Co zrobić, by zostać nauczycielem? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-22, 10:25   #1
moses90
Przyczajenie

Co zrobić, by zostać nauczycielem?

Wiem, że tematy były podobne, ale zależy mi na tym, by mój wątek nie zagubił się w gąszczu innych i nie pozostał bez odpowiedzi. Wczoraj doznałam nagłego olśnienia. Jak dotąd nie wiedziałam, co chcę w życiu robić, w czym jestem dobra, coś tam myślałam o pisaniu, ale nie wierzę w siebie na tyle, by cokolwiek opublikować. W każdym razie naszło mnie, że pragnę być nauczycielem. Rzecz w tym, że gdy miałam możliwość wybrania odpowiedniej specjalizacji nawet przez myśl mi nie przeszło, by brać się za nauczycielską. Jestem na trzecim roku polonistyki. Bez specjalizacji. Czy ktoś się orientuje, co mogę zrobić po licencjacie lub czy jest coś, co mogę zacząć robić już teraz, by móc uczyć? Wiem, że to zawód nie gwarantujący pieniędzy, wiem, że jest ciężko, dlatego proszę mi go nie odradzać.
moses90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-22, 10:31   #2
semantique
Zadomowienie

Dot.: Co zrobić, by zostać nauczycielem?

Zrobić kurs pedagogiczny (zazwyczaj dodatkowo płatny), na każdej uczelni powinien być dostępny. Co nie zmienia faktu, że w obecnej sytuacji na rynku to strata czasu i pieniędzy, lepiej zainwestować w inne studia.
Stary 2012-10-22, 13:58   #3
kamilka4433
Przyczajenie

Zamiast kursu lepiej idź na studia podyplomowe, kwalifikacyjne (!) i pamiętaj aby sprawdzić jakie uprawnienia otrzymasz po ukończeniu.
Stary 2012-10-22, 16:36   #4
lala2506
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez semantique Pokaż wiadomość
Zrobić kurs pedagogiczny (zazwyczaj dodatkowo płatny), na każdej uczelni powinien być dostępny. Co nie zmienia faktu, że w obecnej sytuacji na rynku to strata czasu i pieniędzy, lepiej zainwestować w inne studia.
Lepiej to zainwestować w doświadczenie zawodowe, żeby nie biadolić jak większość studentów, że nie ma pracy bo się skończyło "nieprzyszłościowy" kierunek typu pedagogika, polonistyka etc Nie masz doświadczenia możesz kończyć wiele kierunków i pracy nie będzie.

Autorko, skończ kurs pedagogiczny, u mnie na uczelni jest to koszt rzędu 1000 zł
lala2506 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-22, 21:59   #5
Kornelciaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez moses90 Pokaż wiadomość
Wiem, że tematy były podobne, ale zależy mi na tym, by mój wątek nie zagubił się w gąszczu innych i nie pozostał bez odpowiedzi. Wczoraj doznałam nagłego olśnienia. Jak dotąd nie wiedziałam, co chcę w życiu robić, w czym jestem dobra, coś tam myślałam o pisaniu, ale nie wierzę w siebie na tyle, by cokolwiek opublikować. W każdym razie naszło mnie, że pragnę być nauczycielem. Rzecz w tym, że gdy miałam możliwość wybrania odpowiedniej specjalizacji nawet przez myśl mi nie przeszło, by brać się za nauczycielską. Jestem na trzecim roku polonistyki. Bez specjalizacji. Czy ktoś się orientuje, co mogę zrobić po licencjacie lub czy jest coś, co mogę zacząć robić już teraz, by móc uczyć? Wiem, że to zawód nie gwarantujący pieniędzy, wiem, że jest ciężko, dlatego proszę mi go nie odradzać.
Dowiedz się czy u Ciebie na uczelnii są bloki pedagogiczne, tzw. nauczycielskie, by móc uzyskać kwalifikacje do wykonywania zawodu. Jeśli nie możesz ich zrobić to studia podyplomowe (3semestralne) z przygotowania pedagogicznego. Jego koszt - ceny są różne, ale zazwyczaj około 1500-2000 zł. Ew. zawsze możesz iść na studia mgr z przygotowaniem pedagogicznym. Wiem, że takie są na UW na wydziale IFP. Wygoogluj sobie i sprawdź
Kornelciaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-22, 22:08   #6
xaggg
Raczkowanie

ale jesteś na polonistyce na 3 roku studiów lic.?
u mnie np. na mgr mozna wziąć sobie specjalizację nauczycielską i 2 lata mgr robić właśnie na takiej spec., więc jeszcze nic straconego
xaggg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-29, 13:16   #7
moses90
Przyczajenie

Na UWr specjalizacja nauczycielka zaczyna się na 1 roku, więc nie sądzę, by kontynuując filologię będę mogła przejść na tę specjalizację. Myślę o Kolegium Nauczycielskim, mam jeszcze cały rok.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-29, 22:46   #8
Kornelciaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Na UWr specjalizacja nauczycielka zaczyna się na 1 roku, więc nie sądzę, by kontynuując filologię będę mogła przejść na tę specjalizację. Myślę o Kolegium Nauczycielskim, mam jeszcze cały rok.
Nie wiem jak jest dokładnie, ale moja znajoma ma licencjat z przedszkolnej z wczesnoszkolną + uprawnienia pedaogiczne i robi tylko studia magisterskie z filologii polskiej (ma jakieś różnice programowe, ale niewielkie).

Ew. możesz podyplomówkę zrobić raz że szybciej, a dwa że taniej. Właśnie ta moja koleżanka stwierdziła, że szkoda kasy na mgr studia z nauczycielskich specjalności, skoro podyplomówki są 3semestralne, a nie tak jak mgr 4 i o 2/3 tańsze. Zamiast ponad 8000 zł za całe studia mgr to podyplomówka jest w granicach od 3500 zł do 4500 zł, a te same uprawnienia, więc warto się zastanowić, co wybrać.

---------- Dopisano o 23:44 ---------- Poprzedni post napisano o 23:43 ----------

Cytat:
Kolegia Nauczycielskie kształcą tylko na poziomie licencjatu. Chcesz nowe studia zacząć? Może lepiej zrobić same uprawnienia pedagogiczne ??
Stary 2012-10-30, 14:56   #9
Krystal_26
Zadomowienie

Rozejrzyj się za studiami magisterskimi, na których jest specjalność nauczycielska. Ale naprawdę weź pod uwagę, że teraz po prostu nie ma zapotrzebowania na nauczycieli. Z powodu niżu demograficznego ze szkół zwalniają, a co dopiero mówić o zatrudnianiu nowych osób.
Krystal_26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 16:15   #10
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Krystal_26 Pokaż wiadomość
Rozejrzyj się za studiami magisterskimi, na których jest specjalność nauczycielska. Ale naprawdę weź pod uwagę, że teraz po prostu nie ma zapotrzebowania na nauczycieli. Z powodu niżu demograficznego ze szkół zwalniają, a co dopiero mówić o zatrudnianiu nowych osób.
zgadzam się. jako tako przędą jedynie zespoły szkół-molochy do których dojeżdżają dzieci z kilkunastu okolicznych wsi i miasteczek. Jestem nauczycielką w szkole zatrudniającej 80 nauczycieli, jedna z największych szkół w regionie. Jest słabo. W tym roku szkolnym zwolniono kilka osób, za rok i dla mnie zabraknie miejsca
A no i oprócz kwalifikacji będziesz potrzebować plecy w starostowie lub urzędzie miasta. A najlepiej tu i tu. Kiedyś nie było to tak istotne, ale teraz ze względu na likwidację wielu szkół plecy są bardzo przydatne.

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 17:42   #11
Kornelciaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
zgadzam się. jako tako przędą jedynie zespoły szkół-molochy do których dojeżdżają dzieci z kilkunastu okolicznych wsi i miasteczek. Jestem nauczycielką w szkole zatrudniającej 80 nauczycieli, jedna z największych szkół w regionie. Jest słabo. W tym roku szkolnym zwolniono kilka osób, za rok i dla mnie zabraknie miejsca
A no i oprócz kwalifikacji będziesz potrzebować plecy w starostowie lub urzędzie miasta. A najlepiej tu i tu. Kiedyś nie było to tak istotne, ale teraz ze względu na likwidację wielu szkół plecy są bardzo przydatne.
Popieram

To jest bardzo specyficzne środowisko i jeśli nie masz nikogo w rodzinie z nauczycieli, albo nie masz rodziców nauczycieli będzie Ci bardzo ciężko, bo zazwyczaj stanowiska nauczycielskie są bardzo często dzięki protekcji I wskazane jest tu mieć tzw. PLECY.
Stary 2012-10-31, 15:03   #12
moses90
Przyczajenie

Oczywiście, że bycie nauczycielem w obecnych czasach nie jest łatwe i doskonale zdaję sobie z tego sprawę, ale lepiej chyba mieć jakikolwiek zawód, niż skończyć polonistykę z tytułem magistra i z jeszcze mniejszą liczbą perspektyw. Czegokolwiek nie wybiorę po licencjacie, prawdopodobnie okaże się to być złe. Nie planuję przenosin na politechnikę, ani zdawania matury jeszcze raz. Niewielkie mam możliwości i wiem, że studia humanistyczne były jedną z gorszych decyzji, ale trzeba ponieść teraz odpowiedzialność za swoje wybory i jakoś ciągnąć ten żywot, a wydaje mi się, że wykształcenie nauczycielskie da mi chociaż jako takie poczucie własnej wartości. Bo zawsze jest to jakiś tam zawód, szlachetny, z lekka patriotyczny...
Stary 2012-10-31, 15:35   #13
Heledore
Zakorzenienie

a może specjalizacja dziennikarska, PR, reklama? Polonistyka to chyba nie tylko czytanie lektur i na pewno masz więcej możliwości. Chcesz, to zrób kurs pedagogiczny ale nie zamykaj się na inne możliwości

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości