Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013 cz. III - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-09, 08:05   #1561
monicca1989
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013 cz. III

Cytat:
Napisane przez Mi6ka Pokaż wiadomość
No i ja sie witam dzis, ale nie w dobrym humorze. Wyobrazcie sobie, ze przezylam wczoraj koszmar. Kupilismy rodzinne auto i je wczoraj odebralismy (od dealera aut ale uzywane 2008 - "pewne auto") i probowalismy je zatankowac wieczorem bo mialam dzis jechac nim do rodzicow i rejestrowac ... Ale nie da sie Wiec wczoraj kontaktowalismy sie z tym sprzedawca i zapowiedzialam mu, ze ja tam u nich punkt 10 jestem i jak tego nie naprawia to nie wyjde i mam gdzies i niech mi koles pokaze jak oni niby to tankowali (bo mi wpiera, ze zatankowac auta nie umiem i ze moze znajdzie jakis wolny termin u mechanikow- buahaha). No mysle, ze on dzis poczuje na wlasnej skorze co znaczy wqrwiona ciezarna, ktora ma czas - caly dzien... A gotuje sie we mnie od wczoraj godz 19, wiec juz naprawde mam ochote kogos zamrodowac, jak tam wejde to zrobie taka burde, ze w koncu na kims wyladuje wszystkie swoje frustracje : pala::p ala:

Trzymajcie kciuki I oby szybko to zrobili, bo nie chce mi sie tam siedziec caly dzien ... ehhh No i wyszukalismy w necie, ze to raczej kwestia wyjecia takiego sitka malego, ktore ktos moze przekrzywil czy cos, wiec dla mechaniora bedzie to jakies 15 min mam nadzieje :/

ok to ide na wojne
Spokojnie wdech - wydech, nie denerwuj się
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-09, 08:07   #1562
myaja
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Witam Was kochane
Wczoraj nie mogłam usnąć i leżałam do północy prawie oglądając TV i w pewnym momencie, kiedy tak leżałam na plecach poczułam jak ktoś puka do mnie od środka Na milion procent to nie były żadne jelita. Niestety zapukał/a tylko 2 razy i tyle, ale to naprawdę piękne uczucie
hahaha... witamy w klubie u nas wczoraj był pierwszy raz 'próby kontaktu ziemskiego'
myaja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-09, 08:07   #1563
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Witam Was kochane
Wczoraj nie mogłam usnąć i leżałam do północy prawie oglądając TV i w pewnym momencie, kiedy tak leżałam na plecach poczułam jak ktoś puka do mnie od środka Na milion procent to nie były żadne jelita. Niestety zapukał/a tylko 2 razy i tyle, ale to naprawdę piękne uczucie
na początku maleństwa rzadko pukają moje do tej pory nieregularnie się rusza ale jak zaczęłam czuć ruchy i potem nie czułam np. cały dzień i noc to wpadałam w panikę, że się nie rusza.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-09, 08:09   #1564
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Ale nie ma zmartwień na zapas...
dobre nastawienie!!!

Cytat:
Napisane przez myaja Pokaż wiadomość
.. otóż wczoraj, po raz pierwszy, wyraźnie i nawet mocno (?!) poczułam ruchy dziecka!!!

Cytat:
Na milion procent to nie były żadne jelita. Niestety zapukał/a tylko 2 razy i tyle, ale to naprawdę piękne uczucie

ja chyba tez wczoraj poczulam Torresa.... ale wciaz nie wiem. czy to buraczki czy Torres

Cytat:
Napisane przez czarny flamaster Pokaż wiadomość
Teraz muszę coś zrobić z buzią i włosami by wyglądać jak milion dolarów z rosnącymi odsetkami
no to do boju!!! podbij swiat!!!!

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-09, 08:10   #1565
Malpka
Zakorzenienie

a ja mam pytanie na dziś może macie jakiś przepis albo pomysł co można zrobić z dyni? Moze juz cos gotowałyście/piekłyście z niej

Cytat:
Malpka ja też się nie załapię (
beznadzija powinno byc ze od 2013 roku i kazda ktora ma urlop w 2013 to sie łapie. Nie da się gdzieś napisać protest

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość

ja też się nie łapię, musiałabym przetrzymać 2-3 dni
ale już się z tym pogodziłam z reszta całe życie tak było, że zmiany na lepsze wprowadzają akurat jak się już nie łapię ale za to na zmiany na gorsze zawsze się muszę załapać
ja 2 tygodnie a tyle mnie nie przetrzymają bo miałam problem przy pierwszym. A u ciebie 2 dni to moze akurat jeszcze sie załapiesz

Cytat:
Napisane przez Mi6ka Pokaż wiadomość
No i ja sie witam dzis, ale nie w dobrym humorze. Wyobrazcie sobie, ze przezylam wczoraj koszmar. Kupilismy rodzinne auto i je wczoraj odebralismy (od dealera aut ale uzywane 2008 - "pewne auto") i probowalismy je zatankowac wieczorem bo mialam dzis jechac nim do rodzicow i rejestrowac ... Ale nie da sie Wiec wczoraj kontaktowalismy sie z tym sprzedawca i zapowiedzialam mu, ze ja tam u nich punkt 10 jestem i jak tego nie naprawia to nie wyjde i mam gdzies i niech mi koles pokaze jak oni niby to tankowali (bo mi wpiera, ze zatankowac auta nie umiem i ze moze znajdzie jakis wolny termin u mechanikow- buahaha). No mysle, ze on dzis poczuje na wlasnej skorze co znaczy wqrwiona ciezarna, ktora ma czas - caly dzien... A gotuje sie we mnie od wczoraj godz 19, wiec juz naprawde mam ochote kogos zamrodowac, jak tam wejde to zrobie taka burde, ze w koncu na kims wyladuje wszystkie swoje frustracje : pala::p ala:

Trzymajcie kciuki I oby szybko to zrobili, bo nie chce mi sie tam siedziec caly dzien ... ehhh No i wyszukalismy w necie, ze to raczej kwestia wyjecia takiego sitka malego, ktore ktos moze przekrzywil czy cos, wiec dla mechaniora bedzie to jakies 15 min mam nadzieje :/

ok to ide na wojne
powodzenia
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-09, 08:12   #1566
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
zawsze się zastanawiałam o co z tym chodzi... co to za dziwne centyle dobrze, że wyjaśniłaś
ja tez dziekuje za wyjasnienie Obserwatorko. tyz nie kumata bylam
ale kiepsko, bo teraz bede wciaz porownywac

---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ----------

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
a ja mam pytanie na dziś może macie jakiś przepis albo pomysł co można zrobić z dyni? Moze juz cos gotowałyście/piekłyście z niej
przyjaciolka mi przynosi zupe dyniowa. ponoc prosciutko sie robi a jest przepyszna w smaku.

Stary 2012-11-09, 08:18   #1567
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

ja wam mogę oddać moje dodatkowe pół roku macierzyńskiego (jeśli się załapię bo jak urodzę tydzień przed terminem to lipa). ja nie planuję skorzystać, jeszcze jakby od razu decydować się na rok 80% to ok, ale tak potem przy małym dziecku 60% wypłaty to będzie mało, a nie sądzę, żebyśmy przez pół roku macierzyńskiego odkładali jakąś kasę zostaje nastawianie się, że pół roku + urlop z całego roku wystarczy. w końcu to prawie 8 miesięcy. potem mąż na 2 miesiące tacierzyńskiego (nie wiem czy to już weszło czy wejdzie) i z pomocą teściowej i mamy da radę.
Stary 2012-11-09, 08:19   #1568
czarny flamaster
Zadomowienie

Cytat:
beznadzija powinno byc ze od 2013 roku i kazda ktora ma urlop w 2013 to sie łapie. Nie da się gdzieś napisać protest
Ja już sama nie wiem, bo kalkulator wylicza mi koniec macierzyńskiego na 8 sierpnia, a nie wiem czy to już z tymi dodatkowymi 4 tyg czy bez nich. Jesli bez, to może bym się załapała, a jeśli nie, to d... . Sądziłam, że serio zrobią od nowego roku i tyle. No, ale przecież nie może być ta łatwo....

27.11.2009 - pierwsza randka
02.08.2012 - nasz ślub
25.03.2013 - me + you = Sławek
czarny flamaster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-09, 08:26   #1569
Agateczka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość

Jupi!

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
no ale co widział

hm... ale pisalas ze cos widzial
nic na razie nie chcę mówić jak się potwierdzą przypuszczenia gin. to wam powiem czy miał rację

Cytat:
Napisane przez Chanel_Coco Pokaż wiadomość

A ja już po wizycie. I od początku. Wyniki ok, tylko żelazo bez zmian, także mam łykać dwa razy dziennie. Na USG maluszek miał wyprostowane nogi, pierwszy raz ujrzałam taką jego poze, długaśne takie te nogi, że stwierdzam że kupowanie ciuszków na 56 cm mogę sobie darować. Waży ponad 600g, także pani doktor stwierdziła, że jak na ten tydzień to sporo i dziecko urodzi się raczej duże, co mnie troszkę przeraziło, bo jak ja takiego wielkiego klocka urodzę no ale tym się narazie nie ma co martwić...
Ładnie było widać twarzyczke, ziewał sobie znudzony i połykał wody...
Potem pani dr zaczęła oglądać serduszko i odrazu mi się wydawało, że coś za długo się w nie wpatruje, po czym pyta czy planujemy iść na usg 4d, więc mówię że byliśmy na tym bezpłatnym w Krakowie. Wypytywała mnie czy wszystko tam było w porządku czy czegoś się w serduszku nie dopatrzyli. Opowiedziałam jej jak to wyglądało, że dość dokładnie małemu serce oglądali i że mówili że wszystko rozwija się prawidłowo. Powiedziała, że ona widzi tam pewną nieprawidłowość, ale nie jest tego pewna i że poczekamy do kolejnej wizyty, bo być może to kwestia ułożenia. Jeżeli na kolejnej wizycie tj.29.11 dalej będzie coś nie tak z tym serduszkiem to skieruje nas na 4d. Mówiła żeby się nie przejmować i zobaczymy co wyjdzie na badaniu za 3 tyg.
Ale ja oczywiście już się stresuje i schizuje, choć tak naprawdę nie wiem co jest grane, bo nic konkretnego nie usłyszałam. Boję się o maleństwo. Nie wiem skąd się takie wady biorą, bo genetycznie to nikt z naszej rodziny nie ma problemów z sercem.
Jak myślicie iść na 4d nie czekając na tę wizytę za 3 tyg, czy zastosować się do tego co powiedziała i zaczekać.
Z drugiej strony, przecież w tym Krakowie, było kilka lekarzy przy tym USG, gdyby było coś nie tak to któraś z tych osób zauważyłaby jakaś nieprawidłowość. Sama nie wiem co o tym myśleć. Boję się nawet myśleć, że maluszek urodziłby się z wadą serca. Jestem przerażona.
Będzie dobrze, myślę że lekarze by niczego nie przeoczyli, ale dobrze że twoja gin przełożyła na za tydzień wizytę nie chce Cię zamartwiać...

Cytat:

za wizyte

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
i na dole widac moje zdobycze 1WSZE rzeczy jakie sama kupilam dla Emilka - jak zaobaczylam nie moglam sie opanowac ,te Samochodziki kupilam ciut wieksze, ale i tak mi sie podobaja.
eh lece spac

buziolki dla was
nestlle moze mi tez sie dzis Strippi przysni
za pierwsze zakupy

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
już niedługo się dowiesz, a wtedy szał

bo do 6 miesięcy mam wszystko już a nawet nad to i kupuję tylko jakieś super fajne do jednej wysyłki rozmiarowo poniżej 6 miesiąca, a tak to kupuję na 6 miesięcy na lato
tak myślę, tylko wtedy to już będę musiała wszystko na raz kupować, bo nie mam nic a nic

A ty kochana to dobrze zorganizowana jesteś, bo i na wczesne lato będziesz gotowa w razie czego

Cytat:
Co do wagi dzieciaczków, moja bratowa niedawno urodziła (prawie 2 tyg przed terminem) i dziecko miało 4350g i 59cm więc ciuszki na 56cm już jej się nie przydadzą

Tak w ogóle to dzień dobry nie mogę spać
wow spory dzidziuś

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Witam się w skończonym 20 tygodniu

Trzymam kciuki żebyś się w końcu dowiedziała, kto tam mieszka u Ciebie
za połowę

Cytat:
Witam drogie mamusie
dziś witamy Was jednak już w naszym połówkowym 20tc - w którym jak się okazało jesteśmy w trakcie ehhhh... ciekawe czy termin mi dobrze obliczyli ...

tak czy inaczej mam news'a ... otóż wczoraj, po raz pierwszy, wyraźnie i nawet mocno (?!) poczułam ruchy dziecka!!!
za połowę i za pierwsze ruchy

Cytat:
Witam Was kochane
Stary 2012-11-09, 08:27   #1570
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

za ruchy.

Cytat:
O ja bym też coś z dyni skubnęła a nic nie znam.

Cytat:
Ja już sama nie wiem, bo kalkulator wylicza mi koniec macierzyńskiego na 8 sierpnia, a nie wiem czy to już z tymi dodatkowymi 4 tyg czy bez nich. Jesli bez, to może bym się załapała, a jeśli nie, to d... . Sądziłam, że serio zrobią od nowego roku i tyle. No, ale przecież nie może być ta łatwo....
czarny jak dziecko urodzone po 15 marca to się łapiesz.

Ja jeśli się załapie to skorzystam, na horyzoncie pojawiła się opcja niezłej fuchy, więc planuję skorzystać i w drugiej połowie po prostu brać nianie na kilka godzin.

Trochę mnie dziwi, że dla części Was ma znaczenie czy 100%/ 60 %

czy cały czas 80 %. Przecież wychodzi na to samo dokładnie, a przecież chyba świadomie prowadzicie swoje finanse, a nie ile wpadnie tyle jest, więc wydaje mi się że da się tym po prostu zarządzać, w razie potrzeby odkładanie tych 20 % i po sprawie - jak ktoś ma na styk. Gdyby nie to że planuję zmiany pracy po macierzyńskim raczej bym nie korzystała z tego roku, no ale w związku z tym że i tak planuję to wchodzę w to.
Stary 2012-11-09, 08:34   #1571
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
ja wam mogę oddać moje dodatkowe pół roku macierzyńskiego (jeśli się załapię bo jak urodzę tydzień przed terminem to lipa). ja nie planuję skorzystać, jeszcze jakby od razu decydować się na rok 80% to ok, ale tak potem przy małym dziecku 60% wypłaty to będzie mało, a nie sądzę, żebyśmy przez pół roku macierzyńskiego odkładali jakąś kasę zostaje nastawianie się, że pół roku + urlop z całego roku wystarczy. w końcu to prawie 8 miesięcy. potem mąż na 2 miesiące tacierzyńskiego (nie wiem czy to już weszło czy wejdzie) i z pomocą teściowej i mamy da radę.
a skąd az 8 miesiecy ci sie wzieło a tacierzyński to 2 tygodnie a nie 2 miesiące

Cytat:
kalkulatory juz zwykle wyliczają z tym dodatkowym chyba ze jakiś stary kalkulator

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
O ja bym też coś z dyni skubnęła a nic nie znam.
.
no ja własnie dostałam dynie a nigdy nic nie robiłam z niej i coś bym zrobiła

więc nadal apeluje moze któras ma jakiś przepis

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-09, 08:39   #1572
klementyna1
Zakorzenienie

Witam sie i ja z rana, w południe ide do przedszkola w odwiedziny do moich maluchów, juz jestem ciekawa komentarzy na temat mojego brzucha

Cytat:
COś duzo tego macierzyńskiego i tacierzyńskiego naliczyłaś? Jak pisała Małpka macierzynskiego jest 6 miesięcy plus urlop...A tacierzynkeigo 2 tygodnie chyba, że zle cos licze...
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-09, 08:39   #1573
maria28
Kniaginia

Hej!

Cytat:

Cytat:
Witam drogie mamusie
dziś witamy Was jednak już w naszym połówkowym 20tc - w którym jak się okazało jesteśmy w trakcie ehhhh... ciekawe czy termin mi dobrze obliczyli ...

tak czy inaczej mam news'a ... otóż wczoraj, po raz pierwszy, wyraźnie i nawet mocno (?!) poczułam ruchy dziecka!!!

Moja coraz bardziej aktywna. Czasem jak się ruszy, to aż łaskocze od środka tak mocno, że się śmieję na głos

Cytat:
Goooooood Morning!

22 tc rozpoczęty! (

Cytat:
Witam Was kochane

Teraz już to będzie coraz częstsze

A tu wrzucam Wam moje niewyraźne dziecię:

Edytowane przez maria28
Czas edycji: 2023-12-20 o 12:12
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-09, 08:44   #1574
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Trochę mnie dziwi, że dla części Was ma znaczenie czy 100%/ 60 %
dla mnie chyba ma to znaczenie o tyle, że oboje mamy niskie zarobki, teraz jesteśmy we dwoje, a pieniądze się rozchodzą i wcale nie tak łatwo coś poodkładać i nie wiem jak będzie z finansami przy małym dziecku. gospodarować pieniędzmi jakoś trzeba, tylko nie zawsze jest z czego odłożyć i tego się obawiam. nas mąż nie utrzyma. niestety.

---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ----------

Cytat:
a skąd az 8 miesiecy ci sie wzieło a tacierzyński to 2 tygodnie a nie 2 miesiące
6 miesięcy macierzyńskiego + wakacje. jeśli całe wakacje będę na macierzyńskim to po macierzyńskim muszę je sobie odebrać bo nie może mi tak po prostu przepaść urlop, wtedy do odebrania mam chyba 6 tygodni. ja mam przymusowy urlop w wakacje, nie mogę go wziąć kiedy mi pasuje. a o tacierzyńskim czytałam, że od 2013 roku ma wynosić 2 miesiące, mężczyzna ma prawo go wziąć zanim dziecko skończy 2 lata i może go wziąć wtedy kiedy kobieta nie będzie na macierzyńskim już. więc mają być zmiany. jak znajdę to info to wrzucę linka.

edit. link -> http://www.ofeminin.pl/prawa-kobiet/...16c234753.html

Edytowane przez moni_ka.g
Czas edycji: 2012-11-09 o 08:45
Stary 2012-11-09, 08:44   #1575
czarny flamaster
Zadomowienie

Cytat:
kalkulatory juz zwykle wyliczają z tym dodatkowym chyba ze jakiś stary kalkulator
Chyba własnie jakieś lipne są. Bo gdy siadłam sobie przy zwykłym kalendarzu i policzyłam 24 tyg (20 +4 dodatkowe), to wychodzi mi 8 września. Dziwne to. Chyba jakieś księgowej będę musiała zapytać kiedyś.

27.11.2009 - pierwsza randka
02.08.2012 - nasz ślub
25.03.2013 - me + you = Sławek
czarny flamaster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-09, 08:46   #1576
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

maria28 ślicznie !

Cytat:
dla mnie chyba ma to znaczenie o tyle, że oboje mamy niskie zarobki, teraz jesteśmy we dwoje, a pieniądze się rozchodzą i wcale nie tak łatwo coś poodkładać i nie wiem jak będzie z finansami przy małym dziecku. gospodarować pieniędzmi jakoś trzeba, tylko nie zawsze jest z czego odłożyć i tego się obawiam. nas mąż nie utrzyma. niestety.
Nie no rozumiem, że ktoś może mieć niskie zarobki. Wiem przecież że różnie się układa. Ale po prostu dziwi mnie to że stwierdziłaś że za 80 % przez cały rok byś się raczej zdecydowała, a w układzie 100% / 60 % już nie. Chodzi mi po prostu o to, że jak już się ocenia że za 80 % się da radę to wydawało mi się że sam system wypłacania jest wtórny.
Stary 2012-11-09, 08:51   #1577
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Nie no rozumiem, że ktoś może mieć niskie zarobki. Wiem przecież że różnie się układa. Ale po prostu dziwi mnie to że stwierdziłaś że za 80 % przez cały rok byś się raczej zdecydowała, a w układzie 100% / 60 % już nie. Chodzi mi po prostu o to, że jak już się ocenia że za 80 % się da radę to wydawało mi się że sam system wypłacania jest wtórny.
nie, nie. ja od razu pisałam, że nie planowałabym korzystać z rocznego, tylko w przypadku decydowania od razu na 80% jeszcze bym to może przemyślała. to jednak stała kwota do której łatwiej się przyzwyczaić niż najpierw do 100% a potem nagle do sporego spadku funduszy. ale generalnie zdania nie zmieniam, póki co uważam, że 6 miesięcy + 6 tygodni urlopu mi wystarczy.
Stary 2012-11-09, 08:52   #1578
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Aaa to coś nie zakumałam, ale teraz już jasne
Stary 2012-11-09, 08:55   #1579
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość

wyrazne szczescie!!!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-09, 08:56   #1580
notte nera
Przyczajenie

Ale mnie ucieszyłyście tym rocznym macierzyńskim! Wprawdzie wiedziałam o nim, ale myślałam, że łapią się na niego kobiety rodzące po 1 września 2013 r. Więc ja się bardzo cieszę, bo na pewno skorzystam z tego przywileju. I tak czekałby mnie po macierzyńskim wychowawczy...

Kochane, aż mi łezka stanęła w oczach jak poczytałam o pierwszych, wyczuwalnych ruchach Waszych maluszków. Aż nie mogę się doczekać kiedy mnie spotka ten cudowny stan!!!

21.04.2013
czekamy na iskierkę
notte nera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-09, 08:57   #1581
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:

sliczna

Cytat:
6 miesięcy macierzyńskiego + wakacje. jeśli całe wakacje będę na macierzyńskim to po macierzyńskim muszę je sobie odebrać bo nie może mi tak po prostu przepaść urlop, wtedy do odebrania mam chyba 6 tygodni. ja mam przymusowy urlop w wakacje, nie mogę go wziąć kiedy mi pasuje. a o tacierzyńskim czytałam, że od 2013 roku ma wynosić 2 miesiące, mężczyzna ma prawo go wziąć zanim dziecko skończy 2 lata i może go wziąć wtedy kiedy kobieta nie będzie na macierzyńskim już. więc mają być zmiany. jak znajdę to info to wrzucę linka.

edit. link -> http://www.ofeminin.pl/prawa-kobiet/...16c234753.html
macierzynskiego wychodzi dokładnie 5,5 miesiąca bo w miesiacu nie jest równo po 4 tygodnie do tego jesli brac 26 dni urlopu to miesiąc czyli 6,5 miesiaca. Ale ja wracajac do pracy we wrzesniu na pewno nie bede brac ałego urlopu bo przeciez przez te kilka miesiecy jeszcze mi sie przyda. ty masz wakacje to co innego, u mnie w pracy nie ma wakacji . Ja rozważam 1 miesiąc wychowawczego ale zobaczymy jak bedzie z finansami bo i kredyt i przedszkole i maluszek, ale mam nadzieje ze się tak uda

Cytat:
Chyba własnie jakieś lipne są. Bo gdy siadłam sobie przy zwykłym kalendarzu i policzyłam 24 tyg (20 +4 dodatkowe), to wychodzi mi 8 września. Dziwne to. Chyba jakieś księgowej będę musiała zapytać kiedyś.
no u ciebie to by wychodził wrzesien tak jak ty liczysz. Zresztą jesli chodzi o ten macierzynski to jest podane ile dni i liczone są a nie tygodnie
Stary 2012-11-09, 09:04   #1582
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

ZUPA Z DYNI
przepraszam ze dopiero teraz ale spałam.

obrać dynię pociąć na mniejsze kawałki obsmażyć, przełożyć do garnka zalać bulionem, dodać imbir, mleko kokosowe całość zmiksować.
Ja to podawałam ze smażoną piersią z kurczaka i grzankami

zupa jest słodka także na to trzeba mieć uwagę. jeśli chodzi o proporcje to zalezy ile masz dyni i ile chcesz zrobić. ja robiłam z 1 kg dyni litr bulionu i jedna puszka mleka kokosowego.

a tak poza tym witam
15.10. 2011.
21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png

http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-09, 09:08   #1583
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Napisane przez Mokka_83 Pokaż wiadomość
śliczna
dzięki

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
o dzieki
właśnie skończyłam buszować po allegro mam pełno linków fajnych i niedrogich kombinezonow to teraz mi kilka odpadnie bo zostawie same misiowe, i mam bluzy do obejrzenia i wybrania

została jeszcze bielizna do przebuszowania ale najpierw bluzy i kombinezony.
cudne są te misiowe, jeszcze jak kaptur ma uszka to już w ogóle

Cytat:
śliczna nie pokazuj takich słodkich rzeczy, bo zaraz mi się córci zechce a trochę trzeba odczekać hehe
a wczoraj tż poszedł na zakupy do tesco i wrócił z cudnym sweterkiem dla Julki
czerwony z granatową kokardą na środku

Cytat:
Napisane przez anika_s Pokaż wiadomość

[/COLOR]

Cytat:
Jak zwykle świetna
dzięki

Cytat:

za kopniaczki

Cytat:
Goooooood Morning!

22 tc rozpoczęty! Yeah! Idziemy dziś z mężem na bankiet (ileśtamlecie orkiestry górniczej ) i przed chwilę okazało się, że jednak mieszczę się w sukienkę Byłam w niej na ślubie znajomych w połowie sierpnia.
Teraz muszę coś zrobić z buzią i włosami by wyglądać jak milion dolarów z rosnącymi odsetkami

Wczoraj teściowie przyjechali na chwile i oczywiście znów coś im w kuchni naszej nie pasowało Zawsze w dobrej wierze, ale sorry- mam już tego dosyć. Powtórzyłam to wszystko mężowi ze słowami, że jak coś ruszy by było jak oni chcą, to się do niego nie będę odzywać. No i na szczęście przyznał mi rację i zostajemy przy swoim.

Postanowiłam, że gdy w przyszłym tygodniu poznamy płeć maleństwa, to kupię pamiętnik dla dziecka i zacznę notować wszystkie newsy na jego temat Będzie fajna pamiątka. Widziałam w Empiku zestaw 5 książeczek za 70zł, które były podzielone np. "Moja rodzina" "Przebieg ciąży" itd. Ale kupa kasy za nie...
cudnie będziesz wyglądać w tej kiecce
wiem o jakich książeczkach mówisz, super są

Cytat:
Witam Was kochane
za kopniaczka!!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-09, 09:09   #1584
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
macierzynskiego wychodzi dokładnie 5,5 miesiąca bo w miesiacu nie jest równo po 4 tygodnie do tego jesli brac 26 dni urlopu to miesiąc czyli 6,5 miesiaca. Ale ja wracajac do pracy we wrzesniu na pewno nie bede brac ałego urlopu bo przeciez przez te kilka miesiecy jeszcze mi sie przyda. ty masz wakacje to co innego, u mnie w pracy nie ma wakacji . Ja rozważam 1 miesiąc wychowawczego ale zobaczymy jak bedzie z finansami bo i kredyt i przedszkole i maluszek, ale mam nadzieje ze się tak uda
oj, to wszystko wyjdzie w praniu, nie będę się martwić na zapas. w każdym razie za wakacje przysługuje do odebrania 6 tygodni + nawet 5,5 m-ca macierzyńskiego to jakoś będzie. heh, mi też przydałyby się jakieś wolne tak, żebym mogła wziąć kiedy chcę ale coś za coś, mi w ciągu roku szkolnego nie przysługuje ani jeden dzień urlopu. jak muszę pójść do lekarza czy coś załatwić to muszę się nieźle nakombinować, zamieniać z kimś, itp.
Stary 2012-11-09, 09:17   #1585
misiulka06
Rozeznanie

cześć dziewczęta dziś o 18.30 mam wizytę i nie mogę się już doczekać. jeszcze 8h i zobaczę Bąbelka
misiulka06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-09, 09:22   #1586
Sorceresss
Wtajemniczenie

Witam!

Cytat:
Napisane przez Chanel_Coco Pokaż wiadomość
Jednak pani doktor zadecydowała, że mam do niej przyjść za tydzień w środe, bo chce zobaczyć to serduszko. Dowiedziałam się o tym teraz, bo ktoś z mojej rodziny u niej pracuje i przekazała mi to przez tę osobę. Także się troszke uspokoiłam, tylko obym do tej środy jakoś dotrwała i oby jej złe przypuszczenia się nie potwierdziły.
Mam nadzieję, że będzie dobrze. Z tego co kojarzę to maluszki miewają jakies małe problemy z serduszkiem - nie domykające się zastawki itp, a to pózniej po urodzeniu wszystko ładnie się "naprawia".
A powiedz mi czy w Krakowie oprócz tej grupy lekarzy badał Cię pan albo pani doktor prowadzący szkolenie? Tak na końcu wizyty?

Cytat:
Cytat:

i za swoje 20 tyg też
Lalalal! To ja też! :win ko:

Cytat:
klask i: super uczucie!

Cytat:
Witam Was kochane
klask i:

Cytat:
potwierdzam zupę - krem z dyni. W pracy się zachwycają - przepisu nie znam, ale można pewnie w sieci wgrzebać. Tak jak Ptaszysnko pisała, z imbirem, curyy ale bez mleka kokosowego
Podobno niebo w gębie!

Dla mnie opcja 100%/60% płatnego jest taka sama jak ciągłe 80%. Myślę, że jeżeli nie przelewa się w domu, to 20% na początku można odkładać - przy założeniu, że się nie będzie podbierało :P
Mnie nawet 60% nie przeraża... grosz do grosza.... ino, żeby się załapać.
Tylko, że mój zawód jest prawie "wolny". Mogę w domu coś dłubać i dlatego będę klepać zdrowaśki, żeby maluszek się nie urdził przed 15.03

A w ogóle jest pewn, że od 01.09 ? Tak jest już napisana ustawa? Może od sierpnia? A może napiszmy petycję!

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett

Edytowane przez Sorceresss
Czas edycji: 2012-11-09 o 09:23
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-09, 09:24   #1587
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ptaszysko16 Pokaż wiadomość
ZUPA Z DYNI
przepraszam ze dopiero teraz ale spałam.

obrać dynię pociąć na mniejsze kawałki obsmażyć, przełożyć do garnka zalać bulionem, dodać imbir, mleko kokosowe całość zmiksować.
Ja to podawałam ze smażoną piersią z kurczaka i grzankami

zupa jest słodka także na to trzeba mieć uwagę. jeśli chodzi o proporcje to zalezy ile masz dyni i ile chcesz zrobić. ja robiłam z 1 kg dyni litr bulionu i jedna puszka mleka kokosowego.

a tak poza tym witam
dzięki znalazłam jeszcze przepis na ciasto czekoladowo dyniowe

---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:22 ----------

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość

A w ogóle jest pewn, że od 01.09 ? Tak jest już napisana ustawa? Może od sierpnia? A może napiszmy petycję!
jestem za gdzie sie trzeba podpisywać to juz lece
Stary 2012-11-09, 09:28   #1588
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
-jestem za gdzie sie trzeba podpisywać to juz lece
myślę, że musimy wyjść jako pierwsze z taką inicjatywą - bo co by nie było to mamusie z lutego i marca przyszłego roku będą czuły się najbardziej pokrzywdzone

Dziewczyny z okazji połowy ciąży wchłonęłam jak oszołom dwa mini bounty Nawet się nie zorientowałam a leżały przede mną dwa puste papierki Nie wiem kiedy to się stało... Mam nadzieję, że inne rzeczy robię bardziej świadomie....

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-09, 09:44   #1589
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Napisane przez Agateczka* Pokaż wiadomość
tak myślę, tylko wtedy to już będę musiała wszystko na raz kupować, bo nie mam nic a nic

A ty kochana to dobrze zorganizowana jesteś, bo i na wczesne lato będziesz gotowa w razie czego
Ja miałam to szczęście, że dowiedziałam się w 13 tygodniu, choć od 6 tyg wiedziałam, że to synek
Także już 12 tyg minęło odkąd dowiedziałam się o synku trudno nic nie kupować przez ten czas
Cytat:
cudne dziecię!!

A ja dziś skończyłam 24 tydzień, jutro zaczynam 25

---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

Cytat:
Dziewczyny z okazji połowy ciąży wchłonęłam jak oszołom dwa mini bounty Nawet się nie zorientowałam a leżały przede mną dwa puste papierki Nie wiem kiedy to się stało... Mam nadzieję, że inne rzeczy robię bardziej świadomie....

ja właśnie idę po snikersa :d
Stary 2012-11-09, 09:47   #1590
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:

Tak jest w ustawie, poszło teraz do konsultacji społecznych więc coś się zawsze zmienić może. Ale nie sądzę.

Cytat:
eee tam mini to prawie jakby nie było

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
A ja dziś skończyłam 24 tydzień, jutro zaczynam 25 [COLOR="Silver"]

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości