|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012
Cytat:
|
|
|
|
|
#3872 |
|
Wtajemniczenie
|
Gosiu jeszcze nie kupilam mm,dopiero mam zamiar, jutro chyba pojade do tesco. bo ja glupia matka mialam zle pojecie o kaszkach..a mianowicie wszedzie szukalam ''kaszek bezmlecznych'' bo myslalam ze to wlasnie je przyrzadza sie na wodzie, a to jednak nie jest tak. myslalam ze kaszki mleczno cos tam trzeba na mleku przyrzadzac a to jednak nie. kupilam dwie bo wybor marny: Nestle mleczno ryzowa z morela i bobovita mleczno ryzowa o smaku bananowym.
myslalam ze te kaszki sie w butelce podaje ale napisane aby podawac lyzeczka. Hanka ma drzemke w hustawce, bo wrocilismy ok 15 i bylo juz za pozno aby ja usypiac godzine w lozeczku a deszcz pada i nie ma jak isc na spacer. wiec ugotowalam zupe. dajecie kaszki w butelkach czy a lyzeczki,. kleik chyba sie daje z butelki tak? Gosiu Hania starsza chyba o 5 tyg od Eryczka a jak ma nawet najmniejsze grudki to udaje ze sie dusi i ''zapala'' jej sie zarowka na czole tzn ona ma taka blizne miedzy brwiamy, to po kleszczach pewnie, i jak placze to ta blizna robni sie czerwona i smiejemy sie z tz ze Hance zarowka sie zaswieca a dzis zupke jej zmiksowalam, a byly naprawde maciupenkie mini mini kawaleczki a ona nie chce wtedy jesc w ogole, a dzis zupka wyszla mi naprawde dobra, skoro Hania nie zjadla, wiec ja mialam troche![]() ---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ---------- Roksape jakie sliczne rodzenstwo z Basi i Macka ![]() i jaka zima u Was!! |
|
|
|
#3873 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() te kaszki można podawać z flaszki chyba, tak mi się wydaje, zrobisz mega rzadką i powinno być ok, oni tak piszą, bo ogólnie zaleca się,żeby dzieci jadły z łyżeczki każde jedzenie poza mlekiem , pewnie więcej ludzi zagęszcza mleko kaszką bezmleczną czy kleikiem bezmlecznym, bo jak mają mleko mm dla dziecka i dosypują kleiku czy kaszki bezmleczne to chyba wychodzi taniej Moje Dziewczyny tez mają te placki między brwiami i jeszcze w innych miejscach , to są naczyniaki płaskie, też myślałam ,że może to od tego ,że je łapali za głowę przy wyciąganiu z brzucha, ale to ponoć wrodzone ...niby zanika z wiekiem, ale wiem że potrafi byc widoczne w czasie płaczu długo jeszcze |
|
|
|
|
#3874 | |
|
Zakorzenienie
|
kupiłam Ewelince kombinezon.
Obeszłam wszytkie sklepy z dziecięcymi ubraniami i przyznam szczerze, że jak już coś jest to niewarte swojej ceny. W sklepach nie ma też pełnego asortymentu, który mają na stronie internetowej a i rozmiar rozmiarowi nie jest równy. Padło na ten kombinezon (r.80), Jest nieco za duży, ale Ewelinka rośnie i do końca zimy powinien być w uzytku. Nawet jesli zima się przeciągnie. Moje dziecko choć duże się urodziło to rosnie teraz bardzo wolno. A na siebie matka nic w sklepach nie znalazła. Ah, i kupiłam młodej taką fajną kulę-gryzak. Co sobie upodobała w sklepie i co bardzo jej się spodobało, to stól warsztatowy z FP. Więc już wiem, co kupić jej na gwiazdkę ![]() W chodziku w sklepie też się jej podobało ![]() ---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ---------- Cytat:
|
|
#3875 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny!
Pamiętacie mnie jeszcze? Znów zniknęłam na kawał czasu. :/ Ale może teraz będzie lepiej mi i więcej czasu, by wpadać na wizaż regularnie... U nas w miarę ok. Emilka dobrze, ząbków nadal nie ma, dziąsła twarde ale na razie nic się nie pokazuje. :bezradny: Siedzi, ale siada z naszą pomocą. podnosi się, ale sama jeszcze się nie podniosła tak z pozycji leżącej do siedzącej. Z jakieś 3 tygodnie temu ważyła 7,200kg, mierzyłam ją też nie dawno to z jakieś 70cm ma. Zdrowa na szczęście, ale przez to ząbkowanie całe, jest strasznie marudna. :/ trzeba ją czasem uśpić na rękach, bo inaczej się nie da. Na szczęście nie jest to nie wiadomo jakie huśtanie, tylko trzeba z nią chodzić i jej śpiewać. I tak czasem trwa z godzinę takie chodzenie, moje ręce to już odmawiają niekiedy posłuszeństwa. Ale też są dni, że ją denerwuje to, że się ją trzyma na rękach i jak ją położę do łóżeczka to usypia od razu. Co więcej, noce nawet przesypia całe. czasem zdarza się jej przebudzić, w tedy mleko musi zjeść, a czasem śpi od wieczorka do rana, czasem wczesnego ale ważne, że nocka przespana ![]() ja nadal się męczę ze swoją uczelnią i zaliczaniem sesji. Jeszcze zostało mi trochę, ale mniej niż połowa. praca lic oczywiście w powijakach, ale co tam, do połowy grudnia może się wyrobię?! ![]() Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie z powrotem ? ![]() Pozdrawiam Was ciepło i na maila wrzucę zaraz kilka fotek Emilki
|
#3876 |
|
Zakorzenienie
|
Karo, chyba myślami Cię sprowadziłam
Myślałam co u Ciebie i że dawno Cię nie było na forum. ładnie Emilka rośnie i ważne, że zdrowa
|
#3877 |
|
Zakorzenienie
|
No widzisz, jakie moce masz w sobie
|
#3878 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny padam na twarz po tych 4 dniach wolnego meza
mlody zaczal chodzic na czworaka troche i tak to dalej pelza i wszedzie go pelno a ja chodze i zawracam go z przedpokoju hehenapalilam sie na basen z kulkami tzn taki namiot http://allegro.pl/duzy-basen-namiot-...741360578.html |
|
|
|
#3879 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale na naszych 50m salonach nie ma miejsca |
|
|
|
|
#3880 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
taki basen maja tesciowie dla wnuczki
|
|
|
|
|
#3881 |
|
Raczkowanie
|
dlatego Adas dostanie na gwiazdke neico mniejsza wersje tego basenu: http://allegro.pl/k-s-kids-jestem-sz...747194956.html
|
|
|
|
#3882 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3883 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3884 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wklejam z fb ![]() Wróciliśmy od mamy przed 18. Madzia spała w obie strony po 1,5godz. została z moją mama u niej a my na cmentarz pojechaliśmy na grób moich dziadków. Wracaliśmy jednak na sygnale bo Madzia zaczęła strasznie płakać, na początku ładnie się bawiła, a potem zorientowała się że nas nie ma i był ryk w sumie nowe miejsce bo była tam ost w sierpniu, a i moją mamę widzi rzadko.
|
|
#3885 |
|
Zakorzenienie
|
fajny ten basen, znajomi mają taki sam dla synka i ciągle w nim się bawi. przy czym basen stał się mini pojemnikiem na inne zabawki
|
#3886 |
|
Zadomowienie
|
dobry wieczór
![]() te bieguny do łóżeczka super sprawa, przy drugim dziecku kupie na pewno ![]() Natkulec rozyczka dla Madzi ![]() Mateuszek dzis druga noc spi ze swoja pudusia i tak ja ładnie prZytula, ze zaluje ,ze wczesniej mu nie dalam No i jutro ugotuje mu brokułki , niech sobie pomamla bułe mamla ladnie![]() Mateuszek miał naczyniaka dosc widocznego na powiece, teraz nie widac juz nic. Karolca bardzo ładny kombinezon zmykam spac ,dobranoc
|
#3887 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja też się trochę bałam zainwestować...tak jak już wcześniej pisałam widziałam już kilka takich podobnych prezentacji ale tutaj mnie dużo rzeczy przekonalo. Mogę do trzech miesięcy się wycofać i dostać kasę z powrotem, no i osoby, które w tym siedzą z mojego otoczenia to raczej poważne osoby, które mają swoje biznesy i raczej w niepoważne inwestycje by nie wchodzili. No i jeszcze w odróżnieniu od innych firm tutaj najważniejsze to zdobyć dwie osoby i skupić się na nich...tzn pomóc im tez znaleźć kolejne itp...Mam nadzieję że będę mogła zarobić chociaż tyle żeby z Piotrusiem zostać w domu. W pierwszym tygodniu już jakaś kasa zpłynie więc motywacja jest ![]() Cytat:
A właśńie kasę dostanę z powrotem jeśli będę chciała zrezygnować do trzech miesięcy. Cytat:
Cytat:
Dobrze że Emilka zdrowa i wszystko u Was ok!. Trzymam kciuki aby praca się szybko i sprawnie pisała i żebyś pozaliczała wszystko na pewno pozaliczasz, a co by nie!zaraz idę pooglądać Twoją Emilkę! U nas nocka nie bardzo...dopiero jak o 3 wzięłam Piotrusia do siebie to spał do rana chyba ....chyba że w miedzyczasie dorwał mojego cyca na śpiocha
|
|
#3888 |
|
Zakorzenienie
|
Julia tez ma znamie na karku - jest bardziej widoczne jak placze
Karolca ladny kombinezon i fajne zabawki ![]() Wlasnie co myslicie o chodzikach? Ja sie bronie, choc rodzina mi sie dziwi ...
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#3889 |
|
Zakorzenienie
|
karo_z
ja też nie jestem przekonana, i z osobami, którymi rozmawiałam już na ten temat, też się dziwią mojemu podejściu?! więc również chętnie poczytam opinie innych?
|
#3890 |
|
Zakorzenienie
|
Emigra ją też jestem przeciwko chodzika jeśli już to taki przy którym można iść stojąc
|
|
|
|
#3891 |
|
Zakorzenienie
|
Karo no ja wlasnie slyszalam ze chodziki zaklocaja naturalny proces nauki chodzenia, rozleniwiaja dziecko do samodzielnego wstawania, zle uklada stopy bo nie uklada calych na powierzchni a najczescie odpycha sie paluszkami, no i obciazenie dla kregoslupa.
Fakt ze dziecko ma wtedy frajde, bo zabawki pod reka a i przemieszczac sie moze. Sama nie wiem, narazie napewno jej nie kupimy, wole kupic taki jezdzik zeby sie przytrzymywala, itp
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#3892 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, kiedyś to chodziki dzieci dostawały na roczki, a teraz na chrzest ....i się zrobiło z czegoś co może aż takie szkodliwe nie jest ( używane z głową , w odpowiednim czasie) coś szkodliwego ....My nie mamy , nie mieliśmy i miec nie będziemy, ja się cieszę ,,ze młode czworaczkują, bo jest to dość istotny etap rozwoju , wyrabia połączenia między półkulami mózgu , koordynację itd., a chodziki powodują ,że dziecko to pomija, tak samo jak prowadzanie pod paszki itd. Do niczego się dziecka nie zmusi, ale nie trzeba pomagać w pomijaniu pewnych etapów, takie jest moje zdanie
|
|
|
|
|
#3893 | |||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Mojej kolezanki corka tez ma takie znamie na czole czerwone jak placze czy sie zlosci. Cytat:
A ten warsztacik to chyba Michalek od Jolki ma Hej!Fajnie,ze do nas wrocilas! Cytat:
Ostatnio jeden chodzik w sklepie strasznie mi sie spodobal,ale chyba jednak wychowam Eryka bez chodzika...
|
|
#3894 |
|
Zakorzenienie
|
Emigra dokładnie, wg mnie duże ryzyko niesie wsadzanie dziecka do chodzika.
Jedni znajomi mieli taki o jakim pisze Cytrynka, bodajże z Fisher Price on był i chyba właśnie to lepsza opcja jest, z tym że dziecko ma przy nim o wiele trudniej. Bo jak pilnowałam takiego 11. miesięcznego malca, to owszem, on stawał do niego, ale mu strasznie uciekał. I żeby dziecku dobrze się z nim chodziło, to musi już umieć utrzymać się na nóżkach, utrzymać równowagę.
♥E.M♥ Edytowane przez Karo89 Czas edycji: 2012-11-04 o 21:04 |
|
|
|
#3895 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem ile miala miesiecy ale sama nie umiala chodzic jeszcze tylko wlasnie sie trzymajac a chodzila z tym po dywanie wiec nie bylo tak zle
|
|
|
|
|
#3896 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://allegro.pl/bfk-p4596-edukacyj...640259116.html w sumie to mi chodzi o ten panel ,bo Nina się tym bardzo lubiła bawić, u nas na panelach to raczej jako pchacz się nie sprawdzi, ale jako zabawka przy której sobie dziecko siedzi i sobie tam gmera
|
|
|
|
|
#3897 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po dywanie nie było problemu, gorzej było już na parkiecie
|
|
#3898 |
|
Zakorzenienie
|
Widze temat chodzikow na tapecie.
Moje zdanie jest takie ze w razie koniecznosci raz na jakis czas moze byc. Ewelinka jest na etapie chodzenia za mna jak cien, wspina sie po mnie i wstaje przy wszystkim czego sie zlapie. Przemieszczanie sie przy szafce czy w lozeczku tez juz ma za soha teraz probuje sie pusz cczac. W zwiazku z tym, jesli chce cos zrobic, a nie moge trzymac dziecka, wole wsadzic ja do chodzika. 10 minut czy pol godziny krzywdy jej nie wyrzadzi a ja mam spokojna glowe. Pierwszy spacer w chodziku ma juz za soba. Pieknie stawia nogi i ma frajde. Znajomi z kolei wsadzali do chodzika dziecko na cale dnie. I tak, zaburzylo to rytm nauki chodzenia ale to mozna naprawic. Dziecko ma znieksztalcona posture - glowka opiera sie na ramilnach, wyglada jakby nie miala szyi.
|
#3899 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3900 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja szukam kojca dla Małej, takiego bardziej kwadratowego. Łóżeczko mamy niby turystyczne, ale nie chce mi się nim jeździć, ciągle zmieniać prześcieradło. Bo jak będę chciała wsadzić do niego Emilę, to później już w butach nie będzie mi szkoda, no i spokojnie będzie mogła w nim zjeść jakąś chrupkę czy bułkę i nie będę się bała, że pobrudzi łóżeczko. A potrzebuję, żeby w razie potrzeby wsadzić Małą jak zacznie raczkować czy chodzić, a ja będę w tedy np potrzebowała wyjść do łazienki. Polecacie coś? fajnego, dobrego a taniego?
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:11.

i na maila wrzucę zaraz kilka fotek Emilki 

mlody zaczal chodzic na czworaka troche i tak to dalej pelza i wszedzie go pelno
a ja chodze i zawracam go z przedpokoju hehe

w sumie nowe miejsce bo była tam ost w sierpniu, a i moją mamę widzi rzadko.
....chyba że w miedzyczasie dorwał mojego cyca na śpiocha