Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2470 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-14, 22:04   #74071
dorka_tw
Rozeznanie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci

Cytat:
Napisane przez Kociasta Pokaż wiadomość
Martek_ dzięki!
Aileen cudo!
Dziewczyny, myjecie OMO? Zastanawiam się, jak ta metoda może domywać włosy, skoro mamy na nich olej, piana z szamponu tylko po nich spływa (b. rozcieńczona) i jeszcze dokładacie odżywkę? Jakim cudem to się sprawdza? Poważnie nie macie strąków?
Też mam wątpliwości co do tej metody. U mnie mała odżywka zazwyczaj spłaszcza włosy, a tutaj oleje, odżywki. Trochę tego dużo.
Mam zamiar spróbować jak wykończe odżywki z silikonami, bo szkoda

dorka_tw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 22:17   #74072
luzjulka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
jakiś wątek kulinarny sie tworzy

muszę Cie zmartwić, ale w tej odzywce keratyna wystepuje tylko w nazwie

o szlag by to !!! a byłam przekonana, że za taką cenę tam jest coś porządnego .... te kilka lat temu na składy w ogóle nie zwracałam uwagi ;D teraz już wiem, że na pewno nie kupię dziękuję
luzjulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 22:23   #74073
201801220933
Konto usunięte

dorka_tw, Kociasta: Dzięsiątki dziewczyn stosuje te metody i mają cudowne loczki i fale (zajrzyjcie na codziennik) więc taki nagły sceptycyzm jest niezasadny. Przecież nikt by tego nie stosował, jeśli efektem byłyby strąki. T rzeba tylko dobrać metody i kosmetyki odpowiednie dla siebie , co związane jest czasem z wieloma nietrafionymi próbami, ale efekty po cg są tego warte . Każde włosy lubią co innego, różne czasy trzymania na włosach, inne kosmetyki. Ja też kombinuję i jedne metody sie sprawdzają a inne nie, ale sprawia mi to przyjemność, i w rezultacie stan włosów z miesiaca na miesiąc się poprawia, trzeba tylko trochę cierpliwości.

Edytowane przez 201801220933
Czas edycji: 2012-11-14 o 22:26
201801220933 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 22:30   #74074
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez "niusia" Pokaż wiadomość
Mycie Hegronem to niewypał. Nałożyłam olej, po odpowiednim czasie zmoczyłam włosy i wmasowałam dokłądnie solidną porcję odżywki, rozczesałam włosy i pochodziłam tak z 10 minut; przez jakieś 5 minut nie chciała się spłukać, więc w końcu zmyłam ją szamponem. Włosy szorstkie i rozprostowane, bez połysku... Dodatkowo wypadło ich bardzo dużo, prawdopodobnie przez to, że wmasowałam hegron w skalp, bardzo dokładnie tak jak trzeba było.
Nałożyłam sprawdzoną artiste i umyję włosy zwyczajnie :/
... specjalnie nałożyłam olej bardzo oszczędnie, zeby było łatwiej go zmyć :/ Nie wiem, co zrobiłam nie tak...
a próbowałaś olej kłaść na odżywkę? Ja wtedy zmywam włosy samą wodą.
sam olej tez zmywam odżywką ( hergon niestety dla mnie ma niezrozumiała konsystencje kupilam raz i wiecej go nie chce) ale odżywką rozcieńczoną wodą w kubeczku.
Oleju nie nałożyłaś na skóre, ze tyle włosów wypadło?
Artiste sama tez chyba niedopszzz - jaiegos emolienta może dołącz?
Cytat:
Napisane przez luzjulka Pokaż wiadomość
o szlag by to !!! a byłam przekonana, że za taką cenę tam jest coś porządnego .... te kilka lat temu na składy w ogóle nie zwracałam uwagi ;D teraz już wiem, że na pewno nie kupię dziękuję
zobacz ile kasy zostanie na zgodne z CG odżyweczki
ładna keratyna jest własnie we wspomnianej artiste z Drogerii Natura za całego piątaka bedziesz mieć extra odżywke proteinową.

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 22:33   #74075
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
A mi się coś wydaje, że nowa wersja (ja mam resztę starej) keratynę w składzie ma ale nie oznacza to, że warto kupić

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 22:38   #74076
luzjulka
Przyczajenie

hmm podejrzewam, że jak dla mnie nie warto
no to śmigam jutro do Natury po tą, co polecacie

dziewczyny, a mam jeszcze takie pytanie
bo ja dokładnie od tygodnia nie używam szczotki ;D no ale zmieniłam też odżywkę do mycia na isanę z proteinami pszenicy, a mój skalp okropni marudzi, coś mnie ciągle drażni ;/ no i nie wiem ...myślicie ze to od braku szczotki czy jednak coś nie tak z tą odżywką?
luzjulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 22:59   #74077
dorka_tw
Rozeznanie

Cytat:
dorka_tw, Kociasta: Dzięsiątki dziewczyn stosuje te metody i mają cudowne loczki i fale (zajrzyjcie na codziennik) więc taki nagły sceptycyzm jest niezasadny. Przecież nikt by tego nie stosował, jeśli efektem byłyby strąki. T rzeba tylko dobrać metody i kosmetyki odpowiednie dla siebie , co związane jest czasem z wieloma nietrafionymi próbami, ale efekty po cg są tego warte . Każde włosy lubią co innego, różne czasy trzymania na włosach, inne kosmetyki. Ja też kombinuję i jedne metody sie sprawdzają a inne nie, ale sprawia mi to przyjemność, i w rezultacie stan włosów z miesiaca na miesiąc się poprawia, trzeba tylko trochę cierpliwości.
Wiem, że coś w tej metodzie musi być, że wszyscy ją używają, ale jak sama powiedziałaś każde włosy lubią coś innego, a moje muszą mieć minimalną ilość odżywki, żeby fajnie wyglądać i nawet spłukiwanie nie zawsze pomaga

Mam pytanko, nie wiem w którym momencie zabezpieczać końcówki. Bo włosy myje wieczorem, jak są wilgotne to związuje więc suche są rano. Kiedy dawać preparaty? na mokre czy suche? Pewnie pytanie jest banalne, ale cóż

Stary 2012-11-14, 23:05   #74078
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
Ja mogę jeszcze dodać żebyś nie zapomniała o proteinkach - są w żółtku i żelatynie, ale warto jeszcze sprawić sobie coś z keratyną/jedwabiem bo są na tyle małe, że daja radę wniknąć do włosa. Chyba że już coś masz? Jeżeli nie - różowa artiste z natury bardzo fajną opcją jest
Musiałam dzisiaj wyskoczyć z pracy na chwile, stoimy z kolegą na wietrze i nagle czuję jak mi włosy smierdzą jajkiem...

Cytat:
Napisane przez aga92929222 Pokaż wiadomość
Mi bez żółtka też wychodzi Przecież to tylko kwestia "przyklejenia" tej bułki
I bez też się moze udać w razie pytań proszę na Pw, zeby się dziewczyny nie buntowały że kulinarnym tu jedziemy

Cytat:
Napisane przez agrestor Pokaż wiadomość
Hej Konspiracja, poczytałam trochę w necie i dochodzę do wniosku że to chyba tak nie działa. Humektanty w wilgotne dni, na wysokoporowatych włosach naprawde wysuszają, bo 'wysysają' wodę. Czyli pozostaną nam emolienty
Tylko jakoś ja się nie umiem nauczyć. Jak ich używać ale nie przetłuścić włosów Czy naprawdę jedyną opcją są w takim razie silikony?
nie warto szukać, próbowlas Garnier Aik?

Cytat:
A to to akurat iluzja...

Cytat:
Hej tak czytam o tych strąkach, ja tu nowa jestem ale nieśmiało się wypowiem, ze u mnie po podcięciu problem zniknął...

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
konspiracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 23:08   #74079
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorka_tw Pokaż wiadomość
Wiem, że coś w tej metodzie musi być, że wszyscy ją używają, ale jak sama powiedziałaś każde włosy lubią coś innego, a moje muszą mieć minimalną ilość odżywki, żeby fajnie wyglądać i nawet spłukiwanie nie zawsze pomaga

Mam pytanko, nie wiem w którym momencie zabezpieczać końcówki. Bo włosy myje wieczorem, jak są wilgotne to związuje więc suche są rano. Kiedy dawać preparaty? na mokre czy suche? Pewnie pytanie jest banalne, ale cóż
spokojnie, nie słyszałam jeszcze o nikim, komu by OMO nie zmyło oleju czy pierwszej odżywki, także nie ma co panikować

co do końcówek - ja zabezpieczam mokre włosy po b/s jedwabiem, ale w sumie nie wiem, czy robię dobrze

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 23:09   #74080
margitta
Zakorzenienie

Hej, dawno mnie nie było Ostatnio mam mały kryzys i wtedy jakoś podświadomie unikam forum Nie mam się za bardzo czym chwalić, bo nie mogę dojść do ładu z włosami, brak mi cierpliwości. Przez ostatnie dwa miesiące już trzy razy nałożyłam bezsensownie farbę, która nie dała ŻADNEGO efektu, oprócz tego, że znowu robi mi się siano Oleje też jakby już nie działają. Przedstawiam moje falki po wycieniowaniu, jak widać na końcówkach jest ich dużo mniej niż było, ale za to wreszcie odstają porządnie od głowy, więc wyglądam dużo lepiej. I są znacznie lżejsze (wy też tak macie, że włosy wam ciążą, zwłaszcza po ciężkim dniu?). Ogólnie jestem zadowolona, tylko muszę znaleźć czas na te wszystkie zabiegi, które sprawiły, że miesiąc temu(!) miałam naprawdę włosy w idealnej kondycji
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 14.11.2012.jpg (41,2 KB, 52 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 14.11.2012b.jpg (44,4 KB, 54 załadowań)
Stary 2012-11-14, 23:12   #74081
201801220933
Konto usunięte

Cytat:
a próbowałaś olej kłaść na odżywkę? Ja wtedy zmywam włosy samą wodą.
sam olej tez zmywam odżywką ( hergon niestety dla mnie ma niezrozumiała konsystencje kupilam raz i wiecej go nie chce) ale odżywką rozcieńczoną wodą w kubeczku.
Oleju nie nałożyłaś na skóre, ze tyle włosów wypadło?
Artiste sama tez chyba niedopszzz - jaiegos emolienta może dołącz?
Ta metoda wydaje mi się jeszcze bardziej niemożliwa do wykonania, Spróbuję zmodyfikować mycie odżywką, może dałam jej za dużo? Ilość ma być taka, ze włosy są aż śliskie, czy odżywka na włosach ma być raczej niewyczuwalna/lekko wyczuwalna? Wiem, że możliwe sa procedery, o których piszesz, ale muszę się w to bardziej wgłębić i w końcu coś znajdę.
Nałożyłam olej łopianowy gp na skórę, ale robiłam to już wiele razy i do tej pory mi służył. Myślę, że to raczej wina hegrona. W takim razie mogę myć skalp szamponem?
Stracę włosy przez te eksperymenty :/, chyba musze wynaleźć jakiś suplement.
U mnie Artiste sprawdza się tez solo, ale "na wszelki wypadek" mieszam ją z odżywką granat i aloes alterry.
Stary 2012-11-14, 23:13   #74082
justyna_ju
Raczkowanie

GG do justyna_ju

Cytat:
hmm podejrzewam, że jak dla mnie nie warto
no to śmigam jutro do Natury po tą, co polecacie

dziewczyny, a mam jeszcze takie pytanie
bo ja dokładnie od tygodnia nie używam szczotki ;D no ale zmieniłam też odżywkę do mycia na isanę z proteinami pszenicy, a mój skalp okropni marudzi, coś mnie ciągle drażni ;/ no i nie wiem ...myślicie ze to od braku szczotki czy jednak coś nie tak z tą odżywką?
Chyba raczej odżywka, spróbuj jej nie stosować przez kilka dni

A ja dzisiaj planuję olejowanie z olejem ryżowym w roli głównej po raz pierwszy
I zauważyłam dzisiaj na wykładzie że mi się końcówki rozdwajają czas się wybrać do fryzjera chyba i tu mam problem co powiedzieć fryzjerce, żeby mi krzywdy nie zrobiła za wielkiej? doradźcie
Stary 2012-11-14, 23:16   #74083
201801220933
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez konspiracja Pokaż wiadomość
Hej tak czytam o tych strąkach, ja tu nowa jestem ale nieśmiało się wypowiem, ze u mnie po podcięciu problem zniknął...
Jesteś tu nowa i w dodatku chyba nie do końca przeczytałaś mój post dotyczący efektu strąków, bo chodzi o coś zupełnie innego niż zniszczenie, więc radzę odrobinę więcej tej nieśmiałości.
Stary 2012-11-14, 23:29   #74084
trythis
Raczkowanie

Witam wszystkie zakręcone!
Czytam i czytam wszystko co tu piszecie i w końcu postanowiłam skrobnąć dwa słowa (no może ciut więcej).
Jeszcze do niedawna katowałam włosy prostownicą i suszarką no bo przecież są 'proste' tylko trochę trzeba im pomóc. Wbrew pozorom włosy zawsze mi się kręciły, a jako dziecko miałam przeurocze loczki.
Dopiero teraz postanowiłam to 'zaakceptować' i wydobyć z nich to co najlepsze.

Od jakiegoś czasu intensywnie je odżywiam, stosuje oleje, maski, zrezygnowałam z silikonów.
Obecnie stosuję metodę OMO, która sprawdza się fenomenalnie! Pomimo moich obaw, że włosy będą się szybciej przetłuszczać i zbijać w strąki wcale tak nie jest. Odżywkę stosuję od linii uszu do dołu, na końce.
Z olei próbowałam: Alterrę z papają i migdałami, olej z kiełków pszenicy, z orzecha włoskiego, oliwkę Hipp.

Biorąc pod uwagę co z nimi wyprawiałam (farbowanie, prostowanie i inne cuda) myślę, że są w niezłej formie.
Teraz tylko muszę skutecznie wydobywać z nich skręt

Włosy na zdjęciu są jeszcze wilgotne, tak wyglądają jak wysychają same, bez niczego (żadnego żelu, pianki itp.)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1140124KOPIA.jpg (94,5 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1140119kopia.jpg (240,2 KB, 37 załadowań)

blog!

66 kg -> 64 kg -> 62 kg -> 60 kg -> 58 kg

CG - 11.11.2012

Edytowane przez trythis
Czas edycji: 2012-11-14 o 23:42
trythis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 23:45   #74085
dorka_tw
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez trythis Pokaż wiadomość
Włosy na zdjęciu są jeszcze wilgotne, tak wyglądają jak wysychają same, bez niczego (żadnego żelu, pianki itp.)
Duży potencjał, zazdroszczę
Rany, tutaj są same długie gęste włosy, czy ktoś ma jeszcze takie całkiem normalne.

Stary 2012-11-14, 23:46   #74086
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Jesteś tu nowa i w dodatku chyba nie do końca przeczytałaś mój post dotyczący efektu strąków, bo chodzi o coś zupełnie innego niż zniszczenie, więc radzę odrobinę więcej tej nieśmiałości.
czytam wszystkie posty w miarę możliwości i nie zawsze mam czas na odpisywanie, ale teraz muszę, bo aż mną rzuciło
jak ktoś jest nowy na forum i czytelnie pisze, że nieśmiało coś radzi, bo jemu pomogło, to naprawdę nie zasługuje na odpowiedź w tonie, który zaserwowałaś... nawet jeżeli coś nie do końca doczytał, ale jednak nie radzi nic szkodliwego
to fajnie, że ktoś dołącza do grona forumek i chce się dzielić wiedzą taką jaką ma, nie narzucając się jako "alfa i omega", ale ma chęci, żeby nie tylko czerpać, ale i dawać - nie zabijajmy tej życzliwości na starcie...

Edytowane przez katie100
Czas edycji: 2012-11-14 o 23:51
katie100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 23:48   #74087
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Ten SebaMed ladnie sie pieni i przy okazji nie plącze tez wlosow, wiec moze warto sprobowac

Tak mi jeszcze przyszła do głowy Alterra kofeinowa, nie jest to najlagodniejszy szampon, ale tez nie typowy zdzierak, ja sama nie mialam jeszcze z nia do czynienia, ale moze warto pokombinować
Który to dokładniej? Bo wpisałam w google i kilka wyskoczyło

O, kupię kofeinkę, kupię.

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Jak ja Ci zazdroszczę dostępu do DM-u…
Na odżywkę migdałowo-arganową już mi zrobiłaś ochotę
Jak wspaniale brzmi..

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
a ja dzisiaj wkurzona po całym dniu irytacji w pracy poszłam i najpierw kupiłam sobie kiecę (http://img19.allegroimg.pl/photos/or.../10/2788661077 hehehe
Fajniuchna! Ja przy moich barach jak u atlety takich nie mogę, ale podoba mi się

Cytat:
Musiałam dzisiaj wyskoczyć z pracy na chwile, stoimy z kolegą na wietrze i nagle czuję jak mi włosy smierdzą jajkiem...
Dobre . Ja tam nie śmierdzę po jajku

Cytat:
Napisane przez justyna_ju Pokaż wiadomość
I zauważyłam dzisiaj na wykładzie że mi się końcówki rozdwajają czas się wybrać do fryzjera chyba i tu mam problem co powiedzieć fryzjerce, żeby mi krzywdy nie zrobiła za wielkiej? doradźcie
http://kokardka-mysi.blogspot.com/20...toda-krok.html.

Też bym trochę swoje podcięła, bo końce suchawe. Ale ja sie juz do fryzjera nie wybiorę, muszę kupić nożyczki i sama ciachać będę

Cytat:
Jest fajnie, będzie jeszcze lepiej . Powodzenia w dalszej pielęgnacji

Cytat:
Napisane przez katie100 Pokaż wiadomość
jak ktoś jest nowy na forum i czytelnie pisze, że nieśmiało coś radzi, bo jemu pomogło, to naprawdę nie zasługuje na odpowiedź w tonie, który zaserwowałaś...
Też uważam, że zabrzmiało trochę niemiło, a można było to trochę inaczej ująć

Edytowane przez Martek_
Czas edycji: 2012-11-14 o 23:51
Martek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 23:57   #74088
sm1307
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Swoją drogą odżywki Alterry nie bardzo mi służyły. Jednak jest w nich za dużo wysuszającego alkoholu...
ja miałam granat i aleoes i też mnie nie powaliła za bardzo.
Cytat:
Napisane przez makowa_panienka89 Pokaż wiadomość
Wcześniej pisałam, że dzisiaj mój pierwszy raz z plunkingiem, a teraz Wam zdam relację. Po umyciu włosów szamponem BD, odżywka Garnier AiK na kilka chwil, a po spłukaniu i odciśnięciu nadmiaru wody z włosów Joaśka miodowa. Po chwili przerwy ugniatałam włosy z kremem do stylizacji - ok 10min., a potem na pół godz w bawełnianą koszulkę. Kiedy ściągnęłam koszulkę miałam przepiękne loki niestety musiałam dosuszyć włosy suszarką.... brałam w dłoń partie włosów, przybliżałam do skalpu i suszyłam chłodnym nawiewem ok 10min, a na koniec odgniotłam sucharki. No i niestety miałam lekki puch i taką "szopę"... Po kilku godz kiedy "szopa" odpuściła i włoski troszkę oklapły wyglądało to dużo lepiej, ale z kolei loki się troszkę rozluźniły Nie wyglądało to źle, ale chciałam osiągnąć inny efekt. Już wiem, że nast razem postaram się umyć włosy na noc. Przeważnie myję włosy na noc i rano wyglądają one dużo lepiej niż po suszarce, więc może osiągnę jakiś lepszy efekt. Swoją drogą czemu człowiek nigdy nie osiągnie tego co chce, to takie demotywujące czas na drożdże
Próbuj dalej, nie ma co się załamywać. Tym razem może nie do końca wyszło, ale co tam, przy kolejnym może będzie lepiej.
Cytat:
ja nakładam jedwab/krem zielony z Biedronki na końce po myciu, na wilgotne włosy. Rano już na suche odrobinę kremu tego zielonego jeszcze daję.
Cytat:
boskie!

Dzisiaj kolega pyta się mnie, ej Ty serio nie kręciłaś włosów i one same tak się układają? bo wcześniej miałaś proste, a teraz się kręcą Tobie tak.
i weź mu tłumacz

sm1307 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 00:12   #74089
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sm1307 Pokaż wiadomość
Dzisiaj kolega pyta się mnie, ej Ty serio nie kręciłaś włosów i one same tak się układają? bo wcześniej miałaś proste, a teraz się kręcą Tobie tak.
i weź mu tłumacz
wytłumacz kiedyś, fajna zabawa w pracy kiedyś koleżanka stwierdziła "ach, jak ja bym chciała mieć takie włosy jak Ty..." a ja na to "naprawdę byś chciała? to powiem Ci, co z nimi robię... " i dokładnie opisałam wszystko krok po kroku - na koniec mój zespół (było nas z 7 osób w pokoju) wyglądał tak

potem już wróciłam do dotychczasowej opowieści w wersji skróconej i na pytania o wałki itp. dalej tylko mówiłam, że zamiast prostować zaczęłam wygniatać z żelem
Stary 2012-11-15, 00:43   #74090
trythis
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sm1307 Pokaż wiadomość
boskie!
dziękuję!! )

u mnie mama jest zachwycona moją przemianą
odkąd pamiętam suszyła mi głowę żebym w końcu przestała je prostować i doczekała się

---------- Dopisano o 00:43 ---------- Poprzedni post napisano o 00:17 ----------

Cytat:
Napisane przez Aileen96 Pokaż wiadomość
Co sądzicie o moich włosach?
OMO zaczęłam jakoś 3 miesiące temu i takie rezultaty. Trzymam się tego co mi tutaj napisano. Tzn. Olej albo odżywka issana z olejkiem z baobasu , mycie szamponem ziołowym skalpu, garnier z avocado i masłem katrie (odżywka do spłukiwania) i bez spłukiwania z apteczki babuni mleko i miód.
Co mogę zmienić bo juz mi nudno Podajcie nazwy np masek albo urozmaicenia odżywek. Dodaję fotki

CUDOWNE! i motywujące

blog!

66 kg -> 64 kg -> 62 kg -> 60 kg -> 58 kg

CG - 11.11.2012
trythis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 01:11   #74091
Klaudenc
Moderator

Cześć kręconowłose
Zrobiłam dzisiaj pewien eksperyment i efekty są bardzo zadowalające, więc pomyślałam że którejś z Was może się ten sposób przydać.
Ostatnio bawiłam się w odżywki i w domowe sposoby, np. maseczka z jajka, jednak przez ostatni czas istny przesusz i puch na głowie spowodowany prawdopodobnie żelem, którego zaczęłam używać. Dosłownie nic nie pomagało, a mam trochę kosmetyków które cudów nie tworzą ale też nie szkodzą, dlatego będzie to taki bardzo ogólny przepis. Włosy mam dość grube i gęste, mocno się puszą i są dość sztywne, loko-fale, do połowy łopatek.
-Na 20 minut nałożyłam trochę oleju na całą długość
-Umyłam włosy szamponem
-Na skalp i włosy nałożyłam maseczkę Henna Wax (niestety tą zagraniczną, nie mam dostępu do polskich kosmetyków)
-Po dokładnym wmasowaniu dałam trochę odżywki Alberto Balsam jagodowej
-Na końcu łyżkę jogurtu i zakończyłam płukanką octową
Całą tą papkę na głowie wmasowywałam delikatnie we włosy przez parę minut, chociaż myślę że efekt byłby lepszy pod czepek i ręcznik na chociaż pół godziny.
Efekt? Włosy wygładzone, dobrze nawilżone, bez puchu, miękkie w dotyku i sprężyste. Co prawda moje kosmetyki zawierają silikony, ale wiem że niewielki miały w tym udział bo kosmetyków, które zawierają samą chemię moje włosy nie trawią i źle na nie reagują. Taki efekt naprawdę niewiele razy udało mi się uzyskać, pewnie bym zliczyła na palcach.
Powodzenia w pielęgnacji kręciołków
Klaudenc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 07:59   #74092
Aldrin
Zakorzenienie

Witam
U mnie jak nałożę olej na włosy to powstają strąki, wystarczy , że poleje je letnią wodą i po oleju nie ma śladu do tego włosy nie są jakoś super miękkie, dopiero jak je umyje odżywką i nałożę d/s to włosy robią się mięciutkie, więc ja się nigdy nie obawiałam, że można nie domyć oleju...

Kolejna sprawa... od 3 no prawie 4 miesięcy jestem cg włoski wyglądają na zdrowsze, boki się fajnie kręcą ale tył jest "prosty ale krzywy". Zawsze się u mnie włosy z tyłu mniej kręciły ale sądziłam, że w końcu coś drgnie a tu nic. Myślałam, że w nocy sie za mocno kręcę i włosy się prostują ale też nie, bo jak umyje głowę rano, wysuszę i zrobię wszystko inne to ten tył i tak nie jest kręcony no i nie wiem jak mam go "ruszyć" aby sie zaczął kręcić...
Stary 2012-11-15, 09:54   #74093
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Ta metoda wydaje mi się jeszcze bardziej niemożliwa do wykonania, Spróbuję zmodyfikować mycie odżywką, może dałam jej za dużo? Ilość ma być taka, ze włosy są aż śliskie, czy odżywka na włosach ma być raczej niewyczuwalna/lekko wyczuwalna? Wiem, że możliwe sa procedery, o których piszesz, ale muszę się w to bardziej wgłębić i w końcu coś znajdę.
Nałożyłam olej łopianowy gp na skórę, ale robiłam to już wiele razy i do tej pory mi służył. Myślę, że to raczej wina hegrona. W takim razie mogę myć skalp szamponem?
Stracę włosy przez te eksperymenty :/, chyba musze wynaleźć jakiś suplement.
U mnie Artiste sprawdza się tez solo, ale "na wszelki wypadek" mieszam ją z odżywką granat i aloes alterry.
Cytat:
oczekujesz pomocy a tak odnosisz sie do pozostałych forumowiczek
Poprzednim razem jak byłaś pamiętam, też ton postów pozostawiał wiele do życzenia, proszę pisz tak, jakbyś sama chciała by do Ciebie pisano

Metoda nakładania oleju na odżywkę jest powszechnie znana tu na forum, warto spróbować, mnie osobiście do mycia wtedy wystarcza sama woda.
Odżywki myjącej nie kładę tak jak opisujesz, myje metodą kubeczkową, polewam pianą włosy i spokojnie sie domywają.

---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Aldrin Pokaż wiadomość
Kolejna sprawa... od 3 no prawie 4 miesięcy jestem cg włoski wyglądają na zdrowsze, boki się fajnie kręcą ale tył jest "prosty ale krzywy". Zawsze się u mnie włosy z tyłu mniej kręciły ale sądziłam, że w końcu coś drgnie a tu nic. Myślałam, że w nocy sie za mocno kręcę i włosy się prostują ale też nie, bo jak umyje głowę rano, wysuszę i zrobię wszystko inne to ten tył i tak nie jest kręcony no i nie wiem jak mam go "ruszyć" aby sie zaczął kręcić...
skup sie w takim razie najbardziej na tych prosto- krzywych miejscach - pamiętaj o ugniataniu, o zelu, często ja osobiście żelu nie kładę nad karkiem, bo jak go nakładam mam głowę pochyloną to bym musiała pacnąć sie w potylicę tym żelem, a po wyprostowaniu okazuje sie, że tam mam zupełnie nie ruszone miejsce. Przyjrzyj sie jak u Ciebie to wyglada

Stary 2012-11-15, 10:14   #74094
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Duży potencjał, zazdroszczę
Rany, tutaj są same długie gęste włosy, czy ktoś ma jeszcze takie całkiem normalne.
Ja, ja! chociaż wolałabym też takie gęste i długie

Cytat:
czytam wszystkie posty w miarę możliwości i nie zawsze mam czas na odpisywanie, ale teraz muszę, bo aż mną rzuciło
jak ktoś jest nowy na forum i czytelnie pisze, że nieśmiało coś radzi, bo jemu pomogło, to naprawdę nie zasługuje na odpowiedź w tonie, który zaserwowałaś... nawet jeżeli coś nie do końca doczytał, ale jednak nie radzi nic szkodliwego
to fajnie, że ktoś dołącza do grona forumek i chce się dzielić wiedzą taką jaką ma, nie narzucając się jako "alfa i omega", ale ma chęci, żeby nie tylko czerpać, ale i dawać - nie zabijajmy tej życzliwości na starcie...

Cytat:
Poprzednim razem jak byłaś pamiętam, też ton postów pozostawiał wiele do życzenia, proszę pisz tak, jakbyś sama chciała by do Ciebie pisano

Cytat:
Metoda nakładania oleju na odżywkę jest powszechnie znana tu na forum, warto spróbować, mnie osobiście do mycia wtedy wystarcza sama woda.
Odżywki myjącej nie kładę tak jak opisujesz, myje metodą kubeczkową, polewam pianą włosy i spokojnie sie domywają.
Dokładnie, warto przetestować

Cytat:
skup sie w takim razie najbardziej na tych prosto- krzywych miejscach - pamiętaj o ugniataniu, o zelu, często ja osobiście żelu nie kładę nad karkiem, bo jak go nakładam mam głowę pochyloną to bym musiała pacnąć sie w potylicę tym żelem, a po wyprostowaniu okazuje sie, że tam mam zupełnie nie ruszone miejsce. Przyjrzyj sie jak u Ciebie to wyglada

Kurcze, czytacie mi w myślach

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 10:18   #74095
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość

Kurcze, czytacie mi w myślach
Boszzzz teraz jak to wyboldowałaś to sama parsknęłam

Stary 2012-11-15, 10:38   #74096
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:
Skąd w Tobie tyle jadu?

Dziewczyny już napisały jak oceniają Twoją wypowiedź............, wiec dodam tylko gwoli ścisłości, że chyba Ty nie doczytałas moich postów, bo tzw. efekt strąków nie był u mnie spowodowany zniszczeniem. Moje włosy nie były zniszczone bo podcinałam je często schodząc z cieniowania, one były równe... i przy stylizacji na fale i braku używania grzebienia narzekałam na efekt strączkowania. Teraz po podcięciu i wycieniowaniu włosów nie narzekam

A jak juz mamy sobie coś "radzić" to ja Tobie radzę odrobinę więcej pokory i grzeczności oraz umiejętności czytania za zrozumieniem

Cytat:
Czytam i czytam wszystko co tu piszecie i w końcu postanowiłam skrobnąć dwa słowa (no może ciut więcej).
Piękne, ale potencjał

Cytat:

Właśnie, co Ciebie tak mało? Gdzie się podziewasz?

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość

Też uważam, że zabrzmiało trochę niemiło, a można było to trochę inaczej ująć
No coż niektórzy chyba są 'serdeczni" inaczej

Co do jajka, to poza smrodkiem, efekt mi się podoba, wiec możliwe że będe powtarzać...

Cytat:
wytłumacz kiedyś, fajna zabawa w pracy kiedyś koleżanka stwierdziła "ach, jak ja bym chciała mieć takie włosy jak Ty..." a ja na to "naprawdę byś chciała? to powiem Ci, co z nimi robię... " i dokładnie opisałam wszystko krok po kroku - na koniec mój zespół (było nas z 7 osób w pokoju) wyglądał tak

potem już wróciłam do dotychczasowej opowieści w wersji skróconej i na pytania o wałki itp. dalej tylko mówiłam, że zamiast prostować zaczęłam wygniatać z żelem

Jak to koleżanka skomentowała?

Znalazłam gdzieś info że płukankę octową warto stosowac co któryś raz? Dlaczego??? Mi bardzo służy. Czy coś grozi moim kłakom jeśli będę ją stosować po każdym myciu?

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą

Edytowane przez konspiracja
Czas edycji: 2012-11-15 o 10:41
konspiracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 10:55   #74097
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ----------

Opisałaś to idealnie może faktycznie za mało się skupiam na tym tyle, bo ciężko mi tam nakładać żel zawsze tylko trochę go nałożę na tył a skupiam sie na bokach i po bokach widać efekty muszę nad tym popracować dziękuje za rade
Stary 2012-11-15, 10:55   #74098
agrestor
Raczkowanie

Cytat:

nie warto szukać, próbowlas Garnier Aik?
Kupiłam go już jakiś czas temu po przecenie w rossmanie, a że moja ostatnia odżywka z babassu już się skończyła [R.I.P ;( ] wczoraj garniej poszedł w ruch. włosy są miłe, trochę mniej puszu, ale bez rewelacji

Dziewczyny! Znalazłam chyba jeden jedyny plus bycia chorą. Mam tak zawalony nos, że nic nie czuję i dzięki temu mogę w końcu używać oleju sezamowego, którego zapachu po prostu nienawidzę... A jeśli już o nim mowa, to powiem Wam ciekawostkę - tydzien temu kupiłam po przecenie w lidlu olej sezamowy taki jak poniżej za 9 zł, wczoraj wchodzę do superpharmu a tam.. 23 złote! taka sama buteleczka, ta sama firma... byłam w szoku ;o
Rozejrzyjcie się, może jeszcze w jakimś lidlu się ostał... Tylko uwaga na ten zapach, mnie od niego naprawdę mdli....
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg olej_sezamowy_0,25.jpg (36,4 KB, 19 załadowań)
agrestor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 11:04   #74099
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Znalazłam gdzieś info że płukankę octową warto stosowac co któryś raz? Dlaczego??? Mi bardzo służy. Czy coś grozi moim kłakom jeśli będę ją stosować po każdym myciu?
Kwaśne pH może trochę wysuszać. Dlatego płukankę dobrze jest mocno rozcieńczać i nie używać non stop
Chyba że dodawałabyś octu do płukanki z siemieniem lnianym albo innych śluzowatych albo lekko tłustych ziół
Oczywiście wiesz, że nie poleca się zwykłego octu tylko owocowe itp?

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 11:17   #74100
sm1307
Rozeznanie

Cytat:

właśnie sobie wyobraziłam ich miny Ja koledze w skrócie poopowiadałam, że po myciu ich nie czeszę teraz i takie tam, ale on dalej był zdziwiony jak to możliwe
Cytat:
Napisane przez agrestor Pokaż wiadomość
A jeśli już o nim mowa, to powiem Wam ciekawostkę - tydzien temu kupiłam po przecenie w lidlu olej sezamowy taki jak poniżej za 9 zł, wczoraj wchodzę do superpharmu a tam.. 23 złote! taka sama buteleczka, ta sama firma... byłam w szoku ;o
Rozejrzyjcie się, może jeszcze w jakimś lidlu się ostał... Tylko uwaga na ten zapach, mnie od niego naprawdę mdli....
o kurde, 9zł ja taki sam sezam kupiłam w Tesco za 17 chyba, a nie mogę go teraz znieść, śmierdzi strasznie

Dzisiaj podobno w Naturze promocja na olejki GP, szampony Joanny. Dziewczyny na wątku pielęgnacyjnym wspominały o tym. Sama lecę do Natury po któryś z olejków, po 5zł chyba są, więc można kupić

Dziś 3 dzień od mycia, a włosy dalej pokręcone, byłam zdziwiona. Jutro mycie i wypróbuję tę odżywkę Garniera Fruity Passion

sm1307 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości