Kredyt studencki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-30, 10:10   #1
evvve01
Raczkowanie

Kredyt studencki

Witam ,

Chciałabym się zapytać czy któraś z was wie może coś na temat kredytu studenckiego ,ale za granicą .

Czy to prawda, że trzeba posiadać wtedy obywatelstwo np. niemieckie ?
evvve01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 14:01   #2
sylvia_doll
CORELIPS

Dot.: Kredyt studencki

a czy ktoś wie, czy zdążę jutro złożyć papiery na zaciągnięcie kredytu studenckiego, jeśli jeszcze NIC w tym kierunku nie zrobiłam (prócz zaczerpnięcia inf tj wiem że mi on przysługuje i wiem w jakim banku chcę go wziać) - czy to jest nierealne bo przygotowanie papierów to nie tak hop-ciup?
sylvia_doll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 14:16   #3
_Roksi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sylvia_doll Pokaż wiadomość
a czy ktoś wie, czy zdążę jutro złożyć papiery na zaciągnięcie kredytu studenckiego, jeśli jeszcze NIC w tym kierunku nie zrobiłam (prócz zaczerpnięcia inf tj wiem że mi on przysługuje i wiem w jakim banku chcę go wziać) - czy to jest nierealne bo przygotowanie papierów to nie tak hop-ciup?
raczej nie ma szans... jednym z dokumentów, które trzeba złożyć jest zaświadczenie z US o dochodach członków rodziny, a ja na takie czekałam tydzień.
_Roksi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 15:19   #4
evvve01
Raczkowanie

A wiecie może czy w każdym banku w Polsce można wziąć kredyt studencki , czy są tylko w wybranych...?
, bo teraz dla mnie to wszystko to czarna magia...
evvve01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 15:30   #5
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylvia_doll Pokaż wiadomość
Iść do banku i złożyć wniosek o kredyt możesz. A potem możesz w te pędy lecieć:

- do US po wykaz dochodów członków rodziny z twego domostwa za rok 2011 (w banku pracownik powie Ci których członków, nie wszyscy się wliczają)
- do UG o zaświadczenie o posiadaniu/nieposiadaniu gospodarstwa rolnego (przez j/w)
- na uczelnię i prosić w dziekanacie o zaświadczenie o byciu studentem, do kredytu studenckiego, podpisane przez dziekana

pierwsze dwa- czekasz mnie-więcej tydzień na zaświadczenia. ostatnie - kwesta dnia-dwóch, wszystko zależy od obecności dziekana

evvve01 - w wybranych. Wszystko jest w necie, jest nawet forum o kredycie studenckim

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 16:58   #6
prawniczka519
Raczkowanie

Ale wnioski o kredyt studencki są do 15 listopada więc masz jeszcze czas.

...Bo istnieją ludzie którzy zawsze mówią,,Nie uda Ci się'' wtedy stań , odwróć się i powiedz ,,No to patrz''.
prawniczka519 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 18:09   #7
Fonte
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez evvve01 Pokaż wiadomość
A wiecie może czy w każdym banku w Polsce można wziąć kredyt studencki , czy są tylko w wybranych...?
ja mam kredyt studencki w PKO, mało banków udziela tego kredytu bo im się nie opłaca.
Fonte jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-30, 20:29   #8
niuniaaa86
Zadomowienie

tutaj jest wątek o kredycie studenckim w PKO BP, może znajdziecie potrzebne Wam informacje https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=58362

http://www.suwaczki.com/tickers/bfaregz2gb8h75rh.png

Yummy Mummy

niuniaaa86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 08:06   #9
lovebird
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Roksi Pokaż wiadomość
raczej nie ma szans... jednym z dokumentów, które trzeba złożyć jest zaświadczenie z US o dochodach członków rodziny, a ja na takie czekałam tydzień.
Jasne, że są szanse! Jak nie będzie się nad każdym dokumentem rozczulać i wszystko sprawnie załatwi, to spokojnie zdąży, ponad 2 tygodnie jeszcze.

Cytat:
Witam ,

Chciałabym się zapytać czy któraś z was wie może coś na temat kredytu studenckiego ,ale za granicą .

Czy to prawda, że trzeba posiadać wtedy obywatelstwo np. niemieckie ?
Wydaje mi się, że to zależy od kraju/organizacji udzielającej kredyt. Ale na moje trzeba, bo z prawnej strony o wiele lepiej to wygląda, jak bank udziela kredytu obywatelowi kraju, na obszarze którego działa. A o jaki kraj Ci chodzi? O Niemcy, czy tylko taki przykład dałaś? W Niemczech można starać się o BAföG (nie jest to normalny kredyt, nie spłacasz potem całości), ale niestety, trzeba mieć obywatelstwo.

Przyszłość zaczyna się dzisiaj. Nie jutro.
Wymianki
lovebird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 10:27   #10
sylvia_doll
CORELIPS

Cytat:
Napisane przez prawniczka519 Pokaż wiadomość
Ale wnioski o kredyt studencki są do 15 listopada więc masz jeszcze czas.
Na pewno?
Super informacja!

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
Iść do banku i złożyć wniosek o kredyt możesz. A potem możesz w te pędy lecieć:

- do US po wykaz dochodów członków rodziny z twego domostwa za rok 2011 (w banku pracownik powie Ci których członków, nie wszyscy się wliczają)
- do UG o zaświadczenie o posiadaniu/nieposiadaniu gospodarstwa rolnego (przez j/w)
- na uczelnię i prosić w dziekanacie o zaświadczenie o byciu studentem, do kredytu studenckiego, podpisane przez dziekana

pierwsze dwa- czekasz mnie-więcej tydzień na zaświadczenia. ostatnie - kwesta dnia-dwóch, wszystko zależy od obecności dziekana

evvve01 - w wybranych. Wszystko jest w necie, jest nawet forum o kredycie studenckim
Ty to jesteś nieoceniona. Dziękuj serdecznie!
Stary 2012-10-31, 10:37   #11
lovebird
Zakorzenienie

Cytat:
W wybranych, ale wszędzie na takich samych zasadach

Przyszłość zaczyna się dzisiaj. Nie jutro.
Wymianki
lovebird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-31, 20:16   #12
sowaaaaa
Zadomowienie

spokojnie zdążysz...masz czas do 15.11..... ja zaświadczenie w US o dochodach członków rodziny dostałam od ręki w 3 minuty( nie licząc stania w kolejce :P) więc dziwi mnie trochę czekanie tdzień na te papierki :P

zaświadczenie o gospodarstwie rolnym również miałam od ręki, wypisanie zajęło chwilkę :P
ja nie wiem co wy macie za urzędy :d

w dziekanacie zgadza się, też czekałam dwa dni

Edytowane przez sowaaaaa
Czas edycji: 2012-10-31 o 20:19
sowaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 07:17   #13
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sowaaaaa Pokaż wiadomość
spokojnie zdążysz...masz czas do 15.11..... ja zaświadczenie w US o dochodach członków rodziny dostałam od ręki w 3 minuty( nie licząc stania w kolejce :P) więc dziwi mnie trochę czekanie tdzień na te papierki :P
Tydzień to jest przepisowe max. jakie ma urząd na wydanie tego zaświadczenia. Ja tyle czekałam.

Po prostu lepiej się nastawić na tydzień, niż iść na luziku dwa dni przed 15.11 i obudzić się z ręką w nocniku, bo panią w okienku nie ruszy, że ty to musisz mieć szybko

~ Hank Moody
Stary 2012-12-11, 23:03   #14
sylvia_doll
CORELIPS

No i jednak zrezygnowałam.. tzn. kilka osób mi uświadamiało jaka to fatalna inwestycja i się nie wyrobiłam w terminie z wszystkimi papierami. Może i lepiej. Za mało informacji od osób, które są zadowolone z zaciągniętego kredytu, od osób które w miarę pozytywnie przebrnęły przez jego spłacenie.
Stary 2012-12-12, 09:01   #15
Suvia
Zakorzenienie

Myślę, że branie kredytu studenckiego "na życie", to pomyłka Ja biorę po to, żeby kasa siedziała na koncie i procentowała i żeby mieć, odpukać, jakiekolwiek oszczędności gdyby coś (ale to coś co najmniej o wadze III wojny światowej, inaczej tej kasy nie ruszam)

~ Hank Moody

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-12-12, 09:33   #16
sylvia_doll
CORELIPS

Hej, powiedz czy opłaci mi się wzięcie kredytu (oczywiście w ramach oszczędzania i zysku) na 3 lata? Wstrzymałam się znowu w tym roku i chyba zaczynam żałować czytając Twoją wypowiedź.
Proszę, podziel się ze mną również informację do jakiego banku sobie wkładasz te pieniądze - czy jest to lokata 'otwarta', na którą jest możliwość comiesięcznej wpłaty kasy?
Stary 2012-12-12, 10:55   #17
Suvia
Zakorzenienie

Wszystkie takie kwestie będę roztrząsać jak (jeśli) będę mieć już kasę. Bo niestety kwestia poręczycieli może mi w ogóle uniemożliwić wzięcie kredytu

Jakby się dało na tych środkach jeszcze zarobić chociaż pare złotych, to będzie super, ale to nie jest mój priorytet. Jak mówię - ja chce mieć jakiekolwiek finansowe plecy "jakby co", bo niestety to co zarabiam idzie na życie (a i tak brakuje), a na jakąkolwiek pomoc od kogokolwiek w razie wstrząsów nie bardzo mogę z życiu liczyć ;/ A zostaje mi tylko rok studiów, potem szukanie docelowej pracy to nie jest takie hop siup, muszę mieć chociaż te kilka złotych na czas bez pracy (=bez pieniędzy), powysyłanie CV i dojazdy na rozmowy

~ Hank Moody
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości