Dieta plaż południowych - Kto ze mną? - Strona 107 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-02-20, 10:50   #3181
galeczka83
Raczkowanie

Dot.: Dieta plaż południowych - kto ze mną?

Ja właśnie po sniadanku. Chyba przesadzilam troche bo bylo ogromne . Ale ja lubie duze sniadanie jedzenie natomiast zupelnie nie kusi mnie wieczorem. Zjadlam jajecznice z 3 jajek + cebulka + 50g poledwicy z indyka. Czy mozna używac oleju kujawskiego czy nie bardzo. Nie wiedzialam wiec jajecznica byla bez oleju. Ale tez smaczna. Czy orzechy sa konieczne?
galeczka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-20, 11:00   #3182
myShaczeQ
Zadomowienie

GG do myShaczeQ

łał ! Viris jestem w szczerym szoku super Ci sie udalo, gratuluje

mnie niestety nalesniczki tesciowej pokonaly ale warto bylo i ta szarlotka ale dzis juz jestem grzeczna jak sie widzi takie rezultaty to naprawde motywacja jest

A i przekonalalam TZta ze dieta wyjdzie mi na zdrowie Co i rusz jadlam cos slodkiego (specjalnie ) i w koncu jak kazalam mu zrobic budyn to go oswiecilo ze faktycznie same wegle jem i moze taki odwyk jednak wyjdzie mi na zdrowie moze juz nie bedzie kusil cukierkami

myShaczeQ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-20, 11:46   #3183
myShaczeQ
Zadomowienie

GG do myShaczeQ

a tak apropo co myslicie o herbacie owocowej ? grzech czy niet
moja ma 0,4% owocow i jakies zielsko typu hibiskus

Stary 2007-02-20, 12:20   #3184
Viris
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez myShaczeQ Pokaż wiadomość
a tak apropo co myslicie o herbacie owocowej ? grzech czy niet
moja ma 0,4% owocow i jakies zielsko typu hibiskus
Ja sobie te herbatki darowalam, w 2 fazie juz mozna

18,8 kg mniej od 26.01.2007 . Zamiast XL - M/S
Viris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-20, 12:48   #3185
galeczka83
Raczkowanie

A miętke mozna?
galeczka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-20, 13:49   #3186
myShaczeQ
Zadomowienie

GG do myShaczeQ

mietke pewnie ze mozna Ja jeszcze skrzyp i pokrzywe pije. Nad zwykla tylko sie zastanawiam, ale chyba nie zaszkodzi zawsze to sposob na zabicie uczucia "cos bym zjadla"

Stary 2007-02-20, 14:25   #3187
Viris
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez myShaczeQ Pokaż wiadomość
mietke pewnie ze mozna Ja jeszcze skrzyp i pokrzywe pije. Nad zwykla tylko sie zastanawiam, ale chyba nie zaszkodzi zawsze to sposob na zabicie uczucia "cos bym zjadla"
Na tej diecie zabijamy uczucie "coś bym zjadła" JEDZENIEM DOZWOLONYCH PRODUKTOW A NIE HERBATAMI ;> Pozdrawiam Po to masz 3 posilki (ktorymi masz sie najadac) deser (po obiedzie) i przekaski zeby nie zabijac uczucia glodu herbatkami

Stary 2007-02-20, 15:28   #3188
myShaczeQ
Zadomowienie

GG do myShaczeQ

no tak tylko ze ja nie jestem glodna, ale mam taka natretna mysl, ze cos bym zjadla i cokolwiek nie zjem z listy produktow dozwolonych to i tak to nie bedzie to, bo chce mi sie po prostu deserku. Wiec, zeby zabic to natchnienie na slodkie, pije herbate. Jakbym jadla za kazdym razem kiedy mam to uczucie to scianki zoladka by nie wytrzymaly Nie chodzi o zabijanie glodu, bo jem duzo.

Stary 2007-02-20, 16:41   #3189
_Anusia_
Rozeznanie

Viris ogromne gratki niezły wynik

Ja wypiłam przed chwilą mleczko waniliowe, ale to taki malutki grzeszek... straszną miałam ochotę A co do mojej wagi to wskazuje ona dziś 54,5 kg jestem w wielkim pozytywnym szoku

Co do tych szprotek w oleju to własnie problem w tym że nie ma wogóle napisanego składu No więc sama już nie wiem, bo planowałam zrobić sobie tą pastę, ale coś nie mogę się do tego oleju przekonać No zobacze jeszcze.

Aha i witam wszystkie nowe plażowiczki trzymamy kciuki
Stary 2007-02-20, 17:27   #3190
ryba82
Zakorzenienie

Viris, dziękuję za wskazówki

Cytat:
Napisane przez _Anusia_ Pokaż wiadomość
Viris ogromne gratki niezły wynik

Ja wypiłam przed chwilą mleczko waniliowe, ale to taki malutki grzeszek... straszną miałam ochotę A co do mojej wagi to wskazuje ona dziś 54,5 kg jestem w wielkim pozytywnym szoku
O jej-teraz wychodzi ze mnie straszna zazdrośnica-Ty już schudłas 4,5 kg, a rozpoczęłaś dietę później ode mnie. A ja ważyłam się w niedzielę i było na wadze wciąż 2,70 kg mniej. Dlaczego, ja tez chcę 4,5, ja też

No dobrze, teraz co dziś zjadłam:
znowu miałam bieganinę, więc umiarkowanie
-sałatka z makreli, kiszonych, cebuli, jogurtu
-dwa plasterki wędliny z indyka i plasterek sera żółtego light
-pierś z kurczaka smażona w sezamie i duszone pieczarki z warzywami
-deserek (wlasnie konsumuje mniammm)
-zawijaski ze dwa zjem na kolację i doprawię orzechami, jak mi się będzie ich chciało
No i dziś standardowo cwiczen nie bylo, ale biegałam przez pół dnia na mieście, więc ruch był

Trzeba wziąć sprawy w swoje ręce....

-------------------------------

Nadzieja nie umiera nigdy
ryba82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-20, 17:53   #3191
Linsy
Przyczajenie

niezle wam idzie dziewczyny
jak sie tak to czyta to az sie chce dietować
u mnie tez good jak najbardziej
tylko obiad trochę za duzy zjadłam i etraz mnie lekko brzuch boli
troche ruchu mialam ale nie cwiczylam bo moj rowerek stacjonarny zakonczyl swoj zywot
musze sobie wykombinowac jakies cwiczenia
dzisiaj kupilam sobie herbatke czerwona ekspresową a do niej była dołączona kawka 3 w 1 słodzona fruktozą i zabielana mleczkiem kokosowym (podobno naturalnym)
mala porcja tej kawki wystarczy raptem na kilka razy ale bedzie jak znalazl na 2 fazie
trzymajcie sie i swoje SB tez trzymajcie

Linsy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-20, 19:17   #3192
malalka
Zakorzenienie

GG do malalka

hej

mi leci kolejny dzien póki co bez grzeszków
śniadanie: pomidor z fetą + kawa
II śniadanie: serek wiejski z rzodkiewkami i szczypiorkiem
obiad: 3 małe pulpeciki drobiowe i bigosik
kolacja: talerzyk bigosu, ale pewnie jeszcze sobie jakąś rybkę zrobię
a w między czasie herbatki - ja piję najróżniejsze, nawet owocowe. wcześniej jak byłam na SB i schudłam prawie 7kg to opijałam się tymi herbatami a mimo to waga leciała

jutro się zważę, może chociaż z 0,5kg spadło - zawsze to jakaś motywacja do dalszego działania
malalka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-20, 21:17   #3193
patinka246
Raczkowanie

A ja po pierwszym dniu diety schudlam niecaly kilogram. Wiem, to pewnie tylko woda z oragnizmu ale jak sie odchudzalam na innych dietach to ten kilogram tracilam dopiero po tygodniu... wiec jestem bardzo ciekawa co bedzie jutro mialam sie nie wazyc minimum 3 dni ale nie wytrzymam w tej niewiedzy :P Nie wiem... dzisiaj strasznie duzo zjadlam :/

- jajko z piecioma zawijaskami z poledwiczki salatki i serka bialego
- omlet z dwoch jajek z ogorkiem salata i serem bialym
- dwie kostki rybne z fura kiszonej kapusty

A jak tam z Waszym oproznianiem sie? Mama mi suszyla glowe ze jak nie bede jadla blonnika ktory jest w pieczywie to nie bede wydalac... czyli bede tyla :/ no i fakt od wczoraj jeszcze sie nie oproznilam :/ troche dziwna jest ta dieta bo dziala na innej zasadzie niz wszystkie...
patinka246 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-20, 21:21   #3194
myShaczeQ
Zadomowienie

GG do myShaczeQ

ja dzis jadlam za 3 Ruskich i 2 Polakow
sniadanie: 3 jajka na miekko z pol lyzeczki majonezu
2 sniadanie: serek wiejski
obiad: kalafior z 2 pulpecikami z cieciorki, cebuli i niestety skrobii kukurydzianej (ale mam ich zapas w lodowce i niestety trzeba zjesc zeby sie nie zepsuly)
kolacja: bob
i chyba ze 4 herbaty

a co jest najlepsze - nie czuje sie ciezka, ale przeciwnie jakos mi tak lekko

Malalko ile czasu bylas na SB poprzednio ?

Stary 2007-02-20, 21:55   #3195
malalka
Zakorzenienie

GG do malalka

myshaczku - razem jakies 28 dni ale szczerze mówiąc bez grzechów wytzymałam jakieś 20. i głownie wtedy schudłam

dziewczyny! jadłyście sałatę lodową z kefirem i dodatkiem słodziku? jest pyszna! właśnie miałam ochotę na słodkie, zjadłam 4 liście sałaty polane kefirem 0% wymieszanym z odrobiną słodziku i moja ochota została zaspokojona, głód podobnie

zmęczona jestem dziś potwornie.. chyba za chwilę pójdę się położyć, poczytam sobie jakies gazetki trochę relaksu nie zaszkodzi
Stary 2007-02-20, 22:22   #3196
myShaczeQ
Zadomowienie

GG do myShaczeQ

a czy potem przeszlas na normalne jedzenie wegli tak z dnia na dzien, czy jakos specjalnie ? Wybacz grad pytan, ale Twoj wynik jest imponujacy i ciekawosc mnie zjada Ach i milego relaxu

Stary 2007-02-20, 22:29   #3197
ryba82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patinka246 Pokaż wiadomość
A jak tam z Waszym oproznianiem sie? Mama mi suszyla glowe ze jak nie bede jadla blonnika ktory jest w pieczywie to nie bede wydalac... czyli bede tyla :/ no i fakt od wczoraj jeszcze sie nie oproznilam :/ troche dziwna jest ta dieta bo dziala na innej zasadzie niz wszystkie...
Znam problem, polecam siemię lniane

Cytat:
Napisane przez ryba82 Pokaż wiadomość
No dobrze, teraz co dziś zjadłam:
-zawijaski ze dwa zjem na kolację i doprawię orzechami, jak mi się będzie ich chciało
No i dziś standardowo cwiczen nie bylo, ale biegałam przez pół dnia na mieście, więc ruch był
Hehehe, zawijasków nie zjadłam - kurde im dalej brnę w tę dietę tym mniej chce mi się jeść - dziwne, nawet mi w brzuchu nie burczy (a może to kwestia zbliżających się czerwonych dni - wtedy apetyt też mi nie dopisuje). No i wieczór spędziłam latając po dworku. I teraz padam

Stary 2007-02-20, 22:53   #3198
sumka
Przyczajenie

Witam wszystkie plażowiczki. Mój drugi dzionek minął całkiem pomyślnie I tak szczerze powiedziawszy to jestem w szoku że przy tym plażowaniu można jeść tyle smacznych rzeczy. Wczoraj zrobiłam sobie większy pościk ale dzisiaj to już hi-live i aż mi sie wierzyć nie chce że to coś da

A dzisiejszy jadłospisik to:
1. śniadanko chudy biały serek, pomidor, szczypiorek + kawka z pół łyżeczki cukru? (tak się zastanawiam czy wolno)
2. poł szklanki soku warzywnego fit + 2 serki topione fit
3. to samo
4. pierś z kurczaka grilowana + pół paczuszki leczo z mrożonki (pycha)
5. sałatka z fileta indyka podsmażonego na oliwie z oliwek, kiszonego ogóra i brokułów na parze + łyżeczka majonezy light
6. A do tego najwiekszy wypas czyli garść pistacji

no to sobie podjadłam dzisiaj Ufffff

A waga na razie stoi
09 marca 66,3 kg
sumka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-20, 23:01   #3199
malalka
Zakorzenienie

GG do malalka

myshaczku
po zakończeniu I fazy niewiele węgli włączyłam do jadłospisu - np. jak jadłam sałatkę to czasem dorzucałąm do niej takie małe grzaneczki albo jak jadłam gdzieś, nie w domu pierś z kurczaka w panierce to się nie przejmowałam i jadłam jakiś owoc, ale też niewiele. szczerze mówiąc wielkiej różnicy nie widziałąm w moim jadłospisie (pomiędzy fazą I a II).
niestety potem zgubiło mnie jedzonko.. za dużo węgi, za dużo wszystkiego.. waga spadła za szybko, nie przetrzymałam II fazy za długo to pojawiło się piękne jojo ale na szczęście wróciły niecałe 3kg.. więc wiem, że teraz uda mi się je zgubić

sumko - cukier jest zabroniony
jeśli musisz słodzić - użyj słodzika. ja mam taki w płynie, piszą że bez aspartamu.. i nie ukrywam że korzystam z niego
Stary 2007-02-21, 09:10   #3200
dorinka30
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny, jestem bardzo szczęśliwa z powodu tej cudownej diety. Schudłam 4 kilogramy i pewnie dobiję do 5 kg.
Nie miałam zbytniej nadwagi, więc jak patrzę w lustro to jestem w szkoku, totalna zmiana.

Mam tylko dwa problemy- jeden z wypróżnianem - wczoraj wzięłam nawet Xenne i nic. Pisałyście o siemieniu lnianym, ale nalezy go zaparzać i pić czy jak??? A drugi mój problem to uczulenie na jajka, przesadziłam bo przez misiąc jadłam minimum 2 dziennie.

Dzisiaj wchłonę wędzoną makrelę, bez chleba- może jakoś się uda
dorinka30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-21, 09:28   #3201
_Gosiek_
Raczkowanie

GG do _Gosiek_

cześć dziewczyny

wreszcie mam kilka dni wolnego a nadrabiania miałam masę nieźle stron naprodukowałyscie

gratuluję serdecznie ubywania kilogramów

U mnie równiez wygląda na to ze mam uczulenie od jajek
Nigdy bym na to nie wpadła gdyby nie to co pisałyscie.... lekki szok. No ale faktycznie... przecież od kilku miesięcy jajka stanowią moje głóne pożywienie a przynajmniej są obecne w większosci posiłków.... muszę zmodyfikować dietkę

Dorinka
- a co ja mam powiedzieć gdy jem po 2-4 jajka dzień w dzień od pół roku
jedz więcej warzyw (błonnik).. powinno pomóc. Ja codziennie wcinam 1 Activię.
_Gosiek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-21, 09:46   #3202
Viris
Zakorzenienie

No wlasnie ktos tu pisal o activii bez cukru, nigdzie u mnie nie moge znalesc ;/

Moze ktoraz z Was by mogla przygotowac liste rzeczy dozwolonych które zawierają błonnik? To by raczej nam wszystkim sie przydalo. Owszem na 2 fazie mozna jesc owoce gdzie blonnik jest chociazby w skorce jablka i w tych bialych farfoclach w pomaranczy, ale ogolnie wiecej rzeczy musi miec blonnik przeciez.

Ja tez mialam problem z koopkami, przeszlo po kilku dniach jedzenia suszonych sliwek i wtedy stracilam tez 0,8 kg na fazie 2. A siemienia nie przelkne ;/

Stary 2007-02-21, 10:33   #3203
_Gosiek_
Raczkowanie

GG do _Gosiek_

Cytat:
Napisane przez Viris Pokaż wiadomość
No wlasnie ktos tu pisal o activii bez cukru, nigdzie u mnie nie moge znalesc ;/
hmm nie wiem czy znajdziesz taka... activia ma w sobie niestety cukier.... może ta naturalna nie ma? Muszę sprawdzić skład przy najblizszej okazji. W każdym razie to jedyna rzecz zawierajaca cukier, na jaka sobie pozwalam
do pracy często biorę w pojemniczku serek ziarnisty na ktory wylewam activię - pycha... i bardzo syci.

Cytat:
Warto pamiętać, że głównym źródłem błonnika - rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego - są otręby i pełne ziarna zbóż, zaś wyjątkowo cennym - suszone owoce (morele, figi, śliwki, banany).
to cytat z artykułu
http://www.gazetaecho.pl/cgi-bin/ech...e/art/2002/110
Stary 2007-02-21, 10:43   #3204
_Gosiek_
Raczkowanie

GG do _Gosiek_

i jeszcze
Cytat:
Jako źródło błonnika pokarmowego owoce znacznie ustępują warzywom, wśród których prym wiedzie fasola (im większa tym lepsza), groch, kapusta, brokuły, kalafior i soja. Filiżanka dużej fasoli (“Jaś) zawiera 45 g błonnika (w tym znaczną część tego najważniejszego - rozpuszczalnego w wodzie), zaś tej samej objętości jeden średni ziemniak - zaledwie 2 g. Najbogatszy w błonnik owoc to cytryna (5 g), gruszka (4 g), truskawki, wiśnie i czereśnie (po 3,5 g) w porcji. Warzywa są jednak bogate w niepożądany sód; w średniej wielkości kalafiorze, w porcji brokułów i kapusty po 160 mg, fasoli, grochu, soi - ok. 40 mg, ziemniaków - 7 mg, niewiele sodu jest w brukselce i sałacie (z wyj. lodowej).
Cytat:
Wartości odżywcze poszczególnych owoców i warzyw są bardzo zróżnicowane. Filiżanka truskawek w porównaniu ze średniej wielkości jabłkiem zawiera dziesięć razy więcej wit. C i dwa razy mniej kalorii, przy tej samej ilości błonnika.
Stary 2007-02-21, 11:26   #3205
ryba82
Zakorzenienie

Ja dziś strasznie wypluta jestem, jutro ostatni dzień I fazy, więc w piątek będzie mierzenie i ważenie. Dziś też nie mogłam oprzeć się wejściu na wagę i od niedzieli tylko 20 dag mniej, a może to wina nadchodzącej miesiączki
No nic. Zmiany jakie widzę w lustrze, to mniejszy brzuch, talia i boczki, bluzka już fajnie leży, ale idealnie nie jest. Najbardziej jednak zależy mi na udach, pupie - a tam niewiele inaczej jest

Cytat:
Napisane przez sumka Pokaż wiadomość
Witam wszystkie plażowiczki. Mój drugi dzionek minął całkiem pomyślnie I tak szczerze powiedziawszy to jestem w szoku że przy tym plażowaniu można jeść tyle smacznych rzeczy. Wczoraj zrobiłam sobie większy pościk ale dzisiaj to już hi-live i aż mi sie wierzyć nie chce że to coś da A waga na razie stoi
Ja też byłam zaskoczona dietą, że można na niej tak smacznie jeść

Cytat:
Napisane przez dorinka30 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, jestem bardzo szczęśliwa z powodu tej cudownej diety. Schudłam 4 kilogramy i pewnie dobiję do 5 kg.
Nie miałam zbytniej nadwagi, więc jak patrzę w lustro to jestem w szkoku, totalna zmiana.
Ale Ci fajnie

Cytat:
Napisane przez dorinka30 Pokaż wiadomość
Mam tylko dwa problemy- jeden z wypróżnianem - wczoraj wzięłam nawet Xenne i nic. Pisałyście o siemieniu lnianym, ale nalezy go zaparzać i pić czy jak??? A drugi mój problem to uczulenie na jajka, przesadziłam bo przez misiąc jadłam minimum 2 dziennie.
Siemię jem różnie - czasem dodaje ziarenka do sałatki - łyżkę, a czasem sobie zalewam wrzątkiem, parzę i piję z tymi nasionami. Na mnie działa

Cytat:
Napisane przez _Gosiek_ Pokaż wiadomość
U mnie równiez wygląda na to ze mam uczulenie od jajek Nigdy bym na to nie wpadła gdyby nie to co pisałyscie.... lekki szok. No ale faktycznie... przecież od kilku miesięcy jajka stanowią moje głóne pożywienie a przynajmniej są obecne w większosci posiłków.... muszę zmodyfikować dietkę
A czym się objawia to uczulenie - krostki na buzi?

Stary 2007-02-21, 11:29   #3206
Viris
Zakorzenienie

Wiecie co Wam powiem ? 7,3 kg mniej

Mam nadzieje ze do pierwszego marca uda mi sie zobaczyc 6 zamiast 7 na poczatku wagi, bede wniebowzieta

Stary 2007-02-21, 11:31   #3207
ryba82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Viris Pokaż wiadomość
Wiecie co Wam powiem ? 7,3 kg mniej

Mam nadzieje ze do pierwszego marca uda mi sie zobaczyc 6 zamiast 7 na poczatku wagi, bede wniebowzieta
Ale super nooooo Dziewczyny idziecie jak burza Ale to musi dopingować Was, skoro tak zbawiennie działa na mnie taka informacja

Stary 2007-02-21, 11:42   #3208
malalka
Zakorzenienie

GG do malalka

Viris gratuluję !

ja dziś się zważyłam z czystej ciekawości zaczynam 4 dzień I fazy i rano 1,5kg mniej pewnie to woda, ale nie szkodzi, najważniejsze że na wadze mniej

na śniadanie zadłam sobie jajecznicę z 3 jajek, kawałkiem pomidora, szczypiorkiem i pół plasterka sera żółtego mimo że za jajkami specjalnie nie przepadam, to wyszło całkiem niezłe, ale zdecydowanie wolę twarożek na śniadanie dziś idę na małe zakupy spożywcze
Stary 2007-02-21, 11:54   #3209
zania
Matka buldoga

Dziewczyny - nie musicie jesc tylko activi. Jako ze sama mam problemy z wc to zrobilam sobie male dochodzenie w sklepie spozywczym. Otoz te same bakterie co w activi znalazlam w jogurcie naturalnym Bakoma z wapniem. Ten jogurt ma na opakowaniu narysowane kwiatuszki i zawiera 1,5% tluszczu. Poza tym, ma tez nizsza cene!

Jesli chodzi o siemie lniane, to na innym forum o diecie SB wyczytalam, ze kolezanki zalewaja 1-2 lyzek siemienia (zmielone lub ziarenka) goracym mlekiem, dodaja do tego cynamon i slodzik. Pija to na wieczor. Ponoc dziala rewelacyjnie.
Nie wiem czy szklanka mleka w diecie sb to duzo czy malo, ale one pija to codziennie, a i tak maja rewelacyjne efekty w odchudzaniu
zania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-21, 12:31   #3210
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ryba82 Pokaż wiadomość

A czym się objawia to uczulenie - krostki na buzi?
No niestety krostki na buzi, a może raczej jakieś takie liszaje??? Na szczęśie one zbyt nie wystają tylko są płaskie i łatwo zamalować , nie straszy się tak bardzo
Ciekawe ile to potrwa, nie jem jajek od soboty a krostki dalej są, wprawdzie od wczoraj dopiero piję wapno???
dorinka30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości