|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1681 | ||||
|
Konto usunięte
|
Dot.: "Pracy szukamy-ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. 3."
Cytat:
---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- Cytat:
A prowadzenie zajęć, to pewnie prowadzenie zajęć z tematyki psychologiczno-pedagogicznej np. teoria wychowania i nauczania, trudności i niepowodzenia szkolne, przemoc, kontakty z rodzicami i nauczycielami ect (jesli chodzi o dzieci, to akurat mi się pierwsze skojarzyło) ---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#1682 |
|
Konto usunięte
|
Widziałam dzisiaj 70-letniego dziadka z kulą, rozdającego ulotki przy metrze;/
|
|
|
|
#1683 |
|
Zakorzenienie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;37523173]hmm, to ja mam tyle samo stażu i jestem młodsza... nie jest ze mną tak źle, co nie zmienia faktu, że coś z tą pracą lipa:|
[/QUOTE] Ja pracowałam w różnych firmach z przerwami od końca 2003 roku Ze mną też nie jest źle - nie wiem co miałaś na myśli
|
#1684 |
|
Raczkowanie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;37523173]hmm, to ja mam tyle samo stażu i jestem młodsza... nie jest ze mną tak źle, co nie zmienia faktu, że coś z tą pracą lipa:|
---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- Gdzieś czytałam, że aby prowadzić takie zajęcia trzeba mieć na to świstek, zwłaszcza w pracy pedagoga albo w poradni. A prowadzenie zajęć, to pewnie prowadzenie zajęć z tematyki psychologiczno-pedagogicznej np. teoria wychowania i nauczania, trudności i niepowodzenia szkolne, przemoc, kontakty z rodzicami i nauczycielami ect (jesli chodzi o dzieci, to akurat mi się pierwsze skojarzyło) ---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- nie ma to jak szczerość ---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- ale pojechał Czyli nie mam większych szans, bo na praktykach figurowałam jako Nauczyciel w przedszkoli i szkole podstawowej ![]() A co myślicie o wysyłaniu CV do instytucji, które się nie ogłaszają? Wysyłać mailem czy chodzić bezpośrednio ? Kurczę tą drugą opcją musiałabym dużo wydać $ na bilety, bo już nie mam zniżek Edytowane przez malagosia86 Czas edycji: 2012-11-09 o 15:26 |
|
|
|
#1685 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Próbować możesz
|
|
#1686 |
|
Raczkowanie
|
A Ty zostawiałaś CV bezpośrednio w firmie czy tradycyjną pocztą/emailem?
|
|
|
|
#1687 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() więc wiecie, szkoda aplikować
|
|
|
|
|
#1688 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
). Nie wiem jak będzie wyglądała moja przyszłość, ale nie wyobrażam sobie, żebym miała kilka lat nie pracować, bo wychowuję dziecko. Choćbym miała zarobić na sam żłobek/przedszkole, albo nawet ktoś (TŻ?) musiałby dopłacać do tego interesu Wystarczyłaby mi praca na pół etatu, ale siedzenia w domu z dzieckiem zupełnie sobie nie wyobrażam.Cytat:
ja bym taką wybrała) pokój. Pracują za minimalną pensję, ale dają radę. Wiadomo, że jest ciężko, nie ma mowy o lepszych kosmetykach, rozrywkach, trzeba liczyć każdy grosz, ale moim zdaniem to jest zdecydowanie lepsze niż bezrobocie i nicnierobienie. Wiadomo, że nie da się tak żyć przez wiele lat, ale na początek dobre i to. Zawsze jest nadzieja, że już pracując, znajdzie się lepszą pracę, lepiej płatną, dodatkowe zlecenia czy coś, co pozwoli zarobić więcej...Oczywiście wiem, zaraz napiszecie, że ciężko w ogóle znaleźć pracę w dużym mieście, bo jest duża konkurencja. Z tym się zgadzam. Ale nie zgadzam się, że nie da się utrzymać za 1000 zł Cytat:
![]() Hmm chociaż nie - jeżeli mogłabym jako bezrobotna mieszkać z rodzicami, to wolałabym z nimi mieszkać (własne wygodne łóżko, itd. ) ale jednocześnie rozwijać się zawodowo (chyba najłatwiej przez wolontariat).Cytat:
![]() Cytat:
Możesz w czasie jednej "podróży" iść w kilkanaście miejsc
|
|||||
|
|
|
#1689 |
|
Zakorzenienie
|
Chodziło o sytuację gdy dziecko jest poważnie chore wtedy nie ma możliwości zostawienia dziecka z kimś innym, czy wysłania do przedszkola. Najczęściej jeden z rodziców musi zrezygnować z pracy.
Nie wyobrażam sobie życia za 1000 - 800 zł w sytuacji gdy za sam pokój muszę zapłacić 600 zł. plus jedzenie itd. Zwłaszcza pracując na umowę zlecenie gdzie nie ma żadnego zabezpieczenia ani w razie czegoś bezrobocia. Wolontariat, a powiedz skąd mam mieć pieniądze na dojazdy itd.? Dla mnie wolontariat to praca raczej na rzecz społeczeństwa, a nie firmy. Chcą mieć pracowników niech im płacą. W tym kraju już nie można normalnie pracować - same umowy śmieciowe, wolontariaty, staże, bezpłatne praktyki. Co to ma być do jasnej cholery?
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2012-11-09 o 16:26 |
|
|
|
#1690 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pokój szału nie miał, musiała zaciskać pasa ale dała radę. Od czasu do czasu pomogli jej rodzice (nie dając kasę) tylko przywożąc zamrożone produkty (typu zrobili więcej pierogów to nadmiar do zamrażarki. W sklepie był schab przeceniony to tak samo, część do zamrażarki. zebrali więcej truskawek/borówek itp. - do mrożenia). Nie było tego wiele ale zawsze zostało jej parę złotych w portfelu. Nie kupowała w droższych sklepach czy markowych produktów ale polowała na okazje dała radę? dała. No dokładnie. czasami jak wchodziłam do sklepu a pani zajęta ploteczkami zabijała wzrokiem jak się powiedziało "przepraszam, czy mogłaby mnie pani obsłużyć?". Ja jak pracowałam w sklepie (nie spożywczym) to było różnie (chodziłam na 11 godzin dziennie co drugi dzień). do południa było zwykle luźniej- wtedy też zawsze starałam się zrobić wszystko to co trzeba żeby mieć później luźniej (bo w godzinach popołudniowych robił się ruch i ciężko byłoby coś zrobić). Bywały też dni że nie było nic do robienia, wtedy mogłam np. coś poczytać. Ale bywały dni że nie wiedziałam co w ręce wchodzić. Klienci co chwile, a tu trzeba towar przyjąć, to posprzątać, posprawdzać produkty. ---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ---------- Cytat:
Nie chcę żebyś odebrała to personalnie bo piszę ogólnie, ale nie rozumiem tego pisania że pokój 600-800 zł. Wszystko zależy od pokoju. Jak ktoś na starcie chce pokój 1 osobowy to wiadomo, musi liczyć się z kosztami. Ale czemu na początek nie szukać czegoś w pokoju 2-3 osobowym? Wiadomo jedynka ma multum zalet, ale na start pokój z kimś też jest super rozwiązaniem... przecież chwilę można się tak przemęczyć, a przecież koszty zwykle niższe, a za jakiś czas można i pracę i pokój zmienić... |
||
|
|
|
#1691 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Można, ale nie jest powiedziane, że akurat się coś znajdzie. Jeszcze ze znajomymi osobami ok, ale z zupełnie obcymi ludzmi to nie dziękuję bardzo, to już nie dla mnie gdybym miała lat 20 to co innego. Tyle w temacie.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2012-11-09 o 16:30 |
|
|
|
|
#1692 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2012-11-09 o 16:32 |
|
|
|
|
#1693 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1694 | |
|
Inkwizytor
|
Cytat:
Chodzi o to, że jeżeli się jest bliżej do 30 niż 20 i mieszkało już latami w pokoju z obcymi ludźmi, pracowało gdzieś itd. to chce się mieć CHOCIAŻ swój pokój. Pewnie wyjdę na burżuja, ale też bym nie chciała mieszkać juz z kims obcym, wystarczy mi atrakci ze współlokatorami (mogłabym książke napisać). Oczywiście wiadomo że jezeli nie byloby wyboru to wszytsko człowiek zrobi, ale póki jakis jest...
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka książkowa |
|
|
|
|
#1695 |
|
Zadomowienie
|
Mozna przezyc za male pieniadze ..zwlaszcza gdy sie jeszcze studiuje (znizki)...ale chodzi chyba o sytuacje gdy ta przejsciowa sytuacja staje sie hm....dlugotrwala??..wted y faktycznie..co to za zycie..
Moja siostra wlasnie po 6 latach wraca z duzego miasta do mojego malego miasteczka..miala dosc takiego zycia wlasnie..placenia 700 zl na maly obskurny pokoik w obskurnym mieszkaniu. Ma fach w reku - jest fryzjerka. Po stiudium nie po zawodowce - ale w tym duzym miesice czesto byla traktowana jak ktos drugiej kategorii...bo jest tylko fryzjerka..zwlaszcza podczas randkowania - nie raz sie zdazylo ze ktos urywal kontakt gdy dowiedzil sie czym zajmuje..lub wprost mowil ze sa na innych poziomach...lol Zarobki slabe..mimo eksluzywnych salonow..praca 7/7..do zamkniecia galerii...zero czasu na zycie prywane.. A wlosy robi naaprawde dobrze. I nic z tego nie ma. |
|
|
|
#1696 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2012-11-09 o 16:36 |
|
|
|
|
#1697 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1698 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Oczywiście, że można wyżyć za 1000 zł, ale przecież inne życie jest w Warszawie (jeśli chodzi o koszty), a inne w takim Radomiu (ja z chłopakiem muszę wyżyć za 1200 zł). |
|
|
|
|
#1699 | |
|
Inkwizytor
|
Cytat:
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka książkowa |
|
|
|
|
#1700 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1701 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1702 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Na studiach jak nocowałam czasami to mieszkałyśmy nawet w 6 osób w jednym małym pokoju i wtedy mi się to nocowanie podobało .Ale wtedy miało się inne priorytety. Liczyło się to , że się wyszło ze znajomymi do baru na piwo, oderwało od domu. pośmiało. Człowiek był młodszy i cieszył się z tego ,że np poszedł na imprezę z okazji urodzin koleżanki itp. Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2012-11-09 o 16:56 |
|
|
|
|
#1703 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie twierdzę, że każdy ma się zachwycać wolontariatem - po prostu ta opcja mi się "podoba" jeśli ktoś aktualnie nie pracuje i z różnych powodów myśli, że prędko pracy nie znajdzie.Cytat:
Po prostu znam siebie i wiem, że siedzenie z dzieckiem, zwłaszcza chorym, 24h na dobę skończyłoby się dla mnie mega depresją i wolę nie myśleć czym jeszcze ![]() Mam nadzieję, żę nigdy nie znajdę się w takiej sytuacji. Ale wiem, że wtedy moje życie też byłoby ważne. Bardzo ważne. |
||
|
|
|
#1704 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie przeczytała w lokalnej gazecie:
"Ponad 300 osób chce pracować w Straży Ochrony Lotniska. Spółka Port Lotniczy Radom ma tylko około 20 miejsc.". Nie lepiej jest na portalu infopraca np. na taką telemarketerkę jest tylko 84 osoby na 1 miejsce, a na Agenta ubezpieczeniowego 178 kandydatów Edytowane przez malagosia86 Czas edycji: 2012-11-09 o 17:02 |
|
|
|
#1705 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cenię sobie prywatność i lubię być sama zwłaszcza po całym dniu pracy z innymi ludźmi. Gdybym miała jakąś naprawdę sensowną propozycję pracy nawet za małe pieniądze to wówczas rozważyłabym wszystkie za i przeciw. Choć dalej trudno mi sobie wyobrazić życie za 900 zł. Kiedyś zarabiałam mniej więcej tyle i po odliczeniu kosztów dojazdu oraz jedzenia do pracy zostawało mi tyle co nic. W dodatku częste wizyty u lekarza oraz badania i leki też mnie sporo kosztują. Nie wiem, czy bym wyżyła z takiej kwoty w dużym mieście zupełnie sama. Słonecznikowa - ale na wolontariat biorą ludzi zaraz po studiach albo studentów. W moim mieście nie ma żadnych firm/ no, jedna jest, ale tam nie ma czegoś takiego jak wolonatariat jedynie praktyki dla studentów/, a jazda na mój własny koszt np. do Krakowa mi się zwyczajnie nie opłaca. Załwaszca, że jestm tam sporo studentów, więc kto by brał starą babę. Kiedyś nawet wysłałam kilka CV właśnie na jakieś praktyki, ale nic z tego nie wyszło. Nie wiem, czy byś poruszyła niebo i ziemię żeby pracować gdyby dziecko wymagało całodobowej opieki, wyajzdów dzień w dzień do lekarzy, logopedów itd., do tego dochodzą wielotygodniowe pobyty w szpitalu, turnusy rehabilitacyjne. Znam osobę, która też by chętnie wróciła do pracy, ale zwyczajnie nie ma takiej możliwości przy bardzo poważnie chorym dziecku. Nianie, opiekunki, nawet członkowie rodziny nie zaopiekują się na dłzużej takim dzieckiem, bo zwyczajnie się boją.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2012-11-09 o 17:10 |
|
|
|
|
#1706 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To że ty byłaś rozrywkowa i miałaś inne priorytety w młodym wieku nie znaczy, że każdy tak ma. Nie uważam również, że życie z rodzicami to coś okropnego. Może w zależności jakich ma się rodziców. Dopóki nie będę mieć dobrej pracy to się nie wyprowadzę. Wole prowadzić moje oszczędne życie i pomimo małych dochodów oszczędzić jakiś grosz na przyszłość. Nie wszyscy mieszkając z rodzicami mają wszystko za "darmo". Łatwiej jest podzielić rachunki na więcej osób co nie wychodzi wtedy aż tak dużo. Dziewczyny nie myślcie, że jak ktoś mieszka z rodzicami to od razu jest na ich garnuszku bo jak byście popytały to w wielu wypadkach okazało by się to nie prawdą. Edytowane przez Ilena Czas edycji: 2012-11-09 o 17:39 |
|
|
|
|
#1707 | |
|
Zakręcony Chochlik
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;37519903]podziękować
[/QUOTE]![]() Cytat:
Są dziewczyny co się poświęcą - ok. Ja jestem z tych egoistycznie nastawionych.
|
|
#1708 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
ja uważam, ze skoro ktoś uważa, ze fryzjerka (cz jakikolwiek zawód 'po zawodówce) to ktoś niższej kategorii, to tylko świadczy o nim- jaki ''wysoki poziom'' swoją osobą reprezentuje
|
#1709 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trochę inaczej to wygląda gdy się z kimś pracuje albo studiuje wtedy różnica wieku nie gra wielkiej roli, w innych sytuacjach życiowych to już różnie bywa. Wiadomo, że najlepiej rozmawia się nam z osobami, które mają podobne problemy do nas samych, są w podobnym momencie życia. W życiu różnie bywa.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2012-11-09 o 18:02 |
|
|
|
|
#1710 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:17.

i to za 5zl

[/QUOTE]
Są dziewczyny co się poświęcą - ok. Ja jestem z tych egoistycznie nastawionych.