|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4681 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Dziękuję. Masło kupiłam w Rossmannie - to było moje pierwsze podejście do masła orzechowego. Chciałam spróbować, żeby wiedzieć, czy skorzystać z oferty Tygodnia Amerykańskiego w Lidlu
![]() Dzięki . Mam teraz fazę na wszelkie syropy. Fajnie by było, jakby ktoś czasem napisał coś więcej niż tylko pysznie i super ![]() ![]() U
Śniadanie: * jajecznica z 2 jaj na oliwie z czarnymi oliwkami, pomidorem i prażoną cebulką * 2 kromki ziarnistego razowca z: wieprzowym salami z orzechami włoskimi / wędzoną makrelą i masłem II śniadanie: * twaróg chudy 200g z granatem, ciemnymi winogronami, pistacjami, kakao naturalnym, syropem z czarnego bzu, otrębami orkiszowymi i zbożowymi chrupkami czekoladowo-orzechowymi * kawa zbożowa z ciepłym mlekiem, miodem wielokwiatowym i przyprawą do szarlotki Na uczelni: * jabłko * 2 kanapki z ziarnistego razowca: pierwsza z dwóch kromek z szynką i pomidorem; druga z jednej kromki z masłem orzechowym, serkiem kozim i dżemem malinowym Obiadokolacja: * gęsta zupa jarzynowa (brokuły, burak, marchew, pietruszka, ziemniak, mięso z piersi kurczaka) + dokładka Do picia: woda źródlana, czarna kawa, herbaty: zielona, ziołowa
|
#4682 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tycie to nie cukier zagryzany cukrem... jedynie obiad jesrt ok ale reszta pozal sie boże... warzywa i owoce wyparł "czokapik" i ciastka.. ---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ---------- Cytat:
jest BOMBA ![]()
|
|
|
#4683 |
|
Zadomowienie
|
Nie no, jeszcze lepiej
![]() . Dzięki! .Co do masła orzechowego, to generalnie spodziewałam się trochę czegoś innego. Lepiej pachnie niż smakuje . Jest dla mnie trochę zbyt słone. Ale ma w sobie "to coś", dlatego będę próbować różnych połączeń oprócz stosowania solo na kanapce. Na razie z serkiem kozim i dżemem malinowym wypadło bardzo przyjemnie .ciucholand, jadłospis jest STRASZNY. Na P powinnaś jeść BARDZO wartościowo, tymczasem dziś nie zjadłaś nic konkretnego. Nic, co można by nazwać posiłkiem! Same puste, śmieciowe kalorie. Słodycze mają być miłym dodatkiem, a nie podstawą diety...
od 10.7.2005 - TŻ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR INŻ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2012-11-06 o 18:40 |
|
|
|
#4684 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4685 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze R
śniadanie: Owsianka kakaowa + łyżka otrębów z bananem, cynamonem, musem jabłkowym, łyżką twarożku. 1,5h. treningu tenisa Obiad: tutaj bardzo dziwny obiad i proszę o ocenę, nie wiem czy to się nadaje na R. Dziwny ze względu na to, że niezbędne są węgle po treningu, co więcej byłam bardzo głodna po uczelni i tenisie. 4 pulpeciki ze zmielonej piersi z kurczaka uduszone w sosie pieczarkowym na bazie jogurtu, sałatka warzywna, a do tego nie miałam w domu kaszy, ryżu, nawet makaronu. Więc poratowałam się i ugrillowałam 2 kromki razowca ziarnistego przyprószone mozarellą, ziołami i oliwą z oliwek. Czy taki posiłek jest pełnowartościowym obiadem? podwieczorek: Kromka razowca z grillowanymi warzywami i tajskim ostrym sosem, przyprawa chili Kolacja: serek wiejski z ziołami i oliwkami Grzech na uczelni: Słodzona kawa z mlekiem, czekoladka - kasztanek (dostałam gratis do kawy, niech ich szlag trawi )
|
|
|
|
#4686 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję serdecznie za ocenkę
postaram się zastosować do ogólnych rad, ale jem wase, ponieważ w ogóle nie jadam chleba jeśli chodzi o kaszę to zjadłam niecały woreczek (suchego produktu w woreczku było ok 100 gram). Jadam bardzo rzadko kasze, raz na miesiąc.... z reguły na obiadki wcinam warzywa dużo różnych taki mix plus np. mięsko z piersi kurczaka. Obiadem się tak najadam, że podwieczorku nie wcisnę. Ogólnie jestem szczupłam do zrzucenia mam ok 2 kg, tłuszczyku na brzuszku średnio...wykonuję te brzuszki , żeby wyrzeźbić. Dziękuję raz jeszcze a mam pytanko jak wygląda u mnie to jedzonko pod względem kalorii? tzn ile ich zjadam? ????
|
|
|
|
#4687 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://www.tenis-zgoda.pl/odzywianie.doc
|
|
|
#4688 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
według mnie nie powinnas mieć pierwszego podejścia do masła z rossmana rossmanowskie a lidlowskie to jak niebo i ziemia. smaki nieporównywalne.. rossmanowskie jest takie bardziej bio i niezbyt smaczne. ja osobiście jestem miłosnikiem masła i pożeram dosłownie słoikami, a tego rossmanowskiego strawić nie mogę.
|
|
|
|
|
#4689 |
|
Raczkowanie
|
A czy taki obiadek na R może być?
1 ziemniak gotowany, gotowana średniej wielkości tzw golonka z indyka, dużo buraczków lub Dużo brokułów plus inne warzywa i pulpet również gotowany z mięsa łopatki bądź od szynki... albo pieczone w folii bądź grillowane mięsko ze schabu( taki kotlecik średniej wielkości) Czy takie obiadki nadają się na R? Błagam pomóżcie bo Ja kiepsko komponuje te obiady |
|
|
|
#4690 |
|
Zadomowienie
|
A dzisiaj było tak:
I. owsianka z 4 łyżek z otrębami na mleku z łyżeczką miodu i kakao, jabłkiem i łyżką masła orzechowego II. podwójna kanapka z domowego chleba z ziarnami z serkiem kanapkowym śmietankowym, szynką, pomidorem i sałatą lodową III. pół kostki twarogu półtłustego z połową małego jog. nat. z kiwi, garścią suszonych daktyli i 2-3 łyżkami podprażonych wiórek kokosowych IV. podsmażona na maśle kopytka z ostrą mieszanką z patelni(grzyby, fasolka szparagowa itp. z kawałkami kurczaka) V. połowa wędzonej makreli; 1-2 marchewki |
|
|
|
#4691 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. W poniedziałek nabędę masło lidlowskie i porównam . Lidlowskie też takie słone? Może ja jestem jakoś przeczulona na sól (bo sama w domu baaaardzo malutko używam soli).
|
|
#4692 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Warzywa oczywiście muszą być- najlepiej surowe, blanszowane albo robione na parze, lub lekko podsmazone na oliwie i oczywiście surówki/ sałatki ale bez cięzkich sosów.A co do białka- to nieodzowny skladnik diety wieć BYĆ MUSI. tutaj najlepiej sprawdzają się ryby, drob oraz inne, chude i mało przetworzone mięso. Powiem szczerze, że nie mam pojęcia czym jest golanka z indyka ale chętnie się dowiem. Golonka to noga..więc co, to indycza noga? Ten schab pieczony czy pulpet też moga byc generalnie powinno się unikac np tlustych mięs mielonych, albo mięsa z przerostami tłuszczu np karkówka itd. Polecam równiez watróbkę
|
|
|
|
|
#4693 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jadłospis jak zwykle, super ![]() Moje U I owsianka na naturalnym mleku sojowym w słoiczku po maśle orzechowym z domowymi wędzonymi sliwkami w zalewie miodowej i mrożonymi malinami + kawa parzona II świeży sok marchewkowy, bułka wieloziarnista z pastą z makreli i szczypiorku III tortelloni z ricottą i szpinakiem podane na puree brokułowym (z dodatkiem chrzanu) ricore, 2 paski gorzkiej czekolady (jedna z chilli, druga z pistacjami) IV 3 kawałki bagietki pełnoziarnistej - z krewetką i pesto rukolowym / hummusem i chilli / łososiem, rukolą i suszonym pomidorem do picia ponadto: woda, pokrzywa, wapno |
|
|
|
|
#4694 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Podwieczorek zjadłabym mniej węglowy, ale jeżeli czułaś jeszcze potrzebę po treningu, to ok.Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dzisiejsze R I owsianka z gruszką, imbirem, suszoną żurawiną i słonecznikiem (po 1 łyż), łyżka wieśniaka na wierzch; kawa z mlekiem II jabłko, jogurt naturalny III pierogi pełnoziarniste z nadzieniem dyniowo-twarogowym (w liczbie 7 ), miseczka sałatki jarzynowejkleik lniany na mleku IV 100g serka homogenizowanego z łyżeczką domowego dżemu śliwkowego i przyprawą do sernika ; kostka gorzkiej czekolady, kawaV 4 mandarynki (miałam jakąś dziką ochotę), reszta serka wiejskiego ze śniadania z kardamonemBoleśnie mało warzyw dzisiaj... Już dawno po @, więc nie wiem skąd ten smak na słodkie
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|||
|
|
|
#4695 |
|
Wtajemniczenie
|
R/U
1. Owsianka na mleku z całym bananem, wiórkami koko, słonecznikiem i suszonymi śliwkami, kawa. 2. 2/3 grahamki ( duuża) z bieluchem szczypiorkowym 3. szklanka makaronu razowego z twarogiem i cebulką podsmażoną salaterka kisielu na .deser 4. jogurt naturalny z kakao skalpel z ewą chodakowską 40 min. 5. gotowana zielona fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym na łyżeczce oliwy, 1/3 grahamki z masłem i plasterkiem żółtego sera. |
|
|
|
#4696 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
?
|
|
#4697 |
|
Raczkowanie
|
Moje już jutrzejsze U do oCenki ![]() I wsianka z migdałami i malinami, 2 mandarynki, tost z serem, wędliną, pomidorem, czosnkiem, zielona herbata.II:pieczone jabłko z orzechai i cynaonem, kr.chleba graham z kapustą pekińską, jajkiem , wędliną drobiową, pomidorem i ogórkiem ![]() III:talerz rosołu, naleśnik z serem, pomarańcza. IV:kakao z cynamonem, 2 marchewki. V: omlet z 2 jaj z pomidorem, koperkiem, papryką. woda. I jak?
|
|
#4698 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
już bardziej słodkawe, kremowe, coś w ten deseń ale koniecznie wersja crunchy !
|
|
|
|
|
#4699 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sypię po prostu szczyptę kardamonu prosto do serka, na oko, mieszam, czasami odrobinę dosłodzę i zajadam
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
|
#4700 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem na obiad trochę za mało jak na P. Zamiast pół woreczka tego ryżu powinno być a jak nie to jeszcze zupa I jakiejsć surówki brakuje. Mału u Ciebie warzy a owoców w ogóle nie ma.... Powinnaś je też wprowadzić do diety. Słodycze traktumy jako dodatek do posiłkow a nie baze i główny posiłek.... Może jakieś fajne owsianki na śniadanie z owocami i z tymi kulkami czekoladowymi ? : Tutaj jest wiele fajnych jadłospisów na P ![]() ---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ---------- Cytat:
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2012-11-07 o 09:40 |
||
|
|
|
#4701 |
|
Raczkowanie
|
Wzielo mnie wczoraj na jedzenie, haha...
U Sniadanie: Bulka razowa ze szpinakiem, szynka i do tego 3 pomidory (takie srednie) 2 Sniadanie: Jablko i mini Twix (mialam straszna ochote!) Lunch: Wrap 'garlic & herb' z McDonalds'a (niestety :P) i do tego mala goroca czekolada <3 Obiado-kolacja: Salatka grecka (szpinak, pomidory, ogorek, salata i ser feta oczywiscie, duza porcja!) |
|
|
|
#4702 |
|
Zadomowienie
|
R:
1h orbitrek Ś: bułka grahamka duża owalna: pół z mozzarellą i konfiturą wiśniową; pół z serkiem ziołowym almette; 1 duży pomidor; kawa parzona z mlekiem IIŚ: 1 twarożek lekki z łychą masła orzechowego rossmann eko; kawa parzona z mlekiem O: kasza gryczana; marchewka gotowana z kukurydzą konserwową; rolada drobiowa gotowana z nadzieniem seler z rodzynkami; herbata miętowa 30 min orbitrek 30 min rowerek stacjonarny P: kawa parzona z mlekiem; 1 jabłko z 1 marchewką K: kawałek duży chleba razowego z serem i ogórkiem świeżym; warzywka inne i puszka tuńczyka WSW; herbata miętowa zajęcia cykling 40 min. sen 22. 00
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#4703 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć, można?
![]() Już jakiś czas staram się schudnąć ale mi nie idzie:/ Jem zdrowo, dużo piję wody, herbat zielonych/czerwonych, nie jem słodyczy (raz na ruski rok) a nadal nie chudnę... Dlatego proszę też o ocenę ![]() ![]() Śn. 1 bułka graham z plastrem szynki lub białego/żółtego sera, kiełki (duża ilość) bądź rukola, na to ogórek/pomidor kawa z mlekiem II śn. owsianka na mleku, słonecznik, siemię lniane + zawsze jakiś owoc lub warzywo (grejpfrut, cytryna, jabłko, marchew) Obiad: i tutaj jest różnie bo robię obiad dla wszystkich więc ciężko mi trochę gotować osobny dla siebie. Ale staram się jeść to co z tych obiadów najlepsze, zastępując ziemniaki kaszą lub gdy nie dam rady-jeść mniejsze porcje. Dzisiaj natomiast zjem: pierś z kurczaka duszona z cebulą i marchewką + makaron razowy Podwieczorek: garść migdałów + jogurt Kolacja: wieśniak z rukolą i ogórkiem W międzyczasie pijam sporo herbat, wody. Nie wiem czy nie za dużo. Staram się pić co najmniej pół godziny przed posiłkiem i godzinę po.
|
#4704 |
|
Rozeznanie
|
No to moje R dzisiejsze
![]() Ś: owsianka na mleku 2% z jabłkiem, polowa gruszki i kiwi (kiwi w owsiance błeee )II Ś: dwie kromki razowca, poledwica sopocka, pomidor, papryka, polowa gruszki O: rybka duszona w porach, pol woreczka ryzu brazowego, surowka (kapusta pekinska, pomidor, ogorek, papryka,kukurydza, oliwa z oliwek) P: maslanka naturalna K: omlet z groszkiem Nie chce zapeszyc, ale chyba sie ogarniam... Aaaa! Do tego Skalpel. |
|
|
|
#4705 |
|
Rozeznanie
|
Wszyscy dookola sie odchudzaja. A mi ciezko tyc,chociaz juz taka chuda nie jestem,i sama nie wiem czy chce przytyc.
|
|
|
|
#4706 |
|
Raczkowanie
|
Witam
MOje dzisiejsze R (jest straszne,ale to sytuacja wyjątkowa..zaspałam i nie miałam na nic czasu..) ŚNIADANIE;kubek parzonej kawy z mlekiem. -potem w trakcie jazdy zjedzone niecałe pół paczki paluszków ![]() Obiad; ok 120 gram mięska z chudego schabu bez żyłek pirczonego na patelni teflonowej z łyżlą oliwy 4 duże łyżki warzyw mix(tj.kukurydza,pieczark i,marchewka,suszone pomidorki,kilka plasterków ziemniaka,fasola zielona,brokuły) ogórek w zalewie musztardowej i pół szklanki maślanki, zielona herbata, jabłko. Podwieczorek(w krótkim odstępie czasu po obiedzie); serek homo wanilowy(danio) z 2 łyżeczkami słonecznika, i garścią kulek zbożowych czekoladowych.kawa z mlekiem. Kolacja (będzie) ; serek wiejski, pomidor,3 plasterki szynki drobiowej I jak bardzo źle jak na R ?? CZY DA SIĘ PRZEŻYĆ....??? TO śniadanie zawaliłam ( proszę o ocenkę i dziękuję 150 super brzuszków i 150 odwróconych brzuszków zaliczone do Narc: tak golonka z indyka to jest noga z indyka dziękuję Ci za pomoc. A możesz spojrzeć na dziś?? wiem, że nawaliłam ze śniadaniem ale nadrobiłam niestety później,...po obiedzie wciąż byłam głodna i dlatego pozwoliłam sobie z podwieczorkiem
Edytowane przez starss23 Czas edycji: 2012-11-07 o 16:04 |
|
|
|
#4707 |
|
Zakorzenienie
|
I Zapiekana owsianka z tahini i bananami
II Quesadillasa z pieczarkami i serem camembert III Kasza gryczana z warzywami i oliwą z oliwek IV Placuszki z serka wiejskiego podane z domową konfitura wiśniową V Miska fasolki w sosie pomidorowym za jakiś czas jabłko W ciągu dnia podjadane orzechy włoskie
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2012-11-07 o 15:36 |
|
|
|
#4708 |
|
Zakorzenienie
|
I: kasza manna (2 łyżki kaszy, łyżka otrębów) z cynamonem, wkrojonym małym jabłuszkiem, słonecznikiem, pestkami dyni i wiórkami kokosowymi + małe jabłuszko + 1/4 grejpfruta + kawa zbożowa;
II: kanapka z 3 kromek razowca z masłem, pomidorem, rzodkiewką, ogórkiem kiszonym i papryką + 2 ogórki kiszone + marchewka; III: jabłko + kefir (200 g); -> podjedzone: marchew, kawałek papryki, 2 rzodkiewki (na godzinkę przed obiadem); IV: 50 g spaghetti pełnoziarnistego + brokuły na parze + duszone warzywa (pomidor, marchew, papryka, fasolka szparagowa, kukurydza, cebula); V: kanapka z twarożkiem i rzodkiewką + jajecznica. Do picia: woda, kawa zbożowa, herbata zielona (x2), herbata jabłko i cynamon, rumianek. |
|
|
|
#4709 |
|
Rozeznanie
|
Szkolne UUUUU :
śniadanie : buła z ziarnami dyni z / 1 połówka z masłem i białym serem, 2 z serkiem fromage i polędwicą , pomidorem/ jabłko Szkoła : zbożowa kanapka kakaowa z Biedry - dobre to nawet , jabłko, kromka ch. żytniego z serkiem kanapkowymObiad : miseczka bardzo gęstej pomidorówki z ryżem - raczej ryż , a nie zupa Potem1 : gigantyczne jabłko - nie przesadzam naprawdę mega Potem 2 - mini kolacja - nie bylam jakos glodna : kubek ciepłego mleka z cynamonem, marchewa Nie ćwiczę jak co ![]() Do oceny wiem , że mała kolacja , ale nie miałam apetytu, a jedzenie na siłę jest bez sensu
|
|
|
|
#4710 |
|
Raczkowanie
|
Dodam wczorajsze Utrzymanie:
Śniadanie: Jajecznica na maśle ( 2 jaja) z szynką i pomidorem; bułka pełnoziarnista z masłem; szklanka soku pomarańczowego. Śniadanie2: 2 kromki orkiszowego z masłem, serem, ketchupem i ogórkiem. Obiad: Pieczone w foli udko z kurczaka; ziemniaki z koperkiem; surówka marchewkowa. Podwieczorek: Kawał ciasta Tiramisu *.* ; kawa z mlekiem skondensowanym. Kolacja: Pełnoziarnista tortilla z łososiem, szpinakiem, pomidorem i serkiem chrzanowym; inka z mlekiem skondensowanym. W ciągu dnia duuża różnych herbat z cytryną.. Przeziębienie. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:07.

masło sama robiłaś ?

jeśli chodzi o kaszę to zjadłam niecały woreczek (suchego produktu w woreczku było ok 100 gram). Jadam bardzo rzadko kasze, raz na miesiąc.... z reguły na obiadki wcinam warzywa dużo różnych taki mix plus np. mięsko z piersi kurczaka. Obiadem się tak najadam, że podwieczorku nie wcisnę. Ogólnie jestem szczupłam do zrzucenia mam ok 2 kg, tłuszczyku na brzuszku średnio...wykonuję te brzuszki , żeby wyrzeźbić. Dziękuję raz jeszcze 

(miałam jakąś dziką ochotę), reszta serka wiejskiego ze śniadania z kardamonem
wsianka z migdałami i malinami, 2 mandarynki, tost z serem, wędliną, pomidorem, czosnkiem, zielona herbata.
)