![]() |
#151 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Becikowe na psa
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
To mój obowiązek ratować dziecko, które sama na świat powołałam. Ale przed dzieckiem sąsiada uratuje moją matkę czy kota bo jest mi bliższy i to też jest dla mnie oczywiste. Cytat:
Mnie na przykład bardziej wzrusza krzywda staruszków niż dzieci, no i ? Płacę podatki na wszelkiej maści zboczeńców. I gdyby to ode mnie zależało to wyrwałabym pedofilowi miskę zupy i podała biednemu pieskowi. Na szczęście żyjemy w kraju demokratycznym i ani ja ani Ty nie jesteśmy osobami decyzyjnymi. I na wszystko musi starczyć (czy to się podoba czy nie) i żadna grupa nie jest uprzywilejowana (czyli 100% dla jednych i 0 dla reszty) A propos posiadania dzieci - warto się zastanowić dlaczego ktoś sie na nie świadomie nie decyduje, więc trudno go pytać o reakcję.
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2012-10-30 o 02:11 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 06:42 ---------- Poprzedni post napisano o 06:39 ---------- Oczywista oczywistość ![]()
![]() |
![]() |
#154 |
Zakorzenienie
|
Polecam obejrzec film Marley i ja, piekna historia o milosci do psa i dzieci, razem
![]() pewnie by wszyscy ratowali sie i nie rozkminiali ![]() a płaci sie nieraz na cos co nie przynosi zysku, ale jakas wartosc w zyciu, ze jest ono lepsze ![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo to było na takiej zasadzie: nie wiadomo jakby się człowiek zachował, ale na pewni by uciekł sam ![]() Dlatego tłumaczę, bo nie można pozostawić tego bez komentarza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Wtajemniczenie
|
Co poniektore zapomniały że psy od wieków służą człowiekowi. Pracują w policji, w służbach celnych, jako ratownicy, jako stroze domów i stad, są przewodnikami, pracują w dogoterapii. I pomoc, opieką im się należą, tak po prostu. Nie rozumiem krzyku pt. lepiej dac dzieciom- te pieniądze są wzięte z puli przeznaczonej na zwierzęta, a nie na ludzi. I nie widzę powodu by im je odbierać. Pomysł uważam za w miarę dobry, trzeba by go było trochę dopracować, ale ogólnie jestem za.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Wtajemniczenie
|
No widać trzeba przypominać rzeczy oczywiste. I bardzo niepodoba mi sie myślenie że psy są mądre i kochane gdy można wykorzystać ich umiejętności, ale gdy ktoś robi jakąś akcję by wesprzeć schroniska, to już psy są bee, "a po co to, a na co, to są tylko psy, lepiej wydać pieniądze na dzieci".
Myslę że burmistrz idzie w dobrą stronę, chwała mu za to że próbuje wesprzeć schroniska. Ja mieszkam w UK i od niecałych dwóch miesięcy moja rodzina jest szczęśliwym posiadaczem psa ze schroniska. Może napiszę jak wygląda tutaj cała procedura, bo myslę że jest to dobry system. Na wstepie jest rozmowa z pracownikiem o nas- pytają o typ zamieszkania (dom, czy miieszkanie), czy mamy dzieci, czyczęsto przychodzą do nas znajomi, czy przychodzą z dziećmi itp- jest to ważne przy wyborze psa, gdyż w tym wypadku pies musi być przyjacielski, akceptowac obcych i dzieci. Pytają się też o nasze oczekiwania względem psa. Potem sie wypełnia kwestionariusz. Następnie idzie się oglądać psy- psy maja "dwupokojowe" boksy, jedno pomieszczenie jest wewnątrz budynku, drugie na zewnątrz, każdy pies ma swoje łóżko, koc, zabawkę. W boksie są maks. dwa psy. Na każdym boksie wisi kartka z imieniem i krótkim opisem danego psa. Każdy pies ma założoną książkę, w której są wszystkie informacje na jego temat- jak trafił do schroniska, obserwacje opiekuna, co lubi, a co nie itp. Wszędzie jest czysto, nic nie śmierdzi. Jeśli jakis pies nam się spodoba, wpisujemy jego imie w kwestionariusz i idziemy z tym do pracownika. On musi zaakceptować nasz wybór- nam za pierwszym razem odmówili, gdyż wybrany przez nas pies nie tolerował przytulania i bał sie dzieci. W zamian zaproponowali szczeniaka (mieli 10 szczeniaków na stanie). Szczeniaki są w osobnym, zamkniętym pomieszczeniu i to pracownicy schroniska wybieraja ludzi którzy mogą je wziąć, a nie odwrotnie. Wszystkie dorosłe psy są przebadane, zdrowe, zaszczepione, odpchlone, odrobaczone, zaczipowane i wysterylizowane. Szczeniaki natomiast mają pierwszy komplet szczepień, na dwa następne przyjeżdża się do schroniska (są darmowe), są zaczipowane, odpchlone, odrobaczone. Mają opłaconą sterylizację. Każdy pies wychodzi z obrożą, smyczą, zapasem karmy i miesięcznym ubezpieczeniem zdrowotnym. Schronisko jest otwarte od 12, już od 11:30 ustawia się kolejka, ludzie pędzą jeden przez drugiego, byle jak najszybciej zarezerwować psa, psy idą jak woda, praktycznie co tydzień są nowe. Koszt psa ze schroniska to ok. 100 funtów, więc nie tak mało, ale mimo to zainteresowanie jest bardzo duże. Jeśli już psa zarezerwujemy, nie bierzemy go od razu, ale na początku odwiedzamy, zabieramy na spacery, oswajamy się z nim. Musimy zarejestrować go u weta (inaczej procedura adopcyjna nie dojdzie do skutku). W międzyczasie mamy wizytację ze schroniska, podczas której pracownik ogląda w jakich warunkach będzie przebywać pies. Po ok. tygodniu od wzięcia psa, otrzymujemy telefon ze schroniska z pytaniem jak się miewa pies, czy się zaklimatyzował, czy je, czy mamy jakieś problemy, pytania. I mamy przykazane by w razie jakiś wątpliwości, pytań, niepokojów kontaktować się ze schroniskiem, że są zawsze do naszej dyspozycji. Ja byłam w lekkim szoku, gdy to wszystko zobaczyłam i mam takie ciche marzenie, że może kiedyś w Polsce podobny system wejdzie, że schronisko to nie będzie przechowalnia z tragicznymi warunkami, a miejsce które bedzie przygotowywać psy do adopcji. Choć widać po niektórych wpisach, że jeszcze daleka droga przed nami. Dopóki nie zmieni sie myślenie ludzi, że pies to stworzenie które czuje, mysli, które zasługuje na szacunek i godne traktowanie, nie zmieni się nic. Edytowane przez Czarina Czas edycji: 2012-10-30 o 16:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale gdzie to u nas, jak ludzi sie gorzej w szpitalach traktuje, a do zwierzat jaki jest stosunek to juz w ogole masakra dziekuje Ci za ten wpis ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Konto usunięte
|
becikowe na psa uważam ogólnie za dobry pomysł, bo opłacenie na start szczepień, odrobaczenie, odpchlenie i ogólne przebadanie często wynosi więcej niż miesięczny koszt utrzymania zwierzęcia. ale patrząc po tym jak niektórzy potrafią cwaniakować, to bałabym się, że ludzie braliby fałszywe faktury albo sprzedawaliby rzeczy kupione dla psa, i kasę by zabierali, a psa wywalali
![]() i obejrzałam właśnie galerię na stronie psiego losu, cmentarza dla zwierząt pod warszawą i mam gluty do kostek, tak się zasmarkałam ze wzruszenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#162 |
Wtajemniczenie
|
Irmith ale co Cie tak boli, że psy moga być w pełni przygotowane do adopcji? Ze mogą być odpchlone, odrobaczone, zaszczepione? Że ludzie którzy będą brać psy ze schroniska dostaną na start wsparcie finansowe? Że zwrócą się im koszta początkowych zabiegów lekarskich? Ktoś Tobie coś odbiera, by dać psom? Już było pisane, że te pieniądze i tak idą z puli przeznaczonej na schroniska. I nie będzie to gotówka do ręki, ale zwrot części wydatków np. na szczepienia, sterylizację itp.
I naprawdę trochę empatii, bo taki pies kiedyś może Tobie, lub Twoim bliskim uratować życie, może pomóc Twojemu dziecku wyjść z choroby (czego Ci oczywiście absolutnie nie życzę) I porównanie kota, czy konia do psa nie ma sensu, bo pies jest jedynym zwierzęciem wykorzystywanym tak wszechstronnie w życiu człowieka. Kot nie wykopie Cie spod lawiny, koń nie wyciągnie Cię z wody, jeż nie zastąpi Ci oczu na ulicy, sarna nie pomoże Twojemu dziecku walczyć z chorobą. Czy ciężko zrozumieć to, że jeśli się bierze, to należy dawać coś w zamian? Schroniska są przepełnione, warunki są tam tragiczne i jeśli jest jakiś sposób by ulepszyc ten cały mechanizm, to dlaczego nie spróbować? W UK działa to bardzo sprawnie i powoduje że ludzie CHCĄ brać psy ze schroniska. I jeszcze jedno- wiesz, ja mam dzieci i uczę ich że zwierzętom należy pomagać, że nalezy ich szanować, że zwierzęta to nie "tylko", ale "aż" zwierzęta. Że żyją obok nas, żyją z nami i w dużej mierze jakość ich życia zależy od nas- ludzi. Zastanów się przez chwilę co Ty możesz przekazać swojemu dziecku głosząc taką postawę i bulwersując się tym, że ktoś chce wesprzeć ludzi biorących psy ze schronu. Groszek75 nie płakaj ![]() Edytowane przez Czarina Czas edycji: 2012-10-30 o 20:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Porównanie do kota czy konia ma jak najbardziej sens bo te zwierzęta też w jakiś sposób się przyczyniają do pomocy ludziom. Może doczytałaś że pracowałam w stadninie konnej i kiedyś jedynie te zwięrzęta dały radę wyciągnąć faceta topiącego się w samochodzie w okolicznym bagnie. Pies kot koń jeż czy co tam jeszcze to takie same zwierzęta ![]() Tak, schroniska są przepełnione w związku z czym te pieniądze lepiej przeznaczyć na poprawę warunków w schroniskach i sterylizownie nadmiernie mnożących się zwierząt. Do ostatniego akapitu się nie odniosę bo jak już pisałam ręce opadają, skąd wiesz czego ja uczę czy mam zamiar uczyć dziecko ![]() Każdy kto chce ma prawo wesprzeć zwierzęta, chwała mu za to. problem polega na tym żeby to robić dobrowolnie. Ty możesz mieć swoje zdanie, ja mogę się nie zgadzać.
![]() |
![]() |
#165 |
Zakorzenienie
|
ale o te dobrowolnosc chodzi caly czas, ze dobrowolnie to ja tez bym chciala płacic np. na sport, a nie ze jakas pula idzie ot tak
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro pracowalas w "stadninie konnej" powinnas wiedziec. ---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:00 ---------- Cytat:
Ja mam doświadczenie tylko w adopcji kotów, więc tylko o kotach będę mówić. Są dwa najwieksze portale zajmujace sie adopcjami i pomocą bezdomnym zwierzętą. Miau.pl i dogomania.pl. Kotów do adopcji są setki - problem jest taki, że nie daje sie im komukolwiek. Fundacje i domy tymczasowe najpierw zbierają wywiad dot wielkosci mieszkania, ilosci dzieci, wiedzy dot zywienia i utrzymania zwierząt. Spora czesc kandydatow odpada juz na tym etapie łatwo odłowic kogos komu sie marzy przytulanka od kogos kto naprawde chce dac dom kotu. Potem są wizyty adopcyjne - przed i po adopcyjna. Przychodzą panie do domu i ogladaja warunki w ktorych kot ma przebywać. Nastepnie podpisuje sie dosc restrykcyjna umowe adopcyjną, ja np do tego oplacilam koszt badan krwi i sterylizacje kotki. Fundacje i domy tymczasowe nazywane sa kocimi terrorystami - ludzie sie burzą, że z samego faktu ze oni tego kota z łaski przygarną to ich inni powinni po rękach całować. ale tak nie jest. DOmki tymczasowe wola potrzymac kota kilka miesiecy ale znależć mu dom idealny, gdzie bedzie kochany i otaczany troską niż wydać go komukolwiek, by za pare miesiecy wrocil w jeszcze gorszym stanie czy tez skonczyl w plytkim grobie. Polacy ciagle maja podejscie ze im sie zwierze należy, ze sam fakt ze zapewniaja dom lub bude z łancuchem to juz sa dobrym domem dla psa czy kota.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Dla mnie EOT wszystko było już powiedziane.
![]() |
![]() |
#168 |
Zakorzenienie
|
Ja tam nawet rozumiem ten bulwers, jakoby na psy mają a na chore dzieci nie. Dajmy na to taka matka prosi o pomco dla córek, nieuleczalnie chorych - prosi i na tvn i polsacie i wyslij tego smsa, podczas gdy kasa jest ...ale na psy. Żeby nie było rozumiem, że psom tez się należy
![]()
![]() |
#169 | ||
Wtajemniczenie
|
Irmith nigdzie nie napisałam że pogardzasz zwierzętami i że tego samego uczysz swoje dziecko. Nie znam Cię, nie wiem co robisz, jakie masz poglądy, no ale sama pomyśl, jak bys odebrała wpis kogoś, kto "staje okoniem", gdy ludzie próbują coś zmienic w sytuacji schronisk? Cały czas uparcie twierdzisz że problem leży w "dobrowolności"- a ja sie pytam już trzeci raz- czy ktoś do Ciebie wyciąga rekę po te 600 zł? Czy Tobie, lub innym ktoś zabiera te 600 zł? Czy ktoś Cię zmusza do płacenia na to "becikowe"? Nie, te pieniądze idą z podatków, które wszyscy płacimy i które są rozdysponowane na różne cele- także na opiekę nad zwierzętami. Więc nie rozumiem gdzie leży problem?
Burmistrz wymyślił że zwróci część kosztów poniesionych na psa- z tego co piszesz, gdy Twoja mama brała psa ze schronu było podobnie, bo nie poniosła kosztów szczepień- ktoś te szczepienia musiał opłacić, strzelam że poszło to też z podatków. Więc pytam się znów- gdzie leży problem, że ten pomysł Ci się nie podoba i wołasz "dajmy te pieniądze na dzieci". Nikt nie wymaga byś pomagała finansowo zwierzętom, ale proszę przynajmniej nie przeszkadzaj, gdy ktoś chce to zrobic. Masz rację, zwierzę to zwierzę- czy to kot, jeż, pies, czy ptak i zasługuje na godne traktowanie.Mnie chodzi tylko o to że nie dość że to właśnie pies najintysywniej służy człowiekowi, to jeszcze jego sytuacja jest najbardziej tragiczna. Moim zdaniem. Jeśli jednak ktoś wymysli akcję wsparcia bezpańskich kotów, koni idących na rzeź, okaleczonych ptaków itp, ja będę za, nie będę krzyczeć "dajmy dzieciom, dajmy psom". Każdej grupie potrzebującej należy pomagać. Zgadzam się z Tobą że psy powinno się obowiązkowo sterylizować, ale sama sterylizacja i poprawienie warunków bytowych schronisk, nie rozwiąże problemu przepełnienia. Problem lezy w tym, że ludzie nie chca psów ze schronu, boją się ich, nie wiedzą jaki pies im się trafi, czy nie będzie chory itp. Pewnie tez boją się kosztów które będą musieli ponieść aby wyprowadzić takiego psa na prostą. Zwrot części wydatków ma ich zainteresować tym tematem, może spowoduje że część ludzi zajrzy do schroniska? Że weźmie jakiegoś psiaka i da mu dom? Jak już pisałam, podobny system panuje w UK i działa bardzo sprawnie, mimo że cena psa ze schroniska nie jest niska, ludzie przychodzą i biorą psy. Dlaczego nie spróbować tego w Polsce? Awia widzę że adopcja kotów działa podobnie jak adopcja psów w UK. Moim zdaniem to bardzo dobry system- zwierzę trafia w dobre, sprawdzone ręce, a i nowy właściciel ma pewność że dostaje zdrowe, przebadane, zadbane zwierzę. I oto w tym wszystkim chodzi ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- [/COLOR] Cytat:
. Nikt nie prosi o dodatkowe pieniądze, o smsy, nikt nie wyciaga rąk po te 600 zł. Dlaczego mamy zabierać jednej grupie, by dawać drugiej? Świat zwierząt jest równie ważny jak świat ludzi, kiedy to wreszcie do nas dotrze? Edytowane przez Czarina Czas edycji: 2012-10-31 o 10:41 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no i pewnie kazda z nas tak uwaza ![]() wlasnie ![]() moze chociaz tym sie cos zaczyna, ze juz idzie na psy, a potem powoli dalej, choc w to watpie ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#172 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co nie oznacza, że jestem nieczuła na los innych zwierząt. A ktoś Ci każe? Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Aleś się czepiła tego, że to Ty łożysz na psy, a nie one na Ciebie. No z takimi argumentami nawet nie ma co dyskutować, bo są śmieszne. Może miej też pretensje do niepełnosprawnych dzieci, że nigdy nie będą łożyć na Ciebie, bo będą niezdolne do pracy. Cytat:
![]() Edytowane przez karolynka90 Czas edycji: 2012-10-31 o 18:24 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Konto usunięte
|
Odpowiem tak nie czytałam oczywiście wszystkich postów, ponieważ potrafię przewidzieć ich tok dyskusji
![]() Jestem z gatunku ludzkiego na pierwszym miejscu ratuje człowieka, ale jeżeli ten człowiek wyrządził mi więcej krzywdy niż hmm pożytku (sąsiedzi/ludzie są różni) to nie wiem chyba wolała bym psa uratowac czy rybki akwariowe. Dlatego potrafie zrozumieć i jednych i drugich. Oczywiście tak na chwile dzisiejszą ratuje dziecko. w/w chodziło mi ogólnie o człowieka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Zakorzenienie
|
Czarina super posty
![]() Nie zapominajmy też o tym, że to właśnie człowiek niejednokrotnie przyczynił się do tragedii zwierzęcia, więc i człowiek powinien naprawiać krzywdy.
24.02- Jantar+pokrzywa Edytowane przez mad86 Czas edycji: 2012-10-31 o 19:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |||||||||
Wtajemniczenie
|
Długo się zastanawiałam czy zabrać głos w tej dyskusji, ale postanowiłam odnieść się do niektórych wypowiedzi które szczególnie mnie poruszyły (niektóre zniesmaczyły a niektóre przeraziły!)
Cytat:
Ja jestem zniesmaczona takim stawianiem sprawy. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do samego pomysłu "becikowego" - dobrze że władze miasta coś się starają zrobić w tym kierunku. Gorzej, że może to prowadzić do nadużyć - jak to u nas. Dlatego szukałabym innych rozwiązań - nie kasa do ręki tylko np. bon na darmową sterylizację i opiekę weterynaryjną przez jakiś czas. |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moją ambicją i intencją nie jest pokazywanie się z dobrej czy złej strony, to co robię dobrego dla ludzi bądź zwierząt jest moją prywatną sprawą i nie czuję się w obowiązku zdawać Ci raportu. Psy szczerze latają mi koło tyłka...dajesz kasę, to świetnie, ja dam na coś co uważam za stosowne (mój 1%).... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ps. moje dziecko lata mi koło tyłka średnio przez 3/4 dnia.. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:46.