|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Przedszkolak- nauka pisania
Kochane Wizażanki, może wiecie czy jest jakaś strona z której można wydrukować szablony literek z linijkami, np. takie wykropkowane literki lub coś podobnego żeby mój syn mógł poćwiczyć pisanie bo narazie robi to niezbyt starannie, a nie chce żeby bazgrolił tak jak ja :-(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Mod-Śnieżynka
|
Dot.: Przedszkolak- nauka pisania
Nie znam takich stronek, ale sama możesz dać synkowi jakieś ćwiczenia. Poproś panie w przedszkolu, One najlepiej wiedzą jak powinno ćwiczyć dziecko w tym wieku. Rysuj Mu też szlaczki, najpierw niech rysuje po śladzie, potem po kropkach, a na końcu niech dokańcza rozpoczęty wzór. Najlepiej pracować na dużym zeszycie o formacie A4, albo dużych kartkach. Rozpocznij ćwiczenia od większych literek i większych szlaczków, a w miarę wzrostu umiejętności zmniejszaj format literek. To takie moje rady. Ale myślę, że najlepszym wyjściem będzie poproszenie w przedszkolu o materiały.
Edytowane przez *Basia* Czas edycji: 2005-10-09 o 13:21 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Mod-Śnieżynka
|
http://wysylkowa.pl/ks477729.html
http://wysylkowa.pl/ks493471.html http://9sekund.pl/a4/index.php?q=Kol...+liter&s=0&k=0 Tu masz przykładowe pozycje książkowe, które można zamówić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
z łatwoscia mozna kupic takie cwiczenia w kazdej ksiegarni, sa zawalone takimi cwiczeniami.
warto tez pogadac z pania w przedszkolu jaki one maja system nauki,no i wazny jest wiek dziecka ,nie warto zmuszac dziecko za wczeniej do takich cwiczen,wszytsko w swoim czasie,raczki 4 latkow sa jeszcze mało sprawne aby pisac w liniach w koncu dopiero w zerówce zaczynają pisac literki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Tak, w ksiegarniach na pewno cos znajdziesz, jest cała masa ksiazeczek poswiecnych nauce pisania, czytania, liczenia, etc. Dla kilkulatkow sa fajne ksiazeczki, pt. Akademia .....latka, specjalnie dostoswane do wieku dziecka, w kioskach tez sa dostepne gazetki, w ktorych dziecko rwniez ma szanse usprawnic swoje zdolnosci manualne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja zaczęłam mojej małej kupować "Naucz mnie mamo" ale tam są baaardzo duże literki i wprawdzane po jednej + jedna cyferka. Mała narazie jest zachwycona, bo uczu się wyrazów na daną literkę i liczyć. Powolutku, bez pośpiechu w formie zabawy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja tez kupuje Matiemu ta gazetke
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
![]()
Bardzo proszę o poradę jak zachęcić dziecko do czytania i pisania.Moja córka
chodzi do zerówki i na poczatku jeszcze ją to interesowało a teraz poprostu Jej sie nie chce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Moze trzeba przeczekac?
moze cos sie wydarzylo przykrego z tym zwiazanego i to zniechecilo corke? moze warto zapytac pania jak sobie z tym radzi? jak wypadla w tescie dojrzalosci szkolnej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Na początku zerówki córka dobrze radziła sobie manualnie,jej zeszyt służył jako przykład dla innych dzieci, a teraz nie ma ochoty na pisanie,woli sie bawić.Myslę,że nic zlego sie nie wydarzyło co zniecheciłoby córke,a wrecz wszyscy ją wychwalalismy za to że tak ładnie pisze.Z czytaniem natomiast wygląda to tak ,że nie może sie skupić na składaniu liter w wyraz,a nawet zgaduje co może być napisane.Wytrzymuje 10 minut i już sie rozprasza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Warto pogadac z nauczycielka jak to podczas zajec jest -chyba ze to jej opinia.
byc moze ma taki czas ,byc moze nie dojrzala do czytania i skladaniu liter ,pozatym obecnie uznaje sie ze literkowanie jest nieodpowienia metoda nauki czytania a metoda "slizgania sie" sama jeste w tym temacie bo corka moja idzie od wrzesnia do 1 klasy i potrafi czytac ze zrozumieniem metoda skladania litr a przedszkole preferuje ta druga. zreszta do czasu szkoly ma jeszcze troche czasu ale warto to obserwowac aby we wrzesniu nie bylo zbyt wielu natloczonych zaleglosci i stresu. mieliscie juz test dojrzalosci szkolnej? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Test dojrzalosci szkolnej przechodza dzieci z zerowki i o ile dobrze pamietam powinny go przejsc wszyscy zerowkowicze.
podczas zabawy z psychologiem i pedagogiem ,obserwacji, analizy rysunkow dziecka ,stanu zdrowia wydaja opinie z czym dziecko moze miec klopty ,na co trzeba zwroci uwage np. koordynacja wzrokowa i nad czym popracowac. w naszej zerowce dzieciaki przechodzily taki test w listopadzie a jednoczesnie sama pani wychowawczyni prowadzi obserwacje i kazde dziecko ma tabelki gdzie pani zapisuje wyniki z poczatku zerowki ,srodka i koniec maja. corka chodzi do szkolnej czy przedszkolnej zerowki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
moje tez
![]() zapytaj pani czy bedzie cos takiego przeprowadzane. osobiscie podchodze do tego z dystansem ale jednak osoba z zew. widzi wiecej niz wychowawczyni czy rodzic. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
A ja ostatnio kupiłam ćwiczenia kaligraficzne "Piszę po śladzie" polecone przez poradnie. Jestem bardzo zadowolona i tak jak jest Ci potrzebne. Litery są wykropkowane, zaznaczone miejsce rozpoczecia pisania liery, kierunek litery. Widzę ogromne efekty. Jednak to nowość i jeszcze nie wszedzie jest dostepna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Z racji tego, ze moj brat jest dyslektykiem widziałam kiedys taki zestaw ćwiczeń i bardzo ważne jest usprawnianie zdolności manualnej dzieciaczka, czyli rysowanie, np. na dużych powierzchniach, np. kreda po ulicy itp. Zwróćcie też uwagę jak Wasze dziecko trzyma długopis, ćwiczcie prawidłowy chwyt pisaka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
Witam kolezanki mamy,
moim zdaniem MUSISZ spróbować nowej istnej REWOLUCJI w dziedzinie nauki pisania u dzieci zobaczcie "piszę po śladzie" dam wam linka do strony domowej: http://pisze-po-sladzie.eu-active.pl/ Moj mały Staś robi niesamowite postępy, pozycja obowiązkowa Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:39.