|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3691 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy część XIV - jesienne zmagania:)
Cytat:
Powiem tak, dla mnie łacina nigdy nie będzie zapychaczem ponieważ poznając podstawy łaciny łatwiej uczyć sie innych języków... Nie zauważyłaś ile od niej jest odniesień? Dla mnie to królowa języków ![]() Ale w sumie nie wiem czy chciałabym sie jej na studiach uczyć, w sensie gramatyki, bo mięsnie i tak po łacinie i większość zwrotów medycznych coby sie z lekarzami dogadać bo oni lubią tak sobie łaciną żucić ![]()
![]() |
#3692 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli ktoś jest na filologii i myśli o pracy tłumacza to im wcześniej zaprzyjaźni się z łaciną ,tym dla niego lepiej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3693 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie jest atak na to, co napisałaś (lubię takie naukowe tematy ![]() Henna nakładana jest na włosy, nie na skalp - i odrost rośnie potem (czytaj: po jakimś czasie) siwy. Chętnie poczekam na coś nowego na ten temat, bo nie wiem, w jaki sposób ekstrakt/jakiś składnik zawarty w hennie mógłby się "przemieścić" w stronę skalpu, skoro włos nie ma żadnej sieci naczyń (ni krwionośnej, ni limfatycznej). Jeśli tak rzeczywiście jest, to mechanizm tego procesu będzie niezwykle ciekawy. Chociaż w tej chwili wydaje mi się niemożliwy - chyba, że przyjęta definicja siwienia jest po prostu inna od mojej ![]()
![]() |
#3694 |
Zadomowienie
|
Wiem, ze zdrowe, po prostu nie jestem w stanie tego przełknąć obecnie
![]()
#3695 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3696 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powstrzymajcie mnie od zamawiania, bo znowu miałam ochotę coś kliknąć ![]()
![]() |
#3697 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dodaj miodu- nawilży. Osobiście nigdy nie daję śmietany na włosy. Oliwa z oliwek i awokado raczej nikogo nigdy nie przesuszyły- nie słyszałam jeszcze o takim przypadku. Olej kokosowy niektóre dziewczyny przesusza albo puszy. Mleczko kokosowe- nie wiem, nie używam, nigdy na ten temat nie czytałam. Dobra rada- jeśli zaczynasz stosuj maseczki 1-2 składnikowe. Na początek, żeby poznać swoje włosy. Bo przy tak wielu składnikach nie będziesz mogła drogą eliminacji stwierdzić co im służy a co nie. Ja ze swej strony polecam oliwę z oliwek- może być sama. I raczej na 90% mogę założyć, że będziesz zadowolona. I olej z awokado- dobry na niedobory witaminowe bo ma masę różnych witamin i duże prawdopodobieństwo, że któraś twoim włosom pomoże w uzupełnieniu niedoborów. To mleczko kokosowe? pierwsze słyszę w kontekście włosowym. Darowałabym sobie narazie. Żółtko? Raczej nie słyszałam, żeby przesuszało. Ale być może. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3698 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#3699 |
Spaceroholiczka
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3700 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Trochę narodu za to spuszyły, tak jak i olej kokosowy. Podpisuję się wszystkimi kończynami. Bo tak naprawdę w tym miksie każdy pojedynczy składnik mógł Ci zrobić kuku, albo ich wypadkowa. Grudniowa, właśnie, pewnie mi umknęło - stosowałaś śmietanę na włosy w jakiejś innej konfiguracji? Jeśli tak, to proszę napisz, jakie były efekty, bo jak na razie ten specyfik kuchenny stosowałam tylko na oparzenia słoneczne ![]()
![]() |
#3701 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
a o mleczku jest coraz głośniej, poczytaj, na wielu blogach sie juz o tym pojawiło a co do oliwy, lepiej sie nie zakładaj, moje włosy jej np bardzo nie polubiły ![]()
![]() |
#3702 |
Zakorzenienie
|
A ja dzisiaj chyba pierwszy raz nie domyłam włosów
![]() ![]() ![]() miałam włosy trzydniowe więc trochę już tłustawe, nałożyłam na skalp heenarę a na długość heenarę + alverde, umyłam szamponem NS dwukrotnie no i ![]() ![]() jutro oczyszczanie SLESikiem a i zdenkowałam heenarę, z jednej strony szkoda, bo fajna, ale z drugiej strony to mam teraz innego ulubieńca a poza tym można pomału myśleć o czymś nowym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3703 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lubię ludzkie włosy, to chyba nawet mój fetysz bo nie pociągali mnie nigdy ludzie łysi, więc tego rodzaju badania mnie jak najbardziej interesują. Jeżeli tylko natrafię na coś nowego odnośnie badań nad ludzkimi włosami to dam wam znać w wątku. Ale ostrzegam, czytam w językach obcych i jeśli podam jakieś linki to mogą być do obcojęzycznych publikacji naukowych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3704 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kaśka poprawia swoją definicję siwienia dzięki xsyskax - włos nie rośnie siwy od uformowania cebulki, może stracić produkcję barwnika w każdej chwili (ale nadal począwszy od cebulki). Dzięki ![]()
![]() |
#3705 |
Zadomowienie
|
kascysko Dziękuje za wyjaśnienie, mądra z Ciebie kobieta
![]() ---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ---------- Kiedy sklep internetowy? ![]()
#3706 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziś przeczytałam 4 meganudne analityczne publikacje, po tym już nic mi niestraszne ![]() Ogólnie z racji własnych doświadczeń spodziewam się, ile to może potrwać, to moja ciekawość jeszcze trochę będzie musiała czekać na zaspokojenie ![]() ---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ---------- Cytat:
![]() ![]() Najpierw projekt, studia, sprawdzenie rynku chemicznego w poszukiwaniu pracy i potem sklep ![]() Czyli podejrzewam, że za 2 lub 6 lat xD
Edytowane przez kascysko Czas edycji: 2012-11-10 o 22:02 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3707 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny potrzebuję Waszego wsparcia mentalnego, trochę wczoraj zabalowałam i dziś nienajlepiej się czuję (pewnie się nie wyspałam czy coś
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3708 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Spinamy pośladki i pijemy, no już, ciocia Kascysko paczy ![]()
![]() |
#3709 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja popijam mlekiem, smak drozdzy nie jest taki zły ![]()
![]() |
#3710 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Dopiero jak teraz zaszalalam z zoltkiem i mleczkiem kokosowym to mnie tak dziwnie wysuszylo. Wlosy mi teraz podeschly i w sumie wygladaja calkie niezle mimo wtopy z maseczke ![]() Mozecie napisac, czy przez ten przesusz maseczka nie zadzialala? Czy dziala mimo przesuszu? Jak to jest?
Edytowane przez grudniowa Czas edycji: 2012-11-10 o 22:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3711 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Blogi to taka przetworzona medialne przez popkulturę nauka, często nie wolna od błędów czy niekompletnej informacji. Zerknęłam na szybko. Więc mleczko kokosowe to głównie aminokwasy i witamina C. Być może witamina C będzie dobrze działać na włos, ale aminokwasy trzeba dostarczyć od wewnątrz, w diecie/pokarmie. Na blogach powstają różne dziwne mody. W Indiach bodajże kiedyś kobiety wybielały skórę jakimś zachodnim specyfikiem do czyszczenia mocno zabrudzonych powierzchni. I ta moda wzięła się bodajże z hinduskich filmików urodowych na youtube. To, że ktoś zacznie jakąś masową modę na blogu jeszcze wcale nie znaczy, że coś rzeczywiście powinno być w dany sposób robione albo ze ma jakieś fantastyczne właściwości. Efekt placebo może oddziaływać na skalę masową. Co do oliwy to się nie zakładam, a przyjmuję z pewnym określonym prawdopodobieństwem, że raczej będzie zadowolona niż rozczarowana. Jestem socjologiem z wykształcenia czyli patrzę na wszelkie współzależności nie jak na 100% pewne ale jako na dające się oszacować z pewnym, mniejszym lub większym, prawdopodobieństwem. 100% pewności z zasady nie uznaję bo prawdopodobieństwo zawsze zakłada pewien możliwy margines błędu, wyniku odstającego od średniej itd. To u mnie już nawyk myślowy. Prawd absolutnych i 100% współzależności jednokierunkowych nie uznaję w ogóle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3712 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Maseczka działa mimo przesuszu. Mieszkasz w Czechach, to niedaleko ode mnie ![]() Włosy horknęły dobroci, ale dobrocie oddały do lub przyjęły z otoczenia wodę(w zależności, czy było sucho/wilgotno) - skończyło się wyglądowo jak skończyło. Ale zadziałały.
Edytowane przez kascysko Czas edycji: 2012-11-10 o 22:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3713 |
Zakorzenienie
|
grudniowa, odżywić odżywiłaś więc pozytywne skutki uboczne mogą być.
Ale możliwe, że jednocześnie przesuszyłaś i następnym razem warto byłoby nawilżyć. Jeżeli często stosowałaś śmietanę a to proteiny to może włosy mają już dość końskiej dawki protein i potrzebują przerwy od protein i więcej emolientów. Proteiny mogą długo dobrze służyć a potem jak z nimi przesadzić to pewnego dnia siano na głowie i susz na potęgę. Dlatego dobrze dawkować włosom na zmianę raz proteiny w umiarkowanej ilości a raz emolienty. |
![]() ![]() |
![]() |
#3714 | |
Zakorzenienie
|
Rypacz znaczy szampon oczyszczający?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3715 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Socjologia - a opis prawie jak podstaw chemii analitycznej ![]() ---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- Dokładnie ![]() ![]()
![]() |
#3716 | |
Raczkowanie
|
W takie dni krzyczę na włosy w duchu
![]() Cytat:
![]() Zazdroszczę szwedzkiego niesamowicie! Zrobiłam dzisiaj szybki wypad na Superpharm. Efekt - dwa kremy do rzes L'biotici, kilka saszetek biovaxów i serum a+e ![]() A teraz właśnie siedzę z mieszanką alverde i hippa na głowie i usiłuję się zmotywowac do 8 minute abs. ![]()
![]() |
#3717 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3718 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym, nie uznałabym tego jako dziwną modę, dla mnie już dziwniejsze jest używanie np facelle do mycia, ale w końcu liczy sie skład, prawda? Podsumowując, nie wiem, nie znam sie, wracam do nauki kinezyterapii...
![]() |
#3719 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3720 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Niestety ostatnio po wakacyjnym używaniu Joanny z Apteczki Babuni do włosów wypadających musiałam ściąć sporo włosy. Od tego czasu postanowiłam, że będę świadomie i starannie dbała o włosy i z radością kupowałam w Rossmanie Facelle. Mogłoby sie wydawać, że skoro jest tak delikatny to wysuszać raczej nie ma prawa. Czasem mam wrażenie, że im bardziej staram sie dbać o włosy tym bardziej mi to nie wychodzi i tylko działam na ich szkodę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:42.