Niemowlęctwo juz za nami, drugi roczek zaczynamy! Letnie dzieci 2011. - Strona 167 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł do kolejnej czesci
1. Maluchy nam powoli mówić zaczynają: bam, hau hau i daj ogólka wokoło się rozlegają. 0 0%
2.Biegamy, piszczymy, na szafki wchodzimy, nie możemy się doczekać sanek i zimy. 15 35,71%
3.Jestem już duży, biegam i mówię, lecz dalej mamę najbardziej lubię. 0 0%
4.Tańczą, w żłobku siedzą, mówią tata, mama, rośnie nam tak szybko gromadka kochana. 1 2,38%
5. Wyłażące zęby i rozbite nosy, takie są roczniaków z małym hakiem losy. 15 35,71%
6. Dwa lata temu byłem komórką, a dziś śmiało biegam po całym podwórku 0 0%
7.Czapa, szalik ciepłe butki, strój na zimę mam cieplutki 3 7,14%
8. Słówek znam już coraz wiecej, w parku coraz szybciej pędze. 4 9,52%
9. Roczek z górka liczę sobie wciąż zawracam mamie w głowie 4 9,52%
Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-23, 13:10   #4981
Kolina
Zadomowienie

Dot.: Niemowlęctwo juz za nami, drugi roczek zaczynamy! Letnie dzieci 2011.

cześć
nie nadrobiłam.. od wczoraj rana zaległości w wątku
wczoraj u nas jeszcze było słonecznie, więc korzystaliśmy
nawet do lumpka skoczyłam kupiłam cudny sweterek Dawidowi a fasolce wiosenny kombinezonik
wieczorem padłam jak mucha wraz z Dawidem
a dziś też już raz spałąm, też z Dawidem podczas południowej drzemki - zresztą dzieć śpi nadal
no własnie, jakiś taki senny się zrobił, leciutki stan podgorączkowy, a poza tym niby ok
mamy dziś 8 dobę po szczepieniu, więc albo to skutek szczepienia albo zęby w natarciu

zmykam do obowiązków, bo dzisiaj jestem w totalnym zaniedbaniu
Stary 2012-10-23, 13:11   #4982
iustyna1
Wtajemniczenie

Słoczneczko Zuza przez kilka tygodni nie dawała się kąpać. Płacz, prężenie, normalnie jakby ją woda parzyła. Przeszło z dnia na dzień, samo. Teraz za to nie chce, żeby ją wyciągać.

Może spróbuj z dużą ilością piany i kubeczkami do przelewania wody?

Kuba ma opryszczkowe zapalenie gardła, to co 2 tygodnie temu Zuza - afty na gardle. Wczoraj do 2 w nocy zbijałam mu temperaturę, miał powyżej 39 stopni. Znowu tydzień w domu... zaczynam się przyzwyczajać - tydzień w przedszkolu/tydzień w domu.
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???
- Gdzieś kur*a musi być!!

iustyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 13:12   #4983
Stronczek27
Wtajemniczenie

GG do Stronczek27

Cytat:
Napisane przez Shira_83 Pokaż wiadomość
Twoja pewność siebie i organizacją są dla mnie przykładem
dziekuje, zawstydzilas mnie

zapraszam https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post37210297
Stronczek27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 13:42   #4984
wodaqua
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anka_1984 Pokaż wiadomość
Ja staram się wszystko jeść, ale regularniej i myślę, że w moim przypadku to działa. Chciałabym schudnąć 3 -5 kg. Odkąd przestałam obsesyjnie myśleć o odchudzaniu mniej jem.
Coś wtym "niemyśleniu" musi być
Cytat:
Napisane przez JustPi Pokaż wiadomość
wiedziałam, że jeszcze o czymś zapomniałam.....
no to rzeczywiście, toruńskie widoki muszą Cię rozczulać. A chciałabyś znowu tam zamieszkać? co na to Twój tż?
A nie masz tak, że obecna pora roku tak na Ciebie wpływa?
Ja ostatnio też kilka razy myślałam o wyprowadzce, ale to bardziej za sprawą tżta, który od czasu do czasu rzuca mi tekstami, że może gdzieś zza granicą pracę dostać, i ta myśl chyba bardziej mnie przerażała, choć z drugiej strony byłoby to wielce kuszące....
W Toruniu - zawsze, ale to mało pragmatyczne... Poznaliśmy się z mężem na studiach i baaardzo miło tam spędzaliśmy czas, teraz, tutaj to juz proza życia, może dlatego tak mi źle. Szarzy ludzie szukający tematu do plotki, wszyscy wszystkich znają i tego strasznie nie lubię, ja nie potrzebuję wielu znajomych ludzi żeby funkcjonować. Do tego praca mnie dobija... Teraz wszystko zależy od męża, od jego rozwoju zawodowego, potem będzie (albo i nie) czas na mnie. Mam nadzieję, że nie zamotałam.
Cytat:
dzięki Złotko, ale walka trwa! najtrudniej wcisnąć te 5 posiłków nie mam kiedy
Zazwyczaj ludzie mają problem żeby nie zjeścich więcej niż 5
Cytat:
Napisane przez eveewe Pokaż wiadomość
moja nie przytula sie do niczego innego niz podusia. Tesciowa chciala ja uczyc spac z pielucha, ale po setnym razie jak jej mowilam, ze nie ma mowy dala spokoj. Na razie moje dziecko kocha tylko poduszke, ale i bez niej spac umie.
Ja byłam przeciwna pieluszce, dziwne dla mnie to było, ale pomagało malenieczkiej Zosi spać i tak zostało. Fajnie macie z podusią
Cytat:
Napisane przez iustyna1 Pokaż wiadomość
Kuba ma opryszczkowe zapalenie gardła, to co 2 tygodnie temu Zuza - afty na gardle. Wczoraj do 2 w nocy zbijałam mu temperaturę, miał powyżej 39 stopni. Znowu tydzień w domu... zaczynam się przyzwyczajać - tydzień w przedszkolu/tydzień w domu.
Bidulek! Chyba bolesne to to...
wodaqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 13:46   #4985
mamad1
Zadomowienie

http://www.edziecko.pl/rodzice/1,793...IT_SIECI_.html

Edytowane przez mamad1
Czas edycji: 2012-10-23 o 13:47
mamad1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 13:53   #4986
wodaqua
Zadomowienie

AgaG
Chleb dukanowy:
3-4 łyżki otrębów
15 łyżek zmielonych otrębów
szklanka wrzątku
25 g drożdży
2-3 tabletki słodzika
3 żółtka
3 białka
1 łyzka jogurtu naturlanego
zioła wg uznania
sól

Otręby zalac wrzątkiem i poczekac aż wchłoną wodę.
Drożdże ze slodzikiem rozczynic w niewielkiej ilosci ciepłej wody i odstawić na 15 min.
Do owsianki dodać sól, drożdże i zmielone otręby, wymieszac, przykryś i odstawicna 20 min.
Jeśli ciasto jest bardzo rzadkie, dodać trochę otrębowej mąki.
Dodać żółtka, jogurt, zioła (dla mnie idealne sa prowansalskie), ponownie wymieszać, przykryć i odstawić na kolejne 15 min.
Ciasto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, przelać do formy (trumienka/keksówka), przykryś i odstawic na 30 min.
Piec 35-40 min w 190 st. C. (ja piekłam za 2 razem 1 h i chleb był lepszy)
Przepis z neta by Pinacoladaaa.
wodaqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 14:25   #4987
Oliweczka1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Natka_ Pokaż wiadomość
To już tuż tuż,niedługo będzie po wszystkim

Jak Domek? Lepiej?
Cytat:
Napisane przez marzena_S Pokaż wiadomość
Oliweczko, wow ale niesamowicie szybko ten czas leci. Aż mi ciarki przeszły po przeczytaniu Twojego postu. To już tuż tuż.

I co? Dzwoniłaś do sklepu ponownie?
Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
No i też się pochwalę, ze Tymuś już bezbłędnie umie powiedzieć, jak robi kot, pies, mucha i ... ryba Przy tej ostatniej otwiera i zamyka buzię bezgłośnie
I nowa ulubiona zabawa - włazi do szafy, zamyka za sobą drzwi suwane, a po chwili wyskakuje z gromkim JEEEE na ustach i mnie straszy I tak może godzinami
Tylko mi za każdym razem rewolucję w butach robi. Co ustawię, to on znowu
Ta ryba musi wyglądać słodko muszę Julkę nauczyć ostatnio Ją nauczyłam- mówię kto jest moją córeczką? A Ona pokazuje paluszkiem na siebie
Śliczna fryzurka

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
wstyd ale wcale znaczy sie zwykle jak pogoda ladna to jedziemy na dzialke i dzieci biegają "luzem" typwy spacer w wozku tylko w weekend (np. teraz w niedziele to był 10:30-14:00!)
Dzięki za odp.
Cytat:
Napisane przez Marina1 Pokaż wiadomość

Spacery - jeden staram się zaliczać w ciągu dnia, zazwyczaj po drzemce I. Tj ok 1,5 - 2 h. A jak jestem na wsi u teściów to młody cały czas na polu.

No, Oliweczko poród tuż tuż. Brumek wspomniała już - mam takie same odczucia - że Twoja ciąża mi zleciała szybko jak słoneczne lato. Ale może zawsze tak jest, że własna ciąża wydaje się długa i się guzdrze, a czyjaś raz - dwa?

Mi ta ciąża też zleciała BARDZO szybko nie tylko Wam
Cytat:
Napisane przez pieleszka Pokaż wiadomość
przeczytałam posta Marinki i już pamiętam, co jeszcze chciałam napisać
Oliweczko mi również Twoja ciąża migusiem zleciała. Brumek ma rację - jak lato jeszcze moment i będziesz tuliła Mateuszka

co do spacerów - pierwszy, z reguły 1,5 godzinny spacer Hanka zalicza z nianią. potem po południu idzie jeszcze ze mną lub z tatą. z reguły też ją zabierałam na 1,5-2 godziny, ale teraz coraz szybciej ciemno i coraz chłodniej wieczorami, więc nam się skrócił ten nasz spacer do godziny...

Cytat:
Napisane przez jacieeeee Pokaż wiadomość
Hej. A wiecie, ze my tak jak Monia tez nie chodzimy na spacery? Dominik nie przekonal sie do wozka. Ostatnio sluzyl nam w sierpniu jak bylismy nad morzem. A i to trzeba bylo przekupic Domka paluszkami zeby siedzial.
Jutro powtorka badan. Znowu bede prosic o kciuki. Jesli bedzie poprawa to moze Nas wypuszcza.
już na jutro
Właśnie pamiętałam, że Dominik nie lubi jezdzic w wozku czyli jednaak tak Mu zostalo...

Witam,
Dzieki za odp. odnosnie spacerow:cmok :

A na co Patik potrzebuje kciukow

"...w małych rączkach mieści się cała miłość …''

Juleńka
Mateuszek
Oliweczka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 14:38   #4988
blondynkapoznan
Zakorzenienie

Lokalizacja: Mój sposób na kryzys: Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.
GG do blondynkapoznan

dziewczyny mój B wczoraj zrobił 5 luźnych a dzisiaj juz 2.
podać mu coś czy czekać na rozwój wydarzeń?
blondynkapoznan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 14:44   #4989
eveewe
Zakorzenienie

GG do eveewe

Cytat:
Napisane przez wodaqua Pokaż wiadomość
Ja byłam przeciwna pieluszce, dziwne dla mnie to było, ale pomagało malenieczkiej Zosi spać i tak zostało. Fajnie macie z podusią
moj ewenement maly ani smoka ani pieluszki nie tolerowala. Smoka probowalismy ale nic, a pieluszki nie pozwalalam.

Zrobilam pizze wyszla pycha

12.06.2010

Marysia - 11.08.2011

Aleks - 08-07-2013
eveewe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 14:53   #4990
iustyna1
Wtajemniczenie

Blondynko nie mam pojęcia
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???
- Gdzieś kur*a musi być!!

iustyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 14:55   #4991
agawoo
Zakorzenienie

Hejka
Nie mam jak nadrobić, bo ostatnio dużo się dzieje na naszym szkoleniu Ale to dobrze, po to tu przyjechałam, żeby się czegoś nauczyć, a i tak czuję, że to jeszcze za mało

Postaram się nadrobić co nieco, ale nie obiecuję wiele

Za to się pożalę, że Amelka chora od soboty
Ma wysoką gorączkę nie wiadomo od czego, od poniedziałku TZ biega z nią po lekarzach, wymęczyli ją już nieziemsko i jeszcze jutro kolejna tura badań Szkoda mi jej strasznie JAk się nie wyjaśni co jej jest to postaram się załatwić wylot do domu przed weekendem

Trzymajcie kciuki, żeby się jej poprawiło, bo lekarze nie mają pomysłu co to może być

tylko po to, żeby w niej wszystko było
agawoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 15:05   #4992
anka_1984
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agawoo Pokaż wiadomość
Ma wysoką gorączkę nie wiadomo od czego, od poniedziałku TZ biega z nią po lekarzach, wymęczyli ją już nieziemsko i jeszcze jutro kolejna tura badań Szkoda mi jej strasznie JAk się nie wyjaśni co jej jest to postaram się załatwić wylot do domu przed weekendem
Trzymajcie kciuki, żeby się jej poprawiło, bo lekarze nie mają pomysłu co to może być

agawoo - na pewno się poprawi Amelce i będziesz mogła dokończyć szkolenie.
A jakie ma objawy? Nie martw się, mąż z mamą sobie poradzą i jak wrócisz mała będzie zdrowa
anka_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 15:29   #4993
agni82
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agawoo Pokaż wiadomość

może to z tesknoty z atoba, wiesz czasami sa bardzo dziwne objawy i lekarze podłoża znaleźć nie mogą bo to nie choroba.to taka moja teoria
Cytat:
Napisane przez blondynkapoznan Pokaż wiadomość
dziewczyny mój B wczoraj zrobił 5 luźnych a dzisiaj juz 2.
podać mu coś czy czekać na rozwój wydarzeń?
ja bym poczekała. Emil miał biegunke. przez prawie 3 tygodnie, to był ten rota wirus i niec mu nie dawałam,. samo przeszło.
Cytat:
Tego ciemnoskórego z Kruka??
http://en.wikipedia.org/wiki/Tintin_%28character%29
o ten tutaj
Cytat:
Napisane przez wodaqua Pokaż wiadomość
Czy Wasze dzieci śpią z pieluchami? U nas "biała" to najlepsza przyjaciółka, ciąga ją za sobą, smyra nosek i od razu widac, że chce spać. Nawet w płaczu pielucha ją lepiej ukoi niż ja
.
nie. emil spi bez niczego. żadnych misiów, żadnych pieluch. przytula się do mnie albo do T. i zasypia
agni82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 15:48   #4994
agawoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka_1984 Pokaż wiadomość

agawoo - na pewno się poprawi Amelce i będziesz mogła dokończyć szkolenie.
A jakie ma objawy? Nie martw się, mąż z mamą sobie poradzą i jak wrócisz mała będzie zdrowa
Ma gorączkę wysoką i w zasadzie tyle.
Myśleliśmy na poczatku, że to przez ząbki, ale to za wysoka gorączka.
Potem lekarz stwierdził, że może to być od gardła, ale laryngolog stwierdził,ze to nie od tego A ze pokazała sie wysypka, to teraz jest opcja, że może to trzydniówka
Jutro kolejne badania Bo lekarz stwierdził, że to wszystko bardzo dziwne
Cytat:
Napisane przez agni82 Pokaż wiadomość
może to z tesknoty z atoba, wiesz czasami sa bardzo dziwne objawy i lekarze podłoża znaleźć nie mogą bo to nie choroba.to taka moja teoria
Może Już we wszystko uwierzę

Muszę spadać

tylko po to, żeby w niej wszystko było
agawoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 16:23   #4995
marzena_S
Zadomowienie

Hej mamuśki! Problem z butami mam z głowy, Pani powiedziała, że zwrócą mi koszt wysyłki na konto. Teraz czekam na drugą parę.

Natka
, nie dość że kombinezony i buty te same to jeszcze rozmiar stopy. Jednak mam nadzieję, że ta tendencja kiedyś się zmieni.
Biedny Domek i biedna Ty. A powiedz jak po wizycie u lekarza? Co z tą wypukłością na Twoim brzuchu?

Brumku, ale elegancki Tymuś - rzeczywiście chłopcy od razu wyglądają doroślej po strzyżeniu. No i to straszenie w Tymka wydaniu rozłożyło mnie na łopatki- z mojej szafy też by mógł wyskoczyć taki słodziak. Aaaa i nie odpowiedziałaś mi po raz kolejny jaki kocyk wybrałaś?
Co do spotkania, to zapraszam na kawę- również z chęcią bym Cię poznała. (w końcu nie często ma się okazję poznać kosmitę)
A z Piwnooką uda Wam się spotkać? Może z nią się zabierzesz do Poznania?

Anka, hardkorowa z Ciebie mamuśka. Może odcięcie samych włosów by starczyło?

Agula, ja również polecam odkrywczy domek na prezent - Hania często sama z siebie się nim interesuje.

Pieleszko, ale numer. Byłam przekonana, że Hania jest już zębata , ale na pewno zaraz nadrobi- oby bezboleśnie. Ten mleczak u tż to jeszcze wypadnie, czy tak już zostanie? Co dentysta na to?
Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy. Jeśli randkę zrobicie w Poznaniu to mogę Wam Hanię przypilnować.

Patik, trzymam mocno. Ciekawe co się dzieje?

Aga, mi też pajac kojarzy się ze spaniem, ale to jednak jest dres- nie ma stóp i ma kaptur. Hania wygląda w nim jak hip-hopowiec i super szybko się ubiera. Będziemy go zakładać na spacery lub na inne wyjścia.

Agawoo, objawy idealnie pod trzydniówkę podchodzą. Tylko lekarz by to chyba zauważył? Trzymam kciuki, żeby szybko przeszło.

Blondynko, ja bym się wstrzymała z lekami.Dawaj dużo picia i może kleik ryżowy? A temperatury podwyższonej nie ma?

Słoneczko, może spróbuj z jakąś ciekawą nową zabawką- tak jak Iustyna pisze np. kubeczki do przelewania. Ja polecam ośmiorniczki do wody, albo jakieś puste butelki po szamponach/odżywkach.

Iustyna, biedny Kuba- zdrówka!

Mnie też coś rozkłada, straszny suchy kaszel mnie męczy i katar. Tż znowu jakieś choróbsko przywlókł do domu. Wyjechał na tydzień, a choróbsko zostawił. Mam nadzieję, że Hania nie podłapie... jak tż wróci to mu głowę ukręcę. Przecież dopiero co chorowałyśmy.

Edytowane przez marzena_S
Czas edycji: 2012-10-23 o 16:26
marzena_S jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 16:25   #4996
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

Wodaqua dziekuje
Aha Antek spi bez niczego.
Blondynko zawsze mozesz zadzialac probiotykiem, to nie zaszkodzi, a tylko moze pomoc.
Agawoo ale dlaczego trzydniowka wydaje sie lekarce dziwna? Mi od razu przyszla na mysl, jak napisalas o wysokiej goraczce? Choc opcja, ze jest chora z tesknoty za Toba tez wydaje mi sie prawdopodobna. Trzymam kciuki, zeby cokolwiek to nie bylo, juz minelo.
AgaGuernsey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 16:28   #4997
marzena_S
Zadomowienie

Mamad, świetny ten test- uśmiałam się.

Za chwilę kończymy wątek - jakoś szybko zleciało.
Stary 2012-10-23, 16:28   #4998
blondynkapoznan
Zakorzenienie

Lokalizacja: Mój sposób na kryzys: Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.
GG do blondynkapoznan

dzięki za odp
dzisiaj na spacerze B jadł ciastko i chyba za dużo ugryzł albo gdzieś mu się przykleiło.I jak puścił pawia to masakra.Cały wózek pływał
ale przynajmniej wkońcu tapicerke wyprałam
blondynkapoznan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 16:32   #4999
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

Aha Justyna zdrowia dla Kuby! Alez chlonie choroby jak gabka. Cierpi bardzo?
Marzenko dla Ciebie tez zdrowka i oby Hania nie podlapala.
A ze to dres, to nie kwestionuje, tylko tak jakos mam opory przed zakladaniem takich jednoczesciowych rzeczy takim dzieciakom. To przy okazji pokaz mi Hanie w dresiku, to moze zmienie zdanie, co do uzytecznosci

---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ----------

To ktora klepnie 5000?
AgaGuernsey jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-23, 16:48   #5000
marzena_S
Zadomowienie

Blondynko, a może to jakiś wirus/zatrucie, że biegunka i wymioty? Czy ewidentnie ciacho? Zdrówka da Bruna.

Aga, jutro cyknę fotę specjalnie dla Ciebie.

Pisałyście o wadze dzieci, więc dzisiaj wrzuciłam Hanię na taką domową (sama stała) i wyszło... 12,5 kg.

---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ----------

Cytat:
Napisane przez AgaGuernsey Pokaż wiadomość
To ktora klepnie 5000?
JAAAA!
Stary 2012-10-23, 16:49   #5001
Stronczek27
Wtajemniczenie

GG do Stronczek27
Ja !!!!!

5000 KONIEC....

Edit:
5001 Marzena mnie wyprzedziła. Lecimy na kolejny...
Stronczek27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-24, 18:10   #5002
Seona
Zakorzenienie

Nowy wątek:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=652415

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości