![]() |
#151 | |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Dot.: Perfumy dla potwora?
Cytat:
![]() Można kojarzyć go np. z praktykami BDSM, gdzie mamy dwie dorosłe osoby, które się zgadzają na takie a nie inne "zabawy", i wtedy kojarzy się z lekko perwersyjną erotyką, a nie z psycholem i zwyrodnialcem, nazwisko większość osób kojarzy, ale z czym? To już różnie bywa. Większość chyba jednak z "niegrzecznym" seksem, zresztą popytam, pytałam już znajomych, czy wiedzą, kto to Karimov (nie wiedzą, jak bum cyk cyk, faceci z nosem wbitym w serwisy informacyjne też), ciekawam wyników.
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | |
BAN stały
|
Cytat:
opisywał też pedofilię i morderstwa. A i tak najmocniejsze jego "dzieła " podobno zostały zniszczone. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Rozeznanie
|
Ciekawy wątek. I ważny.
![]() Miałam napisać kilka zdań ale wertując zapis Waszej rozmowy stwierdziłam, że to samo stwierdziły już Trzy Ryby i Hey. ![]() Bo sprawa rodzi naprawdę o wiele więcej pytań niż odpowiedzi. Pewne jest jedno: teraz wypada oczekiwać odpowiedzi Duchaufoura na medialny szum wokół jego osoby. Mam nadzieję, że facet poczuwa się do tego, by upublicznić gdzieś przynajmniej trzy zdania na temat wiadomej-sprawy. A jeśli tego nie zrobi, to - no cóż... Wówczas każdy i każda z nas niech pozostanie w zgodzie z własnym sumieniem, bez oceniania sumień cudzych.
![]() "Śnił mi się koszmar. Przerost biurokracji w państwie, gdzie niedawno ukończono likwidację analfabetyzmu". "Człowiek z człowiekiem się nie zejdzie, ale góra z górą zawsze". Stanisław Jerzy Lec Obłąkane Retorty Ż ≠ RZ
U ≠ Ó KS ≠ X!! Edytowane przez wiedzma z podgorza Czas edycji: 2012-10-22 o 12:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale zajrzyj sobie do 120 Dni Sodomy na przykład. Bo fakt, w szkole o tym nie uczą.
![]() |
![]() |
#155 | ||
Wiedźma
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja pisałam recenzję Marquis de Sade HdP. I w niej trochę się wywnętrzyłam nad markizem . Ale też nie napisałam najgorszych rzeczy, bo mi przez klawiaturę nie chciały przejść...
![]() |
![]() |
#156 |
Zakorzenienie
|
A ja żałuję że nie uczą. Nie w szkole podstawowej rzecz jasna, ale w liceum dzieci zgłębiają historię Holocaustu , uczą się o Czerwonych Khmerach i Gwałcie Nankińskim a wieczorami czytają Łaskawe, mogłyby dowiedzieć się czegoś także o obłąkanym Markizie by później nie łączyć jego imienia z "nieco perwersyjnym seksem", nie powoływać "libertyńskich" grup jego imienia, krytycznie podchodzić do mody na BDSM i inną seksualną egzotykę.
I by nie nazywać perfum jego imieniem. Sabbath Twój pomysł bardzo spodobałby się Markizowi przy jego upodobaniu do stymulacji strefy analnej. Z sadomasochistami nigdy do końca nie wiadomo co jest nagrodą a co karą.
Jedynie skóra rozlicza zapach... Edytowane przez Trzy_Ryby Czas edycji: 2012-10-22 o 15:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#158 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Nic więcej nie wiem ![]() Perfumy wąchałam razem z innymi z tej firmy, takie sobie. Cytat:
![]() Czy teoretyczne wymyślanie na miarę dzisiejszych kryminałów i horrorów pełnych okrutnych tortur, morderstw itp? Albo, co gorsze, zwykły skandalista tamtych czasów, co skandalami robił wokół siebie zamieszanie. Dzisiejsze wyczyny gwiazdek co chcą za wszelką cenę zainstnieć w show bizniesie olewam, dawne też. Cytat:
![]()
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2012-10-22 o 15:43 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Zakorzenienie
|
Maju, zapewne większość praktyk, które Markiz opisał były tylko tworami jego fantazji ale wielokrotne wyroki skazujące za gwałty, pobicia, próby otrucia afrodyzjakami, uszkodzenia ciała dokonane podczas orgii świadczą, że de Sade nie był li tylko mitomanem z bogatą choć chorą wyobraźnią.
Większość życia spędził w więzieniu, tam trudno jest wcielać sadystyczne fantazje w życie. Markiza z grobu wyciągać nie ma sensu ale oburzający jest fakt, że czy to przez rażący brak wiedzy czy chorą fascynację z de Sada czyni się autorytet, symbol, że jego imię przywołuje się nie w kontekście zaburzenia preferencji i cierpienia ale jako odwołanie do "wolności", "odmienności", "miłości' (sic!) wreszcie piękna "(perfum).
![]() |
#160 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#162 | ||||
Panaroja
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() Edytowane przez Parabelka Czas edycji: 2012-10-22 o 17:03 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Zakorzenienie
|
Ale mi nie chodziło o Ciebie tylko o twórcę zapachu a raczej jego nazwy
![]()
![]() |
#164 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() jestem niesamowicie zakrecona ostatnimi czasy.. ![]() Edytowane przez ania105 Czas edycji: 2012-10-23 o 14:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Zakorzenienie
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 |
Zadomowienie
|
nie pacz na to............
![]() najwazniejsze ze juz wiemy osochozi ![]() Edytowane przez ania105 Czas edycji: 2012-10-23 o 14:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#168 |
Zakorzenienie
|
Mysle, ze w tym temacie juz wszystko zostalo powiedziane i zgadzam sie z wiekszoscia.
Co do mojego wyboru - czy kupilabym zapach stworzony z mysla o potworze - nie sadze. Powachac - czemu nie, ale uzywanie klociloby sie z moja ideologia... Jest wiele zapachow "stworzonych dla.../z mysla o...", np. Audrey Hepburn, Grace Kelly... Zawsze dazylam do tego, zeby je poznac, z czystej ciekawosci, jednak zadne nazwisko nie bylo w stanie przekonac mnie do perfum, o ile sam ich zapach mnie nie powalil. Jednak w opisywanym przez Sabb przypadku (gratuluje pomyslu na naprawde ciekawy watek i wyciagniecie nienzanych mi dotad faktow) juz sama mysl, ze uzywam perfum specjalnie skomponowanych (za miliony) dla czlowieka pozbawionego wszelkich skrupolow bylaby dla mnie niemila przez zle skojarzenia po prostu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 | |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Cytat:
![]() ![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ignorancja. Markiz de Sade kojarzony jest z perwersyjnymi fantazjami, a ja nie mogę przeboleć niewiedzy o innym "bohaterze" - Che Guevarze, który był zbrodniarzem i torturował ludzi
![]() |
![]() |
#171 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak katolicy radzą sobie z własnym sumieniem gdy wiedzą,że to ich Kościół wymordował miliony Żydów, miliony pogan, miliony "czarownic", miliony Indian i uczynił to wszystko w wyjątkowo bestialski sposób. Ludzi tych topiono, rozstrzeliwano, duszono, wieszano, łamano kołem, ścinano, podrzynano gardła, gotowano żywcem, wykłuwano oczy, ucinano uszy i nosy. I wreszcie jak katolicy reagują na znane stwierdzenie Goethego, że "nazywają siebie chrześcijanami, a są to wilki w owczej skórze". Nie tak przecież dawno temu,w okresie II wojny światowej Pius XII przyjął na uroczystej audiencji w Watykanie Ante Pavelicia, chorwackiego zbrodniarza wojennego odpowiedzialnego za śmierć setek tysięcy Serbów i Żydów, życzył mu powodzenia w "dalszej pracy" i jeszcze pochwalił jako praktykującego katolika... Pius XII znał wszystkie szczegóły największej zbrodni w dziejach świata, całkowitej zagłady europejskich Żydów i nigdy ani jednym słowem jej nie potępił. Mógł to zrobić bo przecież-jak przypominał to wielokrotnie Jan Karski- Hitler był katolikiem i takie słowa potępienia mogły uratować życie wielu ludziom. Dopiero po wojnie ten sam papież ekskomunikował,ale komunistów- wszystkich! Z kolei hitlerowscy zbrodniarze wojenni po wojnie korzystali z watykańskich paszportów, pieniędzy i pomocy i- tak jak np. Eichmann-masowo uciekali do Ameryki Południowej. W takim kontekście nazywanie Che Guevary "zbrodniarzem" nie jest już nawet przykładem skrajnej ignorancji,ale raczej bezgranicznego zakłamania. Edytowane przez Córka D'artagnana Czas edycji: 2012-10-24 o 13:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 | |
Mother of Cats
|
Cytat:
Twoja argumentacja zdaje się być chybiona z logicznego punktu widzenia. Zauważ proszę, że Guevara jest konkretną osobą, która popełniła konkretne czyny, będąc elementem pewnego systemu. Argumentacja byłaby poprawna, gdybyś zbrodniczą działalność Che porównała do zbrodniczej działalności konkretnego np. inkwizytora. Jeden i drugi działali w imię pewnych wartości i mając wsparcie pewnego systemu. To, co napisałaś o zbrodniach Kościoła katolickiego, jest - wedle mojej wiedzy - prawdą, ale w odniesieniu do posta Justyny brzmi jak twierdzenie, że skoro np. Manson zabił osobiście kilka/kilkanaście osób, a Guevara kilkaset, to nazywanie Mansona mordercą jest przykładem skrajnej ignorancji i bezgranicznego zakłamania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Prawdę mówiąc, prędzej, niż takie dla Britney Spears. Dyktatorzy miewają lepszy gust. Edytowane przez nosferatku Czas edycji: 2012-10-24 o 15:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez rousse Czas edycji: 2012-10-24 o 15:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
RENTGEN RZĄDZI!
|
W jakiej kwestii, tylko zapachowej?
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podwójna moralność w zależności od tego kto dokonuje zbrodni i w czyim imieniu? Ocenia się, że armia USA w latach 2003-2008 zabiła w Iraku jeden milion cywilów. Armia ta chyba jest częścią określonego systemu? Jej dowódcy i zwierzchnicy są znani z imienia i nazwiska. Noszą mundury i działają na określony rozkaz. W katolickiej Polsce jakoś nie słychać, by ich zbrodnie były publicznie potępianie lub piętnowane. Czy jest to relatywizm moralny, czy nie? Porównywanie sadystycznego mordercy Mansona do Che Guevary uznaję za niepoważny . Moja ocena nie ma nic wspólnego z błędami w logice. Przeciwnie. Usiłuję tylko udowodnić, że skala podwójnej moralności w Polsce już dawno przekroczyła granice dobrego smaku, przyzwoitości, czy dobrych obyczajów przyjętych w cywilizowanym świecie. I nie chodzi tu o żadne osobiste sympatie lub antypatie- te nie mają żadnego znaczenia- ale o równe traktowanie zdarzeń i ludzi ![]() Ropuszko ![]() Edytowane przez Córka D'artagnana Czas edycji: 2012-10-24 o 15:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tego przymierza ludzie, którzy stwierdzili, że mają monopol na Absolut i że działają w imieniu Absolutu czynili to wszystko o czym pisała Córka D'artagnana. Przeprowadzali masowe eksterminacje, torturowali, okaleczali. W imię Boga, tego samego, który w drugim przykazaniu z Nowego Testamentu zalecał kochać bliźniego swego jak siebie samego. Kościół zaś do tej pory nie rozliczywszy się z tamtych zbrodni nadal uważa siebie za autorytet moralny i za wiarygodne źródło wiedzy o Absolucie, woli Absolutu i opiniach. To nie jest kwestia tego czy ktoś się ma czuć winy, zwłaszcza współcześni katolicy. Zostawiam to tylko pod rozwagę.
![]() |
![]() |
#179 |
Zakorzenienie
|
Kościół przez wieki był ważnym sponsorem dla artystów - architektów, malarzy, rzeźbiarzy... możenie dotyczy to bezpośrednio tematu wątku, ale jakby spojrzeć szerzej, to monumentalne budowle i piękne freski tworzone były na chwałę Kościoła, który ma na sumieniu tysiące ludzi
![]() |
#180 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:13.