|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
|
Narzędzia |
2005-11-15, 10:54 | #1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Risotto
Do maniaczek włoskiego jedzenia.
Dacie mi przepis na dobre risotto? Według wszelkich reguł włoskiej sztuki i ...żeby się zawsze udawało. Ryż "arborio" już mam |
2005-11-15, 13:54 | #2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 251
|
Dot.: Risotto
beliczku czy ten w/w ryz jest najlepszy do risotta
|
2005-11-15, 13:54 | #3 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 251
|
Dot.: Risotto
a robilas moze risotto nigelli
|
2005-11-15, 14:15 | #4 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 143
|
Dot.: Risotto
Ja tam nie mam pojęcia jak się to robi(co najwyżej mogę zapytać taty), alemoże narobię komuś smaka bo przed chwilą jadłam-i oczywiście jak zwykle było pyszne
__________________
|
2005-11-15, 14:15 | #5 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 143
|
Dot.: Risotto
Ja tam nie mam pojęcia jak się to robi(co najwyżej mogę zapytać taty), alemoże narobię komuś smaka bo przed chwilą jadłam na obiad-i oczywiście jak zwykle było pyszne
__________________
|
2005-11-15, 14:27 | #6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2003-08
Lokalizacja: Bolonia
Wiadomości: 290
|
Dot.: Risotto
Jak wiadomo risotto moze byc z grzybami, z dynia, z owocami morza itp
Podam przepis na risotto alla parmigiana ,ktory jest baza dla wszystkich innych przepisow z dodatkami jak wyzej. Na wysokiej teflonowej patelni podsmazam cieniutko nakrojona cebulke. Dodaje tyle garsci ryzu,ile jest osob chetnych na risotto (1 garsc ryzu-1 osoba)mieszam dobrze w oleju przez jakis chwile.Dodaje troszke bialego wina i czekam az odparuje po czym dodaje rosol (moze byc tez z kostki)chochelka rosolu na osobe plus dwie chochelki dla patelni. Gotuje przez mniej wiecej 15 minut, po czym odstawiam od ognia, dodaje maslo i duzo startego sera grana padano. |
2005-11-15, 14:51 | #7 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2003-08
Lokalizacja: Bolonia
Wiadomości: 290
|
Dot.: Risotto
Risotto z dynia
Pokroic dynie w kwadraciki,gotowac ja na mieszance masla z olejem(extra vergine) lyzka wody i porojona cienko cebulka.Dodac ryz, biale wino odparowac, dodac rosol.Po ugotowaniu ryzu, woda powinna byc juz wyparowana, wymieszac z maslem i grana padano lub parmezanem. |
2012-11-23, 07:43 | #8 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-06
Wiadomości: 55
|
Risotto z grzybami
Przepis na risotto z grzybami:
Do garnka wrzucamy masło, smażymy na nim cebulę. Jak się zeszkli dodajemy ryż (zależy jak dużo chcecie mieć risotta - ja daję 4 paczki i mam risotto dla dwóch osób na trzy dni . Trochę podsmażamy i wrzucamy grzyby (najlepszy smak dają grzyby suszone wcześniej umoczone przez noc w wodze. Woda z tych grzybów ma bardzo intensywny smak i zapach). Podsmażamy. Zalewamy trochę winem (najlepiej białym półwytrawnym) i czekamy aż wsiąknie. Teraz przychodzi czas na bulion. Ja daję po dwie chochelki bulionu i czekam aż ryż je wchłonie i tak powtarzam czynność aż ryż zmięknie. Smakuję, doprawiam solą i pieprzem. Pod koniec dodaję śmietankę 36% i dużo startego sera, by cała masa ze sobą się stopiła. Jeśli wszystko jest ciepłe i miękkie to odstawiam i jak trochę ostygnie podaję. Bomba kaloryczna, ale pyszna |
2012-11-23, 09:14 | #9 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 9 982
|
Dot.: Risotto
risotto z owocami morza ( moje ulubione, zawszwe wychodzi)
szklanka ryżu szklanka białego wytrawnego wina szalotka owoce morza (najczęściej robię z dwóch opakowań mieszanki,patrz na kraj pochodzenia- broń Boże nie z Wietnamu!!!! ) namoczyć wcześniej w mleku czosnek zielona pietruszka 1-2 łyżki pomidorów ( ja używam własnej roboty ze słoika ale mogą być też ze 2 z puszki ok 2 szklanki bulionu maslo parmezan pieprz na patelni podsmażam szalotkę, następnie wrzucam ryż i delikatnie go obsmażam, następnie wlewam po trochę bulionu- nie lać od razu całego tylko to co ryż wypije- dolewam w następnyjm etapie dodaje wino i pomidory na osobnej patelni podsmażam z czosnkiem i cebulą owoce morza, robię to osobno bo mrożonka mimo iż rozmrożona puszcza wodę a ja nie przepadam za tym "syfkiem" następnie wrzucam do ryżu podsmażone owoce morza no i masło, które jest najważniejsze w tej całej recepturze tajemnica włoskich gospodyń, wrzucić parmezan, zamieszać, przykryć pokrywką i zostawić na ok 2 minuty przed podaniem w piekarniku (zimnym) |
2012-11-23, 16:00 | #10 |
Pani Mizantrop
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomości: 59 407
|
Dot.: Risotto
Podpisuję się pod przepisami mówiącymi o białym półwytrawnym winie.
Ja osobiście lubię w swoim risotto kurki, grzyby leśne i kurczaka, niekoniecznie jednocześnie. Ze standardowych dodatków może być filet z kury plus delikatnie podsmażone pieczarki (ale tylko delikatnie, jakby sparzone tylko, a potem duszone już w bulionie). Z ciekawostek dodam, że najpierw podgotowuję ryż (nie używam ryżu arborio, tylko naturalnego brązowego i chyba musiałabym go z 3 godziny dusić zanim by zmiękł), bulionu używam wyłącznie drobiowego (próbowałam warzywnego i wołowego, jak nie miałam w domu drobiowego, ale jakoś nie pasuje, najbardziej odpowiada mi bulion drobiowy Kucharek), a śmietanę na koniec daję 18% i zawsze jest pysznie |
2012-11-23, 16:56 | #11 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 858
|
Dot.: Risotto
Często robię risotto. Najczęściej z pieczarkami albo cukinią. Czasem kurczak do tego. Ale wersja klasyczna z samym serem i masełkiem na końcu też jest dobra
|
2013-09-08, 15:12 | #12 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
|
Dot.: Risotto
Ja zaś wolę risotto z pieczarkami, warzywami kukurydzą i kurczakiem.
|
2013-09-10, 09:59 | #13 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
|
Dot.: Risotto
Ja robię zwykle ze szparagami i grzybami. Oczywiście obowiązkowo na białym winie i z parmezanem .
|
2013-09-16, 08:54 | #14 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
|
Dot.: Risotto
Piers kurczaka, pieczarki, beszamel, parmezan, lub emmental, przyprawy sol, pieprz, ostra papryka w proszku, lub chilli,
lub piers kurczka, pomidory, cebula, czosnek, 1 czubata lyzka koncentratu pomidorowego, pieczarki, parmezan lub emmental, przyprawy sol, pieprz, ostra papryka w proszku, lub chilli, ewentualnie ziola prowansalskie, lub w wersji z krewetkami, pomidory, cebula, czosnek, 1-2 lyzki gestej smietany, parmezan lub emmental, przyprawy ostre chilli, sol, ewentualnie dodatkowo pieprz i troche drobno posiekanej zielonej pietruszki lub bazylii. Risotto podlewam, albo bialym wytrawnym winem, albo woda... A ryzu uzywam basmati, 1 szklanke.
__________________
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2013-09-16 o 08:56 |
2013-09-28, 14:47 | #15 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-03
Wiadomości: 5 570
|
Dot.: Risotto
Mam podstawowe pytanie bo czytam Was i nie jestem pewna:
ten ryz jak na patelnie wrzucacie (z cebulka np) i potem zalewacie winem / bulionem rosolowym to tez ryz wrzucacie SUROWY? czy juz ugotowany? w programach kulinarnych widzialam ze surowy, ale to on zdazy sie zrobic i to bedzie jadalne?
__________________
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 03.2018: Pasjonatka Fotografii FB: ARIKA - Fotografia |
2013-09-28, 15:04 | #16 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Risotto
Cytat:
|
|
2013-09-28, 15:26 | #17 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-03
Wiadomości: 5 570
|
Dot.: Risotto
Cytat:
Ty przyrządzasz na surowym czy gotowanym? Jeśli robiłaś i tak i tak, która wersja bardziej Ci smakowała?
__________________
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 03.2018: Pasjonatka Fotografii FB: ARIKA - Fotografia |
|
2013-09-28, 15:52 | #18 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
|
Dot.: Risotto
Risotto trzeba czesto mieszać i płynów dodaje sie stopniowo po troszeczku aż wyparuje czy wsiąknie i dalej dodawac cały czas obserwując.
Na gotowanymi ryżu to nie risotto bo cała zasada to chodzi o ten aromat z płynów (wina, cebuli, bulionu czy wywaru z grzybów) zeby wsiaknal w ryż. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
2013-09-30, 10:25 | #19 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-06
Wiadomości: 49
|
Dot.: Risotto
Podstawą dobrego risotta są dwa składniki dobry ryż "Arborio" (tylko taki moim zdaniem się nadaje do zrobienia prawdziwego risotta), oraz bulion warzywny (nie z kostki, tylko z pożarnej ilości warzyw, z odrobiną masła, liści laurowych oraz ziela angielskiego).
Gdy to już posiadasz każde risotto ci wyjdzie a przepis jest prosty: Do garnka wlej 1 łyżkę oliwy oraz dodaj 1 łyżkę masła i wrzuć pokrojoną w dobrną kostkę cebulę oraz seler naciowy. Smaż wszystko przez 5 minut od czasu do czasu mieszając składniki. Później dodaj ryż i smaż go wraz z selerem naciowym oraz cebulą przez 2 minuty często mieszając. Teraz do ryżu dodaj bulion warzywny. Bulion do dodawaj stopniowo, chochla po chochli (kolejną chochlę bulionu dodaj, gdy ryż w całości wchłonie poprzednią chochlę). Dodawanie bulionu zakończ gdy ryż będzie al-dente. Teraz masz już przygotowane "risotto bianco". Wystarczy go doprawić i dodać ulubione składniki a wynik będzie wyśmienity. Oto kilka przepisów na dobre risotto: http://www.meskakuchnia.com/search?keys=ry%C5%BC |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:38.