi mi o postawę lekarza. Nawet nie zapytał gdzie pracuję i czym się zajmuję. Naprawdę uważałabyś, że zaświadczenie jest zasadne od 12tc pracując na dziale w markecie?

Ale ok. Załóżmy, że lekarz postąpił w porządku. Kolejna wizyta za 2 tygodnie. Przyjmuje tylko w poniedziałki 15-18. W jaki sposób mam przybyć na wizytę na 17:20, pracując do 17:30 (w poniedziałki, bo w resztę dni tygodnia do 18:30 )? Nie mając zaświadczenia pracodawca mnie nie zwolni. Poza tym, jak już mówiłam, będą w pracy zapewne skrzeczeć o zaświadczenie, bo muszą przyjąć kogoś do pracy, bo nie mogę pracować dłużej niż 8h , a bez tego nikogo nie może przyjąć.
Czasami gdzieś można znaleźć takie coś jak hmm kalendarz badań w ciąży. Ja mam akurat w tym pamiętniku ciążowym. Postaram się wkleić jutro. I to jest tak, że niektóre badania wykonuje się załóżmy dopiero od 8 tyg. Jak poszłam pierwszy raz w 5 tyg też byłam zbulwersowana, że nie dostałam na ŻADNE badania skierowania mimo iż byłam prywatnie. Po czym zmieniłam lekarza i od obecnego dowiedziałam się, że niektóre badania robi się w określonym tygodniu, ze względu na to, że niektóre choroby "wylęgają" się dłużej, bądź tak jak w krwi czy moczu zmiany zachodzą po jakimś czasie. I mimo, iż byłam na wizycie 8 października (6w2d)kazał mi odczekać jeszcze 2 tyg by iść na badania Także spokojnie, chyba trzeba dać mu szansę

axella jeśli nie opłacasz dobrowolnie chorobowego to nic. Aleeeee wystarczy, że opłacisz sobie sama przez 3 msc i będziesz miała ubezpieczenie i będziesz mogła sobie iść na l4

nuna idź do lekarza rodzinnego i ot tyle

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

Edytowane przez MoTyleKsw
Czas edycji: 2012-10-22 o 21:54
MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 21:52   #2497
acha131321
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
a ja nie powiem o ciąży dopóki nie będzie to bardzo konieczne
pracuję na śmieciową-umowę-zlecenie i wolę nie informować za wsześnie, zbyt fajnie zarabiam by stracić tą możliwość..
A właśnie-jakiekolwiek prawa jako ciężarna mam na takiej umowie? umowa na czas określony
najgorsze, że masz niewiele przywilejów, a nie masz możliwości podpisania umowy o pracę wówczas należy Ci się chorobowe płatne 100% i urlop macierzyński. Ja za wszelką cenę walczyłabym o taką umowę bo nie masz pewności jak będzie przebiegała Twoja ciąża i zostaniesz na lodzie...
Stary 2012-10-22, 21:55   #2498
axella
Zakorzenienie

GG do axella

Cytat:
Napisane przez acha131321 Pokaż wiadomość
najgorsze, że masz niewiele przywilejów, a nie masz możliwości podpisania umowy o pracę wówczas należy Ci się chorobowe płatne 100% i urlop macierzyński. Ja za wszelką cenę walczyłabym o taką umowę bo nie masz pewności jak będzie przebiegała Twoja ciąża i zostaniesz na lodzie...
od listopada zabieram się z Tż za firmę-jakies tam plusy przy dziecku z tego będą, no i praca w domku..
A umowy o pracę nie dostanę, łudziłam się,że moooże choć odrobinkę przywilejów z tej umowy będę mieć... a tu lipka

ZUZIAK 7.05.2013
Stary 2012-10-22, 21:58   #2499
elizabarbara
Zakorzenienie

GG do elizabarbara

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
chyba dobrze zrobiłam, że zapisałam się prywatnie. tylko chce trochę przykombinować z badaniami, żeby było taniej niż prywatnie ale jak??
jak dobrze zyjesz ze swoim rodzinnym to na podstawowe badania typu krew i mocz da Ci skierowanie bez problemu. Moze na jakies dodatkowe jeszcze, ktore bedzie mogl. Wiem ze np na TSH rodzinny moze dac.
A zeby bylo taniej, to mozna isc do ginekologa na NFZ tylko po same skierowania na badania Ale trzeba jakas bajeczke opowiedziec Nasciemniac giniowi, po co Ci te badania
Ja chcialam sobie wykombinowac skierowanie na badania w kierunku zespolu antyfosfolipidowego na NFZ (bo koszt oznaczenia 3 przeciwcial to okolo 300 zl), ale sie niestety nie dalo Ginio uznal ze nie mam wskazan i nie dal.

Zalezy na kogo sie trafi

Alez mnie nalecialo na nalesniki z nutella i bananami Jutro sobie zrobie

WYMIANKA
elizabarbara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 21:58   #2500
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Czasami gdzieś można znaleźć takie coś jak hmm kalendarz badań w ciąży. Ja mam akurat w tym pamiętniku ciążowym. Postaram się wkleić jutro. I to jest tak, że niektóre badania wykonuje się załóżmy dopiero od 8 tyg. Jak poszłam pierwszy raz w 5 tyg też byłam zbulwersowana, że nie dostałam na ŻADNE badania skierowania mimo iż byłam prywatnie. Po czym zmieniłam lekarza i od obecnego dowiedziałam się, że niektóre badania robi się w określonym tygodniu, ze względu na to, że niektóre choroby "wylęgają" się dłużej, bądź tak jak w krwi czy moczu zmiany zachodzą po jakimś czasie. I mimo, iż byłam na wizycie 8 października (6w2d)kazał mi odczekać jeszcze 2 tyg by iść na badania Także spokojnie, chyba trzeba dać mu szansę
Widzisz kochana, i muszę być na forum wizażu, poczytać taką mądrą koleżankę, żeby się o tym dowiedzieć? On w czasie tej wizyty użył może 10 słów. Wliczając w to dzień dobry i do widzenia.

Leon
anoxee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 21:58   #2501
nuna2
Zakorzenienie

MoTyleKSyw ale co mu powiedzieć?? Ze chce badania na to na to i na to??
Stary 2012-10-22, 21:59   #2502
acha131321
Raczkowanie

Cytat:
badanie krwi i moczu możesz wykonać u lekarza rodzinnego z tego co wiem powinni iść Ci na rękę i zrobić takie badania, resztę badań pewnie będziesz musiała wykonać na własną rękę. Dlatego jednak wybieram mojego lekarza z nfz, a po zrobieniu większości badań potem przeniosę się do niego prywatnie.
Ogólnie w przychodni do której chodzę gorzej jest być zwykłą pacjentką niż ciężarną bo dopiero w chwili zajścia w ciążę zaczynają traktować Cię w miarę normalnie...
A i ciężarne mają pierwszeństwo więc nie muszę się denerwować w kolejce...mam nadzieję, że nie będę musiała podzielać waszej opinii po kolejnej wizycie
Stary 2012-10-22, 21:59   #2503
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Oczywiście dziękuję motylku.

Leon
anoxee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 22:01   #2504
nuna2
Zakorzenienie

ElizaBarbara a nie wiecie czy można zobić 2 razy w tyg usg?? bo jakbym poszła do gina na nfz to by mi wypisał badania jakby mnie przebadał;/ Ale w czwartek mam u prywatnego... U nas rodzinni nie są tak dobrzy
Stary 2012-10-22, 22:05   #2505
axella
Zakorzenienie

GG do axella

lecę spać, miałam kiepski dzień.. i jeszcze gorszy przede mną-najpierw dzisiejszy cud-lekarz,a potem 11h w pracy
branoc!

ZUZIAK 7.05.2013
Stary 2012-10-22, 22:05   #2506
cloche
Zakorzenienie

ha, właśnie doszłam do dołu strony i się okazało, że mam 5 do nadrobienia!!!
Cytat:
Napisane przez ada32 Pokaż wiadomość
w którym tygodniu byłas jak dzidzia miała te 2,2mm???

a w którym jak 11mm???

jesli mogę spytac
te 2,2 mm to były na początku 6tego, 11 dokładnie tydzień później jeśli wszystko dobrze się rozwija, to kruszynka ma już coś koło 2 cm

no dobra, próbuję nadrobić.... znaczy się, przelecę was
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 22:05   #2507
elizabarbara
Zakorzenienie

GG do elizabarbara

Cytat:
ElizaBarbara a nie wiecie czy można zobić 2 razy w tyg usg?? bo jakbym poszła do gina na nfz to by mi wypisał badania jakby mnie przebadał;/ Ale w czwartek mam u prywatnego... U nas rodzinni nie są tak dobrzy
Nawet w ksiazce ostatnio czytalam, nie mowiac juz o necie, ze nie ma zadnych dowodow na czynniki uboczne robienia USG. Czyli zrozumialam, ze mozna robic czesto usg i to nie grozi dziecku

WYMIANKA
Stary 2012-10-22, 22:10   #2508
acha131321
Raczkowanie

Cytat:
od listopada zabieram się z Tż za firmę-jakies tam plusy przy dziecku z tego będą, no i praca w domku..
A umowy o pracę nie dostanę, łudziłam się,że moooże choć odrobinkę przywilejów z tej umowy będę mieć... a tu lipka

W pierwszej ciąży miałam identyczną sytuację jak Twoja też umowa zlecenie no i musiałam podjąć ryzyko...zatrudniałam się w sklepie i dostałam umowę o pracę na 6 miesięcy, dzięki temu korzystałam z wszystkich przywilejów. Rozumieniem Ciebie doskonale bo przechodziłam to kilka lat temu i nadal mnie to irytuje

Edytowane przez acha131321
Czas edycji: 2012-10-22 o 22:12
Stary 2012-10-22, 22:11   #2509
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:
Widzisz kochana, i muszę być na forum wizażu, poczytać taką mądrą koleżankę, żeby się o tym dowiedzieć? On w czasie tej wizyty użył może 10 słów. Wliczając w to dzień dobry i do widzenia.
Nie ma za co. Wiadomo są ludzie mniej i bardziej rozmowni i tacy są też lekarze, poza tym wiele z nich ma swoje "metody" i sami po wielu latach wiedzą co jest dobre dla pacjentek, no ale nie mówię, że się nie mylą.
Mam jednak nadzieję, że trochę się uspokoiłaś bo doskonale Cię rozumiem, bo mój bulwers sięgał zenitu po pierwszej wizycie

Cytat:
Kurcze, możesz zgłosić swojemu pracodawcy chęć opłacania składek zdrowotnych. 3 msc płacenia a masz takie same prawa jak Ci co mają umowę o pracę!

Cytat:
MoTyleKSyw ale co mu powiedzieć?? Ze chce badania na to na to i na to??
Możesz powiedzieć, że oddawałaś krew i miałaś złe wyniki i kazali Ci zrobić badania albo powiedzieć prawdę, albo iść prywatnie do gina, ale u mnie się długo czeka

Jestem W Niebie.

Kocham Was

Stary 2012-10-22, 22:13   #2510
lonely_lady
Zakorzenienie

Elizabarnara wiadomość w końcu dotarłą dziękuję

Stary 2012-10-22, 22:16   #2511
nuna2
Zakorzenienie

też chcę książkę
Stary 2012-10-22, 22:36   #2512
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Elizabarbara- dzięki za książkę!

Witam się i żegnam, 2w1.
Czuję się dzisiaj gorzej niż źle. Mdli mnie cały dzień, a wieczorem to w ogóle apogeum! Idę się myć i lulu. Jutro rano idę na pierwsze wyniki (krew na szczęście pobierze mi w pracy koleżanka i nie będę musiała się stresować czekając w kolejce w laboratorium).

Powiem Wam, że mam przeogromną ochotę przeleżeć ten pierwszy trymestr w domu na zwolnieniu, ale mam opory ze względu na szefa i koleżanki z pracy...

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 22:37   #2513
candace1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez acha131321 Pokaż wiadomość

candace1 mam nadzieję, że wkrótce Twoje dolegliwości przejdą i jeszcze raz dzięki za zamówienie carters'a, ja również wpatrywałam się w to co zamawiają Mamusie dla swoich skarbów i też mnie spotykała taka miła niespodzianka

No i najważniejsze nasz mały skarbuś pojawi się na świecie 18.06.2013r.
Gratuluję!
Ja też mam taką nadzieję, bo już cycki a nie tylko ręce mi opadaja z wrażenia
A widzisz to jednak jest zaraźliwe! koniec - już nie zamawiam dziecięcych rzeczy!żarcik Teraz to się dopiero zacznie szaleństwo
BTW paczka powinna niedługo dotrzeć - jutro będę dzwonić i o nią pytać i nie ma za co

Cytat:
Napisane przez czarnaola Pokaż wiadomość
najbardziej dziwi mnie to, że przeszkadza mi zapach wszystkich moich perfum.. wszystkie butelki stoją nieużywane, bo starsznie mnie drażni to, że czuję zapach na wlosach i szyi do końca dnia... miała któraś z was podobnie??
Ja nbie używam perfum odkąd zaczęły mi się dolegliwości czyli od 5 tyg. Nie mogę znieść nawet zapachu antyperspirantu a co dopiero perfum
Generalnie po I ciąży zamienił mi się nos i nie mogłam już używać tych perfum co przed ciążą... Obawiam się, ze teraz będzie tak samo
candace1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 22:38   #2514
Lublana
Zadomowienie

Cytat:
Teraz Ty mnie nie zrozum źle.
Skierowanie na badania... faktycznie, badania jak po zbóju. Krew, mocz i cukier. Łaaał. Nic nie mówił o toksopazmozie, konflikcie serologicznym, naprawdę uważasz, że to ok? Co do babci. Ja zadałam pytanie: "Babcia miała rozszczep podniebienia. Czy to jest dziedziczne?" Odpowiedź: "Nieee, tak daleko to nie jest."

Bardzo się cieszę, że możesz się w pracy dogadać. Ja pracuję bite 9,5 - i ani minuty krócej. Co do monitorów też nie masz do końca racji, ale nie o tym chciałam. Nie chodzi mi o mnie. Chodzi mi o postawę lekarza. Nawet nie zapytał gdzie pracuję i czym się zajmuję. Naprawdę uważałabyś, że zaświadczenie jest zasadne od 12tc pracując na dziale w markecie?

Ale ok. Załóżmy, że lekarz postąpił w porządku. Kolejna wizyta za 2 tygodnie. Przyjmuje tylko w poniedziałki 15-18. W jaki sposób mam przybyć na wizytę na 17:20, pracując do 17:30 (w poniedziałki, bo w resztę dni tygodnia do 18:30 )? Nie mając zaświadczenia pracodawca mnie nie zwolni. Poza tym, jak już mówiłam, będą w pracy zapewne skrzeczeć o zaświadczenie, bo muszą przyjąć kogoś do pracy, bo nie mogę pracować dłużej niż 8h , a bez tego nikogo nie może przyjąć.
Przepraszam, pisałam na szybko i trochę poirytowana byłam. Masz rację, bo lekarz ewidetnie Cię olal, faktycznie toxo powinien dac, anty hbs itp. Ale 5 tc to jest naprawdę bardzo wcześnie, myślę że po prostu liczy się z tym, wczesne ciążę różnie się kończą, mi lekarka też kazała się chwalić ciąża (byłam w końcu 4 tc) i widziałam że bardzo nie worost chciała mi przekazać, że różnie może być i żebym się nie napalala.

Co do pracy i godzin wizyt - ja bralam urlop.
No i nie gloryfikowalabym prywatnej opieki medycznej, tzn. prywatną praktyka konlretynego lekarza ok, bo kasa idzie wprost do jego kieszeni, ale abonamenty medyczne to jakaś pomyłka, trafialam na takich samych gburow jak tu opisujecie i to jeszcze za to placac
tyle że gdzieś tam starałam się na logikę zrozumieć ich podejście, jeden lekarz dobrze mi powiedzial- do 12 tc NIC nie można zrobić, jedynie duphaston i luteina a na rozwój dziecka nie ka się wpływu także jak nic się nie dzieje lekarze po prostu nie panikuja tylko ją spokojnie podchodzą, bo jest czas.
Z telefonu pisze sorki za błędy.

Lonely lady jak miałam 17-20 lat chodziłam nq nfz i trafialam do świetnych lekarzy, którzy zelcali wszystkie badania, gbury i buce są wszędzie niestety i nawet prywatnie, ale jak się jeden z drugim decyduje na etat w nfz ( chyba że to obowiązek) to powinni się wczuwac a nie traktować kobiety jak petentów w urzędzie.
Tylko tez postarajmy się zrozumieć tych ludzi, bo często msja do czynienia z pacjentami psycholami, albo samodiagnozujacymi się przez google i też jakoś są wyczuleni na wg nich panikowanie. Trzeba zrozumieć obie strony no i zaufać lekarzowi, no chyba że trafi się na ostatniego bucs to skargę pisać i nasmarowac mu opinię znanym lekarzu.
Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
Lublana masz sporo racji, sama też nie mam jeszcze żadnej karty ciąży, nie zaniosłam do pracy żadnego zaświadczenia ani zwolnienia.. nie dostałam skierowania na badania i musiałam zapłacić ok 260 zł za te podstawowe...ale tu chodzi o normalne traktowanie pacjentki, o ludzkie odruchy.. niektórzy lekarze na nfz są niemili, opryskliwi i "pracują" jak za karę.. To niestety fakt, którego z pewnością każdy miał okazję doświadczyć. a zadziwiające jest to, że wystarczy żeby umówić się do tego samego lekarza prywatnie i zmienia się w zupełnie inną osobę. I to jest przykre.. Bo system jest jaki jest, nic nie zmienimy, a narodowy fundusz zdrowia to niestety nie jedyna bolączka naszej kochanej Polski
Lublana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 22:47   #2515
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elizabarbara Pokaż wiadomość
Mam nadzieje. Boje sie tylko ze znowu mam za gęstą krew i kolejny raz beda problemy I tak juz zastrzyki z clexane biore codziennie na rozrzedzenie krwi. Eh

Nie bede sie martwic, co ma byc to bedzie..

Lece poodpoczywac
aaa moment! co nie tak z za gęstą krwią??? bo ja przed ciążą chodziłam 1-2 razy w roku oddawać krew, bo hemoglobinę miałam na poziomie 17-19 wiecznie (przy czym jeszcze parę lat temu byłam chroniczną anemiczną ). to co mam robić, co??? tylko nie mów, że więcej wody pić
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 22:57   #2516
lonely_lady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość
Witam się i żegnam, 2w1.
Czuję się dzisiaj gorzej niż źle. Mdli mnie cały dzień, a wieczorem to w ogóle apogeum! Idę się myć i lulu. Jutro rano idę na pierwsze wyniki (krew na szczęście pobierze mi w pracy koleżanka i nie będę musiała się stresować czekając w kolejce w laboratorium).

Powiem Wam, że mam przeogromną ochotę przeleżeć ten pierwszy trymestr w domu na zwolnieniu, ale mam opory ze względu na szefa i koleżanki z pracy...
ajj.. współczuję jak jest aż tak źle to może weź chociaż z tydzień zwolnienia

---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ----------

Cytat:
Napisane przez Lublana Pokaż wiadomość
Lonely lady jak miałam 17-20 lat chodziłam nq nfz i trafialam do świetnych lekarzy, którzy zelcali wszystkie badania, gbury i buce są wszędzie niestety i nawet prywatnie, ale jak się jeden z drugim decyduje na etat w nfz ( chyba że to obowiązek) to powinni się wczuwac a nie traktować kobiety jak petentów w urzędzie.
Tylko tez postarajmy się zrozumieć tych ludzi, bo często msja do czynienia z pacjentami psycholami, albo samodiagnozujacymi się przez google i też jakoś są wyczuleni na wg nich panikowanie. Trzeba zrozumieć obie strony no i zaufać lekarzowi, no chyba że trafi się na ostatniego bucs to skargę pisać i nasmarowac mu opinię znanym lekarzu.
zgadzam się dlatego zawsze trzeba znaleźć złoty środek. To działa w obie strony- buce są wszędzie zarówno wśród pacjentów jak i lekarzy. Dlatego warto jest każdego traktować indywidualnie i nie zrażać się po poprzednim nieprzyjemnym spotkaniu. i co najważniejsze nie odreagowywać negatywnych emocji na normalnym człowieku

Stary 2012-10-22, 23:54   #2517
elizabarbara
Zakorzenienie

GG do elizabarbara

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
Elizabarnara wiadomość w końcu dotarłą dziękuję
prosze bardzo
Cytat:
też chcę książkę
jak dostane maila na pw to wysle
Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość
Elizabarbara- dzięki za książkę!
prosze bardzo
Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
aaa moment! co nie tak z za gęstą krwią??? bo ja przed ciążą chodziłam 1-2 razy w roku oddawać krew, bo hemoglobinę miałam na poziomie 17-19 wiecznie (przy czym jeszcze parę lat temu byłam chroniczną anemiczną ). to co mam robić, co??? tylko nie mów, że więcej wody pić
Hm, nie chce nikogo straszyc ale ja wlasnie przez za gestą krew mialam problem z pierwsza ciaza, ktora zostala przedwczesnie zakonczona.
Obecnie moj lekarz dmucha na zimne, bo jak twierdzi za gesta krew moze doprowadzic do zakrzepow przy pecherzyku ciazowym i w efekcie do obumarcia zarodka. Nie bedzie do niego krew docierala. Ewentualnie moze prowadzic do zakrzepicy w pozniejszej ciazy

Przede wszystkim trzeba zrobic badania na krzepliwosc krwi INR i D-dimery. To wiem na pewno. Jak wyjda zle, to bierze sie leki rozrzedzajace krew z heparyną. Jest wiele dziewczyn, ktore biora zestaw clexane +acard wlasnie na takie problemy (mozna wiecej dowiedziec sie o tym na bocianowym forum). Clexane to codzienne zastrzyki (ja musze cala ciaze przyjmowac i jeszcze 2 tyg po porodzie), a acard to tabletki do lykania.
Dodam, ze na to co ja biore, czyli profilaktyka, clexane nie jest refundowane, a jeden zastrzyk kosztuje 12 zl (dlatego wk****ia mnie ta nieludzka polityka i mam stresa)
Z problemem dot. gestej krwi i krzepliwosci, clexane daje w miare spore szanse na szczesliwe donoszenie ciazy.
W zwiazku z moim problemem juz w tej chwili wiem, ze bede miala cc.

Tak wiec, jak masz jakiekolwiek watpliwosci to idz i zrob te badania. Uspokoisz sie przynajmniej

Pozdrawiam i zmykam spac

Dobranoc Mamusie

WYMIANKA
Stary 2012-10-23, 02:06   #2518
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Tylko od tego lekarzowi się płaci, żeby takie rzeczy powiedział pacjentce na badaniach anie musiała sama sobie wygooglować.... same wiecie, że czytając niektóre rzeczy w internecie można się nie źle zestresować- a to nie jest potrzebne... A jak się pracuje z ludźmi to odrobiny kultury osobistej się przydało

A co do zaświadczenia to wydaje mi się, że w ciąży albo się jest albo nie... i co z tego, że to dopiero 5t ? Ciąża jest! Skoro uznajemy ciąże dopiero od 12 t to dlaczego ciężarna do becikowego musi być pod opieką lekarza od 10? a nie dopiero 12t?

Przepisy i wymysły zarówno lekarzy jak i innych (np. polityków) są w tym momencie tak absurdalne, że szkoda gadać...
To nie ja byłam na tej wizycie a też m podniósł ciśnienie

A co do bólu gardła to dziękuję wszystkim za odpowiedzi
Na razie piję ciepły sok malinowy ale chyba się pogarsza więc od rana spróbuję mleko z miodem... a jak i to nic nie da to przejdę się do tej apteki chociaż powiem szczerze, ze wolałabym jednak tego uniknąć
Margosia__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 08:03   #2519
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Margosia__ Pokaż wiadomość
Tylko od tego lekarzowi się płaci, żeby takie rzeczy powiedział pacjentce na badaniach anie musiała sama sobie wygooglować.... same wiecie, że czytając niektóre rzeczy w internecie można się nie źle zestresować- a to nie jest potrzebne... A jak się pracuje z ludźmi to odrobiny kultury osobistej się przydało

A co do zaświadczenia to wydaje mi się, że w ciąży albo się jest albo nie... i co z tego, że to dopiero 5t ? Ciąża jest! Skoro uznajemy ciąże dopiero od 12 t to dlaczego ciężarna do becikowego musi być pod opieką lekarza od 10? a nie dopiero 12t?

Przepisy i wymysły zarówno lekarzy jak i innych (np. polityków) są w tym momencie tak absurdalne, że szkoda gadać...
To nie ja byłam na tej wizycie a też m podniósł ciśnienie

A co do bólu gardła to dziękuję wszystkim za odpowiedzi
Na razie piję ciepły sok malinowy ale chyba się pogarsza więc od rana spróbuję mleko z miodem... a jak i to nic nie da to przejdę się do tej apteki chociaż powiem szczerze, ze wolałabym jednak tego uniknąć
Każdy ma gorszy dzień i mi też zdarzało się nie mówić czegoś ludziom bo:
a) mogli to sobie przeczytać na stronie firmy
b) mieli dostępny regulamin
c) przy hmm 50 klientach po prostu już się nie chce mówić wkoło tego samego

Nie bronię go, bo sama bym się wkurzyła i wkurzyłam się na swojego pierwszego lekarza, ale hmmm może oni uznają, że człowiek jak już jest w ciąży to coś czyta w tym momencie książkę nie internet, albo uznają swoją wyższość nad pacjentem i mówią to co chcą,
Niestety taka jest rzeczywistość i do jakiegokolwiek lekarza by się nie poszło to zawsze znajdzie się super lekarz i super gbur.

Mój Ginekolog do którego chodziłam ponad 5 lat przyjmował tylko i wyłącznie na NFZ (niestety nie pracuje już u mnie w mieście, a w jego nowej przychodzi kolejki są 2miesięczne) i jeśli tak można powiedzieć to był to człowiek z pasją. Opowiadał wszystko co i jak, co się dzieje, co się może stać, co jest od czego itd itp. Uwielbiałam go jako lekarza i jako człowieka bo miał wspaniałe poczucie humoru. Także i tacy się zdarzają.
A teraz ten do którego chodzę, wiem tylko jaki jest prywatnie - SUPER ale z tego co słyszałam na NFZ gbur, prostak byle szybciej.

Nie wyspałam się dziś. Spaliśmy z TŻ na narożniku rozkładanym w salonie i zdycham. Za miękko było

Jestem W Niebie.

Kocham Was

Stary 2012-10-23, 08:11   #2520
nuna2
Zakorzenienie

MoTyleKsw a ja się anoxxe nie dziwie... to jej pierwsza ciąża. Martwi sie i w ogóle a tu taki cham wchodzi jej na drogę. Skoro szedł na lekarza, to deklarował się pomagać ludziom. W tym momencie nie powiedział jej ani b ani c ani kukuryku. Zgłupiała, bo z reguły każda z nas chociaż usłyszała o pęcherzyku ciążowym, że jest czy cokolwiek no....
ale jak nie zapłacisz to nie masz.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości