|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2011 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Pracy szukamy-ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. 3."
przyszło mi dziś darmowe czasopismo niemieckie do domu
i zaniosłam CV do miejsca w którym kiedyś podczas rekrutacji zajęłam drugie miejsce, więc może tym razem się uda
|
|
|
|
#2012 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Ja robiłam w obozie, gdzie co 2 tyg zwalniają ludzi, ludzie do siebie boja się odezwać, jeden na drugiego donosi, szef przeklina na kasjerów itd. Co tydz jakieś ogłoszenie od nich jest. Dużo osób w tej firmie ma na lewo stopnie załatwiane, bo praca np magazyniera jest strasznie ciężka i gdyby ktoś naprawdę był mocno chory to przez 11 h dziennie by nie pracował tak ciężko fizycznie. Magazynierzy robili dziennie po 11 h. Czasami jeden dzień w tygodniu wolny. Tam nawet na wózku inwalidzkim chłopak robił i też dziennie 11 h pracował. Jak mi lekarka podbija do nich badania , to sama do mnie mówiła, że oni wykorzystują niepełnosprawnych jak mogą. Niektórzy pracodawcy potrafią dbać tylko o swój interes, nie ważne, że chory, ważne , że taki pracownik jest za darmo. Po miesiącu wróciły dziewczyny z wychowawczego z umiarkowanym stopniem i mi podziękowali, bo ja tego stopnia nie miałam. Jeszcze kadrowa główna mi powiedziała, że oni zwalniają pracowników jak mają taką zachciankę bez powodu. Kadrowa i prezes tej firmy to jedną ręka czy jak się to tam mówi. ![]() ---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ---------- Cytat:
Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2012-11-12 o 13:41 |
||
|
|
|
#2013 |
|
Konto usunięte
|
Twoja wada się nie kwalifikuje? Duża jest chyba z tego, co pamiętam...
|
|
|
|
#2014 |
|
Zakorzenienie
|
ale nie było żadnej rozmowy. Zostawiłam tylko cv
|
|
|
|
#2015 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny moze orientujecie sie ile mniej wiecej (czy na miesiac czy na godzine) moze zarobic pracownik, ktory pracuje w sklepiku, choc bardziej to chyba na stoisku z bizuteria w jakims markecie, np. real? Nie na hali, tylko na zewnetrznej alejce. Oj wiecie o co mi chodzi
Dostalam zaproszenie na rozmowe, o dziwo umowa o prace i tak sobie mysle, ile moga placic.
|
|
|
|
#2016 |
|
Zakorzenienie
|
Tajkuna - ale jest szansa, że może się odezwą. Swoje zrobiłaś.
Mam znajomego, który nie widzi na jedno oko, na drugie słabo, choroba na którą cierpi nie jest w ogóle uwzgędniona w spisie i nie może sie starać o orzeczenie stopnia niepełnosprawności. Chyba, że coś się zmieniło w przepisach. Choji - Szakal - ![]() Flofferek - nie wiem, ale może coś koło 1000 na rękę może trochę ponad.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2012-11-12 o 13:58 |
|
|
|
#2017 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oczywiście zależy na jaki etat ta praca, no i pewnie są jakieś premie od sprzedaży
|
|
|
|
|
#2018 |
|
Zakorzenienie
|
Podobno jest wybor albo pol etatu albo caly etat. Jesli mnie zechca myslalam, by wybrac pol etatu i nie zamykac furtki dla ewentualnych dalszych rozmow.
|
|
|
|
#2019 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2020 |
|
Konto usunięte
|
Flofferek - pewnie zaleźy od miasta ale na cały zapewne najnizsza albo góra 1300 na ręke... Moźe dają jakieś premie od sprzedaźy.
Co do stopnia to teraz nie chcą dawać. Wujek jakoś ok pół roku temu stawał na komisji i nie dostał a faktycznie jest chory. Znalazłam ogłoszenie szuka kobiety do prac domowych z zakwaterowaniem buehehe
|
|
|
|
#2021 |
|
BAN stały
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;37572552]Twoja wada się nie kwalifikuje? Duża jest chyba z tego, co pamiętam...[/QUOTE]
Lekarz okulista na komisji mi powiedział, że nie po to miałam operację na oko, by dostać stopień umiarkowany, tylko po to by lepiej widzieć. No bo jak przed operacją czytałam na oko operowane 2 linijki z góry na tablicy, a teraz ok 5 ( tak, nie całą 5 linijką ostatnią przeczytałam )tzn , wg niego, że aż tak ślepa nie jestem by stopień dostać. W kartotece miał napisane ile czytam. Na komisję trzeba mieć kartotekę od lekarza okulisty oraz zaświadczenie od lekarza rodzinnego. Przynajmniej u nas, tak jest. Ja musiałam jeszcze od rodzinnego papier mieć. Na sam koniec gbur lekarz dodał, przecież pani ślepa nie jest, bo pani widzi, to jakim prawem ma mieć Pani umiarkowany stopień niepełnosprawności. Wg niego gdybym całkiem nie widziała i z laską chodziła lub ktoś by mnie prowadził za rękę to wtedy, by mi się taki stopień należał. Zastanawiam się jaki lekarz , w tym roku jest na komisji. Bo jak by był jakiś inny niż ten co mi nie dał stopnia, to wtedy można by stawać od nowa na komisji i załatwiać wszystkie dokumenty. Ale jak jest ten sam co był wcześniej, to szkoda zachodu. W dokumentach jest wszystko, więc nie da rady udawać przy nim całkowicie ślepej. Muszę się jako dowiedzieć, jaki okulista w tym roku jest na komisji. Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2012-11-12 o 14:13 |
|
|
|
#2022 |
|
Zakorzenienie
|
niv, dzięki, już zwątpiłam naprawdę. Chyba koleżanka ma rację- po prostu niemożliwe Bujam się z tymi cv 3,5 roku i guzik...
|
|
|
|
#2023 |
|
Zakorzenienie
|
Po operacji szansa na umiarkowany stopień jest niewielka. Trzeba mieć duże szczęście.
|
|
#2024 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2025 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2027 |
|
Zakorzenienie
|
Myszka - gratulacje.
Tajkuna - w komisji są specajliści? Nie lekarz orzecznik /taki ogólny od wszystkiego/
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2012-11-12 o 14:16 |
|
|
|
#2028 |
|
Zakorzenienie
|
Myszka gratulacje!
![]() ja zaszalałam, dwa cv dzisiaj wysłałam
|
|
|
|
#2029 |
|
Konto usunięte
|
Szakal uda się,ze Staźem się udało,poradziłaś sobie i praca w końcu teź się znajdzie.
Mi to sie nawet nie chce liczyć ile miesięcy siedze. Juź z 3 osoba stwierdziła źe powinnam iśc do prezydenta mojego miasta zapytač się o pracę ![]() Posobno raz w tyg.przyjmuje i kilometrowa kolejka jest na polu stoją
|
|
|
|
#2030 |
|
Zakorzenienie
|
sonnewampire w sumie dobry pomysł z tym prezydentem
Ja kiedyś byłam w urzędzie miasta, tam gdzie urzęduje prezydent, ale tylko złożyłam dokumenty w sekretariacie na stażystę. Niestety nie było wolnych miejsc
|
|
|
|
#2031 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Myszka również gratuluję coraz więcej z nas znajduję pracę To dobra wiadomość
"Nie trać swojego czasu na kogoś, kto nie ma go, aby spędzać go razem z Tobą" " ![]() Edytowane przez !!&*Monia*&!! Czas edycji: 2012-11-12 o 14:32 |
|
|
|
|
#2032 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
W sprawach pracy nie przyjmuje . Jak już się dostałam, to usłyszałam, że żadnych przyjęć nie będzie tylko zwolnienia. Powiedział, mi ,że wszystkich pracowników przyjętych za czasów poprzedniej władzy będzie zwalniał. Tak zrobił. Mojej znajomej przyjętej za czasów poprzedniej władzy, nie przedłużył umowy. Dziewczyna starsza ode mnie i też bez pracy. Tyle, że ma męża Na ich miejsca wziął swoich.W tamtym tygodniu wysłałam CV na stanowisku ds. obsługi klienta w jednej z firm świadczącej usługi :internet i kablówka. I cisza na razie. Na pierwszym miejscu w wymogach było doświadczenie w obsłudze klienta,więc pewnie tel od nich się nie odezwie. ![]() ---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- A mi o inną firmę. W innej byłam dziś. |
|
|
|
|
#2033 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odwoływać mozesz się zawsze, ba! Od decyzji Woj. komisji możesz odwołać się do sądu pracy i ubezp. społ. takie sprawy są zwolnione z kosztów sądowych. ![]() Cytat:
Dodatkowo liczy sie sytuacja życiowa, na komisji ds orzekania nie tylko orzeka lekarz, również psycholog oraz pracownik socjalny. Zawsze! Cytat:
Byłam dziś na rozmowie z doradcą zawodową, dowiedziałam się, że w mieście gdzie szukam pracy średnia czasu poszukiwania wynosi 8-9miesiący czyli za 2-3 miesiące znajdą pracę ;p
|
|
#2034 |
|
Zakorzenienie
|
Madzia, ja to wszystko wiem z własnego doświadczenia, ale po operacji zmieniono mi stopień argumentując tym, że " operacja była po to żebym była zdrowa ". Fakt, że miałam dwie operacje, mam ciągle problemy zdrowotne itd. się nie liczył. Nie mogę pracować w sklepie, czy w fabryce nawet denerwować się nie mogę. Podczas komisji nie małam rozmowy z psychologiem tylko pracownikiem socjalnym według kwestionariusza. Kiedyś lata temu, był psycholog aktulanie u mnie go nie ma. No chyba, że psychologiem była kobieta, która ciągle wychodziła z pokoju i nie zamieniła ze mną ani jednego słowa, ale w to wątpię.
Podobno średnio szuka się pracy okło roku. Zobaczymy, czy i umnie to się sprawdzi.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2012-11-12 o 15:09 |
|
|
|
#2035 |
|
Konto usunięte
|
No widzisz mysza a niektórzy to mają glowę na karku
![]() tajkuna ale to nie źebym pytała o pracę w urzędzie tylko tak ogólnie w moim mieście by coś załatwił ![]() Podobno taki jeden był i mu załatwił fizyczną ale jak tam tyle ludzi czeka na audiencje to pewnie wyslucha pokiwa glową i tyle ![]() niop co raz więcej pracujących oby tak dalej i kurde w tym ja w końcu niech będe hih.Ja jestem nadal niewidzialna a raczej moje CV. Ostatnio wyslałam nawet do spozywczaka z LM hehe chcięli list no to napisałam hah. |
|
|
|
#2036 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Wg mnie powinni ukrócić zwroty na pracowników z pfron i skończył by się ten cały cyrk ze stopniami. Ile ludzi na lewo ma stopnie załatwione to szkoda gadać. Zatrudniali by może wtedy pracodawcy normalnych ludzi, a nie tych ze stopniami. Ja miałam w komisji okulistę. A przed okulistą przechodziłam rozmowę z doradcą zawodowym. Doradcą zawodowym na komisji była pani pracująca w up jako doradca zawodowy. ![]() ---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- Cytat:
To powiedział mi, że on nic nie może zrobić w tej sprawie z jaką przyszłam i że, nie ma możliwości pomóc mi znaleźć prace. Jak on nie ma możliwości , to kto ją ma. Powinien dbać o miasto, jego rozwój oraz mieszkańców.
Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2012-11-12 o 15:21 |
||
|
|
|
#2037 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A moim zdaniem nie, wiesz ile niepełnosprawnych ludzi (naprawdę niepełnosprawnych, a nie z lewym orzeczeniem) ma tylko i wyłącznie dzięki temu pracę. Chcesz jeszcze większego bezrobocia i konkurencji na rynku pracy
|
|
#2038 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mi tez tak mowili i dzwonili, ze mnie przyjmuja. |
|
|
|
|
#2039 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2040 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pepsikokakakola chociaz czasem mam odmienne poglądy niż Ty to lubię Twoje posty ![]() Dobra siadam do ang! TŻ ściągnął mi z chomika program do nauki prof Henry słownictwo 1,2 i 3,4 zacznę od tego 1,2 chociaz pewnie łatwe jest, ale tak w ramach powtorki i utrwalenia
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:22.

Dostalam zaproszenie na rozmowe, o dziwo umowa o prace i tak sobie mysle, ile moga placic.

Wg niego gdybym całkiem nie widziała i z laską chodziła lub ktoś by mnie prowadził za rękę to wtedy, by mi się taki stopień należał. 

coraz więcej z nas znajduję pracę