Nasze blogi kosmetyczne - cz. XIII - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-09, 13:03   #1081
asiaasia58
Wolę prosto!

Dot.: Nasze blogi kosmetyczne - cz. XIII

Cytat:
Napisane przez maffash Pokaż wiadomość
o kurde bardzo nieciekawa sytuacja, 400 zł to jest kupe kasy (jak dla mnie), więc domyślam się, że będzie Ci bardzo ciężko. Ale może udałoby Ci się znaleźć jakąś pracę? Wtedy stracisz stypendium, ale więcej byś zarobiła.

U mnie też się nie przelewa, ale zawsze przekracza mi próg o kilka zł i stypendium nie dostanę.
No ja właśnie byłam tak dość niedużo pod progiem, jednak co z tego skoro w tej całej papierologi nikt nie bierze pod uwagę, że mimo, że rodzice mają dochód ileś tam to miesięcznie koło 2 tysięcy idzie na same p.erdolone raty...Pracę chciałam szukać, ale stwierdziłam, że skoro dostaję te 500 stów praktycznie za darmo to jakby mieli mi zabrać przez to, że przeszłam przez próg to jednak szkoda. Ale teraz nie mam wyjścia, za 105 zł to ja sobie co najwyżej kartę do telefonu i pigułki kupię, może mi w porywach z 20 złotych na waciki zostanie...
Stary 2012-11-09, 13:04   #1082
nicRu
maszyna, nie człowiek

Z pracą jest taki problem, że wzrósłby dochód i potem były problem z jakimkolwiek tego typu dodatkiem socjalnym. Może jakieś korki? U mnie ciężko znaleźć kogoś na korki, ale może u Ciebie by się dało? A co na to uczelnia, mówiła coś o stawkach w tym roku?
Stary 2012-11-09, 13:05   #1083
aSHa85
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asiaasia58 Pokaż wiadomość
Pamiętacie jak pisałam Wam, że gorzej już być nie może? Widoczne skusiłam los...Wlazłam dzisiaj na swoje konto żeby sprawdzić czy dostałam przelew od koleżanki bo sprzedałam jej kilka kosmetyków i patrzę na koncie jest kasa, ale jakoś dużo jak na te zakupy, bo 105 zł. Wchodzę w historię i...okazało się, że to przelew od uczelni Stypendium socjalne mi przyszło w wysokości 105 zł...w zeszłym roku dostałam 500 zł bez kilku zł a teraz %^&#@ 5 razy mniej...a progi się podobno nie zmieniły, dochód na członka rodziny miałam teraz nawet niższy niż ostatnim razem..Nie wiem co mam robić, ta kasa z uczelni to był dla mnie naprawdę ogromny zastrzyk gotówki, w domu mam taką sytuację a nie inną (długo by opisywać, tak w skrócie mama podżyrowała przyjaciółce kredyt na 120 tys. i od tamtej pory nikt tej przyjaciółki nie widział, my o tym nic nie wiedzieliśmy, odsetki rosły, mama wpadła w spiralę długów itd. i teraz jak już się o tym tata dowiedział to chcąc nie chcąc muszą to spłacać, więc wesoło nie jest)...normalnie siedzę i ryczę...
faktycznie nie wesoła sytuacja, ale może warto się dowiedzieć na uczelni, może to jakaś pomyłka albo część przelewu?
a jeśli nie to chyba faktycznie lepiej poszukać jakiejś dorywczej pracy, ja na studiach pracowałam jako kelnerka, pensja mizerna ale za to napiwki to wynagradzały
Stary 2012-11-09, 13:06   #1084
maffash
Zakorzenienie

Cytat:
No ja właśnie byłam tak dość niedużo pod progiem, jednak co z tego skoro w tej całej papierologi nikt nie bierze pod uwagę, że mimo, że rodzice mają dochód ileś tam to miesięcznie koło 2 tysięcy idzie na same p.erdolone raty...Pracę chciałam szukać, ale stwierdziłam, że skoro dostaję te 500 stów praktycznie za darmo to jakby mieli mi zabrać przez to, że przeszłam przez próg to jednak szkoda. Ale teraz nie mam wyjścia, za 105 zł to ja sobie co najwyżej kartę do telefonu i pigułki kupię, może mi w porywach z 20 złotych na waciki zostanie...
No właśnie oni nie biorą pod uwagę takich faktów, ludziom kasy na życie mało zostaje, a stypendium i tak nie dostaniesz ;/
maffash jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 13:08   #1085
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651
Konto usunięte

Cytat:
Pamiętacie jak pisałam Wam, że gorzej już być nie może? Widoczne skusiłam los...Wlazłam dzisiaj na swoje konto żeby sprawdzić czy dostałam przelew od koleżanki bo sprzedałam jej kilka kosmetyków i patrzę na koncie jest kasa, ale jakoś dużo jak na te zakupy, bo 105 zł. Wchodzę w historię i...okazało się, że to przelew od uczelni Stypendium socjalne mi przyszło w wysokości 105 zł...w zeszłym roku dostałam 500 zł bez kilku zł a teraz %^&#@ 5 razy mniej...a progi się podobno nie zmieniły, dochód na członka rodziny miałam teraz nawet niższy niż ostatnim razem..Nie wiem co mam robić, ta kasa z uczelni to był dla mnie naprawdę ogromny zastrzyk gotówki, w domu mam taką sytuację a nie inną (długo by opisywać, tak w skrócie mama podżyrowała przyjaciółce kredyt na 120 tys. i od tamtej pory nikt tej przyjaciółki nie widział, my o tym nic nie wiedzieliśmy, odsetki rosły, mama wpadła w spiralę długów itd. i teraz jak już się o tym tata dowiedział to chcąc nie chcąc muszą to spłacać, więc wesoło nie jest)...normalnie siedzę i ryczę...
Dzwoniłaś na uczelnię, pytać czemu tak? Skoro dochody mniejsze, a progi bez zmian to coś tu nie tak...
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 13:10   #1086
Rodzynka1989
Zakorzenienie

GG do Rodzynka1989

Cytat:
Kurczę, czemu tak jest, że zawsze jak się zaczyna coś walić, to potem to idzie lawinowo - efekt domina...
To polecieli po bandzie nieźle... To w takim wypadku faktycznie nie zostanie Ci nic innego jak szybko poszukać pracy... A dopóki tej pracy nie znajdziesz, to może poszperaj w rzeczach, może akurat znajdziesz coś co możesz wystawić na all? Zawsze to jakiś grosz, czasem porównywalny z obecną wysokością Twojego stypendium...
Stary 2012-11-09, 13:13   #1087
asiaasia58
Wolę prosto!

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Z pracą jest taki problem, że wzrósłby dochód i potem były problem z jakimkolwiek tego typu dodatkiem socjalnym. Może jakieś korki? U mnie ciężko znaleźć kogoś na korki, ale może u Ciebie by się dało? A co na to uczelnia, mówiła coś o stawkach w tym roku?
No właśnie o to chodzi, że moje zarobki (w sensie oficjalne) podniosłyby dochód i wtedy w ogóle byłaby klapa, więc jedyne co zostaje to coś bardziej "nieopodatkowanego". A co do uczelni - pytałam o stawki już jak składałam podanie i babka mówiła, ze próg jest taki jak w zeszłym roku, na stronie uczelni w regulaminie na temat pomocy materialnej wciąż jest taki przelicznik jak rok temu...A korki - mogłabym pokombinować, już nawet nad tym myślę, z matmy jestem dobra to jakaś pomoc w zakresie podstawówka - liceum wchodziłaby w grę..

---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

Cytat:
Napisane przez aSHa85 Pokaż wiadomość
faktycznie nie wesoła sytuacja, ale może warto się dowiedzieć na uczelni, może to jakaś pomyłka albo część przelewu?
a jeśli nie to chyba faktycznie lepiej poszukać jakiejś dorywczej pracy, ja na studiach pracowałam jako kelnerka, pensja mizerna ale za to napiwki to wynagradzały
Muszę się przejść tam w poniedziałek, bo dzisiaj mają zamknięte, ale na pewno się pójdę dowiedzieć o co chodzi, modlę się żeby to był jakiś błąd..może im się ta jedynka z przodu z piątką pomyliła

---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ----------

Cytat:
No właśnie oni nie biorą pod uwagę takich faktów, ludziom kasy na życie mało zostaje, a stypendium i tak nie dostaniesz ;/
Wiesz...jeśli mam być szczera to u mnie nie raz i tak było, ze to moje stypendium nam ratowało tyłek pod koniec miesiąca...
Stary 2012-11-09, 13:14   #1088
maffash
Zakorzenienie

Właśnie coś tu nie gra z tą stawką. Bo jest mega różnica, więc miej nadzieję, że to błąd
Stary 2012-11-09, 13:14   #1089
Malwina_89
Zakorzenienie

Asia powinnaś zadzwonić do działu spraw studenta i wyjaśnić tę dziwną sytuację. Niemożliwe, że aż o 4/5 obniżyły się stawki

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Malwina_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 13:16   #1090
asiaasia58
Wolę prosto!

[1=9dc519fadc633b7a757b479 8db7309973aba49fa_66c3ce7 215651;37520552]Dzwoniłaś na uczelnię, pytać czemu tak? Skoro dochody mniejsze, a progi bez zmian to coś tu nie tak... [/QUOTE]
Orlica, mój dziekanat ds stypendiów jest nieczynny w piątki, byłam tam w zeszłym tygodniu żeby się dowiedzieć kiedy decyzje będą to babka mówiła, że w przyszłym tygodniu...Pójdę w poniedziałek się dowiedzieć. Jedyne co to sposób naliczania mógł się zmienić, ale w regulaminie nadal jest taki jak był.

---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ----------

Cytat:
Napisane przez Rodzynka1989 Pokaż wiadomość
Kurczę, czemu tak jest, że zawsze jak się zaczyna coś walić, to potem to idzie lawinowo - efekt domina...
To polecieli po bandzie nieźle... To w takim wypadku faktycznie nie zostanie Ci nic innego jak szybko poszukać pracy... A dopóki tej pracy nie znajdziesz, to może poszperaj w rzeczach, może akurat znajdziesz coś co możesz wystawić na all? Zawsze to jakiś grosz, czasem porównywalny z obecną wysokością Twojego stypendium...
Heh, no nie będę miała wyjścia najwyraźniej. Jak to mówią - jak nie urok to sraczka.
Stary 2012-11-09, 13:16   #1091
zyskowa
Zakorzenienie

GG do zyskowa

Cytat:
Napisane przez Karen15 Pokaż wiadomość
Napisałam do Firmoo e-maila z pytaniem o opłaty celne. Ciekawe co odpiszą
ja dostałam dzisiaj okulary, więc u mnie sprawa jest świeża
u mnie Antonio napisał mi, że mogę zostać obciążona tą opłatą, a po jakichś 2 dniach dostałam wiadomość, że zmienili zasady nadawania przesyłek, więc nie powinnam być obciążona i faktycznie nie byłam
Cytat:
Napisane przez moniak85 Pokaż wiadomość
przed publikacją tej notki zastanawiałam się, czy w ogóle to zrobić... mam taki pomysł, aby raz na jakiś czas dodawac notki w tym stylu - niekoniecznie włosowych - np. inspiracje makijażowe, mieszkaniowe i ubraniowe DIY itp. ale widzę, że chyba podobają się takie
uwielbiam takie posty, u mnie na blogu był kiedyś co niedzielę post z serii DIY, jednak po jakimś czasie stwierdziłam, że tak jak ja znalazłam inspiracje tak i inni przecież mogą to znaleźć, więc warto by było publikować swoje pomysły, lub chociaż swoje wersje wykonania i się skończyło publikowanie
Cytat:
Napisane przez _polly_ Pokaż wiadomość
Też zawsze oddawałam swoje rzeczy, czy to ciuchy, czy kosmetyki. Zazwyczaj kuzynkom. Jednak jedna z nich się rozochociła i jak nie chciałam jej czegoś oddać, to po jakimś czasie pożyczała i już tych rzeczy nie widziałam.
Było tak z butami, których ja jeszcze nie miałam okazji ubrać, ale ona szła na imprezę, to pożyczyłam. I ze spodniami. Zapomniało mi się o nich na jakiś czas, dopóki nie pokazała mi się w nich przerobionych na krótkie spodenki.
Zapytałam się co ona zrobiła z moimi spodniami. Usłyszałam:" No co, tyle czasu leżały u mnie, to je przerobiłam, bo nogawki były trochę za krótkie".
nie wiem jak tak można moi rodzice mają na strychu łóżeczko dziecięce i zapytałam ostatnio mamy czy jest dobre, a ona na to mówi, że tak tylko materac trzeba dokupić. A dlaczego nie ma materacyka?
Bo rodzice pożyczyli znajomym łóżeczko razem z materacem, ale znajomi stwierdzili, że ich dziecko nie będzie spało na używanym materacyku (choć był oczywiście czyściutki) i kupili nowy, a nasz wyrzucili dobrze, że chociaż łóżeczko wróciło
Cytat:
Kiedy wy miałyście czas nastukać tyle stron
jak to jak? nie mamy własnego życia
Cytat:
Napisane przez madameFog Pokaż wiadomość
Oprócz zyskowej i ciebie wszystkie dziewczyny wykazywały się dużym taktem, więc nie mów, że WY bo zdecydowanie odstajesz z kulturą osobistą... Żadna odpowiedź mnie nie zaspokaja? Próbowałam skończyć ten temat, ale znowu wyskakujesz z ewidentną prowokacją.
Absolutnie NIC z moich wypowiedzi nie zrozumiałaś, żal... Swoim zachowanie wykurzasz ludzi z forum tylko.
jako, że mamy tematu po dziurki w nosie -ale wskazałaś mnie imiennie i chciałam to wyjaśnić, bo nie miałam na celu obrażenie Ciebie - wystosowałam do Ciebie pisemko na PW
Cytat:
Napisane przez lele Pokaż wiadomość
Upał swoją drogą. Ale przykładowo w Madrycie lepiej mi się znosi wysokie temperatury niż na wybrzeżu. Ale pozabijałabym za mentalność, wiesz.. "mamy czas, mamy czas, mamy na wszystko czas".

Cytat:
Napisane przez Patalus Pokaż wiadomość
oj przestań, nie uciekaj od razu... dasz się spłoszyć? tu też panuje miła atmosfera, na szczęście tej złej jest rzadko
co racja to racja
Cytat:
Napisane przez Czarna Orchidea Pokaż wiadomość
Ulala aż mi dziewczę maila przysłało,ależ się przejęło :x szkoda tylko że pierwszy komentarz na blogu i drugi jest pisany zupełnie innym tonem,jakze to małe uszczuplenie anonimowosci zmienia człowieka
jak ludzie nie mogą pojąć, że nie są anonimowi w internecie
Stary 2012-11-09, 13:16   #1092
_polly_
Zakorzenienie

Cytat:
o masakra.

Cytat:
Napisane przez zoila Pokaż wiadomość
No to już wiesz co mi kupić na urodziny.

Mam dobrą figurę. Koło to też figura.
_polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 13:16   #1093
asiaasia58
Wolę prosto!

Cytat:
Napisane przez Malwina_89 Pokaż wiadomość
Asia powinnaś zadzwonić do działu spraw studenta i wyjaśnić tę dziwną sytuację. Niemożliwe, że aż o 4/5 obniżyły się stawki
No na pewno tak tego nie zostawię, 400 złotych piechotą nie chodzi...
Stary 2012-11-09, 13:16   #1094
nicRu
maszyna, nie człowiek

No wiem jak to jest, żeby mieć szanse musiałabyś zarabiać tyle, by było, że się niby sama utrzymujesz. Inaczej podniesiesz sobie dochody i się pewnie nie załapiesz. A z drugiej strony w tym pierwszym wypadku możesz się paradoksalnie wydać "za uboga" na stypendium, bo np będziesz mieć 800zł, a oni uznają, że samodzielne utrzymywanie się jest od 850... Nie wiem, czy dobrze to opisałąm, ale na pewno wiesz co mam na myśli...
Stary 2012-11-09, 13:17   #1095
maffash
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz...jeśli mam być szczera to u mnie nie raz i tak było, ze to moje stypendium nam ratowało tyłek pod koniec miesiąca...
Wiem jak to jest, mi w tym roku przekroczyło przez to, że też pracowałam w mc donaldzie na wakacjach ;/ mam nadzieje, ze chociaz dostane za dojazdy dofinansowanie, bo jesli nie to kiepsko bedzie. Dobrze, ze czasem cos dorobie.

Edytowane przez maffash
Czas edycji: 2012-11-09 o 13:22
Stary 2012-11-09, 13:18   #1096
zoila
Klientka w krawacie

Asiu, a nikt z twoich znajomych nie pobiera tego typu świadczenia? Bo może uczelni się coś pokićkało i źle wypłacają wszystkim? Spytaj, może coś ktoś wie.

WYMIANA KSIĄŻKOWA

zoila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 13:23   #1097
asiaasia58
Wolę prosto!

Cytat:
No wiem jak to jest, żeby mieć szanse musiałabyś zarabiać tyle, by było, że się niby sama utrzymujesz. Inaczej podniesiesz sobie dochody i się pewnie nie załapiesz. A z drugiej strony w tym pierwszym wypadku możesz się paradoksalnie wydać "za uboga" na stypendium, bo np będziesz mieć 800zł, a oni uznają, że samodzielne utrzymywanie się jest od 850... Nie wiem, czy dobrze to opisałąm, ale na pewno wiesz co mam na myśli...
Tak, tak, orientuję się o co chodzi, miałam to rozpracowane jak sprawdzałam czy się załapię.

---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ----------

Cytat:
Wiem jak to jest, mi w tym roku przekroczyło przez to, że też pracowałam w mc donaldzie na wakacjach ;/ mam nadzieje, ze chociaz dostane za dojazdy dofinansowanie, bo jesli nie to kiepsko bedzie. Dobrze, ze czasem cos dorobie.
Wiesz, ja specjalnie nie szukałam niczego, bo jednak te 500 zł to było dużo i szkoda byłoby to stracić, tym bardziej, że byłam niedużo pod progiem. A miałam takie ambitne plany, jak to jak będę odkładać to stypendium, żeby po zdaniu inżynierki ze znajomymi gdzieś wyjechać, damn it.

---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

Cytat:
Napisane przez zoila Pokaż wiadomość
Asiu, a nikt z twoich znajomych nie pobiera tego typu świadczenia? Bo może uczelni się coś pokićkało i źle wypłacają wszystkim? Spytaj, może coś ktoś wie.
No właśnie nie kojarzę...Z mojej grupy chyba nikt (albo się nikt do tego nie przyznaje, nie wiem czemu ludzie mają jakieś takie dziwne przekonanie, że to powód do wstydu), ale w sumie mogłabym napisać na maila grupowego wiadomość, żeby jeśli ktoś pobiera to się ze mną skontaktował.
Stary 2012-11-09, 13:24   #1098
maffash
Zakorzenienie

Cytat:

Wiesz, ja specjalnie nie szukałam niczego, bo jednak te 500 zł to było dużo i szkoda byłoby to stracić, tym bardziej, że byłam niedużo pod progiem. A miałam takie ambitne plany, jak to jak będę odkładać to stypendium, żeby po zdaniu inżynierki ze znajomymi gdzieś wyjechać, damn it.
Też jak bym miała 500 zł to bym nie szukała nic, ale ja nie mam ani złotówki stypendium, a na dojazdy potrzeba, jakieś kserówki i tak się zbiera.
Stary 2012-11-09, 13:30   #1099
asiaasia58
Wolę prosto!

Cytat:
Też jak bym miała 500 zł to bym nie szukała nic, ale ja nie mam ani złotówki stypendium, a na dojazdy potrzeba, jakieś kserówki i tak się zbiera.
No dokładnie, ja na szczęście mam blisko na uczelnię ale czasami samo ksero czy drukowanie projektów to już kupa kasy.
Mi się po zeszłym roku udało zaoszczędzić na tyle, że spokojnie całe wakacje na tym pociągnęłam, nawet wyjechać mi się udało parę razy na kilka dni...
Stary 2012-11-09, 13:32   #1100
zyskowa
Zakorzenienie

GG do zyskowa

Cytat:
tak mi przykro, bo rozumiem sytuację, ja nadal czekam na decyzje o stypendium. Zawsze przelewy za 2 miesiące były w drugiej połowie listopada, a teraz pani w dziekanacie mówi, że w drugiej połowie listopada ma się dopiero komisja zebrać a stypendia będę na przełomie grudzień/styczeń. Mam nadzieję, że jest źle poinformowana, bo ja gdybym nie miała stypendium, musiałabym zrezygnować ze studiów lub brać kredyt studencki, bo moja mama tylko pracuje niestety i to jako sprzątaczka na wsi, tata jest bezrobotny, a pracy w Siedlcach dla studentów nie ma Nie rozumieją, że ludzie nie mają pieniędzy i że po wakacjach pieniądze na miesiąc przeżycia w innym mieście (nie mam dogodnych dojazdów) to moi rodzice na miesiąc nazbierają, ale nie niemal na pół roku akademickiego, gdzie samo wynajęcie pokoju kosztuje ok. 350-400 zł, a ja jeszcze muszę coś jeść, moi rodzice też, do tego opłacają mi dodatkowo internet (niezbędny na studiach) - 59 zł i opłacają swój ok.60 zł, do tego rachunki za samochód, dom, prąd, gaz i to wszystko z jednej pensji... Pani z dziekanatu tego nie zrozumie Dopiero jak dostaję stypendium mogę sobie pozwolić nawet na kosmetyki jak sobie fajnie zaoszczędzę, a teraz już nie pamiętam kiedy właściwie byłam w Rossmannie, a wszystko mi się kończy: tusz, podkład, demakijaż, pielęgnacja...
Stary 2012-11-09, 13:32   #1101
maffash
Zakorzenienie

Cytat:
No dokładnie, ja na szczęście mam blisko na uczelnię ale czasami samo ksero czy drukowanie projektów to już kupa kasy.
Mi się po zeszłym roku udało zaoszczędzić na tyle, że spokojnie całe wakacje na tym pociągnęłam, nawet wyjechać mi się udało parę razy na kilka dni...
A ze stypendiami to jest tak, że uczelnia ustala ile kto dostaje? Bo ja się nie orientuję dokładnie, ale u nas jak ktoś jest blisko przekroczenia to dostaje tylko 100 zł.
Stary 2012-11-09, 13:35   #1102
asiaasia58
Wolę prosto!

Cytat:
A ze stypendiami to jest tak, że uczelnia ustala ile kto dostaje? Bo ja się nie orientuję dokładnie, ale u nas jak ktoś jest blisko przekroczenia to dostaje tylko 100 zł.
U nas jest przelicznik 1,5. Tyle ile wyniósł dochód mnoży się raz 1,5 i od tego odejmuje dochód czy jakoś tak. Poza tym ja już w zeszłym roku byłam bliska progu, teraz dochód mam mniejszy niż rok wcześniej, więc z góry założyłam, że dostanę co najmniej tyle samo albo i więcej
Stary 2012-11-09, 13:37   #1103
Madeleine05
Zadomowienie

To może na stypendium za wyniki w nauce się załapiesz? U nas były dwa - ministerialne i rektorskie, na jedno się składało podanie, a drugie było przyznawane bez podania jakiemuś tam procentowi najlepszych studentów na roku.

A na którym jesteś roku? Może jeśli już straciłaś socjalne, to warto by się rozglądnąć za jakąś doraźną pracą, ale już zgodną z kierunkiem studiów - po skończeniu będziesz już miała co wpisać w CV i ułatwi Ci to szukanie pracy.
Madeleine05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 13:37   #1104
maffash
Zakorzenienie

Cytat:
U nas jest przelicznik 1,5. Tyle ile wyniósł dochód mnoży się raz 1,5 i od tego odejmuje dochód czy jakoś tak. Poza tym ja już w zeszłym roku byłam bliska progu, teraz dochód mam mniejszy niż rok wcześniej, więc z góry założyłam, że dostanę co najmniej tyle samo albo i więcej
Dziwne to, musi tu być jakiś błąd, bo to aż niemożliwe.
Stary 2012-11-09, 13:38   #1105
asiaasia58
Wolę prosto!

Cytat:
Napisane przez zyskowa Pokaż wiadomość
tak mi przykro, bo rozumiem sytuację, ja nadal czekam na decyzje o stypendium. Zawsze przelewy za 2 miesiące były w drugiej połowie listopada, a teraz pani w dziekanacie mówi, że w drugiej połowie listopada ma się dopiero komisja zebrać a stypendia będę na przełomie grudzień/styczeń. Mam nadzieję, że jest źle poinformowana, bo ja gdybym nie miała stypendium, musiałabym zrezygnować ze studiów lub brać kredyt studencki, bo moja mama tylko pracuje niestety i to jako sprzątaczka na wsi, tata jest bezrobotny, a pracy w Siedlcach dla studentów nie ma Nie rozumieją, że ludzie nie mają pieniędzy i że po wakacjach pieniądze na miesiąc przeżycia w innym mieście (nie mam dogodnych dojazdów) to moi rodzice na miesiąc nazbierają, ale nie niemal na pół roku akademickiego, gdzie samo wynajęcie pokoju kosztuje ok. 350-400 zł, a ja jeszcze muszę coś jeść, moi rodzice też, do tego opłacają mi dodatkowo internet (niezbędny na studiach) - 59 zł i opłacają swój ok.60 zł, do tego rachunki za samochód, dom, prąd, gaz i to wszystko z jednej pensji... Pani z dziekanatu tego nie zrozumie Dopiero jak dostaję stypendium mogę sobie pozwolić nawet na kosmetyki jak sobie fajnie zaoszczędzę, a teraz już nie pamiętam kiedy właściwie byłam w Rossmannie, a wszystko mi się kończy: tusz, podkład, demakijaż, pielęgnacja...
O rany, to widzę, że u Ciebie też niewesoło...u mnie nie byłoby tak źle gdyby nie fakt tego zakichanego kredytu...ale o tym uczelnia przecież nie wie...
Stary 2012-11-09, 13:40   #1106
zyskowa
Zakorzenienie

GG do zyskowa

Cytat:
moja koleżanka wyszła za mąż, zamieszkała z mężem, żyli skromnie ale na swoim. Urodziło się dziecko, więc w tamtym roku złożyła wniosek o stypendium.
Pani z dziekanatu: proszę przynieść dochody rodziców
Koleżanka: ale my nie mieszkamy z rodzicami
Pani z dziekanatu: ale to niemożliwe żeby za taką sumę się utrzymać, pani jest oszustką

efekt. Koleżanka długo walczyła o stypendium, po czym zdecydowała przenieść się na studia zaoczne, podrzucać dziecko dziadkom i pójść do pracy żeby jakoś związać koniec z końcem
Stary 2012-11-09, 13:41   #1107
asiaasia58
Wolę prosto!

Cytat:
Napisane przez Madeleine05 Pokaż wiadomość
To może na stypendium za wyniki w nauce się załapiesz? U nas były dwa - ministerialne i rektorskie, na jedno się składało podanie, a drugie było przyznawane bez podania jakiemuś tam procentowi najlepszych studentów na roku.

A na którym jesteś roku? Może jeśli już straciłaś socjalne, to warto by się rozglądnąć za jakąś doraźną pracą, ale już zgodną z kierunkiem studiów - po skończeniu będziesz już miała co wpisać w CV i ułatwi Ci to szukanie pracy.
Na naukowe na pewno się nie załapię, az takiej wysokiej sredniej nie mam to raz, a dwa - na polibudzie obnizyli procent studnetow dostajacych stypendium naukowe, na rzecz podniesienia progów przy stypendium socjalnym. Na roku jestem 4, teraz piszę pracę inżynierską. Na nic zgodnego z moim wykształceniem raczej mnie nikt nigdzie nie weźmie, bo jakby nie było jeszcze tego wykształcenia nie mam, a w branży niestety wszędzie jest wymagane doświadczenie..Ale szukać będę, może chociaż jakis płatny staż.
Stary 2012-11-09, 13:46   #1108
aSHa85
Zadomowienie

mam nadzieję, że to jakoś się wyjaśni - oczywiście na twoją korzyść
Stary 2012-11-09, 13:46   #1109
zyskowa
Zakorzenienie

GG do zyskowa

Cytat:
O rany, to widzę, że u Ciebie też niewesoło...u mnie nie byłoby tak źle gdyby nie fakt tego zakichanego kredytu...ale o tym uczelnia przecież nie wie...
no niestety, ale jakoś leci do przodu. W sumie jak mam stypendium to mam co do garnka włożyć, czy w co się ubrać (choć sieciówki to zazwyczaj dla mnie luksus) w tym miesiącu zaoszczędziłam już 50 zł (na czarną godzinę) więc nie jest fatalnie do tego tata ostatnio malował dom u sąsiada za co rodzice dostali od niego ileś tam drewna z lasu, więc sobie jakoś radzimy
w tym roku liczę też że się załapie na stypendium naukowe 500 zł miesięcznie a jeśli nie to będzie mi strasznie przykro, bo bardzo się starałam, choć wykładowcy nie zawsze to doceniają
Stary 2012-11-09, 13:50   #1110
Madeleine05
Zadomowienie

Cytat:
Na roku jestem 4, teraz piszę pracę inżynierską. Na nic zgodnego z moim wykształceniem raczej mnie nikt nigdzie nie weźmie, bo jakby nie było jeszcze tego wykształcenia nie mam, a w branży niestety wszędzie jest wymagane doświadczenie..Ale szukać będę, może chociaż jakis płatny staż.
Pochodź i popytaj po różnych firmach, ale i małych biurach. Ja przez ostatnie 1,5 roku studiów pracowałam, na początku przez 1-2 dni w tygodniu, kiedy tylko nie miałam zajęć, albo mogłam się urwać, za jakieś małe pieniądze, bez żadnej umowy. Za to już ostatnie pół roku studiów zaczęłam w tym samym biurze pracować na stałe z umową na pełny etat i normalnym wynagrodzeniem. Tak że warto spróbować.
Madeleine05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości