|
|
#601 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Imię dla dziewczynki.
|
|
|
|
|
#602 |
|
Zadomowienie
|
ja chciałabym Irmina, ale TZ się nie zgodzi w życiu
może będziemy mieli synka
|
|
|
#603 |
|
Zadomowienie
|
Moja coreczka dostala imię Pola
|
|
|
|
|
#604 |
|
Raczkowanie
|
Wybór imienia dla dziewczynki czy dla chłopca to reczywiście ważna decyzja i powinna być przemyślana. Tracycyjne czy oryginalne ?? Za jedną i drugą opcją przemawia wiele argumentów. Z pewnością osoby posiadające oryginalne imie na wstępnie postrzegane są przez więkoszść ludzi jako bardziej atrakcyjne, z drugiej jednak strony zbyt wyszukanie i dziwne imię, wzorowane na imionach idoli, bohaterów książek, filmów czy co gorsza seriali (połudiowoamerykańskich!! !) lub relity show może narazić w przyszłości dziecko na śmieszność w grupie rówieśniczej. Mamy więc trudny orzech do zgryzienia.
Mi osobiście podobają się imiona raczej tradycyjne (no nie wiem...?), polski e(hmmm, nie tylko...?) normalne (???), chociaż nie mogę generalizować, bo bywają wyjątki. Oto kilka imion, które mi się podobają: Gabriela, Bożena, Maria, Iga, Mirka, Sabina, Weronika, Iwa, Łucja, Pola, Urszula, Olga. Aaaa... Wydaje mi się, że ważne jest jeszcze zachowanie równowagi między imieniem a nazwiskiem. Bardziej wyszukane imię do prostego nazwiska jest chyba i ok, i odwrotnie. Tak mi się wydaje, ale mogę się mylić... I tak dla każdego rodzica jego dziecko jest wyjątkowe, bez względu na imię. Ale z pewnością wasze dzieciątka mają (będą miały) przepiękne imiona. Bez kompleksów...
|
|
|
#605 |
|
Rozeznanie
|
nasza córcia nosi imiona zuza zofia, a jak sie nam uda to bedziemy miec jeszcze matylde i borysa
|
|
|
|
|
#606 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co sie zas tyczy blond mamusiek w minispodniczkach i dlugich pazurkach z gustownie ubranym dzieckiem to chyba lepiej to wyglada niz zaniedbana matka "POLKA" w tlustych wlosach, z 5 faldami na brzuchu, rozczlapanych kapciach i legginsach. Do tego dziecko w zabloconych ciuchach i usmarowanej buzi - rewelacja Moje imiona dla dziewczynki: Wiktoria Vanessa Nicola dla chłopca Dawid Wiktor Aleks |
|
|
|
|
|
#607 |
|
Raczkowanie
|
a co sądzicie o imieniu LILIANA?
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#608 |
|
Zakorzenienie
|
myszeczko -mnie się bardzo podoba
|
|
|
|
|
#609 |
|
Przyczajenie
|
Moja coreczka nazywa sie Laureena, wolamy Laureenka (czyt. Laurinka), a imie to pochodzi od Laura! Jest baaardzo niepolskie, ale bardzo mi sie podoba.Teraz czasem mam watpliwosci, ze moglismy nadac jej bardziej polskie imie... A co wy o nim myslicie?
|
|
|
|
|
#610 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie!
czekam na Kruszynkę, która już od dawna ma własne imiona. Jeśli to jest dziewczynka otrzyma imię Lena lub Liliana.
|
|
|
#611 |
|
Rozeznanie
|
Oto Liliana
!
|
|
#612 |
|
Zadomowienie
|
LILIANA - bardzo ładne
|
|
|
|
|
#613 |
|
Zadomowienie
|
Moja coreczka - urodzila sie 3 stycznia 2007r- to Tamara Sandra.
Tamara bo mialo byc oryginalnie i malo popularnie a jednoczesnie bezpretensjonalnie ( typu Nikola, Jessica- brrrrr). Wszedzie dookola sa teraz male Julie, Oliwie, Wiktorie, Maje. A moja Tamara bedzie zawsze jedna jedyna i jak w szkole na lawce napisza ,,glupia Tamara" albo ,, kocham tamare" to bedzie wiadomo o kogo chodzi
|
|
|
|
|
#614 |
|
Gość
|
Moje typy:
Dziewczynka: Martyna, Weronika, Wiktoria, Sara Chlopczyk: Jakub, Dawid choc przyznam ze ciezko bedzie sie zdecydowac, gdy przyjdzie TA chwila
|
|
|
|
|
#615 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak mój synek był w brzuszku, to ściągnęłam sobie z netu programik "imienniczek" (np ze strony dobreprogramy.pl) i tak przepatrzyłam wszystkie imiona w nim zawarte i wybrałam imię dla synka. Tam są przeróżne imiona - podane od razu z datą imienin (!!!), jest z czego wybierać.
Fakt - z niektórych można się naprawdę pośmiać ![]() Spróbujcie, może jakieś imię wpadnie wam w oko. Pozdrawiam wszystkie Mamuśki i Tatuśków
|
|
|
|
|
#616 |
|
Zakorzenienie
|
Mi się podoba
Natalia Anastazja Adrian Dawid (mąz nie chce ale mi sie podoba)
|
|
|
|
|
#617 |
|
Raczkowanie
|
A jeśli to jest syn to bezapelacyjnie Antek
|
|
|
#618 |
|
Raczkowanie
|
Mnie tylko uderza jedno - wiele imion, które tu prezentujecie ma polskie odpowiedniki. Np. Miriam - Maria, Ines - Agnieszka, Sonia - Zofia. To tak, jakby Kasię nazwac - Katherine lub Kathleen.
Ja nie jestem fanką imion brzmiących z amerykańska, np. Dżesika, Andżela, Brajan, Denis itd., tym bardziej, że pisane fonetycznie brzmią... śmiesznie. Ja akurat lubię "zwykłe" imiona, także te z tradycją: Konstancja (ale nie Kocia!), Zosia, Hania, Julia, Aleksandra (ale Ola już mniej ). W przypadku męskich imion: Wojtek, Krzyś, Antoś, Tomek. Ja również znam osoby, które mają imona biblijne (są to głównie protestanci, tam jest taka tradycja): Nataniel, Estera, Noemi, Jeremiasz. Mnie się podobają te imiona. A propos: Anna to też imię biblijne .Znam też dwie Malinki. |
|
|
|
|
#619 |
|
Zadomowienie
|
Ja znam 2 siostrzyczki - jedna ma na imię Jagoda a druga Malina
|
|
|
|
|
#620 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny a co powiedziałybyście na Żanetę (ja mam tak na imię)
Można je bardzo ładnie zdrobnić: Żanetka, Żanusia, Żania, mężuś i rodzina mówią do mnie Żancia, a znajomi Żabcia. |
|
|
|
|
#621 |
|
Przyczajenie
|
Witam. Od dwóch miesięcy jestem bardzo szczęśliwą mamą Maliny - bo takie imie wybrałam dla córci i zastanawiam się ostatnio czy dobrze zrobiłam dając jej takie 'niepopularne' imie. Nam (rodzicom i rodzinie) bardzo się ono podoba ale ludzie różnie reagują i często krzywo się patrzą lub krytycznie komentują ('Malina - co to za imie???')
gdy na pytanie o imie odpowiadam: Malina. Zastanawiam się czy nie będzie jej to imie przeszkadzało w przyszłości, zaczynając od przedszkola - czy dzieci nie będą jej dokuczały itp. Może któraś mama ma podobne rozterki? Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii.
|
|
|
|
|
#622 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Malina - dobre imie dla dziewczynki?
Malina, Jagoda- to owoc i to owoc
jednak uważam, że lepiej nazwać dziewczynkę Malinką niż Dżesiką, Britnej lub jeszcze inną gwiazdką, a i takie ewenementy się zdarzają ![]() sama mam na imię Milena, a imię to lat temu 18 również było mało popularne i wszyscy się dziwili, jednak nikt nigdy nie powiedział moim rodzicom, że wymyślili jakieś dziwne imię, ani też ja nie miałam z tego tytułu żadnych nieprzyjemności ![]() także uważam, że nie ma się co martwić, Twoja Córcia nie będzie piątą Kasią czy Anią w klasie, będzie oryginalna no i słodka jak Malinka pozdrowienia dla Małej i niech rośnie nam zdrowo
|
|
|
#623 |
|
KWC
|
Mnie się to imię strasznie nie podoba, ale zgzadzam się z sugar kitty- lepsza Malina niż Andżelika
Aha, znam jedną Malinę, tak więc nie jest to znowu jakieś straaasznie rzadkie imię. |
|
|
|
|
#624 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#625 |
|
Przyczajenie
|
MALINA - prześlicznie, ślicznie, bardzo mi się podoba, bardzo
|
|
|
|
|
#626 |
|
Raczkowanie
|
Nie masz powodu do obaw-najwazniejsze ze sie Tobie podoba to imie!
Inni reaguja dziwnie bo widocznie sa zacofani a zreszta co to kogo obchodzi ![]() Ja nie znam zadnej Malinki ale dodam od siebie ze sliczne imie!!! Tak poza nawiasem moja corka ma na imie:Nina(tez nie najpopularniejsze) |
|
|
|
|
#627 |
|
Zakorzenienie
|
no pewno że dobre ale ja jestem Malwinka, Malinka tak przy okazji
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa
|
|
|
|
|
#628 |
|
Zakorzenienie
|
zdecydowanie lepsza Malinka niz pamela czy dzesika.
|
|
|
|
|
#629 |
|
Zakorzenienie
|
Jak przedmówczynie - zdecydownie lepiej Malina niż Sandra, przynajmniej jest to polskie imię a dziewczyna bedzie rozpoznawalna i oryginalna.
Ja swojej daję Maja, też mocno niepopularne, przynajmniej w moim mieście i znajomi moich rodziców oraz starsze odnogi rodu kręcą nosem. Kogo to obchodzi .
|
|
|
|
|
#630 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:26.

Cóż za piękne imię posiadam