|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4051 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 ;)) cz.V
i jeszcze to co znalazłam w odpowiedzi, na plan porodu i pytanie dot. przecięcia pępowiny,gdy przestanie tętnić. Nie wiem,czy pamiętacie, Bokeh, chyba Ty plan wklejałaś?
Już wcześniejsze badania wskazywały, że opóźnione zaciskanie pępowiny (tj. od 2 minuty po porodzie do momentu, kiedy pępowina nie przestane tętnić) może być dobrym sposobem zapobiegania niedoborom żelaza u dzieci, gdyż noworodek otrzymuje wówczas znaczny zapas krwi z łożyska wraz z krwiotwórczymi komórkami macierzystymi. Naukowcy oceniają, że krew przepływająca przez pępowinę może powiększać całkowitą objętość krwi nowonarodzonego malucha o ok. 30 procent. |
|
|
|
#4052 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczyny.
Ja już odliczam dni...jeszcze 6 razy do pracy i najdłuższy urlop w moim życiu Wczoraj w szkole rodzenia wykłąd prowadził lekarz. Opowiadał o porodzie i połogu. Jeśli chodzi o temin porodu to mówił że najbardziej wiarygodny jest termin z usg około 12 tc. Jeżeli termin ten nie różni się od terminu z ostatniej miesiączki więcej niż 7 dni to dla lekarzy terminem obowiązującym jest termin ostatniej miesiączki, a jeżeli różnica wynosi więcej niż 7 dni to terminem obowiązującym dla lekarzy jest termin z tego usg. U mnie jest taki przypadek. Termin z miesiączki 01 styczeń a z usg 11 styczeń. Było też o znieczuleniach, o wskazaniach do cc i z ciekawszych rzeczy mówił jeszcze żeby uważać po urodzeniu dziecka i stosować antykoncepcję bo zna bardzo dużo przypadków że kobieta rodziła dwoje dzieci w jednym roku bo organizm jest wtedy nieprzewidywalny. No i obalił mit że jak się karmi piersią to nie można zajść w ciążę...no ale to pewnie już wiecie
|
#4053 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4054 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale jednak z drugiej strony boje się porodu, połogu i tego wszystkiego ![]() Cytat:
Cytat:
Ja dalej walczę z przeziębieniem już mam dość. Nic nie pomaga chyba nie obejdzie się bez lekarza:/
|
|
#4055 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4056 |
|
Raczkowanie
|
bokeh wątpie żeby Ci przez telefon powiedzieli, że oni maja taką praktykę, że przetrzymują długo dziecko albo coś. Moim zdaniem raczej to "wychodzi w praniu". Czyli jak już jesteś na porodówce to albo robią wszystko żeby ten poród przeszedł szybko i sprawnie i rodząca się nie umęczyła, albo mają Cie za przeproszeniem w tyłku i każą Ci leżeć tak długo aż się akcja sama nie rozwinie, a jak się coś odezwiesz to Ci wyjadą z tekstem, że oni wiedzą co robią i jak Ci zależy na dziecku to masz się ich słuchać. I co do tych zachowań to są rózne opinie do różnych szpitali, ale ,wg mnie to zależy głównie od personelu medycznego na jaki się trafi a nie typowo od szpitala. Jako przykład podam szpital w którym ja rodziłam. ja rodziłam 7h od odejścia wód a delikatne skurcze pojawiły się dopiero 3 h później i w ostatniej godzinie jak pojawiły się komplikacje to od razu dostałam zastrzyk i urodziłam w ciągu 10minut, a znajoma rodziła 27 godz, bo nie było żadnego postępu a jej juz biednej sił brakowało i mimo, że im chyba ze 3 razy zemdlała to jej nic nie dali na przyspieszenie tylko tlen jej podłączyli.
|
|
|
|
#4057 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4058 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepiej poszukaj opinii o szpitalu w internecie. Babeczki się dzielą swoim doświadczeniem.Cytat:
|
||
|
|
|
#4059 |
|
Zakorzenienie
|
Ała...
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;37205901]Głupie baby, po tyłku dostaniecie ![]() Po cholerę czytacie opisy porodów? Zakaz macie, nie stresować mi się [/QUOTE]To nie nasza wina, tylko tych, co wypisuja takie glupie rzeczy ![]() Wrocilam od gina, mam skierowanie do SR - o 14 jade sie zapisac
Edytowane przez nafiyqa Czas edycji: 2012-10-23 o 12:14 |
|
|
|
#4060 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tylko wpadłam się przywitać i uciekam. Dziś mam imieninki i mąz mi coś szykuje
![]() Witam nową mamusię i życzę miłych chwil w naszym gronie |
|
|
|
#4061 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry! w końcu Was nadrobiłam
![]() Wieczorem tak mnie mały kopał że szok, przewrotki o 360 stopni chyba wyczynial ale sie nie dziwie, jak przez caly poprzedni dzien mial akcje biegunkowa za ściana to musiał sobie to odbić przespałam całą noc, nawet o dziwo w wc ani razu nie bylam. Biegunka musiala mnie wykonczyc ale na szczescie juz jest ok. Jak to fajnie jak nic czlowiekowi nie dolega... ![]() Cytat:
Cytat:
ciekawe jak tam moja Dzidzia? w pon mam wizyte, moze coś Ginka powie na temat porodu, tzn czy jest wskazanie do cc czy jest sn... Hm... ![]() Cytat:
Moja ginka tez mi polecila te zestawy magnezowe, albo - albo... Cytat:
a tak a propo, jak poznac że jest się uczulonym na penicylinę? ---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- Cytat:
|
|||||
|
|
|
#4062 |
|
Zakorzenienie
|
Lenowa- najlepsiejszego
![]() a ja mam pytanie odnosnie ubezpieczenia- jako zarejestrowana w Urzedzie Pracy mam tam ubezpieczenie zdrowotne. W wykazie dokumentów na stronie szpitala mam obowiązkową legitymacje ubezpieczniową. Co w takim razie robic? pobrac z UP jakies zaswiadczenie i kiedy???? Może któras z Was sie orientuje????? |
|
|
|
#4063 | ||
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczynki. U mnie dziś nawet słoneczko się pokazało
![]() Nie mam ostatnio zbyt wiele czasu, żeby z Wami dłużej posiedzieć, bo ciągle jest coś do roboty w domu. Dziś ugotowałam już ogórkową i teraz odpoczywam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Lenova wszystkiego najlepszego z okazji imienin
|
||
|
|
|
#4064 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja jestem tylko na nia uczulona. Bez zadnych badan tego chyba nie rozpoznasz. Mi stwierdzili, gdy jako dziecko mama poszla ze mna na testy alergiczne. Edytowane przez nafiyqa Czas edycji: 2012-10-23 o 13:39 |
|
|
|
|
#4065 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4066 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#4067 |
|
Zakorzenienie
|
sylvietta!! Ochrzan Ci sie nalezy
![]() Marudzilas, ze jestes duza, ze brzuch coraz wiekszy, a ja zdjeciu w klubie widze, ze bardzo ladnie wygladasz - brzuch wcale nie jest taki gigantyczny jak mowisz
|
|
|
|
#4068 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4069 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Lenova wszystkiego najlepszego
|
|
|
|
|
#4070 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nigdzie słonicy nie widzę, jeśli już to we własnym lustrze
|
|
|
|
|
#4071 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny, przyjmiecie mnie już do klubu??
|
|
#4072 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4073 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Suzi, Mitabe dzięki za info o tych magnezach, wykończę to co mam i będę rozmawiać z ginem o zmianie ![]() Ja dzisiaj byłam na badaniach rano bo jutro wizyta i oczywiście nie byłabym sobą gdyby mnie coś nie spotkało Starczyło przeprosić, że się źle czuje i spytać czy może wejść przede mną, a nie chamsko się ryć ![]() Ta mgła nieszczęsna w końcu zaczyna znikać, ale dalej tak szaro, nic tylko się w koc zawinąć i spać Lenova miłych imienin w takim razie Karusia witaj Ifwka jak tam zdrowie? Lepiej się już czujesz? |
|
|
|
|
#4074 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale bardzo dziękuje |
|
|
|
|
#4075 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, pewnie już było poruszane, jakie kupujecie podkłady poporodowe? Bella tanie, ale czy dobre? Jestem zielona w temacie
|
|
|
|
#4076 | |||
|
Konto usunięte
|
Nic to, że rozmiar inny
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
O cc... jakis czas przed urodzeniem Agatki też takiej pewności nabrałam mimo braku zaleceń do cc. Przeczucie mnie nei zawiodło. Jak zrobisz 20 przysiadów bez zadyszki.---------------------- Która o penicylinę pytała? Ważne - ja mam uczulenie, tuż po porodzie się zrobiło (ważne też - bo może uczulenie jakieś wyjść dopiero po ciąży!), co prawda na augmentin ALE to antybiotyk z grupy penicylin i od razu w karę mam wpisane u ogólnego, że ma mi takich nie przepisywać - do tego uczulenie na pyralginę, ta sama grupa. Tu jest cała lista penisylinowych: http://pl.wikipedia.org/wiki/Penicyliny Objawy - bąblowa wysypka kilka godzin po tabletkach. Swędząca bardzo, głównie na buzi, nie jakoś masakrycznie widoczna, raczej pod palcami czułam, na rękach tak samo. Przyszedł do mnie neonatolog bo szum zrobiłam bo nie wiedziałam czy czasem coś zakaźnego, a tam maluchów masa przecież. I stwierdził, że często po jakimś czasie, po wielokrotnym nawet braniu leku tak się dzieje. Jeśli któraś uczulona zgłaszajcie od razu na porodówce, bo są sytuacje, gdy po porodzie (a już na pewno po cc) podają mamie antybiotyk, a raz, drugi reakcja może być słaba a za kolejnym wstrząs. Ja w szoku byłam, bo już po porodzie zażyłam 2 razy pyralginę - drapałam się 3 dni i to koszmar był, cala wysypana w bąblach byłam. po p. na pewno bo prowokację potem zrobiłam. |
|||
|
|
|
#4077 |
|
Zakorzenienie
|
Heh, same ciekawe rzeczy
polozna opisala wszystkie fazy, powiedziala ile moga trwac a potem najlepsze - wycieczka po raz kolejny na porodowke a tam na lóżku demonstrejszyn - jak sie lezy, jak wejsc, jak zejsc, jaka poze przybrac do parcia, gdzie ma stac facet jesli chce uczestniczyc w porodzie itp itd a po powrocie - nauka oddychania ![]() w miedzy czasie oprowadzila nas jeszcze raz po porodówce, teraz juz bym tam chyba trafiła ja mam 0!!! orientacje w terenie wiec dla mnie taka powtorkowa wycieczka byla bardzo na rekę pokazala gdzie sie najpierw udajemy, czyli gabinet lekarski zaraz obok jest takie miejsce gdzie w spokoju mozna sie przygotowac do porodu, gdzie sie robi lewatywe, goli krocze, mozna wziac prysznic, przebrac się w sexi kosiuline i zaraz obok sale porodowe. do każdej sali jest przejscie w scianie, tzn nie trzeba wychodzic na główny korytarz zeby przejsc z - do tylko kobitka porusza sie po zamknietym terenie facet czeka w rejestracji i dopiero jak kobitka jest po badaniu, przebierze sie, ogoli itd to jest wołany bezposrednio na sale porodowąmówiła tez o tym nacinaniu krocza, że one wolą nie nacinać ale to wszystko zalezy od akcji porodowej i to one oceniają czy trzeba czy tez kobitka da rade bez... Mówiła że krocza nacina sie na godzinę 7 czyli w strone prawego uda. ze po porodzie, jak boli krocze to mozna łykac paracetamol, nawet 3x dziennie, a myc sie albo smarowac Tribioticem, Altacetem albo Tantum Rosa. Hm, co jeszcze - żeby nie zapomniec wziac ze soba wode niegazowana i pomadke albo krem na usta bo przy parciu usta strasznie sie wysuszaja!!! Można tez landrynki obojetnie jaki smak, beda pobudzac slinianki bo bedzie sucho w buzi... I cos do jedzenia na czas po porodzie. pół biedy jak sie rodzi w dzien, wiec mozna zawsze kogos wyslac do Maka np. (mówiła ze to najczęstsza zachcianka mam ) ale juz jest gorzej jak rodzi sie w nocy, wiec jakis batonik, jogurt, kanapka, generalnie cokolwiek na przegryzkę ![]() rzecz która mnie przeraziła to DOKUMENTACJA!!! zanim nas zabiora do lekarza, no chyba ze bedzie juz widac główkę czeka nas wypelnianie sterty ale to naprawde sterty dokumentow babeczka powiedziala ze zajmuje to srednio 40 min!!! no chyba ze osoba ma wprawe w szybkim pisaniu to 30 ![]() pokazywała nam te wszystkie dokumenty, te przed porodem, po porodzie, karte przebiegu porodu, karta dziecka, matki, dosłownie milion pińcet stron ![]() pocieszajace jest to ze w rejestracji nie obowiązuje nas kolejka, niech se siedzi i 100 bab (na ginekologie, patologie) to jednak rodząca ma pierwszeństwo z ciekawszych spraw to jeszcze to ze dzidzia po narodzinach na bransolecie z Apartu Ale się rozpisałam
|
|
|
|
#4078 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja chyba z belli wezme, przeciez to tylko kilka dni a pózniej przerzuca sie na zwykle choc te najwieksze podpaski (chyba podpachy |
|
|
|
|
#4079 |
|
Rozeznanie
|
Lenova wszystkiego naj naj najlepszego. Zdrowej dzidzi i dużo dużo miłości.
Maluchna kapustę zawsze zakisić można hehe, a ja ciągle się zastanawiałam skąd w styczniu bocian się weźmie i mi tą kruszynkę przyniesie jak on w ciepłych krajach wtedy ![]() Szklanka hehe niezła historia widać ma tupet kobita. Bo przecież ona w ciąży to że inne też to nie istotne Wy też tak macie że ciężej wam się oddycha??? Na jakiej zasadzie przyjmujecie do klubu??????
|
#4080 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podkładów nie kupuję, bo szpital w którym chcę rodzic ma i nie trzeba mieć swoich. Wkłady prawdopodobnie Bell, 2-3 paczki.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:16.

[/QUOTE]

Chodzenie, dzwonienie, pytanie itp itd.
ślub 28.04.2012
np jesli chodzi o nacinanie krocza, to nie określa położna czy obejdzie się bez czynie tylko wszystko na jedno kopyto.