![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Proszę zdjąć biustonosz
Zdarzyło Wam się, żeby lekarz ogólny kazał Wam zdjąć biustonosz do badania stetoskopem?
Byłam dziś u nowej lekarki, z racji tego że się mieszkam w miejscu studiów musiałam uzupełnić deklarację wyboru lekarza, nie wiedząc na kogo trafię, a tu taka sytuacja. Lekarka do której chodziłam w rodzinnej miejscowości nigdy nie kazała mi się całkowicie rozbierać, tylko koszulkę ściągałam i osłuchiwała mnie normalnie, w biustonoszu. Dodam, że nie mam jakichś wielkich piersi, które by przeszkadzały czy coś. Ogólnie pani doktor była strasznie nieprzyjaźnie nastawiona, zasugerowała mi, że przyszłam po zwolnienie z zajęć ![]() Przepisała mi inhalacje z olejkiem. Ale mam wątpliwości co do jej kompetencji. Co o tej sytuacji sądzicie?
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Proszę zdjąć biustonosz
Cytat:
Edytowane przez kennedy Czas edycji: 2012-11-13 o 21:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Biustonosz przeszkadza w prawidłowym przeprowadzeniu badania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nie widzę nic dziwnego w zdejmowaniu stanika do osłuchiwania. Idziesz do lekarza, od starożytności wiadomo, że pacjenta należy obejrzeć, dotknąć, posłuchać. Dużo wygodniej bada się bez stanika.
Myślę, że lekarka nie robi tego "bo lubi" tylko z przyczyn technicznych. Niedopełnienie badania mogłoby dla niej mieć negatywne konsekwencje. Jeśli chodzi o kompetencje - idź do innego lekarza jeśli masz wątpliwości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja zawsze jestem proszona o zdjęcie biustonosza do badania
kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1235941 ciuchy https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1126161 książki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1144051 wish https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1261853 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczyny.
Ja się po prostu nigdy wcześniej z czymś takim nie spotkałam, więc mnie to zaskoczyło. Ani moja lekarka rodzinna tak nie robiła, ani ta która przyjmowała w jej zastępstwie. Dlatego wolałam spytać, jak to wygląda u Was. Cytat:
I nie wiem jak to zrobić, no bo żeby pójść na wizytę, muszę mieć już lekarza wybranego. A skąd mam wcześniej wiedzieć, czy jest to osoba z którą będę się umiała porozumieć?
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Mi się nigdy nie zdarzyło aby lekarz kazał zdjąć mi stanik, nawet jak leżałam w szpitalu... Jeżeli poprosił by żebym go ściągnęła nie widzę w tym nic złego, przecież to lekarz..
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
![]()
A mnie się nigdy nie zdarzyło przez cały mój żywot aby mnie proszono o zdjęcie biustonosza u lekarza ogólnego.
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czyli wychodzi na to, że zależy na kogo się trafi.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
mnie nigdy nie proszono i po prostu wstydzilabym sie osobie z osiedla wywalic cycuszki
![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
To nie chodzi o to, na jakiego się lekarza trafi. Stanik przykrywa sporą część ciała - pola płucne oraz utrudnia osłuchiwanie serca, w związku z czym pomijanie tego elementu, albo osłuchiwanie "przez" może być niemiarodajne.
Poza tym lekarz pierwszego kontaktu jest również od tego by wyłapać nowotwory sutka ![]() Autorko - podpytaj w rejestracji kogo polecają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Pierwszy raz słyszę o zdejmowaniu stanika do badania
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Mi też nie kazano. Ewentualnie Pani Doktor tylko np. wsuwała stetoskop pod zapięcie, jeśli jej przeszkadzało, lub sama przesuwała ramiączka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wiem, mam strasznie negatywne wrażenia z tej wizyty. Jakoś tak nieprzyjemnie się na mnie patrzyła, tak oceniająco. Widziałam że zamiast patrzeć mi się w oczy, patrzyła np. jak ubieram zapinam płaszcz, zakładam rękawiczki itp. Tak się patrzyła jak przeważnie ludzie patrzą, żeby ocenić czy mają do czynienia z kimś na poziomie czy z plebsem ![]() A jak się dopytywałam co z tym nieszczęsnym głosem robić, czy to przypadkiem astma nie będzie (mam alergię), to ona mi mówi, że takimi rzeczami się alergolog zajmuje i ona może mi wypisać skierowanie. Czyli taka spychologia. Muszę się dowiedziec w rejestracji czy ktoś tam jeszcze oprócz niej przyjmuje. A nawet nie wiem jak babka ma na nazwisko.
Edytowane przez TheKey Czas edycji: 2012-11-13 o 21:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
O ile dobrze pamiętam to nikt nie kazał mi sie zupełnie rozbierać...ale ja mam małe piersi i mikroskopijny stanik, a czasami byłam bez.Jednak sama sie dziwiłam,że lekarzom to nie przeszkadza, bo ja bym wolała badać mając całkowity dostęp do osłuchiwanych obszarów i pełne pole manewru
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Kiedyś jak chodziłam na radioterapię to musiałam przejść kawałek bez stanika i do badania też bez ale nie widziałam w tym problemu tylko swoje dobro ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Mnie nie proszono o zdjęcie stanika, co najwyżej o zsunięcie ramiączek
![]()
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Mnie też nigdy o to nie proszono, jestem zaskoczona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Nie, raczej mnie o to nie proszono. Chyba, że byłam osłuchiwana pod kątem serca, wtedy kardiolog kazał mi zdjąc do badania stetoskopem biustonosz. Wczesniej nie pamietam, a takie cos raczej nie umkneloby mojej uwadze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Biustonosz jest z materiału, przy naciąganiu obwodu (podczas wdechu) materiał może trzeszczeć, przy osłuchiwaniu to ważne, bo może fałszować szmery itp.
Tak mi tłumaczył to lekarz, żadnego innego powodu nie podał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Nigdy nie trafiłam na lekarza internistę który kazał by zdjąć biustonosz. Za to u kardiologa do ekg musiałam.
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale już kwestia lekarza to chyba trochę inna bajka. w mojej przychodni internistów przyjmuje 10, jak się zapisywałam do przychodni to faktmusiałam sobie niby wybrać 2 lekarzy rodzinnych (akurat wybierałam w ciemno), ale teraz jak się umawiam i nie zalezy mi na czasie to mogę chodzić do każdego po kolei. i też kiedyś mnie poproszono o zdjęcie stanika.
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Kilka razy mi się zdarzyło coś takiego. Raz nawet na kontroli w medycynie pracy, jak podbijałam książeczkę sanepidowską.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Raróg
|
Muszę zdjąć, to zdejmuję, nie to nie, nigdy mnie to aż tak nie zastanawiało, no może gdyby np. dentysta kazał mi zdjąć stanik, to już bym się zdziwiła.
Lekarza też zmieniałam z niemiłego na fajnego, wystarczy popytać ludzi, a dziś to już nawet sprawdzić w necie i lekarza, i przychodnię nawet z niewielkiego miasta (np. znanylekarz lub rankinglekarzy czy inne takie).
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam się. Bezwzględnie należy zdejmować biustonosz do osłuchiwania. Może zaburzać zjawiska osłuchowe, utrudniać ocenę symetrii klatki piersiowej i ogólnie samo osłuchiwanie, opukiwanie itd. Cytat:
Ale osłuchać serca w staniku się już nie da. W każdym razie nie da sie tego zrobić porzadnie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Mnie również nie. Osłuchiwanie zawsze w biustonoszu, ewentualnie rozpiętym, ale nie ściągniętym. Co wcale nie znaczy, że zdejmowanie jest dziwne. Po prostu u lekarza ogólnego nigdy nie musiałam.
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2012-11-14 o 07:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:29.