Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2463 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-11, 14:39   #73861
makowa_panienka89
Raczkowanie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci

Cytat:
Napisane przez iwonsia01 Pokaż wiadomość
Jeśli do tej pory nie odgniatałaś to musisz koniecznie! Żel zawsze trzeba odgnieść, bo inaczej są właśnie takie sklejone hmmm niewiadomo co. Zobaczysz jaki będzie szał po odgnieceniu
Sory, że zadam głupie pytanie, ale jak trzeba postępować ze stylizacją w momencie kiedy nałożę odżywkę b/s? Chwilę odczekać i wgnieść żel? I co dalej? Bo ja do tej pory spałam z mokrymi włosami, wcześniej miałam wgnieciony żel albo jakiś krem, a rano przeczesałam włosy palcami i tyle. Ew kiedy suszyłam suszarką to wyciągałam je na szczotce i były proste. Ostatnio kilka razy suszyłam z dyfuzorem, ale zostawał puch - mimo że zostawiałam je troszkę wilgotne, żeby doschły naturalnie. Wiem wiem, ignorantka ze mnie
makowa_panienka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 14:45   #73862
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez Riddim Pokaż wiadomość
Dokładnie, w sumie szampon z SLS to jak płyn do mycia naczyń
Oj, bez przesady. Wiele osób myje włosy szamponami z siarczanami (sles, bo sls rzadko teraz występuje w szamponach) i im służą.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 14:48   #73863
sm1307
Rozeznanie

Dodaję zdjątko Wybaczcie światło, jakość.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg page.jpg (29,0 KB, 40 załadowań)

sm1307 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 14:58   #73864
Riddim
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Oj, bez przesady. Wiele osób myje włosy szamponami z siarczanami (sles, bo sls rzadko teraz występuje w szamponach) i im służą.
Nie miałam na myśli tego, że siarczany są złe, tylko to, że to środek myjący jak każdy inny ^^
Stary 2012-11-11, 15:04   #73865
wercia1993
Przyczajenie

Witam ! POMOCY ! Bardzo chciałabym uzyskać taki kolor włosów jak na zdjęciu w linku... Do fryzjera nie pójdę, bo zraziłam się w zeszły poniedziałek... Miała zrobić mi miodowy blond, a wyszła żółtoruda pomyja na głowie Proszę o pomoc przy wyborze farby !

http://styl.fm/item/1171779

---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ----------

Ponawiam prośbę
wercia1993 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 15:13   #73866
pati_bc
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez makowa_panienka89 Pokaż wiadomość
Sory, że zadam głupie pytanie, ale jak trzeba postępować ze stylizacją w momencie kiedy nałożę odżywkę b/s? Chwilę odczekać i wgnieść żel? I co dalej? Bo ja do tej pory spałam z mokrymi włosami, wcześniej miałam wgnieciony żel albo jakiś krem, a rano przeczesałam włosy palcami i tyle. Ew kiedy suszyłam suszarką to wyciągałam je na szczotce i były proste. Ostatnio kilka razy suszyłam z dyfuzorem, ale zostawał puch - mimo że zostawiałam je troszkę wilgotne, żeby doschły naturalnie. Wiem wiem, ignorantka ze mnie
Tu masz wszystko ładnie opisane klik

Cytat:
Napisane przez wercia1993 Pokaż wiadomość
Witam ! POMOCY ! Bardzo chciałabym uzyskać taki kolor włosów jak na zdjęciu w linku... Do fryzjera nie pójdę, bo zraziłam się w zeszły poniedziałek... Miała zrobić mi miodowy blond, a wyszła żółtoruda pomyja na głowie Proszę o pomoc przy wyborze farby !

Ponawiam prośbę
Niestety wybrałyś zły wątek do zadania pytania. Poszukaj wątku o farbach. Tam na pewno ktoś odpowie na Twoje pytanie
pati_bc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 15:20   #73867
wojownicza ksiezniczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bleedingsun Pokaż wiadomość
Cześć

Mam do Was pytanie.
Na pierwszym zdjęciu są moje włosy po wysuszeniu suszarką, a na drugim podczas wysychania bez niej.
Czy myślicie, że da się z tego wycisnąć jakieś fale czy lepiej dać sobie spokój i nosić proste?

Od razu na pierwszy rzut oka widac ze twoje wloski sa podatne na skrecanie jak schna same wiec jak najbardziej probowac zeby byly krecone warto

Cytat:
Napisane przez wercia1993 Pokaż wiadomość

http://styl.fm/item/1171779

---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ----------

Ponawiam prośbę

Sa takie plyny do wlosow zeby zlikwidowac i zminimalizowac ten zolty odcien moze do tego sprobuj jakichs przyciamniajacych plukanek np z orzecha albo z kawy (chyba tez przyciemnia) Narazie nic innego nie przychodzi mi do glowy mam nadzieje ze to jakos pomoze
wojownicza ksiezniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 15:20   #73868
makowa_panienka89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pati_bc Pokaż wiadomość
Tu masz wszystko ładnie opisane klik

Niestety wybrałyś zły wątek do zadania pytania. Poszukaj wątku o farbach. Tam na pewno ktoś odpowie na Twoje pytanie
danke schon!
Stary 2012-11-11, 15:27   #73869
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Nie miałam na myśli tego, że siarczany są złe, tylko to, że to środek myjący jak każdy inny ^^
Odniosłam inne wrażenie. Nie umyłabym włosów płynem do mycia naczyń (a porównałaś szampon z siarczanem do niego), a szamponem s sles już tak.

Wygląda na to, że się czepiam, ale wizaż czyta wiele osób, które nie mają zbyt wielkiego pojęcia o składach.
A potem czytam artykuł w Twoim Stylu, że na Wizażu piszą, że siarczany to zło, to samo silikony (na dodatek cytują jakiś bzdurny post). A tak naprawdę nie ma w tym nic złego.

Stary 2012-11-11, 15:47   #73870
Riddim
Zadomowienie

Cytat:
Odniosłam inne wrażenie. Nie umyłabym włosów płynem do mycia naczyń (a porównałaś szampon z siarczanem do niego), a szamponem s sles już tak.

Wygląda na to, że się czepiam, ale wizaż czyta wiele osób, które nie mają zbyt wielkiego pojęcia o składach.
A potem czytam artykuł w Twoim Stylu, że na Wizażu piszą, że siarczany to zło, to samo silikony (na dodatek cytują jakiś bzdurny post). A tak naprawdę nie ma w tym nic złego.
Pierwszej części nie rozumiem - chodzi o to, że:
- nie umyjesz włosów szamponem z sls, tylko z sles bo jest łagodniejszy,
czy
- nie umyłabyś włosów szamponem z sls, bo porównałam szampon z tym siarczanem do płynu?

Edytuję ten post, mam nadzieję, że będziesz usatysfakcjonowana.
Stary 2012-11-11, 15:50   #73871
mosia07
Raczkowanie

Dziewczyny czy to możliwe żeby po po umyciu Facelle za pierwszym razem tak mnie głowa swędziała? Wczoraj umyłam i od wczoraj chodzę i cały czas się drapię :|

mosia07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 15:55   #73872
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karmenka Pokaż wiadomość
Nie znałam takiego triku Ułatwiłaś mi życie.
Cytat:
Napisane przez lucynka00 Pokaż wiadomość
Genialne!
Szkoda, że nie wszystkie kosmetyki mają podany skład, byłoby łatwiej

Cytat:
Napisane przez dorka_tw Pokaż wiadomość
A takie pytanko mam, bo próbuje szukać tego szamponu w KWC i nie wyskoczyło sulfate, ale sulfathe tak. The sulfathe jest ok w szamponach?
"sulfathe" to tylko inna pisownia, siarczan jak siarczan...
AHA - PRZESZUKUJĄC KWC W TEN SPOSÓB I TAK TRZEBA WERYFIKOWAĆ WYNIKI

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Używał ktoś olej arganowy na włosie?
używałam kilku kropli jak serum wygładzające na suche lub prawie suche - wygładza lekki puszek

Cytat:
Właśnie uczę się na koło o izolacji DNA no i jednym z pierwszych etapów izolacji jest zniszczenie komórki, dobranie się do DNA i jego oczyszczenie. W jednej z metod stosuje się detergent SDS - dodecylosiarczan sodu. Myślę sobie - o siarczan, pewnie jakiś silniejszy braciszek SLSa... googluję a SDS to to samo co SLS
SDS dezintegruje błony biologiczne poprzez zniszczenie większości oddziaływań białko-białko oraz białko-lipidy, denaturuje białko, powoduje rozfałdowanie łańcucha polipeptydowego.
Brr brzmi złowrogo
Ale w jakiś sposób czyścić musi, bakterie same się nie usuną. Skóry tak łatwo nie zdenaturuje, to przeca pancerz

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 16:02   #73873
Riddim
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Brr brzmi złowrogo
Ale w jakiś sposób czyścić musi, bakterie same się nie usuną. Skóry tak łatwo nie zdenaturuje, to przeca pancerz
Pofantazjowałam na ten temat, ale nie wiem ile w tym dobrego myślenia - ok, SLS nie uszkodzi nam wewnętrznej struktury włosa, bo jest zewnętrzna łuska, która przed tym chroni - ale jak wysokopory mają te łuski pozadzierane to składnikowi łatwiej wniknąć do wnętrza prawda? Wychodziłoby z tego, że włosom wysokoporowym trzeba więcej protein w pielęgnacji niż niskoporowym. No i włosy wysokoporowe są bardziej podatne na uszkodzenia + uszkodzenia już istniejące łatwiej się powiększają.
Stary 2012-11-11, 16:12   #73874
pati_bc
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mosia07 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy to możliwe żeby po po umyciu Facelle za pierwszym razem tak mnie głowa swędziała? Wczoraj umyłam i od wczoraj chodzę i cały czas się drapię :|
Możliwe. Albo niedokładnie spłukałaś facelle albo po prostu nie pasuje Ci jako myjadło.
Stary 2012-11-11, 16:13   #73875
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Pierwszej części nie rozumiem - chodzi o to, że:
- nie umyjesz włosów szamponem z sls, tylko z sles bo jest łagodniejszy,
czy
Myję włosy szamponami z sles, bo mi służą, tak jak żel BD czy balsam Potters.
Cytat:
- nie umyłabyś włosów szamponem z sls, bo porównałam szampon z tym siarczanem do płynu?
Nie, ja nie. Ale jest wiele dziewczyn, które mogłoby tak zrobić, a potem skarżyć się, że delikatne szampony im nie pomagają
Cytat:
Ale moja satysfakcja nie ma tu nic do rzeczy. Chodzi o rzetelność i nie generalizowanie.
Nie widzę powodu edytowania postu, kiedy zmienia on sens dyskusji.
Wręcz nie powinno się tego robić (regulamin).
Wyszło na to, że wycięłam fragment Twojej wypowiedzi, a wcale tak nie było. Trzeba ponieść odpowiedzialność za to co się pisze.

Edytowane przez *Basia*
Czas edycji: 2012-11-11 o 16:16 Powód: dopisek
Stary 2012-11-11, 16:14   #73876
mosia07
Raczkowanie

Cytat:
Możliwe. Albo niedokładnie spłukałaś facelle albo po prostu nie pasuje Ci jako myjadło.
To może lepiej nie będę ryzykować i je odstawię

Stary 2012-11-11, 16:24   #73877
pati_bc
Rozeznanie

Cytat:

Wtrącę się.
Basia ma rację. Jej satysfakcja nie ma nic do rzeczy. Dziewczyny będą nadrabiać czy przyjdzie ktoś z zewnątrz i czytając tę dyskusję zrozumie ją zupełnie inaczej. Takie edytowanie, które kompletnie zmienia sens wypowiedzi jest nie fair.

---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ----------

Cytat:
Napisane przez mosia07 Pokaż wiadomość
To może lepiej nie będę ryzykować i je odstawię
Odstaw i spróbuj coś innego Albo dodaj do niego pare kropel olejku lub zmieszaj z glutkiem lnianym.
Możesz pokombinować
Stary 2012-11-11, 16:26   #73878
pumaaaaa
Przyczajenie

mam w domu trochę mniej niż połowę kremu panthenol5%(aqua,propylen e glycol,petrolatum,panthen ol,paraffinum liquid,cetyl alcohol,stearyl alcohol,ceteareth-20,methylparaben,propylpa raben) i myśle nad tym żeby zmieszać z jakąś odżwyką i stosować jako maskę,ale boje się tej parafiny i parabenów pod koniec,niby są daleko w składzie ale on nie jest długi.

żałuję ,że nie zrobiłam wczoraj wieczorem zdjęcia,bo moje włosy chyba zaczęły mnie kochać umyłam olejkiem z isany,potem
Bingo z spiruliną i keratyną, potem to https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...iod.html:love: i moje włosy były cudowne,a jak pachniały rano jak wiatr wiał<3!
pumaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 16:36   #73879
justyna_ju
Raczkowanie

GG do justyna_ju

Cytat:
Witajcie jestem 11 dni od wznowienia CG. Znów polubiłam moje włosy. Dobrze, że jednak poczekałam z cięciem. Na wiosnę jak już będą mega ładne to zetnę aby nadać kształt. Póki co myję omo i BD. SLS póki co jest w odstawce. BD tak jak kiedyś przetłuszcza mnie niestety i głowa swędzi chyba nie podchodzi mi. Skończę butelkę i poszukam innej łagodnego szamponu. Ten Jonson dla dzieci by się nadał? Ale widziałam w składzie chyba na 2 miejscu SLS. Więc nie wiem czy to jest łagodny szampon? Odżywki to u mnie AiK, maska Sleek i Wax Miodowy. Postawiłam raczej na minimum. Na końce używam jedwabiu ChI. Moje włosy go lubią, ale ten zapach...drażni mnie mega:/ Chyba zmienię na jakiś inny bezalkoholowy po skończeniu tego. Ogólnie włosy odżyły. Nie wiem jak mogłam im zafundować przez pół roku taką masakrę Szkoda tylko, że mam jesienne wypadanie włosów, ale widzę że wiele z Was ma teraz z tym problem. Acha...i zmieniłam diametralnie czesanie. Teraz robię na odżywce ze spłukiwaniem. Wcześniej czesałam już na Joaśce. No i tyle już nie suszę ich dyfuzorem. Wprowadziłam plucking. Kiedyś przy krótszych nic mi nie dawał a teraz jestem mega zadowolona z niego Na dokładkę fotki z dziś...
co to ten plucking? Bo wcześniej nie spotkałam go... To to samo co plunking?
Stary 2012-11-11, 16:40   #73880
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez justyna_ju Pokaż wiadomość
co to ten plucking? Bo wcześniej nie spotkałam go... To to samo co plunking?
Sądzę, że to samo Może wkradła się literówka?

Stary 2012-11-11, 16:45   #73881
Riddim
Zadomowienie

Cytat:
Myję włosy szamponami z sles, bo mi służą, tak jak żel BD czy balsam Potters.
Nie, ja nie. Ale jest wiele dziewczyn, które mogłoby tak zrobić, a potem skarżyć się, że delikatne szampony im nie pomagają
Ok, dziękuję teraz rozumiem.

Cytat:
Ale moja satysfakcja nie ma tu nic do rzeczy. Chodzi o rzetelność i nie generalizowanie.
Dlatego też edytowałam post - żeby był rzetelny. Nie zmieniłam sensu wypowiedzi, rozwinęłam ją.
Cytat:
Nie widzę powodu edytowania postu, kiedy zmienia on sens dyskusji.
Wręcz nie powinno się tego robić (regulamin).
Wyszło na to, że wycięłam fragment Twojej wypowiedzi, a wcale tak nie było. Trzeba ponieść odpowiedzialność za to co się pisze.
Chodzi o to, że edytowałam post w taki sposób, że usunęłam tą część, która była tam pierwotnie i to zmieniło sens dyskusji, tak? Czy zgodne z regulaminem byłoby np. dopisanie do postu sprostowania? Pytam, żeby nie zrobić tego ponownie w przyszłości.

Przecież nie zrobiłam tego po to, żeby zrobić komuś na złość a żeby rozprostować to co niejasne - po co więc ten atak...
Stary 2012-11-11, 16:56   #73882
makowa_panienka89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pumaaaaa Pokaż wiadomość
mam w domu trochę mniej niż połowę kremu panthenol5%(aqua,propylen e glycol,petrolatum,panthen ol,paraffinum liquid,cetyl alcohol,stearyl alcohol,ceteareth-20,methylparaben,propylpa raben) i myśle nad tym żeby zmieszać z jakąś odżwyką i stosować jako maskę,ale boje się tej parafiny i parabenów pod koniec,niby są daleko w składzie ale on nie jest długi.

żałuję ,że nie zrobiłam wczoraj wieczorem zdjęcia,bo moje włosy chyba zaczęły mnie kochać umyłam olejkiem z isany,potem
Bingo z spiruliną i keratyną, potem to https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...iod.html:love: i moje włosy były cudowne,a jak pachniały rano jak wiatr wiał<3!
Czekam na ten piękny dzień, kiedy moje włosy pokochają mnie
Stary 2012-11-11, 17:06   #73883
agrestor
Raczkowanie

Cześć dziewczyny. Pozwolę się wtrącić do Waszego wątku
Od razu bez bicia przyznam się, że nie przeczytałam forum dla zakręconych 'od deski do deski', jednak zapoznałam się z większoscią wątków z pigułki, starałam się ( a nie jest to takie proste!) ogarnąć tę część "pielęgnacji[...]" i kilka poprzednich, ale proszę nie linczujcie mnie, jak któreś pytanie powtórzę
Oprócz tego zaczytuję się w blogach włosomaniaczek, tych chyba najpopularniejszych (Czarownicująca, Anwena, Czarna Orchidea i kilka innych ).
Świadomą pielęgnację włosów stosuję od sierpnia tego roku, ale stopniowo wprowadzam zmiany-
po pierwsze nie mam aż takiego budżetu żeby wszystkie kosmetyki wyrzucić i kupić milion nowych, dlatego moja kolekcja stopniowo się zmienia
po drugie wciąż dowiaduję się nowych rzeczy !
Muszę przyznać że do tej pory szło mi nieźle, ale od kilku dni mam mini kryzys... Moje włosy dzisiaj po olejowaniu [ zwilżone włosy, na to alterra papaya&mendel + kilka kropel oleju sezamowego tłoczonego na zimno], myciu [ eva nature style czarna rzepa (chciałam zmyć silikony) + maska l'biotica do włosów ze skłonnością do wypadania (czepek+ręcznik na godzinę i 10 minut )] wyglądają tak jak poniżej... Przepraszam za jakość zdjęć, aktualnie telefon to jedyny aparat jaki posiadam!
Generalnie od kilku tygodni ani silikony ani pielęgnacja bezsilikonowa nie jest dla mnei wystarczająco dobra...
Nie umiem jeszcze ustalić jaki mam typ skrętu, porowatość obstawiam wysoką, włosy są dość zniszczone, długości tez nie umiem (!) sprawdzić! Wyprostowane sięgają do paska od stanika...
Liczę na Wasze wsparcie i wyrozumiałość i jeszcze raz mówię Cześć!

PS. tak mam fioletowe końcówki - efekt pomaturalnej radości ;pp
PS2. Jeżeli mój post jest za długi- przepraszam!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMAG0181.jpg (113,2 KB, 50 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMAG0186.jpg (113,7 KB, 36 załadowań)
agrestor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 17:09   #73884
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Dlatego też edytowałam post - żeby był rzetelny. Nie zmieniłam sensu wypowiedzi, rozwinęłam ją.

Chodzi o to, że edytowałam post w taki sposób, że usunęłam tą część, która była tam pierwotnie i to zmieniło sens dyskusji, tak?
Ja to tak rozumiem.
Cytat:
Czy zgodne z regulaminem byłoby np. dopisanie do postu sprostowania? Pytam, żeby nie zrobić tego ponownie w przyszłości.
Rozumiem, że chciałaś doprecyzować swoją wypowiedź, ale lepiej zrobić to w innym poście. Lub edytować post wtedy, kiedy post nie został jeszcze cytowany.

Zmieniło to sens o tyle, że gdybyś od razu to napisała, nie miałabym nic do dodania. A tak wynikła z tego dyskusja.

Cytat:
Przecież nie zrobiłam tego po to, żeby zrobić komuś na złość a żeby rozprostować to co niejasne - po co więc ten atak...
Nie odebrałam wypowiedzi jako robienie komuś na złość i nie sądzę, żeby ktokolwiek tak to odebrał.
Ale w którym miejscu Cię atakuję?

A całkiem włosowo - będzie dziś jakaś maska przedmyciowo, potem żel BD, lekka odżywka ds, bs, stylizacja i dyfuzor. A jutro fryzjer.

Stary 2012-11-11, 17:28   #73885
Ignis00
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sm1307 Pokaż wiadomość
zrobiłam tak: popsikałam mgiełką(woda+odżywka Joanna b/s cytryna miód+glieryna, nałożyłam groszek balsamu Nivea, ugniotłam. Włosy były lepsze, lekko odbite od nasady.
Teraz znowu popsikałam mgiełką i nałożyłam bluzkę motodą plunking, o 13 rozpuszczę i zobaczę co się z nimi stało

Efekt jak na zdjęciu, kurcze super jest to plunking, jestem zadowolona z efektu wybaczcie jakość
Przy takiej pogodzie gliceryna w postaci jakiekokolwiek b/s może powodować szopę i puch więc uważajcie a to

Cytat:
cocamidopropyl betaine wystarcza moim zdaniem
Do zmycia parafiny sama betina nie wystarcza raczej, chyba że zależy od włosów. Nawet sama Eloe zwróciała moją uwagę kiedyś, abym właśnie pilnowała parafiny bo do jej zmycia wymaga się sls i tak też było, że po BD mimo mycia przyklap.

Cytat:
Napisane przez Karmenka Pokaż wiadomość
W sumie może jeszcze się przejdę do dermatologa, ale innego, poszukam jakiś z dobrymi opiniami w Trójmieście.
Polecam przychodnie w Gdyni na Pustkach Cisowskich, ul. Czeremchowa 1. Ja chodzę tam do alergolog i dermatolog w związku z AZS i sobie chwale obie panie. Dermatolog przyjmuje z NFZ bez skierowania, ok miesiąca czekania na wizytę. Nie wiem czy wypadaniem włosów też się zajmuje, ale u mnie AZS na skórze głowy też występuje i tutaj mi pomogła
Ignis00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 17:32   #73886
mosia07
Raczkowanie

Cytat:

Odstaw i spróbuj coś innego Albo dodaj do niego pare kropel olejku lub zmieszaj z glutkiem lnianym.
Możesz pokombinować
Tylko co Już nie mam pomysłów czym myć te włosy. Czy hipp podobnie jak bd może wpływać na wypadanie włosów?

Stary 2012-11-11, 17:35   #73887
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Pofantazjowałam na ten temat, ale nie wiem ile w tym dobrego myślenia - ok, SLS nie uszkodzi nam wewnętrznej struktury włosa, bo jest zewnętrzna łuska, która przed tym chroni - ale jak wysokopory mają te łuski pozadzierane to składnikowi łatwiej wniknąć do wnętrza prawda? Wychodziłoby z tego, że włosom wysokoporowym trzeba więcej protein w pielęgnacji niż niskoporowym. No i włosy wysokoporowe są bardziej podatne na uszkodzenia + uszkodzenia już istniejące łatwiej się powiększają.
Słusznie prawisz

Cytat:
Napisane przez pumaaaaa Pokaż wiadomość

Parafiny nie masz co się bać, jest też w Ziajowej odżywce tylko nie przesadź z ilością zanim wyczujesz ten krem
Parabeny - osobiście nie rozumiem tej nagonki medialnej, jedne z lepiej przebadanych konserwatnów. Chyba że miałaś już niepowołane reakcje na kosmetyki z nimi?

Cytat:
Napisane przez agrestor Pokaż wiadomość
Od razu bez bicia przyznam się, że nie przeczytałam forum dla zakręconych 'od deski do deski', jednak zapoznałam się z większoscią wątków z pigułki, starałam się ( a nie jest to takie proste!) ogarnąć tę część "pielęgnacji[...]" i kilka poprzednich, ale proszę nie linczujcie mnie, jak któreś pytanie powtórzę
Witaj
Nie wiem czy da się przeczytać wszystkie wątki pielęgncyjne, chociaż warto sprawdzać te sprzed roku, żeby poznać triki jak radziłyśmy sobie z jesienią
Cytat:
Oprócz tego zaczytuję się w blogach włosomaniaczek, tych chyba najpopularniejszych (Czarownicująca, Anwena, Czarna Orchidea i kilka innych ).
Miło mi
Cytat:
Świadomą pielęgnację włosów stosuję od sierpnia tego roku, ale stopniowo wprowadzam zmiany-
po pierwsze nie mam aż takiego budżetu żeby wszystkie kosmetyki wyrzucić i kupić milion nowych, dlatego moja kolekcja stopniowo się zmienia
po drugie wciąż dowiaduję się nowych rzeczy !
Zaczynałam jako bezrobotna bez oszczędności. Wszystko się da

Muszę przyznać że do tej pory szło mi nieźle, ale od kilku dni mam mini kryzys... Moje włosy dzisiaj po olejowaniu [ zwilżone włosy, na to alterra papaya&mendel + kilka kropel oleju sezamowego tłoczonego na zimno], myciu [ eva nature style czarna rzepa (chciałam zmyć silikony) + maska l'biotica do włosów ze skłonnością do wypadania (czepek+ręcznik na godzinę i 10 minut )] wyglądają tak jak poniżej... Przepraszam za jakość zdjęć, aktualnie telefon to jedyny aparat jaki posiadam!
Generalnie od kilku tygodni ani silikony ani pielęgnacja bezsilikonowa nie jest dla mnei wystarczająco dobra...[/quote]
Włosy jakie są w dotyku? szorstkie czy guma?

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 17:50   #73888
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Używał ktoś olej arganowy na włosie?
Ja, spożywczy gdyby nie zapach robiłabym częściej, bo włosy zachwycone

NA PEWNO piszemy NA PEWNO oddzielnie!
NAPRAWDĘ piszemy NAPRAWDĘ łącznie!
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 17:59   #73889
tiniaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Katie? Coś chyba pisała o tym
Ajrisz chyba tez kladla arganowy
Trzeba kiedys sprobowac

Cytat:

Moim bys umyla, ekologiczny mam

Co do reszty sie zgadzam

Od jakiegos miesiaca myje wlosy szamponem z SLS, tak ladne nie byly dawno. Nie lubie jak ktos tak generalizuje.

Riddim, tak na marginesie, to co bylo w tamtym poscie? Regulaminowa edycja obejmuje bledy, a nie zmiane sensu posta I nie jest to atak, tylko dyskusja
tiniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 19:05   #73890
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sm1307 Pokaż wiadomość
tak, całe szczęście rosną mi bejbiki, jest ich całkiem sporo

ładne
To dobrze
Cytat:
Witajcie jestem 11 dni od wznowienia CG. Znów polubiłam moje włosy. Dobrze, że jednak poczekałam z cięciem. Na wiosnę jak już będą mega ładne to zetnę aby nadać kształt. Póki co myję omo i BD. SLS póki co jest w odstawce. BD tak jak kiedyś przetłuszcza mnie niestety i głowa swędzi chyba nie podchodzi mi. Skończę butelkę i poszukam innej łagodnego szamponu. Ten Jonson dla dzieci by się nadał? Ale widziałam w składzie chyba na 2 miejscu SLS. Więc nie wiem czy to jest łagodny szampon? Odżywki to u mnie AiK, maska Sleek i Wax Miodowy. Postawiłam raczej na minimum. Na końce używam jedwabiu ChI. Moje włosy go lubią, ale ten zapach...drażni mnie mega:/ Chyba zmienię na jakiś inny bezalkoholowy po skończeniu tego. Ogólnie włosy odżyły. Nie wiem jak mogłam im zafundować przez pół roku taką masakrę Szkoda tylko, że mam jesienne wypadanie włosów, ale widzę że wiele z Was ma teraz z tym problem. Acha...i zmieniłam diametralnie czesanie. Teraz robię na odżywce ze spłukiwaniem. Wcześniej czesałam już na Joaśce. No i tyle już nie suszę ich dyfuzorem. Wprowadziłam plucking. Kiedyś przy krótszych nic mi nie dawał a teraz jestem mega zadowolona z niego Na dokładkę fotki z dziś...
Jaki śliczny kolor Rozjaśniasz?

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Szkoda, że nie wszystkie kosmetyki mają podany skład, byłoby łatwiej
No właśnie szkoda, bo jak szukam składu to zawsze najpierw idę na kwc.

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości