|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1081 | |
|
Wolę prosto!
|
Dot.: Nasze blogi kosmetyczne - cz. XIII
Cytat:
|
|
|
|
|
#1082 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Z pracą jest taki problem, że wzrósłby dochód i potem były problem z jakimkolwiek tego typu dodatkiem socjalnym. Może jakieś korki? U mnie ciężko znaleźć kogoś na korki, ale może u Ciebie by się dało? A co na to uczelnia, mówiła coś o stawkach w tym roku?
|
#1083 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a jeśli nie to chyba faktycznie lepiej poszukać jakiejś dorywczej pracy, ja na studiach pracowałam jako kelnerka, pensja mizerna ale za to napiwki to wynagradzały
|
|
#1084 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1085 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1086 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurczę, czemu tak jest, że zawsze jak się zaczyna coś walić, to potem to idzie lawinowo - efekt domina...To polecieli po bandzie nieźle... To w takim wypadku faktycznie nie zostanie Ci nic innego jak szybko poszukać pracy... A dopóki tej pracy nie znajdziesz, to może poszperaj w rzeczach, może akurat znajdziesz coś co możesz wystawić na all? Zawsze to jakiś grosz, czasem porównywalny z obecną wysokością Twojego stypendium...
|
|
#1087 | ||
|
Wolę prosto!
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ---------- Wiesz...jeśli mam być szczera to u mnie nie raz i tak było, ze to moje stypendium nam ratowało tyłek pod koniec miesiąca... |
||
|
|
|
#1088 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie coś tu nie gra z tą stawką. Bo jest mega różnica, więc miej nadzieję, że to błąd
|
|
|
|
#1089 |
|
Zakorzenienie
|
Asia powinnaś zadzwonić do działu spraw studenta i wyjaśnić tę dziwną sytuację. Niemożliwe, że aż o 4/5 obniżyły się stawki
|
|
|
|
#1090 | |
|
Wolę prosto!
|
[1=9dc519fadc633b7a757b479 8db7309973aba49fa_66c3ce7 215651;37520552]Dzwoniłaś na uczelnię, pytać czemu tak? Skoro dochody mniejsze, a progi bez zmian to coś tu nie tak...
[/QUOTE]Orlica, mój dziekanat ds stypendiów jest nieczynny w piątki, byłam tam w zeszłym tygodniu żeby się dowiedzieć kiedy decyzje będą to babka mówiła, że w przyszłym tygodniu...Pójdę w poniedziałek się dowiedzieć. Jedyne co to sposób naliczania mógł się zmienić, ale w regulaminie nadal jest taki jak był. ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#1091 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u mnie Antonio napisał mi, że mogę zostać obciążona tą opłatą, a po jakichś 2 dniach dostałam wiadomość, że zmienili zasady nadawania przesyłek, więc nie powinnam być obciążona i faktycznie nie byłam Cytat:
![]() Cytat:
moi rodzice mają na strychu łóżeczko dziecięce i zapytałam ostatnio mamy czy jest dobre, a ona na to mówi, że tak tylko materac trzeba dokupić. A dlaczego nie ma materacyka?Bo rodzice pożyczyli znajomym łóżeczko razem z materacem, ale znajomi stwierdzili, że ich dziecko nie będzie spało na używanym materacyku (choć był oczywiście czyściutki) i kupili nowy, a nasz wyrzucili ![]() jak to jak ? nie mamy własnego życiaCytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#1092 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1093 |
|
Wolę prosto!
|
No na pewno tak tego nie zostawię, 400 złotych piechotą nie chodzi...
|
|
|
|
#1094 |
|
maszyna, nie człowiek
|
No wiem jak to jest, żeby mieć szanse musiałabyś zarabiać tyle, by było, że się niby sama utrzymujesz. Inaczej podniesiesz sobie dochody i się pewnie nie załapiesz. A z drugiej strony w tym pierwszym wypadku możesz się paradoksalnie wydać "za uboga" na stypendium, bo np będziesz mieć 800zł, a oni uznają, że samodzielne utrzymywanie się jest od 850...
|
#1095 |
|
Zakorzenienie
|
Wiem jak to jest, mi w tym roku przekroczyło przez to, że też pracowałam w mc donaldzie na wakacjach ;/ mam nadzieje, ze chociaz dostane za dojazdy dofinansowanie, bo jesli nie to kiepsko bedzie. Dobrze, ze czasem cos dorobie.
Edytowane przez maffash Czas edycji: 2012-11-09 o 13:22 |
|
|
|
#1096 |
|
Klientka w krawacie
|
Asiu, a nikt z twoich znajomych nie pobiera tego typu świadczenia? Bo może uczelni się coś pokićkało i źle wypłacają wszystkim? Spytaj, może coś ktoś wie.
|
#1097 | ||
|
Wolę prosto!
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ---------- No właśnie nie kojarzę...Z mojej grupy chyba nikt (albo się nikt do tego nie przyznaje, nie wiem czemu ludzie mają jakieś takie dziwne przekonanie, że to powód do wstydu), ale w sumie mogłabym napisać na maila grupowego wiadomość, żeby jeśli ktoś pobiera to się ze mną skontaktował. |
||
|
|
|
#1098 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1099 | |
|
Wolę prosto!
|
Cytat:
Mi się po zeszłym roku udało zaoszczędzić na tyle, że spokojnie całe wakacje na tym pociągnęłam, nawet wyjechać mi się udało parę razy na kilka dni... |
|
|
|
|
#1100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rozumieją, że ludzie nie mają pieniędzy i że po wakacjach pieniądze na miesiąc przeżycia w innym mieście (nie mam dogodnych dojazdów) to moi rodzice na miesiąc nazbierają, ale nie niemal na pół roku akademickiego, gdzie samo wynajęcie pokoju kosztuje ok. 350-400 zł, a ja jeszcze muszę coś jeść, moi rodzice też, do tego opłacają mi dodatkowo internet (niezbędny na studiach) - 59 zł i opłacają swój ok.60 zł, do tego rachunki za samochód, dom, prąd, gaz i to wszystko z jednej pensji... Pani z dziekanatu tego nie zrozumie Dopiero jak dostaję stypendium mogę sobie pozwolić nawet na kosmetyki jak sobie fajnie zaoszczędzę, a teraz już nie pamiętam kiedy właściwie byłam w Rossmannie, a wszystko mi się kończy: tusz, podkład, demakijaż, pielęgnacja...
|
|
#1101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1102 |
|
Wolę prosto!
|
U nas jest przelicznik 1,5. Tyle ile wyniósł dochód mnoży się raz 1,5 i od tego odejmuje dochód czy jakoś tak. Poza tym ja już w zeszłym roku byłam bliska progu, teraz dochód mam mniejszy niż rok wcześniej, więc z góry założyłam, że dostanę co najmniej tyle samo albo i więcej
|
|
|
|
#1103 |
|
Zadomowienie
|
To może na stypendium za wyniki w nauce się załapiesz? U nas były dwa - ministerialne i rektorskie, na jedno się składało podanie, a drugie było przyznawane bez podania jakiemuś tam procentowi najlepszych studentów na roku.
A na którym jesteś roku? Może jeśli już straciłaś socjalne, to warto by się rozglądnąć za jakąś doraźną pracą, ale już zgodną z kierunkiem studiów - po skończeniu będziesz już miała co wpisać w CV i ułatwi Ci to szukanie pracy. |
|
|
|
#1104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1105 | |
|
Wolę prosto!
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pani z dziekanatu: proszę przynieść dochody rodziców Koleżanka: ale my nie mieszkamy z rodzicami Pani z dziekanatu: ale to niemożliwe żeby za taką sumę się utrzymać, pani jest oszustką efekt. Koleżanka długo walczyła o stypendium, po czym zdecydowała przenieść się na studia zaoczne, podrzucać dziecko dziadkom i pójść do pracy żeby jakoś związać koniec z końcem
|
|
#1107 | |
|
Wolę prosto!
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1108 |
|
Zadomowienie
|
mam nadzieję, że to jakoś się wyjaśni - oczywiście na twoją korzyść
|
#1109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) w tym miesiącu zaoszczędziłam już 50 zł (na czarną godzinę) więc nie jest fatalnie do tego tata ostatnio malował dom u sąsiada za co rodzice dostali od niego ileś tam drewna z lasu, więc sobie jakoś radzimyw tym roku liczę też że się załapie na stypendium naukowe 500 zł miesięcznie a jeśli nie to będzie mi strasznie przykro, bo bardzo się starałam, choć wykładowcy nie zawsze to doceniają
|
|
#1110 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:48.

Stypendium socjalne mi przyszło w wysokości 105 zł...w zeszłym roku dostałam 500 zł bez kilku zł a teraz %^&#@ 5 razy mniej...a progi się podobno nie zmieniły, dochód na członka rodziny miałam teraz nawet niższy niż ostatnim razem..Nie wiem co mam robić, ta kasa z uczelni to był dla mnie naprawdę ogromny zastrzyk gotówki, w domu mam taką sytuację a nie inną (długo by opisywać, tak w skrócie mama podżyrowała przyjaciółce kredyt na 120 tys. i od tamtej pory nikt tej przyjaciółki nie widział, my o tym nic nie wiedzieliśmy, odsetki rosły, mama wpadła w spiralę długów itd. i teraz jak już się o tym tata dowiedział to chcąc nie chcąc muszą to spłacać, więc wesoło nie jest)...normalnie siedzę i ryczę...

moi rodzice mają na strychu łóżeczko dziecięce i zapytałam ostatnio mamy czy jest dobre, a ona na to mówi, że tak tylko materac trzeba dokupić. A dlaczego nie ma materacyka?
? nie mamy własnego życia