|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#73201 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci
Cytat:
parafina niestety potrafi oblepiać włosy i robić przyklap na dłuższą metę, także trzeba będzie częściej oczyszczać SLS...
|
|
#73202 |
|
Zadomowienie
|
Niestety kolor nie mój
Ale co dziwne każdy myśli, że to moje własne włosy. Kiedyś robiłam rozjaśniaczem<sciana>. Teraz od 1.5 roku niezmiennie farba Londa Color Blend 17 Polecam.
|
|
|
|
#73203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#73204 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#73205 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() ja ostatnio pomyliłam się i zamiast oliwki fur mama capnełam z półki krem na rozstepy oliwkę lubię dodawać do kąpieli, no trudno będę mieć i bielący kremik mogliby jakieś różniące sie od siebie te opakowania robić
|
|
|
|
|
#73206 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() no właśnie ten balsam do kąpieli teraz inaczej wygląda, a wg wizażu wszystko jest identyczne i to mnie zmyliło . Ja ten balsam na rozstępy pomieszałam ostatnio z żółtkiem i było całkiem, całkiem. Ale myślę, że w połączeniu z jakimś myjadłem może być niezły efekt - jeżeli sam krew prawie domył mi włosy...
|
|
|
#73207 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
?Cytat:
agresywne substancje szkodą dopiero od jakiejś ilości chyba, że ktoś jest mega alergikiem. Albo tak jak np chlorek aluminum obecny w 99% dezodorantów za jednym razem nic nie zrobi, dopiero stosowany przez ileś lat codziennie może dać zauważalne skutki. Fenoksyetanol może szkodzić, ale nie sądze by robił to w tak małej ilości ![]() Na początku SMS - środek o działaniu podobny do SLS. Zapewne różnią się trochę budową. Nie używałabym tego codziennie, ale jeśli Ci nie szkodzi, to życzę by tak było dalej ![]() Cytat:
. Co innego jeśli nawet w b/s masz parafinę, wtedy w myjącej też krzywdy nie zrobi. Myłam włosy Lorysem udało się
|
|
#73208 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dlatego tak podpytuję ![]() Bo narazie to wygląda tak że myję odżywką , co jakiś czas ( nie częściej niż raz na tydzień) biwaxem bez sls itd lub cece a algami . A na codzień właśnie tą maską z parafiną służy mi do mycia , więc to takie "podrobione cg " No i do stylizacji nic nie używałam ( w sumie już od 2 miesięcy), aż do dzisiejszego pierwszego glutka z siemienia .
|
|
|
#73209 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Super!
|
|
#73210 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
).Nie piszę, ale czytam Was na bieżąco, więc wiem, co słychać ![]() Też u mnie się wzmogło wypadanie. Staram się nie panikować (podejrzewam, że przyczyną było duże zmartwienie) i polecam znaleziony w wątku o wypadających włosach artykuł o wpływie stresu na wypadanie http://slawomirambroziak.pl/w-zdrowy..._mniej_wlosow/ . Dziś kupiłam w Rossie (chyba wolę Rossa niż Naturę, jeżeli chodzi o obsługę) całą serię Novoxidyl, eiri co prawda polecała tylko żel, ale była ,,super cena na do widzenia", to się nie oparłam. U mnie bardzo duży wpływ na ilość wypadających przy myciu włosów ma użyty szampon - najlepsze efekty mam po brzozowym z Auchan i Timotei z różą (nie mam pojęcia, co w nich tak działa). Najchętniej cały czas myłabym brzozowym, ale jednak na dłuższą metę mnie podrażnia. A co do wyglądu włosów - to nie za bardzo. Nadal dzielą się na cieniutkie pasemka. Niezależnie od tego, co użyję. Przestawiłam się na odżywianie przed myciem, tak mi łatwiej ominąć skórę głowy (psikam czymś, na to trochę odżywki - odstawiłam Bingo shea, bo wyczytałam, że u innych też piórkowało - ostatnio wykonczyam zieloną Timotei, na to jakiś olej, lniany albo migdał; potem mycie i już tylko odżywka b/s - zwykle Joaśka, aktualnie zielona; czasem jeszcze żel - jak już, to Bielenda, Isana jednak dla mnie za mocna). I włosy, jeszcze mokre, bez żadnego rozczesywania, wyglądają tak, jak na zdjęciu. Jakieś pomysły? (Raczej nie jest to przeproteinowanie, ani za dużo olei wnikających, ani zbyt rzadkie mycie SLS; i chyba to nie jest ich ,,natura" bo kiedyś zbijały się w grubsze fale. Od czasu do czasu robię ajriszową maskę supernawilżającą - i bywa, że po niej jest ciut lepiej, ale różnica niewielka. Coś z nimi nie tak). |
|
|
|
|
#73211 |
|
Raczkowanie
|
Dobra, aż mi głupio jak patrzę na te wasze włosy, ale powiedziałam "A" to teraz muszę rzec "B"
Uwaga.. dzisiaj po raz pierwszy odbyła się próba wykrzesania loczków. I choć włosy w dotyku miękkie, to jednak są biedaki suche.. Mam nadzieję, że szybko mój zapał nie zniknie. Tutaj po całym dniu i do tego w świetle do dupy, bo niestety wychodząc do pracy na 6 rano nie bardzo miałam głowę do robienia fotek rano. ![]()
|
|
|
|
#73212 |
|
Przyczajenie
|
dziewczyny co radzicie na bardzo przetluszczajace się włosy?
Zauwazylam , że gdy myje delikatnym szamponem ,albo odzywką to to jest tragedia. Po kilku godzinach wlosy juz sa nieswieże i się tłuszczą... Jedyne co ostatnio mi pomaga to szampon z sls barwa pokrzywowa... Wlosy odbijaja sie od nasady i tak szybko sie nie przetluszczaja ,jednak na dluzsza mete to nie wchodzi w grę ... bo jednak to sls ktory im w koncu zaszkodzi po czasie jakies rady?
|
|
|
|
#73213 |
|
Zadomowienie
|
chciałam się oficjalnie przywitać ponieważ dziś olśniło mnie, że chyba mam falowane włosy więc jestem i tu
![]() zdjęcie moich włosów sprzed 3 lat: http://i49.tinypic.com/2vxnamc.jpg były dużo krótsze niż są teraz, nie farbowałam ich i w zasadzie nic z nimi nie robiłam, tylko myłam ![]() teraz moje włosy wyglądają tak: http://i46.tinypic.com/2wgujw7.jpg farbowane (ale wracam do naturalnych ) mają około 70cm i chyba ta długość trochę mnie rozprostowała.dzisiaj dzień mycia włosów i zastanawiam się co mogłabym zacząć robić, żeby wydobyć ten skręt (jestem w gorącej wodzie kompana i chcę już dziś ) myślałam o żelu lnianym ale nie mam go przygotowanego i nie wiem czy nie będzie za słaby. dyfuzora nie mam ale moje włosy i tak bardzo nie lubią suszarki. jakieś pomysły w wydobyciu moich fal/loków?
|
#73214 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#73215 |
|
Zadomowienie
|
prawie wszystko co napisałaś, robię już od dawna ale dalej są takie nijakie to zdj z dłuższymi włosami jest sprzed roku, już nie są takie suche, ich stan się bardzo poprawił, regularnie zaczęłam podcinać. z tego co napisałaś to nie używam tylko odżywki b/s i nie ugniatam włosów przez tkaninę. reszta jest niezmienna od dłuższego czasu.
|
#73216 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca Czas edycji: 2012-11-03 o 18:24 |
|
|
|
#73217 |
|
Zadomowienie
|
dziękuję za rady
|
#73218 | ||
|
Raczkowanie
|
u mnie wzloty i upadki.. Dwa, trzy miesiące temu - po długiej batali - zaczęło się normować wypadanie włosów a teraz znów notuję wzmożoną aktywność.. Poza tym już dziś nastawiam się psychicznie na wizytę u fryzjera przed świętami bożego narodzenia nie zapeszając - chyba znalazłam fryzjerkę która potrafi słuchać ![]() Cytat:
nie dość, że się rzadko udzielam to jeszcze zwracam uwagę na coś co powinno pozostać niewypowiedziane (niewypisane w tym wypadku ). Nic już nie będę polecać bo potem mam wyrzuty sumienia, że ktoś niepotrzebnie wydał pieniążki ![]() Oddając jej jednak odrobinę sprawiedliwości, mimo wszystko, u mnie na włosach sprawowała się dobrze, lubiłam efekt jaki mi dawała więc jeśli nie znajdę czegoś z bardziej przyjaznym składem i podobnej cenie to może od czasu do czasu z nią zgrzeszę gdy będę potrzebowała uzyskać przewidywalny, zadowalający wynik stylizacji. Cytat:
jako b/s robię sobie serum na bazie kwasu hialuronowego.Zdjęcie aktualne włosów. Jakość kiepska ale coś tam widać Wyglądają nieco krótkawo ale są za zapięcie stanika. Puszek czasem się pojawi ale w akceptowalnej formie która nie przypomina rażenia prądem a nadaje nieco objętości. To lubię |
||
|
|
|
#73219 |
|
Zakorzenienie
|
Nada się taki skład na włosy?
Aqua, Glycerin, Panthenol, PPG-15 Stearyl Ether, Steareth-2, Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil, Steareth-21, Stearic Acid, Cetearyl Alcohol, Dimethicone, Allantoin, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Isopropyl Palmitate, Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane, Tocopheryl Acetate, Lanolin, Benzyl Alcohol, BHT, Methylparaben, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone . |
|
|
|
#73220 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Musisz się również nastawić na to, ze nagła zmiana pielęgnacji nie zmieni nagle włosów w stan jak po długotrwałej pielęgnacji CG. Potrzeba czasu. Bo zdecydowanie są kręcone i z pewnością maja potencjał
|
|
#73221 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#73222 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
oczywiście nie wszystko na raz ![]() ---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ---------- używałam go swego czasu ponad rok czasu. niedawno odstawiłam bo u mnie z włosami nie robił zupełnie nic, po odstawieniu włosy chyba nawet nie zauważyły, że go nie ma
|
|
#73223 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Piękne falki z tego będą. Myślałaś o podcięciu, żeby je odciążyć? Do wydobycia skrętu przez stylizację- żel lniany, od niego najlepiej zacząć. Jeśli stwierdzisz, że Ci mało, sięgnij po żele drogeryjne . Z czego się składa Twoja pielęgnacja? Może i w tej kwestii będzie można zadziałać. Włos szczęśliwy (równowaga nawilżenia, emolientów i protein) jest bardziej elastyczny, sprężysty, gładki - sam w sobie pięknie się eksponuje ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#73224 |
|
Raczkowanie
|
Sensualitka Wielbię *-*
Ofc nie podobają mi się loczki od samej głowy, ale to już zboczenie, tam ma być płasko ^^ Ale skręt masz cudny |
|
|
|
#73225 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#73226 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Więc tak: masło Isana kakaowe - nie znam, ale podobno fajne; jak często? Biovax - super, możesz wzbogacać czym zechcesz - olejem, miodem, czy co tam jeszcze sobie zapragniesz jak często?Oleje - fajnie, ale obserwuj, który włosom pasuje, żeby nie robić tego bezmyślnie moje włosy np. nie lubią winogronowego; jeśli się nie mylę (ale nie jestem pewna, więc może ktoś poprawi:P) to olej kokosowy jest najbardziej lubiany przez włosy o niskiej porowatości a farbowane z reguły mają wyższą porowatość - umiesz określić swoją? jak często olejujesz?Maska Isany - nie znam, ale to nie są chyba zbyt odżywcze maski, jak się skończy to warto pomyśleć o czymś innym może? zielony krem z biedronki na końce - super czym myjesz włosy? jaką metodą? próbowałaś omo, odżywką? W Twojej pielęgnacji brakuje mi odżywki bez spłukiwania i czegoś z proteinami. |
|
|
|
|
#73227 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#73228 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.Obciążyć nie powinno na moje, ale nie wiem, czy to dobry pomysł na sezon grzewczy. Wydaje mi się, że składniki nawilżające zawarte w tym kremie są higroskopijne (a już gliceryna na bank) i wyciągną wilgość z włosa, żeby nawilżyć to suche powietrze. W efekcie może być puszek . Chociaż może te silikony zadziałają jakoś hamująco na ten proces? Sprawdź i zdaj relację
|
|
|
|
|
#73229 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w jaki sposób masz ścięte??
|
|
|
|
|
#73230 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dziękuję bardzo w poście powyżej opisałam sład mojej pielęgnacji. mam nadzieję, ze uzyskam coś satysfakcjonującego
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:18.

Dam im szanse na takiej długości. Podetnę za jakiś czas. Dziś końcówki lepiej nawilżone.
mianowicie w odżywce której używam do mycia jest propylene glycol, paraffinum liquidum , nie ma siliknów , ale czy ta parafina może być w odżywce do mycia czy nie ...?
Kupiłam radośnie (jakże zadowolona z siebie) baby fur mama, ale balsam na rozstępy i umyłam tym włosy
?

.. Może wcześniej mi umknęło..???)

) mają około 70cm i chyba ta długość trochę mnie rozprostowała.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)