|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1441 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kupujesz, urządzasz, planujesz...Napewno z chęcią o tym poplotkujesz.
Cytat:
. Ja bym wolała płacić podwójny czynsz przez 3mies niż po miesiącu załamać się żyjąc w gruzie no ale tak wypadło. Także okna przy całym ambarasie to pikuś
|
|
|
|
|
|
#1442 | |
|
DOMator
|
Cytat:
Wymiana okien nie powoduje żadnego gigantycznego bałaganu, więc da się to zrobić już nawet mieszkając. Natomiast nie da się wymieniać instalacji czy kłaść tynków/gipsu mieszkając jednocześnie w tym pyle unoszącym się wszędzie, chyba że komuś nie przeszkadza, że będzie chodził do pracy zakurzony i pachnący zaprawą tynkarską czy farbami
|
|
|
|
|
|
#1443 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny,
zbliża się czas rozdawania kluczy do mieszkań i z tego powodu coraz intensywniej rozmyślam o wystroju bardziej konkretnie. Dziś mam zapytanie o kuchnię. Chcemy ją zrobić na wymiar. Białe szafki z drewnianym blatem w stylu kuchni na wsi Narysowałam sobie na kartce projekt. Jest to projekt aneksu kuchennego w pokoju dziennym. Powiedzcie proszę czy to ma sens? Narysowałam to bez zachowania proporcji, bo szafki są zazwyczaj głębsze niż te które narysowałam z prawej i lewej. Po prawej jest ścianka odgradzająca lodówkę od pokoju dziennego. W lewym rogu jest komin wentylacyjny 32x32cm. Szafka narożna to jest taka prosta nie do końca narożna. Załączę w załączniku o co z nią chodzi. Na ścianie z przodu planujemy fototapetę lub jeśli zabraknie nam szafek do chowania to dokupienie białych szafeczek z ikei w pasującym odcieniu bieli. Jak myślicie, czy to co zaprojektowałam ma sens? Czy ktoś może by się pokusił o realny projekt ![]() ![]() szerokość kuchni to 319cm, a długość 195cm Przepraszam za taki rysunek, ale moje zdolnosci pastyczne są równe zeru
Edytowane przez przezduzeem Czas edycji: 2012-11-18 o 17:02 |
|
|
|
|
#1444 |
|
Wtajemniczenie
|
chyba musisz to rozrysować sobie w skali, bo na moje oko (przy założeniu, że szafki narożne mają "po ścianie' 85-90cm) na płytę trzeba ok 70cm (żeby nie była bezpośrednio na zabudowie piekarnika, tylko min 5cm od niej-żeby jej nie zniszczyć gorącem, ale głównie po to, żeby gary wygodnie sobie stały) na zabudowę piekarnika 60cm
czyli na bogato 90+70+63 to223cm, a na biednie 210-213cm a masz 195cm (bo szerokość to ta ściana z podwójnymi szufladami?) |
|
|
|
|
#1445 |
|
Wtajemniczenie
|
Sprawdzałam na stronie ikei czy takie szafki w takich wymiarach się zmieszczą i wyszło że tak i na tej podstawie rysowałam ten projekt. Tylko mało udolnie
195cm to tam gdzie lodówka i cargo, a 319 to tam gdzie te dwie szafki z szufladami Na szybko projekt ikea z szafkami jakie zaplanowałam, tylko nie brałam pod uwage tej narożnej z lewej, bo kuchnia na zamówienie ma być więc się to zabuduje Wychodza bardzo małe drzwiczki pod zlewem, ale tą szafkę z piekarnikiem mogę troszkę wyciagnąć na pokój aby drzwiczki były większe, te 20cm nie robi mi różnicy
Edytowane przez przezduzeem Czas edycji: 2012-11-18 o 17:56 |
|
|
|
|
#1446 |
|
Wtajemniczenie
|
a z jakiej serii jest ta narożna pod zlew, bo nie widzę takiej bez "łamanych" drzwi
|
|
|
|
|
#1447 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez przezduzeem Czas edycji: 2012-11-18 o 17:36 |
|
|
|
|
|
#1448 |
|
Wtajemniczenie
|
ok, tylko nie wiem jak to wykombinowałaś, że Ci się zmieściło?
narożna z ikei ma 90, plus 2*60cm to razem 210 (pod płytę 60cm to ciut za mało- w sumie można by było z płytą wejść na narożną, ale to dalej za dużo o 15cm)zobacz teraz na swoj rzut kuchni z góry-drzwi narożnej to 10cm ![]() zrób narożną z drzwiami łamanymi-jedno skrzydło 10cm, drugie ze 30-40cm, wtedy jedne szuflady musisz zamienić na cargo ok 40cm -to tak na szybko a zmywarka? moze zamiast cargo zmywarka 45cm? Edytowane przez dorka1980 Czas edycji: 2012-11-18 o 17:43 |
|
|
|
|
#1449 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak jak już wcześniej pisałam, tylko po edycji, mogę wysunąć tą szafkę z piekarnikiem i z płytą troszkę na pokój. Więc może wtedy nabrałoby to sensu? Sama już nie wiem jak to zrobić Tyle już nad tym myśle i nie wiem. Ponieważ potrzebuję dużego blatu do pracy oraz nie chce aby płyta i zlew były widoczne z pokoju dziennego, to chyba zbyt dużo wymagań jak na tak małą powierzchnię kuchni Zmywarkę planujemy ale malutką, taką na 1 poziom lub wcale więc się ją gdzieś umieści, moze pod piekarnikiem lub zamiast któryś szuflad. Piszecie, że 60cm na płytę to za mało, to dlaczego szafki pod zabudowę płyty są projektowane na 60cm? Hmmm...
Edytowane przez przezduzeem Czas edycji: 2012-11-18 o 18:01 |
|
|
|
|
|
#1450 |
|
Zakorzenienie
|
dlaczego za mało? to jest wystarczająca szerokość
|
|
|
#1451 |
|
Rozeznanie
|
Przezduzeem ja Ci niestety nie pomogę, bo sie nie znam. Powiem Ci, że jedynym kryterium, ktorym sie kierowalam to funkcjonalność. Rob tak jak Ci podpowiada intuicja. Mnie sie podoba ustawienie, tylko moze zmierz dokladnie kuchnię, żeby przeciwlegle do siebie sciany z szafkami (te na piekarnik i lodówkę) nie przytloczyly wnętrza.
Dorka 60 cm to malo?? nie strasz mnie, bo ja wlasnie taka mam zamowioną ![]() A my wczoraj z mężulem zrobilismy sobie wycieczkę do ikei (przejechalismy 300km) i się obkupiliśmy we wszystkie duperelki jakie byly
|
|
|
#1452 | |
|
DOMator
|
Cytat:
Potrzebujesz zlewu, do którego włożysz swobodnie naczynia, bez konieczności zagracania blatu stertą talerzy czy garnków czekających na mycie (przed zmywaniem trzeba je opłukać jeszcze). Do tego powinnaś przewidzieć jakąś zamykaną szafkę na suszarkę do naczyń, bo suszenie wszystkiego na wierzchu w pokoju z aneksem nie jest najlepszym rozwiązaniem - wszystko co jest na wierzchu w kuchni widać z salonu, więc bałagan kuchenny wkracza bez skrępowania na salony ![]() Za zlewem w narożniku i tak nie ustawisz za wiele rzeczy, więc lepiej zmienić zlew na taki z jedną dużą prostokątną komorą lub z dużą i dodatkową małą. W przeciwnym rogu zamiast wiszącej szafki zrobiłabym odsuwaną do góry szafkę żaluzjową, za którą można schować sprzęty kuchenne - toster, blender, robot itp. Jeśli zainstalujesz tam gniazdka, to za żaluzją na blacie może stanąć np. ekspres do kawy, który po użyciu zasłaniasz i masz pusty blat bez zbędnych sprzętów Mam to rozwiązanie gdzieś na zdjęciu. Poszukam i jeśli zdjęcie jest podpisane, to wrzucę dla zobrazowania.
|
|
|
|
|
|
#1453 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
-parowanie i chlapanie z garów na meble -uchwyty garów i patelni zawadzają o zabudowę Facet od mebli mi powiedział, że nie ma problemu robi ludziom i 2cm od wysokiej zabudowy, ale w praktyce wychodzi uciążliwość tak małej odległości. Cytat:
---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#1454 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do umywalki teraz mamy w domu mały zlew i brak zmywarki i bez problemu dajemy sobie radę, ponieważ nie gromadzimy garów tylko od razu zmywamy ![]() Cytat:
A zlew może się nie zmieścić, ponieważ na tym rogu mam komin wentylacyjny 32x32 cm ![]() Kurczę, nie chcę się upierać przy swoim tylko znaleźć jakieś sensowne rozwiązanie aby pomieścić wszystkie sprzęty, ale żeby było też troszkę samej kuchni a nie sprzet na sprzęcie. Chciałabym sensowny blat roboczy aby lepić pierogi dla pułku wojska jak to powiedział mój tż i schowaną umywalkę. Jak to zorganizować, może któraś wpadnie na lepszy pomysł, niz ja dotychczas?
Edytowane przez przezduzeem Czas edycji: 2012-11-18 o 21:45 |
||
|
|
|
|
#1455 |
|
Wtajemniczenie
|
a może zmienisz kuchenkę ze zlewem miejscami? może nie dokładnie co do cm, ale najpierw zlew a potem płyta
a może piekarnik pod płytą? tradycyjnie? kolejność tak jak teraz tylko pierwsza zabudowa po lewej węższa-cargo |
|
|
|
|
#1456 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#1457 |
|
Zakorzenienie
|
dobry pomysł. Ja też chcę mieć w kącie, tym bardziej, że mam zmywarkę.
|
|
#1458 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Patrząc na zamieszczony projekt kuchni, właśnie ustawienie płyty mi sie nie podoba. Powinnaś sobie zaplanować przynajmniej po 15-20 cm wolnego blatu po obydwu stronach. Czy na tej środkowej ścianie, gdzie podwójne szuflady, jest okno? Załączam projekt szafy, będę wdzięczna za wszystkie uwagi bo musze w miarę szybko albo go potwierdzić, albo coś w nim zmienić. Tylna ściana ma 180 cm szerokości. Lewa jedynie 40 cm. Bardziej zależy mi na miejscu w szufladach i na półkach niż na drążku na wieszaki.
Edytowane przez frida99 Czas edycji: 2012-11-19 o 14:03 |
|||
|
|
|
|
#1459 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A co do tej lampy to dla mnie byla tragiczna. Jesli chodzi o wygląd, to w zasadzie nie roznila sie od zdjec w katalogu, ale ona wcale nie dawala swiatla. Ja chcialam ja do salonu, gdzie nie przewiduje innego oswietlenie, ew. kiedys kupimy jakas fajna lampkę, no ale jako samodzielne oswietlenie to nie zdaje rezultatu.A co do szafy to jesli tak jak piszesz chodiz Ci glownie o polki, to jest ok. Jaki kolor wybraliscie ?
|
|
|
|
#1460 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nad szafkami jest sciana, nie okno, ale ciagle mysle czy zrobic tam gorne szafki czy nie, wzbraniam sie przed tym nogami i rekami, bo nie lubie takich szafek
|
|
|
#1461 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja bym szuflady jeszcze przerobiła, żeby nie ciąć tak bryły, zrobiłabym po 2głębokie i 1 płytką |
|
|
|
|
|
#1462 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
czyli muszę szukac czegoś innego.Jeśli chodzi o drzwi to wybralismy lustro, uchwyty takie satynowe/szczotkowane - pasują nam do klamek.
|
|
|
|
#1463 |
|
Zakorzenienie
|
ja bardzo namawiam do zmywarki
|
|
#1464 | ||
|
DOMator
|
Cytat:
Cytat:
A może warto byłoby podzielić te 180 cm na trzy części? Trzy uskoki zmniejszyłyby stratę przestrzeni. Dodatkowo warto dociąć półki pod skosem (tam gdzie nie będzie szuflad oczywiście). |
||
|
|
|
|
#1465 |
|
Zakorzenienie
|
Zastanawiamy się nad ekipą do gładzi.
|
|
#1466 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
O docięciu półek pod skosem sama myślałam, dobry pomysł. Myślałam właśnie, żeby podzielić drzwi na 3 części, ale ten fachowiec od szaf powiedział, że mogę mieć utrudniony dostęp do wnętrza szafy, szczególnie po prawej stronie, gdzie jest głęboko - aż 116 cm w porównaniu do 40 po lewej stronie :/ Sama sobie zaprojektowałam tą wnękę przestawiając ściany, to teraz się muszę gimnastykować :/ Myślałam jeszcze o tym, żeby zrobić wąską wysoką przestrzeń na wstawienie suszarki do bielizny i deski do prasowania, ale chyba szkoda miejsca kosztem półek... Kochana zrób tak jak Ci się podoba, nic na siłę. Ja robię jak najwięcej górnych szafek, wysokich, do samego sufitu, żeby pomieścić w nich jak najwięcej. Jeśli rzeczywiście potrzebujesz tego miejsca, to wiem, że jest taka możliwość, żeby fronty zrobić ze szkła podklejonego np fototapetą, tak jak na załącznikach, ale kontynuację tej fototapety możesz dać na ścianę między górnymi i dolnymi szfkami za szkłem. Niewidoczne uchwyty do szafek i z salonu będzie wszystko spójnie wyglądało.
|
|
|
|
#1467 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
Nie dawno kupiliśmy, z mężem, mieszkanie. Stare budownictwo. Jesteśmy na etapie "brudnych" prac: drzwi wew. powyrywane, ściana wyburzona (aby zwiększyć łazienkę) i zamurowana na nowo, kujemy pod prąd (zmieniamy instalacje elektryczną) oraz wodę. Dziś wymieniają nam okna. W głowie mam juz wizje na wykończenie oraz myśli krążące w koło jednego ![]() Można się dołączyć?
|
|
#1468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Opowiedz o swojej wizji
|
|
|
#1469 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy możecie mi wytłumaczyć jak korzysta się z wizualizatora Dekorala?
\Zaznaczyłam ścianę ale za nic nie mogę jej pomalować
|
|
#1470 |
|
Raczkowanie
|
Hej Dziewczynki
Właśnie jestem na etapie urządzania salonu, przeglądam aranżacje, ogląda, czytam i trafiłam na Wasz wątek Czy można się przyłączyć i poprosić o radę? ![]() ![]() Salon jest dość duży (22,5 m2), południowy, czyli jasny.. na tą chwilę w pokoju jest tylko parkiet.. reszta w wielkiej niewiadomej! Chcę kupić wszystko nowe - meble, tapety, zasłony, dodatki itp. Problem w tym, że na nic nie mogę się zdecydować Pierwsze zasadnicze pytanie - czy powinnam dopierać kolor ścian i tapety do mebli? czy najpierw wybrać meble, a później zastanawiać się nad resztą?? Chciałbym, abym jedna duża ściana bez okna była wytapetowana w jakąś ciemną tapetą, w zdecydowane wzory.. przy niej postawić komodę, nad nią szerokie lustro i w rogu stojącą, nowoczesną lampę.. Problem w tym, że nie mam pojęcia jaką tapete wybrać.. Parkiet w salonie mam taki jak w załączniku 1, do tego myślałam kupić białe, szerokie listwy przypodłogowe, żeby trochę złamać przejście podłogi do ścian - o takie klik, Podobają mi się proste meble, bez fikuśnych pólek czy uchwytów.. nie lubię też wiszących witryn ze szkłem, ani innych meblościanek przy TV.. Co myślicie o takich meblach (załącznik 2, załącznik 3)?? Jaką tapetę radziłybyście mi wybrać do takich mebli i odcieniu parkietu?? Czy w ogóle pozostać przy takich meblach? Czy za ciemne? ![]() Błagam o pomoc ![]()
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:05.

. Ja bym wolała płacić podwójny czynsz przez 3mies niż po miesiącu załamać się żyjąc w gruzie
no ale tak wypadło.

Czy ktoś może by się pokusił o realny projekt 

Tak jak już wcześniej pisałam, tylko po edycji, mogę wysunąć tą szafkę z piekarnikiem i z płytą troszkę na pokój. Więc może wtedy nabrałoby to sensu? Sama już nie wiem jak to zrobić 

czyli muszę szukac czegoś innego.