|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4291 | |
|
Gang Iren
|
Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012
Cytat:
Wiem,ze mamy swieto I bron Boze nie twierdze,ze Polska jest obrzydliwa.Tylko duzo jest takich absurdow.Np kiedys zostalam zwolniona z pracy wiecie za co?Pracowalam w markecie na piekarni i stare pieczywo,ktore nie zeszlo mialo byc wyrzucane do smieci.Poszlam wyrzucic,a stala tam para biednych ludzi i powiedzieli,ze oni by wzieli to pieczywo.Dalam im.Zobaczyl to ochroniarz,zaliczalo sie to wedlug nich pod kradziez.Bo moze ja czerpalam z tego korzysci i oni ode mnie kupili te bulki.I takich przykladow moglabym mnozyc.
|
|
#4292 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4293 |
|
Gang Iren
|
Wiesz,no pewnosci nie mam i jestem tu za krotko.A zreszta tutaj jakos chyba stac ludzi na chleb.Chociaz tutaj zdarzylo mi sie,ze w sklepie chcialam kupic ciastka i powiedzieli mi,ze nie maja swiezych,a jak chce stare to moga dac za darmo
![]() A myslisz,ze zle zrobilam dajac ludziom bulki,ktore mialy znalezc sie w smieciach?Polacy niby tacy katolicy,a wyrzucac chleb to grzech,nie?A kolezanke zwolnili za to,ze "ukradla" okruchy od bulek,dla dziadka,ktory golebie mial.Wedlug mnie to normalne nie jest...
We all find time to do what we really want to do... Edytowane przez gosia261282 Czas edycji: 2012-11-11 o 13:42 |
|
|
|
#4294 |
|
Zakorzenienie
|
A akcja z piekarzem, który sam, z własnej nieprzymuszonej woli oddawał chleb potrzebującym? I musiał zapłacić podatek, bo to darowizna była przecież.
Moja siostra jak pracowała w pewnym dyskoncie też musiała wyrzucać dobry towar. Zorientowała się, że ktoś to po chwili bierze, więc kładła obok śmietnika, zapakowane w osobny worek aby nie leżało nawet przez tę chwilę z innymi śmieciami.
|
#4295 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gosia nic takiego nie powiedziałam, nie lubię uogólnień , chciałabym na tym dyskusje zakończyć . Polska to nie teren , to ludzie, mówiąc o Polsce ogólnie takie rzeczy , po części mówisz o mnie , bo ja tu mieszkam , a ja taka nie jestem. Dlatego mogę się bronić.---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4296 |
|
Gang Iren
|
OK.Dyskusja ciezka.Konczymy.Ale Koniu ja nie chcialam ci urazic,aninikogo.Tylko opisalam sytuacje,w ktorej chcialam dobrze,a skonczylo sie zle dla mnie.Bo ciezko mi bylo powiedziec ludziom potzrebujacym,ze ja wyrzuce a wy wezcie sobie ze smieci,bo to musialo znalezc sie w kontenerze.
|
#4297 |
|
Zakorzenienie
|
Konia, być może mają jakąś umowę.. nie wiem.
Ale to trochę śmieszne, że producent nie może sam zadecydować... tylko urzędy na niego nasyłają opodatkowania, vaty, sraty... sam mówił w tv, że popierają bezsensowne wyrzucanie niż dzielenie się z tymi, których na chleb nie stać.
|
#4298 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a prawo jest jakie jest , bo jest masa ludzi nieuczciwych , prawda to , ale nie wszyscy są tacy. Ty oddawałaś biednym , a inna wynosiła może znajomym ? wiesz ludzie są różni , w każdym zakątku świata, u nas jest gorzej , bo u nas była komuna, tego na Wyspach nie mieli,u nas teraz wszystko jest dostępne jak u Was , ale gospodarka nie nadążyła i prawo też jeszcze nie jest doskonałe......Ech no taki temat nie na niedzielę Nie wiem, może mnie trochę ten Czas Honoru tak nastawił, teraz często myślę o wojnie , o tych co zginęli za to ,że ja mówię dzisiaj po polsku,o tym skąd w Polakach niektórych pewne cechy..... ---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- Cytat:
Pewnie są jakieś metody ,żeby to było zgodne z prawem, a niestety nieznajomośc prawa szkodzi. |
||
|
|
|
#4299 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
![]() I smacznego zycze ![]() A ja Czasu honoru obejrzalam tylko pierwszy odcinek i jakos mnie nie zachecil,ale musze sprobowac z nim jeszcze,moze mialam jakis zly dzien na ogladanie
|
|
#4300 |
|
Wtajemniczenie
|
Ewelajna odnosnie skory to u nas podobnie jak u Karo: kapiemy tylko 2x/tydzien my kapiemy w dermol 600, a tak to codziennie pupke i buzke i raczki i pod paszkami przemywam wieczorem. smaruje codziennie wieczorem mustela stelatopia. na te placki czerwone a mielismy tego duzo - bo zaczelo sie od pupki,, a skonczylo sie na brzuszku ponad pepek i na tej samej wysokosci na pleckach, plus bioderka. my zmienilismy pieluszki na antyalergiczne, smarowalam tez oliwa z oliwek dobrej jakosci (bo to jednak najbardziej naturalne) i tak jak Karo napisala dosc malo proszku wsypuje i po praniu nastawiam jeszcze na szybkie pranie (juz bez proszku). angielski pediatra powiedzial ze to nie od tego co ja jem, a polski pediatra ze raczej tak. no i wtedy zaczelam gotowac troche wg pieciu przemian, bo sa tam przepisy dla mam karmiacych rowniez.
tz na zlocie paralotniarzy..ale mial byc tylko troche, a tu 13:30 a go nie ma ( a ja chcialam jechac do kina) wiec do niego dzwonie i juz mialam odpowiedni ton do mojego nastawienia, a on oj Monia bo ja latalem tez i mam zdjecia i juz jade do domu ...no ok wybaczam mu bo to bylo jego marzenie, ale juz powiedzialam ze za tydzien wybywam z domu na caly dzien i on bedzie z Hanka.i Ewelajna pytalas ile Hania wazy: 17 pazdziernika wazyla 6900, wiec przypuszczam ze pewnie teraz jakies max 7200g, pojade ja zwazyc 17.11 Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-11-11 o 14:23 |
|
|
|
#4301 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gosia ja tam czasem też tak napiszę, nie pomyślę, ale ja rozumiem więcej .....nie będę się tu juz roztrząsać,ale ogolnie... no Tobie Polska dała popalić a mi się żyje w miarę dobrze i chyba to jest ten punkt zapalny, na wszystko patrzymy inaczej. Jakby co to mogę śwignąc rogalem do Ciebie ,ale znów będzie ,że Polka jakaś taka nieobyta żarciem rzuca. A propos filmu to jest taki lekko "dziwny" w pewnych kwestiach...no ale pokazuje dosadnie tamte czasy...i na serio tu czy tam ważne ,żeby nam się dobrze żyło i żeby wojny nie było ale też żeby obraz Polaka nie był taki straszny bo my tu Polki wszystkie przecież ![]() ---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- Cytat:
Monia , ale chyba nie na paralotnię? ![]() ![]() A tż pewnie ma teraz mega wspomnienia, polecam Nietykalnych tam jest tez podobny motyw w tym filmie, jaką to daje frajdę , takie latanie
|
||
|
|
|
#4302 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
|
|
#4303 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny powiedzcie czy jak gotujecie maluchom zupki to na tym wywarze z mieska czy miesko oddzielnie? A i czy juz moge malemu dawac jedzonko z kawałkami, nie tak gladko zmiksowane?
Ale dzis pięknie , mówi do jej synka czy by nie chcial takiego dzidziusia i zeby mama sie postarala o takiego. A ona miesiac temu poronila w 8tc
|
|
|
|
#4304 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#4305 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tz dzis latal motolotnia, mowi ze niesamowite przezycie....i teraz chce jak najszybciej robic licencje pilota mowi ze w kostki bylo zimno mimo ze kombinezon mial...na zdjeciu fajnie wyglada...jak pilot no i na poczatku nic nie widzial tak zimno w oczy napierdzielalo..bo zapomnieli mu dac okulary teraz lata z wozkiem po wiosce![]() ---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ---------- odnosnie tych ubranek co za darmo i tylko kasa za przesylke, to moim zdaniem nie powinno byc uznane jako lamanie regulaminu bo przeciez w poscie jest wyraznie ze ubrania za darmo. |
|
|
|
|
#4306 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I ja zazdroszcze! Zdjecia super, tez zauwazylam ze same chlopaki przystojniaki Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do skory to mam nadzieje ze trafisz na jakiegos kompetentnego lekarza. Jak Ania miala dawno temu pare plamek suchych to public nurse (taka od dzieci) jakas taka wydawala bezradna i w koncu poslugujac sie jakas broszurka stwierdzila egzema. Jak zapytalam od czego to stwierdzila ze nie wie. I tyle bylo porady Ale ogolnie odnosze wrazenie ze zmiany skorne sie trudno diagnozuje ![]() Gkatarzynko, my tez mielismy wczoraj gosci i dzien wczesniej tez szalalam w kuchni 12 doroslych i 5 dzieci do 3 lat, wesolo bylo. Ani sie podbalo, przechodzila z rak do rak
|
||||
|
|
|
#4307 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.google.se/search?q=krzese...w=1249&bih=539 Ja sie balam Adasia w sliskiej wannie kapac, dorosly sie poslizgnie a co dopiero dziecko, nawet z mata antyposlizgowa byl problem czasami. Wiec krzeselko u nas bardzo sie sprawdzalo
|
|
#4308 |
|
Zadomowienie
|
Dzieki Desiu za linka, faktycznie fajne to krzeselko, musze sie chyba rozejrzec
|
|
|
|
#4309 |
|
Zadomowienie
|
hej dziewczynki
![]() ![]() nie mam dzis sily na nic dokuczaja mi zatoki, bo wybralam sie na spacer bez czapki![]() Ząbki bardzo mojemu lobuziakowi dokuczają, w miejscu dwójki ma rane i bidny jęczy, nie ma ochoty na jedzenie , a tearz juz spi, bo dzis bylismy u moich rodziców i babcia z dziadkiem wymeczyla mi dziecko ![]() no i obok moich rodzicow w cwartek otwieraja Pepco, ciesze sie, bo czesto tanie ciuszki mozna tam kupic )mam teraz urwanie glowy z Mateuszkiem, bo dla niego jedyny celem jest teraz stawanie i łapie sie czegokolwiek, a pozniej upada, dzis rzucilam nóż i pobiegłam w ostatniej chwili do niego , bo zlapal sie wanienki i stanął, malo nie wyrżnął. popijam piwko, przegryzam paluszkami i ide chyab zaraz spac, a TZ zastawia pułapke na szczurka ,który spałaszował mu orzeszki
26.03.2012 Mateuszek 21.09.2014 Piotruś Edytowane przez tynka88 Czas edycji: 2012-11-11 o 19:55 |
|
|
|
#4310 |
|
Zakorzenienie
|
hej Mamusie
![]() przyszlam sie z Wami pozegnac... bo niestety czasowo nie wyrabiam z wizazowaniem takze, Karolca, prosze usun mnie z listy (nie ma co zasmiecac) a Wy wszystkie trzymajcie sie i usciskajcie wasze pociechy ![]()
|
#4311 | |
|
Zadomowienie
|
Dzięki. Lekarz powiedział, że 7 więc wydaje mi się, że jeszcze nic pewnego, że to maleństwo nie żyje... Mam nadzieję, że teraz na USG wszystko będzie OK
Cytat:
A my już po wizycie gości... Muszę powiedzieć, że jak jest więcej ludzi w domu, to rzeczywiście można dużo więcej zrobić i człowiek nie jest tak zmęczony... Ugotowałam dziś dwudaniowy obiadek i zrobiłam deser ( w kuchni miałam porządek, nie jak w tygodniu z Hanią, która wymaga ciągłej uwagi) mimo, że Hania miała tylko jedną półgodzinną drzemkę... i wcale nie jestem zmęczona... A moje dziecko jak są goście nie chce tracić czasu na spanie... druga drzemka trwała 5minut i odbyła się między pierwszą a drugą łyżeczką zupki Zobaczymy jak będzie jutro, bo od jutra wieczory spędzam z literaturą pedagogiczną i piszę w końcu tą moją pracę dyplomową... Karo, cetaphil jest super... wprawdzie nie używamy go dla Hani, bo Ona raczej nie ma problemów skórnych, ale ja go używam od jakiegoś czasu i jest rewelacyjny - super nawilża i nie mam żadnyc podrażnień, które mi się często dwa lata temu pojawiały nie wiadomo z jakiego powodu... a odkąd używam cetaphilu, to jest spokój - skórka ładnie nawilżona i bez podrażnień.. i nawet nie wiedziałam, ze jest dla dzieci... |
|
|
|
|
#4312 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jesteś z nami od poczatku i nie ma pożegnań Po prostu pamiętaj o nas i jak znajdziesz chwilkę napisz co u Was.
|
|
#4313 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
właśnie to jest cała frajda w posiadaniu rodzeństwa!!Byłyśmy dzisiaj u mojej koleżanki, która nie mogła wyjść z podziwu nad Zosia. Pobawiła się, zjadła pięknie obiad z rąk koleżanki, poszła spać w wózeczku (w kawalerce przy naszej normalnej rozmowie) - anioł nie dziecko - dzisiaj sama jej nie poznawałam ![]() Po powrocie do domu bawiłyśmy się ponad 2h - ona śmiała się w głos, turlała się po podłodze i bawiła się w najlepsze, kiedy w końcu ( Mamusia też udaje się na spoczynek - po porannej kłótni z TŻ nie ma śladu więc dla mamusi to też był bardzo udany dzień
|
|
|
|
|
#4314 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś byłam pozytywnie zaskoczona
![]() Późnym popołudniem wpadła na herbatę koleżanka z 2,5-letnią córą. Ewelinka już je widziała, ale było to 4 miesiące temu więc był to ktoś nowy. Ostatnio na wszystkich obcych reaguje lękiem, czasem płaczem. Jakież było moje zdziwienie, gdy po prostu "olała", zaczęła bawić się z dziewczynką. Fajny widok dwóch, grzecznych dzieci. Prawie nie wiedziałyśmy, że maluchy buszują na podłodze, poza tym, że w ekspresowym tempie zniknęły chrupki z miseczki i czekolada z talerzyka I stwierdzam, że Ewelinka lubi spać wtulona we mnie. Pozwalam jej po południu tak spać (sama korzystam!), bo śpi lepiej i dłuzej niż 30 minut. Wstaje wówczas wesoła, ładnie się bawi do samego kąpania. Dziś nalałam jej duuużo wody do wanny, aż była zdziwiona. Aby miała zajęcie, złapałam ją za główkę, połozyłam na wodzie i "pływała". Bardzo się jej to podobało i pokazywała, że chce jeszcze. Później robiła PLUSK - podnosilam ją nad poziom wody a ta z calej siły chlapała. Im mocniej woda pryskała, tym więcej było śmiechu ![]() Z nowych rzecz, niunia nauczyła się robić na czyjejś twarzy "muzia", ale czasem przyfasoli pięścią. Sobie "muzia" też czasem zrobi. Jak mówię "hurrra", podnosi do góry ręce i się cieszy A w chodziku zapondala jak stara baba. Wsadzilam ja dziś na kilka minut, bo prasowałam prześcieradło do jej łóżeczka. Biega, kręci się aż miło. A zawsze tak bezpieczniej niż jakby miałaby wspinać się po mojej nodze (jak jestem sama w domu to radzić sobie muszę
|
#4315 |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Hej Kobietki
Matylda ululana, śpi ładnie w łózeczku, teraz tylko zastanawiam się, czy za godzinę nie wstanie? ![]() Karo, Monia, Zia dziękuję dziewczyny za odpowiedzi i porady Wydaje mi się, że może być to asz, bo coś podobnego miała Matylda już w wieku 5 mieś. i po jakimś czasie zeszło samo, gdy zaczełąm dietę rozszerzać. Pediatra sugeroiwał, że może być to azs i nawet pielęgniarka w Irlandi mówiła wtedy podobnie. Teraz, inna pielegniarka, przy w zasadzie identycznych objawach zasugerowała że skóra jest po prostu wysuszona, choć nic nie zmieniałam w pielęgnacji. Za Waszą radą zaopatrzyłam się już w cetaphil do mycia i smarowania, kąpiele też trwają krócej. Zobaczymy, czy będzie poprawa. A czy skaza białkowa może mieć związek z mięsem w diecie dziecka? Bo u nas mięsko jest codziennie, może za dużo? Może żle odmierzałam porcje mięska( w sensie że za dużo dawałam) do domowych obiadków... Konia, masz rację odnośnie dzieci...Każdy powinien decydować sam o ilości potomstwa, jakie czuje że może-ma środki finansowe i tak jak mówisz psychiczne-wychować....A właśnie dla moich teściów odpowiednia liczba dzieci to dwoje-bo sami tyle mają, dla moich rodziców więcej, bo chcieli mieć i mają liczną gromadkę, a jeszcze inni uważają że tylko jedno lub wcale. A prawda taka że żadne z nich nie powinno o tym decydować za nas, ehhh ![]() Karolca, Natkulec, Gkatarzynka wiem o co chodzi.....Od jakiegoś czasu chodze cała poturbowana-poszczypana, podrapana...Wyglądam, jakbym stoczyła bójkę z dzikim kotem Arano jak jeszcze przysypiamy a Matylda już wstała, skacze po nas w łózku, boje po twarzy, szarpie za włosy, za nos...I wali w nas głową. No trzeba uważać![]() Tynka, szczurek ukradł orzechy?? Co do dyskusji o Polosce, a ściślej podatkach od darowizn itp to ja widzę, że tu też stosuje się tego typu praktyki. Być może nie tak rygorystycznie, ale jednak...W jednym sklepie w którym pracowałam, były sprzedawane gotowe posiłki...Po całym dniu szef kazał je po prostu wyrzucać do śmieci, mimo że były jeszcze dobre. Ale może to była jego prywatna zasada. Jak raz zobaczył, że koleżanka wzięła to jedzenie dla swojego psa był niezadowolony. A w tutejszym tesco jest zawsze mnóstwo przecen na artykuły z konczącą się datą wazności, cena czasem wynosi 1 cent, ale nie rozdają za darmo. Być może takie są przepisy. |
|
|
|
#4316 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przypomniało mi sie, jak kupowaliśmy laptopa. Dostaliśmy myszkę gratis, ale za 1 grosz, facet powiedział, że jakby dał całkowicie za darmo, to musiałby zapłacić podatek, bo to byłaby darowizna. A tak tylko Vat od sprzedanego towaru. Nawet gratis w sklepie dołączony do innego opakowania jest wkalkulowany w cenę. Tak więc... jak to mówię, nawet w ryj nikt za darmo nie da
|
|
#4317 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
odwiedzaj nas często!Cytat:
![]() hm...skoo ten krem taki fajny to może będę Piotrusiowi podkradać ![]() no i kciuki za pracę dyplomową...oby się napisała...szybko i sprawnie ![]() Cytat:
Cytat:
u nas jest tekst "za darmo to można łopatą w łeb dostać " a wzięło się to z tego że mój tż za czasów szkolnych podjął się pracy w jakimś tele2 czy coś...chodziło o telefony stacjonarne...chodził po mieszkaniach i podpisywał umowy. Z takim właśnie tekstem jeden z potencjalnych klientów zamknął mu drzwi przed nosem ![]() ![]() A witam sie ![]() Wróciliśmy od teściów ok 20...Piotruś zasnął w aucie i miałam ggo przełożyc do łóżeczka i miał już spać na noc...niestety robudził się i ak oto dopiero pół godz. temu zasnął... Może dłużej pośpi rano? ta yhm...
|
|
#4318 | |||
|
Gang Iren
|
Bylismy dzis u znajomych,tzn ja poznalam nowych ludzi,bo znajomi od Radka z pracy.Bardzo fajnie bylo.Byly 3 urodziny ich synka.Bylo jeszcze malzenstwo z dwojka dzieci 2 i 4 lata (trzecie w drodze) Wiktoria,mimo ze dzieci sporo mlodsze bardzo fajnie sie z nimi bawila,zajmowala sie nimi jako starsza kolezanka.A Eryczek mimo,ze tyle nowych osob,halas duzy jak to przy dzieciakach,byl mega grzeczny i nic sie nie bal,poszedl do obcych ciotek na rece,smial sie i zagadywal.Ale jestem dumna z mojego synka!
Cytat:
Cytat:
Cytat:
No wlasnie,ale za taki grosik jakby bylo jedzenie,ktore nie zejdzie sprzedane,to kazdy chetnie by kupil.A czesto tak jest,ze albo zaplacisz pelna kwote,albo idzie na smietnik.To bez sensu przeciez.
|
|
#4319 |
|
Zakorzenienie
|
niewiem od czego zacząć Pisze z pamięci,cytować mi się nie chce ![]() Gosiu pytałaś,czy nasze dzieci gryzą,szczypią itp.Oj tak,mnie gryzie,ciagnie za łańcuszek i jak się wspina to mam wrażenie że wbije się we mnie. Tynko88,jakbym czytała i moim synku.Dziś zaliuczył wywrotke,bo doroczakował ( omg jakie słowo ) do bujaczka,oparł się i chciał wstać i się wywrócił do tyłu,a raz wyleciał mi z bujaczka,bo go odpiełam bo miałam iść z nim do góry,przebrać.Obróciłam się na chwile dosłownie,a ten wyleciał przodem z bujaczka ,bo on lubi np sięgać po moje papcie. Tak skubany się nauczył wstawać,że co rano.To hop siup na kolana,trzyma się ramy od łóżka i wstaje na nogi,a jaki jest z siebie zadowolony I mało tego próbuje się puszczać,naszczęście zawsze go trzymam Noi też młody dzisiaj rano zgrzytał zębami Kupiłam mu też dzsiaj kierownice,którą do wózka można przyczepić,śliniak i dwie miseczki mikołajowe na święta Tyle pięknych rzeczy jest ![]() ---------- Dopisano o 01:16 ---------- Poprzedni post napisano o 01:02 ---------- http://www.youtube.com/watch?v=czhZbqpyBm8 chce do domu na święta
Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2012-11-12 o 00:05 |
|
|
|
#4320 | |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Gosia, Eryczek towarzyska bestia
![]() Karo, tak, podaję rybki....Głównie łososia, ale ostanio też były inne...Muszę dokładnie zaobserwować czy jest jakiś związek! Cytat:
Zastanawiam sie, czy kupić pchacz....Już prawie sfinalizowałam zakup, ale okazało się, że nie ma ani jedengo pchacza na stanie. Nic dziwnego, bo to wyprzedaże są teraz świąteczne ![]() Ale teraz się zastanawiam, czy takie pchacze są stabilne i bezpieczne dla dziecka, czy nie przewrócą się jak dziecko się oprze, tak jak własnie bywa z bujaczkami...Nigdy nie miałam doczynienia z żadnym pchaczem, więc stąd moje pytanie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:20.

. Polska to nie teren , to ludzie, mówiąc o Polsce ogólnie takie rzeczy , po części mówisz o mnie , bo ja tu mieszkam , a ja taka nie jestem. Dlatego mogę się bronić.

ale też żeby obraz Polaka nie był taki straszny
bo my tu Polki wszystkie przecież 
, mówi do jej synka czy by nie chcial takiego dzidziusia i zeby mama sie postarala o takiego. A ona miesiac temu poronila w 8tc
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

za koleżankę.

,bo on lubi np sięgać po moje papcie.