![]() |
#1261 |
Konto usunięte
|
Dot.: Niemcy III :)
Ja w takim przypadku stawiam jak wiekszosc ludzi, chipsy, paluszki i jakies inne slodycze.
Wczoraj bylismy na St. Martin i myslalam ze mnie szlag trafi. Co za glupie ludzie zwlaszcza ci z wozkami. Widze ze pierwszy jedzie St. Martin a za nim idzie szkola, ale nie pchaja sie pod nogi. Dobrze ze w tym roku mielismy band i dzieci szly w sordku, bo ja nie wiem co by bylo, gorzej niz w zeszlym roku. Ja bylam jedna z kilku osob ktora trzymala ten band i klasa byla razem, a i tak wlazili mi ci ludzie pod nogi. jeszcze bym rozumiala jak by to byli rodzicie naszych dzieci z klasy i chca isc kolo klasy zeby sie nie zgubic, ale nie obcy, dzieci male nawet nie chodzace do szkoly. Czy to jeden z drugim ma rozum? Poczekal by jak by te 4 . ok 5 klas przeszla w pochodzie i by sie dolaczyli do reszty, ale nie , najlepiej zrobic szkole, rozbic cala klase. Jak dobrze ze ten band byl to jakos razem szlismy. Po przedstawieniu w Parku oczywiscie poszlismy do domow gdzie sie lampki palily i chlopaki dostali slodycze. W jednym domu zaraz kolo szkoly facet daje jablka. Kolega mojego szedl spiewac pierwszy raz. Dostal jablko, wiec idziemy dalej, a on wkurzony : "ich will kein blöder Apfel, ich will Süßigkeiten!" ale takim zlym tonem. Jego matka spojrzala na mnie, ja na nia i omal sie ze smiechu nie posikalysmy. No to ja mu tlumacze ze jak bedziemy dalej szli w strone domu to tam jest jeszcze kilka domow, gdzie ludzie przygotowuja co nie co i tam daje same slodycze, w jednym to dostanie calkiem spora tutke. POzniej mama nas zostawila bo miala auto pod szkola zaparkowane a my w polowe drogi do domu. Maly nie wiedzial czy isc z nami, moj oczywiscie 5 m z przodu bo wiedzial juz gdzie ma isc, to ja temu drugiemu mowie, ze mama idzie tylko po auto, a my idziemy dalej, chcial slodyczne to idzie z nami i bedzie spiewal. Jego mama tez mu mowila, ide po auto, zeby sie nie wracac idzie i zbieraj slodycze. Jak moj maly mu powiedzial ze juz niedaleko jest ten dom, gdzie daja slodycze to poszedl. Jak mama do nas znow dolaczyla to oni juz 2 albo 3 domy mieli obspiewane i pol torby slodkosci ;o) Ale z tym jablkiem to sie usmialam. Pierwszy dom i mu jablko dali zamiast slodyczy, a on taki napalony byl na slodycze hihihi Edytowane przez 201608040942 Czas edycji: 2012-11-10 o 16:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#1262 |
Raczkowanie
|
Jadzior aaaa ja jakoś od razu pomyślałam, że o Polaków Ci chodzi
![]() ![]() ![]() ![]() Agulaaarbar a to nadzienie to tych bułeczek to zmiksować wcześniej trzeba? Napisałaś, że smarujesz masą to chyba tak.. i ser żółty na wierzch, czy do środka, zeby się złączyło wszystko?? Kiedyś, gdzieś w necie, wyczytałam o podobnych bułeczkach z piekarnika, tylko pisali żeby do środka wbić jajko, które się niby zsiądzie i będzie git.. ale mi to surowe jajo wcześniej zdążyło wypłynąć ![]() ![]() Slomka jak masz jakieś fajne pomysły na ciepłe kolacje to też z chęcią posłucham ![]() Monika dzieci są super! Pewnie nieźle się uśmiałaś z tego chłopczyka.. A w domu obchodzisz Sankt Martin i pieczesz "Martinsgans"?? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1263 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No własnie wolałabym niemcow/niemki poznac by moc szlifowac niemiecki, bo poki co to stycznosc z jezykiem mam tylko na kursie:< Kurcze chcialabym juz zaczac z kims gadac itd. Niby rozumiem jak do mnie mowia, ale mam straszny problem z odpowiadaniem. Brakuje mi slowek. Co do placow zabaw, to bardzo czesto chodzilam z dziecmi i szczerze mowiac, albo place swiecily pustkami albo siedzialy na nich starsze panie. Raz poznalam polke i mam nadzieje, ze wiecej jej nie spotkam, bo szczerze mowiac nie chce utrzymywac kontaktow z polakami. Dyskoteki chyba tez odpadaja, bo sama nie pojde to raz, a po drugie to o zadnej w GG nie slyszalam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1264 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1265 |
Konto usunięte
|
Sofia, a to jakas ges ludziska robia? Ja wiem o gesi na Boze Narodzenie, ale na St. Martin to mi tu nikt nic nigdy nie opowiadal. tylko te chlopki z fajkami, wiec chyba jako tako u nas sie tego swieta nie obchodzi poza pojsciem z latarenka w pochodzie.
Edytowane przez 201608040942 Czas edycji: 2012-11-11 o 12:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#1266 |
Raczkowanie
|
Monika kiedyś rozmawiałam ze znajomą na temat jedzenia podawanego w Boże Narodzenie i inne święta.. i jakoś tak zgadałyśmy się, że na St. Martin robi się wykwintny obiad z pieczoną gęsią..
Swoją drogą co słyszałyście na temat niemieckiej wigilii?! Dla mnie Kartoffelsalat z boczkiem i Wurst do tej pory jest szokiem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1267 |
Wtajemniczenie
|
Ta ges to chyba jakas Sitte z wczesniejszych czasow i zadko kto teraz robi..i chyba nie w katolickich Landach...w kazdym razie nikt z moich niemieckich znajomych nigdy tego nie robil...
Monika to u Was jakis bardzo duzy ten Umzug jest..u nas jest kilka roznych zawsze...dzisiaj tez jakis jest, ale ja niestety musze sie uczyc i zreszta pada i nie chce mi sie nawet na dwor wychodzic... window hehehe ![]() ![]() Sofiaa hehhe...no ja pierwszy raz tez bylam w szoku..na studiach tutaj kiedys mielismy napisac prace domowa wlasnie o tradycjach zwiazanych z potrawami religijnymi i prof. byl w szoku jak zaczelam wymieniac nasze potrawy polskie ![]() ![]() ![]() dobra ide wygonic dzieci z tatusiem z domu ![]() Edytowane przez ogorekpazurek Czas edycji: 2012-11-11 o 11:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#1268 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny! Załozmy watek po niemiecku o ktorym byla mowa
![]() Musze, po prostu musze zaczac uzywac wiecej niemieckiego, bo nic z tego nie bedzie. Masakra. Ja tu mysle o jakiejs szkole po operkowaniu, fajnej pracy itd, a moj jezyk lezy i kwiczyyyyy! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1269 |
Konto usunięte
|
U nas nie jest jakis duzy , chodz w tym roku fakt sporo ludzi bylo, nawet z innych dzielnicy, bo i niektore dzieci z naszej szkoly sa z innych dzielnic. Tutaj kazda dzielnica robi swoj Umzug, tak samo jest na Schützenfest. kazda dzielnica ma swoj.
A od ok 4 lata mamy tez Umzug na zakonczenie Karnawalu. Wczesniej nie bylo tylko byl ten jeden wielki w miescie, a teraz szkola itp idzie w Umzugu tylko w naszej dzielnicy. Rok temu wzielismy udzial. Malemu nie udalo dostac sie do szkolnej przyczepki, wiec stalismy na chodniku i zbieralismy rzucane cukierki. Mielismy dobre miejsce ;o) Cala torbe uzbieralismy. Ja to wole te imprezy dzielnicowe, bo jak by mialo by jedno na cale miasto... Moj chlop mi ostatnio przyniosl wiadomosc od sasiadki ze kiedys St. martin byl jak Umzug na Karnawal jeden na cale miasto i cos jeczal ze bylo by tak lepiej. To ja mu powiedzialam odrazu, ze na taka wielka impreze to bym niedzie nie poszla. Do tej pory na Karnawale w miescie nie bylam, ogladalam glupkow w TV i mi to wystarczy. przciez jak by tak wszystkie szkoyl, z kadzej dzielnicy byly i do tego ci wszyscy ludziska, to by nas zadeptali, nie mowiac o dzieciach. lepiej cos mniejszego na skale danej dzielnicy i to wszystko. Jak dla mnie to to i tak dosc spora impreza jest. jak by nie bylo to 4 klasy szkole ida. Rocznik mojego to sa 2 klasy. Normalnie nasza podstawowka ma po jednej klasie z rocznika, ale rok temu miasto zafinansowalo powstanie dwoch pierwszych klas, wiec rocznik mojego dziecka to dwie klasy, wiec mamy juz 5 klas a nie 4. Do tego prywatnie ludzie z przedszkolymi dziecmi bo lampiony bastlowali w przedszkolu i do tego reszta ludzi plus z okolicznych dzielnic, bo sie ma tutaj znajomych, dzieci chodza tutaj do szkoly/przedszkola, wiec sie naprawde ludzi uzbiera i zebym nie sklamala idzie wiecej ludzi jak na Schützenfest, bo tam to sa muzykanci, ludzie z Schütenverein, prinz i prinzessin, kilka osob na koniach z tutejszych stadnin konnym i nie ida przypadkowi ludzie, tak jak na St. Martin. ---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ---------- jadzior ja to sie udzielam na niemieckim beautyforum |
![]() ![]() |
![]() |
#1270 |
Raczkowanie
|
Nie wiem jak to z tą gęsia, ale koleżanka mówiła mi, że ona u siebie w domu nie robi, ale jej mama ponoć zawsze tak i jeżdżą do niej na wystawny obiad..
A ja nigdy nie byłam jeszcze na żadnym pochodzie ![]() Co do Wigilii to mam nadzieję, że nigdy nie będzie mi dane spędzać jej po niemiecku ![]() Jutro idziemy podpisać umowę na nowe mieszkanie, jednak! Zdecydowaliśmy, że nawet jeśli mielibyśmy mieszkać tam tylko rok, to i tak warto, bo warunki znacznie przyjemniejsze, a przeprowadzka zajmie nam tylko weekend, jak nie mniej.. Właśnie szukam w necie inspiracji co do umeblowania salonu ![]() nienawidze tej białej tapety z tym grysikiem, czy jak to nazwać.. w sensie z tymi wypustkami.. Tutaj to chyba wszyscy to mają na ścianach ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Sofiaa6 Czas edycji: 2012-11-11 o 12:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#1271 | |
in the dark of night
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1272 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Rufaza! My też to mamy, wszędzie ![]() ![]() My w naszym też wymieniliśmy podłogi, tzn. przedpokój( była wykładzina) i w najmniejszym pokoju( wykładz. dywanowa) przydałoby się jeszcze cyklinowanie pozostałych, ale nie mam speca od tego w rodzinie więc nie będę za dużo inwestować. O pochodach na św. Marcina nie słyszałam, ale o gęsinie tak. W Bydgoszczy to nawet tuszki rozdają za darmo. A 10-11.11 organizują festiwal gęsiny. ![]() U mnie szaro-buro,cały czas dżdży, aż się nie chce wychodzić. Chociaż pewnie się przejdziemy na siłownię.
![]() |
#1273 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
U nas hości to też wszędzie mają! Niecierpie tego. Zwłaszcza jak zakladam preścieradła na materace, zawsze pozdzieram sobie skóre na kostkach palców ![]() ![]() ![]() Co do świętego Marcina to u nas pochodów nie ma. Dzieci mają tylko festyn w przedszkolu, maszerują z latarniami wkolo przedszkola i później mają jakieś zabawy, wyświetlają i historię św. Marcina, jest winko i coś do jedzenia ![]() My wczoraj byliśmy w zoo w Monachium ![]() Dzisiaj wolne ![]()
![]() |
#1274 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
super ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
u nas dzisiaj piekny sloneczny dzien, po sniadaniu poszlismy na 2 godzinny spacer, po powrocie mielismy "prasowke" przyniesionych ulotek haha a potem zrobilismy obiadek i wypilismy winko i teraz czas na nauke... nie chce mi sie... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1275 |
Rozeznanie
|
Host mieszkał pare lat jako dziecko we Francji, ale te francuskie specjały chyba ze względu na dziadka bo lubi
![]() ![]() Milego dnia dziewczyny! ![]()
#1276 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A wiecie ze od dzis 11.11 od godziny 11.11 mamy juz karnawal? Helau moje drogie http://de.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCsseldorfer_Karneval a na to musimy poczekac do Rosenmontag 2013 kiedy sie karnawal bedzie konczyc http://www.youtube.com/watch?v=M_lE6BIzRS4 http://www.youtube.com/watch?v=3z_jc...eature=related a tutaj jeszcze St. Martin na starym miescie http://www.youtube.com/watch?v=W28Wli_za-I tutaj to przynajmniej bus nie ma problemu u nas jak idziemy to kawalek ulicy gdzie idziemy jedzie bus, wiec nie ma ze boli, musza czekac jak przejdziemy hihihih u mnie wyglada to jak tutaj na koniu jedzie tylko St. Martin http://www.youtube.com/watch?v=YXG3Bx8izD4 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1277 |
Wtajemniczenie
|
a ja nie mam zadnej tapety tylko same gladkie sciany...
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1278 |
BAN stały
|
hej dziewczyny powiedzcie mi jak się mieszka, żyje? Czy niemcy są w porządku wobec nas?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1279 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1280 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=285586&page=16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1281 |
in the dark of night
|
![]()
![]() |
#1282 | ||||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
pala nie potrzebna bo zaciskam kciuki ile sie da ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a to daleko Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:27 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ---------- https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post37566985 zapraszam Edytowane przez windowS17 Czas edycji: 2012-11-12 o 07:08 |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1283 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczy,
znowu nie nadążam z czytaniem Was, więc nie wiem czy moje pytanie nie będzie czasem powtórką. Jeśli tak, to możecie podać stronkę, od której znajdę odp. Chodzi mi o jedzonko na święta. Co robicie tu w Niemczech na Wigilię pysznego? Pierwszy raz robię dużą Wigilię u siebie. Zjeżdżają moi rodzice i siostra z rodziną. Moje dzieci nie lubią polskiego jedzenia wigilijnego, więc już mam ograniczenia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1284 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Miłego dnia dziewczyny! ![]() ![]()
![]() |
#1285 |
Zakorzenienie
|
Kobietka a moze spytaj sie gosci co mysla o menu na swieta? Czy wola tradycyjnie po polsku czy zdadza sie na zagraniczne menu
![]() My zostajemy tutaj ale jestesmy tylko z corcia i tesciowa, zadnych gosci. Nasza wigilia to taka skladanka szczecinsko-slaska ![]() ![]() U mojej rodziny zawsze stoly sie uginaja, jest pelno ryb, miecha, ciast, salatek - wszystkiego. Na nasza trojke (bo corcia dopiero 8 mcy ma) nie ma sensu tyle az gotowac, wiec wybralismy sobie co zjemy i robimy ![]() ![]() choc moze juz na Wielkanoc sie uda? ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#1286 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1287 |
Rozeznanie
|
To jest bardzo ciekawe, że praktycznie każdy, nawet w Polsce inaczej Wigilię przygotowuje
![]() ![]() 1-2. Barszcz z uszkami 3-4. Kartofle z sosem grzybowym. 5-6. Karp z chlebem 7-8. Kapusta z grochem (tak naprawdę z białą fasolą ![]() 9-10. Makiełki z chałką 11-12. Kompot z suszu z makaronem Wszystko robimy praktycznie sami, babcia też makaron robi extra do tego kompotu ![]() Później są prezenty, zmiana talerzy i ciasta ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() U Tż jest za to mnóstwo ryb w różnym wydaniu- ja niestety za rybami średnio przepadam a teść i przyszły szwagier ryboki ![]() ![]() ![]()
#1288 | |
in the dark of night
|
Cytat:
![]() Ale powiem Wam, że u mnie zawsze jest kutia, karp smażony i w galarecie - czego nie lubię. Kutia masakrycznie słodka, karp - ryba bez smaku - może kwestia podejścia do tej potrawy przez moją babcię ![]() Jedziemy do PL na święta, więc będzie tradycyjnie zapewne - barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledziki, rybsko smażone o którym mówiłam, rybsko w galarecie ![]() ![]() ![]() A mąż mój dziś w Monachium, a ja z tofifii w domu ![]()
Edytowane przez slomka Czas edycji: 2012-11-12 o 08:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1289 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale u nas tak już tradycyjnie post zawsze, to też zwiększa emocje, oczekiwanie itd ![]() My też jedziemy do Pl na święta. Ale już sobie myślełam, że jeśli będziemy kiedyś tu dla siebie wyprawiać Wigilię to polską! Kartofelsalat nie lubię! Raz jadłam- wiem, że są różne i może źle trafiłam ale smakowała jakby to już wszystko skisło, bleeee Trzeba się bylo z mężem do Monachium zabrać to byśmy się na kawę wybrały! ![]() ![]()
![]() |
#1290 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:16.