![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Mój narzeczony jest agresywny po alkoholu.
Mój TŻ ma wyraźny problem z alkoholem. Gdy za dużo wypije obraża mnie, krzyczy bez powodu... Dwa razy mnie uderzył. Jak wstaje rano wszystko jest dobrze, udaje, że nic się nie działo.
Próbowałam od niego odejść, ale to nie takie proste... Cały czas mnie nachodził, nie chciał mi oddać kluczy od domu, łaził za mną z kwiatami, płakał, a ja go kocham mimo wszystko więc zmiękłam. Wiem, że mi teraz napiszecie, ze jestem głupia, ale to żadne pocieszenie, takie stwierdzenie z waszej strony mi nie pomoże. Jestem całkiem rozbita psychicznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Mój narzeczony jest agresywny po alkoholu.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Skoro facet nie ma głowy do picia i alko robi z niego potwora jedynym sensownym rozwiązaniem jest odstawienie przez niego alkoholu. Inaczej tego nie widzę. Niech wybierze co jest dla niego ważniejsze Ty, czy upijanie się ?
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie zasługujesz na takie traktowanie, a on nie zasługuje na Ciebie. Utnij to jak najszybciej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Właśnie zapomniałam dodać, że próbował dla mnie skończyć z alkoholem, wiele razy, ale chyba nie muszę mówić jak to się kończyło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Ty za to powinnaś mu postawić ultimatum: albo on przestaje pić i idzie się leczyć, albo Ty odchodzisz. I być konsekwentna – jeśli on nie zdecyduje się na pójście na terapię, Ty powinnaś odejść. Dla własnego dobra, zresztą. No i Ty również powinnaś zastanowić się nad terapią, jest spora szansa, że jesteś już współuzależniona.
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Albo zaakceptować fakt, że nie chcesz takiego faceta w swoim życiu. Bo po co komu alkoholik? Niech to do niego dotrze. I bądź silna, twarda, nieustępliwa - przecież tu chodzi o Twoje życie, o Twoje szczęście. Tak się nie da żyć. Postaw mu ultimatum i choćby nie wiem co, trzymaj się podjętej decyzji. Życzę powodzenia! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
A masz wsparcie w rodzicie, w znajomych? Może ktoś Cię wspomoże psychicznie, gdy będziesz chciała od niego ostatecznie odejść? Co to znaczy, że nie chciał oddać Ci kluczy od domu? W takiej sytuacji, albo zmień zamki, albo idź na policję. Musisz przestać myśleć jak ofiara, a zacząć brać pewne sprawy w swoje ręce. Chcesz żeby tak wyglądało Twoje życie? A jak (oby nie) się dzieci dorobicie, to chcesz, aby były narażone na coś takiego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Jedyna dobra rada- skończ z tym.
To trudne bo kochasz i jeszcze masz objawy współuzależnienia, niestety Dlatego tylko jedno Cię uratuje, całkowite rozstanie po którym zerwiesz całkowicie kontakty. Możesz jeszcze wymóc na nim leczenie, terapię ale nie samemu bo widac, że z tym sobie nie poradzi sam , nawet jeśli móiw, że może- nie będzie mógł. To choroba, którą musi zająć sie lekarz Powodzenia Musisz myśleć o sobie, pamietaj o tym |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja Ci nie napiszę, że jesteś głupia, napiszę Ci za to, że jesteś słaba. Jesteś na tyle słaba, że nie kopniesz go w tyłek i nie odejdziesz. Niestety nikt z nas w Tobie tej siły aby go zostawić nie odnajdzie, musisz sama dojśc do tego i mam nadzieję, że stanie się to prędzej niż później.
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
nigdy nie mogłam zrozumieć czemu tak wiele kobiet pozwala na stosowanie wobec nich [a potem w zdecydowanej większości przypadków również przyszłych dzieci] przemocy psychicznej i fizycznej. i to oczywiście `w imię miłości`. naiwność? słaba psychika? strach przed samotnością? a może strach przed facetem? coś musi być w tym typie kobiet, bo przecież nie każda daje się tak traktować, zwłaszcza, że proces zaszczucia wymaga czasu, żaden damski bokser nie wyjeżdża z pierwszym pobiciem tak brutalnie, że kobieta od razu ląduje w szpitalu. zaczyna się delikatnie. i coś w tych kobietach jest, że to tolerują. i czasami tak tolerują aż do śmierci. swojej oczywiście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Terapia nic nie da tak myślę. Autorko rocznik 93 tak? i narzeczeństwo już?
chłopak w jakim jest wieku? pewnie niewiele starszy.. Olać go! Jeżeli jest on taki jak sobie wyobraziłem czytając post to lepiej go olać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I to nie jest pocieszenie, bo nie zamierzam cie pocieszać. Mogę cię trzepnąć w głowę byś oprzytomniała lub po prostu popijając herbat będę patrzyła jak niszczysz sobie życie. Skoro nie chcesz pomocy, to po co piszesz? Czyżby misio przywalił ci dziś rano i chcesz się tylko wypłakać? Wybrałaś sobie alkoholika za narzeczonego, wiec nie marudź. Skoro podoba ci się chlejący facet, który cię bije, to mu podziękuj, że cię tak traktuje.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2012-10-31 o 11:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
sissy that walk
|
Dziewczyno, po Twoim nicku wnioskuję że masz 19 lat... CAŁE życie przed Tobą, CALUTKIE. A Ty zrywasz i znów wracasz do alkoholika-przemocowca, który Cię leje i obraża, i do tego jesteś z nim zaręczona... Nie mieści mi się to w głowie, naprawdę. Skoro nie trafiają do Ciebie żadne argumenty, to proponuję Ci skontaktować się z jakąś fundacją, która pomaga kobietom, które są ofiarami przemocy domowej. Może idź do nich na meeting - pooglądaj kobiety z poprzetrącanymi szczękami, kobiety które straciły oczy, które zostały oblane kwasem siarkowym, którym ukochany zamordował dzieci, i takie które zostały wysłane dożywotnio na wózek. Tych, które są całkowicie niesprawne i karmione przez słomkę nie spotkasz, ale też o nich usłyszysz. Może realne historie, które zobaczysz na własne oczy, pozwolą Ci się w jakimś stopniu postawić w podobnej sytuacji.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Chciałam coś poradzić, ale doczytałam, że go kochasz.
![]() ![]() To już nie mam nic do dodania.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny! Zanim zaczniecie radzić - przeczytajcie poprzedni wątek autorki.
Jej "narzeczony" jest agresywny nie tylko po alkoholu, co opisała w poprzednim wątku. Poza tym, to totalny burak, który się z nią spotykał, bo "ruchać mu się chciało". Dziewczyna na własne życzenie niszczy sobie życie, nic nie zrobiła z radami z poprzedniego wątku, ba! jeszcze się zaręczyła. Autorko - 19 lat i już tak spieprzone życie? Czy Ty się nie lubisz totalnie? Nie kochasz? Na serio chcesz wyjść za tego człowieka za mąż? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
No ale innego stwierdzenia to raczej nie usłyszysz.
Co to znaczy, że ie chciał oddać kluczy? Zmienia się wtedy zamki. Póki sama nie zrozumiesz, że to jest brnięcie w bagno, to nikt Ci ie pomoże i nie przetłumaczy. Facet podniósł na Ciebie ręke dwa razy, podniesie i następne. Znam taką kobietę, identycznie jak Ty zakochana, też zmiękła. Tłukł najpierw ją, potem dzieci. Starszy syn w wyniku rzucenia o ścianę ma nieodwracalnie uszkodzone jedno oko. O złamaniach i innych urazach nie wspominając. Takiego życia chcesz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale jeśli masz ochote się w to dalej bawić to wiedz, ze przede wszytskim on musi zdać sobie sprawę z problemu. Jeśli sam go nie widzi to nic nie zrobisz. Nie wiem, moze nagrać gościa i potem mu pokazać jak sie po pijaku zachowuje. Może to by był dla niego szok. Jednak nie mogę zrozumieć, dlaczego tak młoda dziewczyna pakuje sie wtakie bagno bo kocha.;/ Cytat:
Eeee? Aha, to po grzyba zakłądasz kolejny watek i zawracas z ludziom giatrę?
Daidai konjou ajisai... Edytowane przez GhostInTheFog Czas edycji: 2012-10-31 o 11:33 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
mam w rodzinie faceta, ktoremu tez sie wlasnie wlaczal straszny agresor po alkoholu. I wlasnie dlatego od 25 lat nie tknal kropli alkoholu. Pewnie bylo mu latwiej , bo nie byl uzalezniony ale jak ktos bardzo chce to da rade. Ten wujek jest szczery jesli chodzi o jego sytuacje i gdy go namawiaja do picia, to mowi ,ze mu odwala i nie bedzie pil
Tak wiec ludzie roznie reaguja na alkohol , wazne jednak jak sobie z tym probleme radza. Ja bym go na twoim miejscu zostawila. Nie moglabym byc z kims kto mnie uderzy. Uciekaj |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
Korci mnie, żeby tu zapodać parę fotek podobnych naiwniaczek, ale nie każdy lubi takie widoki.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Dziewczyno zastanów się co Ty robisz??!!
na własne życzenie rujnujesz życie sobie, swoim najbliższym, prawdopodobnie swoim przyszłym dzieciom! Jeśli się od tego nie odetniesz teraz, to w przyszłości tym bardziej nie uda Ci się, np kiedy założycie rodzinę... Zastanów się, czy tak sobie wyobrażasz swoje życie?? Jesteś młoda i możesz mieć jeszcze wielu wartościowych facetów..Po co kurczowo trzymasz się takiego żula??!! Czy uważasz że młody facet z biegiem czasu sam się zreflektuje?? Na pewno tak nie będzie, tylko gorzej...będzie pił więcej i częściej Cię bił! Masz rację, jesteś głupia! Zdoworozsądkowy człowiek nie pozwolił by na takie coś. A jeśli ten pijak Cię nachodzi, to powiedz o tym ojcu, bratu, koledze, albo jeśli nie ma takiej możliwości to dzwoń na policję!! To co opisałaś to pełna patologia! Czy rozmawiałaś z kimś z rodziny, albo przyjaciół o tym że jesteś ofiarą przemocy? Jesteś bardzo młoda i z pewnymi sprawami może być Ci ciężko sobie poradzić samemu....warto poszukać pomocy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Ja bym się poważnie zastanowiła, czy chciałabym z taką osobą być, ja rozumiem że go kochasz, ja tak samo mocno kochałam mojego eks, który też uwielbiał sobie popić, tylko że na mnie nie podniósł ręki.
Bardzo mnie wtedy przeraziła wizja wspólnego mieszkania, bałam się, co wtedy będzie jak by nam się dziecko urodziło, bałam się że jak sobie popije a dziecko by zaczęło płakać to mógłby mu zrobić krzywdę. To mnie chyba przerosło, dlatego najpierw postawiłam ultimatum: ok, jest impreza, możesz wypić, ale ja będę to kontrolowała, niestety, na moją prośbę aby skończył zaczęły się takie awantury że się wystraszyłam, pożegnałam się z uczestnikami imprezy, z nim i poszłam do domu. Następnego dnia pojechałam i wytłumaczyłam że nie mam zamiaru się bać o własne życie, jak on sobie od czasu do czasu popije. Potem obiecał że nie będzie pić, ale pił po kryjomu, więc odeszłam, a dzisiaj ? Dzisiaj mam wspaniałego męża, z którym jestem szczęśliwa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I chyba nie ma co sie produkować, autorka w poprzednim watku dostał odpowiednie rady.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Ręce opadają ..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
tak, ja mam 19 lat, on 26. Jestesmy ze soba 2,5 roku.
Tak jak mówiłam on już próbował walczyć ze swoją chorobą, ostatnio zapisał się na terapie, ale wytrzymał tylko 3 tygodnie, ale przez te 3 tygodnie był dla mnie na prawdę wspaniały... Chciałabym mu pomóc, ale nie wiem czy to ma sens, bo tak czytając co piszecie, ja wiem, że macie rację, rozumiem to. Wiem, że powinnam z nim skończyć, ale mam chyba nadzieję, że jeszcze będzie dobrze, że się uda. Wiem, że tego kwiatu jest pół światu, ale po ponad 2,5 roku ciężko mi sobie nawet pomyśleć co bym zrobiła bez niego. Mamy dużo na prawdę świetnych wspomnień, wiele na prawdę ciężkich chwil które pokonaliśmy razem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
ok...przeczytałam poprzedni wątek....pełna patologia, dobre rady lepiej zachować dla osób które są w stanie z nich korzystać ;(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
DZIEWCZYNO! Koleś traktuje Cie jak lalke do r****a. To co napisał wtedy swojemu kumplowi dobitnie o tym świadczy. Dziwie się, ze po tym byłaś w stanie jeszcze go dotknąć. Ale jak juz napisałam, trzeba najpierw samą siebie szanować.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też próbuję jej tłumaczyć, niby wie, zdaje sobie sprawę, jak będzie wyglądało jej życie, ale ciągle do niego wraca. Nie wiem, co jej radzić, jak przemówić.
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
2,5 roku to nie 20 lat, a nawet po 20 ludzie się rozstają i jakoś żyją dalej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Po kolejnym takim wątku, wnioskuję, że powinny być w szkole lekcje/warsztaty znajdowania w sobie i umacniania poczucia własnej wartości.
Ilość dziewczyn, które trzymają się patologicznych ''odpadów'' jest porażająca. Z czego to wynika ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:03.