Dużo u nas planujących, starających, mam i ciąż, rurki z Biedry jemy wciąż - część 15 - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-03, 16:28   #2311
blonde_hair
Zakorzenienie

Dot.: Dużo u nas planujących, starających, mam i ciąż, rurki z Biedry jemy wciąż - cz

Cytat:
Napisane przez Tommorow Pokaż wiadomość
dzis zaczynamy 39 tydz (mam nadzieje ze ostatni )

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Nie no,z tym psychiatra zartowalam oczywiscie... Chce pogadac z mezem,zebysmy sie na wzajem nie nakrecali. Tylko troszke wyluzowali..
A starac oczywiscie sie bedziemy dalej.
dokładnie luz luz i jeszcze raz luzTo ma byc przyjemnosc

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
Dziś mamy z mężem 11 rocznicę bycia razem Kiedy to zleciało...

Cytat:
Napisane przez Bika83 Pokaż wiadomość
O to zupełnie jaj my tez sie ostatnio skusiłam na sernik co planujesz dalej wprowadzać?
A co do snu, to Emilka głębokim snem zasypia ok 24 i mogłaby tak spać nawet do 11 tylko z przerwą na cyca....
dla Emilki

Cytat:
[
Madzia[/B][/COLOR] wszystkiego naj naj naj kochana dl Ciebie i mezusia. u mnie bedzie 7 rocznica 11.11 wiec moze nasza Maya czeka na ten dzien

a my 16 listop. 11 rocznica
Cytat:
Mamusie pytanie do Was - w czym kąpiecie Wasze dzieciaczki??? Możecie cos polecić??? Bo właśnie się nam skończyło pierwsze opakowanie "ziajki" ale nie wiem czy zmieniać na cos innego/lepszego czy pozostać przy niej. Jakby nie było "ziajka" wychodzi najtaniej, ale może polecicie coś innego
poczatkowo tylko oilatum, pozniej bylam zadowolona z nivei z oliwka
J&J poczatkowo Nas uczulal, dopiero po roku zaczelam uzywac

Cytat:
że Oilatum najlepsze ale i najdroższe.
seria emolium chyba tansza jest.

Wyspalam sieale Seba ma taki kaszel,z e nie chcial nawet spacW poniedz. koniecznie do lekarza.
A nie pisalam Wam wczoraj zlapalismy kapcia jak jechalismy do pracy, Tz na ulicy wymieniał, a dzis byl w wulkanizacji i juz sie nie dalo uratowac. Musial kupic nowa opone i niepotrzebny wydatek

Edytowane przez blonde_hair
Czas edycji: 2012-11-03 o 16:33
blonde_hair jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-03, 16:28   #2312
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Dot.: Dużo u nas planujących, starających, mam i ciąż, rurki z Biedry jemy wciąż - cz

Bika no własnie Oilatum już ci wszystko zastępuję, więc jest super. Nie trzeba ani balsamować ani włosków spłukiwać wodą, co u takiego maleństwo jest bardzo na plus Ja doś długo go używałam bo chyba ze 4 miesiące. Dopiero 1,5 miesiąca używam innych produktów. Maja jak była mała to też miała suchą skórę jak na chwilę zaczęłam używać czegoś innego. pediatra kazała mi wrócić do Oilatum. Ale na szczęście na suchość już jej przeszła i jest ok.

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-03, 16:28   #2313
Bika83
Zakorzenienie

GG do Bika83

Cytat:
Napisane przez Malensstfo Pokaż wiadomość
Widzę, że Emilka jest jak synek mojej koleżanki...też tak długo spał...aż ona sprawdzała co jakiś czas czy oddycha...a w ogóle czy powinna go budzić na jedzenie czy nie..
No właśnie..... i co z tym synkiem koleżanki? Przeszło mu, czy nadal tak ładnie śpi
07.02.2012 II
21.10.2012 Emilka
20.04.2014 II
17.12.2014 Jaś

Emilka
Jaś

Bika83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-03, 16:29   #2314
stokrotka24
Zakorzenienie

Dzień dobry biorę się za nadrabianie bo zaległości mam
Cytat:
Napisane przez Amani Pokaż wiadomość
Butter przykro mi

a wpadlam napisac, ze Amani zdala egzamin z masazu na 5
brawo jak chcesz potrenować to ja jestem chętna, uwielbiam masaże, twój chłopak będzie miał z tobą super

Cytat:
Czesc...

Dostalam rano @
szkoda, przytulam

Cytat:
dzis zaczynamy 39 tydz (mam nadzieje ze ostatni )

Lece na zakupy, moja lodowka swieci pustkami wogole nie pytac odezwe sie pozniej

Butter przykro mi kochana
brawo, już niedługo Maya będzie z wami

Cytat:
Dzieki Dziewczyny...

O dziwo, znowu mi sie cykl skrocil, tym razem do 24 dni. To juz bardzo malo,nie? Niedlugo bedzie tak, ze skonczy mi @ i za 2 dni zacznie nastepny...

A wydawalo mi sie, ze tak latwo zajsc w ciaze....
Przepraszam,juz nie marudze,nie chce psuc atmosfery....
faktycznie skrócił się twój cykl, poczekaj zobacz czy się rozkręci, bo może to nie @ tylko implantacja a @ ma normalny czerwony kolor czy brązowy? Mi tez ostatnio sfiksował cykl i się wydłużył do 44 dni a mam normalnie ok 34 dni. Czasami tak się dzieje, różne rzeczy mają na to wpływ.

a my posprzątaliśmy i się trochę lenimy. Wieczorem odwiedzę mamę a potem może teściów bo siostra tz przyjechał ze swoją córką. Ona jeszcze niewiele mówi ale ciocia bardzo ładnie

"dwa serca jedno bicie, tylko Ty i Ja na całe życie"

Łukaszek
stokrotka24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-03, 16:33   #2315
Bika83
Zakorzenienie

GG do Bika83

No nic, na dziś mam próbkę oliatum, zobaczymy jak się spisze.... jak będzie taki super, to będzie się trzeba szarpnąć i wydać te 65 zeta
07.02.2012 II
21.10.2012 Emilka
20.04.2014 II
17.12.2014 Jaś

Emilka
Jaś

Bika83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-03, 16:34   #2316
Malensstfo
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie..... i co z tym synkiem koleżanki? Przeszło mu, czy nadal tak ładnie śpi
Hmm wiesz co...generalnie nadal jest grzeczny i spokojny...nie wiem jak na dniu...ale śpi chyba też długo...w nocy chyba częściej się budzi, ale na jedzenie..tak jakby się nie najadał..ale z drugiej strony, nie wiem czy go jakoś nie przyzywczaiła przez przypadek, bo on chyba to w sumie nie je, jak jest przy cycu, albo pociumka 2 minuty i śpi dalej... przynajmniej tak mi koleżanka coś mówiła...
Malensstfo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-03, 16:34   #2317
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Blonde współczuję akcji z oponą, szkoda że kasa wydana ech...

Bika U nas Maja też na początku tak w dzień spała, nie można było jej obudzić. Teraz ma 2 drzemki po jakieś 1,5 godziny, czasami nawet po 2 godziny + w nocy od 20 do 7-8 śpi z jedną przerwą na 2 łyki cyca. Mam zapisane to już ci podaję:

Przez pierwszy miesiąc urosła 5 cm i przytyła 1200g. Teraz ma 5,5 miesiąca (jutro będzie miała) i ma 71 cm czyli urosła 16 cm a ważyć będziemy ją jutro.

Stary 2012-11-03, 16:34   #2318
Amani
Zakorzenienie

Cytat:
Amania gratulacje kochana
dziekuje
Cytat:
Napisane przez metkaa Pokaż wiadomość

padam, od rana na nogach,
bylismy na zakupach a potem zabralismy sie za porzadki (o dziwo tz tez sie wzialnawet okno umyl), potem upieklam rogaliki drozdzowe a przed chwilka obiad wstawilam a w miedzy czasie oczywiscie bieganina za szymonkiem
dzieki! mniam te rogaliki
Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
siema

wow! gratulacje
dziekuje

Cytat:
Napisane przez stokrotka24 Pokaż wiadomość
Dzień dobry biorę się za nadrabianie bo zaległości mam

brawo jak chcesz potrenować to ja jestem chętna, uwielbiam masaże, twój chłopak będzie miał z tobą super

a my posprzątaliśmy i się trochę lenimy. Wieczorem odwiedzę mamę a potem może teściów bo siostra tz przyjechał ze swoją córką. Ona jeszcze niewiele mówi ale ciocia bardzo ładnie
tez mu ciagle to powtarzam aha, nie wiem czy wam pisalam, ale pogodzilismy sie po 2 dniach, wszystko wrocilo do normalnosci, zobaczymy na jak dlugo

milego wieczoru

-26kg

Amani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-03, 16:36   #2319
Malensstfo
Zakorzenienie

Cytat:
No nic, na dziś mam próbkę oliatum, zobaczymy jak się spisze.... jak będzie taki super, to będzie się trzeba szarpnąć i wydać te 65 zeta
Ile???

Mój brat cioteczny w środę mówił, że warto patrzeć, bo w internecie jest taniej...nawet nie na Allegro, ale popatrzeć na apteki internetowe...on ostatnio zamawiał kilka rzeczy, to stwierdził, że minimum 50 zł to na pewno zaoszczędził..a na drugi dzień miał rzeczy w domu!
Stary 2012-11-03, 16:38   #2320
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Bika zobacz na all, jest o wiele tańsze

Stary 2012-11-03, 16:43   #2321
stokrotka24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
Po 8 zł były, bo kupiła mi mama
ja tez kojarzę, że w takiej cenie były, bo sama kupowałam
Cytat:
Napisane przez mona_ja Pokaż wiadomość
Żabcia Dawidek na razie dobrze reaguje, tylko raz go brzuszek bolał, po pierogach z truskawkami.

Today zdrówka wchodząc na wątek się zastanawiałam czy ty już rozpakowana
buziaki dla Dawidka

Cytat:
Napisane przez dodaja Pokaż wiadomość
Niestety, ale moja pani promotor jest nieco ograniczona. Nie była w stanie zaakceptować mojego pomysłu na pracę, choć według mnie był dobry i mnie się podobał. Przynajmniej chciałam mieć jakiś wkład własny, a nie tylko klepanie książek Powiedziała, że albo zmienię koncepcję na jej, albo temat. Tylko nie wiem czy na taką zmianę jest przygotowana.

Siedzę właśnie nad tym i wyć mi się chce, bo nie wiem jak to ugryźć

Uwielbiam Twoje zorganizowanie

Zdrówka Kochana

Jak pamiętam owulkę, to kuło mnie tak ze 3 dni. Kuje Cię ciągle?

Btw. Wczoraj odkleiłam plaster i żegnam się z hormonami Tż stwierdził, że będę się oczyszczała półtora roku przed dzidzią
brawo za odłożenie hormonów jak będziecie się teraz zabezpieczać?

[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;37384820]Nie odbieram, może u Ciebie zadziała tak, jak chcesz
A test negatywny [/QUOTE]
jest tylko jedna kreseczka czy druga jaśniejsza? a jak dzisiaj?

Butter zdjęcia czadowe

---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ----------

Cytat:
dziekuje

dzieki! mniam te rogaliki

dziekuje

tez mu ciagle to powtarzam aha, nie wiem czy wam pisalam, ale pogodzilismy sie po 2 dniach, wszystko wrocilo do normalnosci, zobaczymy na jak dlugo

milego wieczoru
ja nie do końca na bieżąco jestem ale z którym się pogodziłaś z tym obecnym chłopakiem, czy z byłym

Łukaszek
Stary 2012-11-03, 16:53   #2322
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Amani super, że sie pogodziliście.

Stokrotko to tez ci ten cykl szaleje.

A taki obiadek dziś zrobiłam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 111.jpg (70,1 KB, 28 załadowań)

Stary 2012-11-03, 16:55   #2323
Amani
Zakorzenienie

Cytat:
ja nie do końca na bieżąco jestem ale z którym się pogodziłaś z tym obecnym chłopakiem, czy z byłym
z tym obecnym...

-26kg

Amani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-03, 16:56   #2324
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Blonde współczuję akcji z oponą, szkoda że kasa wydana ech...

.

no szkoda, mialabym piekny plaszcz na zime

Cytat:
z tym obecnym...
Stary 2012-11-03, 16:56   #2325
Malensstfo
Zakorzenienie

Cytat:

O matko!

Właśnie przez przypadek znalazłam babkę na allegro co ma ciuchy ciążowe...i chyba zakupie sobie bezszwowe biustonosze i figi...których szukałam..
Stary 2012-11-03, 16:57   #2326
stokrotka24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tomalinka Pokaż wiadomość

Stokrotko ogromnie gratulacje za skończenie pracy To teraz już z górki Oby poprawek nie miałaś za dużo A kiedy termin obrony?
No a za cykl to trzymam cały czas kciuki.
Dziękuję, ze pytasz czuję się dobrze tylko właśnie brak objawów mnie denerwuje hihi
No i wizyta 7 listopada także już odliczam
trzymam mocno kciuki za wizytę, oby już ślicznie serduszko biło ja nie bronię pracy na szczęście bo to podyplomowa, tylko mieliśmy ją napisać, obym tylko nie miała nic do poprawki bo nie dawałam ani fragmentu do sprawdzenia

Cytat:
Napisane przez metkaa Pokaż wiadomość
czesc

stokrotko gratuluje ukonczenia pracy,
l
dziekuję twoje plamienia już ustały? bierzesz już dupka?
Cytat:
Napisane przez onyks Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

skarpetki

przewijak

pieluszki

prześcieradła

proszek

kocyki

szczotka do butelek

ochraniacz na materac

rożek

osłonki do karmienia

cążki do obcinania paznokci

butelki - wzięliśmy taki zestaw, przyda się na potem.

I inne takie pierdołki...płatki kosmetyczne, podkłady do szpitala dla mnie itp....
super zakupy
Cytat:
Napisane przez blonde_hair Pokaż wiadomość
j

Jakos ostatnio Seba to straszny przylepa, ciagle na raczki, na kolanka, przytulac sie chce, jak robie cos w kuchni to tuli mi sie do nogi taki jakis milusinski sie zrobil ostatnio, nie powiem bo fajne to, ale tez i troche meczy, bo nic nie mozna zrobicJak jest Tz to inaczej, ale i tak mnie czesciej maltretuje

---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ----------

Onyks za zakupy
może tęskni za tobą jak jest w przedszkolu i dlatego

Cytat:
Napisane przez Ana*** Pokaż wiadomość

Stokrotko, brawo za pracę, ale Ci to sprawnie poszło, dopiero co zaczynałaś tę podyplomówkę

Gucia, biedactwo... a w jakiej branży szukasz pracy?
no dokładnie, niedawno zaczynałam a tu już tylko 2 zjazdy mi zostały, szkoda mi trochę bo mam fajne dziewczyny i pewnie już się nie spotkamy bo każdy z innego miasta

Cytat:
Napisane przez aaby Pokaż wiadomość
A wiesz, że ja też wciąż mówię o tych samych papierach?

Niestety sama dopiero co zmarnowałam kilka ładnych godzin na poprawki typowo wizualne

te poprawki są straszne mąż wziął pracę w swoje ręce i jeszcze rz sprawdza i znalazł mnóstwo błędów
Cytat:
Napisane przez Nikita... Pokaż wiadomość
ym bolem glowy.

za skonczona prace!
dziękuję a bólu głowy współczuję ja ostatnio bardzo często mam bóle niestety

Cytat:
Napisane przez Malensstfo Pokaż wiadomość
Da się podejrzewać...ale po pierwsze musisz mierzyć temp. przez cały cykl, jednorazowe mierzenie nic ci nie da...po owulacji temp. wzrasta o średnio 0,2 stopnia (to nie reguła oczywiście) przez 2-3 dni i potem już się utrzymuje na stałym, wyższym poziomie...od momentu tego "skoku" temp. zaczyna się tzw. faza lutealna i to po niej można coś wywnioskować...jeśli ta faza, czyli wyższe temp. utrzymują się/ trwa powyżej 14 dni (czy też 16), to można podejrzewać ciąże...jeśli temp. znacznie spadnie, to niestety @ pewnie lada dzień przyjdzie

Może to wydaje się skomplikowane...ale nie jest..dlatego dobrze jest zapisywać temp. na jakimś wykresie..tak jak np. niektóre z nas mają konto na skarbiemamy...to zdecydowanie pomaga

Ufff, się rozpisałam

Dzień dobry w ogóle!
ja na początku tez myślałam, że wykres to czarna magia ale z czasem i z pomocą Twoją i dziewczyn udało mi się to ogarnąc

Cytat:
Napisane przez mabi84 Pokaż wiadomość
dziękuję dziewczyny ja mierzę temperaturę przez cały cykl i wszystko dokładnie notuję tylko termometr muszę sobie zakupic ten typowo owulacyjny bo narazie mierzę zwykłym elektronicznym i czasem te wyniki mnie doprowadzają do szału
no i chyba jest tak jak piszecie bo temp. spadła a dziś przyszła @ a już miałam bobasowe myśli...
kup termometr bo taki jest niedokładny już niedługo twoje starania, fajnie

Cytat:
Napisane przez onyks Pokaż wiadomość

Stokrotko, za skończoną pracę
dziękuję

a ja czekam na owulke bo powinna być tak za ok 3 dni i będziemy działać

Łukaszek
Stary 2012-11-03, 16:59   #2327
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Blonde my tez w tym roku musieliśmy kupić wszystkie opony na zimę ech...

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ----------

Maleństwo dlatego cię zapraszałam ten talerz jest dla Ciebie

A jakie figi poszukujesz? ja całą ciążę w swoich stringach przechodziłam

Stokrotko powodzenia.

Właśnie w 3 min uśpiłam córcię

Stary 2012-11-03, 17:02   #2328
stokrotka24
Zakorzenienie

Cytat:
Amani super, że sie pogodziliście.

Stokrotko to tez ci ten cykl szaleje.

to poprzedni taki był, mam nadzieję, że ten będzie jeszcze dłuższy na jakieś 9 miesięcy obiadek pysznie się prezentuje, chciałam napisać pychotka

Cytat:
z tym obecnym...
mam nadzieje, ze cię nie uraziłam tym pytaniem, bo ja ostatnio na prawdę na bieżąco nie jestem

Łukaszek
Stary 2012-11-03, 17:05   #2329
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Stokrotko i za to właśnie trzymam kciuki. Ja już @ nie mam prawie rok i 4 miesiące

Stary 2012-11-03, 17:07   #2330
stokrotka24
Zakorzenienie

Cytat:
Stokrotko i za to właśnie trzymam kciuki. Ja już @ nie mam prawie rok i 4 miesiące
dzięki to długo już masz spokój pewnie niedługo dostaniesz jak już jajniki bolą

Łukaszek
Stary 2012-11-03, 17:08   #2331
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki to długo już masz spokój pewnie niedługo dostaniesz jak już jajniki bolą
Pewnie tak a szkoda....

Stary 2012-11-03, 17:08   #2332
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Blonde my tez w tym roku musieliśmy kupić wszystkie opony na zimę ech...[COLOR="Silver"]
my na szczescie nie mamy zimowek, ale w zeszlym roku kupowalismy komplet.

Stokrotko pewnie tak, teskni mu sie
Stary 2012-11-03, 17:10   #2333
kaska87
Zakorzenienie

małż kupił w środę opony zimowe do swojego-ja na szczęście w swoim mam zimowe

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-03, 17:11   #2334
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Właśnie patrzyłam i jestem na 2 miejscu z gaduł wątkowych Myślałam, ze gdzieś na szarym końcu będę hehe

W ogóle to wam napiszę, ze Maja uwielbia jeść w tym krzesełku do karmienia. Tak się rozsiądzie, czasami nogę zarzuci na oparcie no czad. A dziś zjadła i co?? I się patrzy na mnie oczkami kota ze shreka i czeka na jeszcze I już ładnie zaczęła buźkę otwierać jak łyżeczkę jej zbliżam. Bo na początku to języczek jeszcze wysuwała (przyzwyczajenie do ssania).

Stary 2012-11-03, 17:13   #2335
Malensstfo
Zakorzenienie

Cytat:
Maleństwo dlatego cię zapraszałam ten talerz jest dla Ciebie

A jakie figi poszukujesz? ja całą ciążę w swoich stringach przechodziłam
Madzia aaaa to co innego!

Generalnie patrzę na biustonosze, ale babka ma bezszwowe figi pod brzuch...ja chodzę w swoich normalnych, ale czasem gumka mnie upija...to pomyślałam sobie, że też kupię chociaż ze dwie pary

Właśnie zjedliśmy barszcz czerwony z kartoflami! O jeju, ale czekałam na niego!

Edytowane przez Malensstfo
Czas edycji: 2012-11-03 o 17:18
Stary 2012-11-03, 17:14   #2336
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Maleństwo o matko, przynieś mi go troszkę jak już będziesz do mnie szła I jeszcze powiedz, ze kartofelki takie rozdziabdziane i do tego cebulka przesmażona i już wymiękam

Stary 2012-11-03, 17:18   #2337
Malensstfo
Zakorzenienie

Cytat:
Maleństwo o matko, przynieś mi go troszkę jak już będziesz do mnie szła I jeszcze powiedz, ze kartofelki takie rozdziabdziane i do tego cebulka przesmażona i już wymiękam
Co to znaczy rozdziabdziane? Ziemniaczki obowiązkowo tłuczone! Moja mama robi skwareczki do tego, ale ja jem bez, bo nie lubię...ale mogę ci zabrać!
Stary 2012-11-03, 17:20   #2338
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

No własnie tłuczone Ja na nie mówię rozdziabdziane uuuuwielbiam To moja ulubiona zupa.

Stary 2012-11-03, 17:20   #2339
kaska87
Zakorzenienie

barszcz z ziemniakami? ja jem jak coś ukraiński, ale z ziemniakami w kostkę inaczej sobie nie wyobrażam blee

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-03, 17:21   #2340
Malensstfo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
barszcz z ziemniakami? ja jem jak coś ukraiński, ale z ziemniakami w kostkę inaczej sobie nie wyobrażam blee
No co ty? Nie jadłaś nigdy barszczu czerwonego z kartoflami?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości