Haker ze Słupska - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-09, 12:26   #1
mesarka
MUSEarka

Exclamation

Haker ze Słupska

Powiem szczerze, że po przeczytaniu tego artykułu krew mi zmroziło:

http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/art...UPSK/121029728

i drugi:

http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/art...UPSK/121109631

Screena zobaczyłam na Kwejku, więc pogrzebałam trochę i faktycznie ta sytuacja ma miejsce. Dla mnie to jest nie do pojęcia.

Fragmenty:

Cytat:
Byłyśmy na działce z Marysią – mówi babcia Marysi i Ali . – Wyszłyśmy już z działki, kiedy Marysia dostała esemesa: "zapomniałaś książek”. Skąd to wiedział?
Cytat:
Przejął panowanie nad naszym telewizorem – mówi pani Monika. – Nagle na ekranie zaczęły pojawiać się wiadomości. Któregoś dnia, po powrocie do domu, zapytałam ojca, gdzie jest mama, natychmiast na ekranie pojawił się napis – mama poszła do Vectry.
spowodowały u mnie dreszcze.

Nie wiem jak Ci ludzie wytrzymują z tym 2 lata. Ja wyprowadziłabym się czym prędzej na drugi koniec Polski. Wiem, że trudno rzucić wszytko i wyjechać, zmieniając całkowicie środowisko, ale za bardzo bałabym się o swoje dzieci, najbliższych i siebie
23.11.2012 Łódź
14.07.2013 Berlin
14.06.2015 Warszawa OWF

21.08.2016 Kraków LMF
22.06.2019 Kraków
mesarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-09, 13:03   #2
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Dot.: Haker ze Słupska

Znając trochę środowisko informatyczne powiem tyle - wszystko się da. Wiele ludzi nie potrafi sobie założyć hasła na sieci wi-fi (i pół osiedla siedzi na jednym routerze ) a co dopiero zabezpieczyć sprzęt domowy przed hakerskim atakiem.

Mój TŻ potrafi się zdalnie logować na mój komputer (ja sobie siedzę na wizażu a on mi poprawia system ) a wtedy widzi się wszystko co robi dana osoba oraz ma się całkowitą władzę na komputerze. Oczywiście w domu mamy też kilka innych zabawek (jego zabawek ) które spokojnie mogłyby poslużyć do takich działań. I to potrafi zrobić zdolniejszy student politechniki, każdy jeśli chce. Mówię tu o kierunkach informatyka, elektronika, i pokrewne.

A policja która ma na komisariacie ma kompa takiego jakiego ja miałam 5 lat temu, umiejętności zerowe.. nie ma szans. Przepraszam bardzo, policja jeszcze nie wzięła ich kompów do analizy?

Najbardziej mnie rozbawiło szukanie sprzętu szpiegowskiego w mieszkaniach.

Najłatwiejszy sposób poglądania? Załączyć kamerkę zdalnie. Jak chce się kogoś poglądać można mu wysłać linka w który on kliknie i załączy mu się kamerkę. Wystarczy tylko kliknąć a ktoś już ma widok z kamerki!
Ja mam na szczęście kamerkę z oczo☠☠☠nym zielonym światełkiem więc jak się ona załączy to nie sposób to przegapić.

---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ----------

I powiedizałabym jeszcze jedno - nie zdziwiłabym się gdyby to był ktoś znajomy komu bardzo niebezpiecznie odbiło. A co do włamywania się do smartfonów - przecież smartfony to są małe komputery. Działają tak samo ciekawe czy włamywać potrafiłby zapanować nad starą Nokią
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-09, 13:21   #3
mesarka
MUSEarka

Nie twierdzę, że nie da się tego zrobić i że jest to awykonalne. Dziwi mnie tylko PO CO?! Jejku jak podłym trzeba być, żeby tak zastraszać rodzinę.

Też mi się wydaję, że może to być jakiś znajomy albo sąsiad. Tylko ciekawe do jakiego nieszczęścia musi dojść, żeby sprawą zajęto się na poważnie.
23.11.2012 Łódź
14.07.2013 Berlin
14.06.2015 Warszawa OWF

21.08.2016 Kraków LMF
22.06.2019 Kraków
Stary 2012-11-09, 13:49   #4
olenkasz
Zakorzenienie

aż mi się zimno zrobiło.
jakiś psychol regularnie zamienia życie tej rodziny w koszmar...

ja bym chyba psychicznie nie wytrzymała
Stary 2012-11-09, 13:59   #5
BlueRoses
Rozeznanie

Z tym telewizorem to chyba ściema , skąd koleś mógl wiedzieć o co ona pyta ojca ? Podsłuch im zamontowal ?Eeee kolejne durnoty.
ze nie zasługujesz na mnie, kiedy jestem najlepsza. ”
- Marilyn Monroe 
BlueRoses jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-09, 14:03   #6
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez BlueRoses Pokaż wiadomość
Z tym telewizorem to chyba ściema , skąd koleś mógl wiedzieć o co ona pyta ojca ? Podsłuch im zamontowal ?Eeee kolejne durnoty.
Jeśli w pobliżu leżał smartfon, nad którym on przejął kontrolę... da się.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-09, 14:07   #7
olenkasz
Zakorzenienie

hehe, nam się chyba ciągle wydaje, ze technika, która galopuje do przodu, wcale nie ma możliwości działać na naszą niekorzyść.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-09, 14:12   #8
mesarka
MUSEarka

Cytat:
Napisane przez olenkasz Pokaż wiadomość
hehe, nam się chyba ciągle wydaje, ze technika, która galopuje do przodu, wcale nie ma możliwości działać na naszą niekorzyść.
Ona sama nie działa na naszą niekorzyść, dopiero kiedy dostanie się w złe ręce to obraca się przeciwko nam
23.11.2012 Łódź
14.07.2013 Berlin
14.06.2015 Warszawa OWF

21.08.2016 Kraków LMF
22.06.2019 Kraków
Stary 2012-11-09, 14:15   #9
Madia
Zakorzenienie

A mnie się wydaje, że kolo nie tylko bawi się w hakowanie ale i lornetką nie pogardzi.

Masakra.

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012
Madia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-09, 14:43   #10
olenkasz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mesarka Pokaż wiadomość
Ona sama nie działa na naszą niekorzyść, dopiero kiedy dostanie się w złe ręce to obraca się przeciwko nam
no to mam na myśli, że jest taka możliwość.
Stary 2012-11-09, 15:21   #11
damngirl90
Rozeznanie

Powiem jedno: niektórzy ludzie mają nasr... we łbach i to porządnie. jaką można mieć satysfakcję z nękania kogoś i rozstrojenia go psychicznie?! baaaaardzo współczuję tym rodzinom...
damngirl90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-09, 15:24   #12
chwast
Zakorzenienie

Teraz się boję :-( na szczęście nie mam kamerki ani chyba nie jestem interesującym łupem, że tak powiem.

Sent from my SK17i using Tapatalk
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-09, 15:27   #13
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Teraz się boję :-( na szczęście nie mam kamerki ani chyba nie jestem interesującym łupem, że tak powiem.

Sent from my SK17i using Tapatalk
W większości laptopów są kamerki. Chyba że masz stacjonarny i nie masz jej dodatkowo zainstalowanej.
Stary 2012-11-09, 15:36   #14
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
W większości laptopów są kamerki. Chyba że masz stacjonarny i nie masz jej dodatkowo zainstalowanej.
To jest ten dzień w którym się cieszę z mojego rzęcha.

Ale tak poważnie: wiadomo, że nowe technologie to nowe sposoby na uprzykrzanie życia. A to, że sami pozbawiamy się częściowo prywatności, bo w końcu to takie fajne: fotki na fejsie, gps w telefonie, mądry telefon i komputer, który wiele robi niejako sam z siebie , nie pomaga.

Z resztą akcja z Play mogła co niektórym (szczególnie nieszczęśliwcom) pokazać, że sami sobie często jesteśmy winni.

Stary 2012-11-09, 16:01   #15
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Napisane przez Madia Pokaż wiadomość
To jest ten dzień w którym się cieszę z mojego rzęcha.

Ale tak poważnie: wiadomo, że nowe technologie to nowe sposoby na uprzykrzanie życia. A to, że sami pozbawiamy się częściowo prywatności, bo w końcu to takie fajne: fotki na fejsie, gps w telefonie, mądry telefon i komputer, który wiele robi niejako sam z siebie , nie pomaga.

Z resztą akcja z Play mogła co niektórym (szczególnie nieszczęśliwcom) pokazać, że sami sobie często jesteśmy winni.
Ano wystarczy niektórych dodać do znajomych na fb, żeby zobaczyć takie intymne rzeczy... nawet po włamaniu się do mojego kompa haker nie zobaczyłby takich prywatnych fotek

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-09, 16:48   #16
Candy_lips
Zakorzenienie

Nieciekawie
U nas na roku jest taki chłopak, niby niepozorny, ale o takiej dziewczynie wie naprawdę dużo, często wiedział nawet to co mówi z koleżanką (tylko skąd)? Podobno zaczęło się odkąd ma smartfona.
Ja też teraz dziękuję, że mam stary telefon, na który raczej nie da się włamać. Nie mam nawet bluetooth ani innych bajerów. Mnie to odpowiada, nie lubię dotykowych, choć wiem, że teraz to już prawie same smartfony.
Zresztą 2 osoby w najbliższym otoczeniu mają takie same telefony i ciągle im się psują, a mój "luks" Co do Internetu- trzeba być bardzo ostrożnym, zagrożeń jest wiele, z wielu nie zdajemy sobie sprawy.
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-09, 16:51   #17
TheKey
Wtajemniczenie

Trochę to podejrzane.
Jeden człowiek kontroluje 24h na dobę poczynania 13 osób?

There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
TheKey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-09, 22:54   #18
mesarka
MUSEarka

Cytat:
Napisane przez TheKey Pokaż wiadomość
Trochę to podejrzane.
Jeden człowiek kontroluje 24h na dobę poczynania 13 osób?
Nigdzie nie jest potwierdzone, że jest to jedna osoba, może być ich grupka.
Stary 2012-11-09, 23:10   #19
TheKey
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mesarka Pokaż wiadomość
Nigdzie nie jest potwierdzone, że jest to jedna osoba, może być ich grupka.
No raczej musiałaby być grupka, żeby to wszystko zorganizować.
I teraz pytanie, jakie jest prawdopodobieństwo, że grupa osób zbierze się w takim celu? Rozumiem jeden świr. Ale kilka osób to już podejrzane jest.

Poza tym, dziwi mnie że te rodziny nie zrezygnowały ze smartfonów, nie wyłączyły na jakiś czas laptopów, telewizji. Przecież najpotrzebniejsze rzeczy można załatwić przy pomocy mniej zaawansowanej technologii (jak ta przykładowa Nokia o której wspomniała mikia20).

There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-10, 03:55   #20
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112

Najpotrzebniejsza rzecz to imo rachunek, do tego mi nieogarnięty telefon i tv z milionem opcji niepotrzebny, też mnie dziwi to trochę, ale gdyby takie coś mnie spotkało, to serio ograniczyłabym w domu poziom technologii, której nie ogarniam.
Z drugiej strony może w to brną, licząc na wyjaśnienie sprawy...
Policja jest bezradna, ale jak Tuskównę dotknął stalking, to się w mig sprężyli, doprawdy interesujące, ilu ludzi (nawet na naszym forum) zna się niby na rzeczy, ale jak kogoś spotka krzywda, nie pomaga nikt.
pe pe pe pe pe pe bla bla bla i *uj wie o co jej chodzi.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc...

Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-10, 08:30   #21
Pigeons
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Mój TŻ potrafi się zdalnie logować na mój komputer (ja sobie siedzę na wizażu a on mi poprawia system ) a wtedy widzi się wszystko co robi dana osoba oraz ma się całkowitą władzę na komputerze. Oczywiście w domu mamy też kilka innych zabawek (jego zabawek ) które spokojnie mogłyby poslużyć do takich działań. I to potrafi zrobić zdolniejszy student politechniki, każdy jeśli chce. Mówię tu o kierunkach informatyka, elektronika, i pokrewne.
Student politechniki? To potrafi zrobić mój tata po skończonej zawodówce Po prostu wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z istnienia tego typu programów, które w gruncie rzeczy skomplikowane w obsłudze nie są.

Niestety nie wszyscy nadążają za rozwojem techniki, nie zdają sobie sprawy jakie ryzyko może on nieść za sobą i przede wszystkim w jaki sposób odpowiednio się zabezpieczyć.

W tej sprawie dziwi mnie jednak bierność tych rodzin, nie rozumiem czemu nic nie próbowali zrobić?
Pigeons jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-10, 08:48   #22
chwast
Zakorzenienie

Wiecie ja zauwazyłam niepokojące zjawisko, że wiele rodzin po prostu MUSI oglądać tv, chodzi 24h, tak samo z telefonem zawsze przy tyłku... może to o to chodzi, nawet to ich nie oderwie..
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-10, 08:51   #23
cauchy_202
Przyczajenie

Bujda na resorach, już artykuły z magazynów typu "Fakt" są bardziej wiarygodne. Podkoloryzowane tak bardzo że aż miśki żelowe wychodzą z monitora.
cauchy_202 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-10, 09:56   #24
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cauchy_202 Pokaż wiadomość
Bujda na resorach, już artykuły z magazynów typu "Fakt" są bardziej wiarygodne. Podkoloryzowane tak bardzo że aż miśki żelowe wychodzą z monitora.
Mam takie samo zdanie. Kilka takich zdarzeń pojedynczo - spoko, jasne, że to może się zdarzyć, nie można czuć się w 100% bezpiecznym i bezkrytycznie podchodzić do nowych technologii, ale te wszystkie zdarzenia rzekomo razem? Sorry, ktoś musiałby doskonale znać techniki inwigilacyjne i dysponować bardzo drogim, zaawansowanym sprzętem.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-10, 10:07   #25
Ruby Invicta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Pigeons Pokaż wiadomość
W tej sprawie dziwi mnie jednak bierność tych rodzin, nie rozumiem czemu nic nie próbowali zrobić?
Dla mnie to jest podstawowa dziura w tej historii no i widać, że ktoś się przy niej mocno kredkami bawił, bo jest zdecydowanie podkoloryzowana.

Po pierwsze - żadne dane nie idą "powietrzem". Gdyby ktoś ich podglądał faktycznie przez telefony to przecież transmisja audiowizualna zżera całkiem konkretne ilości transferu danych, a internet w komórce to nie jest tania rzecz, czyli co - finansują podglądacza zamiast zrobić cokolwiek z telefonem? No bez jaj, przepraszam

Po drugie - zainfekowanie kilku konkretnych telefonów to też nie jest prosta sprawa, chyba, że sprawca ma do nich wszystkich fizyczny dostęp...

Po trzecie, tak jak było już mówione - jaki za przeproszeniem idiota daje się nękać przez 2 lata zamiast ruszyć tyłek do jakiegoś specjalisty albo chociaż bardziej ogarniętego znajomego?

Jestem na ostatnim roku informatyki, ale dla mnie to jest historia typu czajnik zagłady chciał mnie zabić Musieliby mieć mocno wypakowany niezłym sprzętem ten dom, żeby coś takiego było faktycznie prawdopodobne, ale takich ludzi byłoby stać na usługi specjalistów od bezpieczeństwa i nie musieliby lecieć z tym po dwóch latach do gazety

Ostatni notek: Pięć kątów i jeden róg
Ruby Invicta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-10, 15:23   #26
charsi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ruby Invicta Pokaż wiadomość
Dla mnie to jest podstawowa dziura w tej historii no i widać, że ktoś się przy niej mocno kredkami bawił, bo jest zdecydowanie podkoloryzowana.

Po pierwsze - żadne dane nie idą "powietrzem". Gdyby ktoś ich podglądał faktycznie przez telefony to przecież transmisja audiowizualna zżera całkiem konkretne ilości transferu danych, a internet w komórce to nie jest tania rzecz, czyli co - finansują podglądacza zamiast zrobić cokolwiek z telefonem? No bez jaj, przepraszam

Po drugie - zainfekowanie kilku konkretnych telefonów to też nie jest prosta sprawa, chyba, że sprawca ma do nich wszystkich fizyczny dostęp...

Po trzecie, tak jak było już mówione - jaki za przeproszeniem idiota daje się nękać przez 2 lata zamiast ruszyć tyłek do jakiegoś specjalisty albo chociaż bardziej ogarniętego znajomego?

Jestem na ostatnim roku informatyki, ale dla mnie to jest historia typu czajnik zagłady chciał mnie zabić Musieliby mieć mocno wypakowany niezłym sprzętem ten dom, żeby coś takiego było faktycznie prawdopodobne, ale takich ludzi byłoby stać na usługi specjalistów od bezpieczeństwa i nie musieliby lecieć z tym po dwóch latach do gazety
Nic dodać nic ująć Albo to totalna bujda albo ktoś po prostu wysyła im obraźliwe smsy, a oni to przedstawili tak jakby ich domem zajęła się siatka szpiegowska. Pamiętam, że kiedyś był odcinek "Trudnych Spraw" o podobnej tematyce...
charsi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-10, 17:13   #27
Andriejewna
Zakorzenienie

GG do Andriejewna

Cytat:
Napisane przez Madia Pokaż wiadomość
(...)
Mogłabyś przybliżyć? nic takiego mi się o uszy nie obiło, a ciekawi mnie to.

Spełniam się w macierzyństwie
Roz
Dwa
Trzi
Cztyry

(Ej mam blog )
Andriejewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-10, 18:31   #28
TheKey
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Andriejewna Pokaż wiadomość
Mogłabyś przybliżyć? nic takiego mi się o uszy nie obiło, a ciekawi mnie to.
Pewnie chodzi o to: http://www.wykop.pl/ramka/1285871/po...ych-adresatow/

Stary 2012-11-11, 18:22   #29
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TheKey Pokaż wiadomość
dokładnie o to chodziło.

Stary 2012-11-11, 19:48   #30
mesarka
MUSEarka

Hmmm pewnie macie trochę racji z tym, że historia może być troszkę podkolorowana. Nie mniej jednak nawet jeśli niektóre sytuacje są barwione, to nie zazdroszczę tej rodzinie I też mnie dziwi czemu wciąż korzystają ze smartfonów..
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości