|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Horrorowo, serialowo
Dziewczyny odczuwam niedosyt seriali z wątkami nadnaturalnymi, horrorowymi. Mroczne, dziwne, pokręcone, to mnie kręci
![]() Mam totalnie dość hamerykańckich niewypałów- wszelkich seriali o nastoletnich wampirach i czarownicach, cyklu Supernatural, Grimm itd. itd. Poszukuję usilnie czegoś z atmosferą, takiego serialu z niepokojącą, pokręconą duszą. Ostatnio skończyłam sobie: - Carnivale: http://www.filmweb.pl/serial/Carniv%C3%A0le-2003-110868, mój absolutny ulubieniec, - The Lost Room: http://www.filmweb.pl/serial/Zagubio...3j-2006-370554, ujdzie, - pierwszy sezon Bedlam był nawet - nawet ok, tak dla zabicia czasu: http://www.filmweb.pl/serial/Bedlam-2011-614374 - Królestwo- klasyk: http://www.filmweb.pl/serial/Kr%C3%B3lestwo-1994-629 - The Prisoner - wersja nowsza, stara jakoś mnie nie rusza: http://www.filmweb.pl/serial/Uwi%C4%99ziony-2009-479720, - Miasteczko Twin Peaks- nie do końca nadnaturalne, ale zdecydowanie ma swój klimat : http://www.filmweb.pl/Miasteczko.Twin.PeaksI czekam na American Horror Story, sezon dwa. Jakieś propozycje?
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2012-09-01 o 13:51 |
|
|
|
|
#2 |
|
Chimay
|
Dot.: Horrorowo, serialowo
jak kręci cię pokręcone to polecam
Psychoville (czego by o tym serialu nie powiedzieć to to kryterium na bank spełnia, tylko ostrzegam lepiej nic nie jeść w czasie seansu ) i Garth Marenghi's Darkplace
Zagłosuj na Paczkomat Edytowane przez kosovitz Czas edycji: 2012-09-01 o 15:37 |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
a ja polecam Wyspę Harpera - zagadkowe i nawet straszne, ale bez żadnych wampirów i innych nadprzyrodzonych rzeczy
|
|
|
#4 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Z Archiwum X?
klasyka
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja oglądam właśnie Roswell. Pamiętam ten serial sprzed 10ciu lat. Ma swój klimat.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Niestety, ale właśnie "starocie" (
) już ogladałam i właśnie szukam czegos albo świeżego albo takiego co go na pewno nie było w zwyklej TV
|
|
#8 |
|
Naczelna Wizażanka:)
|
Nie wiem, czy cię zadowoli, ale American Horror Story. Doczytałam, że już znasz
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
Apparitions (Objawienia) 6 odc.o opętaniu przez Szatana. Baaardzo dobry!
Wire in blood - psychiatra z lekkim defektem umysłowym (coś jak Sherlock) pomaga policji rozwiązywac zagadki morderstw. Dobry, angielski serial. W sieci znalazłam serial Hex (o upadłych aniołach), ale jeszcze nie widziałam.
|
|
#10 |
|
Pani Mizantrop
|
Polecam American Horror Story i pierwsze 5 sezonów Supernatural.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
american jest przecież wymieniony
![]() Supernatural też i to jest jak dla mnie właśnie kwintesencja amerykańskiego serialu z wymuskanymi nastolatkami ( z pierwszego postu), obejrzałam pare odcinków, ale oprócz niewątpliwych wrażeń estetycznych nic innego tam nie znalazłam
|
|
#12 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
Wymuskane nastolatki? Nie do końca, w tym serialu najważniejsza jest braterska więź, to, że bracia mogą liczyć tylko na siebie nawzajem i skoczyliby w ogień jeden za drugiego. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Ok, tylko ja napisałam w pierwszym poście czego konkretnie szukam w takim serialu, a Supernatural to po prostu nie to. Nie będę się męczyć z oglądaniem następnych odcinków, skoro po kilku pierwszych powiedziałam "nie", bo mi nic nie pasuje
|
|
#14 |
|
Pani Mizantrop
|
Z paranormalnych cięższych klimatów jeszcze jedynie 666 Park Avenue mi przychodzi do głowy, ale osobiście nie polecam, akcji tego serialu daleko do tak wartkiej jak w American Horror Story na przykład, poza tym został anulowany i będzie tylko 13 odcinków.
Napalałam się jakiś czas temu na Alcatraz (mroczne więzienie i więźniowie przeniesieni w czasie), ale też niewypał. Dawno temu (z 8-9 lat na bank minęło, byłam w liceum jak to oglądałam) podobał mi się serial "Łowcy koszmaru", ale jest nie do dostania gdziekolwiek. |
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie na 666 się napaliłam, ale pierwsze odcinki były "ok", nic więcej. A w porównaniu do początku serialu dalej akcja się rozkręca chociaż odrobinę?
Co do Alcatraz mam takie same odczucia;/ totalnie zmarnowany pomysł, bo podstawa (więzienie, wyspa itd) jest super
|
|
#16 |
|
Pani Mizantrop
|
Ile odcinków obejrzałaś?
Bo ja jestem chyba dwa do tyłu obecnie. |
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
a na trzech chyba stanęłam
|
|
#18 |
|
Pani Mizantrop
|
To ja obejrzałam 6 i serial cały czas ma takie samo ślimacze tempo rozkręcania się.
Wkurza mnie Jane, bo jak coś gdzieś trzeszczy albo się porusza i normalny człowiek by uciekał albo dostał zawału, to ona oczywiście lezie sprawdzić co to. Akcja się nie rozkręca, dziś emitują nowy odcinek, jutro będzie do ściągnięcia to sobie nadrobię zaległości, bo jak już zaczęłam oglądać, to sobie obejrzę całe 13 odcinków. Przypomniało mi się, że w styczniu na CW wchodzi nowy serial "Cult". Oto opis: Dziennikarz Jeff Sefton nigdy nie traktował obsesji i paranoi swojego brata Nate’a na poważnie. Jednak kiedy Nate znika w niewyjaśnionych okolicznościach, Jeff zmienia zdanie. Odkrywa mroczną prawdę związaną z najnowszym programem telewizyjnym brata o nazwie „Cult” oraz jego fanami i razem z asystentką producenta programu Skye rozpoczyna prywatne śledztwo. Program opowiadający o „zabawie w kotka i myszkę” charyzmatycznego lidera kultu Billy’ego Grimma oraz detektyw z Los Angeles Kelly Collins staje się obsesją dla widzów. Z czasem Jeff i Skye zdają sobie sprawę z tego, że makabryczne zwroty akcji programu są dla jego fanów czymś więcej niż tylko fikcją. Niektórzy za wszelką cenę pragną dowiedzieć się co stanie się za chwilę, są gotowi nawet zabić… Ja na pewno sprawdzę, czy serial jest dobry, mam nadzieję, że będzie lepszy niż 666... |
|
|
|
|
#19 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za wire in the blood, pochłonęłam już prawie całość. Po prostu jak to fajnie, że się nadal gdzieś robią seriale kryminalne z atmosferą, bez piórek w d.upie, gdzie funkcjonariusze korzystają ze starych ceglastych nokii![]() Cytat:
|
|
|
#20 |
|
Pani Mizantrop
|
Też bym odpuściła, ale już obejrzę do końca, ciekawa jestem jak wybrną z tych wizji tej małej złodziejki i w ogóle jak zakończą całość.
Poza tym, jeśli lubisz historie o spiskach i akcje jakby żywcem wyjęte z powieści Browna, to w styczniu na ABC będzie mieć premierę serial "Zero Hour", moim zdaniem zapowiada się interesująco. |
|
|
|
|
#21 |
|
Zadomowienie
|
Cieszę się, że Wire się spodobał
też lubię takie klimaty. Supernatural albo Once upon a time są do luftu. Kompletnie nie moja bajka, grrP.s. Jak wejdziesz na filmweb to jest wątek o podobnych do Wire serialach: http://www.filmweb.pl/serial/Żądza+k...o+typu,1658329 Od siebie dodam, że Luthera zaczęłam oglądać, ale nie za bardzo mi przypadł do gustu. Dobry serial, ale coś mnie w nim denerwuje. Whitechapel beznadziejny. Za to super jest szwedzki The Killing <miodzio>
Edytowane przez Sorbet Czas edycji: 2012-11-26 o 08:27 |
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Luther i Killing odhaczone
![]() Znowu mam posuchę serialową, zasysam sobie pierwszy odcinek tych Apparitions
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2012-11-26 o 09:43 |
|
|
|
|
#23 |
|
Zadomowienie
|
Sama sobie muszę Apparitions przypomnieć, bo już nie za bardzo pamiętam o co tam chodziło. Zauważ, że jakoś w połowie serii szatan mówi jedno zdanie po polsku
A znasz Dziwne losy Jane Eyre? Fajny miniserial z mrocznym zamkiem i CZYMŚ na strychu. Romans w tle. Dla mnie spoko ![]() http://www.filmweb.pl/serial/Jane+Ey...6-314209/descs Edit: A Walking dead znasz?
Edytowane przez Sorbet Czas edycji: 2012-11-27 o 10:17 |
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
Teraz w kinach jest nowy horror też z polskim akcentem
(ale film taki se, bajkowy bardziej niż straszny)No proszę, ja obejrzałam chyba wszystkie ekranizacje Jane, a serialu nie znałam ![]() Walking Dead znam, znam Tak sobie myślę, że odświeżę sobie chyba Carnivale.
|
|
#25 |
|
Zadomowienie
|
Widziałam zwiastun tego horrora, mówisz, że jest akcent Pl? To może się skuszę. Horror VHS może być ciekawy - kilka strasznych historii uchwyconych na taśmę.
Carnivale ma najlepszy opening ever ![]() Edit Yyyy, pardon, kto inny grał w serialu Johna http://www.filmweb.pl/serial/Termina...or-2008-369170 Ale polecam i tak ![]() Na yt podglądam trailery do American horror story - super klimat! O_O
Edytowane przez Sorbet Czas edycji: 2012-11-27 o 16:11 |
|
|
|
|
#26 |
|
Pani Mizantrop
|
Oglądam drugi raz po prawie 4 latach Wyspę Harpera i tak się zastanawiam, jak ja mogłam się wtedy nie domyślić, kto zabija
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
no, miał chłoptaś coś w okach
![]() ja wsiąkłam w serial Oz, w życiu bym nie przypuszczała, że mnie serial o tematyce więziennej ( i to takiej w najbrutalniejszym wydaniu) wciągnie ![]() (i śmiesznie, bo serial startował w 1997 roku i widać tam wielu tych aktorów z późniejszych hamerykańskich serialowych hitów (Fringe, Dexter), jak taaacy młodziutcy i świeży byli)
|
|
#28 |
|
Pani Mizantrop
|
Ano miał, a ja taka młoda i niedoświadczona byłam, to przeżyłam szok, jak wszystko wyszło na jaw
|
|
#29 |
|
luckygirl
|
Cóż to za miły wątek odnośnie seriali-horrorów. Ja jak do tej pory obejrzałam kilka, jestem w trakcie oglądania Cultu i strasznie żałuję, że go przerwali :/
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zadomowienie
|
Wytrysnął nowy serial pt Penny Dreadful. Suuuper jest! Akuratny do tego wątku - w wiktoriańskim Londynie spotykają się postacie z klasyki horrorowego gatunku. Świetny klimat, muzyka, wampiry z pierwszego odcinka mnie uwiodły, podoba mi się strasznie Frankenstein. Polecam!
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:00.

: 

) i Garth Marenghi's Darkplace