Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 ;)) cz.V - Strona 136 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-23, 11:19   #4051
hope01
Zakorzenienie

Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 ;)) cz.V

i jeszcze to co znalazłam w odpowiedzi, na plan porodu i pytanie dot. przecięcia pępowiny,gdy przestanie tętnić. Nie wiem,czy pamiętacie, Bokeh, chyba Ty plan wklejałaś?

Już wcześniejsze badania wskazywały, że opóźnione zaciskanie pępowiny (tj. od 2 minuty po porodzie do momentu, kiedy pępowina nie przestane tętnić) może być dobrym sposobem zapobiegania niedoborom żelaza u dzieci, gdyż noworodek otrzymuje wówczas znaczny zapas krwi z łożyska wraz z krwiotwórczymi komórkami macierzystymi. Naukowcy oceniają, że krew przepływająca przez pępowinę może powiększać całkowitą objętość krwi nowonarodzonego malucha o ok. 30 procent.

hope01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 11:19   #4052
ILLUSION
Wtajemniczenie

Cześć dziewczyny.
Ja już odliczam dni...jeszcze 6 razy do pracy i najdłuższy urlop w moim życiu
Wczoraj w szkole rodzenia wykłąd prowadził lekarz. Opowiadał o porodzie i połogu. Jeśli chodzi o temin porodu to mówił że najbardziej wiarygodny jest termin z usg około 12 tc. Jeżeli termin ten nie różni się od terminu z ostatniej miesiączki więcej niż 7 dni to dla lekarzy terminem obowiązującym jest termin ostatniej miesiączki, a jeżeli różnica wynosi więcej niż 7 dni to terminem obowiązującym dla lekarzy jest termin z tego usg. U mnie jest taki przypadek. Termin z miesiączki 01 styczeń a z usg 11 styczeń. Było też o znieczuleniach, o wskazaniach do cc i z ciekawszych rzeczy mówił jeszcze żeby uważać po urodzeniu dziecka i stosować antykoncepcję bo zna bardzo dużo przypadków że kobieta rodziła dwoje dzieci w jednym roku bo organizm jest wtedy nieprzewidywalny. No i obalił mit że jak się karmi piersią to nie można zajść w ciążę...no ale to pewnie już wiecie
Stary 2012-10-23, 11:19   #4053
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
wklejam Wam link o masażu krocza

http://dziecisawazne.pl/masaz-krocza/

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ----------

ja młodego najczęściej czuję po prawej stronie, jak się rusza, wypina,czasem kopnie
ja tez po prawej czesto taką kulke jakby mi się dupeczką wypinała
Stary 2012-10-23, 11:22   #4054
adusia1554
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez charlizz Pokaż wiadomość
Dziewczyny, też tak macie, że nie możecie się doczekać, aż dzieciaczek będzie z Wami? Mi się to normalnie nasila niesamowicie, dłuży mi się przez to
Oj też tak mam już bym chciała przewijać, kąpać, ubierać w te malutkie ciuszki, przytulać itd. Nawet wczoraj TŻ mówił że malutka mogłaby już być bo tak nudno w domu i cicho a tak byłoby zajęcie
Ale jednak z drugiej strony boje się porodu, połogu i tego wszystkiego

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
hope, pierwszy miesiąc płaci pracodawca potem zus, u mnie jest tak, że nadal dostaję pieniądze z konta firmy, a widocznie im zus wraca potem kasę. Wypłatę mam nadal taką samą, nawet wyższą bo premie się wliczają do średniej z 12 miesięcy
U mnie w pracy jest dokładnie tak samo.

Cytat:
Napisane przez karusia_2007 Pokaż wiadomość
Witam Was serdecznie.
Czy pozwolicie mi jeszcze dołączyć do Waszego grona, również będę mamusią styczniową ?
Pewnie witamy. Sama jestem od niedawna więc na pewno szybko się wbijesz w wątek. Gratuluje synka.

Ja dalej walczę z przeziębieniem już mam dość. Nic nie pomaga chyba nie obejdzie się bez lekarza:/

adusia1554 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 11:28   #4055
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adusia1554 Pokaż wiadomość
Oj też tak mam już bym chciała przewijać, kąpać, ubierać w te malutkie ciuszki, przytulać itd.
Taaaa a potem będzie tesknota za spokojem i ciszą

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 11:34   #4056
karusia_2007
Raczkowanie

bokeh wątpie żeby Ci przez telefon powiedzieli, że oni maja taką praktykę, że przetrzymują długo dziecko albo coś. Moim zdaniem raczej to "wychodzi w praniu". Czyli jak już jesteś na porodówce to albo robią wszystko żeby ten poród przeszedł szybko i sprawnie i rodząca się nie umęczyła, albo mają Cie za przeproszeniem w tyłku i każą Ci leżeć tak długo aż się akcja sama nie rozwinie, a jak się coś odezwiesz to Ci wyjadą z tekstem, że oni wiedzą co robią i jak Ci zależy na dziecku to masz się ich słuchać. I co do tych zachowań to są rózne opinie do różnych szpitali, ale ,wg mnie to zależy głównie od personelu medycznego na jaki się trafi a nie typowo od szpitala. Jako przykład podam szpital w którym ja rodziłam. ja rodziłam 7h od odejścia wód a delikatne skurcze pojawiły się dopiero 3 h później i w ostatniej godzinie jak pojawiły się komplikacje to od razu dostałam zastrzyk i urodziłam w ciągu 10minut, a znajoma rodziła 27 godz, bo nie było żadnego postępu a jej juz biednej sił brakowało i mimo, że im chyba ze 3 razy zemdlała to jej nic nie dali na przyspieszenie tylko tlen jej podłączyli.
karusia_2007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 11:42   #4057
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
bokeh wątpie żeby Ci przez telefon powiedzieli, że oni maja taką praktykę, że przetrzymują długo dziecko albo coś. Moim zdaniem raczej to "wychodzi w praniu". Czyli jak już jesteś na porodówce to albo robią wszystko żeby ten poród przeszedł szybko i sprawnie i rodząca się nie umęczyła, albo mają Cie za przeproszeniem w tyłku i każą Ci leżeć tak długo aż się akcja sama nie rozwinie, a jak się coś odezwiesz to Ci wyjadą z tekstem, że oni wiedzą co robią i jak Ci zależy na dziecku to masz się ich słuchać. I co do tych zachowań to są rózne opinie do różnych szpitali, ale ,wg mnie to zależy głównie od personelu medycznego na jaki się trafi a nie typowo od szpitala. Jako przykład podam szpital w którym ja rodziłam. ja rodziłam 7h od odejścia wód a delikatne skurcze pojawiły się dopiero 3 h później i w ostatniej godzinie jak pojawiły się komplikacje to od razu dostałam zastrzyk i urodziłam w ciągu 10minut, a znajoma rodziła 27 godz, bo nie było żadnego postępu a jej juz biednej sił brakowało i mimo, że im chyba ze 3 razy zemdlała to jej nic nie dali na przyspieszenie tylko tlen jej podłączyli.
Własnie.....leż i męcz się kobieto
Stary 2012-10-23, 11:45   #4058
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
no ale jak sie dowiedzieć? zadzwonić i spytać? Bo nie chce sytuacji że czekam tydzień w szpitlau męcząc się ze skurczami bez akcji
W życiu by się nie przyznali Najlepiej poszukaj opinii o szpitalu w internecie. Babeczki się dzielą swoim doświadczeniem.

Cytat:
i jeszcze to co znalazłam w odpowiedzi, na plan porodu i pytanie dot. przecięcia pępowiny,gdy przestanie tętnić. Nie wiem,czy pamiętacie, Bokeh, chyba Ty plan wklejałaś?

Już wcześniejsze badania wskazywały, że opóźnione zaciskanie pępowiny (tj. od 2 minuty po porodzie do momentu, kiedy pępowina nie przestane tętnić) może być dobrym sposobem zapobiegania niedoborom żelaza u dzieci, gdyż noworodek otrzymuje wówczas znaczny zapas krwi z łożyska wraz z krwiotwórczymi komórkami macierzystymi. Naukowcy oceniają, że krew przepływająca przez pępowinę może powiększać całkowitą objętość krwi nowonarodzonego malucha o ok. 30 procent.
Kiedyś o tym już pisałam
laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 12:06   #4059
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laurka23 Pokaż wiadomość
Połóg zostawiłam sobie na deser
Ała...

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;37205901]Głupie baby, po tyłku dostaniecie
Po cholerę czytacie opisy porodów? Zakaz macie, nie stresować mi się [/QUOTE]
To nie nasza wina, tylko tych, co wypisuja takie glupie rzeczy

Wrocilam od gina, mam skierowanie do SR - o 14 jade sie zapisac

Edytowane przez nafiyqa
Czas edycji: 2012-10-23 o 12:14
nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 12:12   #4060
Lenova
Wtajemniczenie

Ja tylko wpadłam się przywitać i uciekam. Dziś mam imieninki i mąz mi coś szykuje
Witam nową mamusię i życzę miłych chwil w naszym gronie
Lenova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 12:15   #4061
pstryczek84
Zakorzenienie

Dzien dobry! w końcu Was nadrobiłam
Wieczorem tak mnie mały kopał że szok, przewrotki o 360 stopni chyba wyczynial ale sie nie dziwie, jak przez caly poprzedni dzien mial akcje biegunkowa za ściana to musiał sobie to odbić
przespałam całą noc, nawet o dziwo w wc ani razu nie bylam. Biegunka musiala mnie wykonczyc ale na szczescie juz jest ok.
Jak to fajnie jak nic czlowiekowi nie dolega...

Cytat:
Witam Was serdecznie.
Czy pozwolicie mi jeszcze dołączyć do Waszego grona, również będę mamusią styczniową ?
Witamy! mamy praktycznie ten sam termin. a skad jestes?

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Ja najbardziej chce luty, ale moglby byc juz chociaz styczen - zacznie sie akcja porodowa na watku
weż nie strasz, ja z poczatku stycznia właśnie jestem ale mam przeczucia na grudzien....
ciekawe jak tam moja Dzidzia? w pon mam wizyte, moze coś Ginka powie na temat porodu, tzn czy jest wskazanie do cc czy jest sn... Hm...

Cytat:
Napisane przez suzi31 Pokaż wiadomość
Hej

Ja będę szczepić skojarzoną szczepionką, a z dodatkowych jeśli się zdecyduje to tylko na pneumokoki - tak jak szczepiłam córkę.

Może lepiej w jednej tabletce magnez i wit, np. MagneB6 albo Chela Mag B6
My sie jeszcze nie zastanawialismy co do szczepionek ale pewenie raczej bedziemy szczepic...
Moja ginka tez mi polecila te zestawy magnezowe, albo - albo...

Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
jedynym moim problemem jest ten paciorkowiec. W środe odbieram wyniki czy jeszcze jest, zapewne bede jeszcze miec powtarzane badanie jak kazda z nas w 9 msc. Wydaje mi sie ze nawet jak teraz juz badanie wykryje ze go nie mam, to i tak ja i dzidzia dostaniemy antybiotyk przy porodzie.
Mowili o tym właśnie tydzien temu w SR. teraz od jakiegos czasu jest takie zarzadzenie że kazda ciezarna powinna zglosic sie do szpitala mi.in z wynikami GBS. jesli nie robila takiego badania, bo np nie zdazyla a jest czas zeby to zrobic w szpitalu to zrobia przez porodem. Jesli wynik jest ujemny to jest ok ale jesli wynik jest dodatni lub brak takiego badania/wyniku to podaje sie profilaktycznie albo penicyline a jak ktos ma uczulenie to coś tam innego ale nie pamietam nazwy...

a tak a propo, jak poznac że jest się uczulonym na penicylinę?

---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Lenova Pokaż wiadomość
Ja tylko wpadłam się przywitać i uciekam. Dziś mam imieninki i mąz mi coś szykuje

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 12:15   #4062
sylwietta1988
Zakorzenienie

Lenowa- najlepsiejszego

a ja mam pytanie odnosnie ubezpieczenia- jako zarejestrowana w Urzedzie Pracy mam tam ubezpieczenie zdrowotne. W wykazie dokumentów na stronie szpitala mam obowiązkową legitymacje ubezpieczniową. Co w takim razie robic? pobrac z UP jakies zaswiadczenie i kiedy???? Może któras z Was sie orientuje?????
sylwietta1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 12:17   #4063
Ewik86
Zakorzenienie

Hej dziewczynki. U mnie dziś nawet słoneczko się pokazało
Nie mam ostatnio zbyt wiele czasu, żeby z Wami dłużej posiedzieć, bo ciągle jest coś do roboty w domu. Dziś ugotowałam już ogórkową i teraz odpoczywam

Cytat:
Napisane przez maluchna30 Pokaż wiadomość
Wczoraj zaczęliśmy kurację dla psa. Musiał wtrynić 3,5 tabletki, bo waży 35 kilo, niby o smaku wieprzowym, ale tak nimi pluł, że musieliśmy mu dać je na siłę. Mąż trzymał psa, a ja próbowałam mu pysk otworzyć, ale skubaniec z taką siłą ząbki zacisnął, że szok. Udało się jednak i dzisiaj będzie powtórka z rozrywki. Na TŻta oczywiście czekam, bo sama nie dam mu rady.
A nie możecie w jedzeniu podać tych tabletek? Jak moja Lady była chora to rodzice jest wkładali tabletki do kiełbaski i na spacerze wcinała

Cytat:
Wiecie co kobitki, chyba zaprzyjaźnię się niedługo z większością zwierząt: pocę się jak świnia, wyglądam jak krowa, a kozy z nosa to tabunami prawie wychodzą. Masakra jakaś...
padłam wybacz

Lenova wszystkiego najlepszego z okazji imienin Spełnienia marzeń, zdrowej dzidzi i w ogóle wszystkiego czego sobie zapragniesz

Dominika

Alicja
Ewik86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 12:17   #4064
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
weż nie strasz, ja z poczatku stycznia właśnie jestem ale mam przeczucia na grudzien....
ciekawe jak tam moja Dzidzia? w pon mam wizyte, moze coś Ginka powie na temat porodu, tzn czy jest wskazanie do cc czy jest sn... Hm...
a tak a propo, jak poznac że jest się uczulonym na penicylinę?
Hehhe, kiedys to musi nastapic

Ja jestem tylko na nia uczulona. Bez zadnych badan tego chyba nie rozpoznasz. Mi stwierdzili, gdy jako dziecko mama poszla ze mna na testy alergiczne.

Edytowane przez nafiyqa
Czas edycji: 2012-10-23 o 13:39
Stary 2012-10-23, 12:19   #4065
hope01
Zakorzenienie

Cytat:
Wszystkiego dobrego

hope01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 12:20   #4066
Lubcia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
hej kochane,

zabiegani jesteśmy z TZ- jedziemy dziś wybrać kolor schodów, podłogi już odebraliśmy, bierzemy się za malowanie

moj TZ ma już dość, jest taki zmęczony że aż mi go żal

Nazeczona
Ilkas
Lubcia
Cała w deszczu

spotykamy się na kawce i ciastku???? dajcie znać baby bo niebawem to sił na nic nie będziemy mieć
Ja chętna jestem cały czas Tylko w tym tygodniu nie dam rady. Może w przyszłym ale wypada wszystkich świętych więc nie wiem czy nie będziemy jeździć i porządki na grobach robić
Cytat:
Witam Was serdecznie.
Witamy serdecznie i życzymy miłych pogaduszek w naszym gronie
Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny.
Zaraz spadam na śniadanko, a potem czeka nas dużo pracy w związku z tą drukarnią... Chodzenie, dzwonienie, pytanie itp itd.

Obiecałam, że wstawię zdjęcie naszego klupsiowego łóżeczka, jak TŻ je złoży - a że zrobił to wczoraj wieczorem, to wstawiam.
Śliczne te wasze łóżeczko moje czeka do grudnia aby je przynieść z piwnicy i złożyć
Cytat:
Wszystkiego najlepszego kochana
http://s7.suwaczek.com/201302221561.png
Bartuś
28.01.2015
Lubcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 12:22   #4067
nafiyqa
Zakorzenienie

sylvietta!! Ochrzan Ci sie nalezy
Marudzilas, ze jestes duza, ze brzuch coraz wiekszy, a ja zdjeciu w klubie widze, ze bardzo ladnie wygladasz - brzuch wcale nie jest taki gigantyczny jak mowisz

Stary 2012-10-23, 12:24   #4068
e_vel
Wtajemniczenie

Cytat:
Kochana, życzę Ci łagodnego rozwiązania a potem to już tylko radości w odkrywaniu świata z Maleństwem
e_vel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 12:25   #4069
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
Lenowa- najlepsiejszego

a ja mam pytanie odnosnie ubezpieczenia- jako zarejestrowana w Urzedzie Pracy mam tam ubezpieczenie zdrowotne. W wykazie dokumentów na stronie szpitala mam obowiązkową legitymacje ubezpieczniową. Co w takim razie robic? pobrac z UP jakies zaswiadczenie i kiedy???? Może któras z Was sie orientuje?????
Ja też jestem w UP ubezpieczona. Idziesz do urzędu i prosisz o zaświadczenie o ubezpieczeniu zdrowotnym. U mnie to jest taka karta, w którą wbijają pieczątkę. Ważne miesiąc. Ktoś inny w twoim imieniu może potem po stempelek się udać

Lenova wszystkiego najlepszego
Stary 2012-10-23, 12:26   #4070
Ewik86
Zakorzenienie

Cytat:
Marudzilas, ze jestes duza, ze brzuch coraz wiekszy, a ja zdjeciu w klubie widze, ze bardzo ladnie wygladasz - brzuch wcale nie jest taki gigantyczny jak mowisz
No naprawdę sylwietta powinnaś dostać bana za ewidentne oszustwo!!! Jesteś zgrabna, brzuszek piękny Nigdzie słonicy nie widzę, jeśli już to we własnym lustrze

Dominika

Alicja
Ewik86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 12:27   #4071
ewulkaaa
Wtajemniczenie

dziewczyny, przyjmiecie mnie już do klubu??

najszczęśliwsza
Anulka 2.02.2013
ewulkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 12:29   #4072
Lubcia
Zadomowienie

Cytat:
To na cholerę tyle kapusty w ogródku zasadziłam???

Wiecie co kobitki, chyba zaprzyjaźnię się niedługo z większością zwierząt: pocę się jak świnia, wyglądam jak krowa, a kozy z nosa to tabunami prawie wychodzą. Masakra jakaś...
Oplułam monitor ze śmiechu to się nazywa mieć wysokie mniemanie o sobie
http://s7.suwaczek.com/201302221561.png
Bartuś
28.01.2015
Lubcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 12:30   #4073
szklanka19
Zadomowienie

Cytat:

No nie mogę, popłakałam się ze śmiechu

Suzi, Mitabe dzięki za info o tych magnezach, wykończę to co mam i będę rozmawiać z ginem o zmianie

Ja dzisiaj byłam na badaniach rano bo jutro wizyta i oczywiście nie byłabym sobą gdyby mnie coś nie spotkało I powiem Wam, że wcale się nie dziwię, że ludzie nie lubią przepuszczać kobiet w ciąży. Akurat moja kolejka była i przyszła ciężarna i ani słowa tylko jak się drzwi otwarły to wlazła do gabinetu. I co ja mam się z nią o wielkość brzucha kłócić? Starczyło przeprosić, że się źle czuje i spytać czy może wejść przede mną, a nie chamsko się ryć
Ta mgła nieszczęsna w końcu zaczyna znikać, ale dalej tak szaro, nic tylko się w koc zawinąć i spać

Lenova miłych imienin w takim razie

Karusia witaj

Ifwka jak tam zdrowie? Lepiej się już czujesz?
szklanka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 12:31   #4074
sylwietta1988
Zakorzenienie

Cytat:
a bo widzisz- mnie się wydaje, że jestem meeeeeeeeega wielka.... całe życie nie przekraczałam 50 kilo.... zawsze rozmiar 36, plasciutki brzuszek, w miarę szczupłe uda. A teraz???? dla mnie tragedia..... dlatego nie bardzo ludziom wierzę jak mówią jak to pięknie wyglądam....

ale bardzo dziękuje
Stary 2012-10-23, 12:32   #4075
laurka23
Zakorzenienie

Dziewczyny, pewnie już było poruszane, jakie kupujecie podkłady poporodowe? Bella tanie, ale czy dobre? Jestem zielona w temacie
Stary 2012-10-23, 12:39   #4076
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Wlazło to i wylezie
Nic to, że rozmiar inny

Cytat:

Dodam do tego senność jak mops

Cytat:

A ja mam takie pytanie do mamusiek - czy kobieta jest w staniebez uprzedniego USG stwierdzić,że dziecię jest już ustawione główką w dół? Są jakieś różnice w ruchach? ;>
Czasem tak.

Cytat:
ja też nie chce u nas rodzić, bo mi juz kuzynka wystawiła opinię,zresztą nie ona jedna np jesli chodzi o nacinanie krocza, to nie określa położna czy obejdzie się bez czynie tylko wszystko na jedno kopyto.
Swoją drogą to ja ostatnio zaczęłam mieć takie myśli, że będę mieć cesarkę, nie wiem skąd mi się to wzięło

---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------

pytam, bo wyczytałam, że od 30 tc dziecię się już zamierza do ustawiania, aczkolwiek nie powiedziane jest że się ustawia
Hope, koło 30 tygodnia to dziecko najczęściej już jest ustawione

O cc... jakis czas przed urodzeniem Agatki też takiej pewności nabrałam mimo braku zaleceń do cc. Przeczucie mnie nei zawiodło.

Cytat:
Napisane przez ewulkaaa Pokaż wiadomość
dziewczyny, przyjmiecie mnie już do klubu??

Jak zrobisz 20 przysiadów bez zadyszki.

----------------------
Która o penicylinę pytała? Ważne - ja mam uczulenie, tuż po porodzie się zrobiło (ważne też - bo może uczulenie jakieś wyjść dopiero po ciąży!), co prawda na augmentin ALE to antybiotyk z grupy penicylin i od razu w karę mam wpisane u ogólnego, że ma mi takich nie przepisywać - do tego uczulenie na pyralginę, ta sama grupa. Tu jest cała lista penisylinowych:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Penicyliny

Objawy - bąblowa wysypka kilka godzin po tabletkach. Swędząca bardzo, głównie na buzi, nie jakoś masakrycznie widoczna, raczej pod palcami czułam, na rękach tak samo. Przyszedł do mnie neonatolog bo szum zrobiłam bo nie wiedziałam czy czasem coś zakaźnego, a tam maluchów masa przecież. I stwierdził, że często po jakimś czasie, po wielokrotnym nawet braniu leku tak się dzieje.

Jeśli któraś uczulona zgłaszajcie od razu na porodówce, bo są sytuacje, gdy po porodzie (a już na pewno po cc) podają mamie antybiotyk, a raz, drugi reakcja może być słaba a za kolejnym wstrząs.

Ja w szoku byłam, bo już po porodzie zażyłam 2 razy pyralginę - drapałam się 3 dni i to koszmar był, cala wysypana w bąblach byłam. po p. na pewno bo prowokację potem zrobiłam.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 12:40   #4077
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meduzza Pokaż wiadomość
Coś ciekawego mówili? O porodach?
Heh, same ciekawe rzeczy
polozna opisala wszystkie fazy, powiedziala ile moga trwac a potem najlepsze - wycieczka po raz kolejny na porodowke a tam na lóżku demonstrejszyn - jak sie lezy, jak wejsc, jak zejsc, jaka poze przybrac do parcia, gdzie ma stac facet jesli chce uczestniczyc w porodzie itp itd a po powrocie - nauka oddychania

w miedzy czasie oprowadzila nas jeszcze raz po porodówce, teraz juz bym tam chyba trafiła ja mam 0!!! orientacje w terenie wiec dla mnie taka powtorkowa wycieczka byla bardzo na rekę
pokazala gdzie sie najpierw udajemy, czyli gabinet lekarski zaraz obok jest takie miejsce gdzie w spokoju mozna sie przygotowac do porodu, gdzie sie robi lewatywe, goli krocze, mozna wziac prysznic, przebrac się w sexi kosiuline i zaraz obok sale porodowe. do każdej sali jest przejscie w scianie, tzn nie trzeba wychodzic na główny korytarz zeby przejsc z - do tylko kobitka porusza sie po zamknietym terenie facet czeka w rejestracji i dopiero jak kobitka jest po badaniu, przebierze sie, ogoli itd to jest wołany bezposrednio na sale porodową

mówiła tez o tym nacinaniu krocza, że one wolą nie nacinać ale to wszystko zalezy od akcji porodowej i to one oceniają czy trzeba czy tez kobitka da rade bez...
Mówiła że krocza nacina sie na godzinę 7 czyli w strone prawego uda. ze po porodzie, jak boli krocze to mozna łykac paracetamol, nawet 3x dziennie, a myc sie albo smarowac Tribioticem, Altacetem albo Tantum Rosa.
Hm, co jeszcze - żeby nie zapomniec wziac ze soba wode niegazowana i pomadke albo krem na usta bo przy parciu usta strasznie sie wysuszaja!!! Można tez landrynki obojetnie jaki smak, beda pobudzac slinianki bo bedzie sucho w buzi...
I cos do jedzenia na czas po porodzie. pół biedy jak sie rodzi w dzien, wiec mozna zawsze kogos wyslac do Maka np. (mówiła ze to najczęstsza zachcianka mam ) ale juz jest gorzej jak rodzi sie w nocy, wiec jakis batonik, jogurt, kanapka, generalnie cokolwiek na przegryzkę

rzecz która mnie przeraziła to DOKUMENTACJA!!! zanim nas zabiora do lekarza, no chyba ze bedzie juz widac główkę czeka nas wypelnianie sterty ale to naprawde sterty dokumentow babeczka powiedziala ze zajmuje to srednio 40 min!!! no chyba ze osoba ma wprawe w szybkim pisaniu to 30
pokazywała nam te wszystkie dokumenty, te przed porodem, po porodzie, karte przebiegu porodu, karta dziecka, matki, dosłownie milion pińcet stron
pocieszajace jest to ze w rejestracji nie obowiązuje nas kolejka, niech se siedzi i 100 bab (na ginekologie, patologie) to jednak rodząca ma pierwszeństwo
z ciekawszych spraw to jeszcze to ze dzidzia po narodzinach na bransolecie z Apartu ma wypisane dane matki. zawsze! niezaleznie czy rodzice sa małżenstwem czy nie. dopiero pożniej, chyba juz w urzedzie stanu tatus nadaje nazwisko albo nie

Ale się rozpisałam

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 12:41   #4078
sylwietta1988
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, pewnie już było poruszane, jakie kupujecie podkłady poporodowe? Bella tanie, ale czy dobre? Jestem zielona w temacie
któras z dziewczyn powiedziała, że wata w środku się klupi i lepiej jakies inne wziąc, ale moja koleżanka nie miala o nich złych opinii

ja chyba z belli wezme, przeciez to tylko kilka dni a pózniej przerzuca sie na zwykle choc te najwieksze podpaski (chyba podpachy) a do szpitala i do domu też i tak mam zamiar zamowic sobie takie podklady na łóżko http://allegro.pl/podklady-podklad-n...707358304.html
Stary 2012-10-23, 12:46   #4079
adusia1554
Rozeznanie

Lenova wszystkiego naj naj najlepszego. Zdrowej dzidzi i dużo dużo miłości.

Maluchna kapustę zawsze zakisić można hehe, a ja ciągle się zastanawiałam skąd w styczniu bocian się weźmie i mi tą kruszynkę przyniesie jak on w ciepłych krajach wtedy

Szklanka hehe niezła historia widać ma tupet kobita. Bo przecież ona w ciąży to że inne też to nie istotne

Wy też tak macie że ciężej wam się oddycha???
Na jakiej zasadzie przyjmujecie do klubu??????

adusia1554 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 12:48   #4080
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Podkłady czy wkłady?

Podkładów nie kupuję, bo szpital w którym chcę rodzic ma i nie trzeba mieć swoich.

Wkłady prawdopodobnie Bell, 2-3 paczki.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości