Zaczynamy od listopada, by być szczupłą i piękną do lata ;D - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-15, 20:58   #361
Beatagr3
Zadomowienie

Dot.: Zaczynamy od listopada, by być szczupłą i piękną do lata ;D

Ja dzisiaj w sumie wzorowo, już dawno jestem po kolacji i się dobrze trzymam. Rodzice jedli pierniki w czekoladzie, ale nie miałam jakiegoś większego problemu z powstrzymaniem się . No a na obiad mieli pizze, a ja zupę z dyni - chociaż patrzyłam na tą pizzę tęsknym wzrokiem
Jutro poćwiczę killera albo turbo o ile nie dostanę okresu bo inaczej będę zdychać i na pewno nie będę ćwiczyć. Najgorzej mam pierwsze 3 dni, nie mogę za bardzo intensywnie wtedy ćwiczyć. No nic zobaczy się jeszcze.

camillie a ćwiczysz? Mięśnie ważą więcej od tłuszczu i szczególnie na początku ćwiczeń, kiedy mięśnie są bardziej obciążane waga może się nie zmieniać, a nawet rosnąć.
Stary 2012-11-15, 21:10   #362
camillie
Wtajemniczenie

Pewnie tak ...
ćwiczę , ale dopiero 3 skalpele za mna więc nie wiem czy to ma jakis wpływ

najwazniejsze że koszulki S już dopiniaja się i prawie wcale nie rozłażą

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ----------

Cytat:
Napisane przez ~*~Kejsi~*~ Pokaż wiadomość
A wszyscy inni domownicy tacy chudzi. Tylko oni jedzą je raz na jakiś czas, jak mają ochotę. Ja jak widzę słodycz to już mam na niego ochotę

to tak jak i ja ....
tata czesto robi zapasy czekolad, ciastek , w takich megapakach ,jak do sklepu tylko po to żeby były bo ich nie je !!! i naprawde ciężko jest się powstrzymać zwłaszcza gdy widzi się gdy tyle pysznosci dniami niszczeje po szafkach i lodówkach
camillie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-15, 21:14   #363
~*~Kejsi~*~
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez camillie Pokaż wiadomość

to tak jak i ja ....
tata czesto robi zapasy czekolad, ciastek , w takich megapakach ,jak do sklepu tylko po to żeby były bo ich nie je !!! i naprawde ciężko jest się powstrzymać zwłaszcza gdy widzi się gdy tyle pysznosci dniami niszczeje po szafkach i lodówkach
To DOKŁADNIE tak jak u mnie. Nie wiem po co kupują te wszystkie słodycze. Batoniki, ciasteczka, czekolady.... Jak tu przejść obok tego obojętnie?!
Zwłaszcza, że nie trzeba tracić na to kasy, bo po prostu leżą obok ciebie

~*~Kejsi~*~ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-15, 21:26   #364
Sondra
Raczkowanie

Cytat:

to tak jak i ja ....
Witajcie Moja Grupo Wsparcia
Co do pogrubionego, wyobraźcie sobie, że mój mąż który nie lubi i nie je słodyczy potrafi kupić ciastka, cukierki lub kawałek ciasta i ich nie jeść ... i one sobie tak leżą aż ja je zjem to znaczy zjadałam bo od pierwszego listopada już nie .
Dziś z dietką było ok, aż do popołudniowego babskiego spotkania w którym uczestniczyłam ...
1. ryba wędzona : po małym kawałku łososia, halibuta,śledzia i karmazyna ( rybki świeżutkie, prosto z nad Bałtyku, mój mąż był dwa dni na wyjeździe i wczoraj w nocy wrócił razem z duża ilością różnych rybek ), kromka chleba razowego z ziarnami
2. jogurt naturalny, jabłko
3. filet z dorsza, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem, marchewką, cebulką i oliwą z oliwek, 2 łyżki ziemniaków.'
4. pół kebaba w tortilli i 4 kieliszki wina musującego
i jeszcze dwie kawy w międzyczasie.

Teraz piję sobie czerwoną herbatkę.
Scandalistka
co to za jogurt muffinkowy?
Sondra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-15, 21:48   #365
hiszpanskie_wlosy
Przyczajenie

Przeczytałam Wasze ostatnie posty i czuję nową motywację, niestety ostatnie 3 dni to u mnie totalny upadek (słodycze ), a pomyśleć, że zaczęło się tak miło we wtorek od zobaczenia wreszcie 5, jako pierwszej cyfry na wadze. No ale nie ma co płakać i się usprawiedliwiać, czas chyba definitywnie rozstać się z czekoladą, skoro nie jestem w stanie jeść jej rozsądnie
hiszpanskie_wlosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-15, 21:51   #366
Beatagr3
Zadomowienie

Cytat:
Moi rodzice też tak robią, ale to długo nie zostaje, bo oni strasznie lubią słodkie . Oni też chcą żebym schudła, a jednak co chwilę "no weź to ciastko, zjedz, nie przytyjesz", albo mama dzisiaj, dobrze wie że nie jem słodyczy to podcisnęła mi pod nos piernika w czekoladzie i "chcesz", a sama miała jednego w buzi.

Zresztą moja mama sama chce się odchudzać, bo ma strasznie duży brzuch i wygląda jak kobieta w ciąży. Cały czas mówi, że ona schudnie itd. a co ją widzę to coś je Ona po prostu nie potrafi zrezygnować ze słodyczy
Stary 2012-11-15, 22:06   #367
scandalistka
Zadomowienie

Cytat:
Gdzie znalazłaś taki jogurt? Nigdzie się z takim nie spotkałam...

Jeszcze raz dzięki za pomysł z pancakesami, już je zrobiłam, wyszły takie pyszne, że rodzinka wszystko zjadła, muszę sobie zrobić nowe do szkoły

Melduję, że poćwiczyłam! Teraz idę zjeść kolację
W Lidlu, są teraz dostępne z okazji tygodnia amerykańskiego. Są jeszcze karmelowe, karmelowo-popcornowe i chyba żurawinowo-czekoladowe. Mam wszystkie, czekają na swoją kolej do owsianek.

Ja właśnie popijam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, bo dorwaliśmy z TŻ w Realu śliczne pomarańczki 2,49zł/kg. Wzięliśmy ponad 3 kg i wyszedł ponad litr soku. Pychota. Niby tylko sok pomarańczowy, a ile radości.

Edytowane przez scandalistka
Czas edycji: 2012-11-15 o 22:11
scandalistka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-15, 22:06   #368
camillie
Wtajemniczenie

ja tez mam straszny problem z brzuchem , masakra
wszystko ujdzie, tylko brzuch nie potrafie sobie od4 klasy podstawówki z nim poradzić ... zawsze go miałam!!!!!!
Stary 2012-11-15, 22:17   #369
Sondra
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Beatagr3 Pokaż wiadomość

Zresztą moja mama sama chce się odchudzać, bo ma strasznie duży brzuch i wygląda jak kobieta w ciąży. Cały czas mówi, że ona schudnie itd. a co ją widzę to coś je Ona po prostu nie potrafi zrezygnować ze słodyczy
Moja mama jest natomiast zgrabniejsza odemnie ogólnie to się cieszę ze mama ładnie wygląda ale to nie jest przyjemne być grubszą od własnej mamy .
dziewczyny, a czy któraś z Was ma tak, że jak przytyje to też i na twarzy?
Ja od kiedy przytyłam to jestem strasznie zmieniona na twarzy, mam "puciate" policzki i podbródek, masakra. Ogólnie moje znajome, koleżanki itd. jak już przytyją to na twarzy wyglądają normalnie bez zmian tylko u mnie jakieś anomalie z twarzą.
Stary 2012-11-15, 22:38   #370
scandalistka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sondra Pokaż wiadomość
Moja mama jest natomiast zgrabniejsza odemnie ogólnie to się cieszę ze mama ładnie wygląda ale to nie jest przyjemne być grubszą od własnej mamy .
Ja od kiedy przytyłam to jestem strasznie zmieniona na twarzy, mam "puciate" policzki i podbródek, masakra. Ogólnie moje znajome, koleżanki itd. jak już przytyją to na twarzy wyglądają normalnie bez zmian tylko u mnie jakieś anomalie z twarzą.
Jak ważyłam 81kg, to miałam twarz jak buldog... U mnie wszelkie wahania wagi widać właśnie najbardziej na twarzy.

Btw, opiłam się jak głupia. Wyżłopałam w sumie 600ml soku.
A jutro albo pojutrze jedziemy po kolejne 3 kg pomarańczy...

Czas edycji: 2012-11-15 o 22:39
Stary 2012-11-15, 23:06   #371
Mal_Go_Ha
Przyczajenie

Pozwólcie, że i ja dołączę... na diecie od 4 dni, spadło na razie 2 kg wody

Wiek 29
Waga 83
Wzrost 176

Cel: jędrne, zdrowe ciało i max 75kg

Stosowana dieta: niskowęglowodanowa, bez skrupulatnego liczenia kalorii, węglowodany do 70 gram na dobę, co 3 dni badanie ciał ketonowych - w przypadku wystąpienia węglowodany zwiększę.
Ćwiczenia siłowe 2 x w tygodniu FBW, obciążenie startowe od 25kg przy wyciskaniu przez 40kg w przysiadach do 60kg w MC.

Śniadanie: jajecznica (3 jaja) na boczku (90 gram) z cebulą
Obiad: bigos (500 gram)+ plaster karkówki (200 gram)
Kolacja: kaszanka (250 gram) + kieliszek wina czerwonego wytrawnego (150 ml).
Do tego kilka szklanek zielonej herbaty - jakoś mi woda jesienią i zimą przestaje smakować.
Suplementy: olej lniany, selen, witamina C.

Jak jesteście zainteresowane to będę aktualizować
Mal_Go_Ha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-16, 11:53   #372
Beatagr3
Zadomowienie

Dobry!

Już dzisiaj poćwiczyłam, ale jutro raczej nie dam rady. Tak mnie z rana brzuch zaczął boleć, a znając życie to jutro będzie jeszcze gorzej :/

Cytat:
Napisane przez Sondra Pokaż wiadomość
Moja mama mniej ode mnie waży, ale ja za to jestem wyższa i przez to wyglądam szczuplej, ale za to ona ma szczupłe nogi, których ja niestety nie odziedziczyłam.

Ja też jestem puciata i zauważyłam to u wielu osób, moja koleżanka jak schudła to i twarz jej wyszczuplała, mam nadzieję, że i u mnie tak będzie.
Stary 2012-11-16, 12:30   #373
Sondra
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Beatagr3 Pokaż wiadomość
Dobry!

Ja też jestem puciata i zauważyłam to u wielu osób, moja koleżanka jak schudła to i twarz jej wyszczuplała, mam nadzieję, że i u mnie tak będzie.
Hej hej
U mnie dziś mgliście i ponuro, niech listopad się już skończy i zacznie grudzien wtedy poczuję "magię świąt" i jakoś będzie weselej . Zabieram się zaraz za robienie obiadu dziś znów dorsz i do tego może warzywa na patelnię sama nie wiem jeszcze.
Beatagr3 u mnie zmiana na twarzy z powodu przytycia jest bardzo duża, gdy patrzę na siebie teraz i na zdjęcia z przed dwóch lat to jak dwie różne osoby , też mam nadzieję, że jak wrócę do poprzedniej wagi to i twarz wróci do normy.
Stary 2012-11-16, 12:46   #374
scandalistka
Zadomowienie

Hej hej Jak dzisiaj nastroje?

Mnie chyba zaczął boleć ząb, tylko jakoś tak głupio, bo boli i po ok. godzinie przestaje, a zaczyna boleć wtedy, kiedy coś jem.

U mnie dzisiaj (późne) śniadanie takie jak na zdjęciu, czyli na bogato.
2 kromki pełnoziarnistego chleba, pół z musztardą i łososiem, pół z suchą szynką i papryką, 2 połówki z chudym twarożkiem + w miseczce pomidorek z łyżeczką jogurtu naturalnego.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg sniadanie.jpg (82,4 KB, 34 załadowań)

Czas edycji: 2012-11-16 o 12:48
Stary 2012-11-16, 13:00   #375
santi santi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez scandalistka Pokaż wiadomość
W Lidlu, są teraz dostępne z okazji tygodnia amerykańskiego. Są jeszcze karmelowe, karmelowo-popcornowe i chyba żurawinowo-czekoladowe. Mam wszystkie, czekają na swoją kolej do owsianek.

Ja właśnie popijam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, bo dorwaliśmy z TŻ w Realu śliczne pomarańczki 2,49zł/kg. Wzięliśmy ponad 3 kg i wyszedł ponad litr soku. Pychota. Niby tylko sok pomarańczowy, a ile radości.
oooo, to chyba czeka mnie wycieczka do Lidla, jogurt muffinkowy brzmi super

U mnie coraz lepiej dietowo - dzisiaj wygląda to tak:
I: jogurt naturalny z musli
II: 2 jabłka
III: minestrone
IV: kanapki z twarożkiem i łososiem
V: jeszcze nieobsadzone

I nadal czuję boczki po Tiffany

Jedna santi wystarczy
santi santi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-16, 13:30   #376
Sondra
Raczkowanie

scandalistka Twoje śniadanko wygląda super apetycznie. U mnie niestety Lidla niet więc nie spróbuję tych jogurcików. Swoją drogą najciekawiej brzmi ten karmelowo - popcornowy
Stary 2012-11-16, 13:59   #377
hiszpanskie_wlosy
Przyczajenie

Po dłuższej przerwie wczoraj przeczytałam Wasze ostatnie posty i poczułam się na nowo zmotywowana! Dzięki!
Na początku tego tygodnia zobaczyłam wreszcie 5 jako pierwszą cyfrę mojej wagi i nie wiem dlaczego wywołało to u mnie taki brak konsekwencji w zdrowym odżywianiu. Po trzy dniowym upadku (zdrowa dieta + słodycze! ) dziś wracam do zdrowej diety.

1. Tost z żółtym serem (wyjątkowo, nie z szynką i warzywkami jak zazwyczaj)
2. otręby z jogurtem i jabłkiem
3. ryba pieczona w folii z warzywami ( pierwszy raz zrobiłam taki obiad (u mnie w domu preferuje się wszystko w panierkach i jestem zachwycona!) do tego pomidorki małe i po jednej dużej łyżce ryżu, bo został od wczoraj.

PS. napisałam tego posta już wczoraj, ale jak odpowiadam inaczej niż przez szybką odpowiedź, to pisze mi coś o wysłaniu posta do moderatora i potem te posty giną na zawsze, co jest strasznie demotywujące.
hiszpanskie_wlosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-16, 14:18   #378
isskierka55
Raczkowanie

GG do isskierka55

witam dziewczyny u mnie dzis na sniadanie jogury0% z musli i dorzucilam otreby, II śniadanie jablko, obiad zupa warzywna podwieczorek mandarynka a na kolacje bulka wielkoziarnista z serkiem wiejskim light. musze sie ostro trzymac dietki bo ostatnio mialam za duzo wpadek. trzymajcie sie ja lece na zajecia
isskierka55 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-16, 14:42   #379
scandalistka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez isskierka55 Pokaż wiadomość
witam dziewczyny u mnie dzis na sniadanie jogury0% z musli i dorzucilam otreby, II śniadanie jablko, obiad zupa warzywna podwieczorek mandarynka a na kolacje bulka wielkoziarnista z serkiem wiejskim light. musze sie ostro trzymac dietki bo ostatnio mialam za duzo wpadek. trzymajcie sie ja lece na zajecia
Wpadki wpadkami, ale tu jest za mało kcal.

Stary 2012-11-16, 15:04   #380
agoon
Przyczajenie

Ja dzisiaj chyba też ładnie i smacznie.
1. owsianka z łyżeczką masła orzechowego i łyżeczką dżemu malinowego mojej babci <3
2. kanapka z własnym chlebem (mąka 3 zboża + płatki owsiane + oliwki zielone + oczywiście drożdże i woda i sól ) z szynką z indyka, musztardą i ketchupem.
3. robi się makaron ryżowy z kurczakiem i sosem słodkim chilli z marchewką, selerem mniam mniam
Dalej nie wiem, ale trzeba więcej warzyw wcisnąć
agoon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-16, 17:40   #381
martus9191
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez isskierka55 Pokaż wiadomość
Taki jadłospis to na KZ a nie na wątek o normalnym, ZDROWYM odchudzaniu.

01.06.2020
62 kg

01.01.2021
54 kg

cel: 46 kg
martus9191 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-16, 20:26   #382
scandalistka
Zadomowienie

Podsumowując dzień dzisiejszy:

I. https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=374 (ok. 310kcal)
II. średni banan (ok. 120kcal) i 3 wafle pszenno-ryżowe (57kcal)
III. 2 naleśniki (270kcal): jeden z serkiem truskawkowym light (pół opakowania- 25kcal), drugi z chudym twarożkiem (ok. 30kcal), 1/3 banana (ok. 40kcal) i niepełną łyżeczką masła orzechowego (ok. 60kcal) [razem ok. 430kcal]
IV. placki warzywne (całość składała się z: 2 marchewki, 2 ziemniaki, mała cebula, 1 jajko, 2 łyżki otrębów owsianych, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej - zjadłam połowę, moje były smażone na teflonie bez tłuszczu) 230kcal

Razem pi razy oko 1150kcal. Ujdzie.

Stary 2012-11-16, 21:37   #383
camillie
Wtajemniczenie

hejkaa...troszke nie poszła mi dieta , własciwie wszystko ok ale poszłam z koleżanką do kina na Zmierzch i wszamalysmy duzy popcorn i dużą colę na pół ale dziś w koncu piątek !

Cytat:
Hej hej Jak dzisiaj nastroje?

Mnie chyba zaczął boleć ząb, tylko jakoś tak głupio, bo boli i po ok. godzinie przestaje, a zaczyna boleć wtedy, kiedy coś jem.

U mnie dzisiaj (późne) śniadanie takie jak na zdjęciu, czyli na bogato.
2 kromki pełnoziarnistego chleba, pół z musztardą i łososiem, pół z suchą szynką i papryką, 2 połówki z chudym twarożkiem + w miseczce pomidorek z łyżeczką jogurtu naturalnego.
piekne sniadanko
Stary 2012-11-16, 22:26   #384
scandalistka
Zadomowienie

Cytat:
hejkaa...troszke nie poszła mi dieta , własciwie wszystko ok ale poszłam z koleżanką do kina na Zmierzch i wszamalysmy duzy popcorn i dużą colę na pół ale dziś w koncu piątek !

piekne sniadanko
Opowiadaj jak film. Mnie dziewczyny na niego wyciągają, ale ja już zgrzeszyłam kinowym popcornem w tym miesiącu i wolałabym nie kusić losu.

Stary 2012-11-16, 22:50   #385
camillie
Wtajemniczenie

Cytat:
Opowiadaj jak film. Mnie dziewczyny na niego wyciągają, ale ja już zgrzeszyłam kinowym popcornem w tym miesiącu i wolałabym nie kusić losu.
Właściwie nie widziałam żadnej poprzedniej części i troche się obawiałam że nie ogarne ale przyjaciółka (ktora mnie namówiła) wyjasniłą co działo sięw poprzednich częsciach , więc trudno mi porównać do poprzednich , ale bardzo mi sie podobało!!! wiec polecam :P
Stary 2012-11-16, 23:25   #386
~*~Kejsi~*~
Raczkowanie

U mnie dzisiejszy dzień baardzo senny. Właśnie wstałam z popołudniowej drzemki i zaraz idę dalej spać...
Dzisiejszy jadłospis nie do końca mi się podoba niestety:

- na 1 i 2 śniadanie w sumie zjadłam 7 placków jogurtem i kokosem + duże jabłko
- tostini z serem i szynką
- nóżka kurczaka z warzywami + 2 ziemniaczki
Do tego zgrzeszyłam piernikami...
Miałam zjeść jeszcze rybę, bo w sumie jest tego za mało, ale po prostu zasnęłam

Oby jutro dzień wyglądał lepiej chyba specjalnie przejdę się do lidla po te jogurty A kiedy kończy się ten tydzień?

~*~Kejsi~*~ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-16, 23:32   #387
scandalistka
Zadomowienie

Cytat:
Oby jutro dzień wyglądał lepiej chyba specjalnie przejdę się do lidla po te jogurty A kiedy kończy się ten tydzień?
Nie wiem, wydaje mi się, że po prostu do momentu, aż wyprzedadzą wszystkie produkty z danego tygodnia. Ja je kupowałam dobrych parę dni temu, więc teraz może być trochę ciężko. Chociaż to pewnie zależy od sklepu.

Stary 2012-11-17, 11:12   #388
luska5
Raczkowanie

przytyło mi się :/ mam nadzieję, że to od okresu bo innego wytłumaczenia nie mam.. od poniedziałku dodatkowo siłownia mnie czeka
luska5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-17, 11:48   #389
mala_gata
Przyczajenie

Cześć dziewczyny,

przyjmiecie mnie jeszcze do siebie? Od 8 dni robie 10 minute trainer i co drugi dzien slim in 6. dzis pierwszy raz sie wazylam i przytylam 0.5 kg. zaczelam szperac co zle robie..wyszlo ze dieta...i trafilam na was. Moze z wami jakos ja ureguluje...
mala_gata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-17, 13:26   #390
Beatagr3
Zadomowienie

Dzień dobry!

U mnie słonecznie i 10 stopni

Z jedzeniem jest ok. Mam nadzieję, że w poniedziałek zobaczę jakiś spadek, bo jak nie...

Cytat:
Napisane przez mala_gata Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny,

przyjmiecie mnie jeszcze do siebie? Od 8 dni robie 10 minute trainer i co drugi dzien slim in 6. dzis pierwszy raz sie wazylam i przytylam 0.5 kg. zaczelam szperac co zle robie..wyszlo ze dieta...i trafilam na was. Moze z wami jakos ja ureguluje...
Witamy.

Jak się zaczyna ćwiczyć, to zazwyczaj mięśnie trochę rosną, a mięśnie są cięższe od tłuszczu, przez co nawet jeśli tłuszcz się spali to waga może się nie zmienić a nawet rosnąć. Najlepiej na początku się pomierzyć, a potem za miesiąc albo dwa znowu się zmierzyć. No i oczywiście odpowiednia dieta, bo ćwiczenia nic nie dadzą jeżeli będziemy się obżerać

Ja ćwiczyłam miesiąc a waga się nie zmieniła, z brzucha jedynie ubyło 1-2 cm, ale nie tracę nadziei.

Miłego dnia

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości