![]() |
#1201 | ||||||
Zadomowienie
|
Dot.: Niemcy III :)
Cytat:
fajnie to wymysliliscie. ja swojego nie potrafie przekonac by mowil do mnie po niemiecku. tu potrzeba chyba ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
wstyd sie przyznac ale prawie 3 lata. romantyczka trzymam ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1202 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() To musisz skołować jakąś broń teraz ![]() Cytat:
![]() Dziękuję ![]() ![]()
![]() |
#1203 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam mozliwosc spedzenia swiat w PL ale jak pomysle o 11-godzinnej jezdzie busem, to az mi tylek odpada ![]() Co do biblioteki, to poki co odpada.... nie dogadam sie z Pania ![]() ---------- Dopisano o 23:47 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez Jadzior Czas edycji: 2012-11-07 o 21:49 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1204 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Pierwszy raz jechaliśmy autobusem- 15 godzin. Teraz dwa razy autem- 12 i 11 godzin. W Pl mieszkamy mniej wiecej w centrum.
![]() |
#1205 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1206 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jeśli komuś zależy żeby święta spędzić z rodziną to i 20 godzin jazdy przeżyje ![]() ![]() ![]() ![]() A teraz, z racji tego że Wielkanoc spędzimy tutaj to jedziemy na święta Bożego Narodzenia do Polski ![]() ![]() A dodatkowo czeka ich niespodzianka ![]() ![]() Ach...i zapomniałam dodać, że wiem jak niewygodne jest podróżowanie tak daleko busem, ale jeśli tylko potrafisz spać w drodze to zasypiasz i niczym się nie martwisz. Podróż autem, wg mnie ma mnóstwo plusów ![]() ![]() ![]() Nie wyobrażam sobie za to takich podróży autem w pojedynkę, a wiem że i tak wiele osób jeździ... Podziwiam...
Au pair w De do 09.2013 (z Tż ![]() 26.04.2007 ![]() ![]() 12.09.2012 ![]() 26.07.2014 ![]() Edytowane przez rom4ntyczk4 Czas edycji: 2012-11-07 o 23:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1207 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1208 | ||
Zadomowienie
|
no tak ale w niemieckiej tv po niemiecku
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1209 |
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1210 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ciekawe jak tym razem bedzie ![]() Hallo ! ![]() Napisz cos o sobie, gdzie mieszkasz w de? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1211 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ogólnie przez przypadek trochę wyszło ze mieszkam w Niemczech ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tak czytam ile godzin musicie jechac do PL i ja chyba nie mam tak źle ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1212 | |
in the dark of night
|
Cytat:
![]() Na początku z TŻtem denerwowało nas to trochę, że np. Bond jest po niemiecku ![]() ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez slomka Czas edycji: 2012-11-08 o 07:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1213 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- My tak jezdzimy, cala droge moj siedzi za kolkiem. ja prawka nie mam i nie przewiduje miec. jak chce do Pl to musi jechac ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1214 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
lodzkie, wielun ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Milego dnia Wam zycze! U nas slonko swieci, ale zimno. o 9 -0,5 stopnia bylo... Jak sie maly cieszyl jak para mu z buzi leciala ![]()
![]() |
#1215 | |
in the dark of night
|
Cytat:
![]() ![]() Dobrego dnia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1216 |
Konto usunięte
|
Ja ze starego koninskiego
![]() Moj to poki mnie nie znal i z zadna ciocia do PL nie jechal to musial sam w aucie jezdzic. teraz jezdzi ze mna i z malym, bo jedziemy zawsze razem , chodz zdaje sie 2-3 razy byl juz sam w PL na wochenende a ostatnio na caly tydzien. my to robimy postuje tylko na siusiu i raz w DE godzinke na kawe poza autem i na cos cieplego. W PL to zaraz za granica tankowanie i jesli ktos musi to siusiu i jazda dalej, zeby jak najszybciej w domu byc. MOj to tez od kilku lat patrzy o ktorej musimy wyjechac zeby wszelkie stauy zostawic za soba, wiec szybko sie jedzie, a jak jeszcze jedziemy w nocy( czego nie lubie i ostatnio juz sie zadko zdarza) i jedziemy juz na Dresden to tam autobana az do granicy pusciutka to moj nadrabia stracony czas i jedziemy szybciej. Pewnie jak bysmy jechali kolo Berlina i przez Poznan do mnie to nadal bylo by 12h, a tak jedziemy nowa autobana na Dresden, Leibzig w strone Wroclawia najpierw do tesciow i miescimy sie w 10h. Gadac w podrozy to mi malo gadamy. ja nie jestem gadatliwa wtedy, radio ciagle plumpla i jak by jeszcze dziecko caly czas mialo buzie na klotke to ja bym byla w 7 niebie. Chodz maly i tak bardziej zagaduje tate, ale tez juz nie za duzo. On tez juz bardziej cichy sie robi. Jak byl mniejszy to gorzej znosilam te podroze. |
![]() ![]() |
![]() |
#1217 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do pory wyjazdu, niestety na razie nie mozemy sobie ot tak sami zdecydować. Zwykle wyjezdzamy do Pl tego samego dnia kiedy hosci jada z dziecmi do dziadka. Wiec normalnie musimy rano wstać, dać dzieciom sniadanie, naszykowac im prowiant na droge, naszykowac sobie jedzenie i pozniej jest tak zwane pitolenie...a bo hostka by jeszcze prysznic wziela, a host nagle musi podjazd zamiatac albo ratowac żabe w ogrodku... Wiec mamy na glowie trojke dzieci, ktore wtedy najchetniej by sie bawily, trzeba je wyszykowac do wyjazdu- dodam ze oni jada 3,5 godziny, a przezywaja jak mrowka @ ![]() I praktycznie wszystko jest plynne.. wyjazd ma byc przykladowo o 9, a o 10 oni sa jeszcze w rozsypce, mimo naszej pomocy! Tak bylo jak wyjezdzalismy na wakacje... Ostatnio już niestety dluzej nie moglismy czekac, wiec ok 10:30 wyjechalismy sami a oni dopiero 0 13! ![]() Na pewno wczesniej bedziemy wyjezdzac jak bedziemy juz na swoim ![]() ![]() Na szczescie drogi sa naprawde dobre, teraz obwodnicą Wroclawia tez sie ladnie leci a i obwodnica Sycowa juz otwarta wiec mam nadzieje, przyjemnosc z jazdy bedzie jeszcze wieksza ![]()
![]() |
#1218 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W zasadszie bylam w PL 2 tyg temu wiec jakos bardzo nie tesknie, ale milo byloby spedzic swieta z rodzinka. Jeszcze chrzesniak ma urodziny w czasie swiat, wiec tym bardziej chcialabym pojechac, ale irytuja mnie pytanie wszystkich wokol "ile zarabiasz" "czemu tak malo" "pracujesz jak za darmo" ohhhhhh! ![]() W busie wcale nie jest tak wesolo. Ja osobiscie nie dam rady spac kiedy jade z kims pierwszy raz i nie wiem jak on jedzie. Po prostu siedze i patrze na droge. Z hostka duzo jezdzilam i normalnie spalam jak jechalismy z PL do DE ostatnio. Moze dziwna jestem, no ale tak mam. no to u mnie to odpada, bo nie mamy TV. Dlatego wlasnie pytam o filmy/seriale online. O JEZUSIE! 19h ?! Jak Wy wysiedzieliście tyle godzin :x |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1219 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Odnośnie świąt to już musisz sama zdecydować ![]() ![]() ![]() Co do filmow, naprawdę radzę Ci się przejść do biblioteki. Pierwszy raz możesz iść z hostką. U nas rozmowa mogłaby się ograniczać do Dzień dobry, podania ksiązek i podziękowaniu. Wchodzisz i co chcesz wybierasz sama..później podchodzisz do punktu i tyle ![]() ![]() ![]() ![]() Teraz jak tylko jest taka mozliwosc idziemy do biblio...godzina leci migiem a i tak żal wychodzić ![]() Czytając jak przetrwać długą podróż- jechałam 22 godziny autobusem do Wloch- widziałam wpisy dziewczyn, ktore jechaly 35 a nawet 55 godzin! To dopiero jest szalenstwo... Ja niecierpie jeździć busem (w związku z moimi kolanami, po pół godziny jazdy bolą mnie już tak strasznie, że wysiedzieć nie mogę...wiec wywalam nogi na Tżta i zmieniam pozycje pozniej jeszcze z milion razy...), i jesli tylko bedzie się udawało to będze teraz tego unikac, ale jesli innej opcji nie ma, a chce sie spotkac z rodzina czy coś zalatwic to trzeba myslec o tym co nas czeka po przyjezdzie do Pl ![]() Co do podróży z małym czy też większym dzieckiem, to wszystko jeszcze przed nami. Trzeba będzie sobie jakoś radzić ![]() ![]() ![]()
Au pair w De do 09.2013 (z Tż ![]() 26.04.2007 ![]() ![]() 12.09.2012 ![]() 26.07.2014 ![]() Edytowane przez rom4ntyczk4 Czas edycji: 2012-11-08 o 13:57 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1220 |
Zakorzenienie
|
czesc
![]() ale jestem wykonczona... za tydzien egzamin a ja zamiast sie uczyc najchetniej zapadlabym w zimowy sen ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1221 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Co do samopoczucia to u nas zwalam na razie na pogode i niewyspanie...chodze, ziewam, najchetniej nic bym nie robila, ale sie jakos zbieram w kupke i dzialam. A tak mi sie lozeczko marzy i leniuchowanie pol dnia ![]() Co do egzaminu to macie jakies dodatkowe zagadnienia czy rzeczy? Czy wszystko to co mieliście na kursie? Jeśli się ładnie do kursu przykładałaś- a z tego co pamiętam to tak właśnie było- to musisz jedynie sobie to przejrzeć i wg mnie egz zdasz z zamknietymi oczami ![]() ![]()
![]() |
#1222 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() co do egzaminu to nie ma zadnych zagadnien... egzamin sklada sie z 4 czesci: sluchania ze zrozumieniem, czytania ze zrozumieniem, trzeba napisac krotki list na 1 z 2 podanych tematow i na koniec jest jeszcze ustny... ustny wyglada zawsze tak samo: po pierwsze trzeba sie przedstawic i opowiedziec cos o sobie wg podanych punktow, potem egzaminator zadaje ci pytania np. dlaczego wybralas taki zawod a nie inny, potem dostajesz obrazek i masz opowiedziec co przedstawia i znowu egzaminator zadaje ci jakies pytania np. jak sie obchodzi w twojej rodzinie swieta... i potem jest 3 czesc... razem z 2 osoba z ktora jestes na ustnym egzaminie dostajecie jakas sytuacje i macie prowadzic dialog ze soba... np. zaplanowac wspolna wycieczke... wlasnie tego ustnego boje sie najbardziej bo sluchanie i czytanie dobrze mi idzie ![]() a potem jeszcze bedzie egzamin z tego orientierungkurs, ale nie wiem jeszcze jak on wyglada... mam nadzieje ze nie bedzie mega trudny... zdawala moze ktoras z Was? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1223 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Staram sie tłumaczyc jak krowie na rowie, ze au pair to program a nie typowa zarobkowa praca, ze dostaje sie kieszonkowe na swoje zachcianki, ze mozna zwiedzac, uczyc sie jezyka itd ale moi od razu, ze pracuje jak za darmo, do niczego mi sie to nie liczy (w sensie lat pracy) itd W ogole w tym plusow nie widza. Tzn ojciec juz sie przekonal do mojej decyzji, ale na pocztaku to łoooomatkooo szkoda slow. Ludzie starszej daty sa straszni pod wzgledem pieniedzy. Tylko kasa, kasa, kasa i kasa ![]() No wypadałoby ruszyc dupsko i przejsc sie. Moze w koncu sie przelamie. W ogole zalamuje mnie to, ze nie mam praktycznie w ogole kontaktu z niemieckim... jedynie na kursie, ale to za malo ![]() Jak z hostka i dziecmi (4l,5l,6l) do PL jechałam, to zajelo nam to ok. 9h z postojami (chyba 2-3 byly). Dzieci w zasadzie przez cala podroz malowaly cos, bawily sie, ogladaly ksiazki, jadly takze problemu nie bylo. Ja podawalam im zabawki czy ksiazki i super sie jechalo. Balam sie ze beda jeki, placze a tu taka niespodzianka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1224 |
Wtajemniczenie
|
ja jezdzilam wczesniej autobusami ale z dzieckiem w taka dluga podrozy bym sie nie wybrala.. z corka bylam dwa razy jak miala 6miesiecy i 1,5 i ten drugi raz to masakra byla bo ona nie mogla usiedziec i wcale sie nie dziwie, wiec jezdzimy sobie pociagami tez trwa 10-12 godzin, sa 3przesiadki, ale jest spokjniej...Teraz wracalam z dwojka z Polski do Niemiec i bylo super..dzieci sobie chodzily po pociagu, obcy ludzie sie nimi zajmowali..synek tez sie przespal, corka malowala i nawet na chwile po kawe moglam wyskoczc do automatu..najbardziej stresujace sa przesiadki, ale zawsze jest ktos do pomocy kto torbe wezmie..Raz to jak corka byla mala to wzial ja jeden pan na raczki i przez caly dworzec szczecinski mi ja przeniosl
![]() ![]() ![]() ![]() ja tez mialam takich wujkow co sie ciagle pytali, ile za rabiam, co robie, dlaczego nie mam jeszcze faceta ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1225 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny jak sie rodzina glupio pyta to sie glupo odpowieda. na pytanie ile zarabiasz, sie odpowiada wystarczajac , umiem sie utrzymac itp. I zmienia sie odrazu temat, a do tego jeszcze trzeba sie glupio usmiechac . Jak beda natretni i dalej sie wypytywac bo masz powiedziec, to sie mowi glosem niewymagajacym sprzeciwu, ze ty juz powiedzialas co myslisz na ten temat, a jak oni maja z tym problem to jest to ich problem. Mozesz nawet walnac inna persona i powiedziec prosto w twarz ze niemcy to takiego braku kultury nie pokazuja jak polacy. Polacy to odrazu pytaja o kase , chca wiedziec dokladna sume, ze to jest niekulturalne tak sie wypytywac i niemcy to wiedza. Niemcy to baaaardzo kulturalny narod bo sie takich prywatnych spraw nie wypytuja itp. Wal ponizej pasa jak i tobie wala i jeszcze sie przy tym milo usmiechaj hihihih
|
![]() ![]() |
![]() |
#1226 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ostatnio jak bylam, to dziadek wypytywal itd i zaraz swoje 3 grosze musial wtracic, ze oni pewnie duzo pieniedzy maja a ja zarazbiam tyle co nic. Mowie im, to jest program i nie dostaje sie kokosow. Ale im sie nie wytlumaczy nooo.. Ja sie boje ze ktos bedzie pytal ile zarabiam itd, choc wiem ze nie musze odpowiadac bo to tylko i wylacznie moja sprawa. Oslabiaja mnie ci ludzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1227 |
Rozeznanie
|
Hej!
![]() Witaj TONIA85! Ja jestem z Mittelfranken ![]() Widzę,że rozmawiacie o podróżach - dwa tygodnie temu sama wracałam z Pl autem. Podróż miała trwać max 1oh a trwała 13h, ale szczęśliwie dojechałam i jeszcze gości przyjęłam tego samego wieczora. Jak jeździmy z Tż to zajmuje nam to coś około 10-11 godzin. Samolotem jeszcze nie próbowałam, bo z NUR do Gdańska w dwie strony wychodzi około 200 euro/os plus dojazd na/z lotniska. Autobus jest dość męczący (do 16h), ale zazwyczaj przesypiam większość trasy, no ale to jest dość tanie podróżowanie. Samba to jest test składający się z 25 pytań. Pytania są ogólnodostępne, wystarczy się nauczyć. Tutaj link: http://i-punkt-projekt.de/downloads/...lernkarten.pdf Ostatnio kupiłam sobie z Aldiego ten sweterek jedwabno-kaszmirowy, jest świetny, aż mnie korci jeszcze jeden sobie kupić, ale nie mogę,ponieważ paczka z H&M niebawem przyjdzie. Poza tym Tż kupił szalik. Śmiesznie było, bo taki tłum był w Aldim jak nigdy. Nie można się było dostać do koszyka, a największym powodzeniem cieszyły się majtki damskie i biustonosze. ![]() Co do złośliwych pytań ze strony bliskich, znajomych raczej mi się nie zdarzyło. Jedynie starszy wujek ( który był w obozie, zamordowali mu ojca i siostrę) robił wyrzuty,że jestem u wroga - ale jemu można wybaczyć. Gorzej mam jak powiem,że mój Tż jest Włochem - zdarzyły mi się jakieś uwagi od facetów koleżanek, jednak się tym nie przejmuję. ![]()
'Nauczyć się czegoś można wszędzie. Dlaczego więc i nie tutaj?' Edytowane przez alcon Czas edycji: 2012-11-08 o 19:07 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1228 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1229 |
Wtajemniczenie
|
Monika tez mam 36lat
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1230 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:22.