Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XV - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-07, 18:20   #1261
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XV

Cytat:
Napisane przez Kathe Pokaż wiadomość
oki, ale jakbym poszla na l4 to dostalabym wtedy zasilek macierzynski? czy umowa na okres probny tak jak umowa na zastepstwo nie gwarqantuja mi etgo...
bo teraz mam na zastepstwo i jak wczoraj pisalas, nie mam szans na macierzynski, w tym przyadku bylabym zatrudniona na pelen etat a nie na pol jak do tej pory.
Nie lubie kombinowac, ale w tej ppracy nauczylam ze nie wolno myslec tylko o tym czy nie zaszkodze firmie bo wiadomo co bylo jak poronilam ;/
a tez kasa przyda sie i na dziecko i na studia. to jest panstwowa instytucja wiec to cos innego niz w firmie prywatnej
aż tak się nie znam, tyle tylko co sama się kiedyś interesowałam bo pracowałam na zastępstwa i czas określony. jeśli po czasie próbnym pracodawca nie przedłuży ci umowy to nie będzie ci się należał macierzyński bo będziesz bez pracy, nie wiem czy taka umowa kwalifikuje się do przedłużenia do czasu porodu. to nie jest kwestia tego czy poszłabyś na L4 czy nie, czy pracowałabyś na cały czy pół etatu tylko czy w ogóle będziesz miała pracę po tym próbnym.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-07, 18:34   #1262
Kathe
Wtajemniczenie

GG do Kathe
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XV

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
aż tak się nie znam, tyle tylko co sama się kiedyś interesowałam bo pracowałam na zastępstwa i czas określony. jeśli po czasie próbnym pracodawca nie przedłuży ci umowy to nie będzie ci się należał macierzyński bo będziesz bez pracy, nie wiem czy taka umowa kwalifikuje się do przedłużenia do czasu porodu. to nie jest kwestia tego czy poszłabyś na L4 czy nie, czy pracowałabyś na cały czy pół etatu tylko czy w ogóle będziesz miała pracę po tym próbnym.
no ale jakbym poszla na okresie porbnym to l4 ciagnelabym do porodu, wiec na pewno umowa bylaby przedluzona, czytalam gdzies, ze nie maja prawa zwonic mnie jesli umowa na okres probny przekraczalaby 1 miesiac a konczylaby sie , gdy kobieta bytlaby w 3 miesiacu ciazy to musi byc przedluzona do dnia porodu i moje pyt czy dostalabym wredy tez macierzynski?

Aniołek 31.08.2012 r.

Maleństwo

<ciach_reklama>
Kathe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-07, 18:46   #1263
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez Kathe Pokaż wiadomość
no ale jakbym poszla na okresie porbnym to l4 ciagnelabym do porodu, wiec na pewno umowa bylaby przedluzona, czytalam gdzies, ze nie maja prawa zwonic mnie jesli umowa na okres probny przekraczalaby 1 miesiac a konczylaby sie , gdy kobieta bytlaby w 3 miesiacu ciazy to musi byc przedluzona do dnia porodu i moje pyt czy dostalabym wredy tez macierzynski?
to jeśli próbna kwalifikuje się do przedłużenia do czasu porodu i pracodawca nie ma prawa Cię zwolnić wtedy to przysługuje macierzyński. nie jestem tylko pewna czy próbna daje aż tyle przywilejów.

szukam inspiracji na prezent na naszą akcję mikołajkową i utknęłam. myślałam, że będzie łatwiej
Stary 2012-11-07, 18:52   #1264
Mmedeah88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
"naszych i waszych", naszych i swoich?! nosz kurcze jak to napisac :P
Na razie "Waszych", bo "Moje" jeszcze w odległych planach

Cytat:
fakt, większość kobiet, które znam w ciąży przechodziły jakieś przeziębienia czy inne choróbska. pewnie z dwojga złego lepiej, że dopiero w połowie ciąży

my byliśmy raz. strasznie zgłodniałam na zakupach i coś mi się słabo robiło a KFC było najbliżej, więc mąż poleciał kupić coś do jedzenia. Mc lepszy już postanowiłam, że jak minie mi to choróbsko to jedziemy na hamburgera
Ja w pierwszym miesiącu ciąży złapałam opryszczkę na powiece i przeziębienie...

Oesu... Nie cierpię takiego żarcia. W Mc'u zamawiam tylko kawę/herbatę i jakieś ciastko. A bułę ewentualnie i od święta zjem w KFC.
Ja to w ogóle ostatnio najchętniej bym na zupach żyła

Zabrałam się za malowanie wzorków na pazurach. Boziu, nie zdawałam sobie sprawy, że mam takiego Parkinsona
Mmedeah88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-07, 19:02   #1265
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
t

szukam inspiracji na prezent na naszą akcję mikołajkową i utknęłam. myślałam, że będzie łatwiej
hehe ja rok temu mialam wielka zagwostke, rozmaite dylematy i w koncu mialalam z 4 wersje "prezentu" - dobrze ze przed swietami ... ale tez trafilam na osobe, ktora bardzo krotko udzielala sie na forum i dlatego poza lista mialam malo infomacji

Cytat:
Napisane przez Mmedeah88 Pokaż wiadomość
Na razie "Waszych", bo "Moje" jeszcze w odległych planach
mnie jednak chodzilo o Twoje :P

Cytat:
Oesu... Nie cierpię takiego żarcia. W Mc'u zamawiam tylko kawę/herbatę i jakieś ciastko.
a kto powiedzial ze ja cierpie?! hehe...
jakby mi ktos powiedzial, ze miesa kiedys nie bede lubic to bym nie uwierzyla. o kawie nie wspomne...

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-07, 19:02   #1266
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cześć
Po pracy, obiadku, zmęczona...

Cytat:
Napisane przez kunegunda.bis Pokaż wiadomość
Ja jeszcze mam pytanie do akcji mikolajkowej - znak zodiaku
Lew

Cytat:
Napisane przez anitaxas Pokaż wiadomość
PYTANIA DO AKCJI MIKOŁAJKOWEJ:
I mam jeszcze pytanie czy wolicie prezenty praktyczne czy raczej niekoniecznie?

Praktyczny Ale i tak się będę cieszyć ze wszystkiego, ostatni raz w takie coś bawiłam się w podstawówce, bardzo lubię takie zabawy
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-07, 19:04   #1267
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Oesu... Nie cierpię takiego żarcia. W Mc'u zamawiam tylko kawę/herbatę i jakieś ciastko. A bułę ewentualnie i od święta zjem w KFC.
Ja to w ogóle ostatnio najchętniej bym na zupach żyła
hehe mnie teraz bardzo ciągnie.. wcześniej McD zazwyczaj omijaliśmy, tylko w dłuższej podróży często zajeżdżaliśmy.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-07, 19:06   #1268
agatkaa1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiolusiek Pokaż wiadomość
i jak bylo na jezdzie? duzo zostalo ci godzin do wyjezdzenia?
dzięki że pytasz ale nie miałam dziś jazdy....wczoraj miałam...dziś byłam zapłacić wszystko i za egzamin i zdać wew... a do końca zostało mi 9h

26,01,2011[*]
23,04,2013[*]

Nasze Szczęście- IGOREK
agatkaa1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-07, 19:22   #1269
fiolusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatkaa1 Pokaż wiadomość
dzięki że pytasz ale nie miałam dziś jazdy....wczoraj miałam...dziś byłam zapłacić wszystko i za egzamin i zdać wew... a do końca zostało mi 9h
A myślałam, że dziś idziesz na jazdy.. Mnie też by się przydało nauczyć jeździć, ale czuję, że to byłoby ponad moje siły
fiolusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-07, 19:24   #1270
agatkaa1
Zakorzenienie

Cytat:
A myślałam, że dziś idziesz na jazdy.. Mnie też by się przydało nauczyć jeździć, ale czuję, że to byłoby ponad moje siły
też tak myślałam ... ale poczułam bakcyla... chyba Tż nie będę dopuszczać do samochodu jak zdam...

26,01,2011[*]
23,04,2013[*]

Nasze Szczęście- IGOREK
agatkaa1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-07, 19:35   #1271
Maga83
Zakorzenienie

Cytat:
dziś byłam zapłacić wszystko i za egzamin i zdać wew...
Wiesz już kiedy będziesz miała egzamin?

Maga83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-07, 19:54   #1272
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
ale czuję, że to byłoby ponad moje siły
jakbym czytala pania Agatessę, a teraz:

Cytat:
...poczułam bakcyla...
Fiol, jak Stas podrosnie, to do dziela

Edytowane przez pani22ka
Czas edycji: 2012-11-07 o 20:18
Stary 2012-11-07, 20:13   #1273
Konto usunięte

To ja też się chcę zarazić
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-07, 20:23   #1274
aaaggusia
Rozeznanie

dobry wieczór,
nadrabiam....
a póki co powiedzcie mi czy są jakieś ustalenia co do prezentów? jakaś kwota? kiedy wysyłamy? czy się podpisujemy?

mamusia najszczęśliwsza na świecie
14.05.2012 Mikołaj
aaaggusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-07, 20:24   #1275
wieka22
Rozeznanie

hej hej helloł

przepraszam, ale dziś tylko z doskoku...zwariowany czas...

z tego co pamiętam...

Kathe umowa na czas próbny - nie mogą Ci przedłużyć do czasu porodu, musi być "normalna umowa". Do umowy próbnej do 3 m-cy nie mają obowiązku przedłużać. Chociaż warto coś poczytać w kodeksie pracy, ja znam stan sprzed 2 lat...
to zależy od Ciebie, jeżeli wytrzymasz 3 m-ce(a tego przecież nikt nie przewidzi-samopoczucie i inne sprawy)i nie powiesz nic o ciąży to warto...ale wiesz jak to jest z planowaniem
tutaj i tak masz tylko do grudnia(tak?) to może i warto zmienić? o ciąży nie musisz mówić

Monia ku pociesze ja w 1 ciąży na samym początku przeszłam porządne 2 tyg przeziębienie, w 30tc złamało mnie na amen i 2 antybiotyki...my kobiety silne, nie martw sięale uważać trzeba i wyleżeć to choróbsko porządnie i do końca

Agatkaa

Iza
jeszcze troszkę...wiem, że te czekanie jest frustrujące...sens jest zawsze, bo nadzieja jest zawsze
trzymam kciuki

Mmedeah88 przyłączam się do dziewczyn z apelem - bara bara tylko z folikiemjak ktoś nie toleruje tabletek to zielone warzywa są bogate w tą witaminkę

Koocur Ty to się chyba nie uchronisz od tych bliźniąt

Lunao pięknie, połowa już za Wamioch ja też już bym chciała

Adunia mogę Ci przesłać książkę jak ją dostanę, daj tylko znać i podaj adres na prive

_________

padam...dziś jeszcze byliśmy u mamy na wsi i u Olka na grobie...było tak ciemno na cmentarzu(wiejski cmentarzyk) że nawet TŻ miał petra

jutro wizytatrzymajcie kciuki...obym jutro miała dobre wieści

spokojnej nocki Mamusie!!!

coming soon lipiec'2016
wieka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-07, 20:42   #1276
Kathe
Wtajemniczenie

GG do Kathe

Cytat:
Napisane przez wieka22 Pokaż wiadomość
hej hej helloł

Kathe umowa na czas próbny - nie mogą Ci przedłużyć do czasu porodu, musi być "normalna umowa". Do umowy próbnej do 3 m-cy nie mają obowiązku przedłużać. Chociaż warto coś poczytać w kodeksie pracy, ja znam stan sprzed 2 lat...
to zależy od Ciebie, jeżeli wytrzymasz 3 m-ce(a tego przecież nikt nie przewidzi-samopoczucie i inne sprawy)i nie powiesz nic o ciąży to warto...ale wiesz jak to jest z planowaniem
tutaj i tak masz tylko do grudnia(tak?) to może i warto zmienić? o ciąży nie musisz mówić
no ale jakbym poszla na L4 to tak czy siak mam wyzsze swiadczenie bo nie z pol etatu tylko z calego

Aniołek 31.08.2012 r.

Maleństwo

<ciach_reklama>
Kathe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-07, 20:43   #1277
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez aaaggusia Pokaż wiadomość
dobry wieczór,
nadrabiam....
a póki co powiedzcie mi czy są jakieś ustalenia co do prezentów? jakaś kwota? kiedy wysyłamy? czy się podpisujemy?
część ustaleń w poście "Akcja Mikołajkowa", link w moim podpisie. muszę zebrać pozostałe informacje, ale pojawiły się propozycje żeby prezent był mikołajkowo-świąteczny. nie podpisujemy się, będziemy zgadywać kto od kogo dostał.

właśnie, odnośnie swoich danych, bo na poczcie i tak trzeba je podać, żeby nie było od razu wiadomo od kogo dostałyśmy upominek możemy jako nadawców podać naszych TŻ.

Cytat:
Monia ku pociesze ja w 1 ciąży na samym początku przeszłam porządne 2 tyg przeziębienie, w 30tc złamało mnie na amen i 2 antybiotyki...my kobiety silne, nie martw sięale uważać trzeba i wyleżeć to choróbsko porządnie i do końca

mam nadzieję, że niedługo mi przejdzie, bo potrzebuję paru rzeczy, po które męża nie bardzo mogę posłać i chcę móc wyjść z domu.

trzymamy kciuki za wizytę. będzie dobrze!
Stary 2012-11-07, 21:44   #1278
zebrawpaski
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość

Zeberko ja mam Isoptin i Fenoterol 2x po poł tabletki
a jakie miałas objawy że musiałaś go brać? Bo mnie pobolewa podbrzusze, ale brzuszek ani troche tylko samo podbrzusze.. i zastanawiam się czy to aby napewno skurcze a nie od jelit albo pecherza tym bardziej ze znow zaczeło pobolewać
panikowałam i już w 12tc się dowiedziałam, że w 18tc do luteiny i dupka dostanę fenoterol i stopniowo będę lutke i dupka brać w mniejszych ilościach aż pozostanę na samym fenoterolu i isoptinie
miałam zalecone 3x1/2 a po 30tc 4x1/2
brzuch mnie też pobolewał
leżałam od 8tc po tym jak wylądowałam z krwawieniem w szpitalu więc gin założyła, że będziemy do końca na podtrzymywaczach tym bardziej, że to była już 3 ciąża

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość

a zapomniałam dzis skonczony 20 tc także połowa za nami
marcowe-same chłopaki
bo podczas Euro byli montowani

JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
KASIA
JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
TOSIA
zebrawpaski jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-07, 23:36   #1279
Luna0
Zakorzenienie

Dziękuje Zeberko

Wieka trzymam kciuki!!

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-08, 06:26   #1280
Konto usunięte

Witam
Mam dzisiaj wolne, ale zaraz sprzątam, bo od 8 do 20 może mi przyjść ADM na kontrolę instalacji elektrycznej :O Nie wiem, po co im to, no ale cóż...
Stary 2012-11-08, 06:34   #1281
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

my już po śniadaniu, katar wcale nie dał mi spać w nocy (znowu), więc czuję się jak się czuję. jak już przysnęłam w końcu to jakieś koszmary miałam. chyba podświadomość daje mi do zrozumienia, że długo tak nie wytrzymam. ale co poradzić mąż do pracy pojechał i cały deszczowy dzień dla mnie.
Stary 2012-11-08, 06:51   #1282
_Trufla_
Rozeznanie

hej dziewczęta,

nadrabiam, nadrabiam jestem na 5 listopada.

A mam pytanie, jutro ide na badania i mam pytanie czy na czczo oznacza, że nie moge sie rana napic nawet wody?

wracam nadganiac
Stary 2012-11-08, 06:57   #1283
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez _Trufla_ Pokaż wiadomość
A mam pytanie, jutro ide na badania i mam pytanie czy na czczo oznacza, że nie moge sie rana napic nawet wody?
wodę można

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-08, 07:10   #1284
anitaxas
Zadomowienie

Dzień dobry już czwartek więc z górki

Cytat:

Wieka i proszę Najwyższego co by wszystko było jak należy!!!

Cytat:
my już po śniadaniu, katar wcale nie dał mi spać w nocy (znowu), więc czuję się jak się czuję. jak już przysnęłam w końcu to jakieś koszmary miałam. chyba podświadomość daje mi do zrozumienia, że długo tak nie wytrzymam. ale co poradzić mąż do pracy pojechał i cały deszczowy dzień dla mnie.
Monika na ten katar to może inhalacja by pomogła z soli fizjologicznej - ona na pewno nie jest szkodliwa dla maluszka. Taki inhalator można już kupić za ok. 100 zł a i przyda się na pewno w przyszłości do inhalowania dziecka. Ja osobiście polecam. Mi zawsze po 3-4 inhalacjach przechodzi.
Kochana Ty musisz się nastawić do życia bardziej pozytywnie!!! Pomimo tego co Cię spotkało,co przeżyłaś i pomimo trudów obecnej ciąży musisz pozwolić sobie na radość!!! Nie możesz się ciągle zadręczać! Cóż zostałaś dzisiaj sama na cały dzień więc nie marudzić tylko korzystać z wolnej chaty Nie wiem czy zdajesz sobie ale to ostatnie miesiące błogiej ciszy i samotności z samą sobą potem będzie maluszek i naprawdę wiele się zmieni! Trzymaj się mała Wiem że nie jest tak jakbyś chciała, ciągłe problemy z ciążą i brak tż zapewne źle na Ciebie wpływają, ale akurat teraz powinnaś nastawić się pozytywnie i dostrzegać wszystkie, nawet malutkie radości i szczęścia każdego dnia.

Czujesz już ruchy Kubusia?

Edytowane przez anitaxas
Czas edycji: 2012-11-08 o 07:14
anitaxas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-08, 07:25   #1285
maksikola
Wtajemniczenie

Cytat:
hehe ja rok temu mialam wielka zagwostke, rozmaite dylematy i w koncu mialalam z 4 wersje "prezentu" - dobrze ze przed swietami ... ale tez trafilam na osobe, ktora bardzo krotko udzielala sie na forum i dlatego poza lista mialam malo infomacji
kogo miałaś bo zapomniałam

kunia znak zodiaku byk (nie wierzę w znaki zodiaku, horoskopy )
maksikola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-08, 07:35   #1286
kooocur
Zakorzenienie

Wyszedl mi cien cienia drugiej kreski....

Jestem odbiciem Twojego serca, mamo!

Synuś
kooocur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-08, 07:36   #1287
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zebrawpaski Pokaż wiadomość
bo podczas Euro byli montowani
:brzyda l:
matyldoo kiedy to bylo....

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;37493929]
Mam dzisiaj wolne, ale zaraz sprzątam, bo od 8 do 20 może mi przyjść ADM na kontrolę instalacji elektrycznej :O [/QUOTE]mam wrazenie ze masz najczystszy dom w galaktyce. serio serio.

Cytat:
Napisane przez maksikola Pokaż wiadomość
kogo miałaś bo zapomniałam
Malgotka (ona wyszla wtedy z krzaczorow, nas czytala dlluuugooo, ja o niej wiedzialam nie wiele a zaraz po moim prezencie znow znikla )

Stary 2012-11-08, 07:37   #1288
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kooocur Pokaż wiadomość

Który dc?
Stary 2012-11-08, 07:38   #1289
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kooocur Pokaż wiadomość
cienie rzadza!!!!!

Stary 2012-11-08, 07:39   #1290
Konto usunięte

Cytat:
mam wrazenie ze masz najczystszy dom w galaktyce. serio serio.
To tylko takie wrażenie
U mnie jest wieczne sprzątanie po TŻcie i kocie. Odkurzam codziennie rano, sprzątam naczynia, odkłam wszystko na swoje miejsce i przecieram stoły i blaty. I tyle w sumie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości