|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4381 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
R:
6 pobudka Ś: 1 bułka podłużna wieloziarnista: pół z twarogiem chudym i dżemem malinowo- granatowym naturalnie słodzonym sokiem z winogron; pół z sałatą, serem gouda light i szynką drobiową; 1 kiwi; kawa parzona z mlekiem praca 7- 15 IIŚ: 1 twarożek lekki z 1 czubatą łyżką masła orzechowego sante; kawa parzona z mlekiem O: kasza gryczana z natką pietruszki; klops drobiowy gotowany; mnóstwo pałeczek marchewki z groszkiem (gotowanej) po pracy 2 h orbitrek codzienne czynności K: kawałek chleba dużego żytniego szefa ze zmielonym lnem z sałatą, twarogiem chudym i wędliną drobiową na to ogórek kiszony; 1 pomidor; kubek gorącego mleka koziego zajęcia cykling ok. 45 min. zajęcia step ok. 45 min. 22 sen uwielbiam )))
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#4382 |
|
Wtajemniczenie
|
dziękie Narc właśnie wiedziałam że coś mi tu nie pasuje
|
|
|
|
#4383 |
|
Wtajemniczenie
|
Erka.
1. owsianka z 4 łyżek płatków plus 1 łyżka otrębów, na mleku, ze słonecznikiem, kakao oraz konfiturą truskawkową (sporo, ze 4 łyżeczki) 2. nie ma drugiego śniadania bo wstałam o 11.00 ... ![]() 3. obiad- 1,5 szklanki ( trochę za duża ta porcja wyszła, ledwo zjadłam ) makaronu razowego świderki z '' potrawką" z piersi kurczaka, cebulki, marchewki, szpinaku plus świeże rzodkiewki i mnóstwo ziół.4. serek homo naturalny z orzechami włoskimi. (plan) 5. 2 sadzone jajka na łyżeczce oliwy, surówka z ogórka kiszonego i pomidora oraz koperku (plan) dziś chyba bez ćwiczeń. może oceni ktoś? |
|
|
|
#4384 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie dzis takie R:
1. Owsianka jak zawsze + zielona herbata 2. jogurt pitny z ziarnami zboz, jablko, dwie kawy z mlekiem i kazda z lyzeczka cukru 3. Grilowane filety z piersi z indyka w marynacie plus surowka (salata, pomidor, cebula, kawaleczek sera plesniowego, vinegret) 4. na kolacje jajo na twardo, plaster wedliny, kawalki czerwonej papryki.
|
#4385 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Na śniadanie dokroiłam sobie korniszony do serka wiejskiego i rzodkiewkę, a na obiad do mięsa zrobiłam paprykę nadziewaną jajkiem
|
|
|
|
|
#4386 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiaj:
I. owsianka z serkiem homogenizowanym, kiwi, wiórkami kokosowymi i suszoną żurawiną II. kanapka z masłem orzechowym, dżemem porzeczkowym i twarogiem III. serek wiejski z serem camembert ziołowym i wkrojonymi paprykami (czerwona i zółta) IV. placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii z jogurtem naturalnym i miodem V. budyń kakaowy z suszonymi śliwkami i migdałami O rety, przesadziłam z nabiałem! ;o |
|
|
|
#4387 |
|
Zakorzenienie
|
U.
1. 2 naleśniki pszenno-orkiszowe z: twarogiem i domowym dżemem dyniowo-jabłkowym / twarogiem, nutellą i bananem, obydwa posypane płatkami migdałów ![]() 2. W szkole: kanapka z dwóch kromek razowca z piersią z kurczaka pieczoną w ziołach; garśc mieszanki studenkiej. 3. Zupa kalafiorowa, filet z miruny pieczony z warzywami - papryka, cebula, marchewka. 4. Dwie kromki razowca z serkiem kozim i karmelizowaną gruszką / makrelą wędzoną i pomidorem. do picia woda, herbatka z bratka i kawa z mlekiem |
|
|
|
#4388 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Aha, no chyba, że wracasz codziennie do domu tak późno. Z tymi węglowodanami nie chodzi nawet o porę, ale o to, że po tym posiłku już nie masz raczej okazji tej energii z cukrów zużyć. Wieczorem raczej nie ćwiczysz, a siedzisz, robisz lekcje, odpoczywasz, przemiana materii spada Ale oczywiście w momencie kiedy nie masz możliwości zjeść ich wcześniej taka kolacja jest w porządku. I powinnaś coś jeszcze zjeść koło 20-21, bo przerwa między jedzeniem a snem jest raczej za duża ![]() Głównie silnymi zaparciami, mogą się też pojawić podrażnienia przewodu pokarmowego.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
|
#4389 |
|
Kawoholiczka
|
I. Dwie kromki ciemnego pieczywa z serkiem Almette, rzodkiewka.
II. Jabłko. III. Dwa pampuchy z sosem truskawkowym. IV. Nic. V. Dwie kromki z szynką pewnie.
|
#4390 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-10-24 o 18:25 |
||||
|
|
|
#4391 | |
|
Kawoholiczka
|
Cytat:
|
|
#4392 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Super!Cytat:
Przy 4 posiłkach dziennie polecałabym jednak węgle do obiadu albo na II śniadanie. A ja ani trochę nie wierzę, że przy takich porcjach można utrzymywać wagę.
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-10-24 o 18:31 |
||
|
|
|
#4393 | |
|
Kawoholiczka
|
Cytat:
|
|
#4394 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
|
#4395 |
|
Zadomowienie
|
r
i jak?
|
|
|
|
#4396 |
|
Zakorzenienie
|
Czy moge prosic o jakąś radę? Wiem, ze nie jest najlepiej, ale strasznie spadła mi przemiana materii. Ponizej przedstawiam przykłady tego co jadam (pierwsze trzy posiułki tak naprawde sa zawsze tkie same) (godziny zależą od tego jaka zmiane w pracy mam), tak jadam od kilku tyg:
I 5.30 - 7.30: owsianka 4-5 łyżek z dżemem 1-2 łyżki ( własnej roboty na początku, potem sie skonczył, więc tym sklepowym) + zalanie maślanką (niewielka ilość) + kilka migdałów / rodzynek (sniadanie zaraz po wstaniu) II 9.30-10.30: kefir/maslanka (200-400 g) + jabłko + czasami:kiwi, pomarańcza III 14-15.30 dwie kanapki (czasami białe pieczywo) z palędwicą z indyka, lososiową, z salatą IV 17.30-19.00 *devolay z piersi kurczaka z plastrem sera z piekarnika + kasza jaglana+ sałatka (pomidory, ogórki, oliwki, maślanka) - to było przedwczoraj *dzisiaj np: spaghetti (iestety z bialej maki) + łosoś + spinak z pomidorami z puszki *czasami bywa, ze takiego obiadowego posiłku nie mam i jem cos na szybko typu: kasza, ryż z jakimś warzywem + jogurt, maslanka itp + jakieś warzywo (bez mięsa) V 19.30 - 20.30 *serek wiejski/ jogurt/ maślanka/ kefir - jakies warzywo: papryka/ brukselki/ pomidor/ ogórki * jajecznica na maśle z 1-2 jaj z warzywem * twaróg pół kostki z warzywem Prosze nie szukac jakiś smaków, bo wiem, ze nie jest smacznie. Szukam porady, bo czuję (nie ważę się), ze coś mi z brzucha na pewno zeszlo, ale teraz od 2 tyg stoi i w ogóle przemiana materii jest gorsza niz jak jadlam keidyś: I,II,III - kanapki z bialym pieczywem + tłusty obiad + kanapki lub jakis jogurt, serek wiejski. Czasami zdarzają mi się podjadania, mam tez czasami napady na slodkości (może to przez okres). Wiem, ze białe pieczywo jest fe, ale naprawde maksymalnie ograniczyłam pieczywo, co uważam za sukces i chciałabym soebi wybaczyć czasami te dwie kromki białego pieczywa, bo nie sądzę, by to głownie na tym zaważyło. Posze o opinie, co jest nie tak?
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
#4397 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po co maslo jak jest pasztet?? salami to sam tluszcz...lepsza chuda szynka.. kolacja to kpina ogolnie-malo warzyw i zero owocow
Edytowane przez tapetka22 Czas edycji: 2012-10-24 o 19:36 |
|
|
|
|
#4398 |
|
Zadomowienie
|
U. Typowe środowe menu.
Śniadanie: * twarogowe pszenne placuszki z otrębami orkiszowymi, smażone na oleju rzepakowym, podane z musem jabłkowym Na uczelni: * małe jabłko, śliwka * 2 kanapki z ziarnistego razowca: z szynką, ogórkiem i sałatą / z camembertem, ciemnymi winogronami i sałatą * kefir naturalny 375g Obiadokolacja: * gęsta zupa jarzynowa (kalafior, kalarepa, burak, ziemniak, marchew, nać pietruszki, mięso z ćwiartki kurczaka) + dokładka Do picia: woda źródlana, czarna kawa, herbaty: zielona i ziołowa
|
#4399 |
|
BAN stały
|
R
I. Bułka otrębowa z wędliną II. Serek naturalny 0% III. Filet z kurczaka w curry + sałatka z pomidorów i cebuli IV. Jabłko V. Jajecznica z cebulką ![]() _________________________ _________________ Byłabym bardzo wdzięczna za głosy w poniższym linku ![]() bardzo proszę o głosy. |
|
|
|
#4400 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4401 |
|
Raczkowanie
|
Moje kochane
U1.śn.: omlet z 2jaj ze startą marchewką, czosnkiem i pomidorem, smażony na łyżeczce masła,kromka chleba wieloziarnistego opiekana w tosterze, liść pekińskiej, wędlina drobiowa, ogórek, mrożony koperek, pomarancza, malinowa herbata. II: jogurt milko żurawina, mandarynka, marchew. Ob.:wątróbka drobiowa z cebulką,2 ziemniaki, surówka,zielona herbata Podwieczorek:pomarańcza, jeszcze jedna marchew , kanapka z kurczakiem.Kolacja: dorsz w galarecie, bułka fitness, ogórek, papryka. Ponadto 1,5 litra wody niegazowanej/ I jak to wygląda? |
|
|
|
#4402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzis takie R: sniadanie: owsianka, pol miski mleka 2%, 4 lyzki platow, lyzka rodzynek, lyzka mieszanki: kawalki orzechow wloskich, migdalow i pestek dyni, herbata czarna. tu wpadly dwie kawy z mlekiem, lyzeczka cukru, na pobudzenie drugie sniadanie: jogurt z ziarnami zboz do picia lub jablko lunch w pracy: kanapka z bulki z ziarnami, pol steka z piersi z indyka grillowanego w ziolach, do chrupania czerwona papryka, zielona herbata z pigwa. podwieczorek: jogurt lub jablko, w zaleznosci od tego, co zostanie z 2giego sniadania. kolacja w domu na cieplo: filet z indyka jak w kanapce (to zostalo z wczoraj), do tego salatka z pomidorow, ziolka na dobry sen.
|
|
#4403 |
|
Zadomowienie
|
R:
6 pobudka Ś: 1 bułka podłużna wieloziarnista: pół z twarogiem chudym i dżemem malinowo- granatowym naturalnie słodzonym sokiem z winogron; pół z sałatą, serem gouda light i szynką drobiową; 1 kiwi; kawa parzona z mlekiem praca 7- 15 IIŚ: 1 twarożek lekki z 1 czubatą łyżką masła orzechowego sante; kawa parzona z mlekiem O: kasza gryczana z natką pietruszki; klops drobiowy gotowany; mnóstwo pałeczek marchewki z groszkiem (gotowanej) po pracy 2 h orbitrek codzienne czynności K: kawałek chleba dużego żytniego szefa ze zmielonym lnem z sałatą, twarogiem chudym i wędliną drobiową na to ogórek kiszony; 1 pomidor; kubek gorącego mleka koziego zajęcia cykling ok. 45 min. zajęcia step ok. 45 min. 22 sen uwielbiam )))R: 6- pobudka Ś: bułka razowa: pół z 1 jajkiem gotowanym; pół z twarożkiem domowym i dżemem figowym naturalnie słodzonym sokiem z winogron; kawa parzona z mlekiem praca 7- 15 IIŚ: 1 twarożek lekki z garstką orzechów laskowych i garścią rodzynek; kawa parzona z mlekiem O: ryż brązowy z natką pietruszki; marchewki gotowanej fura; pierś z kurczaka gotowana polana 1 łyżeczką oleju rzepakowego kujawski( i tu pyt. czy on jest dobry na redukcji) po pracy 2h orbitrek 30 min rowerek stacjon. K: 1 kawałek chleba żytniego duży z mielonym lnem: z sałatą, wędliną drobiową, serem i ogórkiem świeżym; 1 pomidor; 1 jajko gotowane 45 min. - ćw na macie różne wieczór z tż 22- sen i jak dziewczynki ? na razie trwam
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#4404 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#4405 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Obejrzałam Twojego bloga. Nie rozumiem dlaczego się odchudzasz. Wiele dziewczyn pewnie zazdrości Tobie tego, jak wyglądasz. Jesteś młodziutka, uważaj, żeby nie zrobić sobie krzywdy! Cytat:
Uważaj tylko na te jogurty smakowe... Mnie zawsze przeraża, ile w takiej butelce jest kalorii... A ani się tym człowiek nie naje, ani jakieś wartościowe nie jest... (lepszy jogurt naturalny i wrzucić sobie do tego świeże lub suszone owoce żurawiny). Szczerze, to za te same kalorie wolę drożdżówkę zjeść
|
|
#4406 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
2 jajka 3 łyżki otrębów owsianych ok. 150g serka twarogowego musztarda + pieprz. Na to kładę pomidorka i ogórka i jestem najedzona na długi czas ![]() Odchudzam się, by lepiej czuć się w swoim ciele. Nie katuje się zbytnio dietami i staram się racjonalnie podchodzić do żywienia, więc krzywdy sobie zrobić nie powinnam Chciałabym się czuć zarówno ładnie, jak i zdrowo ![]() Ale zgodnie z radami postaram się dodać do swoich jadłospisów więcej węglowodanów, by urozmaicić posiłek i dodać wartościowych witamin
|
|
|
|
|
#4407 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też chciałam lepiej się czuć w swoim ciele, szukałam dziury w całym, a teraz muszę to odpokutowywać . Życzę Tobie, żeby Twoim celem była nie utrata wagi, ale po prostu zdrowe, wartościowe odżywianie organizmu!
|
|
#4408 |
|
Raczkowanie
|
U:
Śniadanie: kasza jaglana ( 5 łyżek, na mleku i wodzie) ze startym jabłkiem i połową bielucha lekkiego i cynamonem Drugie śniadanie: garść sunbitesów ^^ Obiad: ziemniaki gniecione, pieczona pierś z kurczaka, surówka z porą i kukurydzą, ogórek kiszony Podwieczorek: opieczona bułka ze słonecznikiem z masłem orzechowym crunchy; z polędwicą drobiową, chrzanem, papryką, ogórkami kiszonymi Kolacja: serek wiejski lekki 180 g z miodem i domowym crunchy Do picia: 4 herbaty zielone, kawa z mlekiem 1,5 %, herbata malinowa, dużo wody Ruch: godzina tańca, 40 min ćwiczeń |
|
|
|
#4409 |
|
Rozeznanie
|
Na co to menu?
Sniadanie kromka razowego z serem topiony zoltym i pomidorem kromka z serkiem bialym i wedlina II drozdzowk z serekanapka z dwoch kromek razowego z serem zoltym obiad zappiekanka z makaronem,wedlina,paprka, pieczarkami,serek zoltym,cebulka polana ketchupem i troche majonezem podwieczorek snickers |
|
|
|
#4410 |
|
Zadomowienie
|
Dawno mnie tu nie było... ^^
Moje U, do sprawdzenia: I (6:20) Makaron pełnoziarnisty z twarogiem, bananem, domowym masłem orzechowym crunchy, powidłami śliwkowymi i cynamonem II (9:45) Podwójna kanapka z masłem ziołowym, polędwicą drobiową, pomidorem, oliwkami i ogórkiem, 2 kostki mlecznej czekolady duże kwaśne jabłko, kilka marchewek (13:00) III (14:30) 2 talerze gęstej grochówki z ziemniakami na wędzonym mięsku, potem jeszcze 2 mandarynki IV (17:15) Ciepły, orkiszowy waniliowy scone z naturalnym serkiem homo i miodem, kubek inki z mlekiem, gruszka V (20:00) Sałatka z brokułów i pomidorów, z jogurtowym sosem czosnkowym, fetą i prażonymi płatkami migdałów Obleci?
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:27.

)))

) makaronu razowego świderki z '' potrawką" z piersi kurczaka, cebulki, marchewki, szpinaku plus świeże rzodkiewki i mnóstwo ziół.
Jesz mało warzyw.

jestem na zajęciach i muszę coś na szybko...

Super!