Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 ;)) cz.VI - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-09, 19:36   #1651
Debrah
Zakorzenienie

Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 ;)) cz.VI

Hej!
Z pralką to ja bym nastawiła jedno puste pranie. Tzn pusty bęben. Zawsze w instrukcji pisze co się robi przed pierwszym użyciem. Pralka się musi wypłukać ze wszystkich smarów itp.
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 19:39   #1652
ilkas
BAN stały

Dziewczyny, czy ten ból w kroczu to jest normalne? No ja wiem, że niby może boleć ale jakoś mnie to przeraża. Boli mnie głównie przy chodzeniu i to tak dość mocno. Promieniuje to na pośladek.
Tyle się naczytałam o rozchodzeniu się spojenia łonowego, że teraz panikuję Czy to jest bardzo niebezpieczne?

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
Dziewczyny a mam takie pytanie, tylko nie śmiejcie sie
czym umyć taką nową lodówkę?? no bo myślałam żeby płynem do naczyń i wodą z octem, ale nie wiem :brzyda l:
i co z pralką?? wstawić np jakieś białe stare rzeczy na najwyższą temp żeby ona się jakoś tam przeczyściła itd czy normalnie można tam użytkować już?;p
Jakoś dwa miechy temu kupiliśmy i pralkę i lodówkę za jednym zamachem
Lodówkę myłam wodą z ludwikiem. a co do pralki to nastawiłam pusty bęben na jedno pranie z płynem, bo tak polecali w instrukcji
ilkas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 19:42   #1653
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mala_19kw Pokaż wiadomość

Na mojej liście szpitalnej mam wkłady poporodowe i majtki siateczkowe,niech mnie któraś oświeci po kiego grzyba i to i to? Bo skoro uzywa sie tych majtek-które z reszta sa jednorazowe to po co wkłady? I na odwrót.
Bo wkłady to taka wielka podpacha a majtki to sama siateczka, jak zwykłe majtki je zakładasz. Podtrzymują ten wkład

Wróciłam ze SR. Położna mówiła o tym żelu co to niby ma ułatwiać poród, że wg niej to pic na wodę, dlatego tak rozreklamowany by firmy farmaceutyczne zarobiły. Poród nigdy nie przebiega na sucho więc nie ma potrzeby stosowania. Opowiadała o przebiegu porodu. O planie porodu, żebyśmy napisały. O tym, żeby się bezwolnie nie zgadzać na wszystko co chcą z nami zrobić tylko prosić o wyjaśnienie dlaczego chcą coś zrobić. Widać że jest przeciwniczką przyspieszania porodu oksytocyną, niechętna nacięciom. Aż w szoku byłam Mówiła że jak pacjentka nie zgłasza że chce np rodzić w innej pozycji, czy nie chce nacinania, to położnym wygodniej położyć i naciąć.
Mówiła też o terminie porodu, że tak naprawdę to termin trwa cały miesiąc, a to co mamy wyliczone to sam środek tego terminu, i najlepiej nastawić się na tydzień później niż ta data Podała nam też listę rzeczy na porodówkę
laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 19:52   #1654
mala_19kw
Zakorzenienie

Laurka- wkłady obeznalam bo ostatnio kumpela mi dała bo nie zużyła,tylko czemu one nie maja paska do przyklejenia jak normalne podpaski? Przeciez tak to beda uciekać spod tylka.
Hmm ale nie do tego zmierzałam... czyli rozumiem ze te majtki siateczkowe mozna zastąpić zwykłymi bawełnianymi?

A gdzie kupic te siateczkowe? Nigdy tego na oczy nie widzialam ;D
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 19:55   #1655
e_vel
Wtajemniczenie

HEj Mąż dostał wypłatę więc jutro wybieram się na comiesięczne duże zakupy. Mam zamiar kupić resztę dzieciaczkowych rzeczy. Dziś wyprałam i wyprasowałam pieluszki tetrowe kolorowe z Pepco, całkiem dobrze się w praniu zachowały Oczywiście dorzuciłam jeszcze jakieś białe body i kombinezon A jak pachniało

Kurcze, strasznie zmęczona jestem. Wczoraj i dziś piekłam torta w kształcie gitary na 18-stkę dla chrześniaka koleżanki. Padam normalnie...
e_vel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 19:55   #1656
sylwietta1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość

[/COLOR]Myśmy dzisiaj byli na zakupach bo już lodówe pustą miałam kupiliśmy dywan w castoramie taki z długim włosiem,brązowy super milusi jest.Sa teraz w gazetce w promocji za 99zl.
A jutro jade szukac butów na zime bo moje są rozwalone. Muszę jakieś wygodne znależć żeby się na tym śniegu z tym brzucholem nie przewrócić.
A teraz są przeważnie tylko takie na wysokich koturnach
nooooo, zwłaszcza długowłosy dywan jest idealny do zapełnienia lodówki ja mam w tamtym roku kupione kozaki takie szersze wciągane na niskim grubym obcasie, mega wygodne
Cytat:
Napisane przez Ewik86 Pokaż wiadomość
Też muszę jakieś buty zimowe kupić, bo te kozaki co mam nie zasuwają się niestety - łydki mam za grube
mam ten sam problem cięzko jakiegokolwiek kozaka kupic, co sie uchodze to moje

mąż do pracy pojechał na 20, ja troche pobuszuje a potem, sobie na łózeczko wskoczę z ksiązka uwielbiam czytac a teraz wykorzystuje jeszcze czas bez bejbika

Laurka liczymy na listę albo na podpowiedz czegos, o czym jeszcze nie wiemy
sylwietta1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 19:58   #1657
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez e_vel Pokaż wiadomość
HEj Mąż dostał wypłatę więc jutro wybieram się na comiesięczne duże zakupy. Mam zamiar kupić resztę dzieciaczkowych rzeczy. Dziś wyprałam i wyprasowałam pieluszki tetrowe kolorowe z Pepco, całkiem dobrze się w praniu zachowały Oczywiście dorzuciłam jeszcze jakieś białe body i kombinezon A jak pachniało

Kurcze, strasznie zmęczona jestem. Wczoraj i dziś piekłam torta w kształcie gitary na 18-stkę dla chrześniaka koleżanki. Padam normalnie...
Chcialabym miec taki talent

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-09, 20:00   #1658
e_vel
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Chcialabym miec taki talent
jakiś czas temu (przed ciążą) piekłam dużo tortów, ale teraz nie mam na to sił, a dwa to się nie opłaca bo produkty spożywcze tak poszły w górę, że masakra...
Stary 2012-11-09, 20:00   #1659
sylwietta1988
Zakorzenienie

Cytat:
Laurka- wkłady obeznalam bo ostatnio kumpela mi dała bo nie zużyła,tylko czemu one nie maja paska do przyklejenia jak normalne podpaski? Przeciez tak to beda uciekać spod tylka.
Hmm ale nie do tego zmierzałam... czyli rozumiem ze te majtki siateczkowe mozna zastąpić zwykłymi bawełnianymi?

oczywiscie, że mozna bawełniane, tylko najtansze kup bo i tak sie zabrudzą- Szaja nie raz pisała, że siup i do kosza a jesli chodzi o te wkłady to przypuszczam, że ze względu na częstotliwosc wymiany to nie potrzebują - na dobrą sprawe nie zdążą sie chyba nawet zniekształcic a już beda się nadawały do wymiany.... zresztą, jak w majty włozysz to jakos do kibelka dobrniesz a sportów wyczynowych raczej w tym czasie nie przewiduję
Cytat:

ho ho ho, tylko całej nie przepusc ja już sie nie mogę doczekac kuriera z zakupami ( bo bedzie tam proszek)- cały dom zapachnie wreszcie

w kształcie gitary? łooooooo matulu, ja ostatnio chodziłam dumna jak paw bo mi biszkopt pierwszy raz wyszedł powinnas do masterszefa isc
Stary 2012-11-09, 20:01   #1660
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:

Ja bawełniane kupię, przecież mi ich z tyłka nie zedrą
Mam też 2 pary siateczkowych. Możesz w sklepie medycznym czy niektórych aptekach dostać.
A, zapomniałam, położna stwierdziła, że po porodzie najlepsza była by lignina bo te wkłady mają folię i skóra jest ciągle mokra. Szczerze to ja sobie tego nie wyobrażam. Na pewno nie skorzystam.

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość

Laurka liczymy na listę albo na podpowiedz czegos, o czym jeszcze nie wiemy
Ok, przepiszę
Stary 2012-11-09, 20:07   #1661
sylwietta1988
Zakorzenienie

lignina? rozumiem, że przepuszcza powietrze, ale wobec tego i co innego przepusci? wyobrazacie sobie jak tuptamy kaczym chodem do kibelka a spomiędzy nóg kap-kap-kap

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-09, 20:08   #1662
e_vel
Wtajemniczenie

Cytat:

w kształcie gitary? łooooooo matulu, ja ostatnio chodziłam dumna jak paw bo mi biszkopt pierwszy raz wyszedł powinnas do masterszefa isc
nie no, nie przesadzajmy ;p ale oglądałam ostatnio Polski teleturniej wypieków i się załamałam... Przecież te osoby naprawdę nie za bardzo umieją piec... i do każdego odcinka się mogą przygotować i mieć przy sobie przepisy
Stary 2012-11-09, 20:11   #1663
Lenova
Wtajemniczenie

Cytat:
oczywiscie, że mozna bawełniane, tylko najtansze kup bo i tak sie zabrudzą- Szaja nie raz pisała, że siup i do kosza a jesli chodzi o te wkłady to przypuszczam, że ze względu na częstotliwosc wymiany to nie potrzebują - na dobrą sprawe nie zdążą sie chyba nawet zniekształcic a już beda się nadawały do wymiany.... zresztą, jak w majty włozysz to jakos do kibelka dobrniesz a sportów wyczynowych raczej w tym czasie nie przewiduję

ho ho ho, tylko całej nie przepusc ja już sie nie mogę doczekac kuriera z zakupami ( bo bedzie tam proszek)- cały dom zapachnie wreszcie

Do mnie dziś kurier przyjechał z tymi rzeczami od tego sprzedawcy co polecałaś od razu pranie zrobiłam
Powiedz mi jeszcze co tam kupowałaś bo ja mam zamiar zrobić drugie zakupy i nie wiem co mi zostało

Właśnie mam pytanie odnośnie pralki. Jeśli jest już stara no używana przez rok dwa i widzę że bęben trochę brudny i skamieniały to jak mogę ją wyczyścić? Niby używam calgon do każdego prania ale to nic nie daje wraz bęben brudny.
Macie jakieś sposoby?
Lenova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 20:11   #1664
sylwietta1988
Zakorzenienie

własnie uświadomiłam sobie ze zaczynam 33 tydzien aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaa
Stary 2012-11-09, 20:14   #1665
mala_19kw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laurka23 Pokaż wiadomość
Ja bawełniane kupię, przecież mi ich z tyłka nie zedrą
Mam też 2 pary siateczkowych. Możesz w sklepie medycznym czy niektórych aptekach dostać.
A, zapomniałam, położna stwierdziła, że po porodzie najlepsza była by lignina bo te wkłady mają folię i skóra jest ciągle mokra. Szczerze to ja sobie tego nie wyobrażam. Na pewno nie skorzystam.

Ok, przepiszę

Te wkłady które dostalam od koleżanki nie maja żadnej foli,z reszta nawet na liście mam napisane ze maja byc wkłady bez ceratki. Wyglada to jak podpaska (z dwoch stron ta sama powloka) z wata w srodku. Jak patrzę na te giganty to zaczynam byc przerażona toc to jak pampersy bez mała komfortowo z tym chodzic to napewno nie bedzie
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 20:16   #1666
e_vel
Wtajemniczenie

Cytat:
Te wkłady które dostalam od koleżanki nie maja żadnej foli,z reszta nawet na liście mam napisane ze maja byc wkłady bez ceratki. Wyglada to jak podpaska (z dwoch stron ta sama powloka) z wata w srodku. Jak patrzę na te giganty to zaczynam byc przerażona toc to jak pampersy bez mała komfortowo z tym chodzic to napewno nie bedzie
ale nie będziecie w tym chodzić nie wiadomo ile, bo używać będziecie 2-3 dni z czego będziecie większość czasu leżeć
Stary 2012-11-09, 20:17   #1667
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Bez tego też komfort średni

Wpierdzielam śledzie marynowane...
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 20:18   #1668
laurka23
Zakorzenienie

Dla mamy:
- karta ciąży
- wyniki badań
- oryginał grupy krwi
- legitymacja ubezp. lub druk RMUA

- klapki pod prysznic, 2 ręczniki
- rolka jednorazowych ręczników do wycierania się po porodzie
- kosmetyki do mycia, mówiła że takie jakich używamy na codzień
- płyn do higieny intymnej, sprawdzony, który nam służy
- KONIECZNIE pomadka do ust, bo powietrze w styczniu na porodówce bardzo suche
- 3 saszetki tantum rosa w przypadku nacięcia krocza
- gąbka do mycia przydatna po cesarce pomaga się umyć nie mocząc opatrunku
- pilniczek do paznokci (czasem uczy się ssania dziecko palcem drażniąc podniebienie, a paznokcie nie pomagają )
- kubek i sztućce
- 2 koszulki rozpinane
- szlafrok
- koniecznie skarpetki
- biustonosze do karmienia
- lignina (np gdy odchodzą wody)
- płyta z ulubioną muzyką
- aparat fotograficzny
- woda niegazowana
- enema lub rectanal (do lewatywy)
- saszetki herbaty

Dla taty

Coś do picia, kawa, herbata, coś do jedzenia, klapki na nogi, ubranie na przebranie jasne

Dla dziecka w tym szpitalu tylko pampersy i chusteczki i coś na wyjście
Stary 2012-11-09, 20:19   #1669
sylwietta1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lenova Pokaż wiadomość
Do mnie dziś kurier przyjechał z tymi rzeczami od tego sprzedawcy co polecałaś od razu pranie zrobiłam
Powiedz mi jeszcze co tam kupowałaś bo ja mam zamiar zrobić drugie zakupy i nie wiem co mi zostało
Lenowa ja kupowałam głównie higieniczno-kosmetyczne
- pieluchy tetrowe i flanelowe
- wkłady belli, podkłady do przewijania Bella Mama (sobie podłoże i maluchowi pod pupke), wkladki laktacyjne, majtki siatkowe, płyn z korą debu z białego jelenia
- waciki i patyczki dla niemowląt, pampersy niuborny, gruszkę, grzebyk i szczotkę, nozyczki do paznokci, chusteczki, oliwkę i mydełko bambino
- wanienkę, przescieradło, proszek, łyżeczke silikonową (taką do podawania lekarstw)
- butelki z awentu 260 i 120 ml, smoczek
- grzechotkę - bo nie mogłam sobie odmówic

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-09, 20:19   #1670
mitabe
Rozeznanie

Namówiłam koleżankę na wspólne zakupy może wyjdzie przesyłka gratis. będę jutro kompletować wyprawkę do szpitala . Jak ktoś potrzebuje to mogę nazwy sprzedawców napisać.

Teraz będę jeść ciastka. Dzisiaj w sklepie byłam i 20 min szukałam najbardziej naturalnych, wszystkie maily jakięś E i takie tam, a ja się uparłam, że skoro zjem całą paczkę to chociaż niech bedą jak najmniej chemiczne. Myślałam że się poddam ale na koniec znalazłam kruche ciastka z pestkami z dyni mniaaaam i bez E. Zaraz zjem ostatnie 3 z paczki

mitabe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 20:24   #1671
bijkora
Rozeznanie

insolito, śliczny brzuszek , a pupcia jaka mała

Włosomaniaczka

Stary 2012-11-09, 20:25   #1672
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
jakiś czas temu (przed ciążą) piekłam dużo tortów, ale teraz nie mam na to sił, a dwa to się nie opłaca bo produkty spożywcze tak poszły w górę, że masakra...
Grunt, ze potrafisz

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 20:27   #1673
sylwietta1988
Zakorzenienie

kobitki uciekam sie kąpciac- na dzis wystarczy

jutro rane jade z mamą i bratem na bazar- wybierac studniówkowy garnit dla młodego, a sobie kupię majty bo mi sie już dotychczasowe wcinają w tyłek moje 11 kilo wlazło w dupsko, biodra i uda i majatasy przecinają mi tyłek na pół

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-09, 20:31   #1674
e_vel
Wtajemniczenie

hehe, moja Maleńka tak się wierci zaraz pod żebrami, że całym brzuchem mi rusza napatrzeć się nie mogę
Stary 2012-11-09, 20:32   #1675
Lenova
Wtajemniczenie

Dzięki dziewczyny za te listy .... ale załamałyście mnie ... ja prawie nic nie mam!!! a wydawało mi się że już tyyyyyyle rzeczy z głowy.
Lenova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 20:32   #1676
mitabe
Rozeznanie

Oglądam wasze brzuszki, wszystkie macie takie małe zgrabne , mój wydaje mi się przy waszych wielgachny. Ostatnio zauważyłam też, że mi uda i dupka urosła , chyba zaczyna mi iść w boczki zamiast w brzuch. Trzeba mniej słodyczy wcinać :p

mitabe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 20:34   #1677
e_vel
Wtajemniczenie

dziewczyny, od 19.11 w Biedronce ma być aktualna ulotka z pomysłami na prezent, nie widziałyście jej gdzieś dostępnej na stronce? na stronie biedry jeszcze nie ma.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-09, 20:34   #1678
bijkora
Rozeznanie

Cytat:
hehe, moja Maleńka tak się wierci zaraz pod żebrami, że całym brzuchem mi rusza napatrzeć się nie mogę
Moja tak samo dzisiaj tańczy od rana

Włosomaniaczka

Stary 2012-11-09, 20:35   #1679
e_vel
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lenova Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczyny za te listy .... ale załamałyście mnie ... ja prawie nic nie mam!!! a wydawało mi się że już tyyyyyyle rzeczy z głowy.
właśnie te pierdułki są najgorsze... ale dasz radę
Stary 2012-11-09, 20:39   #1680
bijkora
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mitabe Pokaż wiadomość
Oglądam wasze brzuszki, wszystkie macie takie małe zgrabne , mój wydaje mi się przy waszych wielgachny. Ostatnio zauważyłam też, że mi uda i dupka urosła , chyba zaczyna mi iść w boczki zamiast w brzuch. Trzeba mniej słodyczy wcinać :p
Wczorajsza reakcja mojego lekarza na mój widok `o widzę że w dupkę ci poszło, ale nic się nie martw, ja lubię krągłe kobietki` skutecznie rozluźnił atmosferę

Włosomaniaczka

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości