|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 7 861
|
Oliwa z oliwek a olej rzepakowy.
kochane, oglądałam ostatnio wiem co jem i zgłupiałam. Kiedyś będąc na diecie do wszystkiego (oprócz smażenia) używałam oliwy z oliwek sądząc, że jest najlepsza, najzdrowsza i w ogóle naj... Teraz słyszę, że olej rzepakowy (który jest tańszy i pozbawiony charakterystycznego zapachu jaki ma oliwa) jest równie zdrowym źródłem tłuszczu.. Jak to w końcu jest? Będąc na diecie lepiej używać oliwy czy jednak oleju rzepakowego? A może nie ma to zbytniego znaczenia? Na co zwracać uwagę kupując i olej i oliwę?
Mam tu na myśli spożywanie oleju/oliwy na zimno.
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-05
Lokalizacja: Olsztyn/Warszawa
Wiadomości: 136
|
Dot.: Oliwa z oliwek a olej rzepakowy.
Olej rzepakowy jest doskonałą opcją do smażenia, ponieważ jest odporny na wyższą temperaturę. Oba produkty są dobrym źródłem jedno-i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Najlepiej łączyć je w diecie a nie rezygnować z dobrodziejstw jednego na korzyść drugiego
![]()
__________________
http://to-be-skinnyy.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 22 119
|
Dot.: Oliwa z oliwek a olej rzepakowy.
Cytat:
![]() Olej rzepakowy charakteryzuje się pozytywnym stosunkiem kwasów Omega 3 do 6 ![]()
__________________
BLOG - zdrowe odżywianie, ćwiczenia, motywacja Jeżeli chcesz się ze mną szybko skontaktować napisz mail ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Cambridge
Wiadomości: 1 320
|
Dot.: Oliwa z oliwek a olej rzepakowy.
Kazdy tluszcz ma tyle samo kalorii. Olej rzepakowy jak rowniez oliwa sa zdrowe jesli uzywamy ich w rozsadnej ilosci i to na zimno. Natomiast po usmarzeniu tluszcze traca swoje dobre wlascwosci. Z tego co slyszalam odporniejszy na wysokie temperatury jest rzepakowy jak Kama wyzej wspomniala. Oliwa ma niska temperature dymienia i wytwarzaja sie w niej w wysokich temperaturach niebezpieczne dla zdrowia substancje.
__________________
Odchudzam sie, bez kija nie podchodz... 82kg/170cm, cel: 62kg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-06
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 5 698
|
Dot.: Oliwa z oliwek a olej rzepakowy.
A na czym najlepiej usmażyć sobie jajecznicę? Na oleju rzepakowym będzie ok? Jakoś mi to nie pasuje szczerze mówiąc ale nigdy nie próbowałam
![]()
__________________
![]() Ćwiczę! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 7 861
|
Dot.: Oliwa z oliwek a olej rzepakowy.
Cytat:
![]() Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi ![]()
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 2 319
|
Dot.: Oliwa z oliwek a olej rzepakowy.
Jeśli wybór dotyczy tylko oliwy i oleju rzepakowego, to lepszy do smażenia jajecznicy jest olej rzepakowy, ale tak w ogóle, to najlepszym wariantem byłoby masło (tylko takie prawdziwe 82%, a nie wyrób masłopodobny).
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-06
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 5 698
|
Dot.: Oliwa z oliwek a olej rzepakowy.
Kurcze a ja gdzieś słyszałam, że na maśle nie można smażyć (chyba, że na klarowanym), to zaczęłam używać oliwy z oliwek no a teraz ten rzepakowy i zgłupiałam
![]()
__________________
![]() Ćwiczę! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 2 737
|
Dot.: Oliwa z oliwek a olej rzepakowy.
Cytat:
![]() Jest tylko wyjątek - przygotowywanie jajecznicy, bo białko akurat ścina się w stosunkowo niskiej temperaturze (ok 60 stopni), trwa krótko, więc jako tako nie powinno dojść do rozkładu termicznego masła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-06
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 5 698
|
Dot.: Oliwa z oliwek a olej rzepakowy.
Hmm a jeśli najpierw smażę szynkę, po chwili pomidora a dopiero na końcu dodaję jajko? To już jednak chwilę trwa...
__________________
![]() Ćwiczę! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 2 737
|
Dot.: Oliwa z oliwek a olej rzepakowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 22 121
|
Dot.: Oliwa z oliwek a olej rzepakowy.
do smażenia używać należy tłuszczy _rafinowanych_ . w procesie produkcji zostają oczyszczone i przystosowane do użytku w wysokich temperaturach.
Natomiast wszelkie oleje i oliwa, tłoczone na zimno, należy chronić przed wysokimi temperaturami bo tracą swoje waściwośći a na dodatek w wyniku palenia się w wysokich temperaturach stają się szkodliwe i wyzwalają się w nich substancje rakotwórcze. Dlatego, do sałatki, czy tam do dolania do już gotowej, nawet gorącej potrawy na talerzu, np. oliwa z pierwszego tłoczenia extra vergin, czy tam olej lniany niskolinolenowy, olej rzepakowy, słonecznikowy, sezamowy itp. tłoczone na zimno. Mit oliwy to jako jedynego zdrowego tłuszczy to mit, jest zdrowa ale nie jedyna- tak samo cenne są inne, np. lniany bo ma najlepsze proporcje omega 3i6, sezamowy bo obniża ciśnienie tak samo skutecznie jak leki, itd, itp. Najzdrowsza jest różnorodność. Do smażenia, ![]() Tak samo z masłem - do jedzenia na zimno zwykłe masło, do smażenia tylko masło klarowane tzw. ghee bo jest oczyszczone do czystego tłuszczu więc się nie pali przy smażeniu.
__________________
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 2 319
|
Dot.: Oliwa z oliwek a olej rzepakowy.
Do dłuższego smażenia mogę polecić olej kokosowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-05
Lokalizacja: Olsztyn/Warszawa
Wiadomości: 136
|
Dot.: Oliwa z oliwek a olej rzepakowy.
No bo generalnie kokosowy chyba najlepszy do smażenia
![]()
__________________
http://to-be-skinnyy.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-11
Wiadomości: 294
|
Dot.: Oliwa z oliwek a olej rzepakowy.
osobiście to ja przerzuciłam się z oliwy z oliwek na olej z pestek winogron, dla mnie jest łagodniejszy w smaku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 1 923
|
Dot.: Oliwa z oliwek a olej rzepakowy.
Do długiego smażenia-tylko smalec/olej kokosowy.
Do jajecznicy-no nie, no do jajecznicy to musi być masło!!! ![]() Do krótszego-rzepakowy, do sałatki-rzepakowy albo oliwa z oliwek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:12.