Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2471 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-15, 11:24   #74101
agrestor
Raczkowanie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci

Cytat:
Napisane przez sm1307 Pokaż wiadomość

o kurde, 9zł ja taki sam sezam kupiłam w Tesco za 17 chyba, a nie mogę go teraz znieść, śmierdzi strasznie

Dzisiaj podobno w Naturze promocja na olejki GP, szampony Joanny. Dziewczyny na wątku pielęgnacyjnym wspominały o tym. Sama lecę do Natury po któryś z olejków, po 5zł chyba są, więc można kupić
O dzięki za cynk o naturze! Który olejek polecacie ?
I może któraś z Was ma jakiś pomysł na ten olej sezamowy, może coś neutralizuje jego... specyficzny zapach... ?
agrestor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 11:31   #74102
sm1307
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agrestor Pokaż wiadomość
I może któraś z Was ma jakiś pomysł na ten olej sezamowy, może coś neutralizuje jego... specyficzny zapach... ?
Ja chyba skuszę się na ten z papryczką, sporo o nim dziewczyny pisały. Mam nadzieję, że będzie na stanie jeszcze.

Sezamowy mieszałam już chyba ze wszystkim, co miałam, a dalej było go czuć niestety

sm1307 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 11:37   #74103
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
Dzisiaj podobno w Naturze promocja na olejki GP, szampony Joanny. Dziewczyny na wątku pielęgnacyjnym wspominały o tym. Sama lecę do Natury po któryś z olejków, po 5zł chyba są, więc można kupić
Tak są po 5 zł właśnie sobie jeden zakupiłam zobaczymy jak sie sprawdzi.

Mój mąż raz wyszedł z prysznica spłakany ze śmiechu i powiedział że przez przypadek umył włosy moim płynem do higieny intymnej, wiecie jakie było jego zdziwienie gdy mu powiedziałam, że ja ciągle nim myje... Teraz opowiada to każdemu i wszyscy patrzą na mnie jak na kogoś nienormalnego ciekawe co by powiedzieli jakbym im opowiedziała o całej pielęgnacji, pewnie wysłali by mnie na jakieś leczenie
Stary 2012-11-15, 11:42   #74104
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aldrin Pokaż wiadomość
Kolejna sprawa... od 3 no prawie 4 miesięcy jestem cg włoski wyglądają na zdrowsze, boki się fajnie kręcą ale tył jest "prosty ale krzywy". Zawsze się u mnie włosy z tyłu mniej kręciły ale sądziłam, że w końcu coś drgnie a tu nic. Myślałam, że w nocy sie za mocno kręcę i włosy się prostują ale też nie, bo jak umyje głowę rano, wysuszę i zrobię wszystko inne to ten tył i tak nie jest kręcony no i nie wiem jak mam go "ruszyć" aby sie zaczął kręcić...
mam podobny problem i wydaje mi się, że to wynika z tego, że każda z nas ma na głowie kilka rodzajów skrętu - części Dziewczyn włosy właśnie przy twarzy się mniej kręcą, a z tyłu szał
znalazłam sposób, który mi trochę "wyrównuje" tę dysproporcję - może sprawdzi się i u Ciebie:
żel wgniatam z głową w dół i staram się dawać również na te partie, które przypadają na tył głowy, a potem, gdy się wyprostuję dokładam na dłoń dodatkową porcję żelu i wgniatam ją właśnie w tył zaczynając już od góry jakieś 5 cm od skalpu i potem ugniatając końce przykładając je niemal do skóry
przy suszeniu w podobny sposób działam dyfuzorem
żeby nie robić tego "na ślepo" zamocowałam sobie na drzwiach łazienki drugie lusterko, więc widzę tył glowy, w czasie układania włosów, ale równie dobrze możesz poprosić siostrę/brata/tżta/małża/dziecko/czy kogokolwiek kto się nawinie, żeby potrzymał drugie lusterko
i chociaż skręt nie jest identyczny na całej głowie to różnica staje się na tyle nie rzucająca w oczy, że włosy wyglądają "spójnie"
daj znać, czy tego już probówałaś, czy może to dla Ciebie nowa opcja i jak się sprawdza
Stary 2012-11-15, 11:56   #74105
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Kwaśne pH może trochę wysuszać. Dlatego płukankę dobrze jest mocno rozcieńczać i nie używać non stop
Chyba że dodawałabyś octu do płukanki z siemieniem lnianym albo innych śluzowatych albo lekko tłustych ziół
Oczywiście wiesz, że nie poleca się zwykłego octu tylko owocowe itp?
dzięki, oczywiście używam jabłkowego

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
konspiracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 12:06   #74106
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez konspiracja Pokaż wiadomość
Właśnie, co Ciebie tak mało? Gdzie się podziewasz?

Jak to koleżanka skomentowała?
dokształacam się do obecnej pracy, które nie zawsze jest stacjonarna, chociaż ogólnie z domu, to tak w skrócie

"hmm...a jak bym chciała tylko taki kolor...a te fale to już sobie odpuścić?":cojes t:

---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ----------

Cytat:
Dziewczyny! Znalazłam chyba jeden jedyny plus bycia chorą. Mam tak zawalony nos, że nic nie czuję i dzięki temu mogę w końcu używać oleju sezamowego, którego zapachu po prostu nienawidzę...
Tylko uwaga na ten zapach, mnie od niego naprawdę mdli....
mam podobne odczucia, a że na to co odczuwamy jako smak w dużej mierze składają się odczucia zapachowe, to do gotowania też go użyć nie mogę i stoi chyba gdzieś z tylu szafki...
Stary 2012-11-15, 12:11   #74107
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katie100 Pokaż wiadomość
mam podobny problem i wydaje mi się, że to wynika z tego, że każda z nas ma na głowie kilka rodzajów skrętu - części Dziewczyn włosy właśnie przy twarzy się mniej kręcą, a z tyłu szał
znalazłam sposób, który mi trochę "wyrównuje" tę dysproporcję - może sprawdzi się i u Ciebie:
żel wgniatam z głową w dół i staram się dawać również na te partie, które przypadają na tył głowy, a potem, gdy się wyprostuję dokładam na dłoń dodatkową porcję żelu i wgniatam ją właśnie w tył zaczynając już od góry jakieś 5 cm od skalpu i potem ugniatając końce przykładając je niemal do skóry
przy suszeniu w podobny sposób działam dyfuzorem
żeby nie robić tego "na ślepo" zamocowałam sobie na drzwiach łazienki drugie lusterko, więc widzę tył glowy, w czasie układania włosów, ale równie dobrze możesz poprosić siostrę/brata/tżta/małża/dziecko/czy kogokolwiek kto się nawinie, żeby potrzymał drugie lusterko
i chociaż skręt nie jest identyczny na całej głowie to różnica staje się na tyle nie rzucająca w oczy, że włosy wyglądają "spójnie"
daj znać, czy tego już probówałaś, czy może to dla Ciebie nowa opcja i jak się sprawdza
Zawsze nakładam żel jak mam głowę w dół, więc może ten tył jest trochę za słabo stylizowany muszę spróbować dać żel na tył ale jak sie już wyprostuje, natomiast susze dyfuzorem tak jak mówisz ale jak włosy nie mają żelu to sam dyfuzor mi nic nie pomoże. O Twoim super lusterku już czytałam ja niestety nie mam takiej możliwości a mój mąż jak widzi że robię coś z włosami to twierdzi że udziwniam i pewnie go nie namówię aby co drugi dzień stał z lusterkiem, będę musiała sobie sama poradzić albo raz na jakiś czas go zmuszę aby trzymał to lustro. Dziękuje za radę jak tylko ją wypróbuje to od razu dam znać jakie są rezultaty
Stary 2012-11-15, 12:24   #74108
agrestor
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez katie100 Pokaż wiadomość
mam podobne odczucia, a że na to co odczuwamy jako smak w dużej mierze składają się odczucia zapachowe, to do gotowania też go użyć nie mogę i stoi chyba gdzieś z tylu szafki...
no właśnie... szkoda wyrzucać jedzenia... może zużyję go w końcu dodając po małej kropli do maseczek itp itd... Chociaż mnie ten zapach powala już przy odkręcaniu butelki
Stary 2012-11-15, 12:30   #74109
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Mój mąż raz wyszedł z prysznica spłakany ze śmiechu i powiedział że przez przypadek umył włosy moim płynem do higieny intymnej, wiecie jakie było jego zdziwienie gdy mu powiedziałam, że ja ciągle nim myje... Teraz opowiada to każdemu i wszyscy patrzą na mnie jak na kogoś nienormalnego ciekawe co by powiedzieli jakbym im opowiedziała o całej pielęgnacji, pewnie wysłali by mnie na jakieś leczenie
u mnie w zeszłym roku goście tak sie wymyli, do tej pory mi to wypominają
Cytat:
Zawsze nakładam żel jak mam głowę w dół,
pacnij na potylicę

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 12:34   #74110
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Dziewczyny! Znalazłam chyba jeden jedyny plus bycia chorą. Mam tak zawalony nos, że nic nie czuję i dzięki temu mogę w końcu używać oleju sezamowego, którego zapachu po prostu nienawidzę... A jeśli już o nim mowa, to powiem Wam ciekawostkę - tydzien temu kupiłam po przecenie w lidlu olej sezamowy taki jak poniżej za 9 zł, wczoraj wchodzę do superpharmu a tam.. 23 złote! taka sama buteleczka, ta sama firma... byłam w szoku ;o
Rozejrzyjcie się, może jeszcze w jakimś lidlu się ostał... Tylko uwaga na ten zapach, mnie od niego naprawdę mdli....
Superpharm czasem strzeli taką cenę, że muszę szukać szczęki na podłodze. Warto mocno pilnować, bo można nieźle przepłacić.
Ja kupiłam w Tesco za 17zł. I to już 6zł zaoszczędzone, a co dopiero olej z Lidla.

Swoją drogą faktycznie zapach ciężko znieść Ale kilka kropel na potrawę po przestygnięciu daje fantastyczny posmak

A arganowy spożywczy zjadłabym razem z butelką
Cytat:
Dziś 3 dzień od mycia, a włosy dalej pokręcone, byłam zdziwiona. Jutro mycie i wypróbuję tę odżywkę Garniera Fruity Passion
Jak użyjesz, podziel się opinią
Ja sobie chwalę odżywki Fructisa, mam Volume Restructure i Nutri-Gładki. Bardzo fajne obie.
Stary 2012-11-15, 12:35   #74111
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość

A arganowy spożywczy zjadłabym razem z butelką

.
a spożywczy do włosów sie nadaje?
Bo nie chce mi sie kupować dwóch

Stary 2012-11-15, 12:37   #74112
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
a spożywczy do włosów sie nadaje?
Bo nie chce mi sie kupować dwóch
A czemu nie
Stary 2012-11-15, 12:38   #74113
JudytaKas
Zakorzenienie

Hej zakręcone
trochę się tu przez chwilę niemiło zrobiło
A ja was tak podczytywałam i podczytywał i piszę teraz żeby się troche pożalić, coś mi włosy odmówiły posłuszeństwa jedne się skręcają inne prostują dziwnie, w ogóle zero ładu i składu
W pielęgnacji w sumie nic drastycznie nie zmieniłam - nakładam maski odżywcze, oleje. Myję tak jak zawsze OMO... i szok teraz chce się do koleżanki umówic na delikatne podcięcie tylko najdłuższych włosków (trochę mi przeszkadza cieniowanie - tzn. mam za dużą różnice w długości między cieniowaniem najdłuższej długości (a masło jest maślane)- jeżeli ktoś rozumie co ja tam mam na myśli) fakt faktem wygląda to tak, że krótszych jest tak fajnie dużo i się kręcą i dają dużo objętości a najdłuższych jest mało i tak smutno wyglądają
Ja już do nich siły nie mam, no czego im mało czy tak razem ze mną chorują wredziaki jedne??? ehhh

"Spraw, aby każdy dzień miał
szansę stać się najpiękniejszym
dniem twojego życia."
JudytaKas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 12:39   #74114
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie w zeszłym roku goście tak sie wymyli, do tej pory mi to wypominają

pacnij na potylicę
Dzisiaj po myciu pacne tego żelu na potylice jutro Wam powiem jak wyszło
Stary 2012-11-15, 12:39   #74115
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
A czemu nie
kurcze Marta o czymś pisała, że nie powinno się ale nie pamiętam..

Marta jak zajrzysz weśśś przypomnij sklerotykowi

Stary 2012-11-15, 12:41   #74116
agrestor
Raczkowanie

Cytat:
A czemu nie
a gdzie takiego arganowca można kupić ?

JudytaKas
Łączę się w bólu bo moje włosy ostatnio też coś się buntują... jaka pani takie włosy? ;D
Stary 2012-11-15, 12:48   #74117
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Dziwne by było, gdyby akurat ten olej spożywczy można było jeść a nie można było nakładać na włosy
W każdym razie zdążyłam go już nałożyć na buzię i dekolt i efekt bardzo mi się podoba, podobnie jak kokosowy leczy mi niedoskonałości, rozjaśnia plamki po pryszczach Na włosy jeszcze nie nakładałam, chcę wcześniej wykończyć stary olej lniany, który zgorzkniał.

Szukałam informacji o arganie i nie znalazłam żadnych zastrzeżeń, ale może nie szukałam zbyt dociekliwie
Stary 2012-11-15, 12:50   #74118
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:

Marta jak zajrzysz weśśś przypomnij sklerotykowi
ze na twarz lepiej niespożywczy (chyba prażony) a do jedzenia niekosmetyczny. włosom pewnie wszystko jedno :P

EDIT: miałam na myśli: spożywczy=z prażonych ziaren i kosmetyczny z nieprażonych

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2012-11-15 o 13:00
AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 12:50   #74119
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
a gdzie takiego arganowca można kupić ?
A to różnie chyba, w sklepach z półproduktami pewnie, ale tam wypada chyba najdrożej. Ja kupiłam na www.bogutynmlyn.pl, można pewnie też poszukać w sklepach stacjonarnych, zielarskich, egzotycznych...
Stary 2012-11-15, 12:50   #74120
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Dziwne by było, gdyby akurat ten olej spożywczy można było jeść a nie można było nakładać na włosy
W każdym razie zdążyłam go już nałożyć na buzię i dekolt i efekt bardzo mi się podoba, podobnie jak kokosowy leczy mi niedoskonałości, rozjaśnia plamki po pryszczach Na włosy jeszcze nie nakładałam, chcę wcześniej wykończyć stary olej lniany, który zgorzkniał.

Szukałam informacji o arganie i nie znalazłam żadnych zastrzeżeń, ale może nie szukałam zbyt dociekliwie
a jak testowane to nie ma co sie klocic

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 12:56   #74121
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
ze na twarz lepiej niespożywczy (chyba prażony) a do jedzenia niekosmetyczny. włosom pewnie wszystko jedno :P
Ja mam właśnie jadalny/spożywczy prażony.

---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

Nie no, nikt się nie kłóci Dobrze rozjaśniać wątpliwości zanim komuś stanie się krzywda.
Dawno nie bawiłam się w króliczka doświadczalnego
Stary 2012-11-15, 12:57   #74122
lucynka00
Raczkowanie

Cytat:
Dziś 3 dzień od mycia, a włosy dalej pokręcone, byłam zdziwiona. Jutro mycie i wypróbuję tę odżywkę Garniera Fruity Passion
Też bym chciała mieć loczki 3 dnia od mycia.... ech marzenia

Daj znać jak się ten Garnier sprawuje bo strasznie jestem go ciekawa

Cytat:
Ja polecam ten z czerwoną papryką, w ogóle nie ma zapachu, nie brudzi poduszki (raz zdarzyło mi się go nałożyć na skalp i pozostawić na całą noc, nie podrażnił mnie ani nic) włoski są po nim miękkie i nawilżone, łatwo się zmywa, mam również nadzieję, że przyspieszy trochę porost, niestety za krótko go używam, żeby pisać o jakichkolwiek efektach w tym temacie.

Dołączam się do pytania o pomysł na olej sezamowy, mam w domu butelkę ale przez zapach nie jestem w stanie go używać a szkoda żeby się zmarnował.

Siedzę właśnie z koszulką na włosach, po plunkingu mam zupełnie inny skręt niż zwykle, mam również zamiar dzisiaj nie używać suszarki jak mi włoski schną naturalnie to są potem taaaakie miękkie
"Piękno kobiety nie przejawia się w ubraniach, które nosi, w jej figurze lub sposobie w jaki układa włosy. Piękno kobiety musi być widoczne w oczach, ponieważ są one drzwiami do jej serca – miejsca gdzie mieszka miłość." - Audrey Hepburn

Dbam o włosy zgodnie z metodą CG od 9 listopada 2012
lucynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 13:01   #74123
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:

Ja sobie chwalę odżywki Fructisa, mam Volume Restructure i Nutri-Gładki. Bardzo fajne obie.
Jako d/s?

Ja argan wielbię ale do włośów to dopiero raz kapkę dałam. musże kupić wiekszą flaszkę

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
Stary 2012-11-15, 13:03   #74124
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Jako d/s?

Ja argan wielbię ale do włośów to dopiero raz kapkę dałam. musże kupić wiekszą flaszkę
Głównie jako d/s, choć resztkę Volume Restructure używam w połączeniu z Ziają b/s i też się sprawdza, nawet na suche włosy do reanimacji.

Fajny ten argan, szkoda tylko, że cenowo przebija wszystkie inne oleje.
Stary 2012-11-15, 13:08   #74125
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lucynka00 Pokaż wiadomość
T
Dołączam się do pytania o pomysł na olej sezamowy, mam w domu butelkę ale przez zapach nie jestem w stanie go używać a szkoda żeby się zmarnował.

Moze go z kallosem mlecznym zmieszać? Kallos mooocno pachnie to moze i z sezamem sobie poradzi?

Przyznam że mnie ten sezam tak nie męczy, jak jajko...

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ----------

Cytat:
Głównie jako d/s, choć resztkę Volume Restructure używam w połączeniu z Ziają b/s i też się sprawdza, nawet na suche włosy do reanimacji.

Fajny ten argan, szkoda tylko, że cenowo przebija wszystkie inne oleje.
Ziaję też używasz? Zapomniałam, kto wczoraj o tym pisałhmmm... mam chyba w domu ze 3 różne

Argan - dokładnie, mógłby być tańszy...

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
Stary 2012-11-15, 13:16   #74126
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:

EDIT: miałam na myśli: spożywczy=z prażonych ziaren i kosmetyczny z nieprażonych
Boszz jakie ciele ze mnie
no o twarzy to było przecież

dzięki Marta

Stary 2012-11-15, 13:30   #74127
JudytaKas
Zakorzenienie

Dziewczyny ja was proszę o wyrozumiałość i cierpliwość (bo o tym juz dużo razy było) ale pomóżcie biednemu robaczkowi
Gdzie znajde opis taki krok po kroku jak dla blondynki o hennowaniu włosów - tak żebym sobie krzywdy nie zrobiła
Tak wcześniej podczytywałam ale jak naszedł mnie teraz zamiar to zgłupiałam i nie wiem jak się do tego zabrać

"Spraw, aby każdy dzień miał
szansę stać się najpiękniejszym
dniem twojego życia."
JudytaKas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 13:32   #74128
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Ziaję też używasz? Zapomniałam, kto wczoraj o tym pisałhmmm... mam chyba w domu ze 3 różne
Używam, używam, dla mnie te odżywki są idealne. Dobrze zabezpieczają, są wydajne, tanie i całkiem łatwo dostępne. Zużywam teraz witaminową, pachnie landrynkami i nie obciąża, choć parafina i silikon w składzie, można nakładać bez napinki
Stary 2012-11-15, 13:38   #74129
Ag Rafka
Rozeznanie

Cytat:
Moze go z kallosem mlecznym zmieszać? Kallos mooocno pachnie to moze i z sezamem sobie poradzi?

Przyznam że mnie ten sezam tak nie męczy, jak jajko...

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ----------

Argan - dokładnie, mógłby być tańszy...
A próbowałaś do tej maski jajecznej dodawać soku z cytryny?Jak dla mnie cytryna zabija i nawet ładnie pachnie taka maska. Ale są osoby (Eloe też tak ma chyba), dla których jajo jest ZAWSZE wyczuwalne i nie do zniesienia.

Ja dziś po oleju lnianym, prawie równo po roku dałam mu kolejną szansę, bo ostatnio go użyłam podczas kryzysu włosowego i efektu nie było. Teraz też szału ni ma, ale u mnie po olejach nigdy nie ma natychmiastowego WOW. Jednak nie rezygnuję z nich, bo liczę na ich działanie długofalowe.
Ag Rafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 13:41   #74130
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez JudytaKas Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja was proszę o wyrozumiałość i cierpliwość (bo o tym juz dużo razy było) ale pomóżcie biednemu robaczkowi
Gdzie znajde opis taki krok po kroku jak dla blondynki o hennowaniu włosów - tak żebym sobie krzywdy nie zrobiła
Tak wcześniej podczytywałam ale jak naszedł mnie teraz zamiar to zgłupiałam i nie wiem jak się do tego zabrać
wbijaj żuczku na wątek hennowy

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości