Ogłaszamy koniec obijania-przed nami czas pieluszek przewijania - Mamusie XI-XII 2012 - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-30, 22:32   #721
Sola1
Zakorzenienie

Dot.: Ogłaszamy koniec obijania-przed nami czas pieluszek przewijania - Mamusie XI-XI

Cytat:
Napisane przez halwaya Pokaż wiadomość
Kurcze.. nie smiejcie sie, ale ja jestem tak do bolu planujaca, ze jak mi dziecko jutro nie zacznie wychodzic to sie bede denerwowac. Juz dzis wieczorem przeczytalam moje ulotki z sr i ja tam jestem gotowa.
Jutro tak w ogóle kończy Ci się suwaczek

My też już jesteśmy gotowe na Twój poród
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 22:35   #722
halwaya
Zakorzenienie

Dot.: Ogłaszamy koniec obijania-przed nami czas pieluszek przewijania - Mamusie XI-XI

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
Jaka stara kopa - tutaj jest dużo wyjątkowo młodych trzydziestek
Hehe.. np ja ))

---------- Dopisano o 00:35 ---------- Poprzedni post napisano o 00:32 ----------

Cytat:
Jutro tak w ogóle kończy Ci się suwaczek

My też już jesteśmy gotowe na Twój poród
Hehe czuwajcie mam telefon doladowany.. jakby co to z porodowki moge nadawac.. ale nic sie nie zapowiada, zeby bylo na czas

A moze to cisza przed burza

halwaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 22:36   #723
mmm12345
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nicole03 Pokaż wiadomość
Jak to jest 39 tydzień to ciąża jest donoszona i nie masz się co martwić .
Cytat:
Napisane przez Gabi2 Pokaż wiadomość
Ale 39 tydzien to spokojnie możesz juz rodzic
wiem, ale najpierw chciałam poczytać o innych porodach. Na razie nic nie cieknie więc czekam

Cytat:
Tylko nie przeciągaj za bardzo. Od odejścia wód to z tego co pamiętam to trzeba pojechać do szpitala gdzieś w przeciągu 2 h.
tak, tylko skurczy żadnych nie mam. to może jednak był czop, a jak puścił to się ulało. może puścił bo byłam dziś na dość długim spacerze po dość długiej przerwie (nie chodziłam bo bolały mnie pachwiny) i potem mnie tak bolało trochę menstruacyjnie.

Dziewczyny, dzięki za wsparcie, panika przynajmniej poszła won
I jak tu rozpoznać poród echhhh
mmm12345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 22:40   #724
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez halwaya Pokaż wiadomość
Hehe.. np ja ))

---------- Dopisano o 00:35 ---------- Poprzedni post napisano o 00:32 ----------

Hehe czuwajcie mam telefon doladowany.. jakby co to z porodowki moge nadawac.. ale nic sie nie zapowiada, zeby bylo na czas

A moze to cisza przed burza
Trzeba będzie chyba jakieś dyżury nocne zorganizować

---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ----------

Cytat:
Napisane przez mmm12345 Pokaż wiadomość
tak, tylko skurczy żadnych nie mam. to może jednak był czop, a jak puścił to się ulało. może puścił bo byłam dziś na dość długim spacerze po dość długiej przerwie (nie chodziłam bo bolały mnie pachwiny) i potem mnie tak bolało trochę menstruacyjnie.

Dziewczyny, dzięki za wsparcie, panika przynajmniej poszła won
I jak tu rozpoznać poród echhhh
Mojej siostrze najpierw odeszły wody, skurcze dostała w dopiero szpitalu
Może włóż sobie narazie jakąś chusteczkę w bieliznę i poobserwuj czy przypadkiem wody Ci nie wyciekają. Jak będzie mokra to z tą chusteczką jedź na IP i tam Ci sprawdzą czy to wody.

Dużo tej wody było wcześniej?

Edytowane przez Sola1
Czas edycji: 2012-10-30 o 22:42
Stary 2012-10-30, 22:41   #725
halwaya
Zakorzenienie

Zadnych nocnych wart
Spijcie poki mozna

halwaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 22:51   #726
Sola1
Zakorzenienie

Kładę się spać, bo jestem padnięta. Dobranoc

Mam nadzieję, że mmm12345 - będziesz nas informować na bieżąco jak coś się zacznie dziać i masz do którejś dziewczyny numer
Stary 2012-10-30, 22:53   #727
mmm12345
Rozeznanie

Cytat:
Trzeba będzie chyba jakieś dyżury nocne zorganizować

---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ----------

Mojej siostrze najpierw odeszły wody, skurcze dostała w dopiero szpitalu
Może włóż sobie narazie jakąś chusteczkę w bieliznę i poobserwuj czy przypadkiem wody Ci nie wyciekają. Jak będzie mokra to z tą chusteczką jedź na IP i tam Ci sprawdzą czy to wody.

Dużo tej wody było wcześniej?
włożyłam wkładkę i czekam. nie wiem co to znaczy dużo wody tak jak pisałam leżałam i czułam że mnie zalało. A zamoczyło wkładkę, gatki i zrobiło plamę na leginsach. Jak teraz poszłam do kibelka to czułam że coś wypada, ale nie wiem czy to było galaretowate bo od razu wleciało w kanał. Sorry za dokładność ale pociągnęły się za tym jakieś takie krwiste gluty nieduże, trochę przypominały skrzepy miesiączkowe ale w mniejszej ilości i rozmiarze. ale na razie już nic nie cieknie ojojoj chyba się boję porodu. Dopiero teraz do mnie dociera że to może być lada moment. A ja jestem w połowie porządków i termin zaklepywałam na 11.11
Stary 2012-10-30, 22:53   #728
Nicole03
Rozeznanie

Cytat:
Kładę się spać, bo jestem padnięta. Dobranoc

Mam nadzieję, że mmm12345 - będziesz nas informować na bieżąco jak coś się zacznie dziać i masz do którejś dziewczyny numer

Nicole03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 22:55   #729
mmm12345
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez jagnna Pokaż wiadomość
Dzięki dzieweczki za miłe przyjęcie
Niby stara kopa, 30stka na karku, ale powoli włącza mi się stres przedporodowy i potrzebuję pogadać sobie z kobitkami w tej samej/podobnej sytuacji Pan Małżonek już mnie powoli ma dosyć, muszę pomęczyć innych :P
ja sobie wypraszam, też jestem po 30-tce a nie czuję się staro!
Stary 2012-10-30, 23:15   #730
Nicole03
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mmm12345 Pokaż wiadomość
włożyłam wkładkę i czekam. nie wiem co to znaczy dużo wody tak jak pisałam leżałam i czułam że mnie zalało. A zamoczyło wkładkę, gatki i zrobiło plamę na leginsach. Jak teraz poszłam do kibelka to czułam że coś wypada, ale nie wiem czy to było galaretowate bo od razu wleciało w kanał. Sorry za dokładność ale pociągnęły się za tym jakieś takie krwiste gluty nieduże, trochę przypominały skrzepy miesiączkowe ale w mniejszej ilości i rozmiarze. ale na razie już nic nie cieknie ojojoj chyba się boję porodu. Dopiero teraz do mnie dociera że to może być lada moment. A ja jestem w połowie porządków i termin zaklepywałam na 11.11

11.11 to też mój termin To galaretowate to słynny czop zapewne obserwuj i jak coś śmigaj na IP
Stary 2012-10-31, 01:19   #731
Kamalika
Raczkowanie

Zagladam do Was noca. Moja cudna kruszynka spi obok. Uczymy sie zasysania piersi bo nie umie sobie biedactwo z tym poradzic.
Jest przecudowna i najbardziej rozczula mnie to ze przy mnie sie natychmiast uspokaja.

Generalnie cc to bardzo dziwne przezycie - tak jakby czesc ciala nie nalezala do nas po znieczuleniu.

Opieka w szpitalu jak do tej pory rewelacyjna - do rana zostaje na sali pooperacyjnej gdzie lezy jeszcze jedna mamusia po cc i mamy do dyspozycji tylko dla nas polozna. Polozne pomagaja przystawiac do piersi, przewijaja, kapia, pokazuja tatusiom jak pielegnowac malucha.

Jestem bardzo dumna z mojego meza, bo pierwszy przewijal malutka, pierwszy bral na raczki, pomagal w kapieli i totalnie oszalal na punkcie swojej corci.

Na koniec napisze tym wszystkim nierozpakowanym ze cudowne chwile przed Wami , moze i jest bol i zmeczenie ale ta krucha, bezbronna istotka wynagradza wszystko.

Zycze Wam powodzenia

"Niech no ja dorwę tę mendę co mi ubrania w szafie po nocach zwęża ... "
Kamalika jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-31, 04:37   #732
karolamankowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kamalika Pokaż wiadomość
Zagladam do Was noca. Moja cudna kruszynka spi obok. Uczymy sie zasysania piersi bo nie umie sobie biedactwo z tym poradzic.
Jest przecudowna i najbardziej rozczula mnie to ze przy mnie sie natychmiast uspokaja.
Generalnie cc to bardzo dziwne przezycie - tak jakby czesc ciala nie nalezala do nas po znieczuleniu.
Opieka w szpitalu jak do tej pory rewelacyjna - do rana zostaje na sali pooperacyjnej gdzie lezy jeszcze jedna mamusia po cc i mamy do dyspozycji tylko dla nas polozna. Polozne pomagaja przystawiac do piersi, przewijaja, kapia, pokazuja tatusiom jak pielegnowac malucha.
Jestem bardzo dumna z mojego meza, bo pierwszy przewijal malutka, pierwszy bral na raczki, pomagal w kapieli i totalnie oszalal na punkcie swojej corci.
Na koniec napisze tym wszystkim nierozpakowanym ze cudowne chwile przed Wami , moze i jest bol i zmeczenie ale ta krucha, bezbronna istotka wynagradza wszystko.
Zycze Wam powodzenia
Kamalika,
Jaka miłość bije z tych słów
Jeszcze raz wielkie gratulacje od nas

Masakra jaką mam beznadziejną noc
Boli mnie podwozie i promieniuje tak na nogi...
A do tego mąż będzie dopiero jutro wieczorem, więc nie mogę się mazać bo rano syna do szkoły trzeba zawieźć...ehhh...może przejdzie
Spróbuje jeszcze zasnąć...
Stary 2012-10-31, 05:26   #733
Pokrzywka19
Zakorzenienie

Hej mamuśki
My już od 5 na nogach, o 7 wyjeżdżam elką do Bydg
Wczoraj fatalnie się czułam takich bóli jeszcze nie miałam, wzięłam no spę w końcu usnęłam
Wydaje mi się na 99 % że czop mi odchodzi... trochę za wcześnie jak na mnie...
2:29
Adam
56 cm
3600 g

Pokrzywka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-31, 05:47   #734
rosllinka
Rozeznanie

GG do rosllinka

Hej, widzę, że nie tylko ja nie śpię. Nic mnie nie boli tylko TŻ właśnie pojechał w delegację :-(

Kamalika
wzruszyłam się jak to przeczytałam. To musi być rzeczywiście cudowne uczucie mieć już przy sobie swoje maleństwo Trzymam kciuki za karmienie piersią. I gratuluję !!!

Karolamankowa

Pokrzywka19 chyba za wcześnie :-/ Widzę, że masz termin bliski mojego... Trzymaj się
Stary 2012-10-31, 06:09   #735
musso4
Zakorzenienie

heloł dziewczyny, ja coś czuję, że urodzę jak odstawię leki, bo zmniejszyłam już dawkę i skurcze są mega upierdliwe
Stary 2012-10-31, 06:15   #736
DeKajka
Zakorzenienie

Hej kochane .. ja juz od 7 nie spie .. o 8 KTG ..
Dzisiaj ostatni dzien kiedy mozemy sobie mowic '' jeszcze jest czas ... jeszcze jest pazdziernik .. ''

Cytat:
Napisane przez jagnna Pokaż wiadomość
Halo dziewczyny! Przyjmiecie świeżynkę (czyli mnie) do rozmowy?
Jestem w 33 tyg. i dziś rozpoczęłam przygodę na forum. Czekamy z Panem Małżonkiem na córeczkę. Bardzo żywotną i energiczną córeczkę, sądząc po ilości i jakości kopniaków jakimi mnie obdarza
witam nową mamusię ..

Kamalika
- jak pieknie napisane .. buziaki dla Ciebie i Twojej córci

.. pa

Na pamiątkę ...
''Pod moim sercem, inne serce bije...
Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane..''

12 _ 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 _ Adasiowe szczęście !
DeKajka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-31, 06:16   #737
Gabi2
Zakorzenienie

GG do Gabi2

Kamalika piękny i wzruszajacy opis
Wczoraj wieczorem moja koleżanka tez urodziła ale naturalnie, jej córeczka dostała 10
Musso współczuje skurczy, ja na razie nawet nie wiem co to jest bo nie miałam ani jednego

Nie śpię juz od przed 6... Jakiś okropny katar mi sie przyplatal

Blog z recenzjami książek dla dzieci, zabawek, przepisy oraz pomysły na pokój Malucha
Gabi2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-31, 06:24   #738
dyltharra
Raczkowanie

Kamalika - cos pieknego

Dzien dobry
A ja spac moglam - ba, nawet dobrze mi bylo i nic nie bolalo, ale chlopina wychodzil do pracy tak cicho, ze postawil mnie na nogi o 6 i to w pelnej gotowosci
Niby swieci slonce, a tak zimno... Nie nadazam zupelnie za pogoda - juz nie wiem, czy powinnam wychodzac zalozyc wyzsze i cieplejsze buty, czy nie ma potrzeby. O ciuchach nie wspomne

Mocno zacisniete kciuki za dzisiejsze wizyty No i rodzic, bo nuda!
21.11.12 22:40 52cm 3,09kg 10pkt
dyltharra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-31, 06:28   #739
Neipys
Zadomowienie

Witam się z Wami w 33tc!
Kamalika - piękne słowa
Jagna - witaj
Pokrzywka - na czop chyba za wcześnie?

Mi znów śnił się poród, wizyta u gina i karmienie piersią - to ostatnio główne tematy moich snów.
Obudziłam sie na prawym boku i nie mogłam sie przekręcic ani wstać, bo dostałam tak bolesnego kłucia, jak przy wyrostku Mały mnie skopał w to bolące miejsce i sie normalnie popłakałam. TZ na szczęscie jeszcze jest, więc zapodał nospę, poleżałam, ból się zmniejszył i mogłam wstac z jego pomocą, ale było nieciekawie.
To chyba te zaparcia po zelazie + surówka z kapusty kiszonej (tylko podjadana).

Upiekłam wczoraj chleb Pyszny

P.S. Ja też 30-tka
aniołek 14.02.2015

Edytowane przez Neipys
Czas edycji: 2012-10-31 o 06:29
Neipys jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-31, 06:32   #740
weronika23
Zakorzenienie

hej kochane
ja znow po nie przespanej nocy brzuch sie napinal i nawet cos bolala ale z porodu ni huhuuuuu ja cos czuje ze znow bede w 42 ale oby nie
teraz musimy sie jakos zebrac grubo i isc kupic znicze bo jeszcze nie mamy boszzz ale sie guzdramy

kamalika ehhhh az sie lezka kreci jak sie czyta

dawac ktora przepis na chleb coooo
weronika23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-31, 06:37   #741
ausente
Zadomowienie

Witam sie z rana
zapomnialam wam powiedziec wczoraj. Gin powiedzial ze mam przyjsc za 2 tygodnie na wizyte "jeśli zdarzymy i jeszcze pani nie urodzi"

aLe mialam noc.;/ chyba w dzien bede musiala odespac.
tż poszedł sie kąpać a ja już do łóżeczka,zasnełam , śpie a tu raptem dzwonek drzwi i sie ktoś dobija. TŻ spał jak zabity wiec ja nie wstawalam a juz sie domyslilam kto to. Ale po 15min dobijania sie obudzil sie tż,,no i kto stal za drzwiami ? Jego MAMUSIA ;/ a powiem tlyko ze byla 12 w nocy. No i tż zrobił jej awanture ze hjest nienormalna zeby o tej godzinie przychodzic itd. No i poszla spac. Zdenerwowałą mnie i przez to nie spalam potem gdzies do 3, po 5 wstalam z tż no is ie poklocilismy zas o ta jego mame.;/ Ale na szczescie mial ubrania w tym pokoju i ona sie obudzila i zadzwonila do kolegi zeby po nia przyjechal. A przyszla bo sie wkurzyla,bo tż jej nie odbierał , a byłą u nas w miescie i ludzie jej gadali ze niewiadomo co sie z TZ dzieje ,ze my nie jestesmy razem,ze tż niby nie pracuje itd. No i przed 7 mi pojechala,ale jak nigdy mądrze gadała nawet. wKurza mnie tylko że tż nie potafi jej powiedzieć wprost co myśli ! Ale z tż też już dobrze.A mi sie odechcialo juz spac totalnie...
I wiecie co ? w takich sytuacjach wiem jak kocham moich rodziców i jacy są dobrzy i normalni

Melcia od czasu do czasu sie rozepcha i dalej ciśnie na pęcherz.
30.11.2012 r. - godz. 18:35 ,60 cm i 3800 g szczęścia

ausente jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-31, 06:53   #742
agrafka85
Rozeznanie

jagnna witaj i zapraszamy

kamalika piękne to co napisałaś aż się zwruszyłam i zazdraszczam

u nas noc spokojna, tylko nad ranem podbrzusze bolało jak na okres ale póki co przeszło i już przed 6 się obudziłam, więc chyba zaraz legnę trochę śpiulkać. Zjadłam śniadanie, poprawiłam prince polo i zapijam herbatą mmm, nic tylko teraz lulu

jakoś nas mało z rana? chyba dziewczyny jeszcze śpią

Edytowane przez agrafka85
Czas edycji: 2012-10-31 o 06:59
agrafka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-31, 06:59   #743
Nicole03
Rozeznanie

Kamalika-Gratulacje
Stary 2012-10-31, 07:27   #744
Neipys
Zadomowienie

Chleb piekłam z podwójnej porcji z tego przepisu:
http://www.mojewypieki.com/przepis/c...szy-z-prostych
Dalam zamiast 4g drożdzy dałam 40g....wyszły mi duuuże dziury i kwaskowaty smak, dodałam jeszcze otręby do mąki - polecam.
Następnym razem - dziś wieczorem dam więcej otrąb i 10g drożdży
aniołek 14.02.2015
Neipys jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-31, 07:33   #745
landi0909
Zakorzenienie

hej kochane

ja niestety dziś nie dałam rady wstać z łóżka o własnych siłach. Nie dość że po nocnych skurczach łydek stanąć na lewą nogę nie dam rady, do tego brzuch mnie boli to jeszcze załapałam anginę... idę dziś do lekarza i zapewne dostanę antybiotyk... bo sama tego na 100% nie zwalczę

mój tata nie chodzi, jest z godziny na godzinę coraz gorzej, ketonal w zastrzykach nie pomaga kolano to jedna wielka buła spuchnięta i bordowa, a najlepsze że żadnego urazu nie miał... Przez 2 tygodnie połknął ponad 40 tabletek ibupromu max już nie wiemy co mamy robić bo wszystko się sypie... jestem w totalnym dołku psychicznym...

no i gratuluję oczywiście dzieciaczków zazdroszczę, chciałabym już Kubę przytulić i zapomnieć o wszystkich problemach... Dosłownie tęsknię za nim
landi0909 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-31, 07:43   #746
karolamankowa
Zadomowienie

No to widzę że nie tylko ja miałam ciekawą nockę
Ausente

Ale były również szczesciary, ale to dobrze bo musimy siły magazynować.

Rosslinka, a TŻ na długo pojechał?

Weronika,
Oluś chce Cię zaskoczyć a Ty sie nie dajesz i jesteś czujna ale może jak podzwigasz zniczy to może wody chlusną czy cuś

Neipys,
To tak może być ze Ci jakiś przesuwajacy sie w jelicie "element" tak dał popalić...

Dyltharra,
No i jeszcze trzeba mieć w co się ubrać, jak już się wymyśli

Gabi,
Polecam ten prenalen na katar i przeziebienie

DeKajka,
Czekamy na relacje z KTG

Musso,
Nooooo a kiedy do gina teraz idziesz żeby sprawdzić czy rozwieraja Cię te skurcze czy nie?
Stary 2012-10-31, 07:46   #747
ImmortalWoman
Zakorzenienie

heyka
Marti- cudowny brzuszek

DeKAjka za wizytę!

Ja dzisiaj nie do życia... nie dość że młodego bolał ząb- co 2 godziny się budził na szczęście za niedługo idziemy do dentysty, to mały tak się mi w żebra wbijał że myślałam, że umieram

gratuluję nowych tygodni i za wizyty o ile takie sa dzisiaj
ImmortalWoman jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-10-31, 07:50   #748
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolamankowa Pokaż wiadomość
Musso,
Nooooo a kiedy do gina teraz idziesz żeby sprawdzić czy rozwieraja Cię te skurcze czy nie?
po niedzieli w poniedziałek będę dzwonić i się umawiać
Stary 2012-10-31, 07:54   #749
Gabi2
Zakorzenienie

GG do Gabi2

Landi biedactwo

Muszę pojechać dzisiaj do urzędu odebrać dowód i wymienić prawko, po ostatnich przygodach miałam zadzwonić i podobno mozna sie umówić zeby nie stać w kolejce i co i ....&€@ nikt o niczym takim nie słyszał, jak dzisiaj pojadę i bedą mnie znowu prawie juzw 9 miesiacu odsyłać jedna baba do drugiej to taki burdel tam zrobię ze hej. Ostatnio była kolejka chyba na lekka ręka 3 godziny. Ale jestem nabuzowana przez ten telefon i juz dziamgoczace baby.

Blog z recenzjami książek dla dzieci, zabawek, przepisy oraz pomysły na pokój Malucha
Gabi2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-31, 07:55   #750
weronika23
Zakorzenienie

ja dzwonilam na nfz do gin prowadzacej mi ciaze zeby sie dostac na piatek bo konczy sie mi zwolnienie i pani z recepcji mnie poznala byla bardzo mila i mimo iz nie przyjmuja juz bez rejestracji to powiedziala ze zalatwi mi raniutko w piatek wizyte i zobaczymy jak po niedz nieruszy to zacznie sie 42 tydz to beda tak czy siak wywolywac wieccc juz niedlugooooo

aaaa babcia kupila wczoraj niuni zelazko i pieron chodzi bierze mi ciuskzi dzidzi i ptrasuje zglupieje
weronika23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości