![]() |
#1 | ||
MUSEarka
|
![]() Haker ze Słupska
Powiem szczerze, że po przeczytaniu tego artykułu krew mi zmroziło:
http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/art...UPSK/121029728 i drugi: http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/art...UPSK/121109631 Screena zobaczyłam na Kwejku, więc pogrzebałam trochę i faktycznie ta sytuacja ma miejsce. Dla mnie to jest nie do pojęcia. Fragmenty: Cytat:
Cytat:
Nie wiem jak Ci ludzie wytrzymują z tym 2 lata. Ja wyprowadziłabym się czym prędzej na drugi koniec Polski. Wiem, że trudno rzucić wszytko i wyjechać, zmieniając całkowicie środowisko, ale za bardzo bałabym się o swoje dzieci, najbliższych i siebie ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Dot.: Haker ze Słupska
Znając trochę środowisko informatyczne powiem tyle - wszystko się da. Wiele ludzi nie potrafi sobie założyć hasła na sieci wi-fi (i pół osiedla siedzi na jednym routerze
![]() Mój TŻ potrafi się zdalnie logować na mój komputer (ja sobie siedzę na wizażu a on mi poprawia system ![]() ![]() A policja która ma na komisariacie ma kompa takiego jakiego ja miałam 5 lat temu, umiejętności zerowe.. nie ma szans. Przepraszam bardzo, policja jeszcze nie wzięła ich kompów do analizy? Najbardziej mnie rozbawiło szukanie sprzętu szpiegowskiego ![]() Najłatwiejszy sposób poglądania? Załączyć kamerkę zdalnie. Jak chce się kogoś poglądać można mu wysłać linka w który on kliknie i załączy mu się kamerkę. Wystarczy tylko kliknąć a ktoś już ma widok z kamerki! Ja mam na szczęście kamerkę z oczo☠☠☠nym zielonym światełkiem więc jak się ona załączy to nie sposób to przegapić. ---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ---------- I powiedizałabym jeszcze jedno - nie zdziwiłabym się gdyby to był ktoś znajomy komu bardzo niebezpiecznie odbiło. A co do włamywania się do smartfonów - przecież smartfony to są małe komputery. Działają tak samo ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
MUSEarka
|
Nie twierdzę, że nie da się tego zrobić i że jest to awykonalne. Dziwi mnie tylko PO CO?! Jejku jak podłym trzeba być, żeby tak zastraszać rodzinę.
Też mi się wydaję, że może to być jakiś znajomy albo sąsiad. Tylko ciekawe do jakiego nieszczęścia musi dojść, żeby sprawą zajęto się na poważnie.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
aż mi się zimno zrobiło.
jakiś psychol regularnie zamienia życie tej rodziny w koszmar... ![]() ja bym chyba psychicznie nie wytrzymała ![]()
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Z tym telewizorem to chyba ściema , skąd koleś mógl wiedzieć o co ona pyta ojca ? Podsłuch im zamontowal ?Eeee kolejne durnoty.
"Jestem samolubna, niecierpliwa i trochę niepewna siebie. Popełniam błędy, tracę kontrolę i jestem czasami ciężka do zniesienia. Ale jeśli nie potrafisz znieść mnie kiedy jestem najgorsza, to cholernie pewne, ze nie zasługujesz na mnie, kiedy jestem najlepsza. ” - Marilyn Monroe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
hehe, nam się chyba ciągle wydaje, ze technika, która galopuje do przodu, wcale nie ma możliwości działać na naszą niekorzyść.
![]() |
#8 | |
MUSEarka
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A mnie się wydaje, że kolo nie tylko bawi się w hakowanie ale i lornetką nie pogardzi.
Masakra. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
no to mam na myśli, że jest taka możliwość.
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Powiem jedno: niektórzy ludzie mają nasr... we łbach i to porządnie. jaką można mieć satysfakcję z nękania kogoś i rozstrojenia go psychicznie?! baaaaardzo współczuję tym rodzinom...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Teraz się boję :-( na szczęście nie mam kamerki ani chyba nie jestem interesującym łupem, że tak powiem.
Sent from my SK17i using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale tak poważnie: wiadomo, że nowe technologie to nowe sposoby na uprzykrzanie życia. A to, że sami pozbawiamy się częściowo prywatności, bo w końcu to takie fajne: fotki na fejsie, gps w telefonie, mądry telefon i komputer, który wiele robi niejako sam z siebie ![]() Z resztą akcja z Play mogła co niektórym (szczególnie nieszczęśliwcom) pokazać, że sami sobie często jesteśmy winni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Nieciekawie
![]() U nas na roku jest taki chłopak, niby niepozorny, ale o takiej dziewczynie wie naprawdę dużo, często wiedział nawet to co mówi z koleżanką (tylko skąd)? Podobno zaczęło się odkąd ma smartfona. Ja też teraz dziękuję, że mam stary telefon, na który raczej nie da się włamać. Nie mam nawet bluetooth ani innych bajerów. Mnie to odpowiada, nie lubię dotykowych, choć wiem, że teraz to już prawie same smartfony. Zresztą 2 osoby w najbliższym otoczeniu mają takie same telefony i ciągle im się psują, a mój "luks" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Trochę to podejrzane.
Jeden człowiek kontroluje 24h na dobę poczynania 13 osób?
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
MUSEarka
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I teraz pytanie, jakie jest prawdopodobieństwo, że grupa osób zbierze się w takim celu? Rozumiem jeden świr. Ale kilka osób to już podejrzane jest. Poza tym, dziwi mnie że te rodziny nie zrezygnowały ze smartfonów, nie wyłączyły na jakiś czas laptopów, telewizji. Przecież najpotrzebniejsze rzeczy można załatwić przy pomocy mniej zaawansowanej technologii (jak ta przykładowa Nokia o której wspomniała mikia20).
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Raróg
|
Najpotrzebniejsza rzecz to imo rachunek, do tego mi nieogarnięty telefon i tv z milionem opcji niepotrzebny, też mnie dziwi to trochę, ale gdyby takie coś mnie spotkało, to serio ograniczyłabym w domu poziom technologii, której nie ogarniam.
Z drugiej strony może w to brną, licząc na wyjaśnienie sprawy... Policja jest bezradna, ale jak Tuskównę dotknął stalking, to się w mig sprężyli, doprawdy interesujące, ilu ludzi (nawet na naszym forum) zna się niby na rzeczy, ale jak kogoś spotka krzywda, nie pomaga nikt.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Niestety nie wszyscy nadążają za rozwojem techniki, nie zdają sobie sprawy jakie ryzyko może on nieść za sobą i przede wszystkim w jaki sposób odpowiednio się zabezpieczyć. W tej sprawie dziwi mnie jednak bierność tych rodzin, nie rozumiem czemu nic nie próbowali zrobić? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Wiecie ja zauwazyłam niepokojące zjawisko, że wiele rodzin po prostu MUSI oglądać tv, chodzi 24h, tak samo z telefonem zawsze przy tyłku... może to o to chodzi, nawet to ich nie oderwie..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Bujda na resorach, już artykuły z magazynów typu "Fakt" są bardziej wiarygodne. Podkoloryzowane tak bardzo że aż miśki żelowe wychodzą z monitora.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Mam takie samo zdanie. Kilka takich zdarzeń pojedynczo - spoko, jasne, że to może się zdarzyć, nie można czuć się w 100% bezpiecznym i bezkrytycznie podchodzić do nowych technologii, ale te wszystkie zdarzenia rzekomo razem? Sorry, ktoś musiałby doskonale znać techniki inwigilacyjne i dysponować bardzo drogim, zaawansowanym sprzętem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Po pierwsze - żadne dane nie idą "powietrzem". Gdyby ktoś ich podglądał faktycznie przez telefony to przecież transmisja audiowizualna zżera całkiem konkretne ilości transferu danych, a internet w komórce to nie jest tania rzecz, czyli co - finansują podglądacza zamiast zrobić cokolwiek z telefonem? ![]() ![]() Po drugie - zainfekowanie kilku konkretnych telefonów to też nie jest prosta sprawa, chyba, że sprawca ma do nich wszystkich fizyczny dostęp... ![]() Po trzecie, tak jak było już mówione - jaki za przeproszeniem idiota daje się nękać przez 2 lata zamiast ruszyć tyłek do jakiegoś specjalisty albo chociaż bardziej ogarniętego znajomego? Jestem na ostatnim roku informatyki, ale dla mnie to jest historia typu czajnik zagłady chciał mnie zabić ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
MUSEarka
|
Hmmm pewnie macie trochę racji z tym, że historia może być troszkę podkolorowana. Nie mniej jednak nawet jeśli niektóre sytuacje są barwione, to nie zazdroszczę tej rodzinie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:15.