|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4621 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012
http://tvnplayer.pl/programy-online/...E12,16401.html tu mozna obejrzec ten odcinek perfekcyjnej pani domu
)ja dzis ide sie porzadnie wycwiczyc
|
#4622 | |||
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Hej Mamusie!
Cytat:
![]() Wsatała jak zwykle, godz. 9. Cytat:
![]() Grastulacje dla Eryczka Cytat:
A chciałam zapytać, bo pamietam, że Ewunia urodziła się 3 tyg przed terminem porodu, czy odejmują Ci podczas ważenia i mierzenia te 3 tyg? Bo nam za każdym razem pielęgniarka nakłada dane na siatkę centylową o 2 tyg do tyłu. Nie wiem, jak długo i czy w ogóle powinno tak być? Pisałaś też o chlebku razowym. Myślę tak samo jak Ty, chlebek nie może być przyczyną zielonych kupek, zwłaszcza że podajesz od niedawna! Ale uważam, że najlepiej przyzwyczajać dziecko do różnego rodzaju pieczywa. I choć ciemny chleb zdrowszy, to nie zawsze okazuje się najlepszym wyborem, bo nawet dorosłym w określonych syt, bardziej może służyć białe pieczywo. Może podawaj na zmianę, rózne rodzaje pieczywa. Kaszek mam kilka rodzaji, z glutenem i bez glutenu. Pełnoziarniste i te lżejsze. Podaję na zmianę, czasem robię sama jaglaną albo mannę, albo owsiankę. Co do stania, Matylda zaczęła namietnie wstawać również w wieku 7 mieś. co mnie nie martwiło, bo wychodziłam z założenia że widać jest gotowa. Póżniej się zmartwiłam, czytajac post na naszym forum, o ryzyku skoślawienia kolan....Ale wydaje mi się, na podstawie tego co czytałam, że gorzej dla psychicznego rozowoju dziecka było by na siłę sprowadzać go do poziomu przy każdej próbie wstawania. W końcu skoro wstaje, jest na to gotowe. Ja pozwalam więc Matyldzie rozwijać się we własnym tempie. Najpier więć było pełzanie, póżniej wstawanie, teraz raczkowanie. Wczoraj też zauważyłam, że potrafi ładnie "zejść" z powrotem na podłogę, gdy nie chce już dłużej stać. Śiadać też potrafi, ale dalej nie lubi. Cóż, nie będę przecież dziecka zmuszać
|
|||
|
|
|
#4623 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzis bylo lepiej, obudzila sie po 3h, potem po 4 i po 2.5. Hej kobitki
|
|
|
|
|
#4624 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Choć ....radzić to sobie można- jak te dzieci robią co chcą ![]() U mnie było tak: jak przeszłam na mm to stwierdziłam że najlepiej dać kaszę na noc, a później mleko. Okazało się że po kaszy potrafiła się obudzić już o 22 z płaczem.Takim płaczem typowo głodowy. Wtedy dawałam 160 ml mleka. Spała kolejne 2-3 godz i znowu się budziła na jedzenie. Znowu 140 ml jadła. Ok 2 znowu sie budziła- tym razem na zabawy. Jadła znowu o 4 ...spała do 7...co najciekawsze następny posiłek po tej 4 jadła dopiero ok 12-13 Najpierw stwierdziłam że muszę ją zapchać na noc- dawałam kaszę o 18...o 20 - uwaga - 210 mleka. A moje dziecko, po takiej porcji, potrafiło sie obudzić o 23 z wyciem o jedzenie- wtedy stwierdziłam że to nierealnym że jest by była głodna. Zaczęłam dawać tą wodę z mlekiem. I zadziałało. Teraz je o 20, o 3 i o 8. To nocne jedzenie też już niweluję dając jej coraz mniejsze porcje. Zeszłam już ze 160 ml do 120 ml. Wystarcza jej. W sobotę dam 100ml....może w końcu zupełnie przestanie ją interesować to jedzenie w nocy.
|
|
#4625 |
|
Zakorzenienie
|
MoniaHan mysle, ze nawodnienie organizmu jest teraz najwazniejsze, tymbardziej ze widzisz ze Hania mniej sika, wiec daj jabluszko jesli lubi. A kupka jaka bedzie to bedzie, ale na rozluznienie to chyba duuzo musialaby zjesc tego jabluszka. Oby szybko to minelo i Tobie duzo sil zycze
![]() Gosia buziaczki dla Eryczka z okazji 7 msc ![]() Dzieki za linka Nadia nie chce pic z TT, tylko Nuk i Calpol. Nadia nauczyla sie robic raczka czesc i ciagle sie z nami teraz wita ![]() Oprocz tego gramy w "pani zo zo zo " ( ona tylko wyciaga raczki do przodu, ja mowie i jej przyklaskuje :p, umie robic glowka "tryk" i jak nie chcacy pochyle glowe w jej strone to ona od razu robi skinienie do tryk hahah boskie moje dziecko wie tez gdzie kokosia jagielki dziobala, ale jeszcze nie do konca jej wychodzi pokazywanie, wie gdzie na scianie jest Bozia, gdzie aniolek. No to sie pochwalilam ![]() A wczoraj jak uciekala przede mna na czworaka to zatrzymala sie na szafce od tv i byl krzyk :'( myslalam ze bedzie guz, bo wyszlo cos ale potem zniknelo. Czasem to juz specjalnie sadzam ja gdzies wyzej, bo jak jest na podlodze to oka zniej spuscic nie moge, albo siedzi pod stolem albo majstruje przy kablach albo przy szafce od tv A tak chcialam zeby zaczela raczkowac... no to mam :p a co bedzie przy chodzeniu
|
|
|
|
#4626 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Teraz pokazuje Ewuni sytuacje w których używamy klaskania i machania. Kiedyś sama wpadła na klaskanie przy przewijaniu a ja to podchwyciłam i zostało. A z machaniem to zaczęła odmachiwać innym w pewien dzień, teraz często jej proponuje np.jak tatuś idzie do pracy albo ja do sklepu. Co do diety: ja też daje kaszki na zmianę, teraz zrobię tydzień próby bez glutenu. Ugotowałam już zupkę bez mięska i kaszka będzie ryżowo-kukurydziana+cycuś. Zobaczymy czy to coś zmieni. A rozwój dziecka jest na prawdę bardzo indywidualny -myślę że nie ma co w niego ingerować, ani zatrzymywać ani przyspieszać. Matylda wie co robi! ![]() Ach te nasze dzieciątka ![]() |
|
|
|
|
#4627 |
|
Zakorzenienie
|
Moja jakoś do raczkowania się nie rwie
Zaraz myk i na plecach leży z nogą założoną na kolanko. Aparatka |
|
|
|
#4628 |
|
Zakorzenienie
|
Julci tez sie nie spieszy do raczkowania, no ale czytajac ile z tym zachodu to jakos i mi nie spieszno
jak ja posadze to grzecznie sie bawi w miejscu, z jednej strony nie sadze zeby byla na tyle ciekawskim typem, zeby wszedzie zagladac w szafki itp no ale zobaczymy
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#4629 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A Ty dawalas kaszke lyzeczka najpierw? Ja w sb bede juz w Polsce i zamierzam dawac do mleka miarke kaszki, moze bedzie gestsze i bardziej sycace ( tu nie mam smoka) Kaszki lyzeczka ona nie chce, kiedys sie zajadala teraz jest be .Jesli gestsze jedzenie tak jak u Cb nie pomoze to moze sprobuje dawac rzadsze haha. Wiecej jak 130 przed snem jej nie wcisne, bo i to juz jest na nia duzo, nie wypija tego na raz tylko w ciagu pol godziny na 2-3 podejscia. W nocy wypija czasem 120-130, ale przewaznie 100 i ostatnio juz wiecej nie robie. U nas jest jeszcze ten problem, ze corcia mowi stalym pokarmom NIE :/ kiedys uwielbiala sloiczki i jak pochwalilam to jej sie odmienilo :p gotowalam swoje i tez nie, wiec ona w dzien jest praktycznie tylko na mleku. Bede probowac tak jak Ty bo ona w nocy zjada wiecej jak w dzien, a to niezdrowo dla jej brzuszka i zabkow ![]() ---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ---------- Cytat:
Moze tak od poczatku bedzie siedziec ![]() Cytat:
przeciez musi zbadac teren!
|
|||
|
|
|
#4630 |
|
Zakorzenienie
|
Rybka, moja cora poki co wydaje sie byc takim spokojnym, leniwym typkiem hehe no ale zobaczymy co w nia wstapi jak pozna moc przemieszczania sie
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#4631 |
|
Zadomowienie
|
Joanaros, moja Hania też zakłada nogę na nogę leżąc na pleckach...
|
|
|
|
#4632 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moj to lata z predkoscia swiatla teraz a ja za nim co to byly za fajne czasy jak sie nie przemieszczal tak Wiktor zalapal w koncu do czego sluzy niekapek z aventu |
|
|
|
|
#4633 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Widzisz- może być problem w tym że w ciągu dnia nie przyjmuje tylu kalorii i wartości odżywczych ile potrzebuje i dlatego dojada w nocy. Trzeba pomalutku zwiększać dzienne porcje na rzecz nocnych.Tak jak pisałam gdy moja najadła się w nocy to później w dzień nie jadła praktycznie nic...w sumie dopiero o godz. 16 włączała jej się pora na jedzenie Teraz je jak człowiek- śniadanie o 8, banana o 11, o 13 obiad, o 17 kasze, o 20 mleko. Z tym że moje dziecko z tych żartych- już normalnie umie gryźć i żuć. Je kawałki ziemniaków , marchwi, mięsa, sama je całego banana czy kromkę chleba.
|
|
#4634 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak Kubuś w nocy sie budził to mu dawałam, i w pierwszą noc obudził się standardowo o 24 wtedy łyknął tylko 8 razy i usnął, potem o 2 w nocy i znowu 8 łyków i koniec. O 4 w nocy zjadł mi 50 łyczków i spał do rana. I tak to było 2 nocki - gdzie w drugą nie chciał, tlyko sie przebudzał i nic nie pił. A teraz budzi się dwa razy w nocy dalej - chyba z przyzwyczajenia, ale pomaga tylko suszanie albo przytulenie i kima dalej. Około 6 rano budzi się, wtedy już jest głodny bo nic go nie rusza. Zje porcję jak wtedy zjadał w nocy - czyli około 200 łyków i śpi mi do 8 Wiec cierpliwości i powolutku. Nie wolno ulegać z dawaniem jedzenia w nocy - bynajmniej według mnie. Szkodzimy tym dziecku a przede wszystkim jego ząbkom. Bo nie chce sie po każdym karmieniu ich myć, a jak sie naczytałam jakie problemy są z próchnicą potem przez takie dojadanie to nie ma mowy o dalszym ciumkaniu cycusia w nocy. Dziecko po pewnym czasie nauczy się że ma sobie pojeść w dzień a w nocy się śpi ![]() POWODZENIA
|
|
#4635 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
dla Ewuni za nowe umiejętności.Cytat:
![]() Hania811 a w jakim wieku jest Twoje dziecko?? kopiuje z FB Właśnie mamy drzemkę a raczej Oskar ma, usypianie to 20 razy włóż - wyjmij itd ryk przy tym jakby ze skóry go obdzierali,aż skapitulowałam i uspałam na Naszym łóżku. 40min pospał potem ryk ale widze że śpiacy to bujam tym łóżeczkiem a ryk jeszcze głośniejszy. Wyjmuję daję na łóżko, kłade się obok Oskar się przytula i śpi więc przekładam do łóżeczka i momentalnie ryk więc znów Nasze łóżko tulenie i spi. Machłam już ręką niech śpi na Naszym, bo już nie daję rady. Ponoć nie od razu Kraków zbudowano to może to i jest nadzieja , że w końcu mój syn załapie po co jest łóżeczko.... Niby mamy te płozy ale i tak Oskar włożony do łóżeczka od razu w pada w panikę, bunt i drze się jak opętany. I jak tu nauczyć dziecko spania w łóżeczku,a szczególnie usypiania?? |
|||
|
|
|
#4636 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4637 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4638 |
|
Zakorzenienie
|
a pisałaś o tym odzwyczajeniu od jedzenia w nocy i że dajesz wodę z mlekiem. A karmisz piersią czy mm? Bo jeśli mm to jakie proporcje dajesz? Bo pewnie tylko trochę aby posmak był.
|
|
|
|
#4639 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak robiłam tą wodę z mlekiem to na 160 ml wody wsypywałam miarkę mleka. Córka piła tak 100 ml tej mikstury i zasypiała
|
|
#4640 |
|
Zakorzenienie
|
to tak jak moj
dałam dzis kleik kukurydziany z jabluszkiem, na moje oko jest smaczniejszy od ryzowego jutro idziemy do przychodni ciekawe ile maly teraz wazy
|
|
|
|
#4641 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I Twój ma 6 zębów a moja ani jednego ![]() Ryżowy jest zupełnie bezsmakowy. Kukurydziany lepszy. Poza tym wizualnie ładniejszy- taki żółciutki
|
|
#4642 |
|
Zakorzenienie
|
Witam ponownie.
![]() Odpisze,w skócie najwyżej za chwile pocytuje jak mi się uda ![]() Emigra,ankaya,tak zasnął wkońcu nawet nie wiem,nie pamiętam która to była godzina i spaliśmy d0,nawet dobrze się czuje po takiej nocy.Tylko zrobiłam sobie dzień piżamowy,no prawie bo się teraz ubrałam ;cojest: ewelajna,witam w klubie cięzkich nocek ![]() gosiu,gratuluje 7 miesiąca Erykowi ![]() A noi ciesze się,że zdobycze się Wam podobały,zwłaszcza kurtka
Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2012-11-20 o 17:38 |
|
|
|
#4643 |
|
Raczkowanie
|
Kuba też miał fazę że butelka jest na NIE ;/ ale to dotyczyło wszelkiego picia oprócz mojego mleka, moje mleko zawsze pił- raz mniej raz więcej ale nie było że wypluł smoczek. A jak wogóle butelka jest wrogiem to współczuje, wstaje do niego bo wstaje ale to jest chwilka i usypia a to manewrowanie z karmieniem w nocy jest już po tylu miesiącach wkońcu męczące niestety...
|
#4644 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zobaczymy ![]() moj sie urodzil o 19.11 a twoje? |
|
|
|
|
#4645 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
![]() Cytat:
Mala dama.
|
|
#4646 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4647 |
|
Zadomowienie
|
Hej kobietki!
Ja jak zwykle w tyle,ale niestety ostatni czas nie nalezy do najlzejszych. Rob ząbkuje ,ja lecze przeziębienie,a T w delegacji;/ także jak nie urok to.... Zanim padne definitywnie na twarz chciałam napisać kilka słów o oduczaniu nocnego jedzenia. U nas było podobnie jak u większośći. Tzn. Rob najadał się nocą przez co przerwa nocna przypadała na 5 rano-12 w południe. Ostatnio przy okazji konsultacji gluta rozmawiałam na ten temat z pediatrą ,która się zajmuje żywieniem. Po pierwsze powiedziała, że będziemy dążyli do eliminacji karmień nocnych tj. jedzenie najpózniej do 24, a potem dopiero "śniadanie". W naszym przypadku tu była eliminacja karmienia ok 3 rano i ok 5(choć wtedy to takie popijanie chyba było). Wiadomo, że wszystko jest zależne od siebie tj mniej je w nocy= lepiej je w dzien tj już niejedna z Was zauważyła. Dodatkowo je w ciągu dnia dwie zupy. Jak przyjdzie pora na "drugie danie" to jedna z nich zostanie tym zastąpiona. Także nasz jadłospis wygląda następująco: ok 7 (zależy jak wstaje, ale staram się aby zjadl do 30min od obudzenia)- kasza jaglana na mm z kilkoma łyżkami owocu( potrafi wciągnąć nawet 220ml..) lub inna kaszka ok 10:30-11:00 jogurt ok 180ml (my jemy Hippowe ,Gerberowe albo Misiowe z Nestle) ok. 14:00-14:30 zupka I ( to sloiczek obiadkowy 220ml) ok 17:30 zupka II (to zupka 190ml) + kawałek owocu po kąpieli ok 19 cyc ok 23 cyc bis ![]() Jak się budzi w nocy to dostaje do popicia troche wody. Choć przeważnie wystarczy chwile przytulic i zasypia z powrotem. W ciągu dnia każdy posiłek wcina do końca i otwiera buzie, a nie grymasi tj kiedyś. W ciągu dnia już nie ma opcji długiej przerwy,bo zwyczajnie jest głodny i musi swoją porcje kalorii przyjąć. Nie wiem czy to komuś pomoże,ale u nas się sprawdziło . Niestety cyc mimo działania uspokajającego ma też te "Wade" ze leci i dzieć się najada. Ta pani dr. powiedziała, że przede wszystkim należy to ukrócić ze wzgl.na zęby. Poza tym jest już wystarczająco duży,aby w nocy nie jeść.Teraz mamy akcje jedynki górne ,wiec i tak co 2h jest pobudka,ale zanim sie zaczeło to ładnie to wszystko działało i budził się w nocy tylko raz, a potem już standardowo ok 7 na papu. Tymczasem się 'powymądrzałam' i ide spać, bo ostatnie dni nie rozpieszczały.ps.czy któraś z Was ma może nebulizator? a jeśli tak to jaki model ? trzymajcie się ciepło i zdrówka dla wszystkich Maluchów
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
#4648 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja jakos od początku kupuje kukurydziany, mam w domu też ryżowy ale jeszcze nie otwarty ![]() Dzisiejsze usypianie super. Najpierw była drzemka od 15.20-17.10 o 17.30 - 210 ml kaszki potem trochę zabawy. ok.19 kapiel , wersja kosmetyczna tym razem przy małej lampce aby wyciszyć i po 19 zjadł jeszcze 100ml mm. Potem trochę potuliłam i do łóżeczka i ryk . Ale bujałam mocniej i się uspokoił. A jak zaczynałam bujac mniej to zaraz ryk , więc matka dawaj mocniej. Aż przysnał już trochę wtedy mniej i usypianie trwało 20min. Oby tak dalej
|
||
|
|
|
#4649 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sumie i tak budzę się na każde jej jęknięcie obojętnie czy karmię czy nie, czy się obudzi czy nie... jutro jadę do pediatry, mam nadzieję, że będzie miała czas pogadać ![]() Cytat:
|
|
#4650 |
|
Zakorzenienie
|
Karolca a próbowałaś z innymi smoczkami do butelki?? bo jak Oskara przyzwyczajałam do butelki to musiałam zmienić smoczki wtedy załapał .
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:16.

)

Niedość,że położyłam się spać o 1,nie mogłam zasnąć,młody się jak zwykle zaczął kręcić,przebudził się,dostał czkawki,przebrałam mu pieluche,dałam mleko,jest godzina 2:59 a ten gagatek nadl nie spi 

Mała samodzielnie nauczyła się klaskać -więc zapoznałam ją z nazwą i teraz reaguje na "brawo, brawo" to samo z "papa". Jak rozmawia z dziadkami na skype to nie wie czy ma machać czy klaskać -taka zadowolona
wspaniale to brzmi. Chociaż jestem pewna że jeszcze nie świadomie.
. Dlatego wzięłam ją sposobem

A tak chcialam zeby zaczela raczkowac... no to mam :p a co bedzie przy chodzeniu 

co to byly za fajne czasy jak sie nie przemieszczal tak