|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#74611 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci
Hej laski a ja mimo CG mam ostatnio kryzysik włosowy. Ale wiem z doświadczenia,że muszę go przeczekać. Chyba włosy znów muszą się przyzwyczaić do nowego traktowania. Najgorsze, że po ostatnim farbowaniu (oczywiście samych odrostów) mam straszny rozprost i przesusz. Chyba po 1.5 roku używania farby mam za długie włosy na samodzielne farbowanie i chyba znów będę musiała wrócić do rozjaśniacza , a dokładniej do pasemek. Strasznie się boję, ale mam miesiąc na podjęcie decyzji. Chcę teraz zrobić delikatne pasemka i cienkie na całej głowie a potem już tylko co 2-3 miesiące kilka na samych odrostach. Chcę jak najbardziej ograniczyć ingerencję we włosy. Faktem niezaprzeczalnym jest to, że na bank nie ma opcji abym zrezygnowała z blondu
|
|
|
|
#74612 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#74613 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny. Ostatnio nie pisąłam, czasu brak....
wiecie co?> za bardzo mi włosy wychodza wyrywam je bo mam kołtuny...i sa postrzępione.Mysle nad scięciem..... tylko jak
|
#74614 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#74615 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O np taka; kład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Dimethicone, Isopropyl Myristate, Paraffinum Liquidum, Ceramide 3, Ceramide 5 II, Ceramide 1, Phytosphingosine, Cholesterol, Sodium Lauroyl Lactylate, Carbomer, Xanthan Gum, Panthenol, Propylene Glycol, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Trilaureth-4 Phosphate, Cyamopsis Tetragonalobus Gym, Sodium Benzoate, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Parfum, Limonene, Linalool, Benzyl Salicylate, Hexyl Cinnamal, Citronellol, Coumarin, Citric Acid (11.11.2011) Cytat:
![]()
|
|
|
#74616 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
albo wina Joaski (jak działa sama?) albo potrzeba dodatkowo też kropelke oleju / tłustej odżywki albo źle reagujesz na HA w produktach do włosów |
|
|
|
|
#74617 |
|
Zakorzenienie
|
jest zle bo od kreconych mi sie robia kołtuny i jak je rozczesuje to ilosc odzywki nawet nie pomaga, wyrywam sobie jak niewiem
Az mi sie o nie dbac nie chce... terz w warkocz plete bo przynajmniej nie mam kołtunow....a jak bede tak pletła to dupa bo niebeda sie krecic . Bez sensu mam za stanik(tzn juz wsumie do stanika bo scialm 3 cm koncowek) ale nie pomogło. wstawiam zdj terazniejszej dlugosci w kreconych. Niewiem jak bym miała sciac. Chciala bym na krótko... przy okazji zejsc z koloru i miec swoje naturalne...
|
#74618 |
|
Zakorzenienie
|
no i jak ja bede w krótkich wygladała. Wiem tyle z ebeda sie wtdy od samej gory prawie kreciły
|
#74619 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zdrowiej! Cytat:
Cytat:
dawaj tak jak ja, w lustrze!
|
|
#74620 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
marzę o takiej długości. Jeżeli nie boisz się radykalnego cięcia (i chcesz stracić tą wspaniałą, wymarzoną przeze mnie długość ) to można spróbować (zawsze jak coś to odrosną ). Przy krótszych skręt jest mocniejszy bo włoski lżejsze (przynajmniej u mnie) no i będą zdrowsze wiadomo. UWAGA PRZEKAZ PODPROGOWY - BOSZE NIE ŚCINAJ!!!![]() --------------------- chciałam pochwalić się włoskami ale cóż zdjęcia nie zawsze wychodzą takie jak trzeba wtedy z pomocą może przyjść kolega z pracy i tak kolejny efekt ehh wychodzi na to że czasem zrobienie zdjęć włosom to nie lada sztuka ![]() (ale jaki ubaw mieliśmy przeglądając fotki - chyba z 20 cyknęliśmy i żadnej normalnej )
Edytowane przez JudytaKas Czas edycji: 2012-11-21 o 11:38 |
|
|
|
|
#74621 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Można byłoby spróbować na zmianę - odżywa - myjadło jakieś, a co jakiś czas SLS.Cytat:
![]() Cytat:
. I ty chcesz to ciachać? ![]() Może jeszcze trochę powalcz z kołtunieniem? Olej przed myciem, przeczesanie paluszkami. Mycie samego skalpu, odżywka d/s - niech chwilkę pobędzie na włosach i dopiero rozczesuj (może warto wybrać coś z jakimś silikonem dla lepszego poślizgu ). Potem jakaś dobra b/s - i tu można też pomyśleć nad czymś nie całkiem zgodnym - chociażby ziaja. Płukanka zakwaszająca (domknie łuski - wygładzi) Potem silikonowiec na końcówki? Jak włos wygładzony, to nie powinien się plątać. Oczywiście wiąże się to trochę z odejściem od CG, ale może warto spróbować?JudytaKas
Pielęgnacja fal od 01.02.2012. Edytowane przez Martek_ Czas edycji: 2012-11-21 o 12:15 |
|||
|
|
|
#74622 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#74623 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Iwonsia01 - poza tym poczytaj - rozjaśniacz to dopiero szkodzi włosom, dużo bardziej niż farba
Edytowane przez konspiracja Czas edycji: 2012-11-21 o 12:33 |
|||
|
|
|
#74624 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
postanowiłam do was dołączyć, bo chciałabym odzyskać mój naturalny skręt włosów - jako dziecko miałam lekko kręcone, potem bardzo długo falowane, a potem zachciało mi się prostować i farbować. W sumie dużym błędem było też to że w okresie dorastania przez lata chodziłam spać z mokrymi włosami. Suszyłam do tej pory suszarką słabej jakości, bez dyfuzora, z gorącym powietrzem, prostownicy używałam praktycznie codziennie na grzywkę i nie tylko, ciągle zapominając o produktach do ochrony. Oczywiście nie wspominając o nieodpowiedniej pielęgnacji.A doprawiłam się jeszcze dekoloryzacją i blondem 4 miesiące temu. Włosy lecą mi garściami już od dawna (do tej pory myślałam, że to normalne że po czesaniu na szczotce zostaje dużo włosów, a tu się okazuje, że nie...) 2 dni temu wróciłam do ciemnych włosów, farbując się w domowym zaciszu i postanowiłam, że przywrócę włosom ich dawną chwałę Co prawda już od kilku miesięcy używam do włosów głównie Alterry, ale jednak robiłam to bardziej na chybił trafił niż przemyślanie. Teraz naczytałam się mnóstwo o pielęgnacji włosów kręconych i falowanych, mniej więcej określiłam swoją porowatość włosa i zaczęłam. Zwracam się do was z prośbą o udzielenie mi wskazówek. Moja pielęgnacja wygląda od 2 dni tak:Przed myciem na 30 minut na skalp olejek łopianowy ze skrzypem polnym Wybrałam mycie włosów metodą OMO: O - Isana odzywka Połysk Koloru M - szampon Babydream na skalp O d/s - Garnier Avocado i Karite O b/s - Ziaja z olejem rycynowym Na koncówki jedwab Biovax Włosy odciskam ręcznikiem (nie frotte, takim cienkim) i pozostawiam do wyschnięcia nie robiąc już z nimi nic. W planach mam zakup olejku Alterry z brzozą i pomarańczą (jak na razie nigdzie nie mogę go znaleźć), posiadam również maskę Alterry z granatem, którą raz w tygodniu planuję nakładać na długo(do niedawna stosowałam ją jak odżywkę podczas mycia). I chciałam jeszcze kupić ten balsam Nivea Flexible Curls. Włosy moje wyglądają okropnie, ale wiem, że trzeba czasu by je uratować. Końcówki do ścięcia (w sumie pół włosów do ścięcia...) ale to będe mogła zrobić dopiero na początku grudnia, więc na razie staram się ratować jak mogę. Na dodatek nie cierpię wprost tego, jak obecnie mam ścięte włosy, ohydnie wycieniowane - nie cierpię cieniowania. Chciałabym je ściąć dość krótko i na równo, bez cieniowania i żadnej grzywki. Z góry dziękuję za pomoc!
|
|
#74625 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ostatnio słyszałam, że młoda Geena Davis ze mnie!Cytat:
dziękuję Ci kochana Cytat:
Stosujesz plunking?
|
|
#74626 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczęta powiedzcie mi jeszcze, bo chciałabym zrozumieć w 100% . Jak umyję włosy odżywką b/s joanny to potem nakladam na to jeszcze inną odżywkę/ maskę. Czy myję raz joaśką i basta?
Oraz co ta odżywka może zmyć, olej? Każdy? Czy np. kokosowy tak, ale oliwy z oliwek nie? Iii kupiłam biovaxa z proteinami mlecznymi. Ma on w sobie amodimethicone, czyli ten 'łatwozmywalny' silikon. Ale czym mogę go 'łatwo 'zmyć? Alterra szampon morelowy? Facelle? Czy już odżywka wystarczy? ![]() Dzięki za wszystkie odpowiedzi, bardzo! Edytowane przez agrestor Czas edycji: 2012-11-21 o 13:07 |
|
|
|
#74627 | |
|
Zakorzenienie
|
w ogóle jeszcze tylko dodam, że kojarzę Cię z Intymnego
![]() Cytat:
amodimethicone na mój gust zmywa się samą wadą, ale może ktoś mnie poprawi
|
|
#74628 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
coc. betaine czyli delikatne szampony typu BD |
||
|
|
|
#74629 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Joanny Naturii szukałam, nie znalazłam, stąd padł wybór na Ziaję - ale i Joannę w przyszłości zakupię, przetestuję, co mi lepiej podchodzi. O tym żelu lnianym czytałam sporo, ale ja tak bardzo nie lubię w żaden sposób stylizować włosów... nawet wczesniej nigdy żelów, pianek itd. nie stosowałam. Nie ma szans, żeby bez tego ładne były? ![]() Maskę zakupię, czytałam dużo dobrego o Kallos Latte. Ogólnie jeśli chodzi o kupowanie to i tak muszę się wstrzymać do poczatku grudnia bo w poniedziałek tyle kasy wydałam na wszystko że teraz portfel piszczy tak więc do wypłaty muszę sobie radzić z tym, co mam.Aaaa, przypomniało mi się - koleżanka ma jakieś indyjskie oleje - Amla itd. i odleje mi po połowie, bo jej się nie chce uzywać ale jakie to dokładnie to dowiem się jak dostanę czyli jutro ![]() Plunkingu jako takiego nie stosuję - tzn. zawsze po myciu włosów zawijałam je w turban (mam do tego taki ukochany, stary ręcznik, jest cieniutki i doskonale chłonie) ale nie robiłam tego w tak przemyślany sposób, tylko włosy w dół, wzdłuż nich owijałam ręcznik i na głowę. Od 2 dni tego nie robiłam bo chciałam zobaczyć, jak mi włosy będą schły same - kiedyś przy schnięciu robiły się takie urocze falki (napuszone, ale całkiem ładne),ale widzę, że to dawne czasy. Mam nadzieję, że to są same dobre skojarzenia ![]() ---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- Aaa i takie pytanie, bo chociaż dużo czytałam to nie mogę znaleźć - ile olejów na raz mogę stosować? czy jakieś oleje się wykluczają? Jak często olejować włosy i na jak długo? Jeśli chcę olejować włosy i nałozyć maskę to w jakiej kolejności i w jakich odstępach czasu? i czy olejek łopianowy mogę stosować na całe włosy? Bo w instrukcji jest, że tylko na skalp i na razie tak nakładam.
|
|
|
#74630 |
|
Raczkowanie
|
czesc dziewczyny sprobuje do was dolaczyc doczytac
jejku sporo tego zielona jestem od nadmiaru info
|
#74631 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#74632 |
|
Wtajemniczenie
|
Zdecydowanie dadzą radę
|
#74633 |
|
Wtajemniczenie
|
po hennie
dzięki jak się trochę „odkatarzę” to wystylizuję na fale – zobaczymy, ile z nich mogę wycisnąć, jak je trochę „pomęczę” , bo ostatnio mi się nie chciało ich „cisnąć” ![]() taki jest plan dzięki Wklejam zdjęcie mojego włosowego ideału )
|
|
|
|
#74634 |
|
Zakorzenienie
|
alterra jest mocna jak piernik, ma SCS=SLS
facelle tez zawiera CB, tylko nie na 1szym miejscu oj włosowy tak bo ciuchowy to niekoniecznie :p
|
|
|
|
#74635 |
|
Zakorzenienie
|
Nie widziałam Waszych komentarzy wczensiej a bylam u fryzjera. jednak dostalam sie do najlepszej fryzjerki i mi je tak ladnie wycieniowała a na dlugosci jdynie troche sciela. Sa krotsze wiaodmo nawet sporo krotsze. Ale nie takie krotkie na jakie bylam zdecydowana a po niej wlosy tak szybko rosną
![]() Jak umyje glowe(narazie mi je wyciagneła na szczotkke) to wstawie efekt. Dzieki z akomentarze
|
#74636 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ajrisz - jak tam feromony? ![]() ---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- Zobaczcie, mam niusa: w Niemczech podono mają juz taki zabieg keratynowego krecenia wlosow. Jak trwała ale ponoc nic nie niszczy, loki są gładkie nie puszą sie
|
|
|
#74637 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() tak w ogóle, witam się dawno się nie odzywałam niestety ale o włoski dzielnie dbam, jednak nie odwdzięczają się, w takim stopniu jakbym chciała :c może to wina też tego, że dawno nie podcinałam końcówek i są już takie bez życia? Ale podetnę je za 3 tygodnie pochwalę się, że piję drożdże i pokładam w nich wielką nadzieję również ![]() ale mam problem, nakładam oleje, maski, gluty, treściwe odżywki, a tu włosy cały czas są suche i przyklapnięte, matowe
|
|
|
|
|
#74638 | |
|
Zakorzenienie
|
A dziekuje, skuteczne jak zawsze
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- [1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;37737279]ale mam problem, nakładam oleje, maski, gluty, treściwe odżywki, a tu włosy cały czas są suche i przyklapnięte, matowe [/QUOTE]Może kwestia nie odżywki a techniki? spróbuj tego: http://czarownicujaco.blogspot.com/2...wilzajaca.html |
|
|
|
|
#74639 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
oo, dziękuję brzmi pysznie, moje włosy na pewno ją chętnie pochłoną
|
|
|
|
|
#74640 |
|
Wtajemniczenie
|
a to nie jest czasem to, co Rybiorek w bodaj Irlandii (?) robiła z jakiś rok temu??
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:47.

trzeba w skład zajrzeć.

). Potem jakaś dobra b/s - i tu można też pomyśleć nad czymś nie całkiem zgodnym - chociażby ziaja. Płukanka zakwaszająca (domknie łuski - wygładzi) Potem silikonowiec na końcówki? Jak włos wygładzony, to nie powinien się plątać. Oczywiście wiąże się to trochę z odejściem od CG, ale może warto spróbować?

może to syrena była?
jesteś do niej podobna...?
dzięki