|
|||||||
| Notka |
|
| Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy dostałeś/aś rozgrzeszenie na spowiedzi z nieczystości przedmałżeńskiej? | |||
| Tak, dostałem/am rozgrzeszenie |
|
268 | 81,21% |
| NIe, nie dostałem/am rozgrzeszenia |
|
62 | 18,79% |
| Głosujący: 330. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#31 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak się spowiadacie z seksu?
Cytat:
I jaki to ma sens :roleyes: Dla mnie to wszystko jest chore Dlatego omijam kościół.Za dużo tam sprzeczności,zakłamania,o szustwa No,ale nie o to chodz w tym wątku Więc może coś ciekawego jeszcze się tu przytrafi
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
ekhm a co z tajemnica spowiedzi??
![]() Ja nie chodze od daaawna wiec nie mam takich problemów ,a nawet jakbym poszla to nie uprawiam sexu ( |
|
|
|
|
#33 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nie spowiadam się z uprawiania seksu, raz to zrobilam przed slubem i nie dostalam rozgrzeszenia
. Wiec nie widze sensu, aby to robic .
|
|
|
|
|
#34 |
|
Wtajemniczenie
|
No bo u mnie to jest tak: chodze do spowiedzi może ze 3 razy w roku, rzecz jasna przed świętami, a wtedy specjalnie przyjeżdżaja do pomocy franciszkanie spowiadać, no i pytają o wszystkie szczegóły
z "parafialnym" ksiedzem nie ma problemu, bo mówię ze"miałam nieskromne myśli i czyny" ( tak jak zreszta jest w "drodze do nieba" napisane
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
lol, ale czasem są tu pytania xD!
|
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez
![]() ale tak z ciekawosci zapytalam wlasnie TŻa, bo mu sie zdarza pojsc raz na jakis czas do kosciola, a nawet spowiedzi (choc jak sie go teraz zapytalam kiedy byl ostatnio to sobie przypomniec nie moze )no i zapytalam go czy sie spowiadal kiedys z seksu. stwierdzil, ze owszem. ja pytam co na to ksiadz, a on 'nic. luz'. to draze dalej temat czy przypadkiem nic nie dopytywal, a on "a co sie miał pytac? w jakiej pozycji? " no wiec u TZa w kosciele nie ma problemu ze spowiedzia z seksu widocznie |
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w kosciele nie byłam od roku, a u spowiedzi od hmm..chyba juz 3 lata mina, więc probelm z głowy
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
powiem Wam jedno ,wkurza mnie to ,że za takie coś nie można dostać rozgrzeszenia , mordercy dostają , normalni ludzie nie
|
|
|
|
|
#39 |
|
Zadomowienie
|
ja chodze do kosciola i chodze do spowiedzi i spowiadalam sie z sexu (odwalylam sie w koncu) Poszlam i mowie, ze wspolzylam ze swoim chlopakiem i stosuje antykoncepcje hormonalna, ksiadz sie pytal, czy wroce do tego, powiedziala, ze tak i tylko powiedzial costam, zebym uwazala, na to czy chlopak nie patrzy na mnie "przez pryzmat mojego ciala" i costam jeszcze, po czym uznal, ze jest zadowolony, ze przyszlam do spowiedzi, bo jest to spowiedz szczera i w ogole i dostalam malutenka pokute
I zaznaczam, ze byl to ksiadz w podeszlym wieku i do tego ma "tytul" proboszcza
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zadomowienie
|
nie chodzę do Kościoła(=nie spowiadam się), jestem nastawiona "anty" w stosunku do kleru.
na temat: to jest właśnie polska mentalność: wybiórczość. jesli ktoś wierzy i praktykuje to chyba powinien dostosować się do wszystkich zasad, dogmatów. nie mozna sobie wybierać- z tego sie wyspowiadam a z tego nie, bo nie uważam tego za grzech. ale rybka albo akwarium
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
Ciekawe czy ksiadz jak "pójdzie sobie na bok" dostanie rozgrzeszenie
Albo zakonnica która podciagnie kiece?? Ehhhh....
|
|
#42 |
|
Wtajemniczenie
|
Znam ten problem....
W ciągu roku byłam 3 razy u spowiedzi po kilku latach nie chodzenia bo mnie ksiadz z Jasnej Góry zraził jak byłam tam przed maturą... Byłam na Wielkanoc, komunie chrześnicy i Boże Narodzenie... i w dwóch przypadkach było tak samo.... mówiłam o cudzołożeniu (sex bez ślubu) a ksiądz powiedział ze tylko wtedy da mi rozgrzeszenie jak obiecam poprawę i nie będę juz tego robić... miłam do wyboru wysc bez rozgrzeszenia czyli tajk jakbym nie była u spowiedzi. lub obiecać no staraś się tego nie robić... moja kumpela jak jej o tym powiedziałam stwierdziła ze wdałaby sie z takim ksiedzem w dyskusje, ze ksiaeza tez sa nie bez grzechu, amy tylko slubu nie mamy itd.... może nastepnym trazem sprobuje sie z nim pokłócić , bo pozo mam coś obiecywac skorom predzej czy pozniej i tak to złamie... Moze bede mowic spałam ze swoim chłopakiem.... moze nie dosłyszy tego i nie bedzie sie czepiał
|
|
|
|
|
#43 |
|
Zadomowienie
|
Do kościoła chodzę czasem, do spowiedzi od wielu wielu lat już nie. Nie uważam się za katoliczkę ani osobę wierzącą. Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami, do kościoła chodziłam przykładnie co niedziela, do spowiedzi równie przykładnie dwa razy w roku, spowiadałam się ze współżycia z moim chłopakiem. Ksiądz był młody i bardzo życiowy
)
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
Zadomowienie
|
a kto mówił, że trwanie w wierze jest bułką z masłem?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#46 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Denerwuje mnie to, ze spowiadaja nas ksieza, którzy w wiekszosci nie maja czystego sumienia...:/
|
|
|
#47 |
|
Raczkowanie
|
Ja też się z tego nie spowiadam. Sex nie wywołuje u mnie jakiegokolwiek poczucia winy. Co więcej uważam że mogłabym by wzorem przykładnego życia dla niektórych
Poszłam do łózka TYLKO Z JEDNYM facetem po 2 latach znajomości, kiedy wiadomo było że chcemy spędzi z sobą całe życie, w tym roku bierzemy ślub. Moim zdaniem sex jest sexowi nierówny. Gdybym powiedzmy miała Tzw."przygodę" i przespałabym się z ledwo poznanym facetem to miałabym wyrzuty sumienia i przy okazji spowiedzi (2 razy w roku) pewni bym się z tego wyspowiadała. Ale dlaczego mam żałowa tego, że jestm blisko z facetem którego kocham nad życie, z którym spędzę resztę życia, będę mjie dzieci itp. Nasz sex to świętośc i baaardzo prywatna sprawa i nie mam zamiaru o tym opowiada jakiemuś obcemu facetowi tylko dlatego że nosi na sobie czarną kieckę![]() P.S. Dopisuję się do grona byłych maturzystek które po spowiedzi na Jasnej Górze u ojca paulina zaczęły się powaznie zastanawiac nad sensem przynależności do tej pięknęj organizacji jaką jest Kościól
|
|
|
|
|
#48 |
|
Raczkowanie
|
jak powiesz księdzu to da ci rozgrzeszenie i kaze przestać przestaniesz?
|
|
|
|
|
#49 |
|
Raczkowanie
|
A niby czemu mam przestac skoro nie załuje, daje mi to przyjemność?? A Ty zrezygnowałabys z czegoś co jest piekne i cudowne??
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#50 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#51 |
|
Zadomowienie
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
spowiadam sie w czestotliwosci mniej wiecej raz na rok. a jak juz dojdzie do tego cudnego momentu to mowie te same grzechy co przy spowiedzi przed komunią
![]() nigdy sie z tego nie wyspowiadam!
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
Nigdy się jeszcze nie spowiadałam z tego, że współżyję. Póki co nie odwiedzam kościoła- choć byłam w sobotę, na ślubie. Całą mszę przegadałam z Tż i kuzynkami.
Poki co mieszkam z rodzicami i próbują wymusić na mnie bycie katoliczką. Z chwilą wyprowadzki kościoł mnie nie zobaczy.
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
nie chodze do kosciola ale ze 3 razy od czasu rozpoczeciua wspolzycia bylam u spowiedzi i nigdy nie spowiadalam sie z tego bo nie zaluje i tak szczerze mowiac nie uwazam tego za grzech wielki bo mam partnera stalego , tego samego od poczatku ,planujemy przyszlosc wiec z czego tu sie spowiadac ;P
|
|
#55 |
|
Raczkowanie
|
Nie spowiadam się, ponieważ uważam, że rozgrzeszyć może mnie jednynie sam Bóg, a nie ksiądz, który jest zwykłym człowiekiem, takim jak ja. I z jakiej to niby racji mam mu wyznawać swoje grzechy? To, czy uprawiam seks przedmałżeński nie powinno go interesować.
Ponad to, przy spowiedzi obiecujemy poprawę, a ja akurat w tym przypadku nie mam zamiaru się poprawiać |
|
|
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
"dopuscilam sie czynow lubieznych"
taka oto slyszalam gdzies kiedys formulke ![]() bardzo ladna zreszta noo ja jeszcze nie rozpoczelam zyciu seksualnego... ale czy bede sie z tego spowiadac trudne, pewnie zrezygnuje z kosciola w ogole bo to taka ingerencja w zycie... ja mam swoja wlasna religie, swoje wlasne sumienie... a religia katolicka mowi ze cos co krzywdzi ktoras ze stron jest grzechem... ksiadz bardzo motal sie gdy musial nam objasnic jak to jest z calowaniem ![]() ![]() ale w koncu wyszlo na to ze to ni grzech, jesli jest z milosci i ma na celu pokazanie sobie ze ktos jest wazny, ze sie go kocha. .. i nie tylko wiec skoro ksiadz tak mowi to ja sobie to tez na seks wytlumacze ![]() P.S. probowalam sie kiedys spowiadac pettingu ![]() nieudolnie bo ksiadz mi przerwal w polowie i sie zapytal "calowalas sie z nim? tak; siedzialas mu na kolanach? tak (:O) TO ZLE!! ;-) i zaczal o czyms tam gadacusmialam sie i poszlam ahhhh ;-)
|
|
#57 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
u spowiedzi byłam tylko raz w życiu przed komunią i póki co się tam nie wybieram.
nikogo nie zabiłam ani nie okradłam, a to,że uprawiam sex ze swoim chłopakiem to wg. mnie dowód naszej miłości, a nie potępienie w oczach Boga.
|
|
|
#59 |
|
Raczkowanie
|
mmm
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
nie spowiadam sie z tego gdyz jestem zona i staramy sie o dzidzie
hihi a wczesniej nie spowiadalam sie z tego bo jak to pieknie giraffe ujela nie mialam czego zalowac
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Seks
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:01.

a co? miałam kłamać na spowiedzi? ;> teraz to już się z tego nie spowiadam. no bo jak mam się spowiadać z czegoś, co i tak wiem, że będę dalej robić? sama chciałam założyć taki wątek, żeby dowiedzieć się jak Wy załatwiacie sprawę spowiedzi. chętnie sobie poczytam
Dlatego omijam kościół.Za dużo tam sprzeczności,zakłamania,o szustwa
No,ale nie o to chodz w tym wątku 

. Wiec nie widze sensu, aby to robic
.
z "parafialnym" ksiedzem nie ma problemu, bo mówię ze"miałam nieskromne myśli i czyny" ( tak jak zreszta jest w "drodze do nieba" napisane