|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3181 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013 cz. III
hej dziewczyny
![]() u nas już 22 tydzień choć nie wiem jak to jest liczone według kalkulatora internetowego??? ... i teraz tak się zastanawiam czy w takim razie jak pójdę na usg genetyczne za tydzień to czy nie bd za późno? ... bo chyba takie badanie ma być w 20-22 tygodniu ciąży??? i powiedzcie mi kiedy robi się to badania na glukozę? bo mnie na razie nikt nic nie mówił... wizyta 5 grudnia... hmmmm... a co do 'grzeczności' chłopak - dziewczynka... większej głupoty jak to że dziewczyny są 'grzeczniejsze' nie słyszałam ja byłam starsza od brata o 3 lata i tak się składa, że to ja była 'tą' wszędzie będącą, to prze zemnie młody stracił przednie mleczaki i złamał rękę, to ja byłam na tyle 'genialna' żeby jeździć na rowerze po lesie z katem nachylenia 90*, to ja zawsze byłam pogryziona przez pszczoły, i to praktycznie podpaliłam stodołę dziadkom w wakacje (rozbijaliśmy wigwam ), to ja miałam rekordy lotów nad ziemia na rowerze, na sankach i na 'worku' (taki pojazd jeżący na śnieg al'a jabłuszko ale o tysiąckroć lepsze )... i tak mogę cały czas grunt, że to ja byłam ta poszczelona, bardziej zwariowana i kombinująca, młody bardziej się dostosowywał ALE na to wszystko wydaje mi się że to jest normalne, w końcu dzieci to dzieci ... więc co? mają od urodzenia siedzieć, patrzyć w książeczki i nie wyszaleć się kiedy powinny? ... a że będą miały fochy, popłaczą czy tupną nóżką - to sorki, ale chyba każde normalne dziecko ma swój charakter i jak tylko zacznie myśleć chce mieć swoje zdanie.. bez sensu takie uszeregowanie ... jakieś przedpotopowe i staroświeckie - to trzeba nie mieć absolutnie żadnego wstydu żeby tak się marać mówiąc takie opinie na głos |
|
|
|
|
#3182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3183 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
, ewentualnie jakieś farmakologiczne specjały - ale czy wypróbowałaś wszystkiego co naturalne?
|
|
|
|
|
|
#3184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do glukozy to różnie mówią, jedni, że między 20 a 28 tyg, ale czytałam też że niektórzy każą dopiero między 24 a 28 tyg. generalnie jeśli nie masz jakichś skłonności do cukrzycy to chyba nie ma się czym martwić i można spokojnie poczekać aż lekarz powie. ____________ u nas dziś skończony 23 tydzień czyli 6 miesiąc |
|
|
|
|
|
#3185 |
|
Wtajemniczenie
|
jem dużo owoców - szczególnie jabłek - ponoc pomagają, nie piję gazowanych napojów ani wody, pije ten przepisany syrop, jem activie, śliwki suszone ...
|
|
#3186 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
myaja Ja połówkowe miałam w 22t2d, a na glukoze kazał mi czekać jeszcze ponad 2 tygodnie. 6 grudnia mam wizytę i wtedy ma mi dać skierowanie. Powiedział, że nie musze teraz, a wtedy będę w 25tc. Ech, mam jakąś chandrę ostatnio...Nie potrafię sobie miejsca znaleźć. Powinnam jechać w końcu do ZUSu, NFZtu i banku, a tu mąż ciągle auto bierze, bo próby ma po pracy i nic załatwić nie mogę, a wszystko mam w innym mieście....
27.11.2009 - pierwsza randka 02.08.2012 - nasz ślub 25.03.2013 - me + you = Sławek Edytowane przez czarny flamaster Czas edycji: 2012-11-20 o 08:00 |
|
|
|
|
|
#3187 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
... w sumie czemu nie ale jak bd dziewczynka, te wszystkie sukienusie - ehhhhh... cudownie! Cytat:
ja się zaczęłam śmiać a mąż doszedł do szybkiej konkluzji i skwitował ten fakt, żeby się nie martwili bo plan mamy praca tez będzie i nie się nie stresują bo będziemy mieszkać u mnie więc 'kolejne' dziecko nie będzie im biegać pomiędzy nogami ... masakra ... i dotknęło ich dopiero to , że nie będziemy mieszkać z nimi natomiast moi rodzice, wyściskali nas na tyle, że obojgu odcięli nam dopływ tlenu, tata wycałował nas, zdjęcie małego, potem znów nas aż się w końcu popłakali a mama na ta okoliczność pojechała do sklepu po szampana i zrobiła uroczysta kolację oczywiście stwierdzili żeby się nic nie martwić bo wszystko się ułoży i na pewno znajdziemy pracę i będzie dobrze... ja nie oczekuję, ze każdy ma tak reagować ale przynajmniej 'gratulacje będzie dobrze', nie martwcie się itd. to mogli z siebie wykrztusić - czy to ja wymaga za wiele? tym bardziej że obie strony wiedziały jakie mogę mieć problemy z zajściem w ciąże ... Ehhhhh... |
||
|
|
|
|
#3188 |
|
Zakorzenienie
|
mleko, kawa (mi zawsze pomagała, teraz więcej niż jedną dziennie nie piję, ale czasem dalej działa), ostatnio któraś z dziewczyn pisała o owsiance chyba (ja ostatnio zrobiłam sobie na kolację i śniadanie owsiankę na mleku do tego starte jabłko, rozgnieciony banan, odrobina cynamonu do smaku; na mnie średnio podziałało). nie pamiętam co jeszcze.
|
|
|
|
|
#3189 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Ja już w pracy i znowu zimnica przez noc się zrobiła zanim znowu się nagrzeje to będzie 10 anika_s co do zaparć jak długo nie idę to też nie raz mi się troszkę krwi pojawiało ale tylko dla obserwatora zauważalne. Ja co prawda nie latam codziennie pomimo iż jem dużo produktów mlecznych, kiwi, jabłka, banany, mandarynki, grejpfruty, mandarynki i gruszki. Musli jadam tak co 2 dzień w pracy na śniadanie na przemian z jogurtem albo kaszką. Staram się jeść dużo warzyw choć za bardzo nie wychodzi. Ale z pewnością żywię się na 100% lepiej aniżeli przed ciążą a problemy z zapraciami są nadal choć już nie raz na tydzień a raz na 3 dni zdarza się, że idę parę dni pod rząd ale później mam pare dni przerwy Ale jakoś daję już radę. Pij siemię lniane to pomaga bo w sumie to sam błonnik chyba w ciąży nie jest zakazane. |
|
|
|
|
#3190 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny dzięki za szybka odpowiedź
więc się nie stresuję, że bd za późno! ![]() a u mnie w rodzinie wogóle nie ma przypadków z cukrzycą ![]() acha... na zaparcia REWELACYJNY jest omlet i otrębami! jeeezu pyszny i do tego jogurt albo dżem - zrobię sobie dziś na kolacje !!!
|
|
|
|
|
#3191 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3192 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#3193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kolejni teściowie z tupetem co za masakra zamiast się cieszyć to tak jakby wielki problem to był dla nich, jak maleństwo się urodzi pożałują tych słów a jak nie będziecie z nimi mieszkać to jeszcze bardziej . Moi rodzice strasznie się cieszyli gdy dowiedzieli się o tym, że jestem w ciąży w sumie to oni wyczekiwali tak jak rodzice tż i cała rodzina każdy nas się pytał kiedy będzie u nas mały Antoś biegał, ja zbywałam mówiąc że jeszcze nie, a najlepsze było jak mówiłam że to nie jest tak prosto a ja już w ciązy byłam i nie wiedziałam bo to pierwsze 3 tygodnie Ja jak powtarzałam, że żeby mieć dziecko muszę mieć odłożone itp. to każdy do mnie mówił że głupia jestem bo prawda jest taka, że czy masz czy nie masz a dziecko się pojawi to zawsze zrobisz i będziesz robić tak, że zobaczę że na dziecko mi na pewno nie zabraknie. A poza tym od czego są dziadkowie (tak mi mówiono)
http://s1.suwaczek.com/200812234229.png http://s5.suwaczek.com/200303043435.png Anielka Edytowane przez oliwka__ Czas edycji: 2012-11-20 o 08:16 |
|
|
|
|
|
#3194 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moi rodzice też są bardzo zadowoleni, a jeszcze jak wyszło, że będzie chłopak, to dopiero Za to teściowie tylko czy będę wracać do starej pracy i co w takim wypadku, a czemu nie, a co potem. Prawda jest taka, że jakbysmy z mężem czekali na "dobry moment na dziecko", to wątpię żeby szybko nastał. No bo wpierw trzeba spłacić mieszkanie, mieć dobrą pracę na stałe, zmienić samochód, ja bym mogła nagle chcieć i pojść się uczyć, a to remont zrobić trzeba, a to mam czas i tak do 40 urodzin. ![]() Ale najlepiej było jak powiedziałam, że za 2 lata drugie- moi rodzice, że czemu nie , a jego, że nie wiadomo czy pieniędzy wystarczy. U mnie zaś jest zdanie- jedno potrafisz nakarmić, to starczy i dla drugiego
27.11.2009 - pierwsza randka 02.08.2012 - nasz ślub 25.03.2013 - me + you = Sławek Edytowane przez czarny flamaster Czas edycji: 2012-11-20 o 08:23 |
|
|
|
|
|
#3195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() za 6 miesiac
|
|
|
|
|
|
#3196 | ||
|
Zakorzenienie
|
cześć
witam sie z rana, a ja dziś po raz pierwszy miałam sen związany z porodem ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#3197 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ale u nas sie nie sprawdzilo, malec mnie szczegolnie w pierwszym trymestrze mocno wykonczyl, no a bedzie chlopiec ![]() Cytat:
![]() nie wyobrazam sobie tego.. mnie jak ostatnio przytrzymalo 3 dni to ledwo chodzilam, kazdy krok sprawial bol..
|
|
|
#3198 | |
|
Zakorzenienie
|
dzis wielki dzien
z jednej strony mam ochote uciec a z drugiej nie moge sie doczekac kiedy zobacze moje malenstwo Cytat:
i 6 miesiac wow
|
|
|
|
|
|
#3199 |
|
Zakorzenienie
|
Udalo mi sie tez wczoraj zapisac na kurs dla ciezarnych
![]() niestety moj termin wypada jakos tak srednio korzystnie i z listy rezerwowej wpadlam jedynie na kurs weekendowy dla par ![]() ale moze to lepiej, 2 dni i z glowy ![]() pojdziemy we dwojke, ja i moj maz, to nasze pierwsze dziecko, wiec na pewno nam obojgu przyda sie podstawowa wiedza, co i jak
|
|
#3200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie było widać najbardziej po cerze syf na syfie gdzie przed nic nie miałam, blada oczy podkrążone, anemiczna, słabo, mdłości no każdy kto mnie widział to to samo słyszałam i w kolejkach mnie przepuszczali bo ta pani nam zaraz zemdleje itp. teksty słyszałam. A gdy poszłam do kosmetyczki to wszystkie bidulko ty itp. i zarazem no to super rośnie nam nowa klientka tz że dziewczynka ![]() No ale sama się pocieszę już jest lepiej i nawet lepiej wyglądam
|
|
|
|
|
|
#3201 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3202 |
|
Zakorzenienie
|
LunaO trzymam kciuki i czekamy na relację
![]() ---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:45 ---------- moni_ka.g gratulacje 6 ekspresowo zleci, bo byle do świąt ![]() Ja dziś skończony 18 tydzień czyli zaczęłam 5 miesiąc ![]() No i z 5 miesiącem witam 3kg na plusie
http://s1.suwaczek.com/200812234229.png http://s5.suwaczek.com/200303043435.png Anielka Edytowane przez oliwka__ Czas edycji: 2012-11-20 o 08:49 |
|
|
|
|
#3203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za tygodnieja na połówkowym byłam w 23 tygodniu a glukoze miałam teraz w 25 ale to zalezy jak ci lekarz zaleci
|
|
|
#3204 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:54 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ---------- No nic idę zagłosować na strippi i w końcu trzeba brać się do pracy bo się obijam i jakieś śniadanko wypadało by zjeść ale przez to gardło nie mam zupełnie ochoty i w ogóle dziwne bo od niedzieli nie czuję głodu. Jak wcześniej wstawałam o 8 bo już głodna byłam to w niedziele o 10:40 jeszcze mnie nie ciągło do lodówki mam nadziej, że to przez to gardło a nic innego i tak nadal 9 jest już a ja zero głodu.
|
|
|
|
|
|
#3206 |
|
Rozeznanie
|
ja tylko daję jajko, mleko opcjonalnie to mixuję a potem dodaję otrębów (pszenne czy jakiekolwiek inne) i taaaaadam koniec
![]() można dodawać proszków do pieczenia, przypraw, warzyw, ogólnie co dusza zapragnie ![]() całość trwa nie dłużnej jak 3 minuty ![]() teściowie temat rzeka ...ja swoich 'zdzierżę' no ale żebyśmy sobie wpadali w ramiona to daleko od tego ... tzn. nam obojgu nigdy krzywdy nie zrobili (no tzn mnie, mąż ma swoje wspomnienia za które najchętniej bym ich wybiła... ), pomogą jak mogą... ALE to są ludzie dziwni, inni a teściowa to już w ogóle ... za mną aż tak nie prze[pada, bo mam swoje zdanie, i ZAWSZE je powiem głośno, w grzecznej czy delikatnej formie ale powiem, szczególnie jak pierd***li jak potłuczona ... i to jej nie pasuje .. no cóż, mnie na prawdę nie zależy na jej uwielbieniu ... ona zapatrzona w swoja wnusię, która nazywa 'lalusia' (dziewczyna ma 6lat), oczywiście jak najpiękniejsza, najładniejsza i najmądrzejsza... fakt, jest ładna i może ciut mądrzejsza od innych ale dochodzi do absurdu gdzie ona śmieje się z dzieci i mówi im, ze są głupie bo nie wiedzą co znaczy 'mammy'... no koszmar... albo, że dzieci maja takie sztamowe buty z sklepu za rogiem a nie z NS (takie większe miasto) maż jak to słyszy to dostaje białej gorączki, ale nie wpierdziela się bo nie jego dziecko i to nie on jest rodzice, ale np. jak zwrócił uwagę jego siostrze że to chyba nie do końca jest ok, to ta powiedziała że nie widzi problemu to samo 'mamusia - teściowa' ... ehhhh... szkoda gadać ![]() sądzę, że nasza teściowa nigdy nie znajdzie miejsca dla naszych dzieci - ale mnie to na prawdę nie martwi - nawet odetchnę z ulgą bo jak ja słyszę że ten babsztyl do 6cio letniego dziecka nadal mówi 'tlosiećke, albo dźiemićku albo pączuś' to mnie mnie krew zalewa ja już zastrzegłam że do naszego dziecka MÓWI się NORMALNIE!!! ewent. można powiedzieć ptaszek czy kurka, ale ktoś zacznie na kurkę mówić mi 'koko' albo na krowę 'muuuuu' czy na smoczek 'ciuciu' czy inne nie stworzone rzeczy to zabiję - moi rodzice i mąż zgadzają się w 100% - niech no tylko ktoś spróbuje złamać ten zakaz mieszkamy na wsi, sami nie mamy gospodarstwa, ale np moja babcia ma takie mini więc na pewno będziemy ja odwiedzać
Edytowane przez myaja Czas edycji: 2012-11-20 o 09:01 |
|
|
|
|
#3207 |
|
Zakorzenienie
|
hejj
![]() ale dziś nie mogłam wstać, normalnie cudem zwlekłam się z łóżka i zaprowadziłam Julcię do przedszkola
|
|
|
#3208 | |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie!
Gratuluję tygodni i miesięcy do przodu! ![]() Cytat:
Ło matusiu, ale nuda w domu.... Czytam o Waszych teściach i jestem przerażona Moi to naprawdę dobrzy ludzie, nie wtrącają się, ale zawsze służą pomocą... Pewnie, że nie wszystko co robimy im się podoba, ale my z mężem też nie należymy do ludzi, którzy na siłę robią coś byleby było na przekór. Czasami idziemy na ustępstwo w stosunku do rodziców i jednych i drugich. Niekiedy z boku wydaje się, że to na świeczniku jest rodzeństwo, a nie my... ale obiektywnie patrząc zdarza się, że jednak my jesteśmy na uprzywilejowanej pozycji. Rodziców ma się jednych - a nie oszukujmy się, nasi teściowe to rodzice dla naszych drugich połówek. Czasami ludzie chcąc dobrze, a wychodzi średnio - różnica wieku, różnica czasów, różnica gustów... Wiem jedno, nie znoszę sprawiać przykrości ludziom i dlatego staram się być w stosunku do nich uczciwa, czasem coś przemilczę... po co się denerwować i drzeć koty?
Terry Pratchett Edytowane przez Sorceresss Czas edycji: 2012-11-20 o 09:23 |
|
|
|
|
|
#3209 |
|
Zakorzenienie
|
Nie było tragicznie - aż dziwne. A próbowałam wszystkiego i nic. Zupełnie nic. Suszone owoce, otręby, woda z miodem, nawet jakieś łupiny z babki lancetowatej. Więc czopki uratowały mnie.
|
|
#3210 |
|
Zakorzenienie
|
Pytanie.
Piję wodę aloesową fakt nie regularnie bo gdy zamawiam zakupy przez neta , a ostatnio się dowiedziałam że aloesu w ciąży nie powinno się pić ani używać bo pobudza macicę i działa poronnie. I sama już nie wiem. Wiem że któraś z was też pije aloe vera king. Dlatego pytam. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:20.

), to ja miałam rekordy lotów nad ziemia na rowerze, na sankach i na 'worku' (taki pojazd jeżący na śnieg al'a jabłuszko ale o tysiąckroć lepsze 

, ewentualnie jakieś farmakologiczne specjały - ale czy wypróbowałaś wszystkiego co naturalne?

... i dotknęło ich dopiero to , że nie będziemy mieszkać z nimi 

kolejni teściowie z tupetem
co za masakra zamiast się cieszyć to tak jakby wielki problem to był dla nich, jak maleństwo się urodzi pożałują tych słów a jak nie będziecie z nimi mieszkać to jeszcze bardziej 

05.07.2008
z jednej strony mam ochote uciec a z drugiej nie moge sie doczekac kiedy zobacze moje malenstwo