Niemcy III :) - Strona 44 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-12, 08:43   #1291
emigra
Zakorzenienie

Dot.: Niemcy III :)

Cytat:
Napisane przez slomka Pokaż wiadomość
Mięcha? U nas w PL nigdy w wigilię nie było mięcha, bo jest post. W drugi dzień świąt bigosik

Ale powiem Wam, że u mnie zawsze jest kutia, karp smażony i w galarecie - czego nie lubię. Kutia masakrycznie słodka, karp - ryba bez smaku - może kwestia podejścia do tej potrawy przez moją babcię

Jedziemy do PL na święta, więc będzie tradycyjnie zapewne - barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledziki, rybsko smażone o którym mówiłam, rybsko w galarecie i sałatka oczywiście Ale bardzo mnie ciekawi jak wyglądają i smakują potrawy tutejsze. W ogóle nikdy nie jadłam kartofelsalad

A mąż mój dziś w Monachium, a ja z tofifii w domu
miecha to juz w swieta
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 08:45   #1292
slomka
in the dark of night

Cytat:
Napisane przez rom4ntyczk4 Pokaż wiadomość
Niby jest już zniesiony post przez kościół co do Wigilii. Można jeść mięcho i pić alkohol!

Ale u nas tak już tradycyjnie post zawsze, to też zwiększa emocje, oczekiwanie itd

My też jedziemy do Pl na święta. Ale już sobie myślełam, że jeśli będziemy kiedyś tu dla siebie wyprawiać Wigilię to polską!
Kartofelsalat nie lubię! Raz jadłam- wiem, że są różne i może źle trafiłam ale smakowała jakby to już wszystko skisło, bleeee

Trzeba się bylo z mężem do Monachium zabrać to byśmy się na kawę wybrały!

O kurcze, ja to Ci powiem, że wolę jak kiedyś, bez micha w wigilię, tyle rybek, śledziki, nawet smażoną babcina skubnę, to takie wspomnienia z dzieciństwa, sałatka, kompot z suszonych owoców...

Nie mogłam się zabrać, bo pojechał samochodem z trzema osobami z biura na jakies spotkanie Ale w styczniu chcemy jechać pozwiedzać na weekend
Stary 2012-11-12, 08:46   #1293
windowS17
Zadomowienie

Cytat:
Jedziemy do PL na święta, więc będzie tradycyjnie zapewne - barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledziki, rybsko smażone o którym mówiłam, rybsko w galarecie i sałatka oczywiście Ale bardzo mnie ciekawi jak wyglądają i smakują potrawy tutejsze. W ogóle nikdy nie jadłam kartofelsalad

te kupcze sa beznadziejne. wyprobowalam wiele i wiekszosc wywalalam bo nie dalo sie tego jesc. maz robi za to wysmienita. moge ja jesc i jesc. i co najwazniejsze jest banalnie prosta
windowS17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 08:52   #1294
slomka
in the dark of night

Cytat:
Napisane przez windowS17 Pokaż wiadomość
te kupcze sa beznadziejne. wyprobowalam wiele i wiekszosc wywalalam bo nie dalo sie tego jesc. maz robi za to wysmienita. moge ja jesc i jesc. i co najwazniejsze jest banalnie prosta
No właśnie TŻ jadł kupną kiedyś, i mówił, że niedobra, więc nawet nie próbowałam robić w domu. Muszę w takim razie znaleźć przepis dobry i po prostu zrobić w domu

Uliczki w moim mieście już przystrojone w lampki, girlandy, choineczki - ale lampki jeszcze nie świecą się wieczorami. Wystawy i sklepy pękają w bombkach i innych cudach.
Stary 2012-11-12, 09:00   #1295
windowS17
Zadomowienie

Cytat:
No właśnie TŻ jadł kupną kiedyś, i mówił, że niedobra, więc nawet nie próbowałam robić w domu. Muszę w takim razie znaleźć przepis dobry i po prostu zrobić w domu

Uliczki w moim mieście już przystrojone w lampki, girlandy, choineczki - ale lampki jeszcze nie świecą się wieczorami. Wystawy i sklepy pękają w bombkach i innych cudach.
moge ci podpowiedziec jaka robi sie u nas
-gurkensticks tak 6 czy 7 (jak ktos lubi to wiecej mozna dodac)
-czerwona cebula 2
-ogorek zwykly 2
-kartofle ugotowane w mundurkach 5-6
-jablka 3
-majonez sloiczek prawie
-przprawy.
a i do salatki dobrze jest dodac kilka lyzek tej zalewy z ogorkow.
Stary 2012-11-12, 09:03   #1296
slomka
in the dark of night

Cytat:
-czerwona cebula 2
-ogorek zwykly 2
-jablka 3
-majonez sloiczek prawie
-przprawy.
dziękuję idę po zeszyt, przerzucę na papier, żeby mieć w kuchni pod ręką
Stary 2012-11-12, 10:39   #1297
kobietka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Kobietka a moze spytaj sie gosci co mysla o menu na swieta? Czy wola tradycyjnie po polsku czy zdadza sie na zagraniczne menu

My zostajemy tutaj ale jestesmy tylko z corcia i tesciowa, zadnych gosci. Nasza wigilia to taka skladanka szczecinsko-slaska robimy to co lubimy, zero tradycji. Ja np robie salatke warzywna zawsze, salatke krolewska, sledzie w smietanie, maz piecze forelle i robi tzn ''dempfowane kartofle'' (w calosci ziemniaczki-musza byc male; wrzucamy do duzego gara, zalewamy woda tak by byly mniej wiecej do polowy zalane, dodajemy lisc laurowy, ziele ang., sol i gotujemy na malym ogniu) a tesciowa karpia i barszcz z uszkami. W same swieta jemy normalne sniadania, obiad i kolacje

U mojej rodziny zawsze stoly sie uginaja, jest pelno ryb, miecha, ciast, salatek - wszystkiego. Na nasza trojke (bo corcia dopiero 8 mcy ma) nie ma sensu tyle az gotowac, wiec wybralismy sobie co zjemy i robimy mysle ze za rok bedziemy goscic moja rodzine na swieta - bo bedziemy mieszkac juz w naszym domu, bedzie miejsce, wiec pewnie moja mama przyjedzie i bedziemy razem pichcic
choc moze juz na Wielkanoc sie uda?
No właśnie wcale nie chcę pytać, bo jak zaczną mi wymieniać swoje Wunsche to nie wyrobię z gotowaniem Sama właśnie nie wiem, co bym jadła chętnie. Ostatnio wszystko wszystkim szkodzi, mój ojciec choruje na serce, więc muszę też o tym myśleć, zeby nie zrobić czegoś, na co będzie mógł tylko patrzeć... My właśnie w swoim domu już od 5 lat mieszkamy, ale dopiero teraz ktokolwiek do nas na święta przyjedzie. Ogólnie fajnie, cieszę się, będę mogła się popanoszyć jako gospodyni Ale dlatego właśnie muszę już zacząć myśleć i planować.

Cytat:
Mięcha? U nas w PL nigdy w wigilię nie było mięcha, bo jest post. W drugi dzień świąt bigosik

Ale powiem Wam, że u mnie zawsze jest kutia, karp smażony i w galarecie - czego nie lubię. Kutia masakrycznie słodka, karp - ryba bez smaku - może kwestia podejścia do tej potrawy przez moją babcię

Dla mnie akurat tradycje nie są jakieś specjalnie ważne, bo nie jesteśmy wierzący, więc i mięcho mogłabym przygotować. Ale zostanę przy uroczystej kolacji Wigilijnej, więc pewnie ryby lepsze będą. Ale karpia w galarecie też nie lubie, fuj.

Cytat:
-czerwona cebula 2
-ogorek zwykly 2
-jablka 3
-majonez sloiczek prawie
-przprawy.
O właśnie chciałam prosić, żebyś napisała jak robicie tą sałatkę. A te kartofle to obieracie po ugotowaniu? I które ogórki bierzecie? Takie korniszony? Kupiłam właśnie ostatnio przyprawe mieszaną do tych salatek, to myślę, że mogę jako jedno danie właśnie zaserwować. Dzięki za pomysł
kobietka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-12, 10:47   #1298
windowS17
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kobietka Pokaż wiadomość
No właśnie wcale nie chcę pytać, bo jak zaczną mi wymieniać swoje Wunsche to nie wyrobię z gotowaniem Sama właśnie nie wiem, co bym jadła chętnie. Ostatnio wszystko wszystkim szkodzi, mój ojciec choruje na serce, więc muszę też o tym myśleć, zeby nie zrobić czegoś, na co będzie mógł tylko patrzeć... My właśnie w swoim domu już od 5 lat mieszkamy, ale dopiero teraz ktokolwiek do nas na święta przyjedzie. Ogólnie fajnie, cieszę się, będę mogła się popanoszyć jako gospodyni Ale dlatego właśnie muszę już zacząć myśleć i planować.

Dla mnie akurat tradycje nie są jakieś specjalnie ważne, bo nie jesteśmy wierzący, więc i mięcho mogłabym przygotować. Ale zostanę przy uroczystej kolacji Wigilijnej, więc pewnie ryby lepsze będą. Ale karpia w galarecie też nie lubie, fuj.

O właśnie chciałam prosić, żebyś napisała jak robicie tą sałatkę. A te kartofle to obieracie po ugotowaniu? I które ogórki bierzecie? Takie korniszony? Kupiłam właśnie ostatnio przyprawe mieszaną do tych salatek, to myślę, że mogę jako jedno danie właśnie zaserwować. Dzięki za pomysł
tak gotujesz w mundurkach i obierasz. te ogorki to z kauflandu najzwyklejsze gurkensticks. maz nie dodaje gotowych przypraw jedynie sol i pieprz.
Stary 2012-11-12, 11:59   #1299
201608040942
Konto usunięte

A ja sie znow bede chwalic. Oddalam pierwszy raz krew. za trzy miesiace znow jade do Uni ;o)
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 12:02   #1300
slomka
in the dark of night

Cytat:
Napisane przez MonikaPogrzeba Pokaż wiadomość
A ja sie znow bede chwalic. Oddalam pierwszy raz krew. za trzy miesiace znow jade do Uni ;o)
Super A co to Uni?
Kurcze, ja też muszę wymaziać się tymi badylkami od DKMS, bo mam już je od dwóch miesięcy w PL, może i ja się komuś przydam.
Stary 2012-11-12, 12:14   #1301
201608040942
Konto usunięte

Universität albo Uni Klinik, bo to wszystko w tynm samym plycu. Studenci i szpital. matko ile tam tych wszystkich budnykow jest. I co sie kogo pytalam to nie za bardzo wiedzieli gdzie i jak i odpowiedz, ze ja tu juz rok stidiuje i ciagle sie gubie i nie umie znalesc danego budynku. Katastrofa, ale znalazlam , krew oddalam i za 3 m-ce moge przyjsc znow.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-12, 14:27   #1302
anioolek20
Raczkowanie

Witam i pozdrawiam z okolic Mainz

anioolek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 14:30   #1303
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

Cytat:

tofifii to takie czekoladki czy moze macie jakies zwierzatko??

co do kartoffelsalat to nam nawet smakuje ta z Aldika... tylko ze my sobie ja podgrzewamy i jemy do mielonego i ogoreczkow .... ale za duzo sie tego nie zje

dzisiaj po szkole znowu wyladowalam w DMie i faktycznie przecena -50% na wszystko ale nie ma tej dodatkowej - 25% na kolorowke w kazdym razie rzeczy na polkach coraz mniej... ale kupilam dla mamy zestaw z loreala serum + krem na dzien to juz bedzie czesc prezentu gwiazdkowego dla szwagierki takiego mikolaja na swieczke, bo ona lubi takie kurzolapy - tez jako czesc prezentu sobie krem pod oczy bo ostatnio stwierdzilam ze trzeba zaczac uzywac zanim bedzie za pozno 2 testy ciazowe jako ze zaczynamy sie starac odswiezacz powietrza do kibelka... i chyba z 5-6 lakierow do paznokci - do tego sie nie przyznam mezowi haha wydalam 34 euro... mialam nadzieje jeszcze na szczoteczke elektryczna, bo jak bylo -20% to stala cala polka... ale juz nie bylo

a w ogole to stoje przy kasie i czekam w kolejce, a jakas taka laska w moim wieku ryje sie przede mnie nio to jej grzecznie zwrocilam uwage ze jest kolejka i ja w niej stoje haha robie sie pyskata nio ale niestety nie zrozumialam co mi odpowiedziala, ale na bank to mile nie bylo haha
SAMBAdiJANEIRO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 15:32   #1304
windowS17
Zadomowienie

Cytat:
ja nie moge oddac krwi bo ja z tych co na widok igly maja nogi jak z waty
Cytat:
Napisane przez anioolek20 Pokaż wiadomość
hejo
Cytat:
Napisane przez SAMBAdiJANEIRO Pokaż wiadomość

co do kartoffelsalat to nam nawet smakuje ta z Aldika... tylko ze my sobie ja podgrzewamy i jemy do mielonego i ogoreczkow .... ale za duzo sie tego nie zje

dzisiaj po szkole znowu wyladowalam w DMie i faktycznie przecena -50% na wszystko ale nie ma tej dodatkowej - 25% na kolorowke w kazdym razie rzeczy na polkach coraz mniej... ale kupilam dla mamy zestaw z loreala serum + krem na dzien to juz bedzie czesc prezentu gwiazdkowego dla szwagierki takiego mikolaja na swieczke, bo ona lubi takie kurzolapy - tez jako czesc prezentu sobie krem pod oczy bo ostatnio stwierdzilam ze trzeba zaczac uzywac zanim bedzie za pozno 2 testy ciazowe jako ze zaczynamy sie starac odswiezacz powietrza do kibelka... i chyba z 5-6 lakierow do paznokci - do tego sie nie przyznam mezowi haha wydalam 34 euro... mialam nadzieje jeszcze na szczoteczke elektryczna, bo jak bylo -20% to stala cala polka... ale juz nie bylo

a w ogole to stoje przy kasie i czekam w kolejce, a jakas taka laska w moim wieku ryje sie przede mnie nio to jej grzecznie zwrocilam uwage ze jest kolejka i ja w niej stoje haha robie sie pyskata nio ale niestety nie zrozumialam co mi odpowiedziala, ale na bank to mile nie bylo haha
no no szalejesz. fajnie ze zakupy sie udaly. sama bym sie wybrala odswiezyc kosmetyczke i pokupic jakies lakiery czy cienie.
i dobrze ze pyskata sie robic bo czasami ludzie straszni
Stary 2012-11-12, 16:06   #1305
slomka
in the dark of night

Cytat:

Czekoladki A co do zwierzęcia czeka nas decyzja do podjęcia Mamy na oku juz psine z hodowli, nawet blisko Wrocławia, z paszportem będzie i zachipowana w razie potrzeby

No i bardzo dobrze, ja nie lubię jak ludzie wchodzą w koleje i udają, że wszystko OK, a wystarczy zapytać, może komuś się spieszy, albo nie wiem, pali się dom... Ot czysta kultura Wpuszczamy ludzi z np. jednym mlekiem gdy sami mamy cały wózek.
Podziwiam ja to nawet nie wiedziałabym jak zapyskować Ale może w końcu to się zmieni, w sobotę na 11 mam spotkanie z nauczycielką - PONOĆ ostatnia rozmowa przed podaniem daty kursu
Stary 2012-11-12, 17:01   #1306
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

Cytat:
Czekoladki A co do zwierzęcia czeka nas decyzja do podjęcia Mamy na oku juz psine z hodowli, nawet blisko Wrocławia, z paszportem będzie i zachipowana w razie potrzeby

No i bardzo dobrze, ja nie lubię jak ludzie wchodzą w koleje i udają, że wszystko OK, a wystarczy zapytać, może komuś się spieszy, albo nie wiem, pali się dom... Ot czysta kultura Wpuszczamy ludzi z np. jednym mlekiem gdy sami mamy cały wózek.
Podziwiam ja to nawet nie wiedziałabym jak zapyskować Ale może w końcu to się zmieni, w sobotę na 11 mam spotkanie z nauczycielką - PONOĆ ostatnia rozmowa przed podaniem daty kursu
a mialas juz w koncu ten test ustny? bo w koncu sie nie dowiedzialam??

w poniedzialek o tej porze poce sie juz na egzaminie DTZ
Stary 2012-11-12, 17:06   #1307
slomka
in the dark of night

Cytat:
a mialas juz w koncu ten test ustny? bo w koncu sie nie dowiedzialam??

w poniedzialek o tej porze poce sie juz na egzaminie DTZ
tak miałam, wyszedł tak jak test, czyli do Ale przynajmniej mam szansę na początkująca grupę i nauczenie się wszystkiego od podstawy
Stary 2012-11-12, 17:13   #1308
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

Cytat:
tak miałam, wyszedł tak jak test, czyli do Ale przynajmniej mam szansę na początkująca grupę i nauczenie się wszystkiego od podstawy
kurde straszne u was castingi na ten kurs wrrr...
Stary 2012-11-12, 17:20   #1309
slomka
in the dark of night

Cytat:
kurde straszne u was castingi na ten kurs wrrr...
a daj spokój, mama już mnie nawet nie pyta, bo wie jak bardzo mnie to denerwuje

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-12, 17:56   #1310
Jadzior
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anioolek20 Pokaż wiadomość
Ohhh ja tez z okolic Mainz, pozdrawiam !

Dobry wieczor Dziewczynki
Jak tam poniedzialek minal?
Jadzior jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 18:09   #1311
windowS17
Zadomowienie

Cytat:
bedzie dobrze
Cytat:
Napisane przez Jadzior Pokaż wiadomość
Ohhh ja tez z okolic Mainz, pozdrawiam !

Dobry wieczor Dziewczynki
Jak tam poniedzialek minal?
jak to jak? czekalysmy na ciebie

a tak na marginesie slomka czekam na przepis bo w piatek bym upiekla cos dobrego. czy przegapilam moze??
Stary 2012-11-12, 18:11   #1312
tonia85
Zakorzenienie

GG do tonia85

Witajcie
Cytat:
Napisane przez Sofiaa6 Pokaż wiadomość
Jutro idziemy podpisać umowę na nowe mieszkanie, jednak! Zdecydowaliśmy, że nawet jeśli mielibyśmy mieszkać tam tylko rok, to i tak warto, bo warunki znacznie przyjemniejsze, a przeprowadzka zajmie nam tylko weekend, jak nie mniej..
Ale fajnie
My tez chcemy się rozglądać za nowym mieszkaniem (bo nasze to powoli zaczyna sie rozpadać), ale w naszym mieście to normalnie kosmos Tu na jedno mieszkanie przychodzi po 30-50 osób i sa normalne "castingi".
Cytat:
hahaaaa raufaza, też mamy - wszędzie prawie
My też Ale przynajmniej przemalowałam na brzoskwinię
Cytat:
Napisane przez amg88 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny powiedzcie mi jak się mieszka, żyje? Czy niemcy są w porządku wobec nas?
Ja sama nie mam jakieś kontaktu z Niemcami, ale mąż jest bardzo zadowolony

Cytat:
Ja niestety nie mogę oddawać
Cytat:
Fajne zakupki i super ze już umiesz odpyskować
Ja sobie właśnie niedawno kupiłam szczoteczkę elektryczną w DMie, ponieważ nawet jak nie ma promocji to wychodzi taniej niż w innych sklepach

Cytat:
Słomka, a sie starasz na ten kurs VHS?? Czyli żeby sie dostać na jakiejś wyższy poziom (Modul 2, 3 czy jak to sie tam nazywa) to trzeba przejść rozmowę??
Ja dziś byłam w tej szkole żeby czegoś się dowiedzieć. Ale kurcze, strasznie niemiłe tam były babki Ogólnie podobno kurs (Aleegemeiner integrationkurs moduł 1 czyli początkujący) już sie zaczął 1,5m temu No i babka nam kazała zapytać w innej szkole Tylko ze tam ten modul 1 trwa cały grudzień ,a ja w grudniu nie bardzo moge bo jadę 15.12 go PL
No i tak oglądałam z mężem to co nam dała i jest takie cos jak Jugendinterationskurs, który sie zaczyna od początku od stycznia. Mąz wyczytał ze to jest dla osób w wieku od 18 do 27 (ja sie mieszczę)- no i teraz zastanawiamy sie dlaczego babka nie zaproponowała nam tego (powiedzieliśmy ze zależy nam od stycznia). Czy to że jestem mężatką to od razu myślą ze mam więcej
Druga opcja jest kurs w innej szkole, ale już od Modułu 2. I właśnie nie wiem czy muszę przejść jakąś rozmowę żeby pójdź na ten 2 poziom (bo w sumie mogłabym z mężem (on zna język biegle) intensywnie sie uczyć do tego stycznia i bym wyrobiła na ten 2 poziom

No i kazali nam iść do urzędu i zapytać sie o Berechtigungsschein):roll eyes: Wiecie może co to jest i jakie trzeba mieć warunki żeby to dostać?? Bo jak będę miała ten papier to kurs na miesiąc będzie mi kosztował 100e, a jak nie to 300 ( a mnie na razie niestety nie stac żeby aż 300 płacić)

Edytowane przez tonia85
Czas edycji: 2012-11-12 o 18:12
tonia85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 18:35   #1313
Jadzior
Raczkowanie

Cytat:
bedzie dobrze

jak to jak? czekalysmy na ciebie

a tak na marginesie slomka czekam na przepis bo w piatek bym upiekla cos dobrego. czy przegapilam moze??
Jak tylko tu weszłam i zobaczyłam dodany link, to od razu pojawił sie banan na mojej buzce
W koncu bede mogla pochwalic sie jaka jestem ciota z niemieckiego
Licze na Wasza pomoc

---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ----------

Cytat:
Napisane przez tonia85 Pokaż wiadomość
Witajcie

Ale fajnie
My tez chcemy się rozglądać za nowym mieszkaniem (bo nasze to powoli zaczyna sie rozpadać), ale w naszym mieście to normalnie kosmos Tu na jedno mieszkanie przychodzi po 30-50 osób i sa normalne "castingi".

Ja sobie właśnie niedawno kupiłam szczoteczkę elektryczną w DMie, ponieważ nawet jak nie ma promocji to wychodzi taniej niż w innych sklepach

Słomka, a sie starasz na ten kurs VHS?? Czyli żeby sie dostać na jakiejś wyższy poziom (Modul 2, 3 czy jak to sie tam nazywa) to trzeba przejść rozmowę??
Ja dziś byłam w tej szkole żeby czegoś się dowiedzieć. Ale kurcze, strasznie niemiłe tam były babki Ogólnie podobno kurs (Aleegemeiner integrationkurs moduł 1 czyli początkujący) już sie zaczął 1,5m temu No i babka nam kazała zapytać w innej szkole Tylko ze tam ten modul 1 trwa cały grudzień ,a ja w grudniu nie bardzo moge bo jadę 15.12 go PL
No i tak oglądałam z mężem to co nam dała i jest takie cos jak Jugendinterationskurs, który sie zaczyna od początku od stycznia. Mąz wyczytał ze to jest dla osób w wieku od 18 do 27 (ja sie mieszczę)- no i teraz zastanawiamy sie dlaczego babka nie zaproponowała nam tego (powiedzieliśmy ze zależy nam od stycznia). Czy to że jestem mężatką to od razu myślą ze mam więcej
Druga opcja jest kurs w innej szkole, ale już od Modułu 2. I właśnie nie wiem czy muszę przejść jakąś rozmowę żeby pójdź na ten 2 poziom (bo w sumie mogłabym z mężem (on zna język biegle) intensywnie sie uczyć do tego stycznia i bym wyrobiła na ten 2 poziom

No i kazali nam iść do urzędu i zapytać sie o Berechtigungsschein):roll eyes: Wiecie może co to jest i jakie trzeba mieć warunki żeby to dostać?? Bo jak będę miała ten papier to kurs na miesiąc będzie mi kosztował 100e, a jak nie to 300 ( a mnie na razie niestety nie stac żeby aż 300 płacić)
ja chodze na kurs do VHS i miałam rozmowe (na ktorej siedzialam cicho, hostka z babka gadala) a potem test. Zakwalifikowali mnie na modul3, ale wolalam isc na modul2 i spokojnie nadrabiac braki (wlasnie... czas zaczac ). Ogolnie to chyba w kazdej szkole i przed kkazdym modulem jest ta rozmowa/test. W zasadzie dobrze, bo moga w miare dobrze zakwalifikowac kandydata
Ja za kurs place 240e, ale ze jestem au pair, to niby polowa ceny... ale nie wiem czy to prawda, bo jak przyszedl ten kwitek do wyslania, to widnieje na nim cena 240e hmm chyba trza sie do VHS przejsc
Jadzior jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-12, 18:36   #1314
slomka
in the dark of night

Cytat:

Tak, staram się o moduł 1. Wiesz, rozmawiałyśmy kiedyś z Sambą o tym i na to wychodzi, że w zależności od landu mają inne wytyczne - chociaż to, co mówisz, jest mi również znajome Sambie poszło szybciej z tym, już teściory pisze i się uczy i w ogóle zazdroszczę Ale po kolei.

U mnie jest jeden główny ośrodek pod który podlegają takie szkoły, które prowadzą m. in. VHS. U mnie było tak, że poszłam i myślałam, że od razu się zapiszę po napisaniu testu, okazało się, że kazali najpierw zdobyć jakiś papier z urzędu, dzieki któremu będę miała taniej kurs - czyli to o czym Ty mówisz. No i papier szedł z urzędu do mnie jakieś 3 tygodnie. Po tym dopiero mogłam napisać test, który napisałam dopiero kolejne tygodnie później - bo nie mieli wolnych terminów, żeby mnie posadzić w salce i dac kartki , no ale jakoś czas zleciał... I teraz gdy test jest już napisany muszę odbyć rozmowę z nauczycielką, na tą rozmowę też już czekam długooo. Jestem już dobrej myśli, bo nic innego mi nie zostało i w końcu po ponad 6 miesiącach pobytu w DE może w końcu uda mi się trafić na kurs, który rozpocznie się lada dzień, a nie za.... parę miesięcy A poważnie, to mam szczęście bo mam dwa ośrodki, gdzie jest masa chętnych i co chwilę otwierają poziom 1., babki mówiły, że będzie OK. Wierzę
Stary 2012-11-12, 18:46   #1315
Brook
Zakorzenienie

tonia u mnie w szkole np te Integrstionskurs zaczynaja sie w roznych czasach bo jest wielu chetnych, jeden wiem ze w listopadzie.jest pare grup
Dlatego najlepiej szukaj szkoly gdzie zaczynaja sie pod sam koniec roku albo na poczatku jakos

skad jestes tak wogole? Witam na watku Ciebie i anioolka20 bo sie nie witalam jeszcze

Brook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 18:57   #1316
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

Cytat:
Witajcie

Ale fajnie

ja mialam tak, ze jednego dnia nasza kolezanka dzwonila do VHS, zeby zapytac o kurs dla mnie, jeszcze tego samego dnia mialam sie zjawic u nich w biurze, dali mi test do napisania i zakwalifikowali na odpowiedni poziom (egzaminu z mowienia nie mialam, ale babka gadala do mnie po niemiecku wiec wiedziala czy czaje czy nie... ale na koniec jak przyszlo do dokumentow ktore trzeba zalatwic to poprosilam by powtorzyla po angielsku bo nie bylam pewna czy zrozumialam)... i juz nastepnego dnia szlam na kurs... tylko to byla grupa ktora zaczela juz w kwietniu, a ja dolaczylam koncem lipca dopiero... wiec nie wiem dlaczego ty nie mozesz dolaczyc... ja wszystkie papiery (az 1 ) zalatwialam jak juz chodzilam na kurs, ale to tez nie bylo takie dobre bo pismo ktore powinno isc ok.2-3 tygodnie szlo prawie 3 miesiace... mimo wielokrotnego dzwonienia do urzedu i proszenia zeby sie pospieszyli... w przyszla sobote mam egzamin i o maly wlos bym go nie zdawala z powodu braku tego pisma... takze co land to obyczaj...

przejdz sie jeszcze moze zapytac o ten kurs dla mlodych... moze babka nie sczaila ile masz lat...a co do przerwy swiatecznej to w vhs tez robia ferie... nie wiem od kiedy bo moj kurs juz sie konczy i mnie to nie dotyczy ale my mielismy przerwe wakacyjna (3 tygodnie), 1 tydzien ferii jesiennych tak jak szkoly w naszym landzie... wiec na swieta na bank nie przepadna ci wszystkie zajecia...

ja to teraz musze szukac nowego kursu.... ehhhh
Stary 2012-11-12, 19:11   #1317
tonia85
Zakorzenienie

GG do tonia85

Cytat:
Napisane przez Jadzior Pokaż wiadomość
ja chodze na kurs do VHS i miałam rozmowe (na ktorej siedzialam cicho, hostka z babka gadala) a potem test. Zakwalifikowali mnie na modul3, ale wolalam isc na modul2 i spokojnie nadrabiac braki (wlasnie... czas zaczac ). Ogolnie to chyba w kazdej szkole i przed kkazdym modulem jest ta rozmowa/test. W zasadzie dobrze, bo moga w miare dobrze zakwalifikowac kandydata
Ja za kurs place 240e, ale ze jestem au pair, to niby polowa ceny... ale nie wiem czy to prawda, bo jak przyszedl ten kwitek do wyslania, to widnieje na nim cena 240e hmm chyba trza sie do VHS przejsc
Dzięki za odpowiedź A co to jest hosta Ciekawe jeżeli ja mówię ze w ogóle nie znam niemieckiego to tez będę musiała iśc na taką rozmowę i test Przecież ja tam nic nie powiem
A te 240e to płacisz za kurs- w sensie za wszystkie moduły(poziomy) razem??? Bo u mnie po promocji będzie te 100e ale to za każdy moduł

Cytat:
Tak, staram się o moduł 1. Wiesz, rozmawiałyśmy kiedyś z Sambą o tym i na to wychodzi, że w zależności od landu mają inne wytyczne - chociaż to, co mówisz, jest mi również znajome Sambie poszło szybciej z tym, już teściory pisze i się uczy i w ogóle zazdroszczę Ale po kolei.

U mnie jest jeden główny ośrodek pod który podlegają takie szkoły, które prowadzą m. in. VHS. U mnie było tak, że poszłam i myślałam, że od razu się zapiszę po napisaniu testu, okazało się, że kazali najpierw zdobyć jakiś papier z urzędu, dzieki któremu będę miała taniej kurs - czyli to o czym Ty mówisz. No i papier szedł z urzędu do mnie jakieś 3 tygodnie. Po tym dopiero mogłam napisać test, który napisałam dopiero kolejne tygodnie później - bo nie mieli wolnych terminów, żeby mnie posadzić w salce i dac kartki , no ale jakoś czas zleciał... I teraz gdy test jest już napisany muszę odbyć rozmowę z nauczycielką, na tą rozmowę też już czekam długooo. Jestem już dobrej myśli, bo nic innego mi nie zostało i w końcu po ponad 6 miesiącach pobytu w DE może w końcu uda mi się trafić na kurs, który rozpocznie się lada dzień, a nie za.... parę miesięcy A poważnie, to mam szczęście bo mam dwa ośrodki, gdzie jest masa chętnych i co chwilę otwierają poziom 1., babki mówiły, że będzie OK. Wierzę
Dzięki za odpowiedź
Terminy które podajesz to są masakra Nie ukrywam ze chciałabym jak najszybciej, bo nie chce zbytnio marnować czasu (wiadomo, że będę uczyć sie sama od jutra wracam po 5h dziennie jak wcześniej-)- no ale zobaczymy jak to będzie (kurczę, nie mieszkam w zbyt dużym mieście, ale normalnie masakra jest). P0gadałam z mężem ze jakby były zbyt odległe terminy to sie rozejrzę czy w Monachium nie byłoby szybciej A u ciebie też są takie ze sie dzielą na te normalne i te dla młodych (18-27)?? Wiesz może jakie trzeba spełnić warunki żeby ten papierek z urzedu dostać?? Bo mąż coś czytał ze to tez zależy od dochodów w sumie nie mamy dużych, bo ja nie pracuję, no ale nie wiem jak to w praktyce wygłąda

---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość
tonia u mnie w szkole np te Integrstionskurs zaczynaja sie w roznych czasach bo jest wielu chetnych, jeden wiem ze w listopadzie.jest pare grup
Dlatego najlepiej szukaj szkoly gdzie zaczynaja sie pod sam koniec roku albo na poczatku jakos

skad jestes tak wogole? Witam na watku Ciebie i anioolka20 bo sie nie witalam jeszcze
Witaj Jestem z Ingolstadt
Właśnie chciałabym taki żeby od nowego roku zacząć
Cytat:
ja mialam tak, ze jednego dnia nasza kolezanka dzwonila do VHS, zeby zapytac o kurs dla mnie, jeszcze tego samego dnia mialam sie zjawic u nich w biurze, dali mi test do napisania i zakwalifikowali na odpowiedni poziom (egzaminu z mowienia nie mialam, ale babka gadala do mnie po niemiecku wiec wiedziala czy czaje czy nie... ale na koniec jak przyszlo do dokumentow ktore trzeba zalatwic to poprosilam by powtorzyla po angielsku bo nie bylam pewna czy zrozumialam)... i juz nastepnego dnia szlam na kurs... tylko to byla grupa ktora zaczela juz w kwietniu, a ja dolaczylam koncem lipca dopiero... wiec nie wiem dlaczego ty nie mozesz dolaczyc... ja wszystkie papiery (az 1 ) zalatwialam jak juz chodzilam na kurs, ale to tez nie bylo takie dobre bo pismo ktore powinno isc ok.2-3 tygodnie szlo prawie 3 miesiace... mimo wielokrotnego dzwonienia do urzedu i proszenia zeby sie pospieszyli... w przyszla sobote mam egzamin i o maly wlos bym go nie zdawala z powodu braku tego pisma... takze co land to obyczaj...

przejdz sie jeszcze moze zapytac o ten kurs dla mlodych... moze babka nie sczaila ile masz lat...a co do przerwy swiatecznej to w vhs tez robia ferie... nie wiem od kiedy bo moj kurs juz sie konczy i mnie to nie dotyczy ale my mielismy przerwe wakacyjna (3 tygodnie), 1 tydzien ferii jesiennych tak jak szkoly w naszym landzie... wiec na swieta na bank nie przepadna ci wszystkie zajecia...

ja to teraz musze szukac nowego kursu.... ehhhh
Ale fajnie miałaś, że mogłaś chodzić w trakcie załatwiania papierku MI powiedzieli ze muszę przyjść z , bo inaczej właśnie muszę płacić te 300e z góry Mi bardzo by zależało od nowego roku, bo te w grudniu są do 21, a ja muszę 17 być w Pl, bo muszę iść do dentysty
Ja też nie rozumiem dlaczego nie mogłabym dołączyć , ale tak jak pisałam te babki były strasznie niemiłe i wszystko tak na odwal mówiły A to tempo wysyłania papierków w urzędach to jakaś masakra

W ogóle to denerwuję mnie mąż, bo widział na samym początku jak jest i że nie znam języka a teraz jakoś nie pali ochotą mi pomóc- każe mi samej załatwiać i mnie to przeraża ;(

Edytowane przez tonia85
Czas edycji: 2012-11-12 o 19:15
tonia85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 19:35   #1318
ogorekpazurek
Wtajemniczenie

Monika super sprawdzali Ci poziom hemoglobiny??

u nas tez wlasnie Klinika Uniwerystecka jest taka duza ja wiem gdzie jest ginekologiczny oddzial, bo tam dwa razy rodzilam i na oczka, bo raz z corka tam bylysmy..

window dzieki zdalam nawet niezle mi poszlo

kobietka na wigilie robilam rybke smazona, ale nie karpia tylko fielety rybne zupka grzybowa, do tego kapustka z grzybkami i sosik z grzybkami, ale takimi ususzonymi w Polsce..przywoze co roku wielki sloj, albo mama mi przysyla..Moja ciocia zbiera, suszy i rozdaje o rodzinie oczywiscie ziemniaczki, sledzik na zakaske i karpatka na deser
na swieta czywiscie bigosik, slatka warzywna, jakies miesko smazone

mi tez te kupne kartoffelsalaty nie smakuja ale jak gdzies jestem w gosciach i wiem ze ktos robil sam to chetnie jem

Witam Nowe Dziewczyny
ogorekpazurek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 19:46   #1319
201608040942
Konto usunięte

tonia a czemu ty tutaj nie pojdziesz do dentysty? Nie masz ubezpieczenia? Jesli masz to wiele rzeczy tu masz na kase chorych a w Pl to pewnie idziesz prywatnie a jak nie to i tak placisz za te rzeczy co tutaj masz na darmo.
Jak jezyka nie znasz to poszukaj sobie polskiego dentysty.
Ja wole isc tutaj bo w Pl bede musila placic, a po co skoro moje doswiadczenia sa tekie ze i tutaj lepszy dentysta, a przynajmniej z tym co bylo 10 lat temu w PL bo moze teraz jest lepiej, a ja nie wiem.

ogorek tak i zelazo tez, bylo jak nalezy to moglam oddac. Kolejny raz moge przyjsc 4 lustego.
ja to suszone grzyby kupuje w aldiku i ich kartofelsalat tez mi smakuje, ale i tak czesciej kupujemy ten z szynka jesli wogole kupujemy, bo ja salatki to robie czesto sama. Patrze do lodowki co mi tam zalega, patrze czy mam jeszcze jakies puszki z groszkiem itp, laduje wszystko do miski, daje majonez, przyprawiam i gotowe.
Klasyczny niemiecki kartoffelsalat to gotowane kartofle, ogorki kiszone i smazony boczek do tego majonez przyprawy i po krzyku. Niemcy nawet na fleischsalat mowia kartoffel, a ja ciagle sie dziwie czemu. Na nasza warzywna salatke to tez kartoffel u nich wszystko to kartoffel nawet jak nie ma kartofli w srodku hihihi.
ja na wigilie to tez robie rybe ale filety, a od 2 lat paluszki bo moje chlopaki bardziej takie wola. Do tego sledzie w oleju z przecierem( pychota sama jem bo moi nie rusza), czerwony barszczyk i pieczarki w sosie smietanowym, do tego pierogi, ale nie nasze. Kupuje te wloskie rzeczy co to jak pierogi wygladaja, a za usza robi tortellini bo wygladaja jak nasze uszka i jesli mnie pamiec nie myli to wszystko na wigilie.
A nie wroc, od kilku lat tez gotuje wczesniej mniejsze kartofle, przekrawlam je na pol i przed kolajca sole, posypuje curry skrapiam oleje i zapiekam w piekarniku i to zamiast chleba jest. Na koniec mozna na kazdy jeszcze pacnac cream freache czy jak to sie tam pisze. pychotka dla mnie.

Edytowane przez 201608040942
Czas edycji: 2012-11-12 o 19:53
Stary 2012-11-12, 20:03   #1320
ogorekpazurek
Wtajemniczenie

aha..no to musze sie postarac o skok mojej heoglobiny, bo za tydzien mam termin na pobranie krwi, ale tylko jak bedzie poziom 12,5 wynosil..a u mnie ostatnio bylo 10,9...
ogorekpazurek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości