testy ciazowe - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-02-21, 12:59   #1
ula999
Raczkowanie

testy ciazowe

Dziewczyny mam takie pytanie po ilu czasie mozna zrobic test ciazowy i czy mozna zrobic go w 17 dniu cyklu czy najlepiej jak niema okresu i które testy sa wam najlepsze .Wiem ze był juz watek ale ponawiam.

BYC PIEKNA KOBIETA
I KOCHANA
ula999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-21, 13:09   #2
wersta
Zakorzenienie

Dot.: testy ciazowe

testy wskazują już ciążę po dniu spodziewnej miesiączki. wcześniej nie ma sensu ich robić.
ja zawsze kupuję taki w małym kartoniku z dzidziusiem (quick view - o ile dobrze pamiętam nazwę). 2 razy kupiłam inny i w ogóle nic nie wyszło, więc ten najlepiej lubię
wersta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-21, 13:25   #3
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wersta Pokaż wiadomość
ja zawsze kupuję
jesli starasz sie o dziecko to rozumiem ,jesli nie to :"zawsze kupuje" brzmi dziwacznie

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-21, 13:27   #4
wersta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
jesli starasz sie o dziecko to rozumiem ,jesli nie to :"zawsze kupuje" brzmi dziwacznie

powinnam dodać: zawsze gdy spóźnia mi się miesiączka. czyli kilka razy w roku.
wersta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-21, 15:46   #5
edyytka
Raczkowanie

Wczesny test ciążowy PRETEST płytkowy wykrywa ciaze w dniu spodziewanej miesiączki ma 99% skutecznosci a wiec tyle samo co tabletki anty.a wiec są rzadkie przypadki pomyłki tylko trzeba go dobrze wykonać mi wykazało 2 razy ciąże wczesniej nie powinno sie testów wykonywac dlatego że jest cos takiego jak poronienie samoistne czyli dochodzi do zapłodnienia ale organizm z jakis naturalnych powodów ta mikroskopijną ciąże odrzuca i normalnie kobieta dostaje okres bez rzadnych komplikacji ponoc kazda znas to ma i nawet o tym nie wiemy oczywiscie mam na mysli nas czyli kobiety które współżyją seksualnie i nawet na ulotce testu jest napisane żeby go wczesniej nie robic bo może wykazać ciąże a potem sie okazać może że jednak ciąży niema POZDRAWIAM i mam nadzieje że pomogłam
edyytka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-21, 20:19   #6
ula999
Raczkowanie

.dzieki za porade własnie tak zrobie poczekam do okrsu czy dostane czy nie jak nie dostane to wtedy zrobie a tak nie będe mysilec czy jestem czy nie .Pozdrawiam buziaki dlatych które sie staraja
ula999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-21, 22:22   #7
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez edyytka Pokaż wiadomość
Wczesny test ciążowy PRETEST płytkowy wykrywa ciaze w dniu spodziewanej miesiączki ma 99% skutecznosci a wiec tyle samo co tabletki anty.a wiec są rzadkie przypadki pomyłki tylko trzeba go dobrze wykonać mi wykazało 2 razy ciąże wczesniej nie powinno sie testów wykonywac dlatego że jest cos takiego jak poronienie samoistne czyli dochodzi do zapłodnienia ale organizm z jakis naturalnych powodów ta mikroskopijną ciąże odrzuca i normalnie kobieta dostaje okres bez rzadnych komplikacji ponoc kazda znas to ma i nawet o tym nie wiemy oczywiscie mam na mysli nas czyli kobiety które współżyją seksualnie i nawet na ulotce testu jest napisane żeby go wczesniej nie robic bo może wykazać ciąże a potem sie okazać może że jednak ciąży niema POZDRAWIAM i mam nadzieje że pomogłam
nie ma czegos takiego jak mikroskopijna ciaza! Neguje tez to co paznaczylam.

Poronienie to sytuacja, w ktorej dochodzi do odrzucenia juz zagniezdzonej zaplodnionej komorki jajowej.

Moment od zaplodnienia do wydalenia na zewnatrz wraz z okresem komorki jajowej nie nazywamy ciaza czy poronieniem. Jest to stan, w którym nie zostały zapewnione wszelkie wymogi fizjologiczne by moglo dojsc do zadniezdzenia (np. za male endometrium)

Ciaza to stan liczony od chwili zagniezdzenia sie zaplodnionej komorki jajowej w blonie sluzowej macicy.

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-02-22, 06:16   #8
edyytka
Raczkowanie

Jago witam cie i pozdrawiam ja wiem bardzo dobrze o co ci chodzi w twojej wypowiedzi MIKROSKOPIJNA CIAZA użyłam poprostu tych słów dla lepszego zrozumienia jak to jest z tym poronieniem samoistnym zreszta kiedy zaczyna sie naprawde ciaza a kiedy nie to tez jest jeszcze temat do dyskosji i kwestia przekonan ale nie o to mi chodzi bo w sumie ja jestem tego zdania co i ty ja poprostu tych słów użyłam w przenosni poprosto NIE KAZDY zabardzo rozumie i potrafi sobie wyobrazic te wszystkie medyczne słowa kture piszesz a tym barzdiej dopasować je do siebie .....

A skoro twierdzisz że niema czegos takiego jak poronienie samoistne to dlaczego tych określen uzywa sie w medycynie a PRZEDEZ WSZYSTKIM na testach ciążowych bo skoro na ulotce testu pisze aby nie robic za wcześnie testu bo może dojsc do poronienia samoistnego czyli do wydalenia nie zagniżzonej tej komórki w raz z okresem to dlaczego w takim razie jest jak byk napisane PORONIENIE SAMOISTNE mało tego poinformowała mnie takżę o tym pani farmaceutka W takim razie skoro tak piszesz to na wszystkich testach kture sa dostepne w POLSKICh aptekach piszą poprostu NIEPRAWDE........

JAGO 2001 wejdz na strone www.nasz-bocian.pl lub na inne podobne strony w kturych bardzo dokładnie opisane są poronienia samoistne w kturych dziewczyny poprostu myślą iz dostaja miesiaczka a niestety jest to PORONIENIE SAMOISTNE i robia wczesniej testy ktury ciążę stwierdza a potem okazuje sie że niestety ale ciąż już niema dużo także pisze o ciążach biochemicznych czy cos takiego a wiec wszystko jest troszke inaczej opisane niż ty napisałaś ........

Edytowane przez jaga_2001
Czas edycji: 2007-02-22 o 16:09 Powód: post pod postem
edyytka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-22, 16:32   #9
jaga_2001
Zakorzenienie

edyytka, nastepnym razem uzyj opcji "edytuj"

ja nie pisalam, ze nie istnieje cos takiego jak poronienie samoistne, owszem jest, z tym, ze ty podalas bledna jego definicje. Z Twojej wczesniejszej wypowiedzi wywnioskowac mozna, ze poronienie zachodzi rowniez, gdy do zaplodnienia dojdzie a do zagniezdzenia juz nie. Otoz jest to bledne twierdzenie. Wystarczy, ze jajo zagniezdzi sie na kilka godzin lub nawet minut i to juz jest ciaza. Po tych kilku godzinach/minutach moze dojsc do poronienia, ktore bedzie objawialo sie jako bardziej obfitsza miesiaczka, przez co wiele kobiet nawet nie wie, ze w ciazy byly (tu sie z Toba zgodze z tym co pisalas wczesniej). To nazywamy poronieniem samoistnym! Jesli nie dojdzie do zaniezdzenia nie mamy do czynienia z ciaza! I nie mieszaj w to przekonan, bo to nie ma sensu.

Testy ciazowe opieraja sie na wykrywaniu w moczu hormonu HCG. Hormon ten produkowany jest dopiero gdy zaplodniona komorka jajowa zagniezdzi sie w macicy, nie wczesniej! Ten fakt neguje cala Twoja teorie.

A na przyszlosc radzilabym zasiegac informacji z bardziej wiarygodnych zrodel.
Polecam lekture:
http://zdrowie.org.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=644

Pozdrawiam

AV by jaga_2001
Stary 2007-02-22, 16:45   #10
azalia5
Przyczajenie

Więc z tego co piszesz Jago zrozumiałam tyle że nie istnieje samoistne poronienie ?
Moja siostra byłą w ciąży , test zrobiła sobie po miesiącu od daty ostatniej miesiączki, wszystko grało,po 2 tygodniach poszła do lekarza, prawdopodobnie to był 3-4 tydzień. Po tym wszystkim dostała miesiączkę bardzo obfitą i strasznie bolesną.
2 tygodnie po miesiączce kupiła test, no i oczywiście żadnej ciązy nie ma.
Ja już nie rozumiem, więc jak nazwać to zdarzenie ?

Co to jest za małe endometrium ?
Jak wytłumaczyć to siostrze ? I czy jeśli takie coś u niej wystąpiło, to czy będzie miała problem z zajściem w następną ciążę ?

http://www.wiersze.bej.pl/?szukaj=Amie&gdzie=autor
azalia5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-22, 17:17   #11
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez azalia5 Pokaż wiadomość
Więc z tego co piszesz Jago zrozumiałam tyle że nie istnieje samoistne poronienie ?
Moja siostra byłą w ciąży , test zrobiła sobie po miesiącu od daty ostatniej miesiączki, wszystko grało,po 2 tygodniach poszła do lekarza, prawdopodobnie to był 3-4 tydzień. Po tym wszystkim dostała miesiączkę bardzo obfitą i strasznie bolesną.
2 tygodnie po miesiączce kupiła test, no i oczywiście żadnej ciązy nie ma.
Ja już nie rozumiem, więc jak nazwać to zdarzenie ?

Co to jest za małe endometrium ?
Jak wytłumaczyć to siostrze ? I czy jeśli takie coś u niej wystąpiło, to czy będzie miała problem z zajściem w następną ciążę ?
istnieje samoistne poronienie, nie istnieje cos takiego jak mikroskopijna ciaza. Przeczytja moj ostatni post i linka, ktorego tam umiescilam, jest tam wszystko wyjasnione.

W przypadku Twojej siostry nastapilo widac te samoistne poronienie. Przyczyny tego moga byc rozne (czyt. link w poprzednim poscie).

Endometrium jest to blona sluzowa, ktora jest zluszczana w czasie miesiaczki, a w ktora zagniezdza sie zaplodniona komorka jajowa. wystarczy ze tego endometrium jest za malo lub za duzo a uniemozliwia to zagniezdzenie komorki jajowej a tym samym uniemozliwia zajscie w ciaze.

AV by jaga_2001

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-02-23, 22:05   #12
Jagodowa
Raczkowanie

Witajcie niewiasty, bez obrazy Jago ale tak na pierwszy rzut oka to więcej zrozumiałam z tego co napisala Edyytka, czasem mniej fachowe terminy bardziej do nas docierają, po coś mamy wyobraznie, bo mówic trzeba prosto a myśleć w sposób skomplikowany...
Dostrzegam u Ciebie Jago duży zasób wiedzy, może wiesz coś na temat "tyłozgiecia" jaki ma ono wpływ na zapołodnienie?
Jagodowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-23, 22:40   #13
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

Cytat:
Napisane przez Jagodowa Pokaż wiadomość
Witajcie niewiasty, bez obrazy Jago ale tak na pierwszy rzut oka to więcej zrozumiałam z tego co napisala Edyytka, czasem mniej fachowe terminy bardziej do nas docierają, po coś mamy wyobraznie, bo mówic trzeba prosto a myśleć w sposób skomplikowany...
Dostrzegam u Ciebie Jago duży zasób wiedzy, może wiesz coś na temat "tyłozgiecia" jaki ma ono wpływ na zapołodnienie?
Jagodowa, tu masz oddzielny wątek "tyłozgiecie a ciąża"

http://www.wizaz.pl/forum/showthread...i%EAcie+macicy
Madziorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-25, 09:28   #14
Jagodowa
Raczkowanie

Dzięki wielkie. Pozdrawiam
Stary 2007-03-03, 18:28   #15
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jagodowa Pokaż wiadomość
przepraszam, ale wiekszosc terminow, ktore tu przytoczylam pochodza z ksiazki do biologii z ogolniaka, zeby nie powiedziec, ze z podstawowki, bo sama pamietam, ze w 7 slasie podstawowki prawie caly rok uczylam sie o ciele czlowieka, w tym byly tez terminy ginekologiczne...:rolleye s: Domniemuje, ze spora liczba kobiet wie co oznaczaja "zaplodniona komorka jajowa", "wydalenie", "zagniezdzenie", "blona sluzowa macicy" a na tych glownych czterech terminach opieraly sie moje wczesniejsze wypowiedzi

poza ty, moze i edyytka napisala jasniej ale za to nieprawde. Ja to tylko sprostowalam.

A co do tylkozgiecia macicy to zaplodnienie moze, lecz nie musi byc utrudnione. Moja mama ma tylozgiecie a bez problemow zaszla w ciaze i urodzila

Pozdrawiam

AV by jaga_2001

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-03-06, 16:37   #16
Jagodowa
Raczkowanie

Mniejsza o to, wypowiedziałam się. Dzięki za informacje.
Pozdrawiam
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości