| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2007-02-07, 16:42 | #1 | 
| Raczkowanie | kolacja białkowa a zasypianie

Witam, Mam problem , ktory pojawił się w momencie, gdy zaczęłam się odchudzać (wprowadziłam dietę i ćwiczenia) . Od tego czasu, tzn. od m-ca mam trudności z zasypianiem. Jem kolację białkową (tuńczyk lub twaróg) na 1,5- 2 godziny przed położeniem się do łóżka i niestety nie moge zasnąć. Leżę przez godzinę, czasami dłużej i nie chce mi się spać.  Co mi doradzicie, bo chcę utrzymać dietę i jednocześnie chcę się wysypiać. 
				__________________ https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=184294 - ciuchy Szukam książek i gier komputerowych dla 6 -latków | 
|     |   | 
|  2007-02-07, 19:52 | #2 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2004-08 
				 |  Dot.: kolacja białkowa a zasypianie 

A jesteś pewna, ze to właśnie przez ta kolację  Może ostatnio oprócz tej kolacji zmieniło się coś w Twoim życiu, może ostatnio więcej stresu, albo obowiązków  A może za mało magnezu - magnez działa uspokajająco, albo może jakieś ziółka na wieczór zaczniesz pić  Na mnie usypiająco działa czerwona herbata    | 
|     |   | 
|  2007-02-07, 20:01 | #3 | 
| Zadomowienie | 

Dot.: kolacja białkowa a zasypianie

sprobuj szkalnke cieplego mleka wypic przed snem to podobno pomaga no i oczywiscie ciepla relaksujaca kapiel    
				__________________ zapraszam na wymianę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=725984 | 
|     |   | 
|  2007-02-07, 20:59 | #4 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2006-01 
				 | 

no własnie mleko podobno wcale nie pomaga,bo zawiera aminokwasy które pobudzaja organizm...a jak wiadomo białko składa się z aminokwasów i problemy z zasypianiem faktycznie moga mieć związek z kolacją no ale nie jestem ekspertem,po prostu gdzies o tym czytałam 
				__________________ Życie jest jak pudełko czekoladek...nigdy nie wiesz co Ci się trafi Forrest Gump | 
|     |   | 
|  2007-02-08, 13:28 | #5 | 
| Zadomowienie | 

hmmm czyli to jest taki mit z tym mlekiem   a ja zawsze lubie na noc wypic szklanke cieplego mleka   
				__________________ zapraszam na wymianę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=725984 | 
|     |   | 
|  2007-02-08, 14:19 | #6 | |
				 |  Dot.: kolacja białkowa a zasypianie Cytat: 
  Ale to były pisemka w stylu świat kobiet  a tam różne rzeczy wypisują  Mi się wydaje,że takie ciepłe mleko działa bardziej na psychike niż faktycznie pomaga zasypiać   | |
|     |   | 
|  2007-02-08, 14:29 | #7 | 
| Raczkowanie | 

Jestem pewna,że to przez zmianę żywienia cierpię na bezsenność. Zero zmian w zyciu w tym czasie, tylko dieta i ćwiczenia. Żadnych stresów  Nawet jeśli wieczorem ćwiczę na siłowni i jestem zmęczona, to i tak nie moge zasnąć. Głupia sprawa, ale strasznie to wkurzające, kiedy człowiek lezy przez godzinę albo więcej i nie może zasnąć. Próbowałam pić mleko na noc przez 2 dni i żadnych efektów. Może wypróbuję jakąś herbatkę uspokajającą.. ... Żadna z Was nie miała takich problemów? A o co chodzi z tym magnezem? Czy powinnam na noc zjeść np. pestki z dynii, które mają dużo magnezu  ? Ale przecież wieczorem nie powino się jeść węglowodanów. Już się gubię w tym wszystkim ...  . 
				__________________ https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=184294 - ciuchy Szukam książek i gier komputerowych dla 6 -latków | 
|     |   | 
|  2007-02-08, 14:59 | #8 | |
  Nie chodzi o to, żeby produkty z magnezem jeść na wieczór, tylko tak ogólnie jeśli np. pijesz dużo kawy, może potrzebujesz się jakoś domagnezować  Mam na myśli takie preparaty typu magnez + melisa, albo pić sobie na wieczór melise  Ja nigdy nie miałam takich problemów. Zasypiam bardzo szybko i od razu zaraz jak położe głowe na poduszce - bardzo niskie ciśnienie robi swoje   | |
|     |   | 
|  2007-02-08, 15:06 | #9 | 
| Zakorzenienie | 

czytałam o badaniach amerykańskich naukowców, którzy stwierdzili, ze laktoza w mleku nie ma jakiegokolwiek zbawiennego wpływu na szybsze zasypianie   byłam pewna, że to węglowodany działają niekorzystnie na zasypianie 
				__________________   "Kilka dni nie zmieni Cię w zdobywcę szczytu." suzana Kasieńka 06.04.2012r. ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ | 
|     |   | 
|  2007-02-09, 14:33 | #10 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2005-06 

czesc kobitki. powiem wam  ze miałam problemy takze z zasypianiem gdy przeszłam na diete i cwieczenia. i to takze dłuzszy czas. wtedy to sie odchudzałąm i jadłam naprawde skromne kolacje.    | 
|     |   | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2007-02-14, 22:17 | #12 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2007-01 
				 | 

ja tez mialam niedawno problemy z zasypianiem i jestem prawie pewna ze moze miec to  zwiazek ze zmianami w diecie. ale strasznie to wnerwiajace -nigdy wczesniej ni emialam takixch problemow, zawsze kladlam glowe napoduche i juz mnie nie bylo...    | 
|     |   | 
|  2007-02-14, 22:21 | #13 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-01 Lokalizacja: Ldn 
				 | 

To dołączam do klubu    | 
|     |   | 
|  2007-02-14, 22:24 | #14 | 

To ja nigdy nie miałam z tym problemów  Ale moja siostra często do późna siedziała, bo zasnąć nie mogła. W jej przypadku była to faktycznie dieta  W sumie to raczej głodówka  Mało ogólnie jadła i nie jadła nic po 18. Teraz je normalnie i zasypia szybko   | 
|     |   | 
|  2007-02-15, 02:46 | #15 | 
				 | 

Ja sie co prawda nie odchudzam, ale niedawno sie przeprowadzilam co uwazam za glownego winowajce, a poza tym wlasnie zmiana sposobu zywienia. te 2 czynniki zbiegly sie w czasie.  ale fakt tez, ze ogolnei ja pije bardzo duzo herbat, glownie zieloną,biala lub yerba mate. wczesniej nie zwracalam na to uwagi bo nie mialam problemow ze spaniem, ale teraz mysle ze bede musiala zrezygnowac z tych herbatek juz w godzinach popoludniowych   | 
|     |   | 
|  2007-02-15, 08:03 | #16 | |
  Z jej powodu śniadania nie mogłam się doczekać  Ale zauważyłam, ze mnie zamiast pobudzać to usypia, więc pije ją tylko na wieczór zaraz przed spaniem i po niej momentalnie zasypiam  Ale na początku kiedy ją piłam nie działała tak na mnie  Dopiero po kilku miesiącach uzależnienia (4-5 kubków dziennie). I tak nigdy wcześniej nie miałam problemów ze spaniem, a po czerwonej herbacie to mogę iść spać po przespanej 10 godzinnej nocy zaraz z rana  Więc może warto spróbować z herbatką   | |
|     |   | 
|  2007-02-15, 15:20 | #17 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2006-12 
				 | 

Marandi ja też mam ten problem i rowniez uwazam, ze to sprawka diety.

__________________ "Jeśli nie odważysz się zrobić kroku, nigdy nie dowiesz się tego, do czego jesteś zdolny. Ufaj po prostu, że w nowej sytuacji dasz radę"! | 
|     |   | 
|  2007-02-16, 08:53 | #18 | |
| Zadomowienie | 

Cytat: 
  ale nie widze zeby jakos dzialala na mnie tak jak napisalas .... moze to kwesta indywidualna .... no nie wiem   
				__________________ zapraszam na wymianę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=725984 | |
|     |   | 
|  2007-02-16, 08:57 | #19 | |
  Ja w sumie piłam bardzo dużo od 17 roku życia i to naprawdę litrami i na początku świetnie się czułam i nic mi po niej nie było  No i ogólnie mam niskie ciśnienie   | |
|     |   | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2007-02-16, 20:24 | #20 | 
				 | 

A ja spróbuję z czerwoną herbatką. z tego co wiem to jeszcze roobois jest taka "nasenna" (?).

| 
|     |   | 
|  2007-02-17, 11:17 | #21 | 
| Raczkowanie | 

Na opakowaniu mojej herbaty pu-erh jest napisane, że działa uspokajająco. Niestety na mnie tak nie działa.   Dzisiaj kupiłam melisę. Jestem ciekawa czy mi pomoże ...   
|     |   | 
|  2007-02-17, 11:25 | #22 | 
				 | 

hm, z melisą mam troche cienkie doswiadczenia, czuje sie po niej ospala nie tylko wieczorem a i pozniej rano... ;/  ale na kazdego wszystko dziala inaczej..

__________________  Życie jest zbyt ważne, żeby brać je na serio. [Oscar Wilde] | 
|     |   | 
|  2007-02-18, 10:44 | #23 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-12 
				 | 

Cytat: 
  . | |
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2007-02-18, 12:13 | #24 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2006-02 Lokalizacja: Z Internetu :) 
				 | 

Jeśli chodzi o zioła, to gorąco mogę polecić szyszki chmielu- działają uspokajająco i pomagają w zasypianiu. Smak okropny, ale też cierpiałam na bezsenność, po szyszkach śpię jak zabita   Pomaga, naprawdę. 
				__________________ | 
|     |   | 
|  2007-02-19, 17:03 | #25 | 
| Raczkowanie | 

Ćwiczę na siłowni przez godzinę około 17, 18.00. Zasypiam około północy, więc myślę,że przerwa jest spora.  Maggie, na razie piję melisę, jak nie pomoże to spróbuję z tym chmielem  . Dzięki, dziewczyny! 
|     |   | 
|  2007-04-02, 22:18 | #26 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2004-08 Lokalizacja: warszawa 
				 | 

Będąc w Niemczech chodziłam na trening na siłowni,aerobik i step późno ok 19-20.00, byłam wykończona ale nie mogłam zasnąć.Poradziłam się trenerki z mojego fitness klubu i wedłu mniej intensywne ćiwczenia wyzwalają duże dawki adrenalik która jak wiadomo pobudza i po późnym treningu gługo krąży w żyłach i dlatego nie można zasnąć.

__________________ Zapuszczam włoski i mówię NIE prostownicy  Kochasz zwierzęta ? Uratuj im życie.To tylko parę zł. https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=135520 | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Dietetyka | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:10.