Ostatnio obejrzane filmy - Strona 55 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-02-16, 10:21   #1621
La Monica
La Moderatoiure

Dot.: Ostatnio obejrzane filmy

Ostatnio byłam na "Świadku koronnym" i tak średnio na jeża mi się podobał. 6/10

Gotuję
La Monica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-16, 11:13   #1622
magrest
Zakorzenienie

GG do magrest

Wczoraj obejrzałam "Pracownik miesiąca". To komedia, ale za wiele to się nie uśmiałam. Przeciętna, przewidywalna, lekko nudna. Najlepszym akcentem był chyba tylko ślepy Andy Dick Ale miło było popatrzeć na Dana Cook'a Daję 4/10 za tych dwóch panów.
magrest jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-16, 12:11   #1623
cheer
Zakorzenienie

Kill Bill vol 1 - , tak dopiero teraz, ale wynika to z mojego podejścia do oglądania filmów (które kocham), ale niekoniecznie muszę zawsze oglądać wszystkie nowości, jak leci; często sięgam po filmy dużo później i sama sobie ustalam co chcę w danym momencie obejrzeć, często leży coś u mnie przez pół roku na półce, zanim po to sięgnę...
Film interesujący, ciekawa fabuła, trochę jednak - wg mnie - przyćmiona (w sensie negatywnym) scenami walk. Widać, że się reżyser interesuje kulturą wschodu i za to duży plus, sam film nawiązuje do tradycji filmów o samurajach, eksponując tę ich swoistą kiczowatość ("Ci z was, którzy szczęśliwie zachowali swoje życie,weźcie je ze sobą. Ale zostawcie kończyny, które straciliście. One teraz należą do mnie"), ale to też dla mnie na plus. Dużym plusem jest muzyka, co ciekawe wcześniej wykorzytana w innych filmach (tzn. żaden motyw nie został skomponowany stricte do tego filmu). Ciekawe zdjęcia (walka z O - Ren Ishii, ta "stukacjąca" studnia...jakby kolejny gong). Na dniach sięgnę po kontynuację. 8/10

Match Point (Wszystko gra)
- bardzo interesujący film Woody'ego Allena, tak więc scenariusz i reżyseria na najwyżym poziomie. Im bardziej, z niewytłumaczalnych przecież powodów, nie pałam sympatią do Scarlett Johansson, tym bardziej się przekonuję, że jest na prawdę utalentowaną i ciekawą aktorką. Film nad którym można się pozastanawiać, co lubię. Nieoczekiwany zwrot akcji jeszcze bardziej zmusza do myślenia. Cała historia ukazuje jak cienka jest granica między pechem a szczęściem i jak bardzo nasze życie jest często balansowaniem między jednym i drugim. 9/10

Stary 2007-02-16, 12:42   #1624
ewulinek@vp.pl
Zakorzenienie

" W pogoni za szczęściem " z Willem Smithem.
Moim zdaniem film świetny , Will Smith za którym do tej pory średnio przepadałam zagrał genialnie! Film oparty na autentycznych wydarzeniach,film bardzo poruszający i wciągający! polecam ! w mojej skali 9/10
ewulinek@vp.pl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-16, 17:47   #1625
carrola
Zadomowienie

"Jeździec wielorybów", nowozelandzki film z 2003 roku. Bardzo ładny. Na uspokojenie nerwów - świetny.
carrola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-16, 19:06   #1626
Petit_Papillon
luckygirl

Cytat:
Napisane przez cheer Pokaż wiadomość
Tłumaczenie kontynuacji filmu "Karol - człowiek, który został papieżem" brzmi "Karol - papież, który pozostał człowiekiem".
dobrze zwracam honor Ale poprawnę tłumaczenie z włoskiego jest takie jak podałam.W Polsce mamy "Karol-papież,który pozostał człowiekiem" ,żeby się dobrze łączyło z poprzednią częścią.
wybaczcie

14.07.2014
16.07.2016

Petit_Papillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-17, 13:38   #1627
ona1981
Zakorzenienie

Układ idealny-nie znoszę romantycznych komedii, gdyz najczesciej są schematyczne, przesłodzone i nudnawe, jednak ta mnie zachwycila. Świetnie zrobiona i zagrana. Gorąco polecam
9/10
Stary 2007-02-17, 13:49   #1628
paula007
Zakorzenienie

Ostatni dzień lata
http://www.filmweb.pl/Ostatni+dzie%c...e,Film,id=8423

Debiut reżyserski mistrza Konwickiego. Dwoje ludzi na pustej plaży. Wokół słychać tylko szum fal, morską bryzę. Czasem do uszu młodych ludzi dochodzi dźwięk lecących nisko na niebie odrzutowców przypominających niedawną wojnę, ale będących też wyrazem ciągłego lęku, niepokoju, a może i zbliżającej się katastrofy. Skromne kino ascetyczne spoglądające w psychikę młodych, ale doświadczonych, głównie za sprawą wojny, już ludzi. Głęboko w nich ukryta jest samotność, niemożność porozumienia się ze światem, pragnienia czułości i miłości, a jednocześnie lęk przed uczuciami, bezradność.
Film zrealizowany skromnymi środkami, nie jest idealny, jeśli chodzi o technikę. Niektóre ujęcia mimo to są cudowne, artystyczne. Dobiegające do nas odgłosy grania na okarynie, mimo że subtelne, bardziej niepokoją, niż wyciszają. Może to głos wenętrzny bohaterów? Świetnie role Jana Machulskiego i Ireny Laskowskiej. Mało słów, więcej gestów, będących w tym wypadku dobitniejszym przekazem. Bardzo klimatyczny film.

9/10

Do widzenia, do jutra
http://www.filmweb.pl/Do+widzenia++d...ie,Film,id=893

Pierwszy samodzielny film Janusza Morgensterna. Można powiedzieć, że jak najbardziej udany. Oto młody reżyser studenckiego teatru spotyka tajemniczą (scena spotkania na gdańskiej Mołtawie całkiem niezła, klimatyczna), trochę ekscentryczną Margueritte, nie za dobrze jeszcze mówiącą po polsku. Od tej chwili jego życie, jego myśli koncentrują się wokół niej. Ta miłość nie może jednak być spełniona. W jednej scenie Jacek mówi do Margueritty: "Ty jesteś dziecko". Ale czy on sam aby na pewno dojrzał już do miłości?
Ciekawy psychologiczny obraz tych dwojga w głównej mierze jest zasługą odtwórców tych ról: genialnego jak zawsze Cybulskiego i ślicznej, autentycznej Tuszyńskiej. Niezłe zdjęcia Laskowskiego (również operatora i współtwórcy "Ostatniego dnia lata") i eteryczna muzyka Komedy współtworzą klimat tego filmu, na który duży wpływ mają jeszcze wstawki studenckiego teatru gdańskiego "Bim Bom" (oddającego też nastrój ówczesnego środowiska młodzieżowego).

8,5/10

paula007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-17, 14:07   #1629
tarasia
Wtajemniczenie

"Angielski Pacjent" dodatek do piątkowej gazety wyborczej.
Wcześniej jakoś nie miałam okazji go oglądnąć.
Piękny film!!

tarasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-17, 14:34   #1630
magrest
Zakorzenienie

GG do magrest

"I kto to mówi" Wczoraj na polsacie Uwielbiam tą komedię. Dość stara, oglądałam ją już wiele razy, ale zawsze bawi mnie tak samo Chyba nigdy mi się nie znudzi
10/10
magrest jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-17, 15:15   #1631
Petit_Papillon
luckygirl

Cytat:
Napisane przez magrest Pokaż wiadomość
"I kto to mówi" Wczoraj na polsacie Uwielbiam tą komedię. Dość stara, oglądałam ją już wiele razy, ale zawsze bawi mnie tak samo Chyba nigdy mi się nie znudzi
10/10
Tez uwielbiam ten film 10/10

14.07.2014
16.07.2016

Stary 2007-02-17, 18:54   #1632
maen
Zadomowienie

"Godziny" - polecam, daje 8,5
maen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-17, 22:48   #1633
Chatte96
Zadomowienie

Przed chwilą MIś - po raz n-ty i ciągle śmieszy
Chatte96 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-17, 23:17   #1634
Nierika
Zadomowienie

Ryś - Tym sie pewnie staral... ale nie wyszlo. Raptem kilka smiesznych momentow na 2,5-godzinny film, podczas ktorego ciagle bylo sie zasypywanym gagami. Proba przedstawienia obecnych realiow w krzywym zwierciadle calkowicie niezgrabna i nietrafna. Mialam wrazenie, ze do wesolych scenek zostala napisana fabula, aby to jakos poslejac. Irytujace i nudne. (3/10 - nieco naciagane)

Nie kąp się na plaży niestrzeżonej. Nikt nie zauważy twojego utonięcia.
Nierika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-17, 23:29   #1635
BERRY21
Zadomowienie

Dzisiaj: Milosc. Nie przeszkadzac!

Bardzo przyjemnie sie ogladalo, wyszlam z kina usmiechnieta

Audrey Tatou wyglada w nim bardzo ladnie, aczkolwiek jest strasznie szczupla (ciekawe czy wywierali na nia presje zeby zrzucila troche kilogramow ?)

A wczoraj: I kto to mowi?

BERRY21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-17, 23:54   #1636
malijka
Wtajemniczenie

GG do malijka

Dzisiaj "Jestem sam" ogólnie film dobry, Penn zagrał rewelacyjnie.
Ale z drugiej strony, jakby to napisać ... przez takie filmy ludzie mają inne wyobrażenie o osobach upośledzonych (w tym sensie, że osoby upośledzone są tylko takie, a to nie prawda)
Ale w ogólnym rozrachunku film zyskuje wiele 9/10
Stary 2007-02-18, 00:22   #1637
miss_seepy
Wtajemniczenie

paula widze dorwalas Konwickiego!!! super zgadzam sie z twoja rececnzja

miss_seepy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-18, 01:49   #1638
Nikula5
Zadomowienie

GG do Nikula5

Cytat:
Napisane przez malijka Pokaż wiadomość
Dzisiaj "Jestem sam" ogólnie film dobry, Penn zagrał rewelacyjnie.
Ale z drugiej strony, jakby to napisać ... przez takie filmy ludzie mają inne wyobrażenie o osobach upośledzonych (w tym sensie, że osoby upośledzone są tylko takie, a to nie prawda)
Ale w ogólnym rozrachunku film zyskuje wiele 9/10
co by nie mówić to ja się spłakałam...
Nikula5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-18, 01:53   #1639
sportsmenka86
Wtajemniczenie

Przed chwilą na kompie obejrzyłam Piłę 3. I powiem Wam, że z wrażenia nie mogę zasnąć. Daje 9/10

Nie mam żadnych rasowych, kastowych czy religijnych uprzedzeń. Jedyne co mnie obchodzi, to czy dana jednostka jest istotą ludzką i to mi wystarczy. Gorsza już być nie może.

Po co mi suwaczki? Miłość nie jest na pokaz. Do miłości trzeba dwojga, a nie Internetu.

sportsmenka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-18, 10:07   #1640
Monka_tort
Zadomowienie

"Przed egzekucją" - i trudno mi coś napisać(z wrażenia). Po prostu - film zmusza oglądającego do przemyśleń. Susan Sarandon, Sean Penn - fantastyczni. Ode mnie 8,5/10.

Antoine de Saint - Exupéry
Monka_tort jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-18, 10:08   #1641
smerfeta01
Zakorzenienie

Dirty Dancing 2
smerfeta01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-18, 10:52   #1642
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miss_seepy Pokaż wiadomość
paula widze dorwalas Konwickiego!!! super zgadzam sie z twoja rececnzja
Mam fajnego pana od fizyki! Jeszcze "Zaduszki" wczoraj widziałam. Później wrzucę mini-recenzję.
Nie będę miała tylko jak obejrzeć "Jak daleko stąd, jak blisko". Ale trudno.

Stary 2007-02-18, 11:27   #1643
malijka
Wtajemniczenie

GG do malijka

Cytat:
Napisane przez Nikula5 Pokaż wiadomość
co by nie mówić to ja się spłakałam...
Rozumiem bo film jest genialny chociaż końcówka mi się nie podobała, bo w końcu nie wiem czy otrzymał to dziecko czy nie ...
Ale ja w tematyce tej siedzę także wiem, że często pokazuje się w filmach te cięższe przypadki głębiej upośledzonych i potem ludzie kojarząc upośledzenie widzą przed oczami zaślinionych, z pustym wyrazem oka ludzi.

Cytat:
Napisane przez Monka_tort Pokaż wiadomość
"Przed egzekucją" - i trudno mi coś napisać(z wrażenia). Po prostu - film zmusza oglądającego do przemyśleń. Susan Sarandon, Sean Penn - fantastyczni. Ode mnie 8,5/10.
Widziałam końcówkę w zasadzie ... a szkoda bo wydawał się ciekawy ... zresztą ostatnio jakoś bardzo Penna polubiłam

Cytat:
Napisane przez smerfeta01 Pokaż wiadomość
Dirty Dancing 2
Oglądałam chociaż nie ejst to film górnolotny .. ale lubię takie filmy no i jeszcze taniec aż chciałam poskakać
Stary 2007-02-18, 11:30   #1644
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Monka_tort Pokaż wiadomość
Świetny film. Zwłaszcza może co nieco rozjaśnić osobom, którym trudno jest się przychylić do jednego z dwóch rozwiązań - za czy przeciw karze śmierci.

Paulo, skąd wynajdujesz filmy? Czy to tylko sugestie pana od fizyki?
Stary 2007-02-18, 11:45   #1645
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cheer Pokaż wiadomość
Paulo, skąd wynajdujesz filmy? Czy to tylko sugestie pana od fizyki?
Od niego dostałam "Ostatni dzień lata" i "Zaduszki". "Salto" oglądałam dwa razy na TVP Kultura. Właściwie do nich też pisałam z prośbą o filmy Konwickiego i tak patrzę w program, a we wtorek o 9:05 "Zaduszki" Ale i tak już widziałam. "Dolinę Issy" ostatnio nagrałam, jak nadawali na dwójce. "Lawę" wypożyczę z biblioteki. Zostaje tylko "jak daleko stąd, jak blisko" - może ktoś wie, jak zdobyć?
A filmy mi są potrzebne na olimpiadę. Inaczej bym spokojnie czekała, aż nasza telewizja przypomni sobie o Konwickim.

Stary 2007-02-18, 17:17   #1646
Petit_Papillon
luckygirl

Cytat:
Napisane przez sportsmenka86 Pokaż wiadomość
Przed chwilą na kompie obejrzyłam Piłę 3. I powiem Wam, że z wrażenia nie mogę zasnąć. Daje 9/10
Ja obejrzałam połowę i bardzo mi sie podobała Na druga połowę niestety brakło mi już czasu

14.07.2014
16.07.2016

Stary 2007-02-19, 03:06   #1647
Caterin17
Zakorzenienie

GG do Caterin17 Send a message via Skype™ to Caterin17

wczoraj ogladalam "Panic room" z jodie foster, to dobra aktorka w tym filmie tez calkiem niezle, generalnie jesli chcecie obejrzec cos trzymajacego w napieciu zachecam i za to napiecie 7/10

Edytowane przez Caterin17
Czas edycji: 2007-02-24 o 01:12
Caterin17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-19, 10:19   #1648
2016070150903
Konto usunięte

Męsko-damska rzecz.
Komedia łatwa, lekka i przyjemna. Wiele się po niej nie spodziewałam, więc się nie zawiodłam. Przeciwnie- uśmiałam się, podobało mi się. Tematyka? Standard komedii amerykańskich- wrogowie zamieniają się ciałami, zakochują się, itd.
8/10
http://mesko.damska.rzecz.filmweb.pl/

Ryś.
Krótko mówiąc- P O R A Ż K A. Trzy minuty śmiechu na 2.5 godziny filmu? Trochę mało. Słabe dialogi, żarty, w większości, jeszcze gorsze. Nie wiem, czy będzie to film kultowy, jak Miś. To pastisz na dzisiejszą Polskę i mógłby być ciekawy. W tym wypadku jednak nie wyszło.
2/10
http://rys.filmweb.pl/
2016070150903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-19, 10:30   #1649
nebraska
Zakorzenienie

Niestety Ryś - 2,5 godziny scen bez ładu i składu. Wyglądało to tak, jakby reżyser postanowił napisać różne kwestie na swoich wszystkich znajomych i zaprzyjaźnionych aktorów, po czym usiłował sklecic z tego jakąś całość - niestety bez skutku.
Ja się nie zaśmiałam ani raz, właściwie byłam zażenowana poziomem tych żartów, czego sie po panu Tymie nie spodziewałam.
Na koniec wziełam telefon i zaczęłam grać sobie w sudoku, bo TŻ postanowił wytrwać dzielnie do końca. -10/10

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-19, 11:34   #1650
Lalik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nebraska Pokaż wiadomość
Niestety Ryś - 2,5 godziny scen bez ładu i składu. Wyglądało to tak, jakby reżyser postanowił napisać różne kwestie na swoich wszystkich znajomych i zaprzyjaźnionych aktorów, po czym usiłował sklecic z tego jakąś całość - niestety bez skutku.
Ja się nie zaśmiałam ani raz, właściwie byłam zażenowana poziomem tych żartów, czego sie po panu Tymie nie spodziewałam.
Na koniec wziełam telefon i zaczęłam grać sobie w sudoku, bo TŻ postanowił wytrwać dzielnie do końca. -10/10
taka slaba recenzja i taka wysoka ocena?

Lalik jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości