|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3601 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - część XV
Cytat:
ja tam bym chciała, żeby ktoś przyszedł i mi pokój pomalował.... ech, niestety muszę czekać aż tż będzie miał wolne... teraz jeszcze w pracy jest, bo ludzie ciągle mu włażą do knajpy, a jutro ma na 9:00 biedny się nie wyśpi nawet ![]() ---------- Dopisano o 00:26 ---------- Poprzedni post napisano o 00:24 ---------- dlaczego na dole jest info: Ten wątek obecnie przeglądają: 12 (8 użytkowników i 4 gości) a jest tylko 6 nicków wymienionych? agasobo, ausente, reven24111, dzolkas, mariolicka, karolamankowa ---------- Dopisano o 00:50 ---------- Poprzedni post napisano o 00:26 ---------- idę z psem
|
|
#3602 |
|
Zadomowienie
|
![]() Kia_mia - nie denerwuj się Kochana bo tylko to ciśnienie podniesie. Ale faktycznie tak jak dziewczyny piszą powiedz o tym tż i jedź może na ip. To może być albo tak jak piszą jakiś ucisk na nerw albo ten stan. A co jak się powtórzy? Lepiej dmuchać na zimne. Ja miałam takie objawy ale nie byłam jeszcze w ciąży i do tego na maksa bolała mnie głowa (było dokładnie tak jak opisałaś + u mnie ból głowy) - ale ja miałam migrenę powypadkową i to właśnie określił neurolog. Ja na Twoim miejscu dla spokoju sumienia udałabym się do lekarza w miarę jak najszybciej (nawet jak miałabyś sie dowiedzieć że dziecko uciskało na jakiś nerw czy coś). Marti - super że Tobie przeszło ![]() A co do firanki - trochę czasu to zajęło (dokładnie 6 x 2,5 m) ale nie czułam jakiegoś wysiłku...Jakoś nie mogę dziś zasnąć ale spróbuję... ---------- Dopisano o 01:05 ---------- Poprzedni post napisano o 01:03 ---------- Ausente - nie denerwuj się Agasobo - mnie to też czasem zastanawia - jest np napisane że ogląda tyle a tyle użytkowników a jest mniej nicków. Może po jakimś czasie można być niewidocznym? już kilka razy to widziałam...
|
|
|
|
#3603 |
|
Zadomowienie
|
no to zostałam sama..... + 6 osób widmo
![]() Ten wątek obecnie przeglądają: 7 (1 użytkowników i 6 gości) agasobo
|
#3604 |
|
Zadomowienie
|
Bry,
Agasabo, Nie wiem o co chodzi z tymi użytkownikami...ale np. Ja nigdy sie nie wylogowuje z wizażu i jeśli ktokolwiek z domowników używa iPada to będę widoczna jako przegladajaca. Znalazłam coś ciekawego o terminie porodu ze strony fundacji Rodzić Po Ludzku: To, że nadszedł wyznaczony przez lekarza termin porodu wcale nie znaczy, że Twoje dziecko jest gotowe do wyjścia na świat. Nie ma metody, dzięki której możliwe byłoby wyznaczenie dnia narodzin malucha ze stuprocentową pewnością - zawsze będzie to data przybliżona. Najbardziej precyzyjnie określa termin porodu badanie USG robione w pierwszym trymestrze ciąży: dokładność wynosi wtedy +/- 7 dni. Jeśli USG robione jest między 14. a 20. tygodniem dokładność wynosi 10 dni, między 21. a 30. tygodniem - 14 dni, między 31. a 42. tygodniem aż 21 dni! Największym błędem obciążone jest wyznaczanie terminu porodu przy pomocy reguły Naegelego (wg. daty ostatniej miesiączki). ---------- Dopisano o 07:04 ---------- Poprzedni post napisano o 07:00 ---------- Kto mi zrobi kawe ![]() I jogurcik przyniesie z lodówki ![]() Kurna wszyscy śpią, no...
|
#3605 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3606 |
|
Zadomowienie
|
Cześć Kochana
Już sobie przynioslam kawke A szarlotką nie kuś, bo naprawdę czuje sie jak słoń ![]() Ostatnio często mam skurcze wieczorami...wczoraj mnie meczyly przez 1,5 h co 7 min. Nie wytrzymalam i wlazlam do wanny ńo i całe szczęście przeszło. A co u Ciebie Musso? Chyba mało czasu masz ostatnio ...wszystko przygotowane? Torba?
|
#3607 |
|
Raczkowanie
|
Witam się i ja jeszcze nierozpakowana - moje grzeczne dziecię czeka na wtorkowe cc.
Wczoraj miałam niezłą jazdę z ciśnieniem - musiałam podwójną dawkę leków wtrąbić żeby obniżyć
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#3608 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry tym szaleńcom, co już tu siedzą
![]() Powinnam spać jak najdłużej, bo to już ostatki tego cudownego stanu ale jakos nie mogę. Plus to przesunięcie czasu...Dziewczyny mam dziwny, heh, problem. Może nie tyle problem, co niepokój: otóż od kilku dni mniej siusiam (przepraszam za głupie wyrażenie). W nocy zazwyczaj wstawałam 3 razy, a teraz raptem 1 raz a spokojnie wytrzymałabym i bez wstawania, w dzień z kolei chce mi się, idę i... praktycznie nic. Parę kropel i po sprawie. Za 5 min znów mi sie chce, znów ide i znów kilka kropel.... To chyba nie jest normalne w 39 tc ![]() Zmiana taka zaszła, jeśli dobrze kojarze, tej nocy kilka dni temu, kiedy cały czas miałam skurcze. No kurcze martwię się - nie, żebym tęskniła za częstym lataniem do łazienki, ale gdzie podziewają się te płyny, które przyjmuję ![]()
|
#3609 |
|
Zadomowienie
|
Kamalika,
Nie dobrze...a jakie było to ciśnienie? Co bierzesz, dopegyt? Dobrze że cc tak blisko... Meiadelite, To dziwne, naprawdę...myśle ze powinnaś wypić coś z diuretyków- piwo bezalkoholowe, herbatę z pokrzywy i jeszcze raz na spokojnie sprawdzić...najlepiej lapiąc mocz do jakiegoś pojemnika. A obrzeki masz? Jeśli moczu rzeczywiście jest mało- jedz w poniedziałek do lekarza lub na IP, z nerkami nie ma żartów...
|
#3610 |
|
Zakorzenienie
|
Dobry
ja tez nie śpię, nie umiem juz spać dluzej, stara sie robię ![]() Z tym sikaniem to nie wiem co Ci odpowiedzieć ale ja np nie pamietam jakiegoś normalnego sikania, od x czasu chodzę dosłownie na pare kropelek tylko właśnie często, wczoraj zanim zasnelam byłam chyba ze 4 razy, w łóżku myślałam ze sie posikam tak mi sie chce i co pare kropelek i juz. Myśle ze duzo zależy od ułożenia dzidzi.
|
|
#3611 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny, rzeczywiście poobserwuję dokładniej i najwyżej pojadę to skonsultować...
Wczoraj byliśmy na Bondzie, nasze grzeczne dziecko nam pozwoliło i nie upierało się na wychodzenie w trakcie, hehe. Bond jak to Bond, jak ktoś lubi (ja lubię), będzie się dobrze bawił. W trakcie seansu brzuch przykryłam swetrem i kurtką, bo cały czas myslałam o tym, że jest straaaaaaaaaaaaasznie głosno, nawet dla mnie (w końcu to film akcji). No i Antek też sie intensywnie ruszał, mam nadzieje, że się nie przestraszył.
|
|
#3612 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ściskam nogi do 7.11, może się uda
|
|
|
#3613 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo jak tu tyle wytrzymać bez wstawania a nie chce ludziom lazic przed oczami, chyba ze pampers i po sprawie
|
|
|
#3614 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak ktos się spodziewa realizmu po Bondzie, to życzę powodzenia, hehe.---- Spróbuję sie jeszcze połozyć...
proście, a będzie wam dane Edytowane przez meiadeleite Czas edycji: 2012-10-28 o 08:07 |
|
|
|
|
#3615 |
|
Zadomowienie
|
Musso- uda się uda, trzymam kciuki
Gabi- no wreszcie poogladalam sobie Twoje zdjecia- śliczna jesteś i dobrze ze zmienilaś avatarek bo ten hipcio wprowadzał w błąd! ![]() Meiadeleite-realizm w Bondzie hmmm to mniej wiecej jak...chudnięcie w ciazy ---------- Dopisano o 08:23 ---------- Poprzedni post napisano o 08:20 ---------- No i jeszcze to: Może sie przydać ![]() Naturalne metody wywołania porodu Możesz je zacząć stosować, jeśli jesteś w 40. lub więcej tygodniu ciąży. Naturalne metody indukcji mogą ☠zadziałać tylko wtedy, gdy ☠Twoje ciało jest prawie gotowe do porodu, ale też trzeba się liczyć z tym, że nie we wszystkich przypadkach zadziałają. Na pewno nie spowodują przedwczesnego urodzenia dziecka! Naturalne sposoby indukcji niezbyt często są przedmiotem badań naukowych, tak więc o skuteczności danej metody najczęściej przekonuje praktyka doświadczonych położnych i relacje kobiet. Nie wiadomo też dlaczego u jednych kobiet dana metoda daje świetny rezultat, a u innych żadnego efektu. Niemniej, warto spróbować! Oto niektóre z nich: Seks. Męskie nasienie zawiera prostaglandyny - hormony, które przyspieszają dojrzewanie szyjki macicy, powodują jej zgładzanie i rozwieranie. Dodatkowo, gdy kobieta przeżywa orgazm, w jej ciele wydziela się oksytocyna - hormon odpowiedzialny za wywołanie skurczy. Stymulacja brodawek - metoda rekomendowana przez położne zarówno do indukcji porodu, jak i w sytuacji, gdy poród się zatrzymał. Stymulacja brodawek sutkowych powoduje wydzielanie oksytocyny. Jak to robić: Masuj każdą pierś oddzielnie. Uchwyć brodawkę między kciuk a pozostałe palce dłoni. Roluj i delikatnie wyciągaj przez 2 minuty. Odpocznij 3 minuty. Powtarzaj cykl masaż/odpoczynek przez 20 minut. Jeśli skurcze nie pojawiły się, możesz kontynuować, zwiększając czas masowania do 3 minut, a zmniejszając czas odpoczynku do 2 minut. Zaprzestań stymulacji, jeśli skurcze występują co 3 minuty i trwają minutę lub dłużej. Spacer - kołysanie biodrami i grawitacja pomaga dziecku w ustawieniu się w kanale rodnym. Generalnie ruch wspiera pojawienie się skurczy. Jeśli lubisz, zatańcz ze swoim partnerem lub sama. Muzyka dodatkowo Cię rozluźni. Schody (wchodzenie i schodzenie). Ma podobne działanie jak spacer. Shiatsu - masaż punktów akupresurowych. Jednym z nich jest punkt znajdujący się w odległości czterech złączonych palców nad wewnętrznymi kostkami obu nóg. Masuj oba punkty naraz 30 - 60 sekund, ruchem okrężnym, zrób przerwę 1 - 2 minuty. Możesz również masować punkt między kciukiem a palcem wskazującym. Trzecim masowanym punktem może być wgłębienie na szczytach ramion. Skąd będziesz wiedziała, że to są właśnie TE punkty? Są łatwe do znalezienia, bo sprawiają wyraźny ból przy naciśnięciu. Możesz też wcześniej przygotować mięsień macicy do porodu. Niektóre zioła działają tonizująco, powodują, że w czasie porodu skurcze są bardziej efektywne. Położne polecają stosowanie naparu ☠z liści malin. Działa również po porodzie, powodując lepsze obkurczanie się macicy i mniejsze krwawienie. Zacznij pić herbatkę z liści malin około 4 tygodnie przed terminem porodu. 3 - 4 łyżki suszu zalej 0,5 litra wody i gotuj parę minut. Pij 3 razy dziennie, do końca ciąży. Olej z wiesiołka zawiera cenny kwas gamma - linolenowy, który w organizmie jest przetwarzany na prostaglandyny. Możesz używać od 34. tygodnia ciąży - dwa razy dziennie po 500 mg. Olejek szałwiowy - pobudza i wzmacnia skurcze macicy. Możesz dodać do kąpieli (10 - 15 kropli) lub tyle samo kropli rozprowadzić w 1/4 szklanki olejku migdałowego i użyć do masażu.
*** Nasza Córeczka Kaja Edytowane przez karolamankowa Czas edycji: 2012-10-28 o 08:25 |
|
|
|
#3616 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
ale pospałam dzisiaj i u mnie jest ślicznie, tyyyyyyyle śniegu w dodatku jest tż, nie muszę palić w piecu i w ogóle nic nie muszę robić Ausente, współczuję. Ja bym powiedziała stanowczo tż że nie mam siły na takie wizyty i kropka. Kia, mam nadzieję, że te Twoje obiawy to nic poważnego, jednak lepiej byłoby sprawdzić
|
#3617 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
U mnie z sikaniem jest też różnie - wydeje mi się że wszystko zależy od tego jak malutka naciska na pęcherz. Czasem wysikam się bez problemu a czasem mnie tak ciśnie że biegam co 10 minut i oddaję po kilka kropelek albo oddam trochę i więcej nie mogę a czuję że pęcherz jest nadal wypełniony więc siedzę dalej na kibelku - czasem mi to pół godziny zajmuje.
|
|
|
#3618 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
od rana oczywiscie kloce sie z tż
30.11.2012 r. - godz. 18:35 ,60 cm i 3800 g szczęścia |
|
|
|
|
#3619 |
|
Zakorzenienie
|
Karola dziękuje
![]() Czytam sobie co wkleilas i o tym wiesiolku to mówiła nam polozna na SR, 6 listopada mam wizytę to bedzie początek 36 tyg więc upewnie sie u gin czy mogę i zaczynam lykac,nawet mam opakowanie jeszcze ze starań Podobno tez jak sie bierze magnez to od któregoś tygodnia trzeba odstawić, cholercia tylko jak ja zapomnę to juz w nocy mnie w łydke skurcze łapią i jak tu nie brać...
|
|
#3620 |
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry kochane!
ależ ja dziś wstałam połamana... wszystko mnie boli ; / nie fajnie. mężuś szykuje śniadanko, więc ja mam chwilę by was nadrobic ; p |
|
|
|
#3621 | |
|
Zakorzenienie
|
dzien dobry
) w nocy mialam kilka skurczy ktore mnie obudzily ale przeszly... kurcze, moj synek chyba jest uparty jak mamaCytat:
ale kiedys czytalam jakis artykul ze wlasnie jak sie blokuje mocz to cos to oznacza, ale nie pamietam co
|
|
|
|
|
#3622 |
|
Zakorzenienie
|
ja też sikać latam bardzo często. w nocy przynajmniej 2 razy, a zdarza się, że i 5 razy. w dzień też tego nie liczę, ale potrafię nawet co pół godziny pójść. w tym, że jest to czesto w dzień tylko pare kropelek
|
|
|
|
#3623 | ||
|
Zadomowienie
|
cześć dziewczynki
mój tż już w pracy, a ja znów sama jeszcze 4 dni i będzie miał 1 dzień wolnego Cytat:
![]() chociaż nie powiem, ten 13.11 najbardziej mi pasuje ![]() Cytat:
|
|
#3624 |
|
Zakorzenienie
|
u nas pieknie bialo za oknem tylko mam problem w co ja sie dzis ubiore?? kurcze... jaja
|
|
|
|
#3625 |
|
Zakorzenienie
|
Czy mozna w ciazy jesc ser ricotta? Ale taki zapieczony, naszlo mnie na makaronowe muszle z takim serkiem, kiedyś robiłam a teraz nie wiem sama co z ta ricotta...
|
|
#3626 |
|
Zakorzenienie
|
Witam dziewczynki, ja tylko na chwilkę sie przywitać
Kciuki za Arien i Micię ![]() ![]() Ale biało za oknem, już mi sie święta marzą..... Kochane uciekam, trzymajcie się ciepło, moze wieczorkiem jeszcze zajrzę
|
#3627 |
|
Zakorzenienie
|
Witam sie w śniegowy niedzielny poranek ..
Jak ładnie za oknem .. TŻet wlasnie wyszedl do pracy .. Nocka do ![]() Skurcze mam caly czas .. wczesniej myslalam ze twardnienie brzucha jest uciazliwe . teraz jest o wiele gorzej i zgaduje ze bedzie tak az do samego porodu .. Chcę juz Swieta
|
#3628 |
|
Zakorzenienie
|
czesc kochane i ja sie melduje wczoraj caly dzien bylysmy u mamy nic nie robilam caly dzien sie leniwilam i nawet to nie podzialalo na olusia
pozniej jak gabrydisa pojdzie apac ponadrabiam maskra wieje i leje a ja nie mam co ubrac zimno brrr 0 stopni ja chce na porodowke eeeee ---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ---------- karolcia ja mam to samo normalnie jak w zegarku co rowna godz juz sie wurwialam w nocy a o 3 taaaka glodna siw zrbilam ze banana zjadlam i 2 [ieguski |
|
|
|
#3629 |
|
Raczkowanie
|
Czesc
U mnie zimno ale chyba sllonko wychodzi wiec nie bedzie tak zle, choc nie powiem zaazdroszfcze wam tego sniegu. Ale narzie niech do mnie nie przychodzi bo nawet nie mam kurtki ciazowej jakby snieg spadl heheh DeKajka biednas Ty wykonczysz sie normalnie Gabi ja ostatnio jadlam tortelinni i ricota i szpinakiem i nigdzie nie znalazlam ze nie wolno
Edytowane przez Tommorow Czas edycji: 2012-10-28 o 09:52 |
|
|
|
#3630 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ale będziesz mieć fajnie. Kuzynka wysłała mi ostatnio zdjęcie swojego maleństwa - taka słodka kruszynka, że tylko ją schrupać ![]() Może to ciśnienie jest związane z emocjami. Ja jakbym wcześniej wiedziała kiedy mam poród to pewnie ciśnienie miałabym ze 200 z tych wszystkich emocji Niestety muszę czekać, aż mnie zaatakuje znienacka ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:46.

biedny się nie wyśpi nawet

Klaudia 16.10.2009
Adam 18.11.2012

ściskam nogi do 7.11, może się uda